Sănătate |
O proteină în plus îndepărtează cancerul
O proteină recent descoperită, de cercetătorii de la Universitatea din Rochester, New York, la şobolanii fără blană, ar putea explica capacitatea lor unică de a îndepărta cancerul.
Proteina este asociată cu un grup de gene care se găseşte şi în oameni şi în şoareci, mamifere care dezvoltă acelaşi tip de cancere. Rolul acestui grup de gene este de a a codifica sau de a da instrucţiunile genetice pentru sintetizarea de proteine care luptă impotriva cancerului.
Aceste gene codifică la şobolanii fără blană un total de patru proteine care luptă impotriva cancerului, în timp ce versiunea existentă la oameni codifică numai trei proteine. Toate aceste proteine opresc divizarea celulelor atunci când acestea sunt stresate sau mutante. Însă a patra proteină a fost la fel de bună sau chiar mai bună decât celelalte trei la oprirea de la divizare a celulelor.
Oamenii de ştiinţă speră că poate utiliza această proteină pentru a dezvolta noi tipuri de medicamente destinate controlării cancerului.
Şobolani fără blană sunt rozătoare mici, fără păr, subterane, considerate unele dintre cele mai urâte animale de pe planetă, care însă nu fac cancer, în ciuda faptului că au o durată de viaţă de 30 de ani, foarte mare pentru nişte rozătoare.