O lume a cunoașterii
    Nutriție

    O substanţă din fructe şi legume distruge celulele canceroase


    Cercetătorii de la Ohio State University au ajuns la concluzia că apigenina, un flavonoid ce se găseşte pătrunjel, ţelină şi ceaiul de muşetel, dar şi în mere, portocale, mentă şi oregano, blochează abilitatea celulelor canceroase de a se feri de moarte.



    Frunze de ţelină (Apium graveolens).


    Se ştie că celulele canceroase se dezvoltă prin inhibarea procesului care le face să moară, într-un ciclu regulat, strict programat. Prin modificarea unei zone foarte specifice dintr-o genă, acest compus studiat re-educă celulele canceroase în celule normale care mor aşa cum este programat.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit în acest studiu că apigenina ar putea opri celulele cancerului de sân de a-şi inhiba propria moarte. Ei au constatat că apigenina se leagă cu un număr de 160 de proteine din corpul uman, sugerând că alte elemente nutritive cu efecte benefice pentru sănătate, numiţi nutraceutice, ar avea efecte similare profunde. Cele mai multe medicamente de sinteză au ca ţintă o singură moleculă.

    Prin experimente suplimentare, echipa a stabilit că apigenina are relaţii cu proteine care au trei funcţii specifice. Cea mai importantă este proteina numită hnRNPA2. Această proteină influenţează activitatea de mesager a ARN-ului care conţine instrucţiunile necesare pentru a produce o proteină specifică.

    De menţionat că 80 la sută dintre cancere au drept cauză modificarea sau scindarea anormală a ARN. În celula normală se produce o singură scindare, în celula canceroasă se produc două, iar proteina hnRNPA2 restaurează tocmai acest fapt, obligând celula canceroasă să producă o singură scindare.

    Aceasta sugerează că atunci când mâncăm sănătos, promovăm imbinari regulate în celulele corpului nostru.

    Cercetări anterioare au arătat că apigenina (4', 5, 7, -Trihydroxyflavone) are proprietăţi anti-inflamatorii, anti-cancerigene şi de captare a radicalilor liberi. În cancerul de prostată are potenţial de anti-proliferare.

    Astfel, apigenina se poate folosi în asociere cu tratament imunoterapic pentru stadiile avansate de cancer. Tratamentul cu apigenină a condus la o creştere a morţii celulare prin apoptoză a celulelor tumorale şi în cazul carcinomului cervical uman. Apigenina ar putea fi folosită în asociere cu vaccinuri HPV pentru controlul leziunilor asociate cu HPV.

    Pătrunjelul, ţelina şi ceaiul de muşetel sunt cele mai frecvente surse de apigenină, dar ea se găseşte în multe fructe şi legume, în mere, portocale, mentă şi oregano.

    GH. MĂNOIU | 5 NOIEMBRIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Conform unor noi cercetări, un anumit tip de dieta ar putea să înjumătăţească riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
    Universităţile din Newcastle şi Glasgow vor începe un studiu comandat de Diabetes UK privind posibilitatea ca pierderea în greutate bazată pe o dietă cu lichide săracă în calorii şi menţinerea greutăţii printr-un program structurat personalizat, să fie un tratament viabil care să pună diabetul de tip 2 în remisie pe termen lung.
    Cercetătorii de la Icahn school of medicine at Mount Sinai, din New York, au testat efectul pe care îl au produşii finali de glicare avansată sau AGEs asupra sănătăţii. Experimentele pe animale au arătat că o dietă bogată în AGEs afectează chimia creierului şi poate da demenţă şi sindrom metabolic.
    O alimentaţie prea bogată în grăsimi poate perturba masiv maturizarea cortexului adolescenţilor, conform oamenilor de ştiinţă de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich şi de la Universitatea din Zurich.
    Ţelina, anghinarea şi unele ierburi, in special oregano mexican, conţin apigenină şi luteolină, flavonoide ce distrug celulele canceroase pancreatice umane pe culturi de laborator, prin inhibarea unei enzime importante.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact