News / Sănătate |
O substanţă din plante creşte conexiunile cerebrale
Apigenina, o substanţă găsită în patrunjel, cimbru, muşeţel şi ardei roşu, îmbunătăţeşte formarea neuronilor şi întăreşte conexiunile dintre celulele creierului, un posibil tratament pentru boli cum ar fi schizofrenia, depresia, Alzheimer şi Parkinson.
Cercetători brazilieni de la D'Or Institute for Research and Education, Federal University of Rio de Janeiro şi Federal University of Bahia, au observat că prin aplicarea apigeninei pe celule stem umane, acestea devin neuroni după 25 de zile. Mai mult decât atât, neuronii care s-au format au făcut conexiuni mai puternice şi mai sofisticate între ei după ce au fost trataţi cu acest compus natural.
Experimentele anterioare pe animale de laborator demonstraseră deja că substanţele din acelaşi grup chimic ca apigenina, cunoscute sub numele de flavonoide, influenţează pozitiv memoria şi invăţarea.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că apigenina acţionează prin legarea de receptorii de estrogen, care afectează dezvoltarea, maturizarea, funcţia şi plasticitatea sistemului nervos.
Acest grup de hormoni este cunoscut pentru întârzierea debutului tulburărilor psihiatrice şi neurodegenerative, cum ar fi schizofrenia, depresia, boala Alzheimer şi boala Parkinson. Cu toate acestea, utilizarea de terapii pe bază de estrogeni este limitată de riscul crescut de tumori şi probleme cardiovasculare.
Flavonoidele sunt prezente în cantităţi mari în unele alimente şi o dietă bogată în flavonoide ar putea influenţa formarea de neuroni şi modul în care aceştia comunică în creier.