O lume a cunoașterii
    Societate / Mapamond

    Oamenii au colonizat vestul Mediteranei mai devreme decât se credea

    Când au colonizat oamenii vestul Mediteranei? Noile cercetări arată că ar putea fi mult mai devreme decât credeau arheologii.



    Scafandru de peșteră colectează incrustații subacvatice de calcit pentru studiu. Foto: M.À. Perelló


    Studiul a fost realizat pe insula spaniolă Mallorca, unde, într-o peșteră, un pod de pământ scufundat de peste 7 metri lungime a oferit noi dovezi.

    Înțelegerea anterioară a sosirii oamenilor pe Mallorca a fost că colonizarea a avut loc acum aproximativ 4400 de ani.

    Cu toate acestea, potrivit lui Bogdan Onac de la Universitatea din Florida, Statele Unite, investigatorul principal al proiectului, oamenii au sosit acum aproape 6000 de ani.

    Mallorca este a șasea insulă ca mărime din Marea Mediterană și a fost ultima colonizată.

    Pentru a găsi dovezi, Onac și colaboratorii săi de la Universitatea Harvard, Universitatea din New Mexico și Universitatea din Insulele Baleare au folosit echipament de scufundare pentru a pătrunde în adâncurile Peșterii Genovesa din Mallorca.

    Ceea ce au fost cândva pasaje supraterane în peșteră au fost inundate de creșterea mării.

    Încrustațiile de calcit și podul de pământ scufundat au permis cercetătorilor să urmărească modificările nivelului mării și să determine noua dată.

    „Descoperirile noastre sugerează că primii coloniști au recunoscut importanța resurselor de apă ale Peșterii Genovesa și a infrastructurii construite strategic [podul acum scufundat] pentru a naviga prin peșteră”, spune Onac.

    11 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Mormântul celebrei regine egiptene ar putea fi în două camere necunoscute, ascunse în interiorul mormântului faraonului Tutankamon.
    Cercetători japonezi de la Institutul de Egiptologie al Universităţii Waseda au descoperit un nou mormânt privat în zona el-Khokha din necropola thebană. Proprietarul mormântului este Khonsuemheb, care a fost “şef de atelier pentru Mut” şi “şef al fabricanţilor de bere ai templului lui Mut”.
    Orasul Alb este unul dintre incitantele mistere ale lumii precolumbiene. La Ciudad Blanca in spaniola, Xucutaco in limba Nahuatl si Hueitapalan in limba Maya, este un oras legendar ce se presupune ca ar exista in regiunea Mosquitia din Honduras. Numele vine de la constructiile din piatra alba, care se vedeau de departe.
    O echipa de arheologi de la Universitatea din York, Marea Britanie, va pleca in Nepal pentru a descoperi dovezi ale vietii preistorice in partea inalta din masivul Himalaya. Echipa va petrece patru saptamani studiind artefacte risipite la mare altitudine, adaposturi in piatra si pesteri ce au fost folosite ca locuinte si morminte in secolul 3 i.e.n.
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Nepal, au descoperit la locul de naştere al lui Buddha o structură de lemn ce datează din secolul 6 î. Hr. Săpăturile la templul Maya Devi din Lumbini, Nepal, sit UNESCO din Patrimoniul Mondial, considerat locul de naştere al lui Buddha, au scos la lumină rămăşite ale unei construcţii din lemn ce se află sub alte temple din cărămidă.
    O sabie medievală, fabricată în Germania în secolul al 12-lea, decorată în Suedia şi descoperită accidental în 1975 sub un copac în regiunea Novosibirsk, Siberia, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă pentru stabilirea originii sale.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact