Ediţia în limba română
    News / Societate

    Oamenii de ştiinţă spanioli cer interzicerea diclofenacului


    Oamenii de ştiinţă spanioli au cerut interzicerea medicamentului diclofenac în medicina veterinară, având în vedere efectul său mortal asupra păsărilor necrofage.



    Vulturi pleşuvi în Spania. Foto: Mario Modesto Mata/Wikimedia Commons.


    Diclofenacul este un medicament antiinflamator folosit pentru reducerea inflamaţiilor şi ca analgezic, autorizat în martie 2013 de Agenţia Spaniolă de Medicamente pentru uz veterinar.

    Biologii au amintit că diclofenacul este o ameninţare majoră pe scară largă asupra populaţiilor de păsări care se hrănesc cu hoituri şi este considerat ca fiind cauza principală a scăderii masive a numărului de vulturi din Asia şi Africa.

    Între 1990 şi 2000 el a fost cauza a 95% dintre decesele populaţiei de necrofage din subcontinentul indian, unde au murit milioane de păsări. Ca urmare, el a fost interzis în 2006 în Asia şi a fost înlocuit cu produse mai puţin nocive, fapt ce a reuşit să oprească declinul rapid al populaţiilor de vulturi şi alţi necrofagi.

    Vulturii sunt expuşi la diclofenac atunci când se hrănesc cu carcasa unor animale ce au fost tratate cu medicament puţin timp înainte de moartea lor, iar ingestia lui provoacă la păsări o insuficienţă renală mortală, chiar dacă concentraţia este sub 1%.

    Vulturii, păsări ce controlează răspândirea epidemiilor, au o importanţă mare în funcţionarea ecosistemelor din Spania care adăposteşte în prezent 95% din populaţia europeană: 26000 de perechi de vultur pleşuv, 1600 de perechi de vultur egiptean sau hoitar alb, 2000 de vultur negru şi 125 de perechi de vultur bărbos.

    GH. MĂNOIU | 26 FEBRUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    Oamenii de ştiinţă de la Leiden University Medical Centre din Olanda au căzut de acord că filmele de groază într-adevăr îngheaţă sângele în vene, sau mai corect, îl coagulează.
    La Biblioteca Naţională a României poate fi vizitată expoziţia de fotografie Qhapaq Ñan, organizată de Ambasada Peru, ce reuneşte 47 de fotografii care descriu sistemul de drumuri ale imperiului Inca şi diverse aşezări din Peru.
    O boală misterioasă, care ucide bolnavii în 24 de ore, a luat cel puţin 17 vieţi într-un oraş nigerian din sud-estul ţării.
    Cel puţin 11 persoane au murit de o boală misterioasă în Liberia, iar testele au fost negative pentru virusul Ebola.
    Ce mai recentă expediţie organizată de WWF din Rusia şi organizaţia Arkhar din Altai în valea râului Argut din Munţii Altai, cândva regiunea din Rusia cea mai populată de leoparzi de zăpadă s-a intors cu rezultate senzaţionale.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact