Știință

    Oamenii de ştiinţă vor să redefinească kilogramul

    German Nation Metrology Institute (PTB) din Braunschweig a decis să găsească o nouă formulă pentru măsurarea unui kilogram.



    Prototipul internaţional al kilogramului (IPK), Sèvres, Franţa.


    Etalonul de greutate este în prezent un cilindru de metal numit International Prototype Kilogram ţinut într-un seif în Sèvres, Franţa. Problema este că obiectul preţios, foarte încet, pierde în greutate.

    De-a lungul ultimului secol el a devenit mai uşor cu 100 micrograme (0,0001g), mai puţin decât greutatea unei particule de praf, dar diferenţa ar putea deveni vizibilă în viitor, motiv pentru care cercetătorii au început să lucreze la o alternativă. Ei încearcă să găsească o modalitate de a defini un kilogram care să nu se modifice, fără a se baza pe o bucată de metal.

    Cercetătorii de la PTB în Braunschweig pretind că ar fi aproape de o soluţie. Ei au realizat cea mai rotundă şi mai netedă sferă din lume.

    Pentru aceasta au folosit cel mai pur siliciu, pentru a face gaz de siliciu, în centrifuge care seamănă cu uscătoarele de rufe. Gazul a fost apoi folosit pentru a face cristale de siliciu din care s-au format cele două sfere perfecte, de dimensiunea unei miez de măr.

    Oamenii de ştiinţă urmează să contorizeze numărul de atomi din sferă. Dacă se cunoaşte cât cântăreşte o sferă şi numărul de atomi din ea, se poate şti cât de mult cântăreşte un atom. Ar fi posibil să se calculeze apoi de câţi atomi are nevoie un kilogram.

    Problema apărută este cum numeri atomii dintr-un obiect. Atomii din cadrul sferei sunt ordonaţi ca sticlele într-o ladă. Oamenii de ştiinţă ştiu dimensiunile întregii stive (în acest caz, întreaga sferă) şi ale lăzii unice. Numărul de atomi din sferă poate fi calculat prin împărţirea dimensiunii mari la cea mică.

    Dezvoltarea sferei perfect rotunde şi netede şi realizarea calculelor vor dura până în 2018, iar apoi cercetătorii vor putea să definească un kilogram printr-un număr de atomi, ceea ce va elimina asocierea cu un obiect fizic.

    4 APRILIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Când un urs leneş, într-o grădină zoologică, se uită în ochii tăi ca şi cum ar spune: "Hai, te rog, dă-mi ceva de mâncare, că mor de foame ..." ar putea face acest lucru numai pentru a-şi da importanţă şi a te manipula.
    Girafele au fost considerate multă vreme o singură specie împărţită în mai multe sub-specii, dar un recent studiu al ADN-ului lor sugerează că patru grupuri de girafe nu au făcut schimb de material genetic pentru milioane de ani şi au evoluat în specii distincte.
    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate.
    Cercetătorii de la Swinburne University of Technology din Australia au descoperit că siliciul negru are proprietatea de a omorî bacteriile, ceea ce deschide calea dezvoltării unei noi generaţii de nanomateriale antibacteriene.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie de furnici care îşi salvează soldaţii răniţi şi îi aduc acasă să se recupereze.
    Mamiferul, descoperit la marginea deşertului namibian, la baza podişului Etendeka, are coada lungă, corpul cu blană ruginie şi urechi rotunde, un nas ca trompa unui elefant şi e de mărimea unui şoarece, lung de numai 9 cm.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact