Știință

    Oamenii moderni au trăit alături de neanderthalieni mai mult decât se credea


    Cea mai cuprinzătoare evaluare a oaselor şi uneltelor rămase de la neanderthalieni arată că aceştia şi oamenii moderni au trăit unii lângă alţii mai bine de 5000 de ani.



    Harta răspândirii neanderthalienilor după locurile unde au fost găsite dovezi ale existenţei acestora. Foto: Wikimedia Commons.


    O echipă internaţională de cercetători au colectat mai mult de 400 de probe din cele mai importante situri arheologice ale Europei. Probele au fost analizate folosind metode de ultimă oră la Universitatea Oxford.

    Până în prezent, rămăşiţe de la neanderthalieni au mai fost datate de câteva laboratoare, dar mulţi le-au considerat nesigure. Rezultatele obţinute acum oferă cea mai clară introspecţie în interacţiunea dintre strămoşii noştri şi neanderthalieni, şi de ce neanderthalienii au dispărut.

    Unele date anterioare sugeraseră că oamenii moderni şi neanderthalienii au coexistat în Europa pentru mai puţin de 500 de ani. Noile date sugerează că cele două specii au trăit împreună în Europa până la 5000 de ani. Acestea susţin punctul de vedere al unor arheologi care consideră că tehnologiile de producere a uneltelor din piatră şi utilizarea bijuteriilor au fost copiate de neanderthalieni de la oamenii moderni.

    Studiul indică că neanderthalienii au dispărut cu 10000 de ani mai târziu decât se credea anterior, acum 41000 până la 39000 de ani. Acest fapt a coincis cu începutul unei perioade foarte reci în Europa. Noile date sugerează de asemenea că oamenii moderni au ajuns în Europa cu multe mii de ani mai devreme decât s-a calculat anterior, posibil acum 45000 de ani.

    Există dovezi arheologice şi genetice că, atunci când oamenii moderni au ajuns în Europa, neanderthalienii erau deja în declin. Sosirea oamenilor moderni s-a adăugat la problemele lor. Ei vânau aceleaşi animale, colectau aceleaşi plante şi doreau să trăiască în cele mai bune peşteri. Au fost deci în concurenţă economică.

    Ei nu au fost vânați şi ucişi de către oamenii moderni, nu au fost exterminaţi de bolile aduse de aceştia din urmă. A fost un proces mai lent. Neanderthalienii au scăzut ca număr timp de mii de ani, în timp ce numărul oamenilor moderni creştea.

    GH. MĂNOIU | 31 AUGUST 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Craniul Copilului Taung a fost supus unor investigaţii tomografice computerizate de înaltă rezoluţie la Wits University şi rezultatele pun la îndoială teoria care spune că Australopithecus africanus arată aceleaşi adaptări craniene găsite la copii mici şi la sugarii moderni, adică nu prezintă dezvoltarea creierului în regiunea prefrontală similară cu a omului modern.
    Un nou studiu a scos la iveală că Mecanismul Antikythera este cu 100 de ani mai vechi decât se credea şi nu este realizat de celebrul matemacian Arhimede.
    Arheologi de la Washington University din St. Louis, Statele Unite, au anuntat descoperirea sub templul principal al orasului antic Maya din El Perú-Waka’, din nordul Guatemalei, a unui monument de piatra pe care este sculptat un text hieroglific ce povesteste despre o printesa din secolul al saselea.
    In raul Khushmo din regiunea Tunguska, Siberia, s-au descoperit fragmente de meteorit ce se presupune ca provin de la corpul ceresc care a produs explozia din 1908. Descoperirea este considerata senzationala, fiindca ar putea sa faca lumina in aceasta enigma.
    O masă mare de nori noctilucent au acoperit Antarctica. Pe 20 noiembrie erau ca un fum mic, albastru-electric, care în timp scurt a acoperit aproape tot continentul. Nava spaţială AIM de la NASA monitorizează progresul acestora, deoarece se agită şi se ondulează în jurul Polului Sud.
    O coadă de dinozaur cu pene din Cretacic a fost găsită perfect conservată în chihlimbar în Myanmar.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact