Știință

    Oamenii nu au contribuit la dispariţia mastodonţilor, cum se credea până acum


    Mastodonţii au dispărut din regiunile arctice din Alaska şi Yukon înainte de sosirea primilor oameni în America de Nord, afirmă un nou studiu.



    Mastodont.


    Oamenii de ştiinţă credeau până acum că mastodonţii, acesti veri ai mamuţilor şi elefanţilor, au coexistat în Arctica, acum 13000 sau 14000 de ani, cu primii oameni care au venit din Asia, pe podul de pământ, acoperit astăzi de apele Mării Bering. Dar datări mai precise cu radio-carbon, efectuate pe 36 de dinţi fosili şi oase de mastodonţi descoperite în Alaska şi Yukon, arată că acestea sunt, în cea mai mare parte, cu 50000 ani mai vechi decât se estimase anterior.

    Luând in calcul preferinţele de habitat ale acestor animale şi alte date ecologice şi geologice, rezultatele acestui nou studiu sugerează că mastodonți au trăit în regiunile arctice şi subarctice pentru o perioadă limitată de timp, în urmă cu aproximativ 125000 ani, când clima era mult mai caldă, permiţând existenţa unor păduri şi pajişti.

    Şederea mastodonţilor în nord nu a durat mult timp, din cauza întoarcerii frigului, combinat cu avansul gheţarilor continentali, acum aproximativ 75000 ani.

    Mastodonţii au dispărut repede din Beringia şi au migrat mai departe spre sud, unde au fost supuse extincţiei totale acum 10000 de ani. Nu se poate spune că oamenii nu au jucat nici un rol, dar la acel moment populaţiile de mastodonţi erau deja reduse foarte mult şi se concentrau în principal în regiunea Marilor Lacuri americane.

    Se ştie deja că leneșul, cămila şi castorul gigant de pe actualul teritoriu al Statelor Unite, au migrat spre sud odată cu revenirea glaciaţiunii în Arctica, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina soarta altor specii de animale, care ar fi putut urma aceeaşi cale.

    GH. MĂNOIU | 17 DECEMBRIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un sunet subacvatic misterios a fost captat de sonarul unui submarin pentru prima dată în 1960. Până acum oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle de unde vine.
    Oamenii de ştiinţă au urmărit o pasăre mică, "Phalaropus lobatus", numită popular notăriţa cu cioc subţire şi gât roşu, care se credea că iernează în Arabia, dar spre surprinderea lor, ea parcurge aproape 13000 km până în apele însorite din Ecuador şi Peru.
    Cercetătorii elveţieni au reuşit să restabilească vedere la şoareci care suferă de retinită pigmentară, o boală ereditară şi incurabilă, care afectează două milioane de oameni din întreaga lume.
    Cercetări recente, bazate pe foraje şi analiza rocilor, arată că asteroidul care a şters dinozaurii de pe faţa Pământului în urmă cu 66 milioane de ani, a făcut suprafaţa dură a planetei să se mişte în sus şi în jos ca un fluid.
    Sporovaiala copiilor mici a fost considerata intotdeuna draguta, dar total neelaborata. Experti de la Newcastle University, Marea Britanie, au aratat ca vorbirea copiilor este mult mai avansata decat se considera pana acum.
    Balenele albastre sunt cele mai mari animale care au existat vreodată pe Pământ, dar relativ recent au ajuns aşa mari.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact