Mapamond

    Orasul Alb, La Ciudad Blanca

    Orasul Alb este unul dintre incitantele mistere ale lumii precolumbiene. La Ciudad Blanca in spaniola, Xucutaco in limba Nahuatl si Hueitapalan in limba Maya, este un oras legendar ce se presupune ca ar exista in regiunea Mosquitia din Honduras. Numele vine de la constructiile din piatra alba, care se vedeau de departe.



    Coasta Mosquitia din Honduras unde se presupune ca ar exista Orasul Alb, La Ciudad Blanca, locul de nastere al zeului Quetzalcoatl, sarpele cu pene. Foto: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team.


    Legenda este din timpul cuceririi spaniole, desi unii sustin ca este mai veche. In traditia orala a indigenilor din zona este numit Kaha Kamasa, Orasul Sfant. Se spune ca ar fi locul de nastere al zeului Quetzalcoatl, sarpele cu pene.

    Se crede ca a fost parasit de locuitori pe la mijlocul secolului al XVI-lea, fara sa se cunoasca motivele, asa cum s-a intamplat cu multe asezari precolumbiene.

    Mosquitia este o regiune de 32000 mile patrate de rauri, lagune, paduri tropicale, cu o bogata si diversificata fauna si flora, ramasa neexplorata pana acuma din cauza junglei impenetrabile. Este situata la est de Honduras si este locuita de cinci grupari etnice: Miskito, Tawahka, Pech, Garifuna și Ladino.

    In 1526, Hernán Cortés, cel care a cucerit Mexicul, a scris o scrisoare imparatului Carol al V lea al Spaniei, in care da detalii despre un oras imbracat in aur care ar fi intr-o locatie necunoscuta, din zona ce acum se numeste Mosquitia, un oras la fel de magnific ca si Tenochtitlán din Mexic.

    In 1544 Episcopul Cristobol de Pedraza scrie o scrisoare regelui Spaniei si descrie o calatorie facuta pe coasta Mosquito, in care a vazut spre est, pe o vale de rau neexplorata, un mare oras, in care conducatorii mancau din farfurii de aur.

    O serie de vanatori sau piloti, apoi expeditii stiintifice au alimentat legenda, dar nu au probat nimic concret. Unii vorbeau de idoli de aur, altii de pietrele albe sculptate. Legendele indienilor din zona vorbesc de un oras mai degraba ascuns decat pierdut, in care si-au gasit refugiul vechii zei.

    In 1915 incepe cartografierea Hondurasului si prima harta apare in 1933, cu inregistrarea mai multor ruine in zona Mossquitia.

    In 1933 o expeditie americana condusa de William Duncan Strong exploreaza zona de coasta si cateva rauri si noteaza existenta unor movile arheologice.

    In 1940, un aventurier american, Theodore Morde, sustine ca a gasit in zona "lost city of the monkey god", in care locuitorii se inchinau la statui mari ce intruchipau maimute. Dar el a murit intr-un accident de masina inainte de a putea pleca intr-o noua expeditie in regiune.

    In 1976, expeditia lui David Zink si Edwin Shook a descoperit din avion si elicopter movile si monoliti din piatra.

    Incepand cu 1980, mai multi arheologi au explorat ceea ce era accesibil din zona si au cercetat mai multe situri.

    In 2012, o echipa de cercetatori de la Universitatea Houston, folosind o tehnologie revolutionara, pe baza de laser, anunta descoperirea din aer, in padurea tropicala, pe malul unui rau, a unor structuri ce par facute de om, cladiri ce inconjoara o piata centrala, o structura piramidala, un amfiteatru probabil pentru jocul cu mingea, terase pentru culturi agricole.

    Se presupune ca apartin Orasului Alb, La Ciudad Blanca, locul de nastere al zeului Quetzalcoatl, sarpele cu pene.

    17 MAI 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Nepal, au descoperit la locul de naştere al lui Buddha o structură de lemn ce datează din secolul 6 î. Hr. Săpăturile la templul Maya Devi din Lumbini, Nepal, sit UNESCO din Patrimoniul Mondial, considerat locul de naştere al lui Buddha, au scos la lumină rămăşite ale unei construcţii din lemn ce se află sub alte temple din cărămidă.
    O sabie medievală, fabricată în Germania în secolul al 12-lea, decorată în Suedia şi descoperită accidental în 1975 sub un copac în regiunea Novosibirsk, Siberia, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă pentru stabilirea originii sale.
    Exista multe orase, localitati sau tinuturi inghitite de ape, scufundate, pierdute. Atlantida este doar cel mai celebru dintre ele. Un oras disparut, despre care putini au auzit si care s-a scufundat in Evul Mediu, este Dunwich, ce reprezinta cea mai mare asezare pierduta de pe coasta Marii Nordului, numit si Atlantida Marii Britanii.
    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice.
    Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei.
    Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact