Spațiu |
Orbitele misterioase exterioare din sistemul solar nu sunt cauzate de "Planeta 9"
Orbitele stranii ale celor mai îndepărtate obiecte ale sistemului nostru solar, care par să fie modelate de o planetă nouă, necunoscută, pot fi explicate prin forţa gravitaţională combinată a obiectelor mici care orbitează în jurul Soarelui, dincolo de Neptun.
Explicaţia alternativă la aşa-numita ipoteză „Planeta Nouă“, prezentată de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge şi Universitatea Americană din Beirut, propune un disc format din corpuri mici de gheaţă, cu o masă combinată mai mare de zece ori decât a Pământului.
Atunci când sunt combinate cu un model simplificat al sistemului solar, forţele gravitaţionale ale discului pot explica arhitectura orbitală neobişnuită a unor obiecte din exterior.
Dincolo de orbita lui Neptun se află Centura Kuiper, care este alcătuită din corpuri mici, rămase de la formarea sistemului solar. Neptun şi alte planete gigantice influenţează gravitaţional obiectele din Centura Kuiper şi de dincolo de ea, numite obiecte trans-Neptuniene (TNOs), care înconjoară Soarele pe căi circulare din aproape toate direcţiile.
Totuşi, astronomii au descoperit în jur de 30 de TNO-uri pe orbite eliptice. Acest tip de grupare nu poate fi explicată prin cele opt planete ce formează arhitectura sistemului solar şi a condus pe unii astronomi la concluzia că orbitele ar putea fi influenţate de existenţa unei planete încă necunoscute.
Ipoteza "Planeta Nouă" sugerează că, pentru a ţine cont de orbitele neobişnuite ale acestor TNO-uri, ar exista o altă planetă, despre care se crede că este mai masivă decât Pământul.
Cercetătorii au modelat dinamica spaţială completă a TNO-urilor cu acţiunea combinată a planetelor gigantice exterioare şi un disc masiv, extins, dincolo de Neptun.
Calculele au arătat că un astfel de model poate explica orbitele complexe spaţiale grupate ale unor TNO-uri. Modelul a prezentat o masă combinată a centurii Kuiper de până la de zece ori mai mare decât masa Pământului. (University of Cambridge)