Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
3. ஓவாத³வக்³கோ³
3. Ovādavaggo
1. ஓவாத³ஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா
1. Ovādasikkhāpada-atthayojanā
144. பி⁴க்கு²னிவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே தேஸந்தி தே²ரானங். மஹாகுலேஹி நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிதாதி யோஜனா. குலதீ⁴தரோ விஜ்ஜமானகு³ணங் கத²யந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘ஞாதிமனுஸ்ஸான’’ந்திபத³ங் ‘‘கத²யந்தீ’’திபதே³ ஸம்பதா³னங். குதோதி கஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகாதி அத்தோ². தேஸந்தி தே²ரானங் கு³ணந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘கதே²து’’ந்திபத³மபெக்கி²த்வா ‘‘விஜ்ஜமானகு³ணே’’தி வத்தப்³பே³ அவத்வா ‘‘வட்டந்தீ’’திபத³மபெக்கி²ய ‘‘விஜ்ஜமானகு³ணா’’தி வுத்தங். ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. ததோதி கத²னகாரணா அபி⁴ஹரிங்ஸூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேனாதி அபி⁴ஹரணஹேதுனா.
144. Bhikkhunivaggassa paṭhame tesanti therānaṃ. Mahākulehi nikkhamitvā pabbajitāti yojanā. Kuladhītaro vijjamānaguṇaṃ kathayantīti sambandho. ‘‘Ñātimanussāna’’ntipadaṃ ‘‘kathayantī’’tipade sampadānaṃ. Kutoti kassa therassa santikāti attho. Tesanti therānaṃ guṇanti sambandho. ‘‘Kathetu’’ntipadamapekkhitvā ‘‘vijjamānaguṇe’’ti vattabbe avatvā ‘‘vaṭṭantī’’tipadamapekkhiya ‘‘vijjamānaguṇā’’ti vuttaṃ. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Tatoti kathanakāraṇā abhihariṃsūti sambandho. Tenāti abhiharaṇahetunā.
தேஸந்தி ச²ப்³ப³க்³கி³யானங். தாஸூதி பி⁴க்கு²னீஸு. ‘‘பி⁴க்கு²னியோ’’திபத³ங் ‘‘உபஸங்கமித்வா’’திபதே³ கம்மங். ச²ப்³ப³க்³கி³யானங் பி⁴க்கு²னீஸு உபஸங்கமனங் லாப⁴தண்ஹாய ஹோதி, பி⁴க்கு²னீனங் ச²ப்³ப³க்³கீ³ஸு உபஸங்கமனங் சலசித்ததாய ஹோதீதி அஞ்ஞமஞ்ஞூபஸங்கமந்தானங் விஸேஸோ. திரச்சா²னபூ⁴தா கதா² திரச்சா²னகதா² நிரத்த²ககதா²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘திரச்சா²னகத²ந்தீ’’தி. ஸக்³க³மக்³க³க³மனேபீதி பிஸத்³தோ³ மொக்க²க³மனே பன கா நாம கதா²தி த³ஸ்ஸேதி. ராஜானோ ஆரப்³ப⁴ பவத்தா கதா² ராஜகதா². ஆதி³ஸத்³தே³ன சோரகதா²த³யோ ஸங்க³ண்ஹாதி.
Tesanti chabbaggiyānaṃ. Tāsūti bhikkhunīsu. ‘‘Bhikkhuniyo’’tipadaṃ ‘‘upasaṅkamitvā’’tipade kammaṃ. Chabbaggiyānaṃ bhikkhunīsu upasaṅkamanaṃ lābhataṇhāya hoti, bhikkhunīnaṃ chabbaggīsu upasaṅkamanaṃ calacittatāya hotīti aññamaññūpasaṅkamantānaṃ viseso. Tiracchānabhūtā kathā tiracchānakathā niratthakakathāti dassento āha ‘‘tiracchānakathantī’’ti. Saggamaggagamanepīti pisaddo mokkhagamane pana kā nāma kathāti dasseti. Rājāno ārabbha pavattā kathā rājakathā. Ādisaddena corakathādayo saṅgaṇhāti.
147. தே பி⁴க்கூ²தி ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² ப⁴வெய்யுந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அதி³ட்ட²ங் ஸச்சங் யேஹீதி அதி³ட்ட²ஸச்சா, தேஸங் பா⁴வோ அதி³ட்ட²ஸச்சத்தங், தஸ்மா அதி³ட்ட²ஸச்சத்தா ப³ந்தி⁴த்வாதி யோஜனா. நேஸந்தி ச²ப்³ப³க்³கி³யானங். அஞ்ஞேனேவ உபாயேனாதி அலத்³த⁴ஸம்முதிதோ அஞ்ஞேனேவ லத்³த⁴ஸம்முதிஸங்கா²தேன காரணேன கத்துகாமோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பரதோதி பரஸ்மிங் பச்சா², உபரீதி அத்தோ². கரொந்தோ வாதி பரிபா³ஹிரே கரொந்தோ ஏவ ஹுத்வா ஆஹாதி யோஜனா. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. யஸ்மா ந பூ⁴தபுப்³பா³னி, இதி தஸ்மா பரிபா³ஹிரங் கரொந்தோ வாதி அத்தோ².
147.Te bhikkhūti chabbaggiyā bhikkhū bhaveyyunti sambandho. Adiṭṭhaṃ saccaṃ yehīti adiṭṭhasaccā, tesaṃ bhāvo adiṭṭhasaccattaṃ, tasmā adiṭṭhasaccattā bandhitvāti yojanā. Nesanti chabbaggiyānaṃ. Aññeneva upāyenāti aladdhasammutito aññeneva laddhasammutisaṅkhātena kāraṇena kattukāmoti sambandho. Paratoti parasmiṃ pacchā, uparīti attho. Karonto vāti paribāhire karonto eva hutvā āhāti yojanā. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Yasmā na bhūtapubbāni, iti tasmā paribāhiraṃ karonto vāti attho.
தத்தா²தி ‘‘அனுஜானாமீ’’திஆதி³வசனே. ஸீலவாதி எத்த² வந்துஸத்³தோ³ பஸங்ஸத்தே² ச அதிஸயத்தே² ச நிச்சயோக³த்தே² ச ஹோதி. தஸ்ஸாதி லத்³த⁴ஸம்முதிகஸ்ஸ. தந்தி ஸீலங். பாதிமொக்க²ஸங்வரஸத்³தா³னங் கம்மதா⁴ரயபா⁴வங், தேஹி ச ஸங்வுதஸத்³த³ஸ்ஸ தப்புரிஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘பாதிமொக்கோ²வா’’திஆதி³. தத்த² ஏவஸத்³தே³ன கம்மதா⁴ரயபா⁴வங், ஏனஸத்³தே³ன ச தப்புரிஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Tatthāti ‘‘anujānāmī’’tiādivacane. Sīlavāti ettha vantusaddo pasaṃsatthe ca atisayatthe ca niccayogatthe ca hoti. Tassāti laddhasammutikassa. Tanti sīlaṃ. Pātimokkhasaṃvarasaddānaṃ kammadhārayabhāvaṃ, tehi ca saṃvutasaddassa tappurisabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘pātimokkhovā’’tiādi. Tattha evasaddena kammadhārayabhāvaṃ, enasaddena ca tappurisabhāvaṃ dassetīti daṭṭhabbaṃ.
வத்ததீதி அத்தபா⁴வங் பவத்தேதி. காரிதபச்சயோ ஹி அத³ஸ்ஸனங் க³தோ. இமினா இரியாபத²விஹார தி³ப்³ப³விஹார ப்³ரஹ்மவிஹார அரியவிஹாரேஸு சதூஸு விஹாரேஸு அத்தபா⁴வவத்தனங் இரியாபத²விஹாரங் த³ஸ்ஸேதி. ஹீதி ஸச்சங். ஏதந்தி ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதோ விஹரதீ’’திவசனங். விப⁴ங்கே³தி ஜா²னவிப⁴ங்கே³.
Vattatīti attabhāvaṃ pavatteti. Kāritapaccayo hi adassanaṃ gato. Iminā iriyāpathavihāra dibbavihāra brahmavihāra ariyavihāresu catūsu vihāresu attabhāvavattanaṃ iriyāpathavihāraṃ dasseti. Hīti saccaṃ. Etanti ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvuto viharatī’’tivacanaṃ. Vibhaṅgeti jhānavibhaṅge.
‘‘ஸீல’’ந்திஆதீ³னி அட்ட² பதா³னி துல்யாதி⁴கரணானி. அயங் பனெத்த² ஸம்ப³ந்தோ⁴ – ஸீலங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியா பதிட்டா² ஆதி³ சரணங் ஸங்யமோ ஸங்வரோ மொக்க²ங் பமொக்க²ந்தி. ஸமாபத்தியாதி ஸமாபத்தத்தா²ய. ‘‘உபேதோ’’திஆதீ³னி ஸத்த பதா³னி அஞ்ஞமஞ்ஞவேவசனானி. தத்த² உபபன்னோதி யுத்தோ அனுயுத்தோ. ஸமன்னாக³தோதி ஸமந்ததோ அனு புனப்புனங் ஆக³தோதி ஸமன்னாக³தோ, ஸமங்கீ³பூ⁴தோதி அத்தோ². எத்த² ஹி ஸங்ஸத்³தோ³ ஸமந்தத்த²வாசகோ, அனுஸத்³தோ³ நஉபச்சி²ன்னத்த²வாசகோ. தேனாதி தேன காரணேன. பாலேதீதி அத்தபா⁴வங் பா³த⁴னதோ ரக்க²தி. யபேதீதி அத்தபா⁴வோ பவத்ததி. யாபேதீதி அத்தபா⁴வங் பவத்தாபேதி. யப யாபனே. யாபனங் பவத்தனந்தி ஹி தா⁴துபாடே²ஸு வுத்தங் (ஸத்³த³னீதிதா⁴துமாலாயங் 18 பகாரந்ததா⁴து). விஹரதீதி எத்த² ஏகோ ஆகாரத்த²வாசகோ இதிஸத்³தோ³ லுத்தனித்³தி³ட்டோ², இதி வுச்சதி, இதி வுத்தந்தி வா யோஜனா.
‘‘Sīla’’ntiādīni aṭṭha padāni tulyādhikaraṇāni. Ayaṃ panettha sambandho – sīlaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyā patiṭṭhā ādi caraṇaṃ saṃyamo saṃvaro mokkhaṃ pamokkhanti. Samāpattiyāti samāpattatthāya. ‘‘Upeto’’tiādīni satta padāni aññamaññavevacanāni. Tattha upapannoti yutto anuyutto. Samannāgatoti samantato anu punappunaṃ āgatoti samannāgato, samaṅgībhūtoti attho. Ettha hi saṃsaddo samantatthavācako, anusaddo naupacchinnatthavācako. Tenāti tena kāraṇena. Pāletīti attabhāvaṃ bādhanato rakkhati. Yapetīti attabhāvo pavattati. Yāpetīti attabhāvaṃ pavattāpeti. Yapa yāpane. Yāpanaṃ pavattananti hi dhātupāṭhesu vuttaṃ (saddanītidhātumālāyaṃ 18 pakārantadhātu). Viharatīti ettha eko ākāratthavācako itisaddo luttaniddiṭṭho, iti vuccati, iti vuttanti vā yojanā.
ஆசாரகோ³சரஸத்³தா³னங் த்³வந்த³பா⁴வங், தேஹி ச ஸம்பன்னஸத்³த³ஸ்ஸ தப்புரிஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஆசாரகோ³சரஸம்பன்னோ’’திஆதி³. தத்த² சஸத்³தே³ன த்³வந்த³பா⁴வங், ஏனஸத்³தே³ன ச தப்புரிஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. அணுஸத்³தோ³ அப்பத்தோ², மத்தஸத்³தோ³ பமாணத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அப்பமத்தகேஸூ’’தி. ‘‘த³ஸ்ஸனஸீலோ’’திஇமினா ‘‘த³ஸ்ஸாவீ’’திஎத்த² ஆவீஸத்³த³ஸ்ஸ தஸ்ஸீலத்த²பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸமாதா³யா’’தி எத்த² ஸங்புப்³ப³ஆபுப்³ப³ஸ்ஸ தா³ஸத்³த³ஸ்ஸ கம்மாபெக்க²த்தா தஸ்ஸ கம்மங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘தங் தங் ஸிக்கா²பத³’’ந்தி. இமினா ‘‘ஸிக்கா²பதே³ஸூ’’தி உபயோக³த்தே² பு⁴ம்மவசனந்தி த³ஸ்ஸேதி. அத² வா ஸிக்கா²பதே³ஸூதி நித்³தா⁴ரணத்தே² பு⁴ம்மவசனமேதங். ‘‘தங் தங் ஸிக்கா²பத³’’ந்தி கம்மங் பன அஜ்ஜா²ஹரிதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸமாதா³யா’’தி எத்த² ஸங்ஸத்³த³ஸ்ஸ ச ஆபுப்³ப³ஸ்ஸ தா³ஸத்³த³ஸ்ஸ ச யகாரஸ்ஸ ச அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸாது⁴கங் க³ஹெத்வா’’தி வுத்தங். எத்தா²தி இமிஸ்ஸங் அட்ட²கதா²யங். வித்தா²ரோ பன க³ஹேதப்³போ³தி யோஜனா. யோதி குலபுத்தோ.
Ācāragocarasaddānaṃ dvandabhāvaṃ, tehi ca sampannasaddassa tappurisabhāvaṃ dassento āha ‘‘ācāragocarasampanno’’tiādi. Tattha casaddena dvandabhāvaṃ, enasaddena ca tappurisabhāvaṃ dasseti. Aṇusaddo appattho, mattasaddo pamāṇatthoti āha ‘‘appamattakesū’’ti. ‘‘Dassanasīlo’’tiiminā ‘‘dassāvī’’tiettha āvīsaddassa tassīlatthabhāvaṃ dasseti. ‘‘Samādāyā’’ti ettha saṃpubbaāpubbassa dāsaddassa kammāpekkhattā tassa kammaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘taṃ taṃ sikkhāpada’’nti. Iminā ‘‘sikkhāpadesū’’ti upayogatthe bhummavacananti dasseti. Atha vā sikkhāpadesūti niddhāraṇatthe bhummavacanametaṃ. ‘‘Taṃ taṃ sikkhāpada’’nti kammaṃ pana ajjhāharitabbanti dasseti. ‘‘Samādāyā’’ti ettha saṃsaddassa ca āpubbassa dāsaddassa ca yakārassa ca atthaṃ dassetuṃ ‘‘sādhukaṃ gahetvā’’ti vuttaṃ. Etthāti imissaṃ aṭṭhakathāyaṃ. Vitthāro pana gahetabboti yojanā. Yoti kulaputto.
அஸ்ஸாதி லத்³த⁴ஸம்முதிகஸ்ஸ. யங் தங் ப³ஹு ஸுதங் நாம அத்தி², தங் ந ஸுதமத்தமேவாதி யோஜனா. மஞ்ஜூஸாயந்தி பேளாயங். ஸா ஹி ஸாமிகஸ்ஸ ஸத⁴னத்தங் மஞ்ஞதே இமாயாதி ‘‘மஞ்ஜூஸா’’தி வுச்சதி. மஞ்ஜூஸாயங் ரதனங் ஸன்னிசிதங் விய ஸுதங் ஸன்னிசிதங் அஸ்மிங் புக்³க³லேதி யோஜனா, ஏதேனாதி ‘‘ஸன்னிசித’’ந்திபதே³ன, த³ஸ்ஸேதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸோதி லத்³த⁴ஸம்முதிகோ பி⁴க்கு². ஸன்னிசிதரதனஸ்ஸேவாதி ஸன்னிசிதரதனஸ்ஸ இவ. தந்தி ‘‘யே தே த⁴ம்மா’’திஆதி³வசனங். எத்தா²தி இமஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³. அஸ்ஸாதி லத்³த⁴ஸம்முதிகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ. தத்தா²தி ‘‘வசஸா பரிசிதா’’திஆதி³வசனே. ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. பகு³ணாதி உஜுகா. உஜுகோ ஹி அஜிம்ஹத்தா பகட்டோ² உத்தமோ கு³ணோதி அத்தே²ன ‘‘பகு³ணோ’’தி வுச்சதி. அனுபெக்கி²தாதி புனப்புனங் உபக³ந்த்வா இக்கி²தா, பஸ்ஸிதா த³ஸ்ஸிதாதி அத்தோ². அத்த²தோதி அபி⁴தெ⁴ய்யத்த²தோ, அட்ட²கதா²தோதி அத்தோ². காரணதோதி த⁴ம்மதோ, பாளிதோதி அத்தோ². தி³ட்டி²ஸத்³த³ஸ்ஸ பஞ்ஞாஸத்³த³வேவசனத்தா ‘‘பஞ்ஞாயா’’தி வுத்தங். ஸுபச்சக்க²கதாதி ஸுட்டு² அக்கா²னங் இந்த்³ரியானங் படிமுக²ங் கதா.
Assāti laddhasammutikassa. Yaṃ taṃ bahu sutaṃ nāma atthi, taṃ na sutamattamevāti yojanā. Mañjūsāyanti peḷāyaṃ. Sā hi sāmikassa sadhanattaṃ maññate imāyāti ‘‘mañjūsā’’ti vuccati. Mañjūsāyaṃ ratanaṃ sannicitaṃ viya sutaṃ sannicitaṃ asmiṃ puggaleti yojanā, etenāti ‘‘sannicita’’ntipadena, dassetīti sambandho. Soti laddhasammutiko bhikkhu. Sannicitaratanassevāti sannicitaratanassa iva. Tanti ‘‘ye te dhammā’’tiādivacanaṃ. Etthāti imasmiṃ sikkhāpade. Assāti laddhasammutikassa bhikkhuno. Tatthāti ‘‘vacasā paricitā’’tiādivacane. Evamattho veditabboti yojanā. Paguṇāti ujukā. Ujuko hi ajimhattā pakaṭṭho uttamo guṇoti atthena ‘‘paguṇo’’ti vuccati. Anupekkhitāti punappunaṃ upagantvā ikkhitā, passitā dassitāti attho. Atthatoti abhidheyyatthato, aṭṭhakathātoti attho. Kāraṇatoti dhammato, pāḷitoti attho. Diṭṭhisaddassa paññāsaddavevacanattā ‘‘paññāyā’’ti vuttaṃ. Supaccakkhakatāti suṭṭhu akkhānaṃ indriyānaṃ paṭimukhaṃ katā.
‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ’’தி எத்த² ப³ஹுஸ்ஸுதஸ்ஸ திவித⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அயங் பனா’’திஆதி³. நிஸ்ஸயதோ முச்சதீதி நிஸ்ஸயமுச்சனகோ. பரிஸங் உபட்டா²பேதீதி பரிஸுபட்டா²கோ. பி⁴க்கு²னியோ ஓவத³தீதி பி⁴க்கு²னோவாத³கோ. தத்தா²தி திவிதே⁴ஸு ப³ஹுஸ்ஸுதேஸு. நிஸ்ஸயமுச்சனகேன எத்தகங் உக்³க³ஹேதப்³ப³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. உபஸம்பதா³யாதி உபஸம்பாதெ³த்வா. பஞ்ச வஸ்ஸானி ஏதஸ்ஸாதி பஞ்சவஸ்ஸோ. தேன உக்³க³ஹேதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ஸப்³ப³ந்திமேனாதி ஸப்³பே³ஸங் பரிச்சே²தா³னங் அந்தே லாமகே பவத்தேன. பகு³ணாதி அஜிம்ஹா உஜுகா. வாசுக்³க³தாதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். யஸ்ஸ ஹி பாளிபாடா² ஸஜ்ஜா²யனகாலே பகு³ணா ஹொந்தி, தஸ்ஸ வாசுக்³க³தா. யஸ்ஸ வா பன வாசுக்³க³தா ஹொந்தி, தஸ்ஸ பகு³ணா. தஸ்மா தானி பதா³னி அஞ்ஞமஞ்ஞகாரணவேவசனானி. பக்க²தி³வஸேஸூதி ஜுண்ஹபக்க²காளபக்க²பரியாபன்னேஸு தி³வஸேஸு. த⁴ம்மஸாவனத்தா²யாதி ஸம்பத்தானங் பரிஸானங் த⁴ம்மஸ்ஸ ஸாவனத்தா²ய ஸுணாபனத்தா²யாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸாவனத்தா²யாதி எத்த² யுபச்சயபரத்தா காரிதபச்சயோ லோபோ ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தஸ்மா ஸாவீயதே ஸுணாபீயதே ஸாவனந்தி வசனத்தோ² காதப்³போ³. பா⁴ணவாரா உக்³க³ஹேதப்³பா³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸம்பத்தானந்தி அத்தனோ ஸந்திகங் ஸம்பத்தானங். பரிகத²னத்தா²யாதி பரிஸ்ஸங்கே³ன ஆலிங்க³னேன கத²னத்த²ங், அப்பஸத்³த³ஸங்கா²தாய வாசாய கத²னத்த²ந்தி அத்தோ². ‘‘கதா²மக்³கோ³’’தி வுத்தத்தா வத்து²கதா²யேவ அதி⁴ப்பேதா, ந ஸுத்தஸங்கா²தோ பாளிபாடோ². அனு பச்சா², புனப்புனங் வா தா³யகா மோத³ந்தி ஏதாயாதி அனுமோத³னா. ஜா²னங் வா மக்³கோ³ வா ப²லங் வா ஸமணத⁴ம்மோ நாம. தஸ்ஸ கரணத்த²ங் உக்³க³ஹேதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. சதூஸு தி³ஸாஸு அபடிஹதோதி சாதுத்³தி³ஸோ, அபடிஹதத்தே² ணபச்சயோ.
‘‘Bahussuto’’ti ettha bahussutassa tividhabhāvaṃ dassento āha ‘‘ayaṃ panā’’tiādi. Nissayato muccatīti nissayamuccanako. Parisaṃ upaṭṭhāpetīti parisupaṭṭhāko. Bhikkhuniyo ovadatīti bhikkhunovādako. Tatthāti tividhesu bahussutesu. Nissayamuccanakena ettakaṃ uggahetabbanti sambandho. Upasampadāyāti upasampādetvā. Pañca vassāni etassāti pañcavasso. Tena uggahetabbanti yojanā. Sabbantimenāti sabbesaṃ paricchedānaṃ ante lāmake pavattena. Paguṇāti ajimhā ujukā. Vācuggatāti tasseva vevacanaṃ. Yassa hi pāḷipāṭhā sajjhāyanakāle paguṇā honti, tassa vācuggatā. Yassa vā pana vācuggatā honti, tassa paguṇā. Tasmā tāni padāni aññamaññakāraṇavevacanāni. Pakkhadivasesūti juṇhapakkhakāḷapakkhapariyāpannesu divasesu. Dhammasāvanatthāyāti sampattānaṃ parisānaṃ dhammassa sāvanatthāya suṇāpanatthāyāti adhippāyo. Sāvanatthāyāti ettha yupaccayaparattā kāritapaccayo lopo hotīti daṭṭhabbaṃ. Tasmā sāvīyate suṇāpīyate sāvananti vacanattho kātabbo. Bhāṇavārā uggahetabbāti sambandho. Sampattānanti attano santikaṃ sampattānaṃ. Parikathanatthāyāti parissaṅgena āliṅganena kathanatthaṃ, appasaddasaṅkhātāya vācāya kathanatthanti attho. ‘‘Kathāmaggo’’ti vuttattā vatthukathāyeva adhippetā, na suttasaṅkhāto pāḷipāṭho. Anu pacchā, punappunaṃ vā dāyakā modanti etāyāti anumodanā. Jhānaṃ vā maggo vā phalaṃ vā samaṇadhammo nāma. Tassa karaṇatthaṃ uggahetabbanti yojanā. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Catūsu disāsu apaṭihatoti cātuddiso, apaṭihatatthe ṇapaccayo.
பரிஸுபட்டா²பகேன காதப்³பா³தி யோஜனா. அபி⁴வினயேதி அஞ்ஞமஞ்ஞபரிச்சி²ன்னே வினயபிடகே. த்³வே விப⁴ங்கா³தி பி⁴க்கு²விப⁴ங்கோ³ ச பி⁴க்கு²னிவிப⁴ங்கோ³ ச. அஸக்கொந்தேன பரிஸுபட்டா²பகேன பி⁴க்கு²னாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏவங் அத்தனோ அத்தா²ய உக்³க³ஹேதப்³ப³ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பரிஸாய அத்தா²ய உக்³க³ஹேதப்³ப³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பரிஸாய பனா’’திஆதி³. அபி⁴த⁴ம்மேதி அஞ்ஞமஞ்ஞபரிச்சி²ன்னே ஸுத்தந்தபிடகே ஏவ, ந அபி⁴த⁴ம்மபிடகே. தயோ வக்³கா³தி ஸகா³தா²வக்³கோ³ நிதா³னவக்³கோ³ க²ந்த⁴வக்³கோ³தி தயோ வக்³கா³. வாஸத்³தோ³ அனியமவிகப்பத்தோ². ஏகந்தி ஏகங் நிபாதங். ததோ ததோதி நிகாயதோ. ஸமுச்சயங் கத்வாதி ராஸிங் கத்வா. ந வுத்தந்தி அட்ட²கதா²ஸு ந கதி²தங். யஸ்ஸ பன நத்தி², ஸோ ந லப⁴தீதி யோஜனா. ஸுத்தந்தே சாதி ஸுத்தந்தபிடகே பன. உக்³க³ஹிதோதி ஸரூபகத²னேன க³ஹிதோ, உச்சாரிதோதி அத்தோ². தி³ஸாபாமொக்கோ²தி தி³ஸாஸு டி²தானங் பி⁴க்கு²ஆதீ³னங் பாமொக்கோ². யேன காமங் க³மோதி யதா²காமங் க³மோ.
Parisupaṭṭhāpakena kātabbāti yojanā. Abhivinayeti aññamaññaparicchinne vinayapiṭake. Dve vibhaṅgāti bhikkhuvibhaṅgo ca bhikkhunivibhaṅgo ca. Asakkontena parisupaṭṭhāpakena bhikkhunāti sambandho. Evaṃ attano atthāya uggahetabbaṃ dassetvā idāni parisāya atthāya uggahetabbaṃ dassento āha ‘‘parisāya panā’’tiādi. Abhidhammeti aññamaññaparicchinne suttantapiṭake eva, na abhidhammapiṭake. Tayo vaggāti sagāthāvaggo nidānavaggo khandhavaggoti tayo vaggā. Vāsaddo aniyamavikappattho. Ekanti ekaṃ nipātaṃ. Tato tatoti nikāyato. Samuccayaṃ katvāti rāsiṃ katvā. Na vuttanti aṭṭhakathāsu na kathitaṃ. Yassa pana natthi, so na labhatīti yojanā. Suttante cāti suttantapiṭake pana. Uggahitoti sarūpakathanena gahito, uccāritoti attho. Disāpāmokkhoti disāsu ṭhitānaṃ bhikkhuādīnaṃ pāmokkho. Yena kāmaṃ gamoti yathākāmaṃ gamo.
சதூஸு நிகாயேஸூதி கு²த்³த³கனிகாயதோ அஞ்ஞேஸு தீ³க⁴னிகாயாதீ³ஸு. ஏகஸ்ஸாதி அஞ்ஞதரஸ்ஸ ஏகஸ்ஸ . ஏகனிகாயேனாதி ஏகஸ்மிங் நிகாயே லத்³த⁴னயேன. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. தத்தா²தி சதுப்பகரணஸ்ஸ அட்ட²கதா²யங். நானத்த²ந்தி நானாபயோஜனங். தந்தி வினயபிடகங். எத்தாவதாதி எத்தகபமாணேன பகு³ணேன. ஹோதீதி இதிஸத்³தோ³ பரிஸமாபனத்தோ². இதி பரிஸமாபனங் வேதி³தப்³ப³ந்தி யோஜனா.
Catūsu nikāyesūti khuddakanikāyato aññesu dīghanikāyādīsu. Ekassāti aññatarassa ekassa . Ekanikāyenāti ekasmiṃ nikāye laddhanayena. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Tatthāti catuppakaraṇassa aṭṭhakathāyaṃ. Nānatthanti nānāpayojanaṃ. Tanti vinayapiṭakaṃ. Ettāvatāti ettakapamāṇena paguṇena. Hotīti itisaddo parisamāpanattho. Iti parisamāpanaṃ veditabbanti yojanā.
உப⁴யானி கோ² பனஸ்ஸாதி ஆதி³ பன வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அஞ்ஞஸ்மிந்தி வினயபிடகதோ இதரஸ்மிங். தத்தா²தி ‘‘உப⁴யானி கோ² பனஸ்ஸா’’திஆதி³வசனே. யதா² யேனாகாரேன ஆக³தானி, தங் ஆகாரங் த³ஸ்ஸேதுந்தி யோஜனா. பத³பச்சாப⁴ட்ட²ஸங்கரதோ³ஸவிரஹிதானீதி பதா³னங் பச்சாப⁴ட்ட²ஸங்கரபூ⁴தேஹி தோ³ஸேஹி விரஹிதானி. எத்த² ச பத³பச்சாப⁴ட்ட²ந்தி பதா³னங் படினிவத்தித்வா ஆப⁴ஸ்ஸனங் க³ளனங், சுதந்தி அத்தோ². பத³ஸங்கரந்தி பதா³னங் விபத்தி, வினாஸோதி அத்தோ². ‘‘ஸுத்தஸோ’’தி ஸாமஞ்ஞதோ வுத்தேபி க²ந்த⁴கபரிவாரஸுத்தங் ஏவ க³ஹேதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘க²ந்த⁴கபரிவாரதோ’’தி. அனுப்³யஞ்ஜனஸோதி எத்த² ப்³யஞ்ஜனஸத்³தோ³ அக்க²ரஸ்ஸ ச பத³ஸ்ஸ ச வாசகோதி ஆஹ ‘‘அக்க²ரபத³பாரிபூரியா சா’’தி. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா.
Ubhayāni kho panassāti ādi pana vuttanti sambandho. Aññasminti vinayapiṭakato itarasmiṃ. Tatthāti ‘‘ubhayāni kho panassā’’tiādivacane. Yathā yenākārena āgatāni, taṃ ākāraṃ dassetunti yojanā. Padapaccābhaṭṭhasaṅkaradosavirahitānīti padānaṃ paccābhaṭṭhasaṅkarabhūtehi dosehi virahitāni. Ettha ca padapaccābhaṭṭhanti padānaṃ paṭinivattitvā ābhassanaṃ gaḷanaṃ, cutanti attho. Padasaṅkaranti padānaṃ vipatti, vināsoti attho. ‘‘Suttaso’’ti sāmaññato vuttepi khandhakaparivārasuttaṃ eva gahetabbanti āha ‘‘khandhakaparivārato’’ti. Anubyañjanasoti ettha byañjanasaddo akkharassa ca padassa ca vācakoti āha ‘‘akkharapadapāripūriyā cā’’ti. Hīti saccaṃ, yasmā vā.
‘‘ஸிதி²லத⁴னிதாதீ³ன’’ந்திபத³ங் ‘‘வசனேனா’’திபதே³ கம்மங், ‘‘வசனேனா’’திபத³ங் ‘‘ஸம்பன்னாக³தோ’’திபதே³ ஹேது, ‘‘விஸ்ஸட்டா²ய அனேலக³ளாய அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியா’’திபதா³னி ‘‘வாசாயா’’திபதே³ விஸேஸனானி. ஸிதி²லத⁴னிதாதீ³னந்தி ஆதி³ஸத்³தே³ன நிக்³க³ஹிதவிமுத்தஸம்ப³ந்த⁴வவத்தி²ததீ³க⁴ ரஸ்ஸ க³ரு லஹு ஸங்கா²தா அட்ட² ப்³யஞ்ஜனபு³த்³தி⁴யோ ஸங்க³ண்ஹாதி. யதா²விதா⁴னவசனேனாதி அக்க²ரசிந்தகானங் யதா² ஸங்வித³ஹனவசனேன. வாசாயேவ கரீயதி கதீ²யதி உச்சாரீயதி வாக்கரணங் சகாரஸ்ஸ ககாரங் கத்வா. ஹீதி ததே³வ யுத்தங். மாதுகா³மோ யஸ்மா ஸரஸம்பத்திரதோ, தஸ்மா ஹீளேதீதி யோஜனா. ‘‘ஸரஸம்பத்திரஹித’’ந்திபத³ங் ‘‘வசன’’ந்திபதே³ விஸேஸனபா⁴வேன விஸேஸங் கத்வா ‘‘ஹீளேதீ’’திபதே³ ஹேதுபா⁴வேன ஸம்பஜ்ஜனதோ ஹேதுஅந்தோக³த⁴விஸேஸனந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸப்³பா³ஸந்தி பி⁴க்கு²னீனங். ‘‘ஸீலாசாரஸம்பத்தியா’’திஇமினா ஜாதி கொ³த்த ரூப போ⁴கா³தி³னாதிஅத்த²ங் நிவத்தேதி. காரணஞ்சாதி அட்ட²கத²ஞ்ச. தஜ்ஜெத்வாதி உப்³பே³ஜெத்வா. தாஸந்தி பி⁴க்கு²னீனங். கி³ஹிகாலேதி பி⁴க்கு²னோவாத³கஸ்ஸ கி³ஹிகாலே அனஜ்ஜா²பன்னபுப்³போ³ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஹி ததே³வ யுத்தங். ‘‘மாதுகா³மோ’’திபத³ங் ‘‘ந கரோதீ’’திபதே³ ஸுத்³த⁴கத்தா, ‘‘உப்பாதே³தீ’’திபதே³ ஹேதுகத்தா. டி²தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த⁴ம்மதே³ஸனாயாபீதி யோஜனா. அபிஸத்³தோ³ க³ரஹத்தோ². விஸபா⁴கே³ஹீதி விருத்³தே⁴ஹி வத்தா²ரம்மணேஹி. அயுத்தட்டா²னேதி பப்³ப³ஜிதானங் அனநுரூபட்டா²னே. ச²ந்த³ராக³ந்தி ப³லவதண்ஹங். தேனாதி தேன ஹேதுனா.
‘‘Sithiladhanitādīna’’ntipadaṃ ‘‘vacanenā’’tipade kammaṃ, ‘‘vacanenā’’tipadaṃ ‘‘sampannāgato’’tipade hetu, ‘‘vissaṭṭhāya anelagaḷāya atthassa viññāpaniyā’’tipadāni ‘‘vācāyā’’tipade visesanāni. Sithiladhanitādīnanti ādisaddena niggahitavimuttasambandhavavatthitadīgha rassa garu lahu saṅkhātā aṭṭha byañjanabuddhiyo saṅgaṇhāti. Yathāvidhānavacanenāti akkharacintakānaṃ yathā saṃvidahanavacanena. Vācāyeva karīyati kathīyati uccārīyati vākkaraṇaṃ cakārassa kakāraṃ katvā. Hīti tadeva yuttaṃ. Mātugāmo yasmā sarasampattirato, tasmā hīḷetīti yojanā. ‘‘Sarasampattirahita’’ntipadaṃ ‘‘vacana’’ntipade visesanabhāvena visesaṃ katvā ‘‘hīḷetī’’tipade hetubhāvena sampajjanato hetuantogadhavisesananti daṭṭhabbaṃ. Sabbāsanti bhikkhunīnaṃ. ‘‘Sīlācārasampattiyā’’tiiminā jāti gotta rūpa bhogādinātiatthaṃ nivatteti. Kāraṇañcāti aṭṭhakathañca. Tajjetvāti ubbejetvā. Tāsanti bhikkhunīnaṃ. Gihikāleti bhikkhunovādakassa gihikāle anajjhāpannapubbo hotīti sambandho. Hi tadeva yuttaṃ. ‘‘Mātugāmo’’tipadaṃ ‘‘na karotī’’tipade suddhakattā, ‘‘uppādetī’’tipade hetukattā. Ṭhitassa bhikkhuno dhammadesanāyāpīti yojanā. Apisaddo garahattho. Visabhāgehīti viruddhehi vatthārammaṇehi. Ayuttaṭṭhāneti pabbajitānaṃ ananurūpaṭṭhāne. Chandarāganti balavataṇhaṃ. Tenāti tena hetunā.
‘‘எத்த² சா’’திஆதி³ம்ஹி அயங் பன ஸங்க³ஹோ –
‘‘Ettha cā’’tiādimhi ayaṃ pana saṅgaho –
‘‘ஸீலவா ப³ஹுஸ்ஸுதோ ச, ஸ்வாக³தோ ச ஸுவாசகோ;
‘‘Sīlavā bahussuto ca, svāgato ca suvācako;
பியோ படிப³லோ சாபி, நஜ்ஜா²பன்னோ ச வீஸதீ’’தி.
Piyo paṭibalo cāpi, najjhāpanno ca vīsatī’’ti.
148. வத்து²ஸ்மிந்தி அட்டு²ப்பத்தியங். ககாரலோபங் கத்வா க³ருத⁴ம்மாதி வுச்சந்தீதி ஆஹ ‘‘க³ருகேஹி த⁴ம்மேஹீ’’தி. தேதி க³ருத⁴ம்மா. ஹீதி யஸ்மா. ‘‘ஏகதோ’’தி ஸாமஞ்ஞேன வுத்தவசனஸ்ஸ விஸேஸேன க³ஹேதப்³ப³தங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்திகே’’தி. யதா²வத்து²கமேவாதி பாசித்தியமேவ. தஞ்ஹி வத்து²ஸ்ஸ ஆபத்திகாரணஸ்ஸ அனுரூபங் பவத்தத்தா ‘‘யதா²வத்து²க’’ந்தி வுச்சதி.
148.Vatthusminti aṭṭhuppattiyaṃ. Kakāralopaṃ katvā garudhammāti vuccantīti āha ‘‘garukehi dhammehī’’ti. Teti garudhammā. Hīti yasmā. ‘‘Ekato’’ti sāmaññena vuttavacanassa visesena gahetabbataṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘bhikkhunīnaṃ santike’’ti. Yathāvatthukamevāti pācittiyameva. Tañhi vatthussa āpattikāraṇassa anurūpaṃ pavattattā ‘‘yathāvatthuka’’nti vuccati.
149. பாதோதி பகே³வ, பட²மந்தி அத்தோ². அஸம்மட்ட²ங் ஸம்மஜ்ஜீதப்³ப³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அஸம்மஜ்ஜனே தோ³ஸங் பாகடங் கரொந்தோ ஆஹ ‘‘அஸம்மட்ட²ங் ஹீ’’திஆதி³. ஹீதி தப்பாகடீகரணஜோதகோ. தந்தி பரிவேணங். தி³ஸ்வா ப⁴வெய்யுந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேனாதி அஸோதுகாமானங் விய ப⁴வனஹேதுனா. பரிவேணஸம்மஜ்ஜனஸ்ஸ ஆனிஸங்ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா பானீயபரிபோ⁴ஜனீயஉபட்டா²னஸ்ஸ தமேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அந்தோ கா³மதோ பனா’’தி ஆதி³. தஸ்மிந்தி பானீயபரிபோ⁴ஜனீயே.
149.Pātoti pageva, paṭhamanti attho. Asammaṭṭhaṃ sammajjītabbanti sambandho. Asammajjane dosaṃ pākaṭaṃ karonto āha ‘‘asammaṭṭhaṃ hī’’tiādi. Hīti tappākaṭīkaraṇajotako. Tanti pariveṇaṃ. Disvā bhaveyyunti sambandho. Tenāti asotukāmānaṃ viya bhavanahetunā. Pariveṇasammajjanassa ānisaṃsaṃ dassetvā pānīyaparibhojanīyaupaṭṭhānassa tameva dassento āha ‘‘anto gāmato panā’’ti ādi. Tasminti pānīyaparibhojanīye.
ஸாகா²ப⁴ங்க³ம்பீதி ப⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ஸாக²ம்பி. து³தியோதி விஞ்ஞூ புரிஸோ து³தியோ. நிஸீதி³தப்³ப³ட்டா²னங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘நிஸீதி³தப்³ப³’’ந்திஆதி³. ‘‘விஹாரமஜ்ஜே²’’தி ஸாமஞ்ஞதோ வத்வா விஸேஸதோ த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘த்³வாரே’’தி. ஓஸரந்தி அவஸரந்தி எத்தா²தி ஓஸரணங், தஞ்ச தங் டா²னஞ்சேதி ஓஸரணட்டா²னங், தஸ்மிங். ஸமக்³க³த்தா²தி எத்த² ஸங்புப்³போ³ ச ஆபுப்³போ³ ச க³முஸத்³தோ³ ஹோதி, ததோ ஹிய்யத்தனீஸங்கா²தங் த்த²வசனங் வா ஹோதி, பஞ்சமீஸங்கா²தஸ்ஸ த²வசனஸ்ஸ த்த²த்தங் வா ஹோதி, ஸங்யோக³பரத்தா ஆ உபஸக்³கோ³ ரஸ்ஸோ ச ஹோதி, இதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸம்மா ஆக³தத்தா²’’தி. தத்த² ‘‘ஸம்மா’’திபதே³ன ஸங்ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘ஆ’’இதிபதே³ன ஆத்யூபஸக்³க³ங், ‘‘க³த’’இதிபதே³ன க³முதா⁴துங், ‘‘த்த²’’இதிபதே³ன ஹிய்யத்தனீஸங்கா²தங் த்த²வசனங் வா, பஞ்சமீஸங்கா²தஸ்ஸ த²வசனஸ்ஸ த்த²த்தங் வா த³ஸ்ஸேதி. அயங் பனெத்த²த்தோ² – ஸமங் தும்ஹே ஆக³தத்தா²தி. பஞ்சமீஸங்கா²தஸ்ஸ த²வசனஸ்ஸ த்த²த்தகாலே ஸமங் தும்ஹே ஆகா³ அத்த² ப⁴வதா²தி. ‘‘ஆக³ச்ச²ந்தீ’’திபதே³ன ‘‘வத்தந்தீ’’தி எத்த² வதுதா⁴துயா அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘பகு³ணா வாசுக்³க³தா’’திபதே³ஹி அதி⁴ப்பாயங் த³ஸ்ஸேதி. பாளீதி க³ருத⁴ம்மபாளி.
Sākhābhaṅgampīti bhañjitabbasākhampi. Dutiyoti viññū puriso dutiyo. Nisīditabbaṭṭhānaṃ dassento āha ‘‘nisīditabba’’ntiādi. ‘‘Vihāramajjhe’’ti sāmaññato vatvā visesato dassetuṃ vuttaṃ ‘‘dvāre’’ti. Osaranti avasaranti etthāti osaraṇaṃ, tañca taṃ ṭhānañceti osaraṇaṭṭhānaṃ, tasmiṃ. Samaggatthāti ettha saṃpubbo ca āpubbo ca gamusaddo hoti, tato hiyyattanīsaṅkhātaṃ tthavacanaṃ vā hoti, pañcamīsaṅkhātassa thavacanassa tthattaṃ vā hoti, saṃyogaparattā ā upasaggo rasso ca hoti, iti atthaṃ dassento āha ‘‘sammā āgatatthā’’ti. Tattha ‘‘sammā’’tipadena saṃsaddassa atthaṃ dasseti, ‘‘ā’’itipadena ātyūpasaggaṃ, ‘‘gata’’itipadena gamudhātuṃ, ‘‘ttha’’itipadena hiyyattanīsaṅkhātaṃ tthavacanaṃ vā, pañcamīsaṅkhātassa thavacanassa tthattaṃ vā dasseti. Ayaṃ panetthattho – samaṃ tumhe āgatatthāti. Pañcamīsaṅkhātassa thavacanassa tthattakāle samaṃ tumhe āgā attha bhavathāti. ‘‘Āgacchantī’’tipadena ‘‘vattantī’’ti ettha vatudhātuyā atthaṃ dasseti, ‘‘paguṇā vācuggatā’’tipadehi adhippāyaṃ dasseti. Pāḷīti garudhammapāḷi.
தத்தா²தி தஸ்ஸங் பாளியங், தேஸு வா அபி⁴வாத³னாதீ³ஸு சதூஸு. மக்³க³ஸம்பதா³னந்தி மக்³க³ங் பரிஹரித்வா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஓகாஸதா³னங். பீ³ஜனந்தி பீ³ஜனியா விதூ⁴பனங். பானீயாபுச்ச²னந்தி பானீயஸ்ஸ ஆபுச்ச²னங். ஆதி³ஸத்³தே³ன பரிபோ⁴ஜனீயாபுச்ச²னாதி³கங் ஸங்க³ண்ஹாதி. எத்த² சாதி ஏதேஸு சதூஸு அபி⁴வாத³னாதீ³ஸு. ‘‘அந்தோ கா³மே வா’’திஆதீ³னி ச² பதா³னி ‘‘காதப்³ப³மேவா’’திபதே³ ஆதா⁴ரோ. ராஜுஸ்ஸாரணாயாதி ரஞ்ஞோ ஆனுபா⁴வேன ஜனானங் உஸ்ஸாரணாய. மஹாபி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸன்னிபததி எத்தா²தி மஹாஸன்னிபாதங், தஸ்மிங் மஹாஸன்னிபாதே டா²னே நிஸின்னே ஸதீதி யோஜனா. பச்சுட்டா²னந்தி படிகச்சேவ உட்டா²னங். தங் தந்தி ஸாமீசிகம்மங்.
Tatthāti tassaṃ pāḷiyaṃ, tesu vā abhivādanādīsu catūsu. Maggasampadānanti maggaṃ pariharitvā bhikkhussa okāsadānaṃ. Bījananti bījaniyā vidhūpanaṃ. Pānīyāpucchananti pānīyassa āpucchanaṃ. Ādisaddena paribhojanīyāpucchanādikaṃ saṅgaṇhāti. Ettha cāti etesu catūsu abhivādanādīsu. ‘‘Anto gāme vā’’tiādīni cha padāni ‘‘kātabbamevā’’tipade ādhāro. Rājussāraṇāyāti rañño ānubhāvena janānaṃ ussāraṇāya. Mahābhikkhusaṅgho sannipatati etthāti mahāsannipātaṃ, tasmiṃ mahāsannipāte ṭhāne nisinne satīti yojanā. Paccuṭṭhānanti paṭikacceva uṭṭhānaṃ. Taṃ tanti sāmīcikammaṃ.
ஸக்கத்வாதி சித்திங் கத்வா, ஸங் ஆத³ரங் கத்வாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘யதா² கதோ’’திஆதி³. திண்ணங் கிச்சானந்தி ‘‘ஸக்கத்வா க³ருங்கத்வா மானெத்வா’’திஸங்கா²தானங் திண்ணங் கிச்சானங். அனீயஸத்³தோ³ கம்மத்தோ²தி ஆஹ ‘‘ந அதிக்கமிதப்³போ³’’தி.
Sakkatvāti cittiṃ katvā, saṃ ādaraṃ katvāti attho. Tenāha ‘‘yathā kato’’tiādi. Tiṇṇaṃ kiccānanti ‘‘sakkatvā garuṃkatvā mānetvā’’tisaṅkhātānaṃ tiṇṇaṃ kiccānaṃ. Anīyasaddo kammatthoti āha ‘‘na atikkamitabbo’’ti.
நத்தி² பி⁴க்கு² எத்தா²தி அபி⁴க்கு²கோ ஆவாஸோ, ஸோ கித்தகே டா²னே அபி⁴க்கு²கோ, யோ ஆவாஸோ அபி⁴க்கு²கோ நாம ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸசே’’தி ஆதி³. ‘‘உபஸ்ஸயதோ’’திபத³ங் ‘‘அப்³ப⁴ந்தரே’’திபதே³ அபாதா³னங். எத்தா²தி அபி⁴க்கு²கே ஆவாஸே. ஹீதி ஸச்சங். ததோதி அட்³ட⁴யோஜனப்³ப⁴ந்தரே டி²தஆவாஸதோ. பரந்தி அஞ்ஞஸ்மிங் ஆவாஸே, பு⁴ம்மத்தே² சேதங் உபயோக³வசனங். பச்சா²ப⁴த்தந்தி ப⁴த்ததோ பச்சா². தத்தா²தி அபி⁴க்கு²கே ஆவாஸே. ‘‘பி⁴க்கு²னியோ’’திபத³ங் ‘‘வத³ந்தீ’’திபதே³ கம்மங். வுத்தப்பமாணேதி அட்³ட⁴யோஜனப்³ப⁴ந்தரஸங்கா²தே வுத்தப்பமாணே. ஸாகா²மண்ட³பேபீதி ஸாகா²ய சா²தி³தமண்ட³பேபி. பிஸத்³தே³ன ஆவாஸே பன கா நாம கதா²தி த³ஸ்ஸேதி. வுத்தாதி வஸிதா. எத்தாவதாதி ஏகரத்தங் வஸிதமத்தேன. எத்தா²தி ஸபி⁴க்கு²கே ஆவாஸே. உபக³ச்ச²ந்தீஹி பி⁴க்கு²னீஹி யாசிதப்³பா³தி யோஜனா. பக்க²ஸ்ஸாதி ஆஸள்ஹீமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²ஸ்ஸ. ‘‘தேரஸிய’’ந்திபதே³ன அவயவிஅவயவபா⁴வேன யோஜேதப்³ப³ங். மயந்தி அம்ஹே. யதோதி யேன உஜுனா மக்³கே³னாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேனாஹ ‘‘தேன மக்³கே³னா’’தி. அஞ்ஞேன மக்³கே³னாதி உஜுமக்³க³தோ அஞ்ஞேன ஜிம்ஹமக்³கே³ன. அயந்தி அயங் ஆவாஸோ. ததோதி பி⁴க்கூ²னங் ஆவாஸதோ, பி⁴க்கு²னிஉபஸ்ஸயதோ வா, இத³மேவ யுத்ததரங். வக்க²தி ஹி ‘‘அம்ஹாகங் உபஸ்ஸயதோ கா³வுதமத்தே’’தி. கே²மட்டா²னேதி அப⁴யட்டா²னே. தஞ்ஹி கீ²யந்தி ப⁴யா எத்தா²தி கே²மங், கே²மஞ்ச தங் டா²னஞ்சேதி கே²மட்டா²னந்தி கத்வா ‘‘கே²மட்டா²ன’’ந்தி வுச்சதி. தாஹி பி⁴க்கு²னீஹீதி அட்³ட⁴யோஜனமத்தே டா²னே வஸந்தீஹி. தா பி⁴க்கு²னியோதி கா³வுதமத்தே டா²னே வஸந்தியோ. அந்தராதி தும்ஹாகங், அம்ஹாகஞ்ச நிவாஸனட்டா²னஸ்ஸ, நிவாஸனட்டா²னதோ வா அந்தரே வேமஜ்ஜே². பு⁴ம்மத்தே² சேதங் நிஸ்ஸக்கவசனங். டி²தே மக்³கே³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴ ‘‘ஸந்திகா’’திபத³ங் ‘‘ஆக³த’’இதிபதே³ அபாதா³னங். தத்தா²தி அஞ்ஞாஸங் பி⁴க்கு²னீனங் உபஸ்ஸயே. இதி யாசிதப்³பா³தி யோஜனா. ததோதி பி⁴க்கூ²னங் யாசிதப்³ப³தோ, பரந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Natthi bhikkhu etthāti abhikkhuko āvāso, so kittake ṭhāne abhikkhuko, yo āvāso abhikkhuko nāma hotīti āha ‘‘sace’’ti ādi. ‘‘Upassayato’’tipadaṃ ‘‘abbhantare’’tipade apādānaṃ. Etthāti abhikkhuke āvāse. Hīti saccaṃ. Tatoti aḍḍhayojanabbhantare ṭhitaāvāsato. Paranti aññasmiṃ āvāse, bhummatthe cetaṃ upayogavacanaṃ. Pacchābhattanti bhattato pacchā. Tatthāti abhikkhuke āvāse. ‘‘Bhikkhuniyo’’tipadaṃ ‘‘vadantī’’tipade kammaṃ. Vuttappamāṇeti aḍḍhayojanabbhantarasaṅkhāte vuttappamāṇe. Sākhāmaṇḍapepīti sākhāya chāditamaṇḍapepi. Pisaddena āvāse pana kā nāma kathāti dasseti. Vuttāti vasitā. Ettāvatāti ekarattaṃ vasitamattena. Etthāti sabhikkhuke āvāse. Upagacchantīhi bhikkhunīhi yācitabbāti yojanā. Pakkhassāti āsaḷhīmāsassa juṇhapakkhassa. ‘‘Terasiya’’ntipadena avayaviavayavabhāvena yojetabbaṃ. Mayanti amhe. Yatoti yena ujunā maggenāti sambandho. Tenāha ‘‘tena maggenā’’ti. Aññena maggenāti ujumaggato aññena jimhamaggena. Ayanti ayaṃ āvāso. Tatoti bhikkhūnaṃ āvāsato, bhikkhuniupassayato vā, idameva yuttataraṃ. Vakkhati hi ‘‘amhākaṃ upassayato gāvutamatte’’ti. Khemaṭṭhāneti abhayaṭṭhāne. Tañhi khīyanti bhayā etthāti khemaṃ, khemañca taṃ ṭhānañceti khemaṭṭhānanti katvā ‘‘khemaṭṭhāna’’nti vuccati. Tāhi bhikkhunīhīti aḍḍhayojanamatte ṭhāne vasantīhi. Tā bhikkhuniyoti gāvutamatte ṭhāne vasantiyo. Antarāti tumhākaṃ, amhākañca nivāsanaṭṭhānassa, nivāsanaṭṭhānato vā antare vemajjhe. Bhummatthe cetaṃ nissakkavacanaṃ. Ṭhite maggeti sambandho ‘‘santikā’’tipadaṃ ‘‘āgata’’itipade apādānaṃ. Tatthāti aññāsaṃ bhikkhunīnaṃ upassaye. Iti yācitabbāti yojanā. Tatoti bhikkhūnaṃ yācitabbato, paranti sambandho.
சாதுத்³த³ஸேதி ஆஸள்ஹீமாஸஸ்ஸ ஜுண்ஹபக்க²ஸ்ஸ சதுத்³த³ஸன்னங் தி³வஸானங் பூரணே தி³வஸே. இதா⁴தி இமஸ்மிங் விஹாரே. ‘‘ஓவாத³’’ந்திபத³ங் ‘‘அனு’’இதிபதே³ கம்மங். அனுஜீவந்தியோதி அனுக³ந்த்வா ஜீவனங் வுத்திங் கரொந்தியோ. வுத்தா பி⁴க்கூ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. து³தியதி³வஸேதி ஆஸள்ஹீபுண்ணமியங். அதா²தி பக்கமனானந்தரங். எத்தா²தி பி⁴க்கூ²னங் பக்கந்தத்தா அபஸ்ஸனே. ‘‘ஆபோ⁴க³ங் கத்வா’’திஇமினா ஆபோ⁴க³ங் அகத்வா வஸிதுங் ந வட்டதீதி தீ³பேதி. ஸபி⁴க்கு²காவாஸங் க³ந்தப்³ப³மேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸாதி வஸ்ஸச்சே²தா³பத்தி. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. கேனசி காரணேனாதி பி⁴க்கா²சாரஸ்ஸ அஸம்பதா³தி³னா கேனசி நிமித்தேன. ஹீதி ஸச்சங். பி⁴க்கூ²னங் பக்கந்தாதி³காரணா அபி⁴க்கு²காவாஸே வஸந்தியா கிங் அபி⁴க்கு²காவாஸேவ பவாரேதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘பவாரெந்தியா பனா’’திஆதி³.
Cātuddaseti āsaḷhīmāsassa juṇhapakkhassa catuddasannaṃ divasānaṃ pūraṇe divase. Idhāti imasmiṃ vihāre. ‘‘Ovāda’’ntipadaṃ ‘‘anu’’itipade kammaṃ. Anujīvantiyoti anugantvā jīvanaṃ vuttiṃ karontiyo. Vuttā bhikkhūti sambandho. Dutiyadivaseti āsaḷhīpuṇṇamiyaṃ. Athāti pakkamanānantaraṃ. Etthāti bhikkhūnaṃ pakkantattā apassane. ‘‘Ābhogaṃ katvā’’tiiminā ābhogaṃ akatvā vasituṃ na vaṭṭatīti dīpeti. Sabhikkhukāvāsaṃ gantabbamevāti adhippāyo. Sāti vassacchedāpatti. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Kenaci kāraṇenāti bhikkhācārassa asampadādinā kenaci nimittena. Hīti saccaṃ. Bhikkhūnaṃ pakkantādikāraṇā abhikkhukāvāse vasantiyā kiṃ abhikkhukāvāseva pavāretabbanti āha ‘‘pavārentiyā panā’’tiādi.
அன்வத்³த⁴மாஸந்தி எத்த² அனுஸத்³தோ³ விச்ச²த்த²வாசகோ கம்மப்பவசனீயோ, தேன பயோக³த்தா பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘அத்³த⁴மாஸே அத்³த⁴மாஸே’’தி. பச்சாஸீஸிதப்³பா³தி எத்த² பதிபுப்³போ³ ச ஆபுப்³போ³ ச ஸிதா⁴து இச்ச²த்தே²தி ஆஹ ‘‘இச்சி²தப்³பா³’’தி. ஸிதா⁴துயா த்³வேபா⁴வோ ஹோதி. ஆபுப்³போ³ ஸிஸி இச்சா²யந்திபி தா⁴துபாடே²ஸு வுத்தங். தத்தா²தி ‘‘உபோஸத²புச்ச²க’’ந்திவசனே. பக்க²ஸ்ஸாதி யஸ்ஸ கஸ்ஸசி பக்க²ஸ்ஸ. மஹாபச்சரியங் பன வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஓவாத³ஸ்ஸ யாசனங் ஓவாதோ³ உத்தரபத³லோபேன, ஸோயேவ அத்தோ² பயோஜனங் ஓவாத³த்தோ², தத³த்தா²ய. பாடிபத³தி³வஸதோதி து³தியதி³வஸதோ. ஸோ ஹி சந்தோ³ வுத்³தி⁴ஞ்ச ஹானிஞ்ச படிமுக²ங் பஜ்ஜதி எத்த², ஏதேனாதி வா பாடிபதோ³தி வுச்சதி. இதீதி ஏவங் வுத்தனயேன. ப⁴க³வா பஞ்ஞபேதீதி யோஜனா. அஞ்ஞஸ்ஸாதி த⁴ம்மஸ்ஸவனகம்மதோ அஞ்ஞஸ்ஸ. நிரந்தரந்தி அபி⁴க்க²ணங், ‘‘பஞ்ஞபேதீ’’திபதே³ பா⁴வனபுங்ஸகங். ஹீதி வித்தா²ரோ. ஏவஞ்ச ஸதீதி ஏவங் ப³ஹூபகாரே ஸதி ச. யந்தி யங் த⁴ம்மங். ஸாத்தி²கந்தி ஸபயோஜனங். யதா²னுஸிட்ட²ந்தி அனுஸிட்டி²யா அனுரூபங். ஸப்³பா³யேவ பி⁴க்கு²னியோபீதி யோஜனா. ஹீதி ஸச்சங்.