Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    3. ஓவாத³வக்³கோ³

    3. Ovādavaggo

    1. ஓவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Ovādasikkhāpadavaṇṇanā

    144. பி⁴க்கு²னிவக்³க³ஸ்ஸ பட²மஸிக்கா²பதே³ கதா²னுஸாரேனாதி ‘‘ஸோ தே²ரோ கிங்ஸீலோ கிங்ஸமாசாரோ கதரகுலா பப்³ப³ஜிதோ’’திஆதி³னா புச்ச²ந்தானங் புச்சா²கதா²னுஸாரேன. கதே²துங் வட்டந்தீதி நிராமிஸேனேவ சித்தேன கதே²துங் வட்டந்தி. அனிய்யானிகத்தா ஸக்³க³மொக்க²மக்³கா³னங் திரச்சா²னபூ⁴தா கதா² திரச்சா²னகதா²தி ஆஹ ‘‘ஸக்³க³மக்³க³க³மனேபீ’’திஆதி³. அபி-ஸத்³தே³ன பகே³வ மொக்க²மக்³க³க³மனேதி தீ³பேதி. திரச்சா²னபூ⁴தந்தி திரோகரணபூ⁴தங், பா³தி⁴கந்தி வுத்தங் ஹோதி. லத்³தா⁴ஸேவனா ஹி திரச்சா²னகதா² ஸக்³க³மொக்கா²னங் பா³தி⁴காவ ஹோதி. ஸமித்³தோ⁴தி பரிபுண்ணோ. ஸஹிதத்தோ²தி யுத்தத்தோ². அத்த²க³ம்பீ⁴ரதாதி³யோக³தோ க³ம்பீ⁴ரோ. ப³ஹுரஸோதி அத்த²ரஸாதி³ப³ஹுரஸோ. லக்க²ணபடிவேத⁴ஸங்யுத்தோதி அனிச்சாதி³லக்க²ணபடிவேத⁴ரஸஆவஹனதோ லக்க²ணபடிவேத⁴ஸங்யுத்தோ.

    144. Bhikkhunivaggassa paṭhamasikkhāpade kathānusārenāti ‘‘so thero kiṃsīlo kiṃsamācāro katarakulā pabbajito’’tiādinā pucchantānaṃ pucchākathānusārena. Kathetuṃ vaṭṭantīti nirāmiseneva cittena kathetuṃ vaṭṭanti. Aniyyānikattā saggamokkhamaggānaṃ tiracchānabhūtā kathā tiracchānakathāti āha ‘‘saggamaggagamanepī’’tiādi. Api-saddena pageva mokkhamaggagamaneti dīpeti. Tiracchānabhūtanti tirokaraṇabhūtaṃ, bādhikanti vuttaṃ hoti. Laddhāsevanā hi tiracchānakathā saggamokkhānaṃ bādhikāva hoti. Samiddhoti paripuṇṇo. Sahitatthoti yuttattho. Atthagambhīratādiyogato gambhīro. Bahurasoti attharasādibahuraso. Lakkhaṇapaṭivedhasaṃyuttoti aniccādilakkhaṇapaṭivedharasaāvahanato lakkhaṇapaṭivedhasaṃyutto.

    145-147. பரதோதி பரத்த², உத்தரிந்தி அத்தோ². கரொந்தோவாதி பரிபா³ஹிரே கரொந்தோயேவ. பாதிமொக்கோ²தி சாரித்தவாரித்தப்பபே⁴த³ங் ஸிக்கா²பத³ஸீலங் . தஞ்ஹி யோ நங் பாதி ரக்க²தி, தங் மொக்கே²தி மோசேதி ஆபாயிகாதீ³ஹி து³க்கே²ஹி, தஸ்மா ‘‘பாதிமொக்க²’’ந்தி வுச்சதி. ஸங்வரணங் ஸங்வரோ, காயவசீத்³வாரானங் பித³ஹனங். யேன ஹி தே ஸங்வுதா பிஹிதா ஹொந்தி, ஸோ ஸங்வரோ, காயிகவாசஸிகஸ்ஸ அவீதிக்கமஸ்ஸேதங் நாமங். பாதிமொக்க²ஸங்வரேன ஸங்வுதோதி பாதிமொக்க²ஸங்வரேன பிஹிதகாயவசீத்³வாரோ. ததா²பூ⁴தோ ச யஸ்மா தேன ஸமங்கீ³ நாம ஹோதி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஸமன்னாக³தோ’’தி . வத்ததீதி அத்தபா⁴வங் பவத்தேதி. விஹரதீதி இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலே டி²தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ இரியாபத²விஹாரோ த³ஸ்ஸிதோ.

    145-147.Paratoti parattha, uttarinti attho. Karontovāti paribāhire karontoyeva. Pātimokkhoti cārittavārittappabhedaṃ sikkhāpadasīlaṃ . Tañhi yo naṃ pāti rakkhati, taṃ mokkheti moceti āpāyikādīhi dukkhehi, tasmā ‘‘pātimokkha’’nti vuccati. Saṃvaraṇaṃ saṃvaro, kāyavacīdvārānaṃ pidahanaṃ. Yena hi te saṃvutā pihitā honti, so saṃvaro, kāyikavācasikassa avītikkamassetaṃ nāmaṃ. Pātimokkhasaṃvarena saṃvutoti pātimokkhasaṃvarena pihitakāyavacīdvāro. Tathābhūto ca yasmā tena samaṅgī nāma hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘samannāgato’’ti . Vattatīti attabhāvaṃ pavatteti. Viharatīti iminā pātimokkhasaṃvarasīle ṭhitassa bhikkhuno iriyāpathavihāro dassito.

    ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் வித்தா²ரதோ பாளியா விபா⁴வேதுங் ‘‘வுத்தஞ்ஹேத’’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² விப⁴ங்கே³தி ஜா²னவிப⁴ங்கே³. ஸீலங் பதிட்டா²திஆதீ³னி பாதிமொக்க²ஸ்ஸேவ வேவசனானி. தத்த² (விப⁴॰ அட்ட²॰ 511) ஸீலந்தி காமஞ்சேதங் ஸஹ கம்மவாசாபரியோஸானேன இஜ்ஜ²னகஸ்ஸ பாதிமொக்க²ஸ்ஸேவ வேவசனங், ஏவங் ஸந்தேபி த⁴ம்மதோ ஏதங் ஸீலங் நாம பாணாதிபாதாதீ³ஹி வா விரமந்தஸ்ஸ வத்தபடிபத்திங் வா பூரெந்தஸ்ஸ சேதனாத³யோ த⁴ம்மா வேதி³தப்³பா³. யஸ்மா பன பாதிமொக்க²ஸீலேன பி⁴க்கு² ஸாஸனே பதிட்டா²தி நாம, தஸ்மா தங் ‘‘பதிட்டா²’’தி வுத்தங். பதிட்ட²ஹதி வா எத்த² பி⁴க்கு², குஸலத⁴ம்மா ஏவ வா எத்த² பதிட்ட²ஹந்தீதி பதிட்டா². அயமத்தோ² ‘‘ஸீலே பதிட்டா²ய நரோ ஸபஞ்ஞோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.23, 192) ச ‘‘பதிட்டா², மஹாராஜ, ஸீலங் ஸப்³பே³ஸங் குஸலானங் த⁴ம்மான’’ந்தி (மி॰ ப॰ 2.1.9) ச ‘‘ஸீலே பதிட்டி²தஸ்ஸ கோ², மஹாராஜ, ஸப்³பே³ குஸலா த⁴ம்மா ந பரிஹாயந்தீ’’தி ச ஆதி³ஸுத்தவஸேன வேதி³தப்³போ³.

    Saṅkhepato vuttamatthaṃ vitthārato pāḷiyā vibhāvetuṃ ‘‘vuttañheta’’ntiādi āraddhaṃ. Tattha vibhaṅgeti jhānavibhaṅge. Sīlaṃ patiṭṭhātiādīni pātimokkhasseva vevacanāni. Tattha (vibha. aṭṭha. 511) sīlanti kāmañcetaṃ saha kammavācāpariyosānena ijjhanakassa pātimokkhasseva vevacanaṃ, evaṃ santepi dhammato etaṃ sīlaṃ nāma pāṇātipātādīhi vā viramantassa vattapaṭipattiṃ vā pūrentassa cetanādayo dhammā veditabbā. Yasmā pana pātimokkhasīlena bhikkhu sāsane patiṭṭhāti nāma, tasmā taṃ ‘‘patiṭṭhā’’ti vuttaṃ. Patiṭṭhahati vā ettha bhikkhu, kusaladhammā eva vā ettha patiṭṭhahantīti patiṭṭhā. Ayamattho ‘‘sīle patiṭṭhāya naro sapañño’’ti (saṃ. ni. 1.23, 192) ca ‘‘patiṭṭhā, mahārāja, sīlaṃ sabbesaṃ kusalānaṃ dhammāna’’nti (mi. pa. 2.1.9) ca ‘‘sīle patiṭṭhitassa kho, mahārāja, sabbe kusalā dhammā na parihāyantī’’ti ca ādisuttavasena veditabbo.

    ததே³தங் புப்³பு³ப்பத்திஅத்தே²ன ஆதி³. வுத்தம்பி சேதங் –

    Tadetaṃ pubbuppattiatthena ādi. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘தஸ்மாதிஹ த்வங், உத்திய, ஆதி³மேவ விஸோதே⁴ஹி குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு. கோ சாதி³ குஸலானங் த⁴ம்மானங்? ஸீலஞ்ச ஸுவிஸுத்³த⁴ங் தி³ட்டி² ச உஜுகா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.382).

    ‘‘Tasmātiha tvaṃ, uttiya, ādimeva visodhehi kusalesu dhammesu. Ko cādi kusalānaṃ dhammānaṃ? Sīlañca suvisuddhaṃ diṭṭhi ca ujukā’’ti (saṃ. ni. 5.382).

    யதா² ஹி நக³ரவட்³ட⁴கீ நக³ரங் மாபேதுகாமோ பட²மங் நக³ரட்டா²னங் ஸோதே⁴தி, ததோ அபரபா⁴கே³ வீதி²சதுக்கஸிங்கா⁴டகாதி³பரிச்சே²தே³ன விப⁴ஜித்வா நக³ரங் மாபேதி, ஏவமேவ யோகா³வசரோ ஆதி³ம்ஹி ஸீலங் ஸோதே⁴தி, ததோ அபரபா⁴கே³ ஸமாதி⁴விபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லனிப்³பா³னானி ஸச்சி²கரோதி. யதா² வா பன ரஜகோ பட²மங் தீஹி கா²ரேஹி வத்த²ங் தோ⁴வித்வா பரிஸுத்³தே⁴ வத்தே² யதி³ச்ச²கங் ரங்க³ஜாதங் உபனேதி, யதா² வா பன சே²கோ சித்தகாரோ ரூபங் லிகி²துகாமோ ஆதி³தோ பி⁴த்திபரிகம்மங் கரோதி, ததோ அபரபா⁴கே³ ரூபங் ஸமுட்டா²பேதி, ஏவமேவ யோகா³வசரோ ஆதி³தோவ ஸீலங் விஸோதெ⁴த்வா அபரபா⁴கே³ ஸமத²விபஸ்ஸனாத³யோ த⁴ம்மே ஸச்சி²கரோதி. தஸ்மா ஸீலங் ‘‘ஆதீ³’’தி வுத்தங்.

    Yathā hi nagaravaḍḍhakī nagaraṃ māpetukāmo paṭhamaṃ nagaraṭṭhānaṃ sodheti, tato aparabhāge vīthicatukkasiṅghāṭakādiparicchedena vibhajitvā nagaraṃ māpeti, evameva yogāvacaro ādimhi sīlaṃ sodheti, tato aparabhāge samādhivipassanāmaggaphalanibbānāni sacchikaroti. Yathā vā pana rajako paṭhamaṃ tīhi khārehi vatthaṃ dhovitvā parisuddhe vatthe yadicchakaṃ raṅgajātaṃ upaneti, yathā vā pana cheko cittakāro rūpaṃ likhitukāmo ādito bhittiparikammaṃ karoti, tato aparabhāge rūpaṃ samuṭṭhāpeti, evameva yogāvacaro āditova sīlaṃ visodhetvā aparabhāge samathavipassanādayo dhamme sacchikaroti. Tasmā sīlaṃ ‘‘ādī’’ti vuttaṃ.

    ததே³தங் சரணஸரிக்க²தாய சரணங். ‘‘சரணா’’தி பாதா³ வுச்சந்தி. யதா² ஹி சி²ன்னசரணஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ தி³ஸங்க³மனாபி⁴ஸங்கா²ரோ ந ஜாயதி, பரிபுண்ணபாத³ஸ்ஸேவ ஜாயதி, ஏவமேவ யஸ்ஸ ஸீலங் பி⁴ன்னங் ஹோதி க²ண்ட³ங் அபரிபுண்ணங், தஸ்ஸ நிப்³பா³னக³மனாய ஞாணக³மனங் ந ஸம்பஜ்ஜதி. யஸ்ஸ பன தங் அபி⁴ன்னங் ஹோதி அக²ண்ட³ங் பரிபுண்ணங், தஸ்ஸ நிப்³பா³னக³மனாய ஞாணக³மனங் ஸம்பஜ்ஜதி. தஸ்மா ஸீலங் ‘‘சரண’’ந்தி வுத்தங்.

    Tadetaṃ caraṇasarikkhatāya caraṇaṃ. ‘‘Caraṇā’’ti pādā vuccanti. Yathā hi chinnacaraṇassa purisassa disaṃgamanābhisaṅkhāro na jāyati, paripuṇṇapādasseva jāyati, evameva yassa sīlaṃ bhinnaṃ hoti khaṇḍaṃ aparipuṇṇaṃ, tassa nibbānagamanāya ñāṇagamanaṃ na sampajjati. Yassa pana taṃ abhinnaṃ hoti akhaṇḍaṃ paripuṇṇaṃ, tassa nibbānagamanāya ñāṇagamanaṃ sampajjati. Tasmā sīlaṃ ‘‘caraṇa’’nti vuttaṃ.

    ததே³தங் ஸங்யமனவஸேன ஸங்யமோ, ஸங்வரணவஸேன ஸங்வரோதி உப⁴யேனபி ஸீலஸங்யமோ சேவ ஸீலஸங்வரோ ச கதி²தோ. வசனத்தோ² பனெத்த² ஸங்யமேதி வீதிக்கமவிப்ப²ந்த³னங், புக்³க³லங் வா ஸங்யமேதி வீதிக்கமவஸேன தஸ்ஸ விப்ப²ந்தி³துங் ந தே³தீதி ஸங்யமோ, வீதிக்கமஸ்ஸ பவேஸனத்³வாரங் ஸங்வரதி பித³ஹதீதி ஸங்வரோ. மொக்க²ந்தி உத்தமங் முக²பூ⁴தங் வா. யதா² ஹி ஸத்தானங் சதுப்³பி³தோ⁴ ஆஹாரோ முகே²ன பவிஸித்வா அங்க³மங்கா³னி ப²ரதி, ஏவங் யோகி³னோபி சதுபூ⁴மககுஸலங் ஸீலமுகே²ன பவிஸித்வா அத்த²ஸித்³தி⁴ங் ஸம்பாதே³தி. தேன வுத்தங் ‘‘மொக்க²’’ந்தி. பமுகே² ஸாதூ⁴தி பமொக்க²ங், புப்³ப³ங்க³மங் ஸெட்ட²ங் பதா⁴னந்தி அத்தோ². குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸமாபத்தியாதி சதுபூ⁴மககுஸலானங் படிலாப⁴த்தா²ய பமொக்க²ங் புப்³ப³ங்க³மங் ஸெட்ட²ங் பதா⁴னந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Tadetaṃ saṃyamanavasena saṃyamo, saṃvaraṇavasena saṃvaroti ubhayenapi sīlasaṃyamo ceva sīlasaṃvaro ca kathito. Vacanattho panettha saṃyameti vītikkamavipphandanaṃ, puggalaṃ vā saṃyameti vītikkamavasena tassa vipphandituṃ na detīti saṃyamo, vītikkamassa pavesanadvāraṃ saṃvarati pidahatīti saṃvaro. Mokkhanti uttamaṃ mukhabhūtaṃ vā. Yathā hi sattānaṃ catubbidho āhāro mukhena pavisitvā aṅgamaṅgāni pharati, evaṃ yoginopi catubhūmakakusalaṃ sīlamukhena pavisitvā atthasiddhiṃ sampādeti. Tena vuttaṃ ‘‘mokkha’’nti. Pamukhe sādhūti pamokkhaṃ, pubbaṅgamaṃ seṭṭhaṃ padhānanti attho. Kusalānaṃ dhammānaṃ samāpattiyāti catubhūmakakusalānaṃ paṭilābhatthāya pamokkhaṃ pubbaṅgamaṃ seṭṭhaṃ padhānanti veditabbaṃ.

    காயிகோ அவீதிக்கமோதி திவித⁴ங் காயஸுசரிதங். வாசஸிகோதி சதுப்³பி³த⁴ங் வசீஸுசரிதங். காயிகவாசஸிகோதி தது³ப⁴யங். இமினா ஆஜீவட்ட²மகஸீலங் பரியாதா³ய த³ஸ்ஸேதி. ஸங்வுதோதி பிஹிதோ, ஸங்வுதிந்த்³ரியோ பிஹிதிந்த்³ரியோதி அத்தோ². யதா² ஹி ஸங்வுதத்³வாரங் கே³ஹங் ‘‘ஸங்வுதகே³ஹங் பிஹிதகே³ஹ’’ந்தி வுச்சதி, ஏவமித⁴ ஸங்வுதிந்த்³ரியோ ‘‘ஸங்வுதோ’’தி வுத்தோ. பாதிமொக்க²ஸங்வரேனாதி பாதிமொக்க²ஸங்கா²தேன ஸங்வரேன. உபேதோதிஆதீ³னி ஸப்³பா³னி அஞ்ஞமஞ்ஞவேவசனானி.

    Kāyiko avītikkamoti tividhaṃ kāyasucaritaṃ. Vācasikoti catubbidhaṃ vacīsucaritaṃ. Kāyikavācasikoti tadubhayaṃ. Iminā ājīvaṭṭhamakasīlaṃ pariyādāya dasseti. Saṃvutoti pihito, saṃvutindriyo pihitindriyoti attho. Yathā hi saṃvutadvāraṃ gehaṃ ‘‘saṃvutagehaṃ pihitageha’’nti vuccati, evamidha saṃvutindriyo ‘‘saṃvuto’’ti vutto. Pātimokkhasaṃvarenāti pātimokkhasaṅkhātena saṃvarena. Upetotiādīni sabbāni aññamaññavevacanāni.

    இரியதீதிஆதீ³ஹி ஸத்தஹிபி பதே³ஹி பாதிமொக்க²ஸங்வரஸீலே டி²தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ இரியாபத²விஹாரோ கதி²தோ. தத்த² இரியதீதி சதுன்னங் இரியாபதா²னங் அஞ்ஞதரஸமங்கி³பா⁴வதோ இரியதி. தேஹி இரியாபத²சதுக்கேஹி காயஸகடவத்தனேன வத்ததி. ஏகங் இரியாபத²து³க்க²ங் அபரேன இரியாபதே²ன விச்சி²ந்தி³த்வா சிரட்டி²திபா⁴வேன ஸரீரரக்க²ணதோ பாலேதி. ஏகஸ்மிங் இரியாபதே² அஸண்ட²ஹித்வா ஸப்³ப³இரியாபதே² வத்தனதோ யபேதி. தேன தேன இரியாபதே²ன ததா² ததா² காயஸ்ஸ யாபனதோ யாபேதி. சிரகாலவத்தாபனதோ சரதி. இரியாபதே²ன இரியாபத²ங் விச்சி²ந்தி³த்வா ஜீவிதஹரணதோ விஹரதி.

    Iriyatītiādīhi sattahipi padehi pātimokkhasaṃvarasīle ṭhitassa bhikkhuno iriyāpathavihāro kathito. Tattha iriyatīti catunnaṃ iriyāpathānaṃ aññatarasamaṅgibhāvato iriyati. Tehi iriyāpathacatukkehi kāyasakaṭavattanena vattati. Ekaṃ iriyāpathadukkhaṃ aparena iriyāpathena vicchinditvā ciraṭṭhitibhāvena sarīrarakkhaṇato pāleti. Ekasmiṃ iriyāpathe asaṇṭhahitvā sabbairiyāpathe vattanato yapeti. Tena tena iriyāpathena tathā tathā kāyassa yāpanato yāpeti. Cirakālavattāpanato carati. Iriyāpathena iriyāpathaṃ vicchinditvā jīvitaharaṇato viharati.

    மிச்சா²ஜீவபடிஸேத⁴கேனாதி –

    Micchājīvapaṭisedhakenāti –

    ‘‘இதே⁴கச்சோ வேளுதா³னேன வா பத்ததா³னேன வா புப்ப² ப²ல ஸினானத³ந்தகட்ட²தா³னேன வா சாடுகம்யதாய வா முக்³க³ஸூப்யதாய வா பாரிப⁴டயதாய வா ஜங்க⁴பேஸனிகேன வா அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன வா பு³த்³த⁴படிகுட்டே²ன மிச்சா²ஆஜீவேன ஜீவிகங் கப்பேதி, அயங் வுச்சதி அனாசாரோ’’தி (விப⁴॰ 513) –

    ‘‘Idhekacco veḷudānena vā pattadānena vā puppha phala sinānadantakaṭṭhadānena vā cāṭukamyatāya vā muggasūpyatāya vā pāribhaṭayatāya vā jaṅghapesanikena vā aññataraññatarena vā buddhapaṭikuṭṭhena micchāājīvena jīvikaṃ kappeti, ayaṃ vuccati anācāro’’ti (vibha. 513) –

    ஏவங் வுத்தஅனாசாரஸங்கா²தமிச்சா²ஜீவபடிபக்கே²ன.

    Evaṃ vuttaanācārasaṅkhātamicchājīvapaṭipakkhena.

    ந வேளுதா³னாதி³னா ஆசாரேனாதி –

    Na veḷudānādinā ācārenāti –

    ‘‘இதே⁴கச்சோ ந வேளுதா³னேன ந பத்த ந புப்ப² ந ப²ல ந ஸினான ந த³ந்தகட்ட² ந சாடுகம்யதாய ந முக்³க³ஸூப்யதாய ந பாரிப⁴டயதாய ந ஜங்க⁴பேஸனிகேன ந அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேன பு³த்³த⁴படிகுட்டே²ன மிச்சா²ஆஜீவேன ஜீவிகங் கப்பேதி, அயங் வுச்சதி ஆசாரோ’’தி (விப⁴॰ 513) –

    ‘‘Idhekacco na veḷudānena na patta na puppha na phala na sināna na dantakaṭṭha na cāṭukamyatāya na muggasūpyatāya na pāribhaṭayatāya na jaṅghapesanikena na aññataraññatarena buddhapaṭikuṭṭhena micchāājīvena jīvikaṃ kappeti, ayaṃ vuccati ācāro’’ti (vibha. 513) –

    ஏவங் வுத்தேன ந வேளுதா³னாதி³னா ஆசாரேன.

    Evaṃ vuttena na veḷudānādinā ācārena.

    வேஸியாதி³அகோ³சரங் பஹாயாதி –

    Vesiyādiagocaraṃ pahāyāti –

    ‘‘இதே⁴கச்சோ வேஸியகோ³சரோ வா ஹோதி வித⁴வ து²ல்லகுமாரி பண்ட³க பி⁴க்கு²னி பானாகா³ரகோ³சரோ வா, ஸங்ஸட்டோ² விஹரதி ராஜூஹி ராஜமஹாமத்தேஹி தித்தி²யேஹி தித்தி²யஸாவகேஹி அனநுலோமிகேன ஸங்ஸக்³கே³ன, யானி பன தானி குலானி அஸ்ஸத்³தா⁴னி அப்பஸன்னானி அனோபானபூ⁴தானி அக்கோஸகபரிபா⁴ஸகானி அனத்த²காமானி அஹிதகாமானி அபா²ஸுககாமானி அயோக³க்கே²மகாமானி பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனங் உபாஸகானங் உபாஸிகானங், ததா²ரூபானி குலானி ஸேவதி ப⁴ஜதி பயிருபாஸதி, அயங் வுச்சதி அகோ³சரோ’’தி (விப⁴॰ 514) –

    ‘‘Idhekacco vesiyagocaro vā hoti vidhava thullakumāri paṇḍaka bhikkhuni pānāgāragocaro vā, saṃsaṭṭho viharati rājūhi rājamahāmattehi titthiyehi titthiyasāvakehi ananulomikena saṃsaggena, yāni pana tāni kulāni assaddhāni appasannāni anopānabhūtāni akkosakaparibhāsakāni anatthakāmāni ahitakāmāni aphāsukakāmāni ayogakkhemakāmāni bhikkhūnaṃ bhikkhunīnaṃ upāsakānaṃ upāsikānaṃ, tathārūpāni kulāni sevati bhajati payirupāsati, ayaṃ vuccati agocaro’’ti (vibha. 514) –

    ஏவமாக³தங் வேஸியாதி³அகோ³சரங் பஹாய.

    Evamāgataṃ vesiyādiagocaraṃ pahāya.

    ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னகுலாதி³னாதி எத்த² ஆதி³-ஸத்³தே³ன உபனிஸ்ஸயகோ³சராதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. திவிதோ⁴ ஹி கோ³சரோ உபனிஸ்ஸயகோ³சரோ ஆரக்க²கோ³சரோ உபனிப³ந்த⁴கோ³சரோதி. கதமோ உபனிஸ்ஸயகோ³சரோ? த³ஸகதா²வத்து²கு³ணஸமன்னாக³தோ கல்யாணமித்தோ, யங் நிஸ்ஸாய அஸுதங் ஸுணாதி, ஸுதங் பரியோத³பேதி, கங்க²ங் விதரதி, தி³ட்டி²ங் உஜுங் கரோதி, சித்தங் பஸாதே³தி. யஸ்ஸ வா பன அனுஸிக்க²மானோ ஸத்³தா⁴ய வட்³ட⁴தி, ஸீலேன ஸுதேன சாகே³ன பஞ்ஞாய வட்³ட⁴தி, அயங் உபனிஸ்ஸயகோ³சரோ. கதமோ ஆரக்க²கோ³சரோ? இத⁴ பி⁴க்கு² அந்தரக⁴ரங் பவிட்டோ² வீதி²ங் படிபன்னோ ஒக்கி²த்தசக்கு² யுக³மத்தத³ஸ்ஸாவீ ஸங்வுதோ க³ச்ச²தி, ந ஹத்தி²ங் ஓலோகெந்தோ, ந அஸ்ஸங், ந ரத²ங், ந பத்திங், ந இத்தி²ங், ந புரிஸங் ஓலோகெந்தோ, ந உத்³த⁴ங் ஓலோகெந்தோ, ந அதோ⁴ ஓலோகெந்தோ, ந தி³ஸாவிதி³ஸங் விபெக்க²மானோ க³ச்ச²தி, அயங் ஆரக்க²கோ³சரோ. கதமோ உபனிப³ந்த⁴கோ³சரோ? சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, யத்த² சித்தங் உபனிப³ந்த⁴தி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா ‘‘கோ ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோ? யதி³த³ங் சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.372), அயங் உபனிப³ந்த⁴கோ³சரோ. இதி அயங் திவிதோ⁴ கோ³சரோ இத⁴ ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸங்க³ஹிதோதி த³ட்ட²ப்³போ³.

    Saddhāsampannakulādināti ettha ādi-saddena upanissayagocarādiṃ saṅgaṇhāti. Tividho hi gocaro upanissayagocaro ārakkhagocaro upanibandhagocaroti. Katamo upanissayagocaro? Dasakathāvatthuguṇasamannāgato kalyāṇamitto, yaṃ nissāya asutaṃ suṇāti, sutaṃ pariyodapeti, kaṅkhaṃ vitarati, diṭṭhiṃ ujuṃ karoti, cittaṃ pasādeti. Yassa vā pana anusikkhamāno saddhāya vaḍḍhati, sīlena sutena cāgena paññāya vaḍḍhati, ayaṃ upanissayagocaro. Katamo ārakkhagocaro? Idha bhikkhu antaragharaṃ paviṭṭho vīthiṃ paṭipanno okkhittacakkhu yugamattadassāvī saṃvuto gacchati, na hatthiṃ olokento, na assaṃ, na rathaṃ, na pattiṃ, na itthiṃ, na purisaṃ olokento, na uddhaṃ olokento, na adho olokento, na disāvidisaṃ vipekkhamāno gacchati, ayaṃ ārakkhagocaro. Katamo upanibandhagocaro? Cattāro satipaṭṭhānā, yattha cittaṃ upanibandhati. Vuttañhetaṃ bhagavatā ‘‘ko ca, bhikkhave, bhikkhuno gocaro sako pettiko visayo? Yadidaṃ cattāro satipaṭṭhānā’’ti (saṃ. ni. 5.372), ayaṃ upanibandhagocaro. Iti ayaṃ tividho gocaro idha ādi-saddena saṅgahitoti daṭṭhabbo.

    அப்பமத்தகேஸு வஜ்ஜேஸூதி அஸஞ்சிச்ச ஆபன்னஸேகி²யஅகுஸலசித்துப்பாதா³தி³பே⁴தே³ஸு வஜ்ஜேஸு. ப⁴யதோ த³ஸ்ஸனஸீலோதி பரமாணுமத்தங் வஜ்ஜங் அட்ட²ஸட்டி²யோஜனஸதஸஹஸ்ஸுப்³பே³த⁴ஸினேருபப்³ப³தஸதி³ஸங் கத்வா த³ஸ்ஸனஸபா⁴வோ, ஸப்³ப³லஹுகங் வா து³ப்³பா⁴ஸிதமத்தங் பாராஜிகஸதி³ஸங் கத்வா த³ஸ்ஸனஸபா⁴வோ. ஸம்மா ஆதா³யாதி ஸம்மதே³வ ஸக்கச்சங் ஸப்³ப³ஸோ வா ஆதி³யித்வா.

    Appamattakesu vajjesūti asañcicca āpannasekhiyaakusalacittuppādādibhedesu vajjesu. Bhayato dassanasīloti paramāṇumattaṃ vajjaṃ aṭṭhasaṭṭhiyojanasatasahassubbedhasinerupabbatasadisaṃ katvā dassanasabhāvo, sabbalahukaṃ vā dubbhāsitamattaṃ pārājikasadisaṃ katvā dassanasabhāvo. Sammā ādāyāti sammadeva sakkaccaṃ sabbaso vā ādiyitvā.

    வட்டது³க்க²னிஸ்ஸரணத்தி²கேஹி ஸோதப்³ப³தோ ஸுதங், பரியத்தித⁴ம்மோ. தங் தா⁴ரேதீதி ஸுதத⁴ரோ, ஸுதஸ்ஸ ஆதா⁴ரபூ⁴தோ. யஸ்ஸ ஹி இதோ க³ஹிதங் எத்தோ பலாயதி, சி²த்³த³க⁴டே உத³கங் விய ந திட்ட²தி, பரிஸமஜ்ஜே² ஏகங் ஸுத்தங் வா ஜாதகங் வா கதே²துங் வா வாசேதுங் வா ந ஸக்கோதி, அயங் ந ஸுதத⁴ரோ நாம. யஸ்ஸ பன உக்³க³ஹிதங் பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ஹிதகாலஸதி³ஸமேவ ஹோதி, த³ஸபி வீஸதிபி வஸ்ஸானி ஸஜ்ஜா²யங் அகரொந்தஸ்ஸ ந நஸ்ஸதி, அயங் ஸுதத⁴ரோ நாம. தேனேவாஹ ‘‘யத³ஸ்ஸ த’’ந்திஆதி³. ஏகபத³ம்பி ஏகக்க²ரம்பி அவினட்ட²ங் ஹுத்வா ஸன்னிசியதீதி ஸன்னிசயோ, ஸுதங் ஸன்னிசயோ ஏதஸ்மிந்தி ஸுதஸன்னிசயோதி ஆஹ ‘‘ஸுதங் ஸன்னிசிதங் அஸ்மிந்தி ஸுதஸன்னிசயோ’’தி. யஸ்ஸ ஹி ஸுதங் ஹத³யமஞ்ஜுஸாயங் ஸன்னிசிதங் ஸிலாய லேகா² விய ஸுவண்ணக⁴டே பக்கி²த்தா ஸீஹவஸா விய ச ஸாது⁴ திட்ட²தி, அயங் ஸுதஸன்னிசயோ நாம. தேனாஹ ‘‘ஏதேன…பே॰… அவினாஸங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி.

    Vaṭṭadukkhanissaraṇatthikehi sotabbato sutaṃ, pariyattidhammo. Taṃ dhāretīti sutadharo, sutassa ādhārabhūto. Yassa hi ito gahitaṃ etto palāyati, chiddaghaṭe udakaṃ viya na tiṭṭhati, parisamajjhe ekaṃ suttaṃ vā jātakaṃ vā kathetuṃ vā vācetuṃ vā na sakkoti, ayaṃ na sutadharo nāma. Yassa pana uggahitaṃ buddhavacanaṃ uggahitakālasadisameva hoti, dasapi vīsatipi vassāni sajjhāyaṃ akarontassa na nassati, ayaṃ sutadharo nāma. Tenevāha ‘‘yadassa ta’’ntiādi. Ekapadampi ekakkharampi avinaṭṭhaṃ hutvā sanniciyatīti sannicayo, sutaṃ sannicayo etasminti sutasannicayoti āha ‘‘sutaṃ sannicitaṃ asminti sutasannicayo’’ti. Yassa hi sutaṃ hadayamañjusāyaṃ sannicitaṃ silāya lekhā viya suvaṇṇaghaṭe pakkhittā sīhavasā viya ca sādhu tiṭṭhati, ayaṃ sutasannicayo nāma. Tenāha ‘‘etena…pe… avināsaṃ dassetī’’ti.

    தா⁴தாதி பகு³ணா வாசுக்³க³தா. ஏகஸ்ஸ ஹி உக்³க³ஹிதபு³த்³த⁴வசனங் நிச்சகாலிகங் ந ஹோதி, ‘‘அஸுகஸுத்தங் வா ஜாதகங் வா கதே²ஹீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸஜ்ஜா²யித்வா அஞ்ஞேஹி ஸங்ஸந்தி³த்வா பரிபுச்சா²வஸேன அத்த²ங் ஓகா³ஹித்வா ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி. ஏகஸ்ஸ பகு³ணங் பப³ந்த⁴விச்சே²தா³பா⁴வதோ க³ங்கா³ஸோதஸதி³ஸங் ப⁴வங்க³ஸோதஸதி³ஸஞ்ச அகித்திமங் ஸுக²ப்பவத்தி ஹோதி, ‘‘அஸுகஸுத்தங் வா ஜாதகங் வா கதே²ஹீ’’தி வுத்தே உத்³த⁴ரித்வா தமேவ கதே²தி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘தா⁴தா’’தி. வாசாய பகு³ணா கதாதி ஸுத்தத³ஸகவக்³க³த³ஸகபண்ணாஸத³ஸகவஸேன வாசாய ஸஜ்ஜா²யிதா, த³ஸ ஸுத்தானி க³தானி, த³ஸ வக்³கா³னி க³தானீதிஆதி³னா ஸல்லக்கெ²த்வா வாசாய ஸஜ்ஜா²யிதாதி அத்தோ². ஸுத்தேகதே³ஸஸ்ஸ ஹி ஸுத்தமத்தஸ்ஸ ச வசஸா பரிசயோ இத⁴ நாதி⁴ப்பேதோ, அத² கோ² வக்³கா³தி³வஸேனேவ. மனஸா அனுபெக்கி²தாதி மனஸா அனு அனு பெக்கி²தா, பா⁴க³ஸோ நிஜ்ஜா²யிதா சிந்திதாதி அத்தோ². ஆவஜ்ஜந்தஸ்ஸாதி வாசாய ஸஜ்ஜா²யிதுங் பு³த்³த⁴வசனங் மனஸா சிந்தெந்தஸ்ஸ. ஸுட்டு² படிவித்³தா⁴தி நிஜ்ஜடங் நிக்³கு³ம்ப³ங் கத்வா ஸுட்டு² யாதா²வதோ படிவித்³தா⁴.

    Dhātāti paguṇā vācuggatā. Ekassa hi uggahitabuddhavacanaṃ niccakālikaṃ na hoti, ‘‘asukasuttaṃ vā jātakaṃ vā kathehī’’ti vutte ‘‘sajjhāyitvā aññehi saṃsanditvā paripucchāvasena atthaṃ ogāhitvā jānissāmī’’ti vadati. Ekassa paguṇaṃ pabandhavicchedābhāvato gaṅgāsotasadisaṃ bhavaṅgasotasadisañca akittimaṃ sukhappavatti hoti, ‘‘asukasuttaṃ vā jātakaṃ vā kathehī’’ti vutte uddharitvā tameva katheti. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘dhātā’’ti. Vācāya paguṇā katāti suttadasakavaggadasakapaṇṇāsadasakavasena vācāya sajjhāyitā, dasa suttāni gatāni, dasa vaggāni gatānītiādinā sallakkhetvā vācāya sajjhāyitāti attho. Suttekadesassa hi suttamattassa ca vacasā paricayo idha nādhippeto, atha kho vaggādivaseneva. Manasā anupekkhitāti manasā anu anu pekkhitā, bhāgaso nijjhāyitā cintitāti attho. Āvajjantassāti vācāya sajjhāyituṃ buddhavacanaṃ manasā cintentassa. Suṭṭhu paṭividdhāti nijjaṭaṃ niggumbaṃ katvā suṭṭhu yāthāvato paṭividdhā.

    த்³வே மாதிகாதி பி⁴க்கு²மாதிகா பி⁴க்கு²னீமாதிகா ச. வாசுக்³க³தாதி புரிமஸ்ஸேவ வேவசனங். திஸ்ஸோ அனுமோத³னாதி ஸங்க⁴ப⁴த்தே தா³னானிஸங்ஸபடிஸங்யுத்தஅனுமோத³னா, விஹாராதி³மங்க³லே மங்க³லஸுத்தாதி³அனுமோத³னா, மதகப⁴த்தாதி³அவமங்க³லே திரோகுட்டாதி³அனுமோத³னாதி இமா திஸ்ஸோ அனுமோத³னா . கம்மாகம்மவினிச்ச²யோதி பரிவாராவஸானே கம்மவக்³கே³ வுத்தவினிச்ச²யோ. ‘‘விபஸ்ஸனாவஸேன உக்³க³ண்ஹந்தேன சதுதா⁴துவவத்தா²னமுகே²ன உக்³க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். சதூஸு தி³ஸாஸு அப்படிஹதத்தா சதஸ்ஸோ தி³ஸா ஏதஸ்ஸாதி சதுத்³தி³ஸோ, சதுத்³தி³ஸோயேவ சாதுத்³தி³ஸோ, சதஸ்ஸோ வா தி³ஸா அரஹதி, சதூஸு வா தி³ஸாஸு ஸாதூ⁴தி சாதுத்³தி³ஸோ.

    Dve mātikāti bhikkhumātikā bhikkhunīmātikā ca. Vācuggatāti purimasseva vevacanaṃ. Tisso anumodanāti saṅghabhatte dānānisaṃsapaṭisaṃyuttaanumodanā, vihārādimaṅgale maṅgalasuttādianumodanā, matakabhattādiavamaṅgale tirokuṭṭādianumodanāti imā tisso anumodanā . Kammākammavinicchayoti parivārāvasāne kammavagge vuttavinicchayo. ‘‘Vipassanāvasena uggaṇhantena catudhātuvavatthānamukhena uggahetabba’’nti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Catūsu disāsu appaṭihatattā catasso disā etassāti catuddiso, catuddisoyeva cātuddiso, catasso vā disā arahati, catūsu vā disāsu sādhūti cātuddiso.

    அபி⁴வினயேதி ஸகலே வினயபிடகே. வினேதுந்தி ஸிக்கா²பேதுங். ‘‘த்³வே விப⁴ங்கா³ பகு³ணா வாசுக்³க³தா காதப்³பா³தி இத³ங் பரிபுச்சா²வஸேன உக்³க³ஹணம்பி ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. ஏகஸ்ஸ பமுட்ட²ங், இதரஸ்ஸ பகு³ணங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘தீஹி ஜனேஹி ஸத்³தி⁴ங் பரிவத்தனக்க²மா காதப்³பா³’’தி. அபி⁴த⁴ம்மேதி நாமரூபபரிச்சே²தே³. ஹெட்டி²மா வா தயோ வக்³கா³தி மஹாவக்³க³தோ ஹெட்டா² ஸகா³த²கவக்³கோ³ நிதா³னவக்³கோ³ க²ந்த⁴கவக்³கோ³தி இமே தயோ வக்³கா³. ‘‘த⁴ம்மபத³ம்பி ஸஹ வத்து²னா உக்³க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி மஹாபச்சரியங் வுத்தத்தா ஜாதகபா⁴ணகேன ஸாட்ட²கத²ங் ஜாதகங் உக்³க³ஹெத்வாபி த⁴ம்மபத³ம்பி ஸஹ வத்து²னா உக்³க³ஹேதப்³ப³மேவ.

    Abhivinayeti sakale vinayapiṭake. Vinetunti sikkhāpetuṃ. ‘‘Dve vibhaṅgā paguṇā vācuggatā kātabbāti idaṃ paripucchāvasena uggahaṇampi sandhāya vutta’’nti vadanti. Ekassa pamuṭṭhaṃ, itarassa paguṇaṃ hotīti āha ‘‘tīhi janehi saddhiṃ parivattanakkhamā kātabbā’’ti. Abhidhammeti nāmarūpaparicchede. Heṭṭhimā vā tayo vaggāti mahāvaggato heṭṭhā sagāthakavaggo nidānavaggo khandhakavaggoti ime tayo vaggā. ‘‘Dhammapadampi saha vatthunā uggahetuṃ vaṭṭatī’’ti mahāpaccariyaṃ vuttattā jātakabhāṇakena sāṭṭhakathaṃ jātakaṃ uggahetvāpi dhammapadampi saha vatthunā uggahetabbameva.

    கல்யாணா ஸுந்த³ரா பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா வாசா அஸ்ஸாதி கல்யாணவாசோ. தேனாஹ ‘‘ஸிதி²லத⁴னிதாதீ³னங்…பே॰… வாசாய ஸமன்னாக³தோ’’தி. தத்த² பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனாயாதி டா²னகரணஸம்பத்தியா ஸிக்கா²ஸம்பத்தியா ச கத்த²சிபி அனூனதாய பரிமண்ட³லபதா³னி ப்³யஞ்ஜனானி அக்க²ரானி ஏதிஸ்ஸாதி பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா, பத³மேவ வா அத்த²ஸ்ஸ ப்³யஞ்ஜனதோ பத³ப்³யஞ்ஜனங், தங் அக்க²ரபாரிபூரிங் கத்வா ஸிதி²லத⁴னிதாதி³த³ஸவித⁴ங் ப்³யஞ்ஜனபு³த்³தி⁴ங் அபரிஹாபெத்வா வுத்தங் பரிமண்ட³லங் நாம ஹோதி. அக்க²ரபாரிபூரியா ஹி பத³ப்³யஞ்ஜனஸ்ஸ பரிமண்ட³லதா. தேன வுத்தங் ‘‘ஸிதி²லத⁴னிதாதீ³னங் யதா²விதா⁴னவசனேனா’’தி, பரிமண்ட³லங் பத³ப்³யஞ்ஜனங் ஏதிஸ்ஸாதி பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா. அத² வா பஜ்ஜதி ஞாயதி அத்தோ² ஏதேனாதி பத³ங், நாமாதி³. யதா²தி⁴ப்பேதமத்த²ங் ப்³யஞ்ஜேதீதி ப்³யஞ்ஜனங், வாக்யங். தேஸங் பரிபுண்ணதாய பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா.

    Kalyāṇā sundarā parimaṇḍalapadabyañjanā vācā assāti kalyāṇavāco. Tenāha ‘‘sithiladhanitādīnaṃ…pe… vācāya samannāgato’’ti. Tattha parimaṇḍalapadabyañjanāyāti ṭhānakaraṇasampattiyā sikkhāsampattiyā ca katthacipi anūnatāya parimaṇḍalapadāni byañjanāni akkharāni etissāti parimaṇḍalapadabyañjanā, padameva vā atthassa byañjanato padabyañjanaṃ, taṃ akkharapāripūriṃ katvā sithiladhanitādidasavidhaṃ byañjanabuddhiṃ aparihāpetvā vuttaṃ parimaṇḍalaṃ nāma hoti. Akkharapāripūriyā hi padabyañjanassa parimaṇḍalatā. Tena vuttaṃ ‘‘sithiladhanitādīnaṃyathāvidhānavacanenā’’ti, parimaṇḍalaṃ padabyañjanaṃ etissāti parimaṇḍalapadabyañjanā. Atha vā pajjati ñāyati attho etenāti padaṃ, nāmādi. Yathādhippetamatthaṃ byañjetīti byañjanaṃ, vākyaṃ. Tesaṃ paripuṇṇatāya parimaṇḍalapadabyañjanā.

    அபிச யோ பி⁴க்கு² பரிஸதி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஸுத்தங் வா ஜாதகங் வா நிக்கி²பித்வா அஞ்ஞங் உபாரம்ப⁴கரங் ஸுத்தங் ஆஹரதி, தஸ்ஸ உபமங் கதே²தி, தத³த்த²ங் ஓதாரேதி, ஏவங் இத³ங் க³ஹெத்வா எத்த² கி²பந்தோ ஏகபஸ்ஸேனேவ பரிஹரந்தோ காலங் ஞத்வா வுட்ட²ஹதி, நிக்கி²த்தஸுத்தங் பன நிக்கி²த்தமத்தமேவ ஹோதி, தஸ்ஸ கதா² அபரிமண்ட³லா நாம ஹோதி அத்த²ஸ்ஸ அபரிபுண்ணபா⁴வதோ. யோ பன ஸுத்தங் வா ஜாதகங் வா நிக்கி²பித்வா ப³ஹி ஏகபத³ம்பி அக³ந்த்வா யதா²னிக்கி²த்தஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸங்வண்ணனாவஸேனேவ ஸுத்தந்தரம்பி ஆனெந்தோ பாளியா அனுஸந்தி⁴ஞ்ச புப்³பா³பரஞ்ச அபெக்க²ந்தோ ஆசரியேஹி தி³ன்னநயே ட²த்வா துலிகாய பரிச்சி²ந்த³ந்தோ விய தங் தங் அத்த²ங் ஸுவவத்தி²தங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ க³ம்பீ⁴ரமாதிகாய உத³கங் பேஸெந்தோ விய க³ம்பீ⁴ரமத்த²ங் க³மெந்தோ வக்³கி³ஹாரிக³தியா பதே³ பத³ங் கொட்டெந்தோ ஸிந்த⁴வாஜானீயோ விய ஏகங்யேவ பத³ங் அனேகேஹி பரியாயேஹி புனப்புனங் ஸங்வண்ணந்தோ க³ச்ச²தி, தஸ்ஸ கதா² பரிமண்ட³லா நாம ஹோதி த⁴ம்மதோ அத்த²தோ அனுஸந்தி⁴தோ புப்³பா³பரதோ ஆசரியுக்³க³ஹதோதி ஸப்³ப³ஸோ பரிபுண்ணபா⁴வதோ. ஏவரூபம்பி கத²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனாயா’’தி வுத்தங்.

    Apica yo bhikkhu parisati dhammaṃ desento suttaṃ vā jātakaṃ vā nikkhipitvā aññaṃ upārambhakaraṃ suttaṃ āharati, tassa upamaṃ katheti, tadatthaṃ otāreti, evaṃ idaṃ gahetvā ettha khipanto ekapasseneva pariharanto kālaṃ ñatvā vuṭṭhahati, nikkhittasuttaṃ pana nikkhittamattameva hoti, tassa kathā aparimaṇḍalā nāma hoti atthassa aparipuṇṇabhāvato. Yo pana suttaṃ vā jātakaṃ vā nikkhipitvā bahi ekapadampi agantvā yathānikkhittassa suttassa atthasaṃvaṇṇanāvaseneva suttantarampi ānento pāḷiyā anusandhiñca pubbāparañca apekkhanto ācariyehi dinnanaye ṭhatvā tulikāya paricchindanto viya taṃ taṃ atthaṃ suvavatthitaṃ katvā dassento gambhīramātikāya udakaṃ pesento viya gambhīramatthaṃ gamento vaggihārigatiyā pade padaṃ koṭṭento sindhavājānīyo viya ekaṃyeva padaṃ anekehi pariyāyehi punappunaṃ saṃvaṇṇanto gacchati, tassa kathā parimaṇḍalā nāma hoti dhammato atthato anusandhito pubbāparato ācariyuggahatoti sabbaso paripuṇṇabhāvato. Evarūpampi kathaṃ sandhāya ‘‘parimaṇḍalapadabyañjanāyā’’ti vuttaṃ.

    கு³ணபரிபுண்ணபா⁴வேன புரே ப⁴வாதி போரீ, தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தேனேதங் பா⁴ஸிதப்³ப³ங் அத்த²ஸ்ஸ கு³ணபரிபுண்ணபா⁴வேன புரே புண்ணபா⁴வே ப⁴வாதி அத்தோ². புரே வா ப⁴வத்தா போரியா நாக³ரிகித்தி²யா ஸுகு²மாலத்தனேன ஸதி³ஸாதி போரீ, புரே ஸங்வட்³ட⁴னாரீ விய ஸுகுமாராதி அத்தோ². புரஸ்ஸ ஏஸாதிபி போரீ, புரஸ்ஸ ஏஸாதி நக³ரவாஸீனங் கதா²தி அத்தோ². நக³ரவாஸினோ ஹி யுத்தகதா² ஹொந்தி பிதிமத்தங் ‘‘பிதா’’தி, பா⁴திமத்தங் ‘‘பா⁴தா’’தி வத³ந்தி. ஏவரூபீ ஹி கதா² ப³ஹுனோ ஜனஸ்ஸ கந்தா ஹோதி மனாபா, தாய போரியா.

    Guṇaparipuṇṇabhāvena pure bhavāti porī, tassa bhikkhuno tenetaṃ bhāsitabbaṃ atthassa guṇaparipuṇṇabhāvena pure puṇṇabhāve bhavāti attho. Pure vā bhavattā poriyā nāgarikitthiyā sukhumālattanena sadisāti porī, pure saṃvaḍḍhanārī viya sukumārāti attho. Purassa esātipi porī, purassa esāti nagaravāsīnaṃ kathāti attho. Nagaravāsino hi yuttakathā honti pitimattaṃ ‘‘pitā’’ti, bhātimattaṃ ‘‘bhātā’’ti vadanti. Evarūpī hi kathā bahuno janassa kantā hoti manāpā, tāya poriyā.

    விஸ்ஸட்டா²யாதி பித்தஸெம்ஹாதீ³ஹி அபலிபு³த்³தா⁴ய ஸந்தி³ட்ட²விலம்பி³தாதி³தோ³ஸரஹிதாய. அத² வா நாதிஸீக⁴ங் நாதிஸணிகங் நிரந்தரங் ஏகரஸஞ்ச கத்வா பரிஸாய அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் த⁴ம்மங் கதெ²ந்தஸ்ஸ வாசா விஸ்ஸட்டா² நாம. யோ ஹி பி⁴க்கு² த⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ ஸுத்தங் வா ஜாதகங் வா ஆரபி⁴த்வா ஆரத்³த⁴காலதோ பட்டா²ய துரிததுரிதோ அரணிங் மந்தெ²ந்தோ விய உண்ஹகா²த³னீயங் கா²த³ந்தோ விய பாளியா அனுஸந்தி⁴புப்³பா³பரேஸு க³ஹிதங் க³ஹிதமேவ, அக்³க³ஹிதங் அக்³க³ஹிதமேவ கத்வா புராணபண்ணந்தரேஸு சரமானங் கோ³த⁴ங் உட்டா²பெந்தோ விய தத்த² தத்த² பஹரந்தோ ஓஸாபெத்வா உட்டா²ய க³ச்ச²தி . புராணபண்ணந்தரேஸு ஹி பரிபாதியமானா கோ³தா⁴ கதா³சி தி³ஸ்ஸதி கதா³சி ந தி³ஸ்ஸதி, ஏவமேகச்சஸ்ஸ அத்த²வண்ணனா கத்த²சி தி³ஸ்ஸதி கத்த²சி ந தி³ஸ்ஸதி. யோபி த⁴ம்மங் கதெ²ந்தோ காலேன ஸீக⁴ங், காலேன ஸணிகங், காலேன மந்த³ங், காலேன மஹாஸத்³த³ங், காலேன கு²த்³த³கஸத்³த³ங் கரோதி, யதா² நிஜ்ஜா²மதண்ஹிகபேதஸ்ஸ முக²தோ நிச்ச²ரணகஅக்³கி³ காலேன ஜலதி காலேன நிப்³பா³யதி, ஏவங் பேதத⁴ம்மகதி²கோ நாம ஹோதி, பரிஸாய உட்டா²துகாமாய புன ஆரப⁴தி. யோபி கதெ²ந்தோ தத்த² தத்த² வித்தா²யதி, அப்படிபா⁴னதாய ஆபஜ்ஜதி, கேனசி ரோகே³ன நித்து²னந்தோ விய கந்த³ந்தோ விய கதே²தி, இமேஸங் ஸப்³பே³ஸம்பி கதா² விஸ்ஸட்டா² நாம ந ஹோதி ஸுகே²ன அப்பவத்தபா⁴வதோ. யோ பன ஸுத்தங் ஆஹரித்வா ஆசரியேஹி தி³ன்னநயே டி²தோ ஆசரியுக்³க³ஹங் அமுஞ்சந்தோ யதா² ச ஆசரியா தங் தங் ஸுத்தங் ஸங்வண்ணேஸுங், தேனேவ நயேன ஸங்வண்ணெந்தோ நாதிஸீக⁴ங் நாதிஸணிகந்திஆதி³னா வுத்தனயேன கதா²பப³ந்த⁴ங் அவிச்சி²ன்னங் கத்வா நதீ³ஸோதோ விய பவத்தேதி, ஆகாஸக³ங்கா³தோ ப⁴ஸ்ஸமானஉத³கங் விய நிரந்தரகத²ங் பவத்தேதி, தஸ்ஸ கதா² விஸ்ஸட்டா² நாம ஹோதி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘விஸ்ஸட்டா²யா’’தி.

    Vissaṭṭhāyāti pittasemhādīhi apalibuddhāya sandiṭṭhavilambitādidosarahitāya. Atha vā nātisīghaṃ nātisaṇikaṃ nirantaraṃ ekarasañca katvā parisāya ajjhāsayānurūpaṃ dhammaṃ kathentassa vācā vissaṭṭhā nāma. Yo hi bhikkhu dhammaṃ kathento suttaṃ vā jātakaṃ vā ārabhitvā āraddhakālato paṭṭhāya turitaturito araṇiṃ manthento viya uṇhakhādanīyaṃ khādanto viya pāḷiyā anusandhipubbāparesu gahitaṃ gahitameva, aggahitaṃ aggahitameva katvā purāṇapaṇṇantaresu caramānaṃ godhaṃ uṭṭhāpento viya tattha tattha paharanto osāpetvā uṭṭhāya gacchati . Purāṇapaṇṇantaresu hi paripātiyamānā godhā kadāci dissati kadāci na dissati, evamekaccassa atthavaṇṇanā katthaci dissati katthaci na dissati. Yopi dhammaṃ kathento kālena sīghaṃ, kālena saṇikaṃ, kālena mandaṃ, kālena mahāsaddaṃ, kālena khuddakasaddaṃ karoti, yathā nijjhāmataṇhikapetassa mukhato niccharaṇakaaggi kālena jalati kālena nibbāyati, evaṃ petadhammakathiko nāma hoti, parisāya uṭṭhātukāmāya puna ārabhati. Yopi kathento tattha tattha vitthāyati, appaṭibhānatāya āpajjati, kenaci rogena nitthunanto viya kandanto viya katheti, imesaṃ sabbesampi kathā vissaṭṭhā nāma na hoti sukhena appavattabhāvato. Yo pana suttaṃ āharitvā ācariyehi dinnanaye ṭhito ācariyuggahaṃ amuñcanto yathā ca ācariyā taṃ taṃ suttaṃ saṃvaṇṇesuṃ, teneva nayena saṃvaṇṇento nātisīghaṃ nātisaṇikantiādinā vuttanayena kathāpabandhaṃ avicchinnaṃ katvā nadīsoto viya pavatteti, ākāsagaṅgāto bhassamānaudakaṃ viya nirantarakathaṃ pavatteti, tassa kathā vissaṭṭhā nāma hoti. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘vissaṭṭhāyā’’ti.

    அனேலக³ளாயாதி ஏலக³ளவிரஹிதாய. கஸ்ஸசி ஹி கதெ²ந்தஸ்ஸ ஏலங் க³ளதி, லாலா பக்³க⁴ரதி, கே²ளபு²ஸிதானி வா நிக்க²மந்தி, தஸ்ஸ வாசா ஏலக³ளா நாம ஹோதி, தப்³பி³பரீதாயாதி அத்தோ². அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியாதி ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானங் பாகடங் கத்வா பா⁴ஸிதத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனஸமத்த²தாய அத்த²ஞாபனே ஸாத⁴னாய.

    Anelagaḷāyāti elagaḷavirahitāya. Kassaci hi kathentassa elaṃ gaḷati, lālā paggharati, kheḷaphusitāni vā nikkhamanti, tassa vācā elagaḷā nāma hoti, tabbiparītāyāti attho. Atthassa viññāpaniyāti ādimajjhapariyosānaṃ pākaṭaṃ katvā bhāsitatthassa viññāpanasamatthatāya atthañāpane sādhanāya.

    வாசாவ கரணந்தி வாக்கரணங், உதா³ஹாரகோ⁴ஸோ. கல்யாணங் மது⁴ரங் வாக்கரணங் அஸ்ஸாதி கல்யாணவாக்கரணோ. தேனேவாஹ ‘‘மது⁴ரஸ்ஸரோ’’தி. ஹீளேதீதி அவஜானாதி. மாதுகா³மோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. மனங் அபாயதி வட்³டே⁴தீதி மனாபோ. தேனாஹ ‘‘மனவட்³ட⁴னகோ’’தி. வட்டப⁴யேன தஜ்ஜெத்வாதி யொப்³ப³னமதா³தி³மத்தா பி⁴க்கு²னியோ ஸங்ஸாரப⁴யேன தாஸெத்வா. கி³ஹிகாலேதி அத்தனோ கி³ஹிகாலே. பி⁴க்கு²னியா மேது²னேன பி⁴க்கு²னீதூ³ஸகோ ஹோதீதி பி⁴க்கு²னியா காயஸங்ஸக்³க³மேவ வத³தி. ஸிக்க²மானாஸாமணேரீஸு பன மேது²னேனபி பி⁴க்கு²னீதூ³ஸகோ ந ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸிக்க²மானாஸாமணேரீஸு மேது²னத⁴ம்ம’’ந்தி. ‘‘காஸாயவத்த²வஸனாயா’’தி வசனதோ து³ஸ்ஸீலாஸு பி⁴க்கு²னீஸிக்க²மானாஸாமணேரீஸு க³ருத⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்னபுப்³போ³ படிக்கி²த்தோயேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தஸ்ஸா பி⁴க்கு²னியா அபா⁴வேபி யா யா தஸ்ஸா வசனங் அஸ்ஸோஸுங், தா தா ததே²வ மஞ்ஞந்தீதி ஆஹ ‘‘மாதுகா³மோ ஹீ’’திஆதி³.
