Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
பப்³ப³ஜ்ஜாகதா²
Pabbajjākathā
31. புப்³பா³னுபுப்³ப³கானந்தி பவேணிவஸேன போராணானுபோராணானந்தி அத்தோ². தேன கோ² பன ஸமயேன ஏகஸட்டி² லோகே அரஹந்தோ ஹொந்தீதி புரிமா ச² இமே ச பஞ்சபஞ்ஞாஸாதி அந்தோவஸ்ஸம்ஹியேவ ஏகஸட்டி² மனுஸ்ஸா அரஹந்தோ ஹொந்தீதி அத்தோ².
31.Pubbānupubbakānanti paveṇivasena porāṇānuporāṇānanti attho. Tena kho pana samayena ekasaṭṭhi loke arahanto hontīti purimā cha ime ca pañcapaññāsāti antovassamhiyeva ekasaṭṭhi manussā arahanto hontīti attho.
தத்ர யஸஆதீ³னங் குலபுத்தானங் அயங் புப்³ப³யோகோ³ – அதீதே கிர பஞ்சபஞ்ஞாஸஜனா ஸஹாயகா வக்³க³ப³ந்தே⁴ன புஞ்ஞானி கரொந்தா அனாத²ஸரீரானி படிஜக்³க³ந்தா விசரந்தி, தே ஏகதி³வஸங் க³ப்³பி⁴னிங் இத்தி²ங் காலங்கதங் தி³ஸ்வா ‘‘ஜா²பெஸ்ஸாமா’’தி ஸுஸானங் நீஹரிங்ஸு. தேஸு பஞ்ச ஜனே ‘‘தும்ஹே ஜா²பேதா²’’தி ஸுஸானே ட²பெத்வா ஸேஸா கா³மங் பவிட்டா². யஸோ தா³ரகோ தங் ஸரீரங் விஜ்ஜி²த்வா பரிவத்தெத்வா ச ஜா²பயமானோ அஸுப⁴ஸஞ்ஞங் படிலபி⁴. ஸோ இதரேஸம்பி சதுன்னங் ஜனானங் ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴ இமங் அஸுசிங் படிகூல’’ந்தி த³ஸ்ஸேஸி. தேபி தத்த² அஸுப⁴ஸஞ்ஞங் படிலபி⁴ங்ஸு. தே பஞ்சபி ஜனா கா³மங் க³ந்த்வா ஸேஸஸஹாயகானங் கத²யிங்ஸு. யஸோ பன தா³ரகோ கே³ஹம்பி க³ந்த்வா மாதாபிதூன்னஞ்ச ப⁴ரியாய ச கதே²ஸி. தே ஸப்³பே³பி அஸுப⁴ங் பா⁴வயிங்ஸு. அயமேதேஸங் புப்³ப³யோகோ³. தேனாயஸ்மதோ யஸஸ்ஸ நாடகஜனேஸு ஸுஸானஸஞ்ஞாயேவ உப்பஜ்ஜி, தாயேவ ச உபனிஸ்ஸயஸம்பத்தியா ஸப்³பே³ஸங் விஸேஸாதி⁴க³மோ நிப்³ப³த்தீதி.
Tatra yasaādīnaṃ kulaputtānaṃ ayaṃ pubbayogo – atīte kira pañcapaññāsajanā sahāyakā vaggabandhena puññāni karontā anāthasarīrāni paṭijaggantā vicaranti, te ekadivasaṃ gabbhiniṃ itthiṃ kālaṃkataṃ disvā ‘‘jhāpessāmā’’ti susānaṃ nīhariṃsu. Tesu pañca jane ‘‘tumhe jhāpethā’’ti susāne ṭhapetvā sesā gāmaṃ paviṭṭhā. Yaso dārako taṃ sarīraṃ vijjhitvā parivattetvā ca jhāpayamāno asubhasaññaṃ paṭilabhi. So itaresampi catunnaṃ janānaṃ ‘‘passatha bho imaṃ asuciṃ paṭikūla’’nti dassesi. Tepi tattha asubhasaññaṃ paṭilabhiṃsu. Te pañcapi janā gāmaṃ gantvā sesasahāyakānaṃ kathayiṃsu. Yaso pana dārako gehampi gantvā mātāpitūnnañca bhariyāya ca kathesi. Te sabbepi asubhaṃ bhāvayiṃsu. Ayametesaṃ pubbayogo. Tenāyasmato yasassa nāṭakajanesu susānasaññāyeva uppajji, tāyeva ca upanissayasampattiyā sabbesaṃ visesādhigamo nibbattīti.
அத² கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீதி ப⁴க³வா யாவ பச்சி²மகத்திகபுண்ணமா, தாவ பா³ராணஸியங் விஹரந்தோ ஏகதி³வஸங் தே கீ²ணாஸவே ஸட்டி² பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி.
Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesīti bhagavā yāva pacchimakattikapuṇṇamā, tāva bārāṇasiyaṃ viharanto ekadivasaṃ te khīṇāsave saṭṭhi bhikkhū āmantesi.
32. தி³ப்³பா³ நாம தி³ப்³பே³ஸு விஸயேஸு லோப⁴பாஸா. மானுஸா நாம மானுஸகேஸு விஸயேஸு லோப⁴பாஸா. மா ஏகேன த்³வேதி ஏகேன மக்³கே³ன த்³வே மா அக³மித்த². அஸ்ஸவனதாதி அஸ்ஸவனதாய. பரிஹாயந்தீதி அனதி⁴க³தங் நாதி⁴க³ச்ச²ந்தா விஸேஸாதி⁴க³மதோ பரிஹாயந்தி.
32.Dibbā nāma dibbesu visayesu lobhapāsā. Mānusā nāma mānusakesu visayesu lobhapāsā. Mā ekena dveti ekena maggena dve mā agamittha. Assavanatāti assavanatāya. Parihāyantīti anadhigataṃ nādhigacchantā visesādhigamato parihāyanti.
33. அந்தகாதி லாமக ஹீனஸத்த. அந்தலிக்க²சரோதி ராக³பாஸங் ஸந்தா⁴யாஹ. தஞ்ஹி ஸோ ‘‘அந்தலிக்க²சரோ’’தி மந்த்வா ஆஹ.
33.Antakāti lāmaka hīnasatta. Antalikkhacaroti rāgapāsaṃ sandhāyāha. Tañhi so ‘‘antalikkhacaro’’ti mantvā āha.
34. நானாதி³ஸா நானாஜனபதா³தி நானாதி³ஸதோ ச நானாஜனபத³தோ ச. அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே தும்ஹேவ தா³னி தாஸு தாஸு தி³ஸாஸு தேஸு தேஸு ஜனபதே³ஸு பப்³பா³ஜேதா²திஆதி³ம்ஹி பப்³ப³ஜ்ஜாபெக்க²ங் குலபுத்தங் பப்³பா³ஜெந்தேன யே பரதோ ‘‘ந பி⁴க்க²வே பஞ்சஹி ஆபா³தே⁴ஹி பு²ட்டோ² பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’திஆதி³ங் கத்வா யாவ ‘‘ந அந்த⁴மூக³ப³தி⁴ரோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’தி ஏவங் படிக்கி²த்தா புக்³க³லா, தே வஜ்ஜெத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாதோ³ஸவிரஹிதோ புக்³க³லோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸோபி ச மாதாபிதூஹி அனுஞ்ஞாதோயேவ. தஸ்ஸ அனுஜானநலக்க²ணங் ‘‘ந பி⁴க்க²வே அனநுஞ்ஞாதோ மாதாபிதூஹி புத்தோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி ஏதஸ்மிங் ஸுத்தே வண்ணயிஸ்ஸாம.
34.Nānādisā nānājanapadāti nānādisato ca nānājanapadato ca. Anujānāmi bhikkhave tumheva dāni tāsu tāsu disāsu tesu tesu janapadesupabbājethātiādimhi pabbajjāpekkhaṃ kulaputtaṃ pabbājentena ye parato ‘‘na bhikkhave pañcahi ābādhehi phuṭṭho pabbājetabbo’’tiādiṃ katvā yāva ‘‘na andhamūgabadhiro pabbājetabbo’’ti evaṃ paṭikkhittā puggalā, te vajjetvā pabbajjādosavirahito puggalo pabbājetabbo. Sopi ca mātāpitūhi anuññātoyeva. Tassa anujānanalakkhaṇaṃ ‘‘na bhikkhave ananuññāto mātāpitūhi putto pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti etasmiṃ sutte vaṇṇayissāma.
ஏவங் பப்³ப³ஜ்ஜாதோ³ஸவிரஹிதங் மாதாபிதூஹி அனுஞ்ஞாதங் பப்³பா³ஜெந்தேனாபி ச ஸசே அச்சி²ன்னகேஸோ ஹோதி, ஏகஸீமாய ச அஞ்ஞேபி பி⁴க்கூ² அத்தி², கேஸச்சே²த³னத்தா²ய ப⁴ண்டு³கம்மங் ஆபுச்சி²தப்³ப³ங். தஸ்ஸ ஆபுச்ச²னாகாரங் ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸங்க⁴ங் அபலோகேதுங் ப⁴ண்டு³கம்மாயா’’தி எத்த² வண்ணயிஸ்ஸாம. ஸசே ஓகாஸோ ஹோதி, ஸயங் பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசே உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³ஹி ப்³யாவடோ ஹோதி, ஓகாஸங் ந லப⁴தி, ஏகோ த³ஹரபி⁴க்கு² வத்தப்³போ³ ‘‘ஏதங் பப்³பா³ஜேஹீ’’தி. அவுத்தோபி சே த³ஹரபி⁴க்கு² உபஜ்ஜா²யங் உத்³தி³ஸ்ஸ பப்³பா³ஜேதி, வட்டதி. ஸசே த³ஹரபி⁴க்கு² நத்தி², ஸாமணேரோபி வத்தப்³போ³ ‘‘ஏதங் க²ண்ட³ஸீமங் நெத்வா பப்³பா³ஜெத்வா காஸாயானி அச்சா²தெ³த்வா ஏஹீ’’தி. ஸரணானி பன ஸயங் தா³தப்³பா³னி. ஏவங் பி⁴க்கு²னாவ பப்³ப³ஜிதோ ஹோதி. புரிஸஞ்ஹி பி⁴க்கு²தோ அஞ்ஞோ பப்³பா³ஜேதுங் ந லப⁴தி, மாதுகா³மங் பி⁴க்கு²னிதோ அஞ்ஞோ. ஸாமணேரோ பன ஸாமணேரீ வா ஆணத்தியா காஸாயானி தா³துங் லப⁴தி. கேஸோரோபனங் யேன கேனசி கதங் ஸுகதங்.
Evaṃ pabbajjādosavirahitaṃ mātāpitūhi anuññātaṃ pabbājentenāpi ca sace acchinnakeso hoti, ekasīmāya ca aññepi bhikkhū atthi, kesacchedanatthāya bhaṇḍukammaṃ āpucchitabbaṃ. Tassa āpucchanākāraṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, saṅghaṃ apaloketuṃ bhaṇḍukammāyā’’ti ettha vaṇṇayissāma. Sace okāso hoti, sayaṃ pabbājetabbo. Sace uddesaparipucchādīhi byāvaṭo hoti, okāsaṃ na labhati, eko daharabhikkhu vattabbo ‘‘etaṃ pabbājehī’’ti. Avuttopi ce daharabhikkhu upajjhāyaṃ uddissa pabbājeti, vaṭṭati. Sace daharabhikkhu natthi, sāmaṇeropi vattabbo ‘‘etaṃ khaṇḍasīmaṃ netvā pabbājetvā kāsāyāni acchādetvā ehī’’ti. Saraṇāni pana sayaṃ dātabbāni. Evaṃ bhikkhunāva pabbajito hoti. Purisañhi bhikkhuto añño pabbājetuṃ na labhati, mātugāmaṃ bhikkhunito añño. Sāmaṇero pana sāmaṇerī vā āṇattiyā kāsāyāni dātuṃ labhati. Kesoropanaṃ yena kenaci kataṃ sukataṃ.
ஸசே பன ப⁴ப்³ப³ரூபோ ஹோதி ஸஹேதுகோ ஞாதோ யஸஸ்ஸீ குலபுத்தோ, ஓகாஸங் கத்வாபி ஸயமேவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ‘‘மத்திகாமுட்டி²ங் க³ஹெத்வா ந்ஹாயித்வா கேஸே தேமெத்வா ஆக³ச்சா²ஹீ’’தி ச பன ந விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³. பப்³ப³ஜிதுகாமானஞ்ஹி பட²மங் ப³லவஉஸ்ஸாஹோ ஹோதி, பச்சா² பன காஸாயானி ச கேஸஹரணஸத்த²கஞ்ச தி³ஸ்வா உத்ரஸந்தி, எத்தோயேவ பலாயந்தி, தஸ்மா ஸயமேவ நஹானதித்த²ங் நெத்வா ஸசே நாதித³ஹரோ ஹோதி, ‘‘நஹாஹீ’’தி வத்தப்³போ³. கேஸா பனஸ்ஸ ஸயமேவ மத்திகங் க³ஹெத்வா தோ⁴விதப்³பா³. த³ஹரகுமாரகோ பன ஸயங் உத³கங் ஓதரித்வா கோ³மயமத்திகாஹி க⁴ங்ஸித்வா நஹாபேதப்³போ³. ஸசேபிஸ்ஸ கச்சு² வா பிளகா வா ஹொந்தி, யதா² மாதா புத்தங் ந ஜிகு³ச்ச²தி , ஏவமேவ அஜிகு³ச்ச²ந்தேன ஸாது⁴கங் ஹத்த²பாத³ஸீஸானி க⁴ங்ஸித்வா நஹாபேதப்³போ³. கஸ்மா? எத்தகேன ஹி உபகாரேன குலபுத்தா ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஸு ச ஸாஸனே ச ப³லவஸினேஹா திப்³ப³கா³ரவா அனிவத்தித⁴ம்மா ஹொந்தி, உப்பன்னங் அனபி⁴ரதிங் வினோதெ³த்வா தே²ரபா⁴வங் பாபுணந்தி, கதஞ்ஞூ கதவேதி³னோ ஹொந்தி.
Sace pana bhabbarūpo hoti sahetuko ñāto yasassī kulaputto, okāsaṃ katvāpi sayameva pabbājetabbo. ‘‘Mattikāmuṭṭhiṃ gahetvā nhāyitvā kese temetvā āgacchāhī’’ti ca pana na vissajjetabbo. Pabbajitukāmānañhi paṭhamaṃ balavaussāho hoti, pacchā pana kāsāyāni ca kesaharaṇasatthakañca disvā utrasanti, ettoyeva palāyanti, tasmā sayameva nahānatitthaṃ netvā sace nātidaharo hoti, ‘‘nahāhī’’ti vattabbo. Kesā panassa sayameva mattikaṃ gahetvā dhovitabbā. Daharakumārako pana sayaṃ udakaṃ otaritvā gomayamattikāhi ghaṃsitvā nahāpetabbo. Sacepissa kacchu vā piḷakā vā honti, yathā mātā puttaṃ na jigucchati , evameva ajigucchantena sādhukaṃ hatthapādasīsāni ghaṃsitvā nahāpetabbo. Kasmā? Ettakena hi upakārena kulaputtā ācariyupajjhāyesu ca sāsane ca balavasinehā tibbagāravā anivattidhammā honti, uppannaṃ anabhiratiṃ vinodetvā therabhāvaṃ pāpuṇanti, kataññū katavedino honti.
ஏவங் நஹாபனகாலே பன கேஸமஸ்ஸுங் ஓரோபனகாலே வா ‘‘த்வங் ஞாதோ யஸஸ்ஸீ, இதா³னி மயங் தங் நிஸ்ஸாய பச்சயேஹி ந கிலமிஸ்ஸாமா’’தி ந வத்தப்³போ³, அஞ்ஞாபி அனிய்யானிககதா² ந கதே²தப்³பா³. அத² க்²வஸ்ஸ ‘‘ஆவுஸோ, ஸுட்டு² உபதா⁴ரேஹி ஸதிங் உபட்டா²பேஹீ’’தி வத்வா தசபஞ்சககம்மட்டா²னங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங், ஆசிக்க²ந்தேன ச வண்ணஸண்டா²னக³ந்தா⁴ஸயோகாஸவஸேன அஸுசிஜேகு³ச்ச²படிகூலபா⁴வங் நிஜ்ஜீவனிஸ்ஸத்தபா⁴வங் வா பாகடங் கரொந்தேன ஆசிக்கி²தப்³ப³ங். ஸசே ஹி ஸோ புப்³பே³ மத்³தி³தஸங்கா²ரோ ஹோதி பா⁴விதபா⁴வனோ, கண்டகவேதா⁴பெக்கோ² விய பரிபக்கக³ண்டோ³, ஸூரியுக்³க³மனாபெக்க²ங் விய ச பரிணதபது³மங், அத²ஸ்ஸ ஆரத்³த⁴மத்தே கம்மட்டா²னமனஸிகாரே இந்தா³ஸனி விய பப்³ப³தே கிலேஸபப்³ப³தே சுண்ணயமானங்யேவ ஞாணங் பவத்ததி, கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பாபுணாதி. யே ஹி கேசி கு²ரக்³கே³ அரஹத்தங் பத்தா, ஸப்³பே³ தே ஏவரூபங் ஸவனங் லபி⁴த்வா கல்யாணமித்தேன ஆசரியேன தி³ன்னநயங் நிஸ்ஸாய நோ அனிஸ்ஸாய. தஸ்மாஸ்ஸ ஆதி³தோவ ஏவரூபீ கதா² கதே²தப்³பா³தி.
Evaṃ nahāpanakāle pana kesamassuṃ oropanakāle vā ‘‘tvaṃ ñāto yasassī, idāni mayaṃ taṃ nissāya paccayehi na kilamissāmā’’ti na vattabbo, aññāpi aniyyānikakathā na kathetabbā. Atha khvassa ‘‘āvuso, suṭṭhu upadhārehi satiṃ upaṭṭhāpehī’’ti vatvā tacapañcakakammaṭṭhānaṃ ācikkhitabbaṃ, ācikkhantena ca vaṇṇasaṇṭhānagandhāsayokāsavasena asucijegucchapaṭikūlabhāvaṃ nijjīvanissattabhāvaṃ vā pākaṭaṃ karontena ācikkhitabbaṃ. Sace hi so pubbe madditasaṅkhāro hoti bhāvitabhāvano, kaṇṭakavedhāpekkho viya paripakkagaṇḍo, sūriyuggamanāpekkhaṃ viya ca pariṇatapadumaṃ, athassa āraddhamatte kammaṭṭhānamanasikāre indāsani viya pabbate kilesapabbate cuṇṇayamānaṃyeva ñāṇaṃ pavattati, khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇāti. Ye hi keci khuragge arahattaṃ pattā, sabbe te evarūpaṃ savanaṃ labhitvā kalyāṇamittena ācariyena dinnanayaṃ nissāya no anissāya. Tasmāssa āditova evarūpī kathā kathetabbāti.
கேஸேஸு பன ஓரோபிதேஸு ஹலித்³தி³சுண்ணேன வா க³ந்த⁴சுண்ணேன வா ஸீஸஞ்ச ஸரீரஞ்ச உப்³ப³ட்டெத்வா கி³ஹிக³ந்த⁴ங் அபனெத்வா காஸாயானி திக்க²த்துங் வா த்³விக்க²த்துங் வா ஸகிங் வா படிக்³கா³ஹேதப்³போ³. அதா²பிஸ்ஸ ஹத்தே² அத³த்வா ஆசரியோ வா உபஜ்ஜா²யோ வா ஸயமேவ அச்சா²தே³தி, வட்டதி. ஸசேபி அஞ்ஞங் த³ஹரங் வா ஸாமணேரங் வா உபாஸகங் வா ஆணாபேதி ‘‘ஆவுஸோ, ஏதானி காஸாயானி க³ஹெத்வா ஏதங் அச்சா²தே³ஹீ’’தி தங்யேவ வா ஆணாபேதி ‘‘ஏதானி க³ஹெத்வா அச்சா²தே³ஹீ’’தி ஸப்³ப³ங் வட்டதி. ஸப்³ப³ங் தேன பி⁴க்கு²னாவ தி³ன்னங் ஹோதி.
Kesesu pana oropitesu haliddicuṇṇena vā gandhacuṇṇena vā sīsañca sarīrañca ubbaṭṭetvā gihigandhaṃ apanetvā kāsāyāni tikkhattuṃ vā dvikkhattuṃ vā sakiṃ vā paṭiggāhetabbo. Athāpissa hatthe adatvā ācariyo vā upajjhāyo vā sayameva acchādeti, vaṭṭati. Sacepi aññaṃ daharaṃ vā sāmaṇeraṃ vā upāsakaṃ vā āṇāpeti ‘‘āvuso, etāni kāsāyāni gahetvā etaṃ acchādehī’’ti taṃyeva vā āṇāpeti ‘‘etāni gahetvā acchādehī’’ti sabbaṃ vaṭṭati. Sabbaṃ tena bhikkhunāva dinnaṃ hoti.
யங் பன நிவாஸனங் வா பாருபனங் வா அனாணத்தியா நிவாஸேதி வா பாருபதி வா, தங் அபனெத்வா புன தா³தப்³ப³ங். பி⁴க்கு²னா ஹி ஸஹத்தே²ன வா ஆணத்தியா வா தி³ன்னமேவ காஸாவங் வட்டதி, அதி³ன்னங் ந வட்டதி, ஸசேபி தஸ்ஸேவ ஸந்தகங் ஹோதி, கோ பன வாதோ³ உபஜ்ஜா²யமூலகே! அயங் ‘‘பட²மங் கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தா³பெத்வா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் காராபெத்வா’’தி எத்த² வினிச்ச²யோ.
Yaṃ pana nivāsanaṃ vā pārupanaṃ vā anāṇattiyā nivāseti vā pārupati vā, taṃ apanetvā puna dātabbaṃ. Bhikkhunā hi sahatthena vā āṇattiyā vā dinnameva kāsāvaṃ vaṭṭati, adinnaṃ na vaṭṭati, sacepi tasseva santakaṃ hoti, ko pana vādo upajjhāyamūlake! Ayaṃ ‘‘paṭhamaṃ kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādāpetvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ kārāpetvā’’ti ettha vinicchayo.
பி⁴க்கூ²னங் பாதே³ வந்தா³பெத்வாதி யே தத்த² ஸன்னிபதிதா பி⁴க்கூ², தேஸங் பாதே³ வந்தா³பெத்வா; அத² ஸரணக்³க³ஹணத்த²ங் உக்குடிகங் நிஸீதா³பெத்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ண்ஹாபெத்வா ஏவங் வதே³ஹீதி வத்தப்³போ³. ‘‘யமஹங் வதா³மி, தங் வதே³ஹீ’’தி வத்தப்³போ³. அத²ஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யேன வா ஆசரியேன வா ‘‘பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³ச்சா²மீ’’திஆதி³னா நயேன ஸரணானி தா³தப்³பா³னி யதா²வுத்தபடிபாடியாவ ந உப்படிபாடியா. ஸசே ஹி ஏகபத³ம்பி ஏகக்க²ரம்பி உப்படிபாடியா தே³தி, பு³த்³த⁴ங் ஸரணங்யேவ வா திக்க²த்துங் த³த்வா புன இதரேஸு ஏகேகங் திக்க²த்துங் தே³தி, அதி³ன்னானி ஹொந்தி ஸரணானி.
Bhikkhūnaṃpāde vandāpetvāti ye tattha sannipatitā bhikkhū, tesaṃ pāde vandāpetvā; atha saraṇaggahaṇatthaṃ ukkuṭikaṃ nisīdāpetvā añjaliṃ paggaṇhāpetvā evaṃ vadehīti vattabbo. ‘‘Yamahaṃ vadāmi, taṃ vadehī’’ti vattabbo. Athassa upajjhāyena vā ācariyena vā ‘‘buddhaṃ saraṇaṃ gacchāmī’’tiādinā nayena saraṇāni dātabbāni yathāvuttapaṭipāṭiyāva na uppaṭipāṭiyā. Sace hi ekapadampi ekakkharampi uppaṭipāṭiyā deti, buddhaṃ saraṇaṃyeva vā tikkhattuṃ datvā puna itaresu ekekaṃ tikkhattuṃ deti, adinnāni honti saraṇāni.
இமஞ்ச பன ஸரணக³மனூபஸம்பத³ங் படிக்கி²பித்வா அனுஞ்ஞாதஉபஸம்பதா³ ஏகதோ ஸுத்³தி⁴யா வட்டதி. ஸாமணேரபப்³ப³ஜ்ஜா பன உப⁴தோஸுத்³தி⁴யாவ வட்டதி, நோ ஏகதோ ஸுத்³தி⁴யா. தஸ்மா உபஸம்பதா³ய ஸசே ஆசரியோ ஞத்திதோ³ஸஞ்சேவ கம்மவாசாதோ³ஸஞ்ச வஜ்ஜெத்வா கம்மங் கரோதி, ஸுகதங் ஹோதி. பப்³ப³ஜ்ஜாய பன இமானி தீணி ஸரணானி பு³காரத⁴காராதீ³னங் ப்³யஞ்ஜனானங் டா²னகரணஸம்பத³ங் அஹாபெந்தேனேவ ஆசரியேனபி அந்தேவாஸிகேனபி வத்தப்³பா³னி. ஸசே ஆசரியோ வத்துங் ஸக்கோதி, அந்தேவாஸிகோ ந ஸக்கோதி; அந்தேவாஸிகோ வா ஸக்கோதி, ஆசரியோ ந ஸக்கோதி; உபோ⁴பி வா ந ஸக்கொந்தி, ந வட்டதி. ஸசே பன உபோ⁴பி ஸக்கொந்தி, வட்டதி.
Imañca pana saraṇagamanūpasampadaṃ paṭikkhipitvā anuññātaupasampadā ekato suddhiyā vaṭṭati. Sāmaṇerapabbajjā pana ubhatosuddhiyāva vaṭṭati, no ekato suddhiyā. Tasmā upasampadāya sace ācariyo ñattidosañceva kammavācādosañca vajjetvā kammaṃ karoti, sukataṃ hoti. Pabbajjāya pana imāni tīṇi saraṇāni bukāradhakārādīnaṃ byañjanānaṃ ṭhānakaraṇasampadaṃ ahāpenteneva ācariyenapi antevāsikenapi vattabbāni. Sace ācariyo vattuṃ sakkoti, antevāsiko na sakkoti; antevāsiko vā sakkoti, ācariyo na sakkoti; ubhopi vā na sakkonti, na vaṭṭati. Sace pana ubhopi sakkonti, vaṭṭati.
இமானி ச பன த³த³மானேன ‘‘பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³ச்சா²மீ’’தி ஏவங் ஏகஸம்ப³ந்தா⁴னி அனுனாஸிகந்தானி வா கத்வா தா³தப்³பா³னி, ‘‘பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³ச்சா²மீ’’தி ஏவங் விச்சி²ந்தி³த்வா மகாரந்தானி வா கத்வா தா³தப்³பா³னி. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் நாமங் ஸாவெத்வா ‘‘அஹங் ப⁴ந்தே பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ யாவஜீவங் பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³ச்சா²மீ’’தி வுத்தங், தங் ஏகஅட்ட²கதா²யம்பி நத்தி², பாளியம்பி ந வுத்தங், தேஸங் ருசிமத்தமேவ, தஸ்மா ந க³ஹேதப்³ப³ங். ந ஹி ததா² அவத³ந்தஸ்ஸ ஸரணங் குப்பதீதி.
Imāni ca pana dadamānena ‘‘buddhaṃ saraṇaṃ gacchāmī’’ti evaṃ ekasambandhāni anunāsikantāni vā katvā dātabbāni, ‘‘buddhaṃ saraṇaṃ gacchāmī’’ti evaṃ vicchinditvā makārantāni vā katvā dātabbāni. Andhakaṭṭhakathāyaṃ nāmaṃ sāvetvā ‘‘ahaṃ bhante buddharakkhito yāvajīvaṃ buddhaṃ saraṇaṃ gacchāmī’’ti vuttaṃ, taṃ ekaaṭṭhakathāyampi natthi, pāḷiyampi na vuttaṃ, tesaṃ rucimattameva, tasmā na gahetabbaṃ. Na hi tathā avadantassa saraṇaṃ kuppatīti.
அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே இமேஹி தீஹி ஸரணக³மனேஹி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபஸம்பத³ந்தி இமேஹி பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³ச்சா²மீதிஆதீ³ஹி ஏவங் திக்க²த்துங் உப⁴தோஸுத்³தி⁴யா வுத்தேஹி தீஹி ஸரணக³மனேஹி பப்³ப³ஜ்ஜஞ்சேவ உபஸம்பத³ஞ்ச அனுஜானாமீதி அத்தோ². தத்த² யஸ்மா உபஸம்பதா³ பரதோ படிக்கி²த்தா, தஸ்மா ஸா ஏதரஹி ஸரணமத்தேனேவ ந ருஹதி. பப்³ப³ஜ்ஜா பன யஸ்மா பரதோ ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, இமேஹி தீஹி ஸரணக³மனேஹி ஸாமணேரபப்³ப³ஜ்ஜ’’ந்தி அனுஞ்ஞாதா ஏவ, தஸ்மா ஸா ஏதரஹிபி ஸரணமத்தேனேவ ருஹதி. எத்தாவதா ஹி ஸாமணேரபூ⁴மியங் பதிட்டி²தோ ஹோதி.
Anujānāmi bhikkhaveimehi tīhi saraṇagamanehi pabbajjaṃ upasampadanti imehi buddhaṃ saraṇaṃ gacchāmītiādīhi evaṃ tikkhattuṃ ubhatosuddhiyā vuttehi tīhi saraṇagamanehi pabbajjañceva upasampadañca anujānāmīti attho. Tattha yasmā upasampadā parato paṭikkhittā, tasmā sā etarahi saraṇamatteneva na ruhati. Pabbajjā pana yasmā parato ‘‘anujānāmi, bhikkhave, imehi tīhi saraṇagamanehi sāmaṇerapabbajja’’nti anuññātā eva, tasmā sā etarahipi saraṇamatteneva ruhati. Ettāvatā hi sāmaṇerabhūmiyaṃ patiṭṭhito hoti.
ஸசே பனேஸ மதிமா ஹோதி பண்டி³தஜாதிகோ, அத²ஸ்ஸ தஸ்மிங்யேவ டா²னே ஸிக்கா²பதா³னி உத்³தி³ஸிதப்³பா³னி. கத²ங்? யதா² ப⁴க³வதா உத்³தி³ட்டா²னி. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Sace panesa matimā hoti paṇḍitajātiko, athassa tasmiṃyeva ṭhāne sikkhāpadāni uddisitabbāni. Kathaṃ? Yathā bhagavatā uddiṭṭhāni. Vuttañhetaṃ –
‘‘அனுஜானாமி , பி⁴க்க²வே, ஸாமணேரானங் த³ஸ ஸிக்கா²பதா³னி, தேஸு ச ஸாமணேரேஹி ஸிக்கி²துங். பாணாதிபாதா வேரமணீ, அதி³ன்னாதா³னா வேரமணீ, அப்³ரஹ்மசரியா வேரமணீ, முஸாவாதா³ வேரமணீ, ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா வேரமணீ, விகாலபோ⁴ஜனா வேரமணீ, நச்சகீ³தவாதி³தவிஸூகத³ஸ்ஸனா வேரமணீ, மாலாக³ந்த⁴விலேபனதா⁴ரணமண்ட³னவிபூ⁴ஸனட்டா²னா வேரமணீ, உச்சாஸயனமஹாஸயனா வேரமணீ, ஜாதரூபரஜதபடிக்³க³ஹணா வேரமணீ’’தி (மஹாவ॰ 106).
‘‘Anujānāmi , bhikkhave, sāmaṇerānaṃ dasa sikkhāpadāni, tesu ca sāmaṇerehi sikkhituṃ. Pāṇātipātā veramaṇī, adinnādānā veramaṇī, abrahmacariyā veramaṇī, musāvādā veramaṇī, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇī, vikālabhojanā veramaṇī, naccagītavāditavisūkadassanā veramaṇī, mālāgandhavilepanadhāraṇamaṇḍanavibhūsanaṭṭhānā veramaṇī, uccāsayanamahāsayanā veramaṇī, jātarūparajatapaṭiggahaṇā veramaṇī’’ti (mahāva. 106).
அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் பன ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, இத்த²ன்னாமோ யாவஜீவங் பாணாதிபாதா வேரமணிஸிக்கா²பத³ங்
Andhakaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘ahaṃ, bhante, itthannāmo yāvajīvaṃ pāṇātipātā veramaṇisikkhāpadaṃ
ஸமாதி³யாமீ’’தி ஏவங் ஸரணதா³னங் விய ஸிக்கா²பத³தா³னம்பி வுத்தங், தங் நேவ பாளியங் ந அட்ட²கதா²ஸு அத்தி², தஸ்மா யதா²பாளியாவ உத்³தி³ஸிதப்³பா³னி. பப்³ப³ஜ்ஜா ஹி ஸரணக³மனேஹேவ ஸித்³தா⁴, ஸிக்கா²பதா³னி பன கேவலங் ஸிக்கா²பரிபூரணத்த²ங் ஜானிதப்³பா³னி. தஸ்மா தானி பாளியங் ஆக³தனயேன உக்³க³ஹேதுங் அஸக்கொந்தஸ்ஸ யாய காயசி பா⁴ஸாய அத்த²வஸேனபி ஆசிக்கி²துங் வட்டதி. யாவ பன அத்தனா ஸிக்கி²தப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னி ந ஜானாதி, ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரதா⁴ரணட்டா²னநிஸஜ்ஜாதீ³ஸு பானபோ⁴ஜனாதி³விதி⁴ம்ஹி ச ந குஸலோ ஹோதி, தாவ போ⁴ஜனஸாலங் வா ஸலாகபா⁴ஜனட்டா²னங் வா அஞ்ஞங் வா ததா²ரூபட்டா²னங் ந பேஸேதப்³போ³, ஸந்திகாவசரோயேவ காதப்³போ³, பா³லதா³ரகோ விய படிஜக்³கி³தப்³போ³, ஸப்³ப³மஸ்ஸ கப்பியாகப்பியங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ங், நிவாஸனபாருபனாதீ³ஸு ஆபி⁴ஸமாசாரிகேஸு வினேதப்³போ³. தேனாபி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, த³ஸஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் ஸாமணேரங் நாஸேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 108) ஏவங் பரதோ வுத்தானி த³ஸ நாஸனங்கா³னி ஆரகா பரிவஜ்ஜெத்வா ஆபி⁴ஸமாசாரிகங் பரிபூரெந்தேன த³ஸவிதே⁴ ஸீலே ஸாது⁴கங் ஸிக்கி²தப்³ப³ந்தி.
Samādiyāmī’’ti evaṃ saraṇadānaṃ viya sikkhāpadadānampi vuttaṃ, taṃ neva pāḷiyaṃ na aṭṭhakathāsu atthi, tasmā yathāpāḷiyāva uddisitabbāni. Pabbajjā hi saraṇagamaneheva siddhā, sikkhāpadāni pana kevalaṃ sikkhāparipūraṇatthaṃ jānitabbāni. Tasmā tāni pāḷiyaṃ āgatanayena uggahetuṃ asakkontassa yāya kāyaci bhāsāya atthavasenapi ācikkhituṃ vaṭṭati. Yāva pana attanā sikkhitabbasikkhāpadāni na jānāti, saṅghāṭipattacīvaradhāraṇaṭṭhānanisajjādīsu pānabhojanādividhimhi ca na kusalo hoti, tāva bhojanasālaṃ vā salākabhājanaṭṭhānaṃ vā aññaṃ vā tathārūpaṭṭhānaṃ na pesetabbo, santikāvacaroyeva kātabbo, bāladārako viya paṭijaggitabbo, sabbamassa kappiyākappiyaṃ ācikkhitabbaṃ, nivāsanapārupanādīsu ābhisamācārikesu vinetabbo. Tenāpi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dasahaṅgehi samannāgataṃ sāmaṇeraṃ nāsetu’’nti (mahāva. 108) evaṃ parato vuttāni dasa nāsanaṅgāni ārakā parivajjetvā ābhisamācārikaṃ paripūrentena dasavidhe sīle sādhukaṃ sikkhitabbanti.
பப்³ப³ஜ்ஜாகதா² நிட்டி²தா.
Pabbajjākathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
7. பப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • 7. Pabbajjākathā
8. மாரகதா² • 8. Mārakathā
9. பப்³ப³ஜ்ஜூபஸம்பதா³கதா² • 9. Pabbajjūpasampadākathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
பஞ்ஞாஸகி³ஹிஸஹாயபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Paññāsagihisahāyapabbajjākathāvaṇṇanā
மாரகதா²வண்ணனா • Mārakathāvaṇṇanā
பப்³ப³ஜ்ஜூபஸம்பதா³கதா²வண்ணனா • Pabbajjūpasampadākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Pabbajjākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Pabbajjākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 7. பப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • 7. Pabbajjākathā