Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
3. மஹாவக்³கோ³
3. Mahāvaggo
1. பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தவண்ணனா
1. Pabbajjāsuttavaṇṇanā
408. பப்³ப³ஜ்ஜங் கித்தயிஸ்ஸாமீதி பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி கிர ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘ஸாரிபுத்தாதீ³னங் மஹாஸாவகானங் பப்³ப³ஜ்ஜா கித்திதா, தங் பி⁴க்கூ² ச உபாஸகா ச ஜானந்தி. ப⁴க³வதோ பன அகித்திதா, யங்னூனாஹங் கித்தெய்ய’’ந்தி. ஸோ ஜேதவனவிஹாரே ஆஸனே நிஸீதி³த்வா சித்தபீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா பி⁴க்கூ²னங் ப⁴க³வதோ பப்³ப³ஜ்ஜங் கித்தெந்தோ இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.
408.Pabbajjaṃkittayissāmīti pabbajjāsuttaṃ. Kā uppatti? Bhagavati kira sāvatthiyaṃ viharante āyasmato ānandassa parivitakko udapādi – ‘‘sāriputtādīnaṃ mahāsāvakānaṃ pabbajjā kittitā, taṃ bhikkhū ca upāsakā ca jānanti. Bhagavato pana akittitā, yaṃnūnāhaṃ kitteyya’’nti. So jetavanavihāre āsane nisīditvā cittabījaniṃ gahetvā bhikkhūnaṃ bhagavato pabbajjaṃ kittento imaṃ suttamabhāsi.
தத்த² யஸ்மா பப்³ப³ஜ்ஜங் கித்தெந்தேன யதா² பப்³ப³ஜி, தங் கித்தேதப்³ப³ங். யதா² ச பப்³ப³ஜி, தங் கித்தெந்தேன யதா² வீமங்ஸமானோ பப்³ப³ஜ்ஜங் ரோசேஸி, தங் கித்தேதப்³ப³ங். தஸ்மா ‘‘பப்³ப³ஜ்ஜங் கித்தயிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘யதா² பப்³ப³ஜீ’’திஆதி³மாஹ. சக்கு²மாதி பஞ்சஹி சக்கூ²ஹி சக்கு²மா சக்கு²ஸம்பன்னோதி அத்தோ². ஸேஸமாதி³கா³தா²ய உத்தானமேவ.
Tattha yasmā pabbajjaṃ kittentena yathā pabbaji, taṃ kittetabbaṃ. Yathā ca pabbaji, taṃ kittentena yathā vīmaṃsamāno pabbajjaṃ rocesi, taṃ kittetabbaṃ. Tasmā ‘‘pabbajjaṃ kittayissāmī’’ti vatvā ‘‘yathā pabbajī’’tiādimāha. Cakkhumāti pañcahi cakkhūhi cakkhumā cakkhusampannoti attho. Sesamādigāthāya uttānameva.
409. இதா³னி ‘‘யதா² வீமங்ஸமானோ’’தி தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸம்பா³தோ⁴ய’’ந்தி. தத்த² ஸம்பா³தோ⁴தி புத்ததா³ராதி³ஸம்பீளனேன கிலேஸஸம்பீளனேன ச குஸலகிரியாய ஓகாஸரஹிதோ. ரஜஸ்ஸாயதனந்தி கம்போ³ஜாத³யோ விய அஸ்ஸாதீ³னங், ராகா³தி³ரஜஸ்ஸ உப்பத்திதே³ஸோ. அப்³போ⁴காஸோதி வுத்தஸம்பா³த⁴படிபக்க²பா⁴வேன ஆகாஸோ விய விவடா. இதி தி³ஸ்வான பப்³ப³ஜீதி இதி க⁴ராவாஸபப்³ப³ஜ்ஜாஸு ப்³யாதி⁴ஜராமரணேஹி ஸுட்டு²தரங் சோதி³யமானஹத³யோ ஆதீ³னவமானிஸங்ஸஞ்ச வீமங்ஸித்வா, மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா , அனோமானதீ³தீரே க²க்³கே³ன கேஸே சி²ந்தி³த்வா, தாவதே³வ ச த்³வங்கு³லமத்தஸண்டி²தஸமணஸாருப்பகேஸமஸ்ஸு ஹுத்வா க⁴டிகாரேன ப்³ரஹ்முனா உபனீதே அட்ட² பரிக்கா²ரே க³ஹெத்வா ‘‘ஏவங் நிவாஸேதப்³ப³ங் பாருபிதப்³ப³’’ந்தி கேனசி அனநுஸிட்டோ² அனேகஜாதிஸஹஸ்ஸபவத்திதேன அத்தனோ பப்³ப³ஜ்ஜாசிண்ணேனேவ ஸிக்கா²பியமானோ பப்³ப³ஜி. ஏகங் காஸாவங் நிவாஸெத்வா ஏகங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா ஏகங் சீவரங் க²ந்தே⁴ கரித்வா மத்திகாபத்தங் அங்ஸே ஆலக்³கெ³த்வா பப்³ப³ஜிதவேஸங் அதி⁴ட்டா²ஸீதி வுத்தங் ஹோதி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.
409. Idāni ‘‘yathā vīmaṃsamāno’’ti tamatthaṃ pakāsento āha ‘‘sambādhoya’’nti. Tattha sambādhoti puttadārādisampīḷanena kilesasampīḷanena ca kusalakiriyāya okāsarahito. Rajassāyatananti kambojādayo viya assādīnaṃ, rāgādirajassa uppattideso. Abbhokāsoti vuttasambādhapaṭipakkhabhāvena ākāso viya vivaṭā. Iti disvāna pabbajīti iti gharāvāsapabbajjāsu byādhijarāmaraṇehi suṭṭhutaraṃ codiyamānahadayo ādīnavamānisaṃsañca vīmaṃsitvā, mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā , anomānadītīre khaggena kese chinditvā, tāvadeva ca dvaṅgulamattasaṇṭhitasamaṇasāruppakesamassu hutvā ghaṭikārena brahmunā upanīte aṭṭha parikkhāre gahetvā ‘‘evaṃ nivāsetabbaṃ pārupitabba’’nti kenaci ananusiṭṭho anekajātisahassapavattitena attano pabbajjāciṇṇeneva sikkhāpiyamāno pabbaji. Ekaṃ kāsāvaṃ nivāsetvā ekaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā ekaṃ cīvaraṃ khandhe karitvā mattikāpattaṃ aṃse ālaggetvā pabbajitavesaṃ adhiṭṭhāsīti vuttaṃ hoti. Sesamettha uttānameva.
410. ஏவங் ப⁴க³வதோ பப்³ப³ஜ்ஜங் கித்தெத்வா ததோ பரங் பப்³ப³ஜிதபடிபத்திங் அனோமானதீ³தீரங் ஹித்வா பதா⁴னாய க³மனஞ்ச பகாஸேதுங் ‘‘பப்³ப³ஜித்வான காயேனா’’திஆதி³ங் ஸப்³ப³மபா⁴ஸி. தத்த² காயேன பாபகம்மங் விவஜ்ஜயீதி திவித⁴ங் காயது³ச்சரிதங் வஜ்ஜேஸி. வசீது³ச்சரிதந்தி சதுப்³பி³த⁴ங் வசீது³ச்சரிதங். ஆஜீவங் பரிஸோத⁴யீதி மிச்சா²ஜீவங் ஹித்வா ஸம்மாஜீவமேவ பவத்தயி.
410. Evaṃ bhagavato pabbajjaṃ kittetvā tato paraṃ pabbajitapaṭipattiṃ anomānadītīraṃ hitvā padhānāya gamanañca pakāsetuṃ ‘‘pabbajitvāna kāyenā’’tiādiṃ sabbamabhāsi. Tattha kāyena pāpakammaṃ vivajjayīti tividhaṃ kāyaduccaritaṃ vajjesi. Vacīduccaritanti catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ. Ājīvaṃ parisodhayīti micchājīvaṃ hitvā sammājīvameva pavattayi.
411. ஏவங் ஆஜீவட்ட²மகஸீலங் ஸோதெ⁴த்வா அனோமானதீ³தீரதோ திங்ஸயோஜனப்பமாணங் ஸத்தாஹேன அக³மா ராஜக³ஹங் பு³த்³தோ⁴. தத்த² கிஞ்சாபி யதா³ ராஜக³ஹங் அக³மாஸி, ததா³ பு³த்³தோ⁴ ந ஹோதி, ததா²பி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புப்³ப³சரியாதி கத்வா ஏவங் வத்துங் லப்³ப⁴தி – ‘‘இத⁴ ராஜா ஜாதோ, இத⁴ ரஜ்ஜங் அக்³க³ஹேஸீ’’திஆதி³ லோகியவோஹாரவசனங் விய. மக³தா⁴னந்தி மக³தா⁴னங் ஜனபத³ஸ்ஸ நக³ரந்தி வுத்தங் ஹோதி. கி³ரிப்³ப³ஜந்தி இத³ம்பி தஸ்ஸ நாமங். தஞ்ஹி பண்ட³வகி³ஜ்ஜ²கூடவேபா⁴ரஇஸிகி³லிவேபுல்லனாமகானங் பஞ்சன்னங் கி³ரீனங் மஜ்ஜே² வஜோ விய டி²தங், தஸ்மா ‘‘கி³ரிப்³ப³ஜ’’ந்தி வுச்சதி. பிண்டா³ய அபி⁴ஹாரேஸீதி பி⁴க்க²த்தா²ய தஸ்மிங் நக³ரே சரி. ஸோ கிர நக³ரத்³வாரே ட²த்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் ரஞ்ஞோ பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ அத்தனோ ஆக³மனங் நிவேதெ³ய்யங், ‘ஸுத்³தோ⁴த³னஸ்ஸ புத்தோ ஸித்³த⁴த்தோ² நாம குமாரோ ஆக³தோ’தி ப³ஹும்பி மே பச்சயங் அபி⁴ஹரெய்ய. ந கோ² பன மே தங் பதிரூபங் பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ஆரோசெத்வா பச்சயக³ஹணங், ஹந்தா³ஹங் பிண்டா³ய சராமீ’’தி தே³வத³த்தியங் பங்ஸுகூலசீவரங் பாருபித்வா மத்திகாபத்தங் க³ஹெத்வா பாசீனத்³வாரேன நக³ரங் பவிஸித்வா அனுக⁴ரங் பிண்டா³ய அசரி. தேனாஹ ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ – ‘‘பிண்டா³ய அபி⁴ஹாரேஸீ’’தி. ஆகிண்ணவரலக்க²ணோதி ஸரீரே ஆகிரித்வா விய ட²பிதவரலக்க²ணோ விபுலவரலக்க²ணோ வா. விபுலம்பி ஹி ‘‘ஆகிண்ண’’ந்தி வுச்சதி. யதா²ஹ – ‘‘ஆகிண்ணலுத்³தோ³ புரிஸோ, தா⁴திசேலங்வ மக்கி²தோ’’தி (ஜா॰ 1.6.118; 1.9.106). விபுலலுத்³தோ³தி அத்தோ².
411. Evaṃ ājīvaṭṭhamakasīlaṃ sodhetvā anomānadītīrato tiṃsayojanappamāṇaṃ sattāhena agamā rājagahaṃ buddho. Tattha kiñcāpi yadā rājagahaṃ agamāsi, tadā buddho na hoti, tathāpi buddhassa pubbacariyāti katvā evaṃ vattuṃ labbhati – ‘‘idha rājā jāto, idha rajjaṃ aggahesī’’tiādi lokiyavohāravacanaṃ viya. Magadhānanti magadhānaṃ janapadassa nagaranti vuttaṃ hoti. Giribbajanti idampi tassa nāmaṃ. Tañhi paṇḍavagijjhakūṭavebhāraisigilivepullanāmakānaṃ pañcannaṃ girīnaṃ majjhe vajo viya ṭhitaṃ, tasmā ‘‘giribbaja’’nti vuccati. Piṇḍāya abhihāresīti bhikkhatthāya tasmiṃ nagare cari. So kira nagaradvāre ṭhatvā cintesi – ‘‘sacāhaṃ rañño bimbisārassa attano āgamanaṃ nivedeyyaṃ, ‘suddhodanassa putto siddhattho nāma kumāro āgato’ti bahumpi me paccayaṃ abhihareyya. Na kho pana me taṃ patirūpaṃ pabbajitassa ārocetvā paccayagahaṇaṃ, handāhaṃ piṇḍāya carāmī’’ti devadattiyaṃ paṃsukūlacīvaraṃ pārupitvā mattikāpattaṃ gahetvā pācīnadvārena nagaraṃ pavisitvā anugharaṃ piṇḍāya acari. Tenāha āyasmā ānando – ‘‘piṇḍāya abhihāresī’’ti. Ākiṇṇavaralakkhaṇoti sarīre ākiritvā viya ṭhapitavaralakkhaṇo vipulavaralakkhaṇo vā. Vipulampi hi ‘‘ākiṇṇa’’nti vuccati. Yathāha – ‘‘ākiṇṇaluddo puriso, dhāticelaṃva makkhito’’ti (jā. 1.6.118; 1.9.106). Vipulaluddoti attho.
412. தமத்³த³ஸாதி ததோ கிர புரிமானி ஸத்த தி³வஸானி நக³ரே நக்க²த்தங் கோ⁴ஸிதங் அஹோஸி. தங் தி³வஸங் பன ‘‘நக்க²த்தங் வீதிவத்தங், கம்மந்தா பயோஜேதப்³பா³’’தி பே⁴ரி சரி. அத² மஹாஜனோ ராஜங்க³ணே ஸன்னிபதி. ராஜாபி ‘‘கம்மந்தங் ஸங்வித³ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஸீஹபஞ்ஜரங் விவரித்வா ப³லகாயங் பஸ்ஸந்தோ தங் பிண்டா³ய அபி⁴ஹாரெந்தங் மஹாஸத்தங் அத்³த³ஸ. தேனாஹ ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ – ‘‘தமத்³த³ஸா பி³ம்பி³ஸாரோ, பாஸாத³ஸ்மிங் பதிட்டி²தோ’’தி. இமமத்த²ங் அபா⁴ஸதா²தி இமங் அத்த²ங் அமச்சானங் அபா⁴ஸி.
412.Tamaddasāti tato kira purimāni satta divasāni nagare nakkhattaṃ ghositaṃ ahosi. Taṃ divasaṃ pana ‘‘nakkhattaṃ vītivattaṃ, kammantā payojetabbā’’ti bheri cari. Atha mahājano rājaṅgaṇe sannipati. Rājāpi ‘‘kammantaṃ saṃvidahissāmī’’ti sīhapañjaraṃ vivaritvā balakāyaṃ passanto taṃ piṇḍāya abhihārentaṃ mahāsattaṃ addasa. Tenāha āyasmā ānando – ‘‘tamaddasā bimbisāro, pāsādasmiṃ patiṭṭhito’’ti. Imamatthaṃ abhāsathāti imaṃ atthaṃ amaccānaṃ abhāsi.
413. இதா³னி தங் தேஸங் அமச்சானங் பா⁴ஸிதமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘இமங் பொ⁴ந்தோ’’தி. தத்த² இமந்தி ஸோ ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் த³ஸ்ஸேதி, பொ⁴ந்தோதி அமச்சே ஆலபதி. நிஸாமேதா²தி பஸ்ஸத². அபி⁴ரூபோதி த³ஸ்ஸனீயங்க³பச்சங்கோ³. ப்³ரஹ்மாதி ஆரோஹபரிணாஹஸம்பன்னோ. ஸுசீதி பரிஸுத்³த⁴ச²விவண்ணோ. சரணேனாதி க³மனேன.
413. Idāni taṃ tesaṃ amaccānaṃ bhāsitamatthaṃ dassento āha – ‘‘imaṃ bhonto’’ti. Tattha imanti so rājā bodhisattaṃ dasseti, bhontoti amacce ālapati. Nisāmethāti passatha. Abhirūpoti dassanīyaṅgapaccaṅgo. Brahmāti ārohapariṇāhasampanno. Sucīti parisuddhachavivaṇṇo. Caraṇenāti gamanena.
414-5. நீசகுலாமிவாதி நீசகுலா இவ பப்³ப³ஜிதோ ந ஹோதீதி அத்தோ². மகாரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. குஹிங் பி⁴க்கு² க³மிஸ்ஸதீதி அயங் பி⁴க்கு² குஹிங் க³மிஸ்ஸதி, அஜ்ஜ கத்த² வஸிஸ்ஸதீதி ஜானிதுங் ராஜதூ³தா ஸீக⁴ங் க³ச்ச²ந்து. த³ஸ்ஸனகாமா ஹி மயங் அஸ்ஸாதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ஆஹ. கு³த்தத்³வாரோ ஒக்கி²த்தசக்கு²தாய, ஸுஸங்வுதோ ஸதியா. கு³த்தத்³வாரோ வா ஸதியா, ஸுஸங்வுதோ பாஸாதி³கேன ஸங்கா⁴டிசீவரதா⁴ரணேன.
414-5.Nīcakulāmivāti nīcakulā iva pabbajito na hotīti attho. Makāro padasandhikaro. Kuhiṃ bhikkhu gamissatīti ayaṃ bhikkhu kuhiṃ gamissati, ajja kattha vasissatīti jānituṃ rājadūtā sīghaṃ gacchantu. Dassanakāmā hi mayaṃ assāti iminā adhippāyena āha. Guttadvāro okkhittacakkhutāya, susaṃvuto satiyā. Guttadvāro vā satiyā, susaṃvuto pāsādikena saṅghāṭicīvaradhāraṇena.
416. கி²ப்பங் பத்தங் அபூரேஸீதி ஸம்பஜானத்தா பதிஸ்ஸதத்தா ச அதி⁴கங் அக³ண்ஹந்தோ ‘‘அலங் எத்தாவதா’’தி அஜ்ஜா²ஸயபூரணேன கி²ப்பங் பத்தங் அபூரேஸி. முனீதி மோனத்தா²ய படிபன்னத்தா அப்பத்தமுனிபா⁴வோபி முனிஇச்சேவ வுத்தோ, லோகவோஹாரேன வா. லோகியா ஹி அமோனஸம்பத்தம்பி பப்³ப³ஜிதங் ‘‘முனீ’’தி ப⁴ணந்தி. பண்ட³வங் அபி⁴ஹாரேஸீதி தங் பப்³ப³தங் அபி⁴ருஹி. ஸோ கிர மனுஸ்ஸே புச்சி² ‘‘இமஸ்மிங் நக³ரே பப்³ப³ஜிதா கத்த² வஸந்தீ’’தி. அத²ஸ்ஸ தே ‘‘பண்ட³வஸ்ஸ உபரி புரத்தா²பி⁴முக²பப்³பா⁴ரே’’தி ஆரோசேஸுங். தஸ்மா தமேவ பண்ட³வங் அபி⁴ஹாரேஸி ‘‘எத்த² வாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் சிந்தெத்வா.
416.Khippaṃ pattaṃ apūresīti sampajānattā patissatattā ca adhikaṃ agaṇhanto ‘‘alaṃ ettāvatā’’ti ajjhāsayapūraṇena khippaṃ pattaṃ apūresi. Munīti monatthāya paṭipannattā appattamunibhāvopi muniicceva vutto, lokavohārena vā. Lokiyā hi amonasampattampi pabbajitaṃ ‘‘munī’’ti bhaṇanti. Paṇḍavaṃ abhihāresīti taṃ pabbataṃ abhiruhi. So kira manusse pucchi ‘‘imasmiṃ nagare pabbajitā kattha vasantī’’ti. Athassa te ‘‘paṇḍavassa upari puratthābhimukhapabbhāre’’ti ārocesuṃ. Tasmā tameva paṇḍavaṃ abhihāresi ‘‘ettha vāso bhavissatī’’ti evaṃ cintetvā.
419-23. ப்³யக்³கு⁴ஸபோ⁴வ ஸீஹோவ கி³ரிக³ப்³ப⁴ரேதி கி³ரிகு³ஹாயங் ப்³யக்³கோ⁴ விய உஸபோ⁴ விய ஸீஹோ விய ச நிஸின்னோதி அத்தோ². ஏதே ஹி தயோ ஸெட்டா² விக³தப⁴யபே⁴ரவா கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே நிஸீத³ந்தி, தஸ்மா ஏவங் உபமங் அகாஸி. ப⁴த்³த³யானேனாதி ஹத்தி²அஸ்ஸரத²ஸிவிகாதி³னா உத்தமயானேன. ஸயானபூ⁴மிங் யாயித்வாதி யாவதிகா பூ⁴மி ஹத்தி²அஸ்ஸாதி³னா யானேன ஸக்கா க³ந்துங், தங் க³ந்த்வா. ஆஸஜ்ஜாதி பத்வா, ஸமீபமஸ்ஸ க³ந்த்வாதி அத்தோ². உபாவிஸீதி நிஸீதி³. யுவாதி யொப்³ப³னஸம்பன்னோ. த³ஹரோதி ஜாதியா தருணோ. பட²முப்பத்திகோ ஸுஸூதி தது³ப⁴யவிஸேஸனமேவ. யுவா ஸுஸூதி அதியொப்³ப³னோ. பட²முப்பத்திகோதி பட²மேனேவ யொப்³ப³னவேஸேன உட்டி²தோ. த³ஹரோ சாஸீதி ஸதி ச த³ஹரத்தே ஸுஸு பா³லகோ விய கா²யஸீதி.
419-23.Byagghusabhova sīhova girigabbhareti giriguhāyaṃ byaggho viya usabho viya sīho viya ca nisinnoti attho. Ete hi tayo seṭṭhā vigatabhayabheravā girigabbhare nisīdanti, tasmā evaṃ upamaṃ akāsi. Bhaddayānenāti hatthiassarathasivikādinā uttamayānena. Sayānabhūmiṃ yāyitvāti yāvatikā bhūmi hatthiassādinā yānena sakkā gantuṃ, taṃ gantvā. Āsajjāti patvā, samīpamassa gantvāti attho. Upāvisīti nisīdi. Yuvāti yobbanasampanno. Daharoti jātiyā taruṇo. Paṭhamuppattiko susūti tadubhayavisesanameva. Yuvā susūti atiyobbano. Paṭhamuppattikoti paṭhameneva yobbanavesena uṭṭhito. Daharo cāsīti sati ca daharatte susu bālako viya khāyasīti.
424-5. அனீகக்³க³ந்தி ப³லகாயங் ஸேனாமுக²ங். த³தா³மி போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூதி எத்த² ‘‘அஹங் தே அங்க³மக³தே⁴ஸு யாவிச்ச²ஸி, தாவ த³தா³மி போ⁴கே³. தங் த்வங் ஸோப⁴யந்தோ அனீகக்³க³ங் நாக³ஸங்க⁴புரக்க²தோ பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூ’’தி ஏவங் ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³. உஜுங் ஜனபதோ³ ராஜாதி ‘‘த³தா³மி போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு, ஜாதிங் அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி ஏவங் கிர வுத்தோ மஹாபுரிஸோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸசே அஹங் ரஜ்ஜேன அத்தி²கோ அஸ்ஸங், சாதுமஹாராஜிகாத³யோபி மங் அத்தனோ அத்தனோ ரஜ்ஜேன நிமந்தெய்யுங், கே³ஹே டி²தோ ஏவ வா சக்கவத்திரஜ்ஜங் காரெய்யங். அயங் பன ராஜா அஜானந்தோ ஏவமாஹ – ‘ஹந்தா³ஹங், தங் ஜானாபேமீ’’’தி பா³ஹங் உச்சாரெத்வா அத்தனோ ஆக³ததி³ஸாபா⁴க³ங் நித்³தி³ஸந்தோ ‘‘உஜுங் ஜனபதோ³ ராஜா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஹிமவந்தஸ்ஸ பஸ்ஸதோதி ப⁴ணந்தோ ஸஸ்ஸஸம்பத்திவேகல்லாபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. ஹிமவந்தஞ்ஹி நிஸ்ஸாய பாஸாணவிவரஸம்ப⁴வா மஹாஸாலாபி பஞ்சஹி வுத்³தீ⁴ஹி வட்³ட⁴ந்தி, கிமங்க³ங் பன கெ²த்தே வுத்தானி ஸஸ்ஸானி. த⁴னவீரியேன ஸம்பன்னோதி ப⁴ணந்தோ ஸத்தஹி ரதனேஹி அவேகல்லத்தங், பரராஜூஹி அதக்கனீயங் வீரபுரிஸாதி⁴ட்டி²தபா⁴வஞ்சஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதி. கோஸலேஸு நிகேதினோதி ப⁴ணந்தோ நவகராஜபா⁴வங் படிக்கி²பதி. நவகராஜா ஹி நிகேதீதி ந வுச்சதி. யஸ்ஸ பன ஆதி³காலதோ பபு⁴தி அன்வயவஸேன ஸோ ஏவ ஜனபதோ³ நிவாஸோ, ஸோ நிகேதீதி வுச்சதி. ததா²ரூபோ ச ராஜா ஸுத்³தோ⁴த³னோ, யங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘கோஸலேஸு நிகேதினோ’’தி. தேன அன்வயாக³தம்பி போ⁴க³ஸம்பத்திங் தீ³பேதி.
424-5.Anīkagganti balakāyaṃ senāmukhaṃ. Dadāmi bhoge bhuñjassūti ettha ‘‘ahaṃ te aṅgamagadhesu yāvicchasi, tāva dadāmi bhoge. Taṃ tvaṃ sobhayanto anīkaggaṃ nāgasaṅghapurakkhato bhuñjassū’’ti evaṃ sambandho veditabbo. Ujuṃ janapado rājāti ‘‘dadāmi bhoge bhuñjassu, jātiṃ akkhāhi pucchito’’ti evaṃ kira vutto mahāpuriso cintesi – ‘‘sace ahaṃ rajjena atthiko assaṃ, cātumahārājikādayopi maṃ attano attano rajjena nimanteyyuṃ, gehe ṭhito eva vā cakkavattirajjaṃ kāreyyaṃ. Ayaṃ pana rājā ajānanto evamāha – ‘handāhaṃ, taṃ jānāpemī’’’ti bāhaṃ uccāretvā attano āgatadisābhāgaṃ niddisanto ‘‘ujuṃ janapado rājā’’tiādimāha. Tattha himavantassapassatoti bhaṇanto sassasampattivekallābhāvaṃ dasseti. Himavantañhi nissāya pāsāṇavivarasambhavā mahāsālāpi pañcahi vuddhīhi vaḍḍhanti, kimaṅgaṃ pana khette vuttāni sassāni. Dhanavīriyena sampannoti bhaṇanto sattahi ratanehi avekallattaṃ, pararājūhi atakkanīyaṃ vīrapurisādhiṭṭhitabhāvañcassa dasseti. Kosalesu niketinoti bhaṇanto navakarājabhāvaṃ paṭikkhipati. Navakarājā hi niketīti na vuccati. Yassa pana ādikālato pabhuti anvayavasena so eva janapado nivāso, so niketīti vuccati. Tathārūpo ca rājā suddhodano, yaṃ sandhāyāha ‘‘kosalesu niketino’’ti. Tena anvayāgatampi bhogasampattiṃ dīpeti.
426. எத்தாவதா அத்தனோ போ⁴க³ஸம்பத்திங் தீ³பெத்வா ‘‘ஆதி³ச்சா நாம கொ³த்தேன, ஸாகியா நாம ஜாதியா’’தி இமினா ஜாதிஸம்பத்திஞ்ச ஆசிக்கி²த்வா யங் வுத்தங் ரஞ்ஞா ‘‘த³தா³மி போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸூ’’தி, தங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ – ‘‘தம்ஹா குலா பப்³ப³ஜிதொம்ஹி, ந காமே அபி⁴பத்த²ய’’ந்தி. யதி³ ஹி அஹங் காமே அபி⁴பத்த²யெய்யங், ந ஈதி³ஸங் த⁴னவீரியஸம்பன்னங் த்³வாஸீதிஸஹஸ்ஸவீரபுரிஸஸமாகுலங் குலங் ச²ட்³டெ³த்வா பப்³ப³ஜெய்யந்தி அயங் கிரெத்த² அதி⁴ப்பாயோ.
426. Ettāvatā attano bhogasampattiṃ dīpetvā ‘‘ādiccā nāma gottena, sākiyā nāma jātiyā’’ti iminā jātisampattiñca ācikkhitvā yaṃ vuttaṃ raññā ‘‘dadāmi bhoge bhuñjassū’’ti, taṃ paṭikkhipanto āha – ‘‘tamhā kulā pabbajitomhi, na kāme abhipatthaya’’nti. Yadi hi ahaṃ kāme abhipatthayeyyaṃ, na īdisaṃ dhanavīriyasampannaṃ dvāsītisahassavīrapurisasamākulaṃ kulaṃ chaḍḍetvā pabbajeyyanti ayaṃ kirettha adhippāyo.
427. ஏவங் ரஞ்ஞோ வசனங் படிக்கி²பித்வா ததோ பரங் அத்தனோ பப்³ப³ஜ்ஜாஹேதுங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘காமெஸ்வாதீ³னவங் தி³ஸ்வா, நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோ’’தி. ஏதங் ‘‘பப்³ப³ஜிதொம்ஹீ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். தத்த² த³ட்டூ²தி தி³ஸ்வா . ஸேஸமெத்த² இதோ புரிமகா³தா²ஸு ச யங் யங் ந விசாரிதங், தங் தங் ஸப்³ப³ங் உத்தானத்த²த்தா ஏவ ந விசாரிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஏவங் அத்தனோ பப்³ப³ஜ்ஜாஹேதுங் வத்வா பதா⁴னத்தா²ய க³ந்துகாமோ ராஜானங் ஆமந்தெந்தோ ஆஹ – ‘‘பதா⁴னாய க³மிஸ்ஸாமி, எத்த² மே ரஞ்ஜதீ மனோ’’தி. தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்மாஹங், மஹாராஜ, நெக்க²ம்மங் த³ட்டு² கே²மதோ பப்³ப³ஜிதோ, தஸ்மா தங் பரமத்த²னெக்க²ம்மங் நிப்³பா³னாமதங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங் அக்³க³ட்டே²ன பதா⁴னங் பத்தெ²ந்தோ பதா⁴னத்தா²ய க³மிஸ்ஸாமி, எத்த² மே பதா⁴னே ரஞ்ஜதி மனோ, ந காமேஸூதி. ஏவங் வுத்தே கிர ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆஹ – ‘‘புப்³பே³வ மேதங், ப⁴ந்தே, ஸுதங் ‘ஸுத்³தோ⁴த³னரஞ்ஞோ கிர புத்தோ ஸித்³த⁴த்த²குமாரோ சத்தாரி புப்³ப³னிமித்தானி தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜித்வா பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’தி, ஸோஹங், ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் அதி⁴முத்திங் தி³ஸ்வா ஏவங்பஸன்னோ ‘அத்³தா⁴ பு³த்³த⁴த்தங் பாபுணிஸ்ஸதா²’தி. ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, பு³த்³த⁴த்தங் பத்வா பட²மங் மம விஜிதங் ஓக்கமெய்யாதா²’’தி.
427. Evaṃ rañño vacanaṃ paṭikkhipitvā tato paraṃ attano pabbajjāhetuṃ dassento āha – ‘‘kāmesvādīnavaṃ disvā, nekkhammaṃ daṭṭhu khemato’’ti. Etaṃ ‘‘pabbajitomhī’’ti iminā sambandhitabbaṃ. Tattha daṭṭhūti disvā . Sesamettha ito purimagāthāsu ca yaṃ yaṃ na vicāritaṃ, taṃ taṃ sabbaṃ uttānatthattā eva na vicāritanti veditabbaṃ. Evaṃ attano pabbajjāhetuṃ vatvā padhānatthāya gantukāmo rājānaṃ āmantento āha – ‘‘padhānāya gamissāmi, ettha me rañjatī mano’’ti. Tassattho – yasmāhaṃ, mahārāja, nekkhammaṃ daṭṭhu khemato pabbajito, tasmā taṃ paramatthanekkhammaṃ nibbānāmataṃ sabbadhammānaṃ aggaṭṭhena padhānaṃ patthento padhānatthāya gamissāmi, ettha me padhāne rañjati mano, na kāmesūti. Evaṃ vutte kira rājā bodhisattaṃ āha – ‘‘pubbeva metaṃ, bhante, sutaṃ ‘suddhodanarañño kira putto siddhatthakumāro cattāri pubbanimittāni disvā pabbajitvā buddho bhavissatī’ti, sohaṃ, bhante, tumhākaṃ adhimuttiṃ disvā evaṃpasanno ‘addhā buddhattaṃ pāpuṇissathā’ti. Sādhu, bhante, buddhattaṃ patvā paṭhamaṃ mama vijitaṃ okkameyyāthā’’ti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya pabbajjāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 1. பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தங் • 1. Pabbajjāsuttaṃ