Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    22. பப்³ப³ஜ்ஜாவினிச்ச²யகதா²

    22. Pabbajjāvinicchayakathā

    123. ஏவங் படிக்கே²பபவாரணாவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி பப்³ப³ஜ்ஜாவினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘பப்³ப³ஜ்ஜாதி எத்த² பனா’’த்யாதி³மாஹ. தத்த² பட²மங் வஜிதப்³பா³தி பப்³ப³ஜ்ஜா, உபஸம்பதா³தோ பட²மங் உபக³ச்சி²தப்³பா³தி அத்தோ². ப-புப்³ப³ வஜ க³திம்ஹீதி தா⁴து. குலபுத்தந்தி ஆசாரகுலபுத்தங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. யே புக்³க³லா படிக்கி²த்தா, தே வஜ்ஜெத்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பப்³ப³ஜ்ஜாதோ³ஸவிரஹிதோதி பப்³ப³ஜ்ஜாய அந்தராயகரேஹி பஞ்சாபா³தா⁴தி³தோ³ஸேஹி விரஹிதோ. நக²பிட்டி²ப்பமாணந்தி எத்த² கனிட்ட²ங்கு³லினக²பிட்டி² அதி⁴ப்பேதா. ‘‘தஞ்சே நக²பிட்டி²ப்பமாணம்பி வட்³ட⁴னபக்கே² டி²தங் ஹோதி, ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³தி இமினா ஸாமஞ்ஞலக்க²ணங் த³ஸ்ஸிதங், தஸ்மா யத்த² கத்த²சி ஸரீராவயவேஸு நக²பிட்டி²ப்பமாணங் வட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் சே, ந வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங். ஏவஞ்ச ஸதி நக²பிட்டி²ப்பமாணம்பி அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் சே, ஸப்³ப³த்த² வட்டதீதி ஆபன்னங், தஞ்ச ந ஸாமஞ்ஞதோ அதி⁴ப்பேதந்தி பதே³ஸவிஸேஸேயேவ நியமெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘ஸசே பனா’திஆதி³மாஹ. ஸசே ஹி அவிஸேஸேன நக²பிட்டி²ப்பமாணங் அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் வட்டெய்ய, ‘நிவாஸனபாருபனேஹி பகதிபடிச்ச²ன்னட்டா²னே’தி பதே³ஸனியமங் ந கரெய்ய, தஸ்மா நிவாஸனபாருபனேஹி பகதிபடிச்ச²ன்னட்டா²னதோ அஞ்ஞத்த² நக²பிட்டி²ப்பமாணங் அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தம்பி ந வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங். நக²பிட்டி²ப்பமாணதோ கு²த்³த³கதரங் பன அவட்³ட⁴னகபக்கே² வா வட்³ட⁴னகபக்கே² வா டி²தங் ஹோது, வட்டதி நக²பிட்டி²ப்பமாணதோ கு²த்³த³கதரஸ்ஸ வட்³ட⁴னகபக்கே² அவட்³ட⁴னகபக்கே² வா டி²தஸ்ஸ முகா²தீ³ஸுயேவ படிக்கி²த்தத்தா’’தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.88) வுத்தங்.

    123. Evaṃ paṭikkhepapavāraṇāvinicchayaṃ kathetvā idāni pabbajjāvinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘pabbajjāti ettha panā’’tyādimāha. Tattha paṭhamaṃ vajitabbāti pabbajjā, upasampadāto paṭhamaṃ upagacchitabbāti attho. Pa-pubba vaja gatimhīti dhātu. Kulaputtanti ācārakulaputtaṃ sandhāya vadati. Ye puggalā paṭikkhittā, te vajjetvāti sambandho. Pabbajjādosavirahitoti pabbajjāya antarāyakarehi pañcābādhādidosehi virahito. Nakhapiṭṭhippamāṇanti ettha kaniṭṭhaṅgulinakhapiṭṭhi adhippetā. ‘‘Tañce nakhapiṭṭhippamāṇampi vaḍḍhanapakkhe ṭhitaṃ hoti, na pabbājetabboti iminā sāmaññalakkhaṇaṃ dassitaṃ, tasmā yattha katthaci sarīrāvayavesu nakhapiṭṭhippamāṇaṃ vaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ ce, na vaṭṭatīti siddhaṃ. Evañca sati nakhapiṭṭhippamāṇampi avaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ ce, sabbattha vaṭṭatīti āpannaṃ, tañca na sāmaññato adhippetanti padesaviseseyeva niyametvā dassento ‘sace panā’tiādimāha. Sace hi avisesena nakhapiṭṭhippamāṇaṃ avaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ vaṭṭeyya, ‘nivāsanapārupanehi pakatipaṭicchannaṭṭhāne’ti padesaniyamaṃ na kareyya, tasmā nivāsanapārupanehi pakatipaṭicchannaṭṭhānato aññattha nakhapiṭṭhippamāṇaṃ avaḍḍhanakapakkhe ṭhitampi na vaṭṭatīti siddhaṃ. Nakhapiṭṭhippamāṇato khuddakataraṃ pana avaḍḍhanakapakkhe vā vaḍḍhanakapakkhe vā ṭhitaṃ hotu, vaṭṭati nakhapiṭṭhippamāṇato khuddakatarassa vaḍḍhanakapakkhe avaḍḍhanakapakkhe vā ṭhitassa mukhādīsuyeva paṭikkhittattā’’ti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.88) vuttaṃ.

    விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 88-89) பன ‘‘படிச்ச²ன்னட்டா²னே நக²பிட்டி²ப்பமாணங் அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் ஹோதி, வட்டதீதி வுத்தத்தா அப்படிச்ச²ன்னட்டா²னே தாதி³ஸம்பி ந வட்டதி, படிச்ச²ன்னட்டா²னேபி ச வட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் ந வட்டதீதி ஸித்³த⁴மேவ ஹோதி. பாகடட்டா²னேபி பன நக²பிட்டி²ப்பமாணதோ ஊனதரங் அவட்³ட⁴னகங் வட்டதீதி யே க³ண்ஹெய்யுங், தேஸங் தங் க³ஹணங் படிஸேதே⁴துங் ‘முகே² பனா’திஆதி³ வுத்த’’ந்தி வுத்தங். கோ³தா⁴…பே॰… ந வட்டதீதி இமினா தாதி³ஸோபி ரோகோ³ குட்டே²யேவ அந்தோக³தோ⁴தி த³ஸ்ஸேதி. க³ண்டே³பி இமினா நயேன வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. தத்த² பன முகா²தீ³ஸு கோலட்டி²மத்ததோ கு²த்³த³கதரோபி க³ண்டோ³ ந வட்டதீதி விஸுங் ந த³ஸ்ஸிதோ. ‘‘அப்படிச்ச²ன்னட்டா²னே அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தேபி ந வட்டதீ’’தி எத்தகமேவ ஹி தத்த² வுத்தங், ததா²பி குட்டே² வுத்தனயேன முகா²தீ³ஸு கோலட்டி²ப்பமாணதோ கு²த்³த³கதரோபி க³ண்டோ³ ந வட்டதீதி விஞ்ஞாயதி, தஸ்மா அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தேபீதி எத்த² பி-ஸத்³தோ³ அவுத்தஸம்பிண்ட³னத்தோ², தேன கோலட்டி²மத்ததோ கு²த்³த³கதரோபி ந வட்டதீதி அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோயேவாதி அம்ஹாகங் க²ந்தி. பகதிவண்ணே ஜாதேதி ரோக³ஹேதுகஸ்ஸ விகாரவண்ணஸ்ஸ அபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.

    Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 88-89) pana ‘‘paṭicchannaṭṭhāne nakhapiṭṭhippamāṇaṃ avaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ hoti, vaṭṭatīti vuttattā appaṭicchannaṭṭhāne tādisampi na vaṭṭati, paṭicchannaṭṭhānepi ca vaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ na vaṭṭatīti siddhameva hoti. Pākaṭaṭṭhānepi pana nakhapiṭṭhippamāṇato ūnataraṃ avaḍḍhanakaṃ vaṭṭatīti ye gaṇheyyuṃ, tesaṃ taṃ gahaṇaṃ paṭisedhetuṃ ‘mukhe panā’tiādi vutta’’nti vuttaṃ. Godhā…pe… na vaṭṭatīti iminā tādisopi rogo kuṭṭheyeva antogadhoti dasseti. Gaṇḍepi iminā nayena vinicchayo veditabbo. Tattha pana mukhādīsu kolaṭṭhimattato khuddakataropi gaṇḍo na vaṭṭatīti visuṃ na dassito. ‘‘Appaṭicchannaṭṭhāne avaḍḍhanakapakkhe ṭhitepi na vaṭṭatī’’ti ettakameva hi tattha vuttaṃ, tathāpi kuṭṭhe vuttanayena mukhādīsu kolaṭṭhippamāṇato khuddakataropi gaṇḍo na vaṭṭatīti viññāyati, tasmā avaḍḍhanakapakkhe ṭhitepīti ettha pi-saddo avuttasampiṇḍanattho, tena kolaṭṭhimattato khuddakataropi na vaṭṭatīti ayamattho dassitoyevāti amhākaṃ khanti. Pakativaṇṇe jāteti rogahetukassa vikāravaṇṇassa abhāvaṃ sandhāya vuttaṃ.

    கோலட்டி²மத்தகோதி ப³த³ரட்டி²ப்பமாணோ. ‘‘ஸஞ்ஜாதச²விங் காரெத்வா’’தி பாடோ², விஜ்ஜமானச²விங் காரெத்வாதி அத்தோ². விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.88-89) பன ‘‘ஸச்ச²விங் காரெத்வாதி விஜ்ஜமானச²விங் காரெத்வாதி அத்தோ², ஸஞ்ச²விந்தி வா பாடோ², ஸஞ்ஜாதச²அந்தி அத்தோ². க³ண்டா³தீ³ஸு வூபஸந்தேஸுபி தங் டா²னங் விவண்ணம்பி ஹோதி, தங் வட்டதீ’’தி வுத்தங்.

    Kolaṭṭhimattakoti badaraṭṭhippamāṇo. ‘‘Sañjātachaviṃ kāretvā’’ti pāṭho, vijjamānachaviṃ kāretvāti attho. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.88-89) pana ‘‘sacchaviṃ kāretvāti vijjamānachaviṃ kāretvāti attho, sañchavinti vā pāṭho, sañjātachaanti attho. Gaṇḍādīsu vūpasantesupi taṃ ṭhānaṃ vivaṇṇampi hoti, taṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ.

    பது³மபுண்ட³ரீகபத்தவண்ணந்தி ரத்தபது³மஸேதபது³மபுப்ப²த³லவண்ணங். குட்டே² வுத்தனயேனேவாதி ‘‘படிச்ச²ன்னட்டா²னே அவட்³ட⁴னகங் வட்டதி, அஞ்ஞத்த² ந கிஞ்சி வட்டதீ’’தி வுத்தனயங் த³ஸ்ஸேதி. ஸோஸப்³யாதீ⁴தி க²யரோகோ³. யக்கு²ம்மாதோ³தி கதா³சி ஆக³ந்த்வா பூ⁴மியங் பாதெத்வா ஹத்த²முகா²தி³கங் அவயவங் பூ⁴மியங் க⁴ங்ஸனகோ யக்கோ²வ ரோகோ³.

    Padumapuṇḍarīkapattavaṇṇanti rattapadumasetapadumapupphadalavaṇṇaṃ. Kuṭṭhe vuttanayenevāti ‘‘paṭicchannaṭṭhāne avaḍḍhanakaṃ vaṭṭati, aññattha na kiñci vaṭṭatī’’ti vuttanayaṃ dasseti. Sosabyādhīti khayarogo. Yakkhummādoti kadāci āgantvā bhūmiyaṃ pātetvā hatthamukhādikaṃ avayavaṃ bhūmiyaṃ ghaṃsanako yakkhova rogo.

    124. மஹாமத்தோதி மஹதியா இஸ்ஸரியமத்தாய ஸமன்னாக³தோ. ‘‘ந தா³னாஹங் தே³வஸ்ஸ ப⁴டோ’’தி ஆபுச்ச²தீதி ரஞ்ஞா ஏவ தி³ன்னங் டா²னந்தரங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யோ பன ராஜகம்மிகேஹி அமச்சாதீ³ஹி ட²பிதோ, அமச்சாதீ³னங் ஏவ வா ப⁴டோ ஹோதி, தேன தங் தங் அமச்சாதி³ம்பி ஆபுச்சி²துங் வட்டதீதி.

    124.Mahāmattoti mahatiyā issariyamattāya samannāgato. ‘‘Na dānāhaṃ devassa bhaṭo’’ti āpucchatīti raññā eva dinnaṃ ṭhānantaraṃ sandhāya vuttaṃ. Yo pana rājakammikehi amaccādīhi ṭhapito, amaccādīnaṃ eva vā bhaṭo hoti, tena taṃ taṃ amaccādimpi āpucchituṃ vaṭṭatīti.

    125. ‘‘த⁴ஜப³ந்தோ⁴’’தி வுத்தத்தா அபாகடசோரோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³தி விஞ்ஞாயதி. தேன வக்க²தி ‘‘யே பன அம்ப³லபு³ஜாதி³சோரகா’’திஆதி³. ஏவங் ஜானந்தீதி ‘‘ஸீலவா ஜாதோ’’தி ஜானந்தி.

    125.‘‘Dhajabandho’’ti vuttattā apākaṭacoro pabbājetabboti viññāyati. Tena vakkhati ‘‘ye pana ambalabujādicorakā’’tiādi. Evaṃ jānantīti ‘‘sīlavā jāto’’ti jānanti.

    126. பி⁴ந்தி³த்வாதி அந்து³ப³ந்த⁴னங் பி⁴ந்தி³த்வா. சி²ந்தி³த்வாதி ஸங்க²லிகப³ந்த⁴னங் சி²ந்தி³த்வா. முஞ்சித்வாதி ரஜ்ஜுப³ந்த⁴னங் முஞ்சித்வா. விவரித்வாதி கா³மப³ந்த⁴னாதீ³ஸு கா³மத்³வாராதீ³னி விவரித்வா. அபஸ்ஸமானானங் வா பலாயதீதி புரிஸகு³த்தியங் புரிஸானங் கோ³பகானங் அபஸ்ஸமானானங் பலாயதி.

    126.Bhinditvāti andubandhanaṃ bhinditvā. Chinditvāti saṅkhalikabandhanaṃ chinditvā. Muñcitvāti rajjubandhanaṃ muñcitvā. Vivaritvāti gāmabandhanādīsu gāmadvārādīni vivaritvā. Apassamānānaṃ vā palāyatīti purisaguttiyaṃ purisānaṃ gopakānaṃ apassamānānaṃ palāyati.

    129. புரிமனயேனேவாதி ‘‘கஸாஹதோ கதத³ண்ட³கம்மோ’’தி எத்த² வுத்தனயேனேவ.

    129.Purimanayenevāti ‘‘kasāhato katadaṇḍakammo’’ti ettha vuttanayeneva.

    130. பலாதோபீதி இணஸ்ஸாமிகானங் ஆக³மனங் ஞத்வா ப⁴யேன பலாதோபி இணாயிகோ. கீ³வா ஹோதி இணாயிகபா⁴வங் ஞத்வா அனாத³ரேன இணமுத்தகே பி⁴க்கு²பா⁴வே பவேஸிதத்தா.

    130.Palātopīti iṇassāmikānaṃ āgamanaṃ ñatvā bhayena palātopi iṇāyiko. Gīvā hoti iṇāyikabhāvaṃ ñatvā anādarena iṇamuttake bhikkhubhāve pavesitattā.

    உபட்³டு⁴பட்³ட⁴ந்தி தோ²கங் தோ²கங். தா³தப்³ப³மேவாதி இணாயிகேன த⁴னங் ஸம்பஜ்ஜது வா, மா வா, தா³னே ஸஉஸ்ஸாஹேனேவ ப⁴விதப்³ப³ங், அஞ்ஞேஹி ச பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘மா து⁴ரங் நிக்கி²பாஹீ’’தி வத்வா ஸஹாயகேஹி ப⁴விதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. து⁴ரனிக்கே²பேன ஹிஸ்ஸ ப⁴ண்ட³க்³கே⁴ன காரேதப்³ப³தா ஸியாதி.

    Upaḍḍhupaḍḍhanti thokaṃ thokaṃ. Dātabbamevāti iṇāyikena dhanaṃ sampajjatu vā, mā vā, dāne saussāheneva bhavitabbaṃ, aññehi ca bhikkhūhi ‘‘mā dhuraṃ nikkhipāhī’’ti vatvā sahāyakehi bhavitabbanti dasseti. Dhuranikkhepena hissa bhaṇḍagghena kāretabbatā siyāti.

    131. தா³ஸசாரித்தங் ஆரோபெத்வா கீதோதி இமினா தா³ஸபா⁴வபரிமோசனத்தா²ய கீதங் நிவத்தேதி. தாதி³ஸோ ஹி த⁴னக்கீதோபி அதா³ஸோ ஏவ. வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 97) பன ‘‘தே³ஸசாரித்தந்தி ஸாவனபண்ணாரோபனாதி³கங் தங் தங் தே³ஸசாரித்த’’ந்தி வுத்தங். தத்த² தத்த² சாரித்தவஸேனாதி தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஜனபதே³ தா³ஸபண்ணஜ்ஜா²பனாதி³னா அதா³ஸகரணனியாமேன. அபி⁴ஸேகாதீ³ஸு ஸப்³ப³ப³ந்த⁴னானி மோசாபெந்தி, தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணேனா’’தி வுத்தங்.

    131.Dāsacārittaṃ āropetvā kītoti iminā dāsabhāvaparimocanatthāya kītaṃ nivatteti. Tādiso hi dhanakkītopi adāso eva. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 97) pana ‘‘desacārittanti sāvanapaṇṇāropanādikaṃ taṃ taṃ desacāritta’’nti vuttaṃ. Tattha tattha cārittavasenāti tasmiṃ tasmiṃ janapade dāsapaṇṇajjhāpanādinā adāsakaraṇaniyāmena. Abhisekādīsu sabbabandhanāni mocāpenti, taṃ sandhāya ‘‘sabbasādhāraṇenā’’ti vuttaṃ.

    ஸசே ஸயமேவ பண்ணங் ஆரோபெந்தி, ந வட்டதீதி தா பு⁴ஜிஸ்ஸித்தி²யோ ‘‘மயம்பி வண்ணதா³ஸியோ ஹோமா’’தி அத்தனோ ரக்க²ணத்தா²ய ஸயமேவ ராஜூனங் தா³ஸிபண்ணே அத்தனோ நாமங் லிகா²பெந்தி, தாஸங் புத்தாபி ராஜதா³ஸாவ ஹொந்தி, தஸ்மா தே பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி. தேஹி அதி³ன்னா ந பப்³பா³ஜேதப்³பா³தி யத்தகா தேஸங் ஸாமினோ, தேஸு ஏகேன அதி³ன்னேபி ந பப்³பா³ஜேதப்³பா³. பு⁴ஜிஸ்ஸே கத்வா பன பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதீதி யஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ தே ஆராமிகா தி³ன்னா, தஸ்மிங் விஹாரே ஸங்க⁴ங் ஞாபெத்வா பா²திகம்மேன த⁴னாதி³ங் கத்வா பு⁴ஜிஸ்ஸே கத்வா பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 97) பன ‘‘தே³வதா³ஸிபுத்தே வட்டதீதி லிகி²தங். ‘ஆராமிகஞ்சே பப்³பா³ஜேதுகாமோ, அஞ்ஞமேகங் த³த்வா பப்³பா³ஜேதப்³ப³’ந்தி வுத்தங். மஹாபச்சரிவாத³ஸ்ஸ அயமித⁴ அதி⁴ப்பாயோ, ‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆராமிகே தே³மா’தி தி³ன்னத்தா ந தே தேஸங் தா³ஸா, ‘ஆராமிகோ ச நேவ தா³ஸோ ந பு⁴ஜிஸ்ஸோ’தி வத்தப்³ப³தோ ந தா³ஸோதி லிகி²தங். தக்காஸிஞ்சனங் ஸீஹளதீ³பே சாரித்தங், தே ச பப்³பா³ஜேதப்³பா³ ஸங்க⁴ஸ்ஸாராமிகத்தா. நிஸ்ஸாமிகங் தா³ஸங் அத்தனாபி பு⁴ஜிஸ்ஸங் காதுங் லப⁴தீ’’தி வுத்தங்.

    Sace sayameva paṇṇaṃ āropenti, na vaṭṭatīti tā bhujissitthiyo ‘‘mayampi vaṇṇadāsiyo homā’’ti attano rakkhaṇatthāya sayameva rājūnaṃ dāsipaṇṇe attano nāmaṃ likhāpenti, tāsaṃ puttāpi rājadāsāva honti, tasmā te pabbājetuṃ na vaṭṭati. Tehi adinnā na pabbājetabbāti yattakā tesaṃ sāmino, tesu ekena adinnepi na pabbājetabbā. Bhujisse katvā pana pabbājetuṃ vaṭṭatīti yassa vihārassa te ārāmikā dinnā, tasmiṃ vihāre saṅghaṃ ñāpetvā phātikammena dhanādiṃ katvā bhujisse katvā pabbājetuṃ vaṭṭati. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 97) pana ‘‘devadāsiputte vaṭṭatīti likhitaṃ. ‘Ārāmikañce pabbājetukāmo, aññamekaṃ datvā pabbājetabba’nti vuttaṃ. Mahāpaccarivādassa ayamidha adhippāyo, ‘bhikkhusaṅghassa ārāmike demā’ti dinnattā na te tesaṃ dāsā, ‘ārāmiko ca neva dāso na bhujisso’ti vattabbato na dāsoti likhitaṃ. Takkāsiñcanaṃ sīhaḷadīpe cārittaṃ, te ca pabbājetabbā saṅghassārāmikattā. Nissāmikaṃ dāsaṃ attanāpi bhujissaṃ kātuṃ labhatī’’ti vuttaṃ.

    ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.97) பன ‘‘தக்கங் ஸீஸே ஆஸித்தகஸதி³ஸாவ ஹொந்தீதி யதா² அதா³ஸே கரொந்தா தக்கேன ஸீஸங் தோ⁴வித்வா அதா³ஸங் கரொந்தி, ஏவங் ஆராமிகவசனேன தி³ன்னத்தா அதா³ஸாவ தேதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘தக்காஸிஞ்சனங் பன ஸீஹளதீ³பே சாரித்த’ந்தி வத³ந்தி. நேவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³தி வுத்தந்தி கப்பியவசனேன தி³ன்னேபி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆராமிகதா³ஸத்தா ஏவங் வுத்த’’ந்தி வுத்தங். விமதிவினோத³னியம்பி (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.97) ‘‘தக்கங் ஸீஸே ஆஸித்தகஸதி³ஸாவ ஹொந்தீதி கேஸுசி ஜனபதே³ஸு அதா³ஸே கரொந்தா தக்கங் ஸீஸே ஆஸிஞ்சந்தி, தேன கிர தே அதா³ஸா ஹொந்தி, ஏவமித³ம்பி ஆராமிகவசனேன தி³ன்னம்பீதி அதி⁴ப்பாயோ. ததா² தி³ன்னேபி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆராமிகதா³ஸோ ஏவாதி ‘நேவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³’தி வுத்தங். ‘தாவகாலிகோ நாம’தி வுத்தத்தா காலபரிச்சே²த³ங் கத்வா வா பச்சா²பி க³ஹேதுகாமதாய வா தி³ன்னங் ஸப்³ப³ங் தாவகாலிகமேவாதி க³ஹேதப்³ப³ங். நிஸ்ஸாமிகதா³ஸோ நாம யஸ்ஸ ஸாமிகுலங் அஞ்ஞாதிகங் மரணேன பரிக்கீ²ணங், ந கோசி தஸ்ஸ தா³யாதோ³, ஸோ பன ஸமானஜாதிகேஹி வா நிவாஸகா³மவாஸீஹி வா இஸ்ஸரேஹி வா பு⁴ஜிஸ்ஸோ கதோவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. தே³வதா³ஸாபி தா³ஸா ஏவ. தே ஹி கத்த²சி தே³ஸே ராஜதா³ஸா ஹொந்தி, கத்த²சி விஹாரதா³ஸா வா, தஸ்மா பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதீ’’தி வுத்தங்.

    Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.97) pana ‘‘takkaṃ sīse āsittakasadisāva hontīti yathā adāse karontā takkena sīsaṃ dhovitvā adāsaṃ karonti, evaṃ ārāmikavacanena dinnattā adāsāva teti adhippāyo. ‘Takkāsiñcanaṃ pana sīhaḷadīpe cāritta’nti vadanti. Neva pabbājetabboti vuttanti kappiyavacanena dinnepi saṅghassa ārāmikadāsattā evaṃ vutta’’nti vuttaṃ. Vimativinodaniyampi (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.97) ‘‘takkaṃ sīse āsittakasadisāva hontīti kesuci janapadesu adāse karontā takkaṃ sīse āsiñcanti, tena kira te adāsā honti, evamidampi ārāmikavacanena dinnampīti adhippāyo. Tathā dinnepi saṅghassa ārāmikadāso evāti ‘neva pabbājetabbo’ti vuttaṃ. ‘Tāvakāliko nāma’ti vuttattā kālaparicchedaṃ katvā vā pacchāpi gahetukāmatāya vā dinnaṃ sabbaṃ tāvakālikamevāti gahetabbaṃ. Nissāmikadāso nāma yassa sāmikulaṃ aññātikaṃ maraṇena parikkhīṇaṃ, na koci tassa dāyādo, so pana samānajātikehi vā nivāsagāmavāsīhi vā issarehi vā bhujisso katova pabbājetabbo. Devadāsāpi dāsā eva. Te hi katthaci dese rājadāsā honti, katthaci vihāradāsā vā, tasmā pabbājetuṃ na vaṭṭatī’’ti vuttaṃ.

    ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.97) பன ‘‘நிஸ்ஸாமிகதா³ஸோ நாம யஸ்ஸ ஸாமிகா ஸபுத்ததா³ரா மதா ஹொந்தி, ந கோசி தஸ்ஸ பரிக்³கா³ஹகோ, ஸோபி பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி, தங் பன அத்தனாபி பு⁴ஜிஸ்ஸங் காதுங் வட்டதி. யே வா பன தஸ்மிங் ரட்டே² ஸாமினோ, தேஹிபி காராபேதுங் வட்டதி, ‘தே³வதா³ஸிபுத்தங் பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதீ’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். ‘தா³ஸஸ்ஸ பப்³ப³ஜித்வா அத்தனோ ஸாமிகே தி³ஸ்வா பலாயந்தஸ்ஸ ஆபத்தி நத்தீ²’தி வத³ந்தீ’’தி வுத்தங். விமதிவினோத³னியங் பன ‘‘தா³ஸம்பி பப்³பா³ஜெத்வா ஸாமிகே தி³ஸ்வா படிச்சா²த³னத்த²ங் அபனெந்தோ பத³வாரேன அதி³ன்னாதா³னாபத்தியா காரேதப்³போ³, தா³ஸஸ்ஸ பன பலாயதோ அனாபத்தீ’’தி வுத்தங்.

    Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.97) pana ‘‘nissāmikadāso nāma yassa sāmikā saputtadārā matā honti, na koci tassa pariggāhako, sopi pabbājetuṃ na vaṭṭati, taṃ pana attanāpi bhujissaṃ kātuṃ vaṭṭati. Ye vā pana tasmiṃ raṭṭhe sāmino, tehipi kārāpetuṃ vaṭṭati, ‘devadāsiputtaṃ pabbājetuṃ vaṭṭatī’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. ‘Dāsassa pabbajitvā attano sāmike disvā palāyantassa āpatti natthī’ti vadantī’’ti vuttaṃ. Vimativinodaniyaṃ pana ‘‘dāsampi pabbājetvā sāmike disvā paṭicchādanatthaṃ apanento padavārena adinnādānāpattiyā kāretabbo, dāsassa pana palāyato anāpattī’’ti vuttaṃ.

    132. ஹத்த²ச்சி²ன்னகாதி³வத்தூ²ஸு கண்ணமூலேதி ஸகலஸ்ஸ கண்ணஸ்ஸ சே²த³ங் ஸந்தா⁴யாஹ. கண்ணஸக்க²லிகாயாதி கண்ணசூளிகாய . யஸ்ஸ பன கண்ணாவட்டேதி ஹெட்டா² குண்ட³லாதி³ட²பனசி²த்³த³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ‘‘தஞ்ஹி ஸங்க⁴ட்டனக்க²மங். அஜபத³கேதி அஜபத³னாஸிகட்டி²கோடியங். ததோ ஹி உத்³த⁴ங் ந விச்சி²ந்தி³துங் ஸக்கா ஹோதி. ஸந்தே⁴துந்தி அவிரூபஸண்டா²னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், விரூபங் பன பரிஸதூ³ஸகங் ஆபாதே³தி.

    132. Hatthacchinnakādivatthūsu kaṇṇamūleti sakalassa kaṇṇassa chedaṃ sandhāyāha. Kaṇṇasakkhalikāyāti kaṇṇacūḷikāya . Yassa pana kaṇṇāvaṭṭeti heṭṭhā kuṇḍalādiṭhapanachiddaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Tañhi saṅghaṭṭanakkhamaṃ. Ajapadaketi ajapadanāsikaṭṭhikoṭiyaṃ. Tato hi uddhaṃ na vicchindituṃ sakkā hoti. Sandhetunti avirūpasaṇṭhānaṃ sandhāya vuttaṃ, virūpaṃ pana parisadūsakaṃ āpādeti.

    கு²ஜ்ஜஸரீரோதி வங்கஸரீரோ. ப்³ரஹ்முனோ விய உஜுகங் க³த்தங் ஸரீரங் யஸ்ஸ ஸோ ப்³ரஹ்முஜுக³த்தோ, ப⁴க³வா. அவஸேஸோ ஸத்தோதி இமினா லக்க²ணேன ரஹிதஸத்தோ. ஏதேன ட²பெத்வா மஹாபுரிஸங் சக்கவத்திஞ்ச இதரே ஸத்தா கு²ஜ்ஜபக்கி²காதி த³ஸ்ஸேதி. யேபு⁴ய்யேன ஹி ஸத்தா க²ந்தே⁴ கடியங் ஜாணூஸூதி தீஸு டா²னேஸு நமந்தி, தே கடியங் நமந்தா பச்ச²தோ நமந்தி, த்³வீஸு டா²னேஸு நமந்தா புரதோ நமந்தி, தீ³க⁴ஸரீரா பன ஏகேன பஸ்ஸேன வங்கா ஹொந்தி, ஏகே முக²ங் உன்னாமெத்வா நக்க²த்தானி க³ணயந்தா விய சரந்தி, ஏகே அப்பமங்ஸலோஹிதா ஸூலஸதி³ஸா ஹொந்தி, ஏகே புரதோ பப்³பா⁴ரா ஹொந்தி, பவேத⁴மானா க³ச்ச²ந்தி. பரிவடுமோதி ஸமந்ததோ வட்டகாயோ. ஏதேன ஏவரூபா ஏவ வாமனகா ந வட்டந்தீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Khujjasarīroti vaṅkasarīro. Brahmuno viya ujukaṃ gattaṃ sarīraṃ yassa so brahmujugatto, bhagavā. Avaseso sattoti iminā lakkhaṇena rahitasatto. Etena ṭhapetvā mahāpurisaṃ cakkavattiñca itare sattā khujjapakkhikāti dasseti. Yebhuyyena hi sattā khandhe kaṭiyaṃ jāṇūsūti tīsu ṭhānesu namanti, te kaṭiyaṃ namantā pacchato namanti, dvīsu ṭhānesu namantā purato namanti, dīghasarīrā pana ekena passena vaṅkā honti, eke mukhaṃ unnāmetvā nakkhattāni gaṇayantā viya caranti, eke appamaṃsalohitā sūlasadisā honti, eke purato pabbhārā honti, pavedhamānā gacchanti. Parivaṭumoti samantato vaṭṭakāyo. Etena evarūpā eva vāmanakā na vaṭṭantīti dasseti.

    133. அட்டி²ஸிராசம்மஸரீரோதி அட்டி²ஸிராசம்மமத்தஸரீரோ. கூடகூடஸீஸோதி அனேகேஸு டா²னேஸு பிண்டி³தமங்ஸதங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆமேடி³தங் கதங். தேனாஹ ‘‘தாலப²லபிண்டி³ஸதி³ஸேனா’’தி. தாலப²லானங் மஞ்ஜரீ பிண்டி³ நாம. அனுபுப்³ப³தனுகேன ஸீஸேனாதி சேதியதூ²பிகா விய கமேன கிஸேன ஸீஸேன. மஹாவேளுபப்³ப³ங் விய ஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ பரியோஸானா அவிஸமதூ²லேன ஸீஸேன ஸமன்னாக³தோ நாளிஸீஸோ நாம. கப்பஸீஸோதி க³ஜமத்த²கங் விய த்³விதா⁴ பி⁴ன்னஸீஸோ. ‘‘கண்ணிககேஸோ வா’’தி இமஸ்ஸ விவரணங் ‘‘பாணகேஹீ’’திஆதி³. மக்கடஸ்ஸேவ நலாடேபி கேஸானங் உட்டி²தபா⁴வங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஸீஸலோமேஹீ’’திஆதி³.

    133.Aṭṭhisirācammasarīroti aṭṭhisirācammamattasarīro. Kūṭakūṭasīsoti anekesu ṭhānesu piṇḍitamaṃsataṃ dassetuṃ āmeḍitaṃ kataṃ. Tenāha ‘‘tālaphalapiṇḍisadisenā’’ti. Tālaphalānaṃ mañjarī piṇḍi nāma. Anupubbatanukena sīsenāti cetiyathūpikā viya kamena kisena sīsena. Mahāveḷupabbaṃ viya ādito paṭṭhāya yāva pariyosānā avisamathūlena sīsena samannāgato nāḷisīso nāma. Kappasīsoti gajamatthakaṃ viya dvidhā bhinnasīso. ‘‘Kaṇṇikakeso vā’’ti imassa vivaraṇaṃ ‘‘pāṇakehī’’tiādi. Makkaṭasseva nalāṭepi kesānaṃ uṭṭhitabhāvaṃ sandhāyāha ‘‘sīsalomehī’’tiādi.

    மக்கடப⁴முகோதி நலாடலோமேஹி அவிப⁴த்தலோமப⁴முகோ. அக்கி²சக்கேஹீதி அக்கி²மண்ட³லேஹி. கேகரோதி திரியங் பஸ்ஸனகோ. உத³கதாரகாதி ஓலோகெந்தானங் உத³கே படிபி³ம்பி³கச்சா²யா. உத³கபு³ப்³பு³ளந்தி கேசி. அக்கி²தாரகாதி அபி⁴முகே² டி²தானங் சா²யா. அக்கி²ப⁴ண்ட³காதிபி வத³ந்தி. அதிபிங்க³லக்கி² மஜ்ஜாரக்கி². மது⁴பிங்க³லந்தி மது⁴வண்ணபிங்க³லங். நிப்பகு²மக்கீ²தி எத்த² பகு²ம-ஸத்³தோ³ அக்கி²த³லலோமேஸு நிருள்ஹோ, தத³பா⁴வா நிப்பகு²மக்கி². அக்கி²பாகேனாதி அக்கி²த³லபரியந்தேஸு பூதிதாபஜ்ஜனரோகே³ன.

    Makkaṭabhamukoti nalāṭalomehi avibhattalomabhamuko. Akkhicakkehīti akkhimaṇḍalehi. Kekaroti tiriyaṃ passanako. Udakatārakāti olokentānaṃ udake paṭibimbikacchāyā. Udakabubbuḷanti keci. Akkhitārakāti abhimukhe ṭhitānaṃ chāyā. Akkhibhaṇḍakātipi vadanti. Atipiṅgalakkhi majjārakkhi. Madhupiṅgalanti madhuvaṇṇapiṅgalaṃ. Nippakhumakkhīti ettha pakhuma-saddo akkhidalalomesu niruḷho, tadabhāvā nippakhumakkhi. Akkhipākenāti akkhidalapariyantesu pūtitāpajjanarogena.

    சிபிடனாஸிகோதி அனுன்னதனாஸிகோ. படங்க³மண்டூ³கோ நாம மஹாமுக²மண்டூ³கோ. பி⁴ன்னமுகோ²தி உபக்கமுக²பரியோஸானோ, ஸப்³ப³தா³ விவடமுகோ² வா. வங்கமுகோ²தி ஏகபஸ்ஸே அபக்கம்ம டி²தஹெட்டி²மஹனுகட்டி²கோ. ஒட்ட²ச்சி²ன்னகோதி உபோ⁴ஸு ஒட்டே²ஸு யத்த² கத்த²சி ஜாதியா வா பச்சா² வா ஸத்தா²தி³னா அபனீதமங்ஸேன ஒட்டே²ன ஸமன்னாக³தோ. ஏளமுகோ²தி நிச்சபக்³க⁴ரிதலாலாமுகோ².

    Cipiṭanāsikoti anunnatanāsiko. Paṭaṅgamaṇḍūko nāma mahāmukhamaṇḍūko. Bhinnamukhoti upakkamukhapariyosāno, sabbadā vivaṭamukho vā. Vaṅkamukhoti ekapasse apakkamma ṭhitaheṭṭhimahanukaṭṭhiko. Oṭṭhacchinnakoti ubhosu oṭṭhesu yattha katthaci jātiyā vā pacchā vā satthādinā apanītamaṃsena oṭṭhena samannāgato. Eḷamukhoti niccapaggharitalālāmukho.

    பி⁴ன்னக³லோதி அவனதக³லோ. பி⁴ன்னஉரோதி அதினின்னஉரமஜ்ஜோ². ஏவங் பி⁴ன்னபிட்டீ²தி. ஸப்³ப³ஞ்சேதந்தி ‘‘கச்சு²க³த்தோ’’திஆதி³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். எத்த² ச வினிச்ச²யோ குட்டா²தீ³ஸு வுத்தோ ஏவாதி ஆஹ ‘‘வினிச்ச²யோ’’திஆதி³.

    Bhinnagaloti avanatagalo. Bhinnauroti atininnauramajjho. Evaṃ bhinnapiṭṭhīti. Sabbañcetanti ‘‘kacchugatto’’tiādiṃ sandhāya vuttaṃ. Ettha ca vinicchayo kuṭṭhādīsu vutto evāti āha ‘‘vinicchayo’’tiādi.

    வாதண்டி³கோதி அண்ட³கேஸு வுத்³தி⁴ரோகே³ன ஸமன்னாக³தோ, அண்ட³வாதரோகே³ன உத்³து⁴தபீ³ஜண்ட³கோஸேன ஸமன்னாக³தோ வா. யஸ்ஸ நிவாஸனேன படிச்ச²ன்னம்பி உண்ணதங் பகாஸதி, ஸோவ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. விகடோதி திரியங் க³மனபாதே³ஹி ஸமன்னாக³தோ, யஸ்ஸ சங்கமதோ ஜாணுகா ப³ஹி நிக³ச்ச²ந்தி. ஸங்க⁴ட்டோதி க³ச்ச²தோ பரிவத்தனபாதே³ஹி ஸமன்னாக³தோ, யஸ்ஸ சங்கமதோ ஜாணுகா அந்தோ பவிஸந்தி. மஹாஜங்கோ⁴தி தூ²லஜங்கோ⁴. மஹாபாதோ³தி மஹந்தேன பாத³தலேன யுத்தோ. பாத³வேமஜ்ஜே²தி பிட்டி²பாத³வேமஜ்ஜே². ஏதேன அக்³க³பாதோ³ ச பண்ஹி ச ஸதி³ஸாவாதி த³ஸ்ஸேதி.

    Vātaṇḍikoti aṇḍakesu vuddhirogena samannāgato, aṇḍavātarogena uddhutabījaṇḍakosena samannāgato vā. Yassa nivāsanena paṭicchannampi uṇṇataṃ pakāsati, sova na pabbājetabbo. Vikaṭoti tiriyaṃ gamanapādehi samannāgato, yassa caṅkamato jāṇukā bahi nigacchanti. Saṅghaṭṭoti gacchato parivattanapādehi samannāgato, yassa caṅkamato jāṇukā anto pavisanti. Mahājaṅghoti thūlajaṅgho. Mahāpādoti mahantena pādatalena yutto. Pādavemajjheti piṭṭhipādavemajjhe. Etena aggapādo ca paṇhi ca sadisāvāti dasseti.

    134. மஜ்ஜே² ஸங்குடிதபாத³த்தாதி குண்ட²பாத³தாய காரணங் த³ஸ்ஸேதி, அக்³கே³ ஸங்குடிதபாத³த்தாதி குண்ட²பாத³தாய. குண்ட²பாத³ஸ்ஸேவ சங்கமனவிபா⁴வனங் ‘‘பிட்டி²பாத³க்³கே³ன சங்கமந்தோ’’தி. ‘‘பாத³ஸ்ஸ பா³ஹிரந்தேனா’’தி ச ‘‘அப்³ப⁴ந்தரந்தேனா’’தி ச இத³ங் பாத³தலஸ்ஸ உபோ⁴ஹி பரியந்தேஹி சங்கமனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.

    134.Majjhe saṃkuṭitapādattāti kuṇṭhapādatāya kāraṇaṃ dasseti, agge saṃkuṭitapādattāti kuṇṭhapādatāya. Kuṇṭhapādasseva caṅkamanavibhāvanaṃ ‘‘piṭṭhipādaggena caṅkamanto’’ti. ‘‘Pādassa bāhirantenā’’ti ca ‘‘abbhantarantenā’’ti ca idaṃ pādatalassa ubhohi pariyantehi caṅkamanaṃ sandhāya vuttaṃ.

    மம்மனந்தி க²லிதவசனங், யோ ஏகமேவக்க²ரங் சதுபஞ்சக்க²த்துங் வத³தி, தஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங், டா²னகரணவிஸுத்³தி⁴யா அபா⁴வேன அபு²ட்ட²க்க²ரவசனங். வசனானுகரணேன ஹி ஸோ ‘‘மம்மனோ’’தி வுத்தோ. யோ ச கரணஸம்பன்னோபி ஏகமேவக்க²ரங் ஹிக்காரப³ஹுஸோ வத³தி, ஸோபி இதே⁴வ ஸங்க³ய்ஹதி. யோ வா பன தங் நிக்³க³ஹெத்வாபி அனாமேடி³தக்க²ரமேவ ஸிதி²லங் ஸிலிட்ட²வசனங் வத்துங் ஸமத்தோ², ஸோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஆபத்திதோ ந முச்சந்தீதி ஞத்வா கரொந்தாவ ந முச்சந்தி. ஜீவிதந்தராயாதி³ஆபதா³ஸு அருசியா காயஸாமக்³கி³ங் தெ³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி.

    Mammananti khalitavacanaṃ, yo ekamevakkharaṃ catupañcakkhattuṃ vadati, tassetaṃ adhivacanaṃ, ṭhānakaraṇavisuddhiyā abhāvena aphuṭṭhakkharavacanaṃ. Vacanānukaraṇena hi so ‘‘mammano’’ti vutto. Yo ca karaṇasampannopi ekamevakkharaṃ hikkārabahuso vadati, sopi idheva saṅgayhati. Yo vā pana taṃ niggahetvāpi anāmeḍitakkharameva sithilaṃ siliṭṭhavacanaṃ vattuṃ samattho, so pabbājetabbo. Āpattito na muccantīti ñatvā karontāva na muccanti. Jīvitantarāyādiāpadāsu aruciyā kāyasāmaggiṃ dentassa anāpatti.

    135. அப⁴ப்³ப³புக்³க³லகதா²ஸு ‘‘யோ காளபக்கே² இத்தீ² ஹோதி, ஜுண்ஹபக்கே² புரிஸோ, அயங் பக்க²பண்ட³கோ’’தி கேசி வத³ந்தி. அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘காளபக்கே² பண்ட³கோ ஹோதி, ஜுண்ஹபக்கே² பனஸ்ஸ பரிளாஹோ வூபஸம்மதீ’’தி அபண்ட³கபக்கே² பரிளாஹவூபஸமஸ்ஸேவ வுத்தத்தா பண்ட³கபக்கே² உஸ்ஸன்னபரிளாஹதா பண்ட³கபா⁴வாபத்தீதி விஞ்ஞாயதீதி வீமங்ஸித்வா யுத்ததரங் க³ஹேதப்³ப³ங். இத்தி²பா⁴வோ பும்பா⁴வோ வா நத்தி² ஏதஸ்ஸாதி அபா⁴வகோ. ‘‘தஸ்மிங்யேவஸ்ஸ பக்கே² பப்³ப³ஜ்ஜா வாரிதாதி எத்த² அபண்ட³கபக்கே² பப்³பா³ஜெத்வா பண்ட³கபக்கே² நாஸேதப்³போ³’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். கேசி பன ‘‘அபண்ட³கபக்கே² பப்³ப³ஜிதோ ஸசே கிலேஸக்க²யங் பாபுணாதி, ந நாஸேதப்³போ³’’தி வத³ந்தி, தங் தேஸங் மதிமத்தங். பண்ட³கஸ்ஸ ஹி கிலேஸக்க²யாஸம்ப⁴வதோ, கீ²ணகிலேஸஸ்ஸ ச பண்ட³கபா⁴வானாபஅஆதோ. அஹேதுகபடிஸந்தி⁴கதா²யஞ்ஹி அவிஸேஸேன பண்ட³கஸ்ஸ அஹேதுகபடிஸந்தி⁴தா வுத்தா, ஆஸித்தஉஸூயபக்க²பண்ட³கானஞ்ச படிஸந்தி⁴தோ பட்டா²யேவ பண்ட³கபா⁴வோ, ந பவத்தியங்யேவாதி வத³ந்தி. தேனேவ அஹேதுகபடிஸந்தி⁴னித்³தே³ஸே ஜச்சந்த⁴ப³தி⁴ராத³யோ விய பண்ட³கோ ஜாதிஸத்³தே³ன விஸேஸெத்வா ந நித்³தி³ட்டோ². சதுத்த²பாராஜிகஸங்வண்ணனாயஞ்ச (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.233) அப⁴ப்³ப³புக்³க³லே த³ஸ்ஸெந்தேன பண்ட³கதிரச்சா²னக³தஉப⁴தொப்³யஞ்ஜனகா தயோ வத்து²விபன்னா அஹேதுகபடிஸந்தி⁴கா, தேஸங் ஸக்³கோ³ அவாரிதோ, மக்³கோ³ பன வாரிதோதி அவிஸேஸதோ வுத்தந்தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.109) ஆக³தங்.

    135. Abhabbapuggalakathāsu ‘‘yo kāḷapakkhe itthī hoti, juṇhapakkhe puriso, ayaṃ pakkhapaṇḍako’’ti keci vadanti. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘kāḷapakkhe paṇḍako hoti, juṇhapakkhe panassa pariḷāho vūpasammatī’’ti apaṇḍakapakkhe pariḷāhavūpasamasseva vuttattā paṇḍakapakkhe ussannapariḷāhatā paṇḍakabhāvāpattīti viññāyatīti vīmaṃsitvā yuttataraṃ gahetabbaṃ. Itthibhāvo pumbhāvo vā natthi etassāti abhāvako. ‘‘Tasmiṃyevassa pakkhe pabbajjā vāritāti ettha apaṇḍakapakkhe pabbājetvā paṇḍakapakkhe nāsetabbo’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Keci pana ‘‘apaṇḍakapakkhe pabbajito sace kilesakkhayaṃ pāpuṇāti, na nāsetabbo’’ti vadanti, taṃ tesaṃ matimattaṃ. Paṇḍakassa hi kilesakkhayāsambhavato, khīṇakilesassa ca paṇḍakabhāvānāpaaāto. Ahetukapaṭisandhikathāyañhi avisesena paṇḍakassa ahetukapaṭisandhitā vuttā, āsittausūyapakkhapaṇḍakānañca paṭisandhito paṭṭhāyeva paṇḍakabhāvo, na pavattiyaṃyevāti vadanti. Teneva ahetukapaṭisandhiniddese jaccandhabadhirādayo viya paṇḍako jātisaddena visesetvā na niddiṭṭho. Catutthapārājikasaṃvaṇṇanāyañca (pārā. aṭṭha. 2.233) abhabbapuggale dassentena paṇḍakatiracchānagataubhatobyañjanakā tayo vatthuvipannā ahetukapaṭisandhikā, tesaṃ saggo avārito, maggo pana vāritoti avisesato vuttanti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.109) āgataṃ.

    விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 2.109) பன பண்ட³கவத்து²ஸ்மிங் ஆஸித்தஉஸூயபக்க²பண்ட³கா தயோபி புரிஸபா⁴வலிங்கா³தி³யுத்தா அஹேதுகபடிஸந்தி⁴கா, தே ச கிலேஸபரியுட்டா²னஸ்ஸ ப³லவதாய நபுங்ஸகபண்ட³கஸதி³ஸத்தா ‘‘பண்ட³கா’’தி வுத்தா, தேஸு ஆஸித்தஉஸூயபண்ட³கானங் த்³வின்னங் கிலேஸபரியுட்டா²னங் யோனிஸோமனஸிகாராதீ³ஹி வீதிக்கமதோ நிவாரேதும்பி ஸக்கா, தேன தே பப்³பா³ஜேதப்³பா³தி வுத்தா. பக்க²பண்ட³கஸ்ஸ பன காளபக்கே² உம்மாதோ³ விய கிலேஸபரிளாஹோ அவத்த²ரந்தோ ஆக³ச்ச²தி, வீதிக்கமங் பத்வா ஏவ ச நிவத்ததி, தஸ்மா தஸ்மிங் பக்கே² ஸோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³தி வுத்தோ, ததே³தங் விபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யஸ்ஸ பரேஸ’’ந்தி வுத்தங். தத்த² ஆஸித்தஸ்ஸாதி முகே² ஆஸித்தஸ்ஸ அத்தனோபி அஸுசிமுச்சனேன பரிளாஹோ வூபஸம்மதி. உஸூயாய உப்பன்னாயாதி உஸூயாய வஸேன அத்தனோ ஸேவேதுகாமதாராகே³ உப்பன்னே அஸுசிமுத்தியா பரிளாஹோ வூபஸம்மதி.

    Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.109) pana paṇḍakavatthusmiṃ āsittausūyapakkhapaṇḍakā tayopi purisabhāvaliṅgādiyuttā ahetukapaṭisandhikā, te ca kilesapariyuṭṭhānassa balavatāya napuṃsakapaṇḍakasadisattā ‘‘paṇḍakā’’ti vuttā, tesu āsittausūyapaṇḍakānaṃ dvinnaṃ kilesapariyuṭṭhānaṃ yonisomanasikārādīhi vītikkamato nivāretumpi sakkā, tena te pabbājetabbāti vuttā. Pakkhapaṇḍakassa pana kāḷapakkhe ummādo viya kilesapariḷāho avattharanto āgacchati, vītikkamaṃ patvā eva ca nivattati, tasmā tasmiṃ pakkhe so na pabbājetabboti vutto, tadetaṃ vibhāgaṃ dassetuṃ ‘‘yassa paresa’’nti vuttaṃ. Tattha āsittassāti mukhe āsittassa attanopi asucimuccanena pariḷāho vūpasammati. Usūyāya uppannāyāti usūyāya vasena attano sevetukāmatārāge uppanne asucimuttiyā pariḷāho vūpasammati.

    ‘‘பீ³ஜானி அபனீதானீ’’தி வுத்தத்தா பீ³ஜேஸு டி²தேஸு நிமித்தமத்தே அபனீதே பண்ட³கோ ந ஹோதி. பி⁴க்கு²னோபி அனாபா³த⁴பச்சயா தத³பனயனே து²ல்லச்சயமேவ, ந பண்ட³கத்தங். பீ³ஜேஸு பன அபனீதேஸு அங்க³ஜாதம்பி ராகே³ன கம்மனியங் ந ஹோதி, புமபா⁴வோ விக³ச்ச²தி, மஸ்ஸுஆதி³புரிஸலிங்க³ம்பி உபஸம்பதா³பி விக³ச்ச²தி, கிலேஸபரிளாஹோபி து³ன்னிவாரவீதிக்கமோ ஹோதி நபுங்ஸகபண்ட³கஸ்ஸ விய, தஸ்மா ஈதி³ஸோ உபஸம்பன்னோபி நாஸேதப்³போ³தி வத³ந்தி. யதி³ ஏவங் கஸ்மா பீ³ஜுத்³த⁴ரணே பாராஜிகங் ந பஞ்ஞத்தந்தி? எத்த² தாவ கேசி வத³ந்தி ‘‘பஞ்ஞத்தமேவேதங் ப⁴க³வதா ‘பண்ட³கோ பி⁴க்க²வே அனுபஸம்பன்னோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³, உபஸம்பன்னோ நாஸேதப்³போ³’தி வுத்தத்தா’’தி. கேசி பன ‘‘யஸ்மா பீ³ஜுத்³த⁴ரணக்க²ணே பண்ட³கோ ந ஹோதி, தஸ்மா தஸ்மிங் க²ணே பாராஜிகங் ந பஞ்ஞத்தங். யஸ்மா பன ஸோ உத்³த⁴டபீ³ஜோ பி⁴க்கு² அபரேன ஸமயேன வுத்தனயேன பண்ட³கத்தங் ஆபஜ்ஜதி, அபா⁴வகோ ஹோதி, உபஸம்பதா³ய அவத்து², ததோ ஏவ சஸ்ஸ உபஸம்பதா³ விக³ச்ச²தி, தஸ்மா ஏஸ பண்ட³கத்துபக³மனகாலதோ பட்டா²ய ஜாதியா நபுங்ஸகபண்ட³கேன ஸத்³தி⁴ங் யோஜெத்வா ‘உபஸம்பன்னோ நாஸேதப்³போ³’தி அப⁴ப்³போ³தி வுத்தோ, ந ததோ புப்³பே³. அயஞ்ச கிஞ்சாபி ஸஹேதுகோ, பா⁴வக்க²யேன பனஸ்ஸ அஹேதுகஸதி³ஸதாய மக்³கோ³பி ந உப்பஜ்ஜதீ’’தி வத³ந்தி. அபரே பன ‘‘பப்³ப³ஜ்ஜதோ புப்³பே³ உபக்கமேன பண்ட³கபா⁴வமாபன்னங் ஸந்தா⁴ய ‘உபஸம்பன்னோ நாஸேதப்³போ³’தி வுத்தங், உபஸம்பன்னஸ்ஸ பன பச்சா² உபக்கமேன உபஸம்பதா³பி ந விக³ச்ச²தீ’’தி, தங் ந யுத்தங். யத³க்³கே³ன ஹி பப்³ப³ஜ்ஜதோ புப்³பே³ உபக்கமேன அப⁴ப்³போ³ ஹோதி, தத³க்³கே³ன பச்சா²பி ஹோதீதி வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங்.

    ‘‘Bījāniapanītānī’’ti vuttattā bījesu ṭhitesu nimittamatte apanīte paṇḍako na hoti. Bhikkhunopi anābādhapaccayā tadapanayane thullaccayameva, na paṇḍakattaṃ. Bījesu pana apanītesu aṅgajātampi rāgena kammaniyaṃ na hoti, pumabhāvo vigacchati, massuādipurisaliṅgampi upasampadāpi vigacchati, kilesapariḷāhopi dunnivāravītikkamo hoti napuṃsakapaṇḍakassa viya, tasmā īdiso upasampannopi nāsetabboti vadanti. Yadi evaṃ kasmā bījuddharaṇe pārājikaṃ na paññattanti? Ettha tāva keci vadanti ‘‘paññattamevetaṃ bhagavatā ‘paṇḍako bhikkhave anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabbo’ti vuttattā’’ti. Keci pana ‘‘yasmā bījuddharaṇakkhaṇe paṇḍako na hoti, tasmā tasmiṃ khaṇe pārājikaṃ na paññattaṃ. Yasmā pana so uddhaṭabījo bhikkhu aparena samayena vuttanayena paṇḍakattaṃ āpajjati, abhāvako hoti, upasampadāya avatthu, tato eva cassa upasampadā vigacchati, tasmā esa paṇḍakattupagamanakālato paṭṭhāya jātiyā napuṃsakapaṇḍakena saddhiṃ yojetvā ‘upasampanno nāsetabbo’ti abhabboti vutto, na tato pubbe. Ayañca kiñcāpi sahetuko, bhāvakkhayena panassa ahetukasadisatāya maggopi na uppajjatī’’ti vadanti. Apare pana ‘‘pabbajjato pubbe upakkamena paṇḍakabhāvamāpannaṃ sandhāya ‘upasampanno nāsetabbo’ti vuttaṃ, upasampannassa pana pacchā upakkamena upasampadāpi na vigacchatī’’ti, taṃ na yuttaṃ. Yadaggena hi pabbajjato pubbe upakkamena abhabbo hoti, tadaggena pacchāpi hotīti vīmaṃsitvā gahetabbaṃ.

    இத்த²த்தாதி³ பா⁴வோ நத்தி² ஏதஸ்ஸாதி அபா⁴வகோ. பப்³ப³ஜ்ஜா ந வாரிதாதி எத்த² பப்³ப³ஜ்ஜாக்³க³ஹணேனேவ உபஸம்பதா³பி க³ஹிதா. தேனாஹ ‘‘யஸ்ஸ செத்த² பப்³ப³ஜ்ஜா வாரிதா’’திஆதி³. தஸ்மிங் யேவஸ்ஸ பக்கே² பப்³ப³ஜ்ஜா வாரிதாதி எத்த² பன அபண்ட³கபக்கே²பி பப்³ப³ஜ்ஜாமத்தமேவ லப⁴தி, உபஸம்பதா³ பன ததா³பி ந வட்டதி, பண்ட³கபக்கே² பன ஆக³தோ லிங்க³னாஸனாய நாஸேதப்³போ³தி வேதி³தப்³ப³ந்தி வுத்தங்.
