Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    22. பப்³ப³ஜ்ஜாவினிச்ச²யகதா²

    22. Pabbajjāvinicchayakathā

    123. பப்³ப³ஜ்ஜாதி எத்த² பன பப்³ப³ஜ்ஜாபெக்க²ங் குலபுத்தங் பப்³பா³ஜெந்தேன யே பாளியங் ‘‘ந பி⁴க்க²வே பஞ்சஹி ஆபா³தே⁴ஹி பு²ட்டோ² பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ 89) படிக்கி²த்தா புக்³க³லா, தே வஜ்ஜெத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாதோ³ஸவிரஹிதோ புக்³க³லோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 88) – குட்ட²ங் க³ண்டோ³ கிலாஸோ ஸோஸோ அபமாரோதி இமேஹி பஞ்சஹி ஆபா³தே⁴ஹி பு²ட்டோ² ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³, பப்³பா³ஜெந்தோ பன து³க்கடங் ஆபஜ்ஜதி ‘‘யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி வுத்தத்தா. தத்த² குட்ட²ந்தி ரத்தகுட்ட²ங் வா ஹோது காளகுட்ட²ங் வா, யங் கிஞ்சி கிடிப⁴த³த்³த³உகச்சு²ஆதி³ப்பபே⁴த³ம்பி ஸப்³ப³ங் குட்ட²மேவாதி வுத்தங். தஞ்சே நக²பிட்டி²ப்பமாணம்பி வட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் ஹோதி, ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசே பன நிவாஸனபாவுரணேஹி பகதிபடிச்ச²ன்னட்டா²னே நக²பிட்டி²ப்பமாணங் அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங் ஹோதி, வட்டதி. ‘‘முகே² பன ஹத்த²பாத³பிட்டீ²ஸு வா ஸசேபி அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தங், நக²பிட்டி²தோ ச கு²த்³த³கதரம்பி ந வட்டதியேவா’’தி குருந்தி³யங் வுத்தங். திகிச்சா²பெத்வா பப்³பா³ஜெந்தேனபி பகதிவண்ணே ஜாதேயேவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, கோ³தா⁴பிட்டி²ஸதி³ஸசுண்ணஓகிரணஸரீரம்பி பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி.

    123.Pabbajjāti ettha pana pabbajjāpekkhaṃ kulaputtaṃ pabbājentena ye pāḷiyaṃ ‘‘na bhikkhave pañcahi ābādhehi phuṭṭho pabbājetabbo’’tiādinā (mahāva. 89) paṭikkhittā puggalā, te vajjetvā pabbajjādosavirahito puggalo pabbājetabbo. Tatrāyaṃ vinicchayo (mahāva. aṭṭha. 88) – kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso soso apamāroti imehi pañcahi ābādhehi phuṭṭho na pabbājetabbo, pabbājento pana dukkaṭaṃ āpajjati ‘‘yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti vuttattā. Tattha kuṭṭhanti rattakuṭṭhaṃ vā hotu kāḷakuṭṭhaṃ vā, yaṃ kiñci kiṭibhadaddaukacchuādippabhedampi sabbaṃ kuṭṭhamevāti vuttaṃ. Tañce nakhapiṭṭhippamāṇampi vaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ hoti, na pabbājetabbo. Sace pana nivāsanapāvuraṇehi pakatipaṭicchannaṭṭhāne nakhapiṭṭhippamāṇaṃ avaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ hoti, vaṭṭati. ‘‘Mukhe pana hatthapādapiṭṭhīsu vā sacepi avaḍḍhanakapakkhe ṭhitaṃ, nakhapiṭṭhito ca khuddakatarampi na vaṭṭatiyevā’’ti kurundiyaṃ vuttaṃ. Tikicchāpetvā pabbājentenapi pakativaṇṇe jāteyeva pabbājetabbo, godhāpiṭṭhisadisacuṇṇaokiraṇasarīrampi pabbājetuṃ na vaṭṭati.

    க³ண்டோ³தி மேத³க³ண்டோ³ வா ஹோது அஞ்ஞோ வா, யோ கோசி கோலட்டி²மத்தகோபி சே வட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தோ க³ண்டோ³ ஹோதி, ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. படிச்ச²ன்னட்டா²னே பன கோலட்டி²மத்தே அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தே வட்டதி, முகா²தி³கே அப்படிச்ச²ன்னட்டா²னே அவட்³ட⁴னகபக்கே² டி²தேபி ந வட்டதி. திகிச்சா²பெத்வா பப்³பா³ஜெந்தேனபி ஸரீரங் ஸச்ச²விங் காராபெத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. உண்ணிக³ண்டா³ நாம ஹொந்தி கோ³த²னகா விய அங்கு³லிகா விய ச தத்த² தத்த² லம்ப³ந்தி, ஏதேபி க³ண்டா³யேவ, தேஸு ஸதி பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி. த³ஹரகாலே கீ²ரபீளகா யொப்³ப³ன்னகாலே ச முகே² க²ரபீளகா நாம ஹொந்தி, மஹல்லககாலே நஸ்ஸந்தி, ந தா க³ண்ட³ஸங்க்²யங் க³ச்ச²ந்தி, தாஸு ஸதி பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. அஞ்ஞா பன ஸரீரே க²ரபீளகா நாம, அபரா பது³மகண்ணிகா நாம ஹொந்தி, அஞ்ஞா ஸாஸபபீ³ஜகா நாம ஸாஸபமத்தாயேவ ஸகலஸரீரங் ப²ரந்தி, ஸப்³பா³ குட்ட²ஜாதிகாவ, தாஸு ஸதி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³.

    Gaṇḍoti medagaṇḍo vā hotu añño vā, yo koci kolaṭṭhimattakopi ce vaḍḍhanakapakkhe ṭhito gaṇḍo hoti, na pabbājetabbo. Paṭicchannaṭṭhāne pana kolaṭṭhimatte avaḍḍhanakapakkhe ṭhite vaṭṭati, mukhādike appaṭicchannaṭṭhāne avaḍḍhanakapakkhe ṭhitepi na vaṭṭati. Tikicchāpetvā pabbājentenapi sarīraṃ sacchaviṃ kārāpetvā pabbājetabbo. Uṇṇigaṇḍā nāma honti gothanakā viya aṅgulikā viya ca tattha tattha lambanti, etepi gaṇḍāyeva, tesu sati pabbājetuṃ na vaṭṭati. Daharakāle khīrapīḷakā yobbannakāle ca mukhe kharapīḷakā nāma honti, mahallakakāle nassanti, na tā gaṇḍasaṅkhyaṃ gacchanti, tāsu sati pabbājetuṃ vaṭṭati. Aññā pana sarīre kharapīḷakā nāma, aparā padumakaṇṇikā nāma honti, aññā sāsapabījakā nāma sāsapamattāyeva sakalasarīraṃ pharanti, sabbā kuṭṭhajātikāva, tāsu sati na pabbājetabbo.

    கிலாஸோதி ந பி⁴ஜ்ஜனகங் ந பக்³க⁴ரணகங் பது³மபுண்ட³ரீகபத்தவண்ணங் குட்ட²ங். யேன கு³ன்னங் விய ஸப³லங் ஸரீரங் ஹோதி, தஸ்மிங் குட்டே² வுத்தனயேனேவ வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. ஸோஸோதி ஸோஸப்³யாதி⁴. தஸ்மிங் ஸதி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. அபமாரோதி பித்தும்மாதோ³ வா யக்கு²ம்மாதோ³ வா. தத்த² புப்³ப³வேரிகேன அமனுஸ்ஸேன க³ஹிதோ து³த்திகிச்சோ² ஹோதி, அப்பமத்தகேபி பன அபமாரே ஸதி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³.

    Kilāsoti na bhijjanakaṃ na paggharaṇakaṃ padumapuṇḍarīkapattavaṇṇaṃ kuṭṭhaṃ. Yena gunnaṃ viya sabalaṃ sarīraṃ hoti, tasmiṃ kuṭṭhe vuttanayeneva vinicchayo veditabbo. Sosoti sosabyādhi. Tasmiṃ sati na pabbājetabbo. Apamāroti pittummādo vā yakkhummādo vā. Tattha pubbaverikena amanussena gahito duttikiccho hoti, appamattakepi pana apamāre sati na pabbājetabbo.

    124. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ராஜப⁴டோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 90) வசனதோ ராஜப⁴டோபி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. எத்த² ச அமச்சோ வா ஹோது மஹாமத்தோ வா ஸேவகோ வா கிஞ்சி டா²னந்தரங் பத்தோ வா அப்பத்தோ வா, யோ கோசி ரஞ்ஞோ ப⁴த்தவேதனப⁴டோ, ஸப்³போ³ ராஜப⁴டோதி ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி, ஸோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. தஸ்ஸ பன புத்தனத்தபா⁴துகா யே ராஜதோ ப⁴த்தவேதனங் ந க³ண்ஹந்தி, தே பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. யோ பன ராஜதோ லத்³த⁴ங் நிப³த்³த⁴போ⁴க³ங் வா மாஸஸங்வச்ச²ரபரிப்³ப³யங் வா ரஞ்ஞோயேவ நிய்யாதே³தி, புத்தபா⁴துகே வா தங் டா²னங் ஸம்படிச்சா²பெத்வா ராஜானங் ‘‘ந தா³னாஹங் தே³வஸ்ஸ ப⁴டோ’’தி ஆபுச்ச²தி, யேன வா யங்காரணா வேதனங் க³ஹிதங், தங் கம்மங் கதங் ஹோதி, யோ வா ‘‘பப்³ப³ஜஸ்ஸூ’’தி ரஞ்ஞா அனுஞ்ஞாதோ ஹோதி, தம்பி பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி.

    124. ‘‘Na, bhikkhave, rājabhaṭo pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 90) vacanato rājabhaṭopi na pabbājetabbo. Ettha ca amacco vā hotu mahāmatto vā sevako vā kiñci ṭhānantaraṃ patto vā appatto vā, yo koci rañño bhattavetanabhaṭo, sabbo rājabhaṭoti saṅkhyaṃ gacchati, so na pabbājetabbo. Tassa pana puttanattabhātukā ye rājato bhattavetanaṃ na gaṇhanti, te pabbājetuṃ vaṭṭati. Yo pana rājato laddhaṃ nibaddhabhogaṃ vā māsasaṃvaccharaparibbayaṃ vā raññoyeva niyyādeti, puttabhātuke vā taṃ ṭhānaṃ sampaṭicchāpetvā rājānaṃ ‘‘na dānāhaṃ devassa bhaṭo’’ti āpucchati, yena vā yaṃkāraṇā vetanaṃ gahitaṃ, taṃ kammaṃ kataṃ hoti, yo vā ‘‘pabbajassū’’ti raññā anuññāto hoti, tampi pabbājetuṃ vaṭṭati.

    125. சோரோபி த⁴ஜப³ந்தோ⁴ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, த⁴ஜப³ந்தோ⁴ சோரோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 91) வுத்தத்தா. தத்த² த⁴ஜங் ப³ந்தி⁴த்வா விய விசரதீதி த⁴ஜப³ந்தோ⁴, மூலதே³வாத³யோ விய லோகே பாகடோதி வுத்தங் ஹோதி. தஸ்மா யோ கா³மகா⁴தங் வா பந்த²து³ஹனங் வா நக³ரே ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தி³கம்மங் வா கரொந்தோ விசரதி, பஞ்ஞாயதி ச ‘‘அஸுகோ நாம இத³ங் இத³ங் கரோதீ’’தி, ஸோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. யோ பன ராஜபுத்தோ ரஜ்ஜங் பத்தெ²ந்தோ கா³மகா⁴தாதீ³னி கரோதி, ஸோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ராஜானோ ஹி தஸ்மிங் பப்³ப³ஜிதே துஸ்ஸந்தி, ஸசே பன ந துஸ்ஸந்தி, ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. புப்³பே³ மஹாஜனே பாகடோ சோரோ பச்சா² சோரகம்மங் பஹாய பஞ்ச ஸீலானி ஸமாதி³யதி, தஞ்சே மனுஸ்ஸா ஏவங் ஜானந்தி, பப்³பா³ஜேதப்³போ³. யே பன அம்ப³லபு³ஜாதி³சோரகா ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தி³சோரா ஏவ வா அதி³ஸ்ஸமானா தெ²ய்யங் கரொந்தி, பச்சா²பி ‘‘இமினா நாம இத³ங் கத’’ந்தி ந பஞ்ஞாயந்தி, தேபி பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி.

    125. Coropi dhajabandho na pabbājetabbo ‘‘na, bhikkhave, dhajabandho coro pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 91) vuttattā. Tattha dhajaṃ bandhitvā viya vicaratīti dhajabandho, mūladevādayo viya loke pākaṭoti vuttaṃ hoti. Tasmā yo gāmaghātaṃ vā panthaduhanaṃ vā nagare sandhicchedādikammaṃ vā karonto vicarati, paññāyati ca ‘‘asuko nāma idaṃ idaṃ karotī’’ti, so na pabbājetabbo. Yo pana rājaputto rajjaṃ patthento gāmaghātādīni karoti, so pabbājetabbo. Rājāno hi tasmiṃ pabbajite tussanti, sace pana na tussanti, na pabbājetabbo. Pubbe mahājane pākaṭo coro pacchā corakammaṃ pahāya pañca sīlāni samādiyati, tañce manussā evaṃ jānanti, pabbājetabbo. Ye pana ambalabujādicorakā sandhicchedādicorā eva vā adissamānā theyyaṃ karonti, pacchāpi ‘‘iminā nāma idaṃ kata’’nti na paññāyanti, tepi pabbājetuṃ vaṭṭati.

    126. காரபே⁴த³கோ பன சோரோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, காரபே⁴த³கோ சோரோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 92) வுத்தத்தா. தத்த² காரோ வுச்சதி ப³ந்த⁴னாகா³ரங். இத⁴ பன அந்து³ப³ந்த⁴னங் வா ஹோது ஸங்க²லிகப³ந்த⁴னங் வா ரஜ்ஜுப³ந்த⁴னங் வா கா³மப³ந்த⁴னங் வா நிக³மப³ந்த⁴னங் வா நக³ரப³ந்த⁴னங் வா புரிஸகு³த்தி வா ஜனபத³ப³ந்த⁴னங் வா தீ³பப³ந்த⁴னங் வா, யோ ஏதேஸு யங் கிஞ்சி ப³ந்த⁴னங் பி⁴ந்தி³த்வா வா சி²ந்தி³த்வா வா முஞ்சித்வா வா விவரித்வா வா அபஸ்ஸமானானங் வா பலாயதி, ஸோ காரபே⁴த³கோதி ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. தஸ்மா ஈதி³ஸோ காரபே⁴த³கோ சோரோ தீ³பப³ந்த⁴னங் பி⁴ந்தி³த்வா தீ³பந்தரங் க³தோபி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. யோ பன ந சோரோ, கேவலங் ஹத்த²கம்மங் அகரொந்தோ ‘‘ஏவங் நோ அபலாயந்தோ கரிஸ்ஸதீ’’தி ராஜயுத்தாதீ³ஹி ப³த்³தோ⁴, ஸோ காரங் பி⁴ந்தி³த்வா பலாதோபி பப்³பா³ஜேதப்³போ³. யோ பன கா³மனிக³மபட்டனாதீ³னி கேணியா க³ஹெத்வா தங் அஸம்பாதெ³ந்தோ ப³ந்த⁴னாகா³ரங் பவேஸிதோ ஹோதி, ஸோபி பலாயித்வா ஆக³தோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. யோபி கஸிகம்மாதீ³ஹி த⁴னங் ஸம்பாதெ³த்வா ஜீவந்தோ ‘‘நிதா⁴னங் இமினா லத்³த⁴’’ந்தி பேஸுஞ்ஞங் உபஸங்ஹரித்வா கேனசி ப³ந்தா⁴பிதோ ஹோதி, தங் தத்தே²வ பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி, பலாயித்வா க³தங் பன க³தட்டா²னே பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி.

    126. Kārabhedako pana coro na pabbājetabbo ‘‘na, bhikkhave, kārabhedako coro pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 92) vuttattā. Tattha kāro vuccati bandhanāgāraṃ. Idha pana andubandhanaṃ vā hotu saṅkhalikabandhanaṃ vā rajjubandhanaṃ vā gāmabandhanaṃ vā nigamabandhanaṃ vā nagarabandhanaṃ vā purisagutti vā janapadabandhanaṃ vā dīpabandhanaṃ vā, yo etesu yaṃ kiñci bandhanaṃ bhinditvā vā chinditvā vā muñcitvā vā vivaritvā vā apassamānānaṃ vā palāyati, so kārabhedakoti saṅkhyaṃ gacchati. Tasmā īdiso kārabhedako coro dīpabandhanaṃ bhinditvā dīpantaraṃ gatopi na pabbājetabbo. Yo pana na coro, kevalaṃ hatthakammaṃ akaronto ‘‘evaṃ no apalāyanto karissatī’’ti rājayuttādīhi baddho, so kāraṃ bhinditvā palātopi pabbājetabbo. Yo pana gāmanigamapaṭṭanādīni keṇiyā gahetvā taṃ asampādento bandhanāgāraṃ pavesito hoti, sopi palāyitvā āgato na pabbājetabbo. Yopi kasikammādīhi dhanaṃ sampādetvā jīvanto ‘‘nidhānaṃ iminā laddha’’nti pesuññaṃ upasaṃharitvā kenaci bandhāpito hoti, taṃ tattheva pabbājetuṃ na vaṭṭati, palāyitvā gataṃ pana gataṭṭhāne pabbājetuṃ vaṭṭati.

    127. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, லிகி²தகோ சோரோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 93) வசனதோ பன லிகி²தகோ சோரோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. தத்த² லிகி²தகோ நாம யோ கோசி சோரிகங் வா அஞ்ஞங் வா க³ருங் ராஜாபராத⁴ங் கத்வா பலாதோ, ராஜா ச நங் பண்ணே வா பொத்த²கே வா ‘‘இத்த²ன்னாமோ யத்த² தி³ஸ்ஸதி, தத்த² க³ஹெத்வா மாரேதப்³போ³’’தி வா ‘‘ஹத்த²பாதா³தீ³னி அஸ்ஸ சி²ந்தி³தப்³பா³னீ’’தி வா ‘‘எத்தகங் நாம த³ண்ட³ங் ஆஹராபேதப்³போ³’’தி வா லிகா²பேதி, அயங் லிகி²தகோ நாம, ஸோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³.

    127. ‘‘Na, bhikkhave, likhitako coro pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 93) vacanato pana likhitako coro na pabbājetabbo. Tattha likhitako nāma yo koci corikaṃ vā aññaṃ vā garuṃ rājāparādhaṃ katvā palāto, rājā ca naṃ paṇṇe vā potthake vā ‘‘itthannāmo yattha dissati, tattha gahetvā māretabbo’’ti vā ‘‘hatthapādādīni assa chinditabbānī’’ti vā ‘‘ettakaṃ nāma daṇḍaṃ āharāpetabbo’’ti vā likhāpeti, ayaṃ likhitako nāma, so na pabbājetabbo.

    128. கஸாஹதோ கதத³ண்ட³கம்மோபி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, கஸாஹதோ கதத³ண்ட³கம்மோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 94) வசனதோ. எத்த² பன யோ வசனபேஸனாதீ³னி அகரொந்தோ ஹஞ்ஞதி, ந ஸோ கதத³ண்ட³கம்மோ. யோ பன கேணியா வா அஞ்ஞதா² வா கிஞ்சி க³ஹெத்வா கா²தி³த்வா புன தா³துங் அஸக்கொந்தோ ‘‘அயமேவ தே த³ண்டோ³ ஹோதூ’’தி கஸாஹி ஹஞ்ஞதி, அயமேவ கஸாஹதோ கதத³ண்ட³கம்மோ. ஸோ ச கஸாஹி வா ஹதோ ஹோது அட்³ட⁴த³ண்ட³காதீ³னங் வா அஞ்ஞதரேன, யாவ அல்லவணோ ஹோதி, ந தாவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, வணே பன பாகதிகே கத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசே பன ஜாணூஹி வா கப்பரேஹி வா நாளிகேரபாஸாணாதீ³ஹி வா கா⁴தெத்வா முத்தோ ஹோதி, ஸரீரே சஸ்ஸ க³ண்டி²யோ பஞ்ஞாயந்தி, ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³, பா²ஸுகங் கத்வா ஏவ க³ண்டீ²ஸு ஸன்னிஸின்னாஸு பப்³பா³ஜேதப்³போ³.

    128. Kasāhato katadaṇḍakammopi na pabbājetabbo ‘‘na, bhikkhave, kasāhato katadaṇḍakammo pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 94) vacanato. Ettha pana yo vacanapesanādīni akaronto haññati, na so katadaṇḍakammo. Yo pana keṇiyā vā aññathā vā kiñci gahetvā khāditvā puna dātuṃ asakkonto ‘‘ayameva te daṇḍo hotū’’ti kasāhi haññati, ayameva kasāhato katadaṇḍakammo. So ca kasāhi vā hato hotu aḍḍhadaṇḍakādīnaṃ vā aññatarena, yāva allavaṇo hoti, na tāva pabbājetabbo, vaṇe pana pākatike katvā pabbājetabbo. Sace pana jāṇūhi vā kapparehi vā nāḷikerapāsāṇādīhi vā ghātetvā mutto hoti, sarīre cassa gaṇṭhiyo paññāyanti, na pabbājetabbo, phāsukaṃ katvā eva gaṇṭhīsu sannisinnāsu pabbājetabbo.

    129. லக்க²ணாஹதோ பன கதத³ண்ட³கம்மோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, லக்க²ணஹதோ கதத³ண்ட³கம்மோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 95) வசனதோ. எத்த²பி கதத³ண்ட³கம்மபா⁴வோ புரிமனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. யஸ்ஸ பன நலாடே வா ஊருஆதீ³ஸு வா தத்தேன லோஹேன லக்க²ணங் ஆஹதங் ஹோதி, ஸோ ஸசே பு⁴ஜிஸ்ஸோ, யாவ அல்லவணோ ஹோதி , தாவ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசேபிஸ்ஸ வணா ருள்ஹா ஹொந்தி ச²வியா ஸமபரிச்சே²தா³, லக்க²ணங் ந பஞ்ஞாயதி, திமண்ட³லங் நிவத்த²ஸ்ஸ உத்தராஸங்கே³ கதே படிச்ச²ன்னோகாஸே சே ஹோதி, பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி, அப்படிச்ச²ன்னோகாஸே சே, ந வட்டதி.

    129. Lakkhaṇāhato pana katadaṇḍakammo na pabbājetabbo ‘‘na, bhikkhave, lakkhaṇahato katadaṇḍakammo pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 95) vacanato. Etthapi katadaṇḍakammabhāvo purimanayeneva veditabbo. Yassa pana nalāṭe vā ūruādīsu vā tattena lohena lakkhaṇaṃ āhataṃ hoti, so sace bhujisso, yāva allavaṇo hoti , tāva na pabbājetabbo. Sacepissa vaṇā ruḷhā honti chaviyā samaparicchedā, lakkhaṇaṃ na paññāyati, timaṇḍalaṃ nivatthassa uttarāsaṅge kate paṭicchannokāse ce hoti, pabbājetuṃ vaṭṭati, appaṭicchannokāse ce, na vaṭṭati.

    130. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இணாயிகோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 96) வசனதோ இணாயிகோபி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. தத்த² இணாயிகோ நாம யஸ்ஸ பிதிபிதாமஹேஹி வா இணங் க³ஹிதங் ஹோதி , ஸயங் வா இணங் க³ஹிதங் ஹோதி, யங் வா ஆட²பெத்வா மாதாபிதூஹி கிஞ்சி க³ஹிதங் ஹோதி, ஸோ தங் இணங் பரேஸங் தா⁴ரேதீதி இணாயிகோ. யங் பன அஞ்ஞே ஞாதகா ஆட²பெத்வா கிஞ்சி க³ண்ஹந்தி, ஸோ ந இணாயிகோ. ந ஹி தே தங் ஆட²பேதுங் இஸ்ஸரா, தஸ்மா தங் பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி, இதரங் ந வட்டதி. ஸசே பனஸ்ஸ ஞாதிஸாலோஹிதா ‘‘மயங் த³ஸ்ஸாம, பப்³பா³ஜேத² ந’’ந்தி இணங் அத்தனோ பா⁴ரங் கரொந்தி, அஞ்ஞோ வா கோசி தஸ்ஸ ஆசாரஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘பப்³பா³ஜேத² நங், அஹங் இணங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. தேஸு அஸதி பி⁴க்கு²னா ததா²ரூபஸ்ஸ உபட்டா²கஸ்ஸபி ஆரோசேதப்³ப³ங் ‘‘ஸஹேதுகோ ஸத்தோ இணபலிபோ³தே⁴ன ந பப்³ப³ஜதீ’’தி. ஸசே ஸோ படிபஜ்ஜதி, பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசேபி அத்தனோ கப்பியப⁴ண்ட³ங் அத்தி², ‘‘ஏதங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸசே பன நேவ ஞாதகாத³யோ படிபஜ்ஜந்தி, ந அத்தனோ த⁴னங் அத்தி², ‘‘பப்³பா³ஜெத்வா பி⁴க்கா²ய சரித்வா மோசெஸ்ஸாமீ’’தி பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி. ஸசே பப்³பா³ஜேதி, து³க்கடங். பலாதோபி ஆனெத்வா தா³தப்³போ³. நோ சே தே³தி, ஸப்³ப³ங் இணங் கீ³வா ஹோதி. அஜானித்வா பப்³பா³ஜயதோ அனாபத்தி, பஸ்ஸந்தேன பன ஆனெத்வா இணஸாமிகானங் த³ஸ்ஸேதப்³போ³, அபஸ்ஸந்தஸ்ஸ கீ³வா ந ஹோதி.

    130. ‘‘Na, bhikkhave, iṇāyiko pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 96) vacanato iṇāyikopi na pabbājetabbo. Tattha iṇāyiko nāma yassa pitipitāmahehi vā iṇaṃ gahitaṃ hoti , sayaṃ vā iṇaṃ gahitaṃ hoti, yaṃ vā āṭhapetvā mātāpitūhi kiñci gahitaṃ hoti, so taṃ iṇaṃ paresaṃ dhāretīti iṇāyiko. Yaṃ pana aññe ñātakā āṭhapetvā kiñci gaṇhanti, so na iṇāyiko. Na hi te taṃ āṭhapetuṃ issarā, tasmā taṃ pabbājetuṃ vaṭṭati, itaraṃ na vaṭṭati. Sace panassa ñātisālohitā ‘‘mayaṃ dassāma, pabbājetha na’’nti iṇaṃ attano bhāraṃ karonti, añño vā koci tassa ācārasampattiṃ disvā ‘‘pabbājetha naṃ, ahaṃ iṇaṃ dassāmī’’ti vadati, pabbājetuṃ vaṭṭati. Tesu asati bhikkhunā tathārūpassa upaṭṭhākassapi ārocetabbaṃ ‘‘sahetuko satto iṇapalibodhena na pabbajatī’’ti. Sace so paṭipajjati, pabbājetabbo. Sacepi attano kappiyabhaṇḍaṃ atthi, ‘‘etaṃ dassāmī’’ti pabbājetabbo. Sace pana neva ñātakādayo paṭipajjanti, na attano dhanaṃ atthi, ‘‘pabbājetvā bhikkhāya caritvā mocessāmī’’ti pabbājetuṃ na vaṭṭati. Sace pabbājeti, dukkaṭaṃ. Palātopi ānetvā dātabbo. No ce deti, sabbaṃ iṇaṃ gīvā hoti. Ajānitvā pabbājayato anāpatti, passantena pana ānetvā iṇasāmikānaṃ dassetabbo, apassantassa gīvā na hoti.

    ஸசே இணாயிகோ அஞ்ஞங் தே³ஸங் க³ந்த்வா புச்சி²யமானோபி ‘‘நாஹங் கஸ்ஸசி கிஞ்சி தா⁴ரேமீ’’தி வத்வா பப்³ப³ஜதி, இணஸாமிகோ ச தங் பரியேஸந்தோ தத்த² க³ச்ச²தி, த³ஹரோ தங் தி³ஸ்வா பலாயதி, ஸோ தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, கேன பப்³பா³ஜிதோ, மம எத்தகங் நாம த⁴னங் க³ஹெத்வா பலாதோ’’தி வத³தி, தே²ரேன வத்தப்³ப³ங் ‘‘மயா, உபாஸக, ‘அணணோ அஹ’ந்தி வத³ந்தோ பப்³பா³ஜிதோ, கிங் தா³னி கரோமி, பஸ்ஸ மே பத்தசீவர’’ந்தி. அயங் தத்த² ஸாமீசி. பலாதே பன கீ³வா ந ஹோதி. ஸசே பன நங் தே²ரஸ்ஸ ஸம்முகா²வ தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மம இணாயிகோ’’தி வத³தி, ‘‘தவ இணாயிகங் த்வமேவ ஜானாஹீ’’தி வத்தப்³போ³, ஏவம்பி கீ³வா ந ஹோதி. ஸசேபி ஸோ ‘‘பப்³ப³ஜிதோ அயங் தா³னி குஹிங் க³மிஸ்ஸதீ’’தி வத³தி, தே²ரேன ‘‘த்வங்யேவ ஜானாஹீ’’தி வத்தப்³போ³. ஏவம்பிஸ்ஸ பலாதே கீ³வா ந ஹோதி. ஸசே பன தே²ரோ ‘‘குஹிங் தா³னி அயங் க³மிஸ்ஸதி, இதே⁴வ அச்ச²தூ’’தி வத³தி, ஸோ சே பலாயதி, கீ³வா ஹோதி. ஸசே ஸோ ஸஹேதுகோ ஸத்தோ ஹோதி வத்தஸம்பன்னோ , தே²ரேன ‘‘ஈதி³ஸோ அய’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். இணஸாமிகோ சே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி விஸ்ஸஜ்ஜேதி, இச்சேதங் குஸலங், ‘‘உபட்³டு⁴பட்³ட⁴ங் தே³தா²’’தி வத³தி, தா³தப்³ப³ங். அபரேன ஸமயேன அதிஆராத⁴கோ ஹோதி, ‘‘ஸப்³ப³ங் தே³தா²’’தி வுத்தேபி தா³தப்³ப³மேவ. ஸசே பன உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³ஸு குஸலோ ஹோதி ப³ஹூபகாரோ பி⁴க்கூ²னங், பி⁴க்கா²சாரவத்தேன பரியேஸித்வாபி இணங் தா³தப்³ப³மேவ.

    Sace iṇāyiko aññaṃ desaṃ gantvā pucchiyamānopi ‘‘nāhaṃ kassaci kiñci dhāremī’’ti vatvā pabbajati, iṇasāmiko ca taṃ pariyesanto tattha gacchati, daharo taṃ disvā palāyati, so theraṃ upasaṅkamitvā ‘‘ayaṃ, bhante, kena pabbājito, mama ettakaṃ nāma dhanaṃ gahetvā palāto’’ti vadati, therena vattabbaṃ ‘‘mayā, upāsaka, ‘aṇaṇo aha’nti vadanto pabbājito, kiṃ dāni karomi, passa me pattacīvara’’nti. Ayaṃ tattha sāmīci. Palāte pana gīvā na hoti. Sace pana naṃ therassa sammukhāva disvā ‘‘ayaṃ mama iṇāyiko’’ti vadati, ‘‘tava iṇāyikaṃ tvameva jānāhī’’ti vattabbo, evampi gīvā na hoti. Sacepi so ‘‘pabbajito ayaṃ dāni kuhiṃ gamissatī’’ti vadati, therena ‘‘tvaṃyeva jānāhī’’ti vattabbo. Evampissa palāte gīvā na hoti. Sace pana thero ‘‘kuhiṃ dāni ayaṃ gamissati, idheva acchatū’’ti vadati, so ce palāyati, gīvā hoti. Sace so sahetuko satto hoti vattasampanno , therena ‘‘īdiso aya’’nti vattabbaṃ. Iṇasāmiko ce ‘‘sādhū’’ti vissajjeti, iccetaṃ kusalaṃ, ‘‘upaḍḍhupaḍḍhaṃ dethā’’ti vadati, dātabbaṃ. Aparena samayena atiārādhako hoti, ‘‘sabbaṃ dethā’’ti vuttepi dātabbameva. Sace pana uddesaparipucchādīsu kusalo hoti bahūpakāro bhikkhūnaṃ, bhikkhācāravattena pariyesitvāpi iṇaṃ dātabbameva.

    131. தா³ஸோபி ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தா³ஸோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 97) வசனதோ. தத்த² சத்தாரோ தா³ஸா அந்தோஜாதோ த⁴னக்கீதோ கரமரானீதோ ஸாமங் தா³ஸப்³யங் உபக³தோதி. தத்த² அந்தோஜாதோ நாம ஜாதியா தா³ஸோ க⁴ரதா³ஸியா புத்தோ. த⁴னக்கீதோ நாம மாதாபிதூனங் ஸந்திகா புத்தோ வா ஸாமிகானங் ஸந்திகா தா³ஸோ வா த⁴னங் த³த்வா தா³ஸசாரித்தங் ஆரோபெத்வா கீதோ. ஏதே த்³வேபி ந பப்³பா³ஜேதப்³பா³. பப்³பா³ஜெந்தேன தத்த² தத்த² சாரித்தவஸேன அதா³ஸே கத்வா பப்³பா³ஜேதப்³பா³. கரமரானீதோ நாம திரோரட்ட²ங் விலோபங் வா கத்வா உபலாபெத்வா வா திரோரட்ட²தோ பு⁴ஜிஸ்ஸமானுஸகானி ஆஹரந்தி, அந்தோரட்டே²யேவ வா கதாபராத⁴ங் கிஞ்சி கா³மங் ராஜா ‘‘விலும்பதா²’’தி ச ஆணாபேதி, ததோ மானுஸகானிபி ஆஹரந்தி, தத்த² ஸப்³பே³ புரிஸா தா³ஸா, இத்தி²யோ தா³ஸியோ. ஏவரூபோ கரமரானீதோ தா³ஸோ யேஹி ஆனீதோ, தேஸங் ஸந்திகே வஸந்தோ வா ப³ந்த⁴னாகா³ரே ப³த்³தோ⁴ வா புரிஸேஹி ரக்கி²யமானோ வா ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³, பலாயித்வா பன க³தோ க³தட்டா²னே பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ரஞ்ஞா துட்டே²ன ‘‘கரமரானீதகே முஞ்சதா²’’தி வத்வா வா ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணேன வா நயேன ப³ந்த⁴னமொக்கே² கதே பப்³பா³ஜேதப்³போ³வ.

    131. Dāsopi na pabbājetabbo ‘‘na, bhikkhave, dāso pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 97) vacanato. Tattha cattāro dāsā antojāto dhanakkīto karamarānīto sāmaṃ dāsabyaṃ upagatoti. Tattha antojāto nāma jātiyā dāso gharadāsiyā putto. Dhanakkīto nāma mātāpitūnaṃ santikā putto vā sāmikānaṃ santikā dāso vā dhanaṃ datvā dāsacārittaṃ āropetvā kīto. Ete dvepi na pabbājetabbā. Pabbājentena tattha tattha cārittavasena adāse katvā pabbājetabbā. Karamarānīto nāma tiroraṭṭhaṃ vilopaṃ vā katvā upalāpetvā vā tiroraṭṭhato bhujissamānusakāni āharanti, antoraṭṭheyeva vā katāparādhaṃ kiñci gāmaṃ rājā ‘‘vilumpathā’’ti ca āṇāpeti, tato mānusakānipi āharanti, tattha sabbe purisā dāsā, itthiyo dāsiyo. Evarūpo karamarānīto dāso yehi ānīto, tesaṃ santike vasanto vā bandhanāgāre baddho vā purisehi rakkhiyamāno vā na pabbājetabbo, palāyitvā pana gato gataṭṭhāne pabbājetabbo. Raññā tuṭṭhena ‘‘karamarānītake muñcathā’’ti vatvā vā sabbasādhāraṇena vā nayena bandhanamokkhe kate pabbājetabbova.

    ஸாமங் தா³ஸப்³யங் உபக³தோ நாம ஜீவிதஹேது வா ஆரக்க²ஹேது வா ‘‘அஹங் தே தா³ஸோ’’தி ஸயமேவ தா³ஸபா⁴வங் உபக³தோ ராஜூனங் ஹத்தி²அஸ்ஸகோ³மஹிங்ஸகோ³பகாத³யோ விய. தாதி³ஸோ தா³ஸோ ந பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ரஞ்ஞோ வண்ணதா³ஸீனங் புத்தா ஹொந்தி அமச்சபுத்தஸதி³ஸா, தேபி ந பப்³பா³ஜேதப்³பா³. பு⁴ஜிஸ்ஸித்தி²யோ அஸஞ்ஞதா வண்ணதா³ஸீஹி ஸத்³தி⁴ங் விசரந்தி, தாஸங் புத்தே பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. ஸசே ஸயமேவ பண்ணங் ஆரோபெந்தி, ந வட்டதி. ப⁴டிபுத்தக³ணாதீ³னங் தா³ஸாபி தேஹி அதி³ன்னா ந பப்³பா³ஜேதப்³பா³. விஹாரேஸு ராஜூஹி ஆராமிகதா³ஸா நாம தி³ன்னா ஹொந்தி, தேபி பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி, பு⁴ஜிஸ்ஸே கத்வா பன பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. மஹாபச்சரியங் ‘‘அந்தோஜாதத⁴னக்கீதகே ஆனெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ‘ஆராமிகே தே³மா’தி தெ³ந்தி, தக்கங் ஸீஸே ஆஸித்தகஸதி³ஸாவ ஹொந்தி, தே பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தங். குருந்தி³யங் பன ‘‘ஆராமிகங் தே³மாதி கப்பியவோஹாரேன தெ³ந்தி, யேன கேனசி வோஹாரேன தி³ன்னோ ஹோது, நேவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³’’தி வுத்தங். து³க்³க³தமனுஸ்ஸா ‘‘ஸங்க⁴ங் நிஸ்ஸாய ஜீவிஸ்ஸாமா’’தி விஹாரே கப்பியகாரகா ஹொந்தி, ஏதே பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. யஸ்ஸ மாதாபிதரோ தா³ஸா , மாதா ஏவ வா தா³ஸீ, பிதா அதா³ஸோ, தங் பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி. யஸ்ஸ பன மாதா அதா³ஸீ, பிதா தா³ஸோ, தங் பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஞாதகா வா உபட்டா²கா வா தா³ஸங் தெ³ந்தி ‘‘இமங் பப்³பா³ஜேத², தும்ஹாகங் வெய்யாவச்சங் கரிஸ்ஸதீ’’தி, அத்தனோ வாஸ்ஸ தா³ஸோ அத்தி², பு⁴ஜிஸ்ஸோ கதோவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ஸாமிகா தா³ஸங் தெ³ந்தி ‘‘இமங் பப்³பா³ஜேத², ஸசே அபி⁴ரமிஸ்ஸதி, அதா³ஸோ. விப்³ப⁴மிஸ்ஸதி சே, அம்ஹாகங் தா³ஸோவ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி, அயங் தாவகாலிகோ நாம, தங் பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதீதி குருந்தி³யங் வுத்தங். நிஸ்ஸாமிகதா³ஸோ ஹோதி, ஸோபி பு⁴ஜிஸ்ஸோ கதோவ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. அஜானந்தோ பப்³பா³ஜெத்வா உபஸம்பாதெ³த்வா வா பச்சா² ஜானந்தி, பு⁴ஜிஸ்ஸங் காதுமேவ வட்டதி.

    Sāmaṃ dāsabyaṃ upagato nāma jīvitahetu vā ārakkhahetu vā ‘‘ahaṃ te dāso’’ti sayameva dāsabhāvaṃ upagato rājūnaṃ hatthiassagomahiṃsagopakādayo viya. Tādiso dāso na pabbājetabbo. Rañño vaṇṇadāsīnaṃ puttā honti amaccaputtasadisā, tepi na pabbājetabbā. Bhujissitthiyo asaññatā vaṇṇadāsīhi saddhiṃ vicaranti, tāsaṃ putte pabbājetuṃ vaṭṭati. Sace sayameva paṇṇaṃ āropenti, na vaṭṭati. Bhaṭiputtagaṇādīnaṃ dāsāpi tehi adinnā na pabbājetabbā. Vihāresu rājūhi ārāmikadāsā nāma dinnā honti, tepi pabbājetuṃ na vaṭṭati, bhujisse katvā pana pabbājetuṃ vaṭṭati. Mahāpaccariyaṃ ‘‘antojātadhanakkītake ānetvā bhikkhusaṅghassa ‘ārāmike demā’ti denti, takkaṃ sīse āsittakasadisāva honti, te pabbājetuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Kurundiyaṃ pana ‘‘ārāmikaṃ demāti kappiyavohārena denti, yena kenaci vohārena dinno hotu, neva pabbājetabbo’’ti vuttaṃ. Duggatamanussā ‘‘saṅghaṃ nissāya jīvissāmā’’ti vihāre kappiyakārakā honti, ete pabbājetuṃ vaṭṭati. Yassa mātāpitaro dāsā , mātā eva vā dāsī, pitā adāso, taṃ pabbājetuṃ na vaṭṭati. Yassa pana mātā adāsī, pitā dāso, taṃ pabbājetuṃ vaṭṭati. Bhikkhussa ñātakā vā upaṭṭhākā vā dāsaṃ denti ‘‘imaṃ pabbājetha, tumhākaṃ veyyāvaccaṃ karissatī’’ti, attano vāssa dāso atthi, bhujisso katova pabbājetabbo. Sāmikā dāsaṃ denti ‘‘imaṃ pabbājetha, sace abhiramissati, adāso. Vibbhamissati ce, amhākaṃ dāsova bhavissatī’’ti, ayaṃ tāvakāliko nāma, taṃ pabbājetuṃ na vaṭṭatīti kurundiyaṃ vuttaṃ. Nissāmikadāso hoti, sopi bhujisso katova pabbājetabbo. Ajānanto pabbājetvā upasampādetvā vā pacchā jānanti, bhujissaṃ kātumeva vaṭṭati.

    இமஸ்ஸ ச அத்த²ஸ்ஸ பகாஸனத்த²ங் இத³ங் வத்து²ங் வத³ந்தி – ஏகா கிர குலதா³ஸீ ஏகேன ஸத்³தி⁴ங் அனுராத⁴புரா பலாயித்வா ரோஹணே வஸமானா புத்தங் படிலபி⁴, ஸோ பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பன்னகாலே லஜ்ஜீ குக்குச்சகோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் மாதரங் புச்சி² ‘‘கிங் உபாஸிகே தும்ஹாகங் பா⁴தா வா ப⁴கி³னீ வா நத்தி², ந கிஞ்சி ஞாதகங் பஸ்ஸாமீ’’தி. தாத, அஹங் அனுராத⁴புரே குலதா³ஸீ, தவ பிதரா ஸத்³தி⁴ங் பலாயித்வா இத⁴ வஸாமீதி. ஸீலவா பி⁴க்கு² ‘‘அஸுத்³தா⁴ கிர மே பப்³ப³ஜ்ஜா’’தி ஸங்வேக³ங் லபி⁴த்வா மாதரங் தஸ்ஸ குலஸ்ஸ நாமகொ³த்தங் புச்சி²த்வா அனுராத⁴புரங் ஆக³ம்ம தஸ்ஸ குலஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரே அட்டா²ஸி, ‘‘அதிச்ச²த², ப⁴ந்தே’’தி வுத்தேபி நாதிக்கமி. தே ஆக³ந்த்வா ‘‘கிங், ப⁴ந்தே’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘தும்ஹாகங் இத்த²ன்னாமா தா³ஸீ பலாதா அத்தீ²’’தி? ‘‘அத்தி², ப⁴ந்தே’’. அஹங் தஸ்ஸா புத்தோ, ஸசே மங் தும்ஹே அனுஜானாத², பப்³ப³ஜ்ஜங் லபா⁴மி, தும்ஹே மய்ஹங் ஸாமிகாதி. தே ஹட்ட²துட்டா² ஹுத்வா ‘‘ஸுத்³தா⁴, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பப்³ப³ஜ்ஜா’’தி தங் பு⁴ஜிஸ்ஸங் கத்வா மஹாவிஹாரே வஸாபேஸுங் சதூஹி பச்சயேஹி படிஜக்³க³ந்தா. தே²ரோ தங் குலங் நிஸ்ஸாய வஸமானோயேவ அரஹத்தங் பாபுணீதி.

    Imassa ca atthassa pakāsanatthaṃ idaṃ vatthuṃ vadanti – ekā kira kuladāsī ekena saddhiṃ anurādhapurā palāyitvā rohaṇe vasamānā puttaṃ paṭilabhi, so pabbajitvā upasampannakāle lajjī kukkuccako ahosi. Athekadivasaṃ mātaraṃ pucchi ‘‘kiṃ upāsike tumhākaṃ bhātā vā bhaginī vā natthi, na kiñci ñātakaṃ passāmī’’ti. Tāta, ahaṃ anurādhapure kuladāsī, tava pitarā saddhiṃ palāyitvā idha vasāmīti. Sīlavā bhikkhu ‘‘asuddhā kira me pabbajjā’’ti saṃvegaṃ labhitvā mātaraṃ tassa kulassa nāmagottaṃ pucchitvā anurādhapuraṃ āgamma tassa kulassa gharadvāre aṭṭhāsi, ‘‘aticchatha, bhante’’ti vuttepi nātikkami. Te āgantvā ‘‘kiṃ, bhante’’ti pucchiṃsu. ‘‘Tumhākaṃ itthannāmā dāsī palātā atthī’’ti? ‘‘Atthi, bhante’’. Ahaṃ tassā putto, sace maṃ tumhe anujānātha, pabbajjaṃ labhāmi, tumhe mayhaṃ sāmikāti. Te haṭṭhatuṭṭhā hutvā ‘‘suddhā, bhante, tumhākaṃ pabbajjā’’ti taṃ bhujissaṃ katvā mahāvihāre vasāpesuṃ catūhi paccayehi paṭijaggantā. Thero taṃ kulaṃ nissāya vasamānoyeva arahattaṃ pāpuṇīti.

    132. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஹத்த²ச்சி²ன்னோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ந பாத³ச்சி²ன்னோ, ந ஹத்த²பாத³ச்சி²ன்னோ, ந கண்ணச்சி²ன்னோ, ந கண்ணனாஸச்சி²ன்னோ, ந அங்கு³லிச்சி²ன்னோ, ந அளச்சி²ன்னோ, ந கண்ட³ரச்சி²ன்னோ, ந ப²ணஹத்த²கோ, ந கு²ஜ்ஜோ, ந வாமனோ ந க³லக³ண்டீ³, ந லக்க²ணாஹதோ, ந கஸாஹதோ, ந லிகி²தகோ, ந ஸீபதீ³, ந பாபரோகீ³, ந பரிஸதூ³ஸகோ, ந காணோ, ந குணீ, ந க²ஞ்ஜோ, ந பக்க²ஹதோ, ந சி²ன்னிரியாபதோ², ந ஜராது³ப்³ப³லோ, ந அந்தோ⁴, ந மூகோ³, ந ப³தி⁴ரோ, ந அந்த⁴மூகோ³, ந அந்த⁴ப³தி⁴ரோ, ந மூக³ப³தி⁴ரோ, ந அந்த⁴மூக³ப³தி⁴ரோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 119) வசனதோ பன ஹத்த²ச்சி²ன்னாத³யோபி ந பப்³பா³ஜேதப்³பா³.

    132. ‘‘Na, bhikkhave, hatthacchinno pabbājetabbo. Na pādacchinno, na hatthapādacchinno, na kaṇṇacchinno, na kaṇṇanāsacchinno, na aṅgulicchinno, na aḷacchinno, na kaṇḍaracchinno, na phaṇahatthako, na khujjo, na vāmano na galagaṇḍī, na lakkhaṇāhato, na kasāhato, na likhitako, na sīpadī, na pāparogī, na parisadūsako, na kāṇo, na kuṇī, na khañjo, na pakkhahato, na chinniriyāpatho, na jarādubbalo, na andho, na mūgo, na badhiro, na andhamūgo, na andhabadhiro, na mūgabadhiro, na andhamūgabadhiro pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 119) vacanato pana hatthacchinnādayopi na pabbājetabbā.

    தத்த² ஹத்த²ச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ ஹத்த²தலே வா மணிப³ந்தே⁴ வா கப்பரே வா யத்த² கத்த²சி ஏகோ வா த்³வே வா ஹத்தா² சி²ன்னா ஹொந்தி. பாத³ச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ அக்³க³பாதே³ வா கொ³ப்ப²கேஸு வா ஜங்கா⁴ய வா யத்த² கத்த²சி ஏகோ வா த்³வே வா பாதா³ சி²ன்னா ஹொந்தி. ஹத்த²பாத³ச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ வுத்தப்பகாரேனேவ சதூஸு ஹத்த²பாதே³ஸு த்³வே வா தயோ வா ஸப்³பே³ வா ஹத்த²பாதா³ சி²ன்னா ஹொந்தி. கண்ணச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ கண்ணமூலே வா கண்ணஸக்க²லிகாய வா ஏகோ வா த்³வே வா கண்ணா சி²ன்னா ஹொந்தி. யஸ்ஸ பன கண்ணாவட்டே சி²ஜ்ஜந்தி, ஸக்கா ச ஹோதி ஸங்கா⁴டேதுங், ஸோ கண்ணங் ஸங்கா⁴டெத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. நாஸச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ அஜபத³கே வா அக்³கே³ வா ஏகபுடே வா யத்த² கத்த²சி நாஸா சி²ன்னா ஹோதி. யஸ்ஸ பன நாஸிகா ஸக்கா ஹோதி ஸந்தே⁴துங், ஸோ தங் பா²ஸுகங் கத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. கண்ணனாஸச்சி²ன்னோ உப⁴யவஸேன வேதி³தப்³போ³. அங்கு³லிச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ நக²ஸேஸங் அத³ஸ்ஸெத்வா ஏகா வா ப³ஹூ வா அங்கு³லியோ சி²ன்னா ஹொந்தி. யஸ்ஸ பன ஸுத்ததந்துமத்தம்பி நக²ஸேஸங் பஞ்ஞாயதி, தங் பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. அளச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ சதூஸு அங்கு³ட்ட²கேஸு அங்கு³லியங் வுத்தனயேனேவ ஏகோ வா ப³ஹூ வா அங்கு³ட்ட²கா சி²ன்னா ஹொந்தி. கண்ட³ரச்சி²ன்னோதி யஸ்ஸ கண்ட³ரனாமகா மஹான்ஹாரூ புரதோ வா பச்ச²தோ வா சி²ன்னா ஹொந்தி, யேஸு ஏகஸ்ஸபி சி²ன்னத்தா அக்³க³பாதே³ன வா சங்கமதி, மூலேன வா சங்கமதி, ந பாத³ங் பதிட்டா²பேதுங் ஸக்கோதி.

    Tattha hatthacchinnoti yassa hatthatale vā maṇibandhe vā kappare vā yattha katthaci eko vā dve vā hatthā chinnā honti. Pādacchinnoti yassa aggapāde vā gopphakesu vā jaṅghāya vā yattha katthaci eko vā dve vā pādā chinnā honti. Hatthapādacchinnoti yassa vuttappakāreneva catūsu hatthapādesu dve vā tayo vā sabbe vā hatthapādā chinnā honti. Kaṇṇacchinnoti yassa kaṇṇamūle vā kaṇṇasakkhalikāya vā eko vā dve vā kaṇṇā chinnā honti. Yassa pana kaṇṇāvaṭṭe chijjanti, sakkā ca hoti saṅghāṭetuṃ, so kaṇṇaṃ saṅghāṭetvā pabbājetabbo. Nāsacchinnoti yassa ajapadake vā agge vā ekapuṭe vā yattha katthaci nāsā chinnā hoti. Yassa pana nāsikā sakkā hoti sandhetuṃ, so taṃ phāsukaṃ katvā pabbājetabbo. Kaṇṇanāsacchinno ubhayavasena veditabbo. Aṅgulicchinnoti yassa nakhasesaṃ adassetvā ekā vā bahū vā aṅguliyo chinnā honti. Yassa pana suttatantumattampi nakhasesaṃ paññāyati, taṃ pabbājetuṃ vaṭṭati. Aḷacchinnoti yassa catūsu aṅguṭṭhakesu aṅguliyaṃ vuttanayeneva eko vā bahū vā aṅguṭṭhakā chinnā honti. Kaṇḍaracchinnoti yassa kaṇḍaranāmakā mahānhārū purato vā pacchato vā chinnā honti, yesu ekassapi chinnattā aggapādena vā caṅkamati, mūlena vā caṅkamati, na pādaṃ patiṭṭhāpetuṃ sakkoti.

    ப²ணஹத்த²கோதி யஸ்ஸ வக்³கு³லிபக்க²கா விய அங்கு³லியோ ஸம்ப³த்³தா⁴ ஹொந்தி, ஏதங் பப்³பா³ஜேதுகாமேன அங்கு³லந்தரிகாயோ பா²லெத்வா ஸப்³ப³ங் அந்தரசம்மங் அபனெத்வா பா²ஸுகங் கத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. யஸ்ஸபி ச² அங்கு³லியோ ஹொந்தி, தங் பப்³பா³ஜேதுகாமேன அதி⁴கங் அங்கு³லிங் சி²ந்தி³த்வா பா²ஸுகங் கத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. கு²ஜ்ஜோதி யோ உரஸ்ஸ வா பிட்டி²யா வா பஸ்ஸஸ்ஸ வா நிக்க²ந்தத்தா கு²ஜ்ஜஸரீரோ. யஸ்ஸ பன கிஞ்சி கிஞ்சி அங்க³பச்சங்க³ங் ஈஸகங் வங்கங், தங் பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதி. மஹாபுரிஸோ ஏவ ஹி ப்³ரஹ்முஜுக³த்தோ, அவஸேஸோ ஸத்தோ அகு²ஜ்ஜோ நாம நத்தி². வாமனோதி ஜங்க⁴வாமனோ வா கடிவாமனோ வா உப⁴யவாமனோ வா. ஜங்க⁴வாமனஸ்ஸ கடிதோ பட்டா²ய ஹெட்டி²மகாயோ ரஸ்ஸோ ஹோதி, உபரிமகாயோ பரிபுண்ணோ. கடிவாமனஸ்ஸ கடிதோ பட்டா²ய உபரிமகாயோ ரஸ்ஸோ ஹோதி, ஹெட்டி²மகாயோ பரிபுண்ணோ. உப⁴யவாமனஸ்ஸ உபோ⁴பி காயா ரஸ்ஸா ஹொந்தி, யேஸங் ரஸ்ஸத்தா பூ⁴தானங் விய பரிவடுமோ மஹாகுச்சி²க⁴டஸதி³ஸோ அத்தபா⁴வோ ஹோதி, தங் திவித⁴ம்பி பப்³பா³ஜேதுங் ந வட்டதி.
