Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
5. பப்³ப³தஸுத்தங்
5. Pabbatasuttaṃ
128. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ஆராமே. அத² கோ² அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கீவதீ³கோ⁴ நு கோ², ப⁴ந்தே, கப்போ’’தி? ‘‘தீ³கோ⁴ கோ², பி⁴க்கு², கப்போ. ஸோ ந ஸுகரோ ஸங்கா²துங் எத்தகானி வஸ்ஸானி இதி வா, எத்தகானி வஸ்ஸஸதானி இதி வா, எத்தகானி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி இதி வா, எத்தகானி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி இதி வா’’தி.
128. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ārāme. Atha kho aññataro bhikkhu yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho so bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kīvadīgho nu kho, bhante, kappo’’ti? ‘‘Dīgho kho, bhikkhu, kappo. So na sukaro saṅkhātuṃ ettakāni vassāni iti vā, ettakāni vassasatāni iti vā, ettakāni vassasahassāni iti vā, ettakāni vassasatasahassāni iti vā’’ti.
‘‘ஸக்கா பன, ப⁴ந்தே, உபமங் காது’’ந்தி? ‘‘ஸக்கா, பி⁴க்கூ²’’தி ப⁴க³வா அவோச. ‘‘ஸெய்யதா²பி , பி⁴க்கு², மஹாஸேலோ பப்³ப³தோ யோஜனங் ஆயாமேன யோஜனங் வித்தா²ரேன யோஜனங் உப்³பே³தே⁴ன அச்சி²ன்னோ அஸுஸிரோ ஏகக்³க⁴னோ. தமேனங் புரிஸோ வஸ்ஸஸதஸ்ஸ வஸ்ஸஸதஸ்ஸ அச்சயேன காஸிகேன வத்தே²ன ஸகிங் ஸகிங் பரிமஜ்ஜெய்ய. கி²ப்பதரங் கோ² ஸோ, பி⁴க்கு², மஹாஸேலோ பப்³ப³தோ இமினா உபக்கமேன பரிக்க²யங் பரியாதா³னங் க³ச்செ²ய்ய , ந த்வேவ கப்போ. ஏவங் தீ³கோ⁴, பி⁴க்கு², கப்போ. ஏவங் தீ³கா⁴னங் கோ², பி⁴க்கு² , கப்பானங் நேகோ கப்போ ஸங்ஸிதோ, நேகங் கப்பஸதங் ஸங்ஸிதங், நேகங் கப்பஸஹஸ்ஸங் ஸங்ஸிதங், நேகங் கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் ஸங்ஸிதங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? அனமதக்³கோ³யங், பி⁴க்கு², ஸங்ஸாரோ. புப்³பா³ கோடி…பே॰… யாவஞ்சித³ங், பி⁴க்கு², அலமேவ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு நிப்³பி³ந்தி³துங், அலங் விரஜ்ஜிதுங், அலங் விமுச்சிது’’ந்தி. பஞ்சமங்.
‘‘Sakkā pana, bhante, upamaṃ kātu’’nti? ‘‘Sakkā, bhikkhū’’ti bhagavā avoca. ‘‘Seyyathāpi , bhikkhu, mahāselo pabbato yojanaṃ āyāmena yojanaṃ vitthārena yojanaṃ ubbedhena acchinno asusiro ekagghano. Tamenaṃ puriso vassasatassa vassasatassa accayena kāsikena vatthena sakiṃ sakiṃ parimajjeyya. Khippataraṃ kho so, bhikkhu, mahāselo pabbato iminā upakkamena parikkhayaṃ pariyādānaṃ gaccheyya , na tveva kappo. Evaṃ dīgho, bhikkhu, kappo. Evaṃ dīghānaṃ kho, bhikkhu , kappānaṃ neko kappo saṃsito, nekaṃ kappasataṃ saṃsitaṃ, nekaṃ kappasahassaṃ saṃsitaṃ, nekaṃ kappasatasahassaṃ saṃsitaṃ. Taṃ kissa hetu? Anamataggoyaṃ, bhikkhu, saṃsāro. Pubbā koṭi…pe… yāvañcidaṃ, bhikkhu, alameva sabbasaṅkhāresu nibbindituṃ, alaṃ virajjituṃ, alaṃ vimuccitu’’nti. Pañcamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. பப்³ப³தஸுத்தவண்ணனா • 5. Pabbatasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. பப்³ப³தஸுத்தவண்ணனா • 5. Pabbatasuttavaṇṇanā