Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[195] 5. பப்³ப³தூபத்த²ரஜாதகவண்ணனா
[195] 5. Pabbatūpattharajātakavaṇṇanā
பப்³ப³தூபத்த²ரே ரம்மேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலராஜானங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. கோஸலரஞ்ஞோ கிர ஏகோ அமச்சோ அந்தேபுரே பது³ஸ்ஸி. ராஜாபி பரிவீமங்ஸமானோ தங் தத²தோ ஞத்வா ‘‘ஸத்து² ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் அந்தேபுரே ஏகோ அமச்சோ பது³ஸ்ஸி, தஸ்ஸ கிங் காதுங் வட்டதீ’’தி புச்சி². அத² நங் ஸத்தா² ‘‘உபகாரகோ தே, மஹாராஜ, ஸோ ச அமச்சோ ஸா ச இத்தீ² பியா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, அதிவிய உபகாரகோ ஸகலங் ராஜகுலங் ஸந்தா⁴ரேதி, ஸாபி மே இத்தீ² பியா’’தி வுத்தே ‘‘மஹாராஜ, ‘அத்தனோ உபகாரகேஸு ஸேவகேஸு பியாஸு ச இத்தீ²ஸு து³ப்³பி⁴துங் ந ஸக்கா’தி புப்³பே³பி ராஜானோ பண்டி³தானங் கத²ங் ஸுத்வா மஜ்ஜ²த்தாவ அஹேஸு’’ந்தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Pabbatūpatthare rammeti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarājānaṃ ārabbha kathesi. Kosalarañño kira eko amacco antepure padussi. Rājāpi parivīmaṃsamāno taṃ tathato ñatvā ‘‘satthu ārocessāmī’’ti jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ‘‘bhante, amhākaṃ antepure eko amacco padussi, tassa kiṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti pucchi. Atha naṃ satthā ‘‘upakārako te, mahārāja, so ca amacco sā ca itthī piyā’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante, ativiya upakārako sakalaṃ rājakulaṃ sandhāreti, sāpi me itthī piyā’’ti vutte ‘‘mahārāja, ‘attano upakārakesu sevakesu piyāsu ca itthīsu dubbhituṃ na sakkā’ti pubbepi rājāno paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā majjhattāva ahesu’’nti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அமச்சகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஏகோ அமச்சோ அந்தேபுரே பது³ஸ்ஸி. ராஜா நங் தத²தோ ஞத்வா ‘‘அமச்சோபி மே ப³ஹூபகாரோ, அயங் இத்தீ²பி மே பியா, த்³வேபி இமே நாஸேதுங் ந ஸக்கா , பண்டி³தாமச்சங் பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா ஸசே ஸஹிதப்³ப³ங் ப⁴விஸ்ஸதி, ஸஹிஸ்ஸாமி, நோ சே, ந ஸஹிஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் பக்கோஸாபெத்வா ஆஸனங் த³த்வா ‘‘பண்டி³த, பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘புச்ச²த², மஹாராஜ, விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto amaccakule nibbattitvā vayappatto tassa atthadhammānusāsako ahosi. Athassa rañño eko amacco antepure padussi. Rājā naṃ tathato ñatvā ‘‘amaccopi me bahūpakāro, ayaṃ itthīpi me piyā, dvepi ime nāsetuṃ na sakkā , paṇḍitāmaccaṃ pañhaṃ pucchitvā sace sahitabbaṃ bhavissati, sahissāmi, no ce, na sahissāmī’’ti bodhisattaṃ pakkosāpetvā āsanaṃ datvā ‘‘paṇḍita, pañhaṃ pucchissāmī’’ti vatvā ‘‘pucchatha, mahārāja, vissajjessāmī’’ti vutte pañhaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
89.
89.
‘‘பப்³ப³தூபத்த²ரே ரம்மே, ஜாதா பொக்க²ரணீ ஸிவா;
‘‘Pabbatūpatthare ramme, jātā pokkharaṇī sivā;
தங் ஸிங்கா³லோ அபாபாயி, ஜானங் ஸீஹேன ரக்கி²த’’ந்தி.
Taṃ siṅgālo apāpāyi, jānaṃ sīhena rakkhita’’nti.
தத்த² பப்³ப³தூபத்த²ரே ரம்மேதி ஹிமவந்தபப்³ப³தபாதே³ பத்த²ரித்வா டி²தே அங்க³ணட்டா²னேதி அத்தோ². ஜாதா பொக்க²ரணீ ஸிவாதி ஸிவா ஸீதலா மது⁴ரோத³கா பொக்க²ரணீ நிப்³ப³த்தா, அபிச கோ² பொக்க²ரஸஞ்ச²ன்னா நதீ³பி பொக்க²ரணீயேவ. அபாபாயீதி அப-இதி உபஸக்³கோ³, அபாயீதி அத்தோ². ஜானங் ஸீஹேன ரக்கி²தந்தி ஸா பொக்க²ரணீ ஸீஹபரிபோ⁴கா³ ஸீஹேன ரக்கி²தா, ஸோபி நங் ஸிங்கா³லோ ‘‘ஸீஹேன ரக்கி²தா அய’’ந்தி ஜானந்தோவ அபாயி. தங் கிங் மஞ்ஞதி, பா³லோ ஸிங்கா³லோ ஸீஹஸ்ஸ அபா⁴யித்வா பிவெய்ய ஏவரூபங் பொக்க²ரணிந்தி அயமெத்தா²தி⁴ப்பாயோ.
Tattha pabbatūpatthare rammeti himavantapabbatapāde pattharitvā ṭhite aṅgaṇaṭṭhāneti attho. Jātā pokkharaṇī sivāti sivā sītalā madhurodakā pokkharaṇī nibbattā, apica kho pokkharasañchannā nadīpi pokkharaṇīyeva. Apāpāyīti apa-iti upasaggo, apāyīti attho. Jānaṃ sīhena rakkhitanti sā pokkharaṇī sīhaparibhogā sīhena rakkhitā, sopi naṃ siṅgālo ‘‘sīhena rakkhitā aya’’nti jānantova apāyi. Taṃ kiṃ maññati, bālo siṅgālo sīhassa abhāyitvā piveyya evarūpaṃ pokkharaṇinti ayametthādhippāyo.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அத்³தா⁴ ஏதஸ்ஸ அந்தேபுரே ஏகோ அமச்சோ பது³ட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Bodhisatto ‘‘addhā etassa antepure eko amacco paduṭṭho bhavissatī’’ti ñatvā dutiyaṃ gāthamāha –
90.
90.
‘‘பிவந்தி சே மஹாராஜ, ஸாபதா³னி மஹானதி³ங்;
‘‘Pivanti ce mahārāja, sāpadāni mahānadiṃ;
ந தேன அனதீ³ ஹோதி, க²மஸ்ஸு யதி³ தே பியா’’தி.
Na tena anadī hoti, khamassu yadi te piyā’’ti.
தத்த² ஸாபதா³னீதி ந கேவலங் ஸிங்கா³லோவ, அவஸேஸானி ஸுனக²பஸத³பி³ளாரமிகா³தீ³னி ஸப்³ப³ஸாபதா³னி தங் பொக்க²ரஸஞ்ச²ன்னத்தா ‘‘பொக்க²ரணீ’’தி லத்³த⁴னாமங் நதி³ங் பிவந்தி சே. ந தேன அனதீ³ ஹோதீதி நதி³யஞ்ஹி த்³விபத³சதுப்பதா³பி அஹிமச்சா²பி ஸப்³பே³ பிபாஸிதா பானீயங் பிவந்தி, ந ஸா தேன காரணேன அனதீ³ நாம ஹோதி, நாபி உச்சி²ட்ட²னதீ³. கஸ்மா? ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணத்தா. யதா² நதீ³ யேன கேனசி பீதா ந து³ஸ்ஸதி, ஏவங் இத்தீ²பி கிலேஸவஸேன ஸாமிகங் அதிக்கமித்வா அஞ்ஞேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் க³தா நேவ அனித்தீ² ஹோதி. கஸ்மா? ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணபா⁴வேன. நாபி உச்சி²ட்டி²த்தீ². கஸ்மா? ஓத³கந்திகதாய ஸுத்³த⁴பா⁴வேன. க²மஸ்ஸு யதி³ தே பியாதி யதி³ பன தே ஸா இத்தீ² பியா, ஸோ ச அமச்சோ ப³ஹூபகாரோ, தேஸங் உபி⁴ன்னம்பி க²மஸ்ஸு மஜ்ஜ²த்தபா⁴வேன திட்டா²ஹீதி.
Tattha sāpadānīti na kevalaṃ siṅgālova, avasesāni sunakhapasadabiḷāramigādīni sabbasāpadāni taṃ pokkharasañchannattā ‘‘pokkharaṇī’’ti laddhanāmaṃ nadiṃ pivanti ce. Na tena anadī hotīti nadiyañhi dvipadacatuppadāpi ahimacchāpi sabbe pipāsitā pānīyaṃ pivanti, na sā tena kāraṇena anadī nāma hoti, nāpi ucchiṭṭhanadī. Kasmā? Sabbesaṃ sādhāraṇattā. Yathā nadī yena kenaci pītā na dussati, evaṃ itthīpi kilesavasena sāmikaṃ atikkamitvā aññena saddhiṃ saṃvāsaṃ gatā neva anitthī hoti. Kasmā? Sabbesaṃ sādhāraṇabhāvena. Nāpi ucchiṭṭhitthī. Kasmā? Odakantikatāya suddhabhāvena. Khamassu yadi te piyāti yadi pana te sā itthī piyā, so ca amacco bahūpakāro, tesaṃ ubhinnampi khamassu majjhattabhāvena tiṭṭhāhīti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் அதா³ஸி. ராஜா தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா ‘‘புன ஏவரூபங் பாபகம்மங் மா கரித்தா²’’தி வத்வா உபி⁴ன்னம்பி க²மி. ததோ பட்டா²ய தே ஓரமிங்ஸு. ராஜாபி தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஜீவிதபரியோஸானே ஸக்³க³புரங் பூரேஸி. கோஸலராஜாபி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா தேஸங் உபி⁴ன்னம்பி க²மித்வா மஜ்ஜ²த்தோ அஹோஸி.
Evaṃ mahāsatto rañño ovādaṃ adāsi. Rājā tassa ovāde ṭhatvā ‘‘puna evarūpaṃ pāpakammaṃ mā karitthā’’ti vatvā ubhinnampi khami. Tato paṭṭhāya te oramiṃsu. Rājāpi dānādīni puññāni katvā jīvitapariyosāne saggapuraṃ pūresi. Kosalarājāpi imaṃ dhammadesanaṃ sutvā tesaṃ ubhinnampi khamitvā majjhatto ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.
பப்³ப³தூபத்த²ரஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Pabbatūpattharajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 195. பப்³ப³தூபத்த²ரஜாதகங் • 195. Pabbatūpattharajātakaṃ