Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    6. பப⁴ங்கரத்தே²ரஅபதா³னங்

    6. Pabhaṅkarattheraapadānaṃ

    53.

    53.

    ‘‘பது³முத்தரப⁴க³வதோ, லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Padumuttarabhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;

    விபினே சேதியங் ஆஸி, வாளமிக³ஸமாகுலே.

    Vipine cetiyaṃ āsi, vāḷamigasamākule.

    54.

    54.

    ‘‘ந கோசி விஸஹி க³ந்துங், சேதியங் அபி⁴வந்தி³துங்;

    ‘‘Na koci visahi gantuṃ, cetiyaṃ abhivandituṃ;

    திணகட்ட²லதோனத்³த⁴ங், பலுக்³க³ங் ஆஸி சேதியங்.

    Tiṇakaṭṭhalatonaddhaṃ, paluggaṃ āsi cetiyaṃ.

    55.

    55.

    ‘‘வனகம்மிகோ ததா³ ஆஸிங், பிதுமாதுமதேனஹங் 1;

    ‘‘Vanakammiko tadā āsiṃ, pitumātumatenahaṃ 2;

    அத்³த³ஸங் விபினே தூ²பங், லுக்³க³ங் திணலதாகுலங்.

    Addasaṃ vipine thūpaṃ, luggaṃ tiṇalatākulaṃ.

    56.

    56.

    ‘‘தி³ஸ்வானாஹங் பு³த்³த⁴தூ²பங், க³ருசித்தங் உபட்ட²ஹிங்;

    ‘‘Disvānāhaṃ buddhathūpaṃ, garucittaṃ upaṭṭhahiṃ;

    பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ தூ²போயங், பலுக்³கோ³ அச்ச²தீ வனே.

    Buddhaseṭṭhassa thūpoyaṃ, paluggo acchatī vane.

    57.

    57.

    ‘‘நச்ச²ன்னங் நப்பதிரூபங், ஜானந்தஸ்ஸ கு³ணாகு³ணங்;

    ‘‘Nacchannaṃ nappatirūpaṃ, jānantassa guṇāguṇaṃ;

    பு³த்³த⁴தூ²பங் அஸோதெ⁴த்வா, அஞ்ஞங் கம்மங் பயோஜயே.

    Buddhathūpaṃ asodhetvā, aññaṃ kammaṃ payojaye.

    58.

    58.

    ‘‘திணகட்ட²ஞ்ச வல்லிஞ்ச, ஸோத⁴யித்வான சேதியே;

    ‘‘Tiṇakaṭṭhañca valliñca, sodhayitvāna cetiye;

    வந்தி³த்வா அட்ட² வாரானி 3, படிகுடிகோ அக³ச்ச²ஹங்.

    Vanditvā aṭṭha vārāni 4, paṭikuṭiko agacchahaṃ.

    59.

    59.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    60.

    60.

    ‘‘தத்த² மே ஸுகதங் ப்³யம்ஹங், ஸோவண்ணங் ஸபப⁴ஸ்ஸரங்;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, sovaṇṇaṃ sapabhassaraṃ;

    ஸட்டி²யோஜனமுப்³பி³த்³த⁴ங், திங்ஸயோஜனவித்த²தங்.

    Saṭṭhiyojanamubbiddhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.

    61.

    61.

    ‘‘திஸதானி ச வாரானி, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Tisatāni ca vārāni, devarajjamakārayiṃ;

    பஞ்சவீஸதிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Pañcavīsatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    62.

    62.

    ‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரந்தோ, மஹாபோ⁴க³ங் லபா⁴மஹங்;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaranto, mahābhogaṃ labhāmahaṃ;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², ஸோத⁴னாய இத³ங் ப²லங்.

    Bhoge me ūnatā natthi, sodhanāya idaṃ phalaṃ.

    63.

    63.

    ‘‘ஸிவிகா ஹத்தி²க²ந்தே⁴ன, விபினே க³ச்ச²தோ மம;

    ‘‘Sivikā hatthikhandhena, vipine gacchato mama;

    யங் யங் தி³ஸாஹங் க³ச்சா²மி, ஸரணங் ஸம்பதே 5 வனங்.

    Yaṃ yaṃ disāhaṃ gacchāmi, saraṇaṃ sampate 6 vanaṃ.

    64.

    64.

    ‘‘கா²ணுங் வா கண்டகங் வாபி, நாஹங் பஸ்ஸாமி சக்கு²னா;

    ‘‘Khāṇuṃ vā kaṇṭakaṃ vāpi, nāhaṃ passāmi cakkhunā;

    புஞ்ஞகம்மேன ஸங்யுத்தோ, ஸயமேவாபனீயரே.

    Puññakammena saṃyutto, sayamevāpanīyare.

    65.

    65.

    ‘‘குட்ட²ங் க³ண்டோ³ கிலாஸோ ச, அபமாரோ விதச்சி²கா;

    ‘‘Kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso ca, apamāro vitacchikā;

    த³த்³து³ கச்சு² 7 ச மே நத்தி², ஸோத⁴னாய இத³ங் ப²லங்.

    Daddu kacchu 8 ca me natthi, sodhanāya idaṃ phalaṃ.

    66.

    66.

    ‘‘அஞ்ஞம்பி மே அச்ச²ரியங், பு³த்³த⁴தூ²பஸ்ஸ ஸோத⁴னே 9;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpassa sodhane 10;

    நாபி⁴ஜானாமி மே காயே, ஜாதங் பிளகபி³ந்து³கங்.

    Nābhijānāmi me kāye, jātaṃ piḷakabindukaṃ.

    67.

    67.

    ‘‘அஞ்ஞம்பி மே அச்ச²ரியங், பு³த்³த⁴தூ²பம்ஹி ஸோதி⁴தே 11;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite 12;

    து³வே ப⁴வே ஸங்ஸராமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே.

    Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse.

    68.

    68.

    ‘‘அஞ்ஞம்பி மே அச்ச²ரியங், பு³த்³த⁴தூ²பம்ஹி ஸோதி⁴தே;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    ஸுவண்ணவண்ணோ ஸப்³ப³த்த², ஸப்பபா⁴ஸோ ப⁴வாமஹங்.

    Suvaṇṇavaṇṇo sabbattha, sappabhāso bhavāmahaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘அஞ்ஞம்பி மே அச்ச²ரியங், பு³த்³த⁴தூ²பம்ஹி ஸோதி⁴தே;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    அமனாபங் விவஜ்ஜதி, மனாபங் உபதிட்ட²தி.

    Amanāpaṃ vivajjati, manāpaṃ upatiṭṭhati.

    70.

    70.

    ‘‘அஞ்ஞம்பி மே அச்ச²ரியங், பு³த்³த⁴தூ²பம்ஹி ஸோதி⁴தே;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    விஸுத்³த⁴ங் ஹோதி மே சித்தங், ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்.

    Visuddhaṃ hoti me cittaṃ, ekaggaṃ susamāhitaṃ.

    71.

    71.

    ‘‘அஞ்ஞம்பி மே அச்ச²ரியங், பு³த்³த⁴தூ²பம்ஹி ஸோதி⁴தே;

    ‘‘Aññampi me acchariyaṃ, buddhathūpamhi sodhite;

    ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    72.

    72.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஸோத⁴னாய இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, sodhanāya idaṃ phalaṃ.

    73.

    73.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா பப⁴ங்கரோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pabhaṅkaro thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    பப⁴ங்கரத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ச²ட்ட²ங்.

    Pabhaṅkarattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பிதுபேதாமஹேனஹங் (ஸீ॰), பிதாபேதாமஹேனஹங் (ஸ்யா॰)
    2. pitupetāmahenahaṃ (sī.), pitāpetāmahenahaṃ (syā.)
    3. அட்ட² டா²னானி (க॰)
    4. aṭṭha ṭhānāni (ka.)
    5. ஸிஜ்ஜ²தே (க॰)
    6. sijjhate (ka.)
    7. கண்டு³ (ஸ்யா॰)
    8. kaṇḍu (syā.)
    9. பு³த்³த⁴தூ²பம்ஹி ஸோதி⁴தே (ஸ்யா॰)
    10. buddhathūpamhi sodhite (syā.)
    11. ஸப்³ப³த்த²பி ஏவமேவ தி³ஸ்ஸதி, ததா² உபரிபி
    12. sabbatthapi evameva dissati, tathā uparipi

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact