Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    8. பசலாயமானஸுத்தவண்ணனா

    8. Pacalāyamānasuttavaṇṇanā

    61. அட்ட²மே ஆலோகஸஞ்ஞங் மனஸி கரெய்யாஸீதி தி³வா வா ரத்திங் வா ஸூரியபஜ்ஜோதசந்த³மணிஆதீ³னங் ஆலோகங் ‘‘ஆலோகோ’’தி மனஸி கரெய்யாஸி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸூரியசந்தா³லோகாதி³ங் தி³வா ரத்திஞ்ச உபலத்³த⁴ங் யதா²லத்³த⁴வஸேனேவ மனஸி கரெய்யாஸி, சித்தே ட²பெய்யாஸி. யதா² தே ஸுபா⁴விதாலோககஸிணஸ்ஸ விய கஸிணாலோகோ யதி³ச்ச²கங் யாவதி³ச்ச²கஞ்ச ஸோ ஆலோகோ ரத்தியங் உபதிட்ட²தி, யேன தத்த² தி³வாஸஞ்ஞங் ட²பெய்யாஸி, தி³வா விய விக³ததி²னமித்³தோ⁴வ ப⁴வெய்யாஸீதி. தேனாஹ ‘‘யதா² தி³வா ததா² ரத்தி’’ந்தி. இதி விவடேன சேதஸாதி ஏவங் அபிஹிதேன சித்தேன தி²னமித்³த⁴பிதா⁴னேன அபிஹிதத்தா. அபரியோனத்³தே⁴னாதி ஸமந்ததோ அனோனத்³தே⁴ன அஸஞ்சா²தி³தேன. ஸஹோபா⁴ஸந்தி ஸஞாணோபா⁴ஸங். தி²னமித்³த⁴வினோத³னஆலோகோபி வா ஹோது கஸிணாலோகோபி வா பரிகம்மாலோகோபி வா, உபக்கிலேஸாலோகோ விய ஸப்³போ³யங் ஆலோகோ ஞாணஸமுட்டா²னோவாதி. யேஸங் அகரணே புக்³க³லோ மஹாஜானியோ ஹோதி, தானி அவஸ்ஸங் காதப்³பா³னி. யானி அகாதும்பி வட்டந்தி, ஸதி ஸமவாயே காதப்³ப³தோ தானி கரணீயானீதி ஆஹ ‘‘இதரானி கரணீயானீ’’தி. அத² வா கத்தப்³பா³னி கம்மானி கரணங் அரஹந்தீதி கரணீயானி. இதரானி கிச்சானீதிபி வத³ந்தி.

    61. Aṭṭhame ālokasaññaṃ manasi kareyyāsīti divā vā rattiṃ vā sūriyapajjotacandamaṇiādīnaṃ ālokaṃ ‘‘āloko’’ti manasi kareyyāsi. Idaṃ vuttaṃ hoti – sūriyacandālokādiṃ divā rattiñca upaladdhaṃ yathāladdhavaseneva manasi kareyyāsi, citte ṭhapeyyāsi. Yathā te subhāvitālokakasiṇassa viya kasiṇāloko yadicchakaṃ yāvadicchakañca so āloko rattiyaṃ upatiṭṭhati, yena tattha divāsaññaṃ ṭhapeyyāsi, divā viya vigatathinamiddhova bhaveyyāsīti. Tenāha ‘‘yathā divā tathā ratti’’nti. Iti vivaṭena cetasāti evaṃ apihitena cittena thinamiddhapidhānena apihitattā. Apariyonaddhenāti samantato anonaddhena asañchāditena. Sahobhāsanti sañāṇobhāsaṃ. Thinamiddhavinodanaālokopi vā hotu kasiṇālokopi vā parikammālokopi vā, upakkilesāloko viya sabboyaṃ āloko ñāṇasamuṭṭhānovāti. Yesaṃ akaraṇe puggalo mahājāniyo hoti, tāni avassaṃ kātabbāni. Yāni akātumpi vaṭṭanti, sati samavāye kātabbato tāni karaṇīyānīti āha ‘‘itarāni karaṇīyānī’’ti. Atha vā kattabbāni kammāni karaṇaṃ arahantīti karaṇīyāni. Itarāni kiccānītipi vadanti.

    ஆதி³னயப்பவத்தா விக்³கா³ஹிககதா²தி ‘‘ந த்வங் இமங் த⁴ம்மவினயங் ஆஜானாஸி, அஹங் இமங் த⁴ம்மவினயங் ஆஜானாமி, கிங் த்வங் இமங் த⁴ம்மவினயங் ஆஜானிஸ்ஸஸி, மிச்சா²படிபன்னோ த்வமஸி, அஹமஸ்மி ஸம்மாபடிபன்னோ, ஸஹிதங் மே, அஸஹிதங் தே, புரேவசனீயங் பச்சா² அவச, பச்சா²வசனீயங் புரே அவச, அதி⁴சிண்ணங் தே விபராவத்தங், ஆரோபிதோ தே வாதோ³, நிக்³க³ஹிதோ த்வமஸி. சர வாத³ப்பமொக்கா²ய, நிப்³பே³டே²ஹி வா ஸசே பஹோஸீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.18; ம॰ நி॰ 3.41) ஏவங்பவத்தா கதா². தத்த² ஸஹிதங் மேதி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.18) மய்ஹங் வசனங் ஸஹிதங் ஸிலிட்ட²ங், அத்த²யுத்தங் காரணயுத்தந்தி அத்தோ². ஸஹிதந்தி வா புப்³பா³பராவிருத்³த⁴ங். அஸஹிதங் தேதி துய்ஹங் வசனங் அஸஹிதங் அஸிலிட்ட²ங். அதி⁴சிண்ணங் தே விபராவத்தந்தி யங் துய்ஹங் தீ³க⁴ரத்தாசிண்ணவஸேன ஸுப்பகு³ணங், தங் மய்ஹங் ஏகவசனேனேவ விபராவத்தங் பரிவத்தித்வா டி²தங், ந கிஞ்சி ஜானாஸீதி அத்தோ². ஆரோபிதோ தே வாதோ³தி மயா தவ வாதே³ தோ³ஸோ ஆரோபிதோ. சர வாத³ப்பமொக்கா²யாதி தோ³ஸமோசனத்த²ங் சர விசர, தத்த² தத்த² க³ந்த்வா ஸிக்கா²தி அத்தோ². நிப்³பே³டே²ஹி வா ஸசே பஹோஸீதி அத² ஸயங் பஹோஸி, இதா³னி ஏவ நிப்³பே³டே²ஹீதி அத்தோ².

    Ādinayappavattā viggāhikakathāti ‘‘na tvaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānāsi, ahaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānāmi, kiṃ tvaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānissasi, micchāpaṭipanno tvamasi, ahamasmi sammāpaṭipanno, sahitaṃ me, asahitaṃ te, purevacanīyaṃ pacchā avaca, pacchāvacanīyaṃ pure avaca, adhiciṇṇaṃ te viparāvattaṃ, āropito te vādo, niggahito tvamasi. Cara vādappamokkhāya, nibbeṭhehi vā sace pahosī’’ti (dī. ni. 1.18; ma. ni. 3.41) evaṃpavattā kathā. Tattha sahitaṃ meti (dī. ni. aṭṭha. 1.18) mayhaṃ vacanaṃ sahitaṃ siliṭṭhaṃ, atthayuttaṃ kāraṇayuttanti attho. Sahitanti vā pubbāparāviruddhaṃ. Asahitaṃ teti tuyhaṃ vacanaṃ asahitaṃ asiliṭṭhaṃ. Adhiciṇṇaṃ te viparāvattanti yaṃ tuyhaṃ dīgharattāciṇṇavasena suppaguṇaṃ, taṃ mayhaṃ ekavacaneneva viparāvattaṃ parivattitvā ṭhitaṃ, na kiñci jānāsīti attho. Āropito te vādoti mayā tava vāde doso āropito. Cara vādappamokkhāyāti dosamocanatthaṃ cara vicara, tattha tattha gantvā sikkhāti attho. Nibbeṭhehi vā sace pahosīti atha sayaṃ pahosi, idāni eva nibbeṭhehīti attho.

    தண்ஹா ஸப்³ப³ஸோ கீ²யந்தி எத்தா²தி தண்ஹாஸங்க²யோ, தஸ்மிங். தண்ஹாஸங்க²யேதி ச இத³ங் விஸயே பு⁴ம்மந்தி ஆஹ ‘‘தங் ஆரம்மணங் கத்வா’’தி. விமுத்தசித்ததாயாதி ஸப்³ப³ஸங்கிலேஸேஹி விப்பயுத்தசித்ததாய. அபரபா⁴கே³ படிபதா³ நாம அரியஸச்சாபி⁴ஸமயோ. ஸா ஸாஸனசாரிகோ³சரா பச்சத்தங் வேதி³தப்³ப³தோதி ஆஹ ‘‘புப்³ப³பா⁴க³ப்படிபத³ங் ஸங்கி²த்தேன தே³ஸேதா²தி புச்ச²தீ’’தி. அகுப்பத⁴ம்மதாய க²யவயஸங்கா²தங் அந்தங் அதீதாதி அச்சந்தா, ஸோ ஏவ அபரிஹாயனஸபா⁴வத்தா அச்சந்தா நிட்டா² அஸ்ஸாதி அச்சந்தனிட்டா². தேனாஹ ‘‘ஏகந்தனிட்டோ² ஸததனிட்டோ²தி அத்தோ²’’தி. ந ஹி படிவித்³த⁴ஸ்ஸ லோகுத்தரத⁴ம்மஸ்ஸ த³ஸ்ஸன்னங் குப்பன்னங் நாம அத்தி². அச்சந்தமேவ சதூஹி யோகே³ஹி கே²மோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி அச்சந்தயோக³க்கே²மீ. மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ வுஸிதத்தா தஸ்ஸ ச அபரிஹாயனஸபா⁴வத்தா அச்சந்தங் ப்³ரஹ்மசாரீதி அச்சந்தப்³ரஹ்மசாரீ. தேனாஹ ‘‘நிச்சப்³ரஹ்மசாரீதி அத்தோ²’’தி. பரியோஸானந்தி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியபரியபரியோஸானங் வட்டது³க்க²பரியோஸானஞ்ச.

    Taṇhā sabbaso khīyanti etthāti taṇhāsaṅkhayo, tasmiṃ. Taṇhāsaṅkhayeti ca idaṃ visaye bhummanti āha ‘‘taṃ ārammaṇaṃ katvā’’ti. Vimuttacittatāyāti sabbasaṃkilesehi vippayuttacittatāya. Aparabhāge paṭipadā nāma ariyasaccābhisamayo. Sā sāsanacārigocarā paccattaṃ veditabbatoti āha ‘‘pubbabhāgappaṭipadaṃ saṃkhittena desethāti pucchatī’’ti. Akuppadhammatāya khayavayasaṅkhātaṃ antaṃ atītāti accantā, so eva aparihāyanasabhāvattā accantā niṭṭhā assāti accantaniṭṭhā. Tenāha ‘‘ekantaniṭṭho satataniṭṭhoti attho’’ti. Na hi paṭividdhassa lokuttaradhammassa dassannaṃ kuppannaṃ nāma atthi. Accantameva catūhi yogehi khemo etassa atthīti accantayogakkhemī. Maggabrahmacariyassa vusitattā tassa ca aparihāyanasabhāvattā accantaṃ brahmacārīti accantabrahmacārī. Tenāha ‘‘niccabrahmacārīti attho’’ti. Pariyosānanti maggabrahmacariyapariyapariyosānaṃ vaṭṭadukkhapariyosānañca.

    பஞ்சக்க²ந்தா⁴தி பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴. ஸக்காயஸப்³ப³ஞ்ஹி ஸந்தா⁴ய இத⁴ ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா’’தி வுத்தங் விபஸ்ஸனாவிஸயஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா. தஸ்மா ஆயதனதா⁴துயோபி தக்³க³திகா ஏவ த³ட்ட²ப்³பா³. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘நாலங் அபி⁴னிவேஸாயா’’தி. ந யுத்தா அபி⁴னிவேஸாய ‘‘ஏதங் மம, ஏஸோ மே அத்தா’’தி அஜ்ஜோ²ஸானாய. ‘‘அலமேவ நிப்³பி³ந்தி³துங் அலங் விரஜ்ஜிது’’ந்திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.272; ஸங்॰ நி॰ 2.124, 128, 134, 143) விய அலங்-ஸத்³தோ³ யுத்தத்தோ²பி ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ந யுத்தா’’தி. ஸம்பஜ்ஜந்தீதி ப⁴வந்தி. யதி³பி ‘‘ததியா சதுத்தீ²’’தி இத³ங் விஸுத்³தி⁴த்³வயங் அபி⁴ஞ்ஞாபஞ்ஞா, தஸ்ஸ பன ஸபச்சயனாமரூபத³ஸ்ஸனபா⁴வதோ ஸதி ச பச்சயபரிக்³க³ஹே ஸபச்சயத்தா அனிச்சந்தி, நாமரூபஸ்ஸ அனிச்சதாய து³க்க²ங், து³க்க²ஞ்ச அனத்தாதி அத்த²தோ லக்க²ணத்தயங் ஸுபாகடமேவ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தாதி ஞாதபரிஞ்ஞாய அபி⁴ஜானாதீ’’தி. ததே²வ தீரணபரிஞ்ஞாயாதி இமினா அனிச்சாதி³பா⁴வேன நாலங் அபி⁴னிவேஸாயாதி நாமரூபஸ்ஸ உபஸங்ஹரதி, ந அபி⁴ஞ்ஞாபஞ்ஞானங் ஸம்பா⁴ரத⁴ம்மானங். புரிமாய ஹி அத்த²தோ ஆபன்னங் லக்க²ணத்தயங் க³ண்ஹாதி ஸலக்க²ணஸல்லக்க²ணபரத்தா தஸ்ஸா. து³தியாய ஸரூபதோ தஸ்ஸா லக்க²ணத்தயாரோபனவஸேன ஸம்மஸனபா⁴வதோ. ஏகசித்தக்க²ணிகதாய அபி⁴னிபாதமத்ததாய ச அப்பமத்தகம்பி. ரூபபரிக்³க³ஹஸ்ஸ ஓளாரிகபா⁴வதோ அரூபபரிக்³க³ஹங் த³ஸ்ஸேதி. த³ஸ்ஸெந்தோ ச வேத³னாய ஆஸன்னபா⁴வதோ, விஸேஸதோ ஸுக²ஸாராகி³தாய, ப⁴வஸ்ஸாத³க³தி⁴தமானஸதாய ச தே²ரஸ்ஸ வேத³னாவஸேன நிப்³ப³த்தெத்வா த³ஸ்ஸேதி.

    Pañcakkhandhāti pañcupādānakkhandhā. Sakkāyasabbañhi sandhāya idha ‘‘sabbe dhammā’’ti vuttaṃ vipassanāvisayassa adhippetattā. Tasmā āyatanadhātuyopi taggatikā eva daṭṭhabbā. Tenāha bhagavā ‘‘nālaṃ abhinivesāyā’’ti. Na yuttā abhinivesāya ‘‘etaṃ mama, eso me attā’’ti ajjhosānāya. ‘‘Alameva nibbindituṃ alaṃ virajjitu’’ntiādīsu (dī. ni. 2.272; saṃ. ni. 2.124, 128, 134, 143) viya alaṃ-saddo yuttatthopi hotīti āha ‘‘na yuttā’’ti. Sampajjantīti bhavanti. Yadipi ‘‘tatiyā catutthī’’ti idaṃ visuddhidvayaṃ abhiññāpaññā, tassa pana sapaccayanāmarūpadassanabhāvato sati ca paccayapariggahe sapaccayattā aniccanti, nāmarūpassa aniccatāya dukkhaṃ, dukkhañca anattāti atthato lakkhaṇattayaṃ supākaṭameva hotīti āha ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattāti ñātapariññāya abhijānātī’’ti. Tatheva tīraṇapariññāyāti iminā aniccādibhāvena nālaṃ abhinivesāyāti nāmarūpassa upasaṃharati, na abhiññāpaññānaṃ sambhāradhammānaṃ. Purimāya hi atthato āpannaṃ lakkhaṇattayaṃ gaṇhāti salakkhaṇasallakkhaṇaparattā tassā. Dutiyāya sarūpato tassā lakkhaṇattayāropanavasena sammasanabhāvato. Ekacittakkhaṇikatāya abhinipātamattatāya ca appamattakampi. Rūpapariggahassa oḷārikabhāvato arūpapariggahaṃ dasseti. Dassento ca vedanāya āsannabhāvato, visesato sukhasārāgitāya, bhavassādagadhitamānasatāya ca therassa vedanāvasena nibbattetvā dasseti.

    க²யவிராகோ³தி க²யஸங்கா²தோ விராகோ³ ஸங்கா²ரானங் பலுஜ்ஜனா. யங் ஆக³ம்ம ஸப்³ப³ஸோ ஸங்கா²ரேஹி விரஜ்ஜனா ஹோதி, தங் நிப்³பா³னங் அச்சந்தவிராகோ³. நிரோதா⁴னுபஸ்ஸிம்ஹிபீதி நிரோதா⁴னுபஸ்ஸிபதே³பி. ஏஸேவ நயோதி அதிதி³ஸித்வா தங் ஏகதே³ஸேன விவரந்தோ ‘‘நிரோதோ⁴பி ஹி…பே॰… து³விதோ⁴யேவா’’தி ஆஹ. க²ந்தா⁴னங் பரிச்சஜனங் தப்படிப³த்³த⁴கிலேஸப்பஹானவஸேனாதி யேனாகாரேன விபஸ்ஸனா கிலேஸே பஜஹதி, தேனாகாரேன தங்னிமித்தக்க²ந்தே⁴ ச பஜஹதீதி வத்தப்³ப³தங் அரஹதீதி ஆஹ ‘‘ஸா ஹி…பே॰… வொஸ்ஸஜ்ஜதீ’’தி. ஆரம்மணதோதி கிச்சஸாத⁴னவஸேன ஆரம்மணகரணதோ. ஏவஞ்ஹி மக்³க³தோ அஞ்ஞேஸங் நிப்³பா³னாரம்மணானங் பக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³கா³பா⁴வோ ஸித்³தோ⁴வ ஹோதி. பரிச்சஜனேன பக்க²ந்த³னேன சாதி த்³வீஹிபி வா காரணேஹி. ஸோதி மக்³கோ³. ஸப்³பே³ஸங் க²ந்தா⁴னங் வொஸ்ஸஜ்ஜனங் தப்படிப³த்³த⁴ஸங்கிலேஸப்பஹானேன த³ட்ட²ப்³ப³ங். யஸ்மா வா விபஸ்ஸனாசித்தங் பக்க²ந்த³தீதி மக்³க³ஸம்பயுத்தசித்தங் ஸந்தா⁴யாஹ. மக்³கோ³ ச ஸமுச்சே²த³வஸேன கிலேஸே க²ந்தே⁴ ச பரிச்சஜதி, தஸ்மா யதா²க்கமங் விபஸ்ஸனாமக்³கா³னஞ்ச வஸேன பக்க²ந்த³னபரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³கா³பி வேதி³தப்³பா³. தது³ப⁴யஸமங்கீ³தி விபஸ்ஸனாஸமங்கீ³ மக்³க³ஸமங்கீ³ ச. ‘‘அனிச்சானுபஸ்ஸனாய நிச்சஸஞ்ஞங் பஜஹதீ’’திஆதி³வசனதோ (படி॰ ம॰ 1.52) ஹி யதா² விபஸ்ஸனாய கிலேஸானங் பரிச்சாக³ப்படினிஸ்ஸக்³கோ³ லப்³ப⁴தி, ஏவங் ஆயதிங் தேஹி கிலேஸேஹி உப்பாதே³தப்³ப³க்க²ந்தா⁴னம்பி பரிச்சாக³படினிஸ்ஸக்³கோ³ வத்தப்³போ³. பக்க²ந்த³னபடினிஸ்ஸக்³கோ³ பன மக்³கே³ லப்³ப⁴மானாய ஏகந்தகாரணபூ⁴தாய வுட்டா²னகா³மினிவிபஸ்ஸனாய வஸேன வேதி³தப்³போ³. மக்³கே³ பன தது³ப⁴யம்பி ஞாயாக³தமேவ நிப்பரியாயதோவ லப்³ப⁴மானத்தா. தேனாஹ ‘‘தது³ப⁴யஸமங்கீ³புக்³க³லோ’’திஆதி³. புச்ச²ந்தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயவஸேன ‘‘ந கிஞ்சி லோகே உபாதி³யதீ’’தி எத்த² காமுபாதா³னவஸேன உபாதி³யனங் படிக்கி²பதீதி ஆஹ ‘‘தண்ஹாவஸேன ந உபாதி³யதீ’’தி. தண்ஹாவஸேன வா அஸதி உபாதி³யனே தி³ட்டி²வஸேன உபாதி³யனங் அனவகாஸமேவாதி ‘‘தண்ஹாவஸேன’’இச்சேவ வுத்தங். ந பராமஸதீதி நாதி³யதி. தி³ட்டி²பராமாஸவஸேன வா ‘‘நிச்ச’’ந்திஆதி³னா ந பராமஸதி. ஸங்கி²த்தேனேவ கதே²ஸீதி தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயவஸேன பபஞ்சங் அகத்வா கதே²ஸி.

    Khayavirāgoti khayasaṅkhāto virāgo saṅkhārānaṃ palujjanā. Yaṃ āgamma sabbaso saṅkhārehi virajjanā hoti, taṃ nibbānaṃ accantavirāgo. Nirodhānupassimhipīti nirodhānupassipadepi. Eseva nayoti atidisitvā taṃ ekadesena vivaranto ‘‘nirodhopi hi…pe… duvidhoyevā’’ti āha. Khandhānaṃ pariccajanaṃ tappaṭibaddhakilesappahānavasenāti yenākārena vipassanā kilese pajahati, tenākārena taṃnimittakkhandhe ca pajahatīti vattabbataṃ arahatīti āha ‘‘sā hi…pe… vossajjatī’’ti. Ārammaṇatoti kiccasādhanavasena ārammaṇakaraṇato. Evañhi maggato aññesaṃ nibbānārammaṇānaṃ pakkhandanavossaggābhāvo siddhova hoti. Pariccajanena pakkhandanena cāti dvīhipi vā kāraṇehi. Soti maggo. Sabbesaṃ khandhānaṃ vossajjanaṃ tappaṭibaddhasaṃkilesappahānena daṭṭhabbaṃ. Yasmā vā vipassanācittaṃ pakkhandatīti maggasampayuttacittaṃ sandhāyāha. Maggo ca samucchedavasena kilese khandhe ca pariccajati, tasmā yathākkamaṃ vipassanāmaggānañca vasena pakkhandanapariccāgavossaggāpi veditabbā. Tadubhayasamaṅgīti vipassanāsamaṅgī maggasamaṅgī ca. ‘‘Aniccānupassanāya niccasaññaṃ pajahatī’’tiādivacanato (paṭi. ma. 1.52) hi yathā vipassanāya kilesānaṃ pariccāgappaṭinissaggo labbhati, evaṃ āyatiṃ tehi kilesehi uppādetabbakkhandhānampi pariccāgapaṭinissaggo vattabbo. Pakkhandanapaṭinissaggo pana magge labbhamānāya ekantakāraṇabhūtāya vuṭṭhānagāminivipassanāya vasena veditabbo. Magge pana tadubhayampi ñāyāgatameva nippariyāyatova labbhamānattā. Tenāha ‘‘tadubhayasamaṅgīpuggalo’’tiādi. Pucchantassa ajjhāsayavasena ‘‘na kiñci loke upādiyatī’’ti ettha kāmupādānavasena upādiyanaṃ paṭikkhipatīti āha ‘‘taṇhāvasena na upādiyatī’’ti. Taṇhāvasena vā asati upādiyane diṭṭhivasena upādiyanaṃ anavakāsamevāti ‘‘taṇhāvasena’’icceva vuttaṃ. Na parāmasatīti nādiyati. Diṭṭhiparāmāsavasena vā ‘‘nicca’’ntiādinā na parāmasati. Saṃkhitteneva kathesīti tassa ajjhāsayavasena papañcaṃ akatvā kathesi.

    பசலாயமானஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pacalāyamānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 8. பசலாயமானஸுத்தங் • 8. Pacalāyamānasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 8. பசலாயமானஸுத்தவண்ணனா • 8. Pacalāyamānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact