Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
பச்சக்கா²னவிப⁴ங்க³வண்ணனா
Paccakkhānavibhaṅgavaṇṇanā
து³ப்³ப³ல்யே ஆவிகதேதி யங்னூனாஹங் பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கெ²ய்யந்திஆதி³னா து³ப்³ப³லபா⁴வே பகாஸிதே. முகா²ருள்ஹதாதி லோகஜனானங் ஸத்தட்டா²திஆதீ³ஸு முகா²ருள்ஹஞாயேனாதி அதி⁴ப்பாயோ. தி³ரத்ததிரத்தந்தி (பாசி॰ 52) எத்த² யதா² அந்தரந்தரா ஸஹஸெய்யாவஸேன திரத்தங் அக்³க³ஹெத்வா நிரந்தரமேவ திஸ்ஸோ ரத்தியோ அனுபஸம்பன்னேன ஸத்³தி⁴ங் ஸஹஸெய்யாய அருணுட்டா²பனவஸேன திரத்தக்³க³ஹணத்த²ங் ‘‘தி³ரத்ததிரத்த’’ந்தி அப்³யவதா⁴னேன வுத்தந்தி தி³ரத்தக்³க³ஹணஸ்ஸ பயோஜனம்பி ஸக்கா க³ஹேதுங், ஏவமிதா⁴பி து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வாதி இமஸ்ஸாபி க³ஹணஸ்ஸ பயோஜனமத்தே²வாதி த³ஸ்ஸேதுங் யஸ்மா வா ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸாதிஆதி³ வுத்தங்.
Dubbalyeāvikateti yaṃnūnāhaṃ buddhaṃ paccakkheyyantiādinā dubbalabhāve pakāsite. Mukhāruḷhatāti lokajanānaṃ sattaṭṭhātiādīsu mukhāruḷhañāyenāti adhippāyo. Dirattatirattanti (pāci. 52) ettha yathā antarantarā sahaseyyāvasena tirattaṃ aggahetvā nirantarameva tisso rattiyo anupasampannena saddhiṃ sahaseyyāya aruṇuṭṭhāpanavasena tirattaggahaṇatthaṃ ‘‘dirattatiratta’’nti abyavadhānena vuttanti dirattaggahaṇassa payojanampi sakkā gahetuṃ, evamidhāpi dubbalyaṃ anāvikatvāti imassāpi gahaṇassa payojanamatthevāti dassetuṃ yasmā vā sikkhāpaccakkhānassātiādi vuttaṃ.
இதா³னி து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வாதி இமஸ்ஸ புரிமபத³ஸ்ஸேவ விவரணபா⁴வங் வினாபி விஸுங் அத்த²ஸப்³பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் அபிசாதிஆதி³ வுத்தங். விஸேஸாவிஸேஸந்தி எத்த² யேன வாக்யேன து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மமேவ ஹோதி, ந ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங், தத்த² ஸிக்கா²பச்சக்கா²னது³ப்³ப³ல்யாவிகம்மானங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸேஸோ ஹோதி. யேன பன வசனேன தது³ப⁴யம்பி ஹோதி, தத்த² நேவத்தி² விஸேஸோ அவிஸேஸோபி, தங் விஸேஸாவிஸேஸங். ‘‘கட² கிச்ச²ஜீவனே’’தி தா⁴தூஸு படி²தத்தா வுத்தங் ‘‘கிச்ச²ஜீவிகப்பத்தோ’’தி. உக்கண்ட²னஞ்ஹி உக்கண்டா², தங் இதோ க³தோதி உக்கண்டி²தோ, கிச்ச²ஜீவிகங் பத்தோதி அத்தோ². உத்³த⁴ங் க³தோ கண்டோ² ஏதிஸ்ஸாதி உக்கண்டா², அனபி⁴ரதியா வஜே நிருத்³த⁴கோ³க³ணோ விய க³மனமக்³க³ங் க³வேஸந்தோ புக்³க³லோ உக்கண்டோ² ஹோதி, தங் உக்கண்ட²ங். அனபி⁴ரதிங் இதோதிபி உக்கண்டி²தோதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘உத்³த⁴ங் கண்ட²ங் கத்வா விஹரமானோ’’தி. ஸா ச உக்கண்ட²தா விக்கே²பேனேவாதி விக்கி²த்தோதிஆதி³ வுத்தங்.
Idāni dubbalyaṃ anāvikatvāti imassa purimapadasseva vivaraṇabhāvaṃ vināpi visuṃ atthasabbhāvaṃ dassetuṃ apicātiādi vuttaṃ. Visesāvisesanti ettha yena vākyena dubbalyāvikammameva hoti, na sikkhāpaccakkhānaṃ, tattha sikkhāpaccakkhānadubbalyāvikammānaṃ aññamaññaṃ viseso hoti. Yena pana vacanena tadubhayampi hoti, tattha nevatthi viseso avisesopi, taṃ visesāvisesaṃ. ‘‘Kaṭha kicchajīvane’’ti dhātūsu paṭhitattā vuttaṃ ‘‘kicchajīvikappatto’’ti. Ukkaṇṭhanañhi ukkaṇṭhā, taṃ ito gatoti ukkaṇṭhito, kicchajīvikaṃ pattoti attho. Uddhaṃ gato kaṇṭho etissāti ukkaṇṭhā, anabhiratiyā vaje niruddhagogaṇo viya gamanamaggaṃ gavesanto puggalo ukkaṇṭho hoti, taṃ ukkaṇṭhaṃ. Anabhiratiṃ itotipi ukkaṇṭhitoti atthaṃ dassento āha – ‘‘uddhaṃ kaṇṭhaṃ katvā viharamāno’’ti. Sā ca ukkaṇṭhatā vikkhepenevāti vikkhittotiādi vuttaṃ.
ஸமணபா⁴வதோதி உபஸம்பத³தோ. பா⁴வவிகப்பாகாரேனாதி பி⁴க்கு²பா⁴வதோ சவித்வா யங் யங் கி³ஹிஆதி³பா⁴வங் பத்துகாமோ ‘‘அஹங் அஸ்ஸ’’ந்தி அத்தனோ ப⁴வனங் விகப்பேதி, தேன தேன கி³ஹிஆதி³ஆகாரேன, அத்தனோ ப⁴வனஸ்ஸ விகப்பனாகாரேனாதி அதி⁴ப்பாயோ.
Samaṇabhāvatoti upasampadato. Bhāvavikappākārenāti bhikkhubhāvato cavitvā yaṃ yaṃ gihiādibhāvaṃ pattukāmo ‘‘ahaṃ assa’’nti attano bhavanaṃ vikappeti, tena tena gihiādiākārena, attano bhavanassa vikappanākārenāti adhippāyo.
46. பாளியங் யதி³ பனாஹந்தி அஹங் யதி³ பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கெ²ய்யங், ஸாது⁴ வதஸ்ஸாதி அத்தோ². அபாஹங், ஹந்தா³ஹந்தி எத்தா²பி வுத்தனயேனேவ அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ‘‘ஹோதி மே பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கெ²ய்ய’’ந்தி மம சித்தங் உப்பஜ்ஜதீதி வத³தி.
46.Pāḷiyaṃyadi panāhanti ahaṃ yadi buddhaṃ paccakkheyyaṃ, sādhu vatassāti attho. Apāhaṃ, handāhanti etthāpi vuttanayeneva attho gahetabbo. ‘‘Hoti me buddhaṃ paccakkheyya’’nti mama cittaṃ uppajjatīti vadati.
50. ந ரமாமீதி பப்³ப³ஜ்ஜாய து³க்க²ப³ஹுலதாய ஸுகா²பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. நாபி⁴ரமாமீதி பப்³ப³ஜ்ஜாய விஜ்ஜமானேபி அனவஜ்ஜஸுகே² அத்தனோ அபி⁴ரதிஅபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி.
50.Naramāmīti pabbajjāya dukkhabahulatāya sukhābhāvaṃ dasseti. Nābhiramāmīti pabbajjāya vijjamānepi anavajjasukhe attano abhiratiabhāvaṃ dasseti.
51. தேனேவ வசீபே⁴தே³னாதி வசீபே⁴த³ங் கத்வாபி அஞ்ஞேன காயப்பயோகே³ன விஞ்ஞாபனங் நிவத்தேதி. அயங் ஸாஸனங் ஜஹிதுகாமோதிஆதி³னா பா⁴ஸாகோஸல்லாபா⁴வேன ஸப்³ப³ஸோ பத³த்தா²வபோ³தா⁴பா⁴வேபி ‘‘அயங் அத்தனோ பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ஜஹிதுகாமோ இமங் வாக்யபே⁴த³ங் கரோதீ’’தி எத்தகங் அதி⁴ப்பேதத்த²மத்தங் சேபி ஸோ தாவ ஜானாதி, பச்சக்கா²னமேவ ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘எத்தகமத்தம்பி ஜானாதீ’’தி. பத³பச்சா²ப⁴ட்ட²ந்தி பத³பராவத்தி, மாக³த⁴பா⁴ஸதோ அவஸிட்டா² ஸப்³பா³பி பா⁴ஸா ‘‘மிலக்க²பா⁴ஸா’’தி வேதி³தப்³பா³. கெ²த்தமேவ ஓதிண்ணந்தி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸ ருஹனட்டா²னபூ⁴தங் கெ²த்தமேவ ஓதிண்ணங்.
51.Teneva vacībhedenāti vacībhedaṃ katvāpi aññena kāyappayogena viññāpanaṃ nivatteti. Ayaṃ sāsanaṃ jahitukāmotiādinā bhāsākosallābhāvena sabbaso padatthāvabodhābhāvepi ‘‘ayaṃ attano pabbajitabhāvaṃ jahitukāmo imaṃ vākyabhedaṃ karotī’’ti ettakaṃ adhippetatthamattaṃ cepi so tāva jānāti, paccakkhānameva hotīti dasseti. Tenāha ‘‘ettakamattampi jānātī’’ti. Padapacchābhaṭṭhanti padaparāvatti, māgadhabhāsato avasiṭṭhā sabbāpi bhāsā ‘‘milakkhabhāsā’’ti veditabbā. Khettameva otiṇṇanti sikkhāpaccakkhānassa ruhanaṭṭhānabhūtaṃ khettameva otiṇṇaṃ.
தூ³தந்தி முக²ஸாஸனங். ஸாஸனந்தி பண்ணஸாஸனங், பி⁴த்தித²ம்பா⁴தீ³ஸு அக்க²ரங் வா சி²ந்தி³த்வா த³ஸ்ஸேதி. பச்சக்கா²துகாமதாசித்தே த⁴ரந்தேயேவ வசீபே⁴த³ஸமுப்பத்திங் ஸந்தா⁴ய ‘‘சித்தஸம்பயுத்த’’ந்தி வுத்தங், சித்தஸமுட்டா²னந்தி அத்தோ². நியமிதானியமிதவஸேன விஜானநபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ யதி³ அயமேவ ஜானாதூதிஆதி³. அயஞ்ச விபா⁴கோ³ வத³தி விஞ்ஞாபேதீதி எத்த² யஸ்ஸ வத³தி, தஸ்ஸேவ விஜானநங் அதி⁴ப்பேதந்தி இமினா வுத்தனயேன லத்³தோ⁴தி த³ட்ட²ப்³ப³ங், ந ஹெத்த² ஏகஸ்ஸ வத³தி அஞ்ஞஸ்ஸ விஞ்ஞாபேதீதி அயமத்தோ² ஸம்ப⁴வதி. ‘‘தேஸு ஏகஸ்மிங் ஜானந்தேபீ’’தி வுத்தத்தா ‘‘த்³வேயேவ ஜானந்து ஏகோ மா ஜானாதூ’’தி ஏவங் த்³வின்னம்பி ஜனானங் நியமெத்வா ஆரோசிதேபி தேஸு ஏகஸ்மிம்பி ஜானந்தே பச்சக்கா²னங் ஹோதியேவாதி க³ஹேதப்³ப³ங். பரிஸங்கமானோதி ‘‘வாரெஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஸங்கமானோ. ஸமயஞ்ஞூதி ஸாஸனஸங்கேதஞ்ஞூ, இத⁴ பன அதி⁴ப்பாயமத்தஜானநேனாபி ஸமயஞ்ஞூ நாம ஹோதி, தேனாஹ உக்கண்டி²தோதிஆதி³. தஸ்மா பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீதிஆதி³கெ²த்தபதா³னங் ஸப்³ப³ஸோ அத்த²ங் ஞத்வாபி ஸசே ‘‘பி⁴க்கு²பா⁴வதோ சவிதுகாமதாய ஏஸ வத³தீ’’தி அதி⁴ப்பாயங் ந ஜானாதி, அப்பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². அத்த²ங் பன அஜானித்வாபி ‘‘உக்கண்டி²தோ வத³தீ’’தி தங் ஜானாதி, பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². ஸோதவிஞ்ஞாணவீதி²யா ஸத்³த³மத்தக்³க³ஹணமேவ, அத்த²க்³க³ஹணங் பன மனோவிஞ்ஞாணவீதி²பரம்பராயாதி ஆஹ தங்க²ணஞ்ஞேவாதிஆதி³.
Dūtanti mukhasāsanaṃ. Sāsananti paṇṇasāsanaṃ, bhittithambhādīsu akkharaṃ vā chinditvā dasseti. Paccakkhātukāmatācitte dharanteyeva vacībhedasamuppattiṃ sandhāya ‘‘cittasampayutta’’nti vuttaṃ, cittasamuṭṭhānanti attho. Niyamitāniyamitavasena vijānanabhedaṃ dassetumāha yadi ayameva jānātūtiādi. Ayañca vibhāgo vadati viññāpetīti ettha yassa vadati, tasseva vijānanaṃ adhippetanti iminā vuttanayena laddhoti daṭṭhabbaṃ, na hettha ekassa vadati aññassa viññāpetīti ayamattho sambhavati. ‘‘Tesu ekasmiṃ jānantepī’’ti vuttattā ‘‘dveyeva jānantu eko mā jānātū’’ti evaṃ dvinnampi janānaṃ niyametvā ārocitepi tesu ekasmimpi jānante paccakkhānaṃ hotiyevāti gahetabbaṃ. Parisaṅkamānoti ‘‘vāressantī’’ti āsaṅkamāno. Samayaññūti sāsanasaṅketaññū, idha pana adhippāyamattajānanenāpi samayaññū nāma hoti, tenāha ukkaṇṭhitotiādi. Tasmā buddhaṃ paccakkhāmītiādikhettapadānaṃ sabbaso atthaṃ ñatvāpi sace ‘‘bhikkhubhāvato cavitukāmatāya esa vadatī’’ti adhippāyaṃ na jānāti, appaccakkhātāva hoti sikkhā. Atthaṃ pana ajānitvāpi ‘‘ukkaṇṭhito vadatī’’ti taṃ jānāti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Sotaviññāṇavīthiyā saddamattaggahaṇameva, atthaggahaṇaṃ pana manoviññāṇavīthiparamparāyāti āha taṅkhaṇaññevātiādi.
53. வண்ணபட்டா²னந்தி ஸத்து²கு³ணவண்ணப்பகாஸகங் பகரணங். உபாலிகா³தா²ஸூதி உபாலிஸுத்தே உபாலிக³ஹபதினா தீ⁴ரஸ்ஸ விக³தமோஹஸ்ஸாதிஆதி³னா வுத்தகா³தா²ஸு. யதா²ருதந்தி பாளியங் வுத்தமேவாதி அத்தோ². அனந்தபு³த்³தீ⁴திஆதீ³னி வண்ணபட்டா²னே ஆக³தனாமானி. தீ⁴ரந்திஆதீ³னி (ம॰ நி॰ 2.76) பன உபாலிகா³தா²ஸு. தத்த² போ³தி⁴ வுச்சதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங், ஸா ஜானநஹேதுத்தா பஞ்ஞாணங் ஏதஸ்ஸாதி போ³தி⁴பஞ்ஞாணோ. ஸ்வாக்கா²தங் த⁴ம்மந்திஆதீ³ஸு த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³ ஸ்வாக்கா²தாதி³பதா³னங் த⁴ம்மவேவசனபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தோ. தஸ்மா ஸ்வாக்கா²தங் பச்சக்கா²மீதிஆதி³னா வுத்தேயேவ வேவசனேன பச்சக்கா²னங் நாம ஹோதி. த⁴ம்ம-ஸத்³தே³ன ஸஹ யோஜெத்வா வுத்தே பன யதா²ருதவஸேன பச்சக்கா²னந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஸுப்படிபன்னங் ஸங்க⁴ந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. குஸலங் த⁴ம்மந்திஆதீ³னிபி குஸலா த⁴ம்மா அகுஸலா த⁴ம்மாதிஆதி³த⁴ம்மமேவ (த⁴॰ ஸ॰ திகமாதிகா 1) ஸந்தா⁴ய வுத்தனாமானி, இதரதா² அகுஸலத⁴ம்மபச்சக்கா²னே தோ³ஸாபா⁴வப்பஸங்க³தோதி, தேனாஹ சதுராஸீதித⁴ம்மக்க²ந்த⁴ஸஹஸ்ஸேஸூதிஆதி³. பட²மபாராஜிகந்திஆதி³னா ஸிக்கா²பதா³னங்யேவ க³ஹணங் வேதி³தப்³ப³ங், ந ஆபத்தீனங்.
53.Vaṇṇapaṭṭhānanti satthuguṇavaṇṇappakāsakaṃ pakaraṇaṃ. Upāligāthāsūti upālisutte upāligahapatinā dhīrassa vigatamohassātiādinā vuttagāthāsu. Yathārutanti pāḷiyaṃ vuttamevāti attho. Anantabuddhītiādīni vaṇṇapaṭṭhāne āgatanāmāni. Dhīrantiādīni (ma. ni. 2.76) pana upāligāthāsu. Tattha bodhi vuccati sabbaññutaññāṇaṃ, sā jānanahetuttā paññāṇaṃ etassāti bodhipaññāṇo. Svākkhātaṃ dhammantiādīsu dhamma-saddo svākkhātādipadānaṃ dhammavevacanabhāvaṃ dassetuṃ vutto. Tasmā svākkhātaṃ paccakkhāmītiādinā vutteyeva vevacanena paccakkhānaṃ nāma hoti. Dhamma-saddena saha yojetvā vutte pana yathārutavasena paccakkhānanti veditabbaṃ. Suppaṭipannaṃ saṅghantiādīsupi eseva nayo. Kusalaṃ dhammantiādīnipi kusalā dhammā akusalā dhammātiādidhammameva (dha. sa. tikamātikā 1) sandhāya vuttanāmāni, itarathā akusaladhammapaccakkhāne dosābhāvappasaṅgatoti, tenāha caturāsītidhammakkhandhasahassesūtiādi. Paṭhamapārājikantiādinā sikkhāpadānaṃyeva gahaṇaṃ veditabbaṃ, na āpattīnaṃ.
யஸ்ஸ மூலேனாதி யஸ்ஸ ஸந்திகே. ஆசரியவேவசனேஸு யோ உபஜ்ஜ²ங் அத³த்வா ஆசரியோவ ஹுத்வா பப்³பா³ஜேஸி, தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘யோ மங் பப்³பா³ஜேஸீ’’தி வுத்தங். தஸ்ஸ மூலேனாதி தஸ்ஸ ஸந்திகே. ஓகல்லகோதி கு²ப்பிபாஸாதி³து³க்கா²துரானங் கிஸலூக²ஸரீரவேஸானங் க³ஹட்ட²மனுஸ்ஸானங் அதி⁴வசனங். மோளிப³த்³தோ⁴தி ப³த்³த⁴கேஸகலாபோ க³ஹட்டோ². குமாரகோதி குமாராவத்தோ² அதிவிய த³ஹரோ ஸாமணேரோ. சேல்லகோதி ததோ கிஞ்சி மஹந்தோ. சேடகோதி மஜ்ஜி²மோ. மோளிக³ல்லோதி மஹாஸாமணேரோ. ஸமணுத்³தே³ஸோதி அவிஸேஸதோ ஸாமணேராதி⁴வசனங். அஸுசிஸங்கஸ்ஸரஸமாசாரோதி அஸுசி ஹுத்வா ‘‘மயா கதங் பரே ஜானந்தி நு கோ², ந நு கோ²’’தி அத்தனா, ‘‘அஸுகேன நு கோ² இத³ங் கத’’ந்தி பரேஹி ச ஸங்காய ஸரிதப்³பே³ன அனுஸ்ஸரிதப்³பே³ன ஸமாசாரேன யுத்தோ. ஸஞ்ஜாதராகா³தி³கசவரத்தா கஸம்பு³ஜாதோ. கொண்டோ²தி து³ஸ்ஸீலாதி⁴வசனமேதங்.
Yassa mūlenāti yassa santike. Ācariyavevacanesu yo upajjhaṃ adatvā ācariyova hutvā pabbājesi, taṃ sandhāya ‘‘yo maṃ pabbājesī’’ti vuttaṃ. Tassa mūlenāti tassa santike. Okallakoti khuppipāsādidukkhāturānaṃ kisalūkhasarīravesānaṃ gahaṭṭhamanussānaṃ adhivacanaṃ. Moḷibaddhoti baddhakesakalāpo gahaṭṭho. Kumārakoti kumārāvattho ativiya daharo sāmaṇero. Cellakoti tato kiñci mahanto. Ceṭakoti majjhimo. Moḷigalloti mahāsāmaṇero. Samaṇuddesoti avisesato sāmaṇerādhivacanaṃ. Asucisaṅkassarasamācāroti asuci hutvā ‘‘mayā kataṃ pare jānanti nu kho, na nu kho’’ti attanā, ‘‘asukena nu kho idaṃ kata’’nti parehi ca saṅkāya saritabbena anussaritabbena samācārena yutto. Sañjātarāgādikacavarattā kasambujāto. Koṇṭhoti dussīlādhivacanametaṃ.
54. திஹேதுகபடிஸந்தி⁴காதி அதிகி²ப்பங் ஜானநஸமத்தே² ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந து³ஹேதுகானங் தத்த² அஸம்ப⁴வதோ. ஸபா⁴க³ஸ்ஸாதி புரிஸஸ்ஸ. விஸபா⁴க³ஸ்ஸாதி மாதுகா³மஸ்ஸ. பொத்த²கரூபஸதி³ஸஸ்ஸாதி மத்திகாதீ³ஹி கதரூபஸதி³ஸஸ்ஸ . க³ருமேத⁴ஸ்ஸாதி ஆரம்மணேஸு லஹுப்பவத்தியா அபா⁴வதோ த³ந்த⁴க³திகதாய க³ருபஞ்ஞஸ்ஸ, மந்த³பஞ்ஞஸ்ஸாதி வுத்தங் ஹோதி.
54.Tihetukapaṭisandhikāti atikhippaṃ jānanasamatthe sandhāya vuttaṃ, na duhetukānaṃ tattha asambhavato. Sabhāgassāti purisassa. Visabhāgassāti mātugāmassa. Potthakarūpasadisassāti mattikādīhi katarūpasadisassa . Garumedhassāti ārammaṇesu lahuppavattiyā abhāvato dandhagatikatāya garupaññassa, mandapaññassāti vuttaṃ hoti.
இதா³னெத்த² ஸிக்கா²பச்சக்கா²னவாரஸ்ஸ பாளியங் அட்ட²கதா²யஞ்ச வுத்தனயானங் ஸம்பிண்ட³னத்த²வஸேன ஏவங் வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³ – தத்த² ஹி ஸாமஞ்ஞா சவிதுகாமோதிஆதீ³ஹி பதே³ஹி சித்தனியமங் த³ஸ்ஸேதி. பு³த்³த⁴ந்திஆதீ³ஹி பதே³ஹி கெ²த்தனியமங், பச்சக்கா²மி தா⁴ரேதீதி ஏதேன காலனியமங், வத³தீதி இமினா பயோக³னியமங், அலங் மே பு³த்³தே⁴ன, கிங் நு மே, ந மமத்தோ², ஸுமுத்தாஹந்திஆதீ³ஹி அனாமட்ட²காலவஸேனபி பச்சக்கா²னங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி, விஞ்ஞாபேதீதி இமினா விஜானநனியமங், உம்மத்தகோ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²தி உம்மத்தகஸ்ஸ ஸந்திகேதிஆதீ³ஹி புக்³க³லனியமங், ஸோ ச நப்படிவிஜானாதீதிஆதீ³ஹி விஜானநனியமாபா⁴வேன பச்சக்கா²னாபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி, த³வாயாதிஆதீ³ஹி சித்தனியமாபா⁴வேன, ஸாவேதுகாமோ ந ஸாவேதீதி இமினா பயோக³னியமாபா⁴வேன, அவிஞ்ஞுஸ்ஸ ஸாவேதி விஞ்ஞுஸ்ஸ ந ஸாவேதீதி ஏதேஹி யங் புக்³க³லங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸாவேதி, தஸ்ஸேவ ஸவனே ஸீஸங் ஏதி, நாஞ்ஞஸ்ஸாதி. ஸப்³ப³ஸோ வா பன ந ஸாவேதி அப்பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா²தி இத³ங் பன சித்தாதி³னியமேனேவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந அஞ்ஞதா²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். தஸ்மா சித்தகெ²த்தகாலபயோக³புக்³க³லவிஜானநவஸேன ஸிக்கா²ய பச்சக்கா²னங் ஞத்வா தத³பா⁴வேன அப்பச்சக்கா²னங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Idānettha sikkhāpaccakkhānavārassa pāḷiyaṃ aṭṭhakathāyañca vuttanayānaṃ sampiṇḍanatthavasena evaṃ vinicchayo veditabbo – tattha hi sāmaññā cavitukāmotiādīhi padehi cittaniyamaṃ dasseti. Buddhantiādīhi padehi khettaniyamaṃ, paccakkhāmi dhāretīti etena kālaniyamaṃ, vadatīti iminā payoganiyamaṃ, alaṃ me buddhena, kiṃ nu me, na mamattho, sumuttāhantiādīhi anāmaṭṭhakālavasenapi paccakkhānaṃ hotīti dasseti, viññāpetīti iminā vijānananiyamaṃ, ummattako sikkhaṃ paccakkhāti ummattakassa santiketiādīhi puggalaniyamaṃ, so ca nappaṭivijānātītiādīhi vijānananiyamābhāvena paccakkhānābhāvaṃ dasseti, davāyātiādīhi cittaniyamābhāvena, sāvetukāmo na sāvetīti iminā payoganiyamābhāvena, aviññussa sāveti viññussa na sāvetīti etehi yaṃ puggalaṃ uddissa sāveti, tasseva savane sīsaṃ eti, nāññassāti. Sabbaso vā pana na sāveti appaccakkhātā hoti sikkhāti idaṃ pana cittādiniyameneva sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na aññathāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Tasmā cittakhettakālapayogapuggalavijānanavasena sikkhāya paccakkhānaṃ ñatvā tadabhāvena appaccakkhānaṃ veditabbaṃ.
கத²ங்? உபஸம்பன்னபா⁴வதோ சவிதுகாமதாசித்தேனேவ ஹி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந த³வா வா ரவா வா ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ஏவங் சித்தவஸேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. ததா² பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீதிஆதி³னா வுத்தானங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் ஸப்³ரஹ்மசாரிபரியோஸானானங் சதுத்³த³ஸன்னஞ்சேவ கி³ஹீதி மங் தா⁴ரேஹீதிஆதி³னா வுத்தானங் கி³ஹிஆதீ³னங் அஸக்யபுத்தியபரியோஸானானங் அட்ட²ன்னஞ்சாதி இமேஸங் த்³வாவீஸதியா கெ²த்தபதா³னங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸவேவசனஸ்ஸ வஸேன தேஸு யங் கிஞ்சி வத்துகாமஸ்ஸ யங் கிஞ்சி வத³தோபி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி. ஏவங் கெ²த்தவஸேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. தத்த² யதே³தங் ‘‘பச்சக்கா²மீதி ச மங் தா⁴ரேஹீதி சா’’தி வுத்தங் வத்தமானகாலவசனங், யானி ச ‘‘அலங் மே பு³த்³தே⁴ன, கிங் நு மே பு³த்³தே⁴ன, ந மமத்தோ² பு³த்³தே⁴ன, ஸுமுத்தாஹங் பு³த்³தே⁴னா’’திஆதி³னா நயேன ஆக்²யாதவஸேன காலங் அனாமஸித்வா புரிமேஹி சுத்³த³ஸஹி பதே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் யோஜெத்வா வுத்தானி அலங் மேதிஆதீ³னி சத்தாரி பதா³னி, தேஸங்யேவ ச ஸவேவசனானங் வஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந பன ‘‘பச்சக்கா²ஸி’’ந்தி வா, ‘‘பச்சக்கி²ஸ்ஸ’’ந்தி வா, ‘‘மங் தா⁴ரேஸீ’’தி வா, ‘‘மங் தா⁴ரெஸ்ஸஸீ’’தி வா, ‘‘யங்னூன பச்சக்கெ²ய்ய’’ந்தி வாதிஆதீ³னி அதீதானாக³தபரிகப்பவசனானி ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ஏவங் வத்தமானகாலவஸேன சேவ அனாமட்ட²காலவஸேன ச பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. பயோகோ³ பன து³விதோ⁴ காயிகோ வாசஸிகோ, தத்த² பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீதிஆதி³னா நயேன யாய காயசி பா⁴ஸாய வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசஸிகபயோகே³னேவ பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந அக்க²ரலிக²னங் வா ஹத்த²முத்³தா³தி³த³ஸ்ஸனங் வா காயபயோக³ங் கரொந்தஸ்ஸ. ஏவங் வாசஸிகபயோகே³னேவ பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Kathaṃ? Upasampannabhāvato cavitukāmatācitteneva hi sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na davā vā ravā vā bhaṇantassa. Evaṃ cittavasena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Tathā buddhaṃ paccakkhāmītiādinā vuttānaṃ buddhādīnaṃ sabrahmacāripariyosānānaṃ catuddasannañceva gihīti maṃ dhārehītiādinā vuttānaṃ gihiādīnaṃ asakyaputtiyapariyosānānaṃ aṭṭhannañcāti imesaṃ dvāvīsatiyā khettapadānaṃ yassa kassaci savevacanassa vasena tesu yaṃ kiñci vattukāmassa yaṃ kiñci vadatopi sikkhāpaccakkhānaṃ hoti. Evaṃ khettavasena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Tattha yadetaṃ ‘‘paccakkhāmīti ca maṃ dhārehīti cā’’ti vuttaṃ vattamānakālavacanaṃ, yāni ca ‘‘alaṃ me buddhena, kiṃ nu me buddhena, na mamattho buddhena, sumuttāhaṃ buddhenā’’tiādinā nayena ākhyātavasena kālaṃ anāmasitvā purimehi cuddasahi padehi saddhiṃ yojetvā vuttāni alaṃ metiādīni cattāri padāni, tesaṃyeva ca savevacanānaṃ vasena paccakkhānaṃ hoti, na pana ‘‘paccakkhāsi’’nti vā, ‘‘paccakkhissa’’nti vā, ‘‘maṃ dhāresī’’ti vā, ‘‘maṃ dhāressasī’’ti vā, ‘‘yaṃnūna paccakkheyya’’nti vātiādīni atītānāgataparikappavacanāni bhaṇantassa. Evaṃ vattamānakālavasena ceva anāmaṭṭhakālavasena ca paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Payogo pana duvidho kāyiko vācasiko, tattha buddhaṃ paccakkhāmītiādinā nayena yāya kāyaci bhāsāya vacībhedaṃ katvā vācasikapayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na akkharalikhanaṃ vā hatthamuddādidassanaṃ vā kāyapayogaṃ karontassa. Evaṃ vācasikapayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
புக்³க³லோ பன து³விதோ⁴ யோ ச பச்சக்கா²தி, யஸ்ஸ ச பச்சக்கா²தி, தத்த² யோ பச்சக்கா²தி, ஸோ ஸசே உம்மத்தககி²த்தசித்தவேத³னட்டானங் அஞ்ஞதரோ ந ஹோதி, யஸ்ஸ பன பச்சக்கா²தி, ஸோ ஸசே மனுஸ்ஸஜாதிகோ ஹோதி, ந ச உம்மத்தகாதீ³னங் அஞ்ஞதரோ ஸம்முகீ²பூ⁴தோ ச, ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி. ந ஹி அஸம்முகீ²பூ⁴தஸ்ஸ தூ³தேன வா பண்ணேன வா ஆரோசனங் ருஹதி. ஏவங் யதா²வுத்தபுக்³க³லவஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. விஜானநம்பி நியமிதானியமிதவஸேன து³வித⁴ங். தத்த² யஸ்ஸ யேஸங் வா நியமெத்வா இமஸ்ஸ இமேஸங் வா ஆரோசேமீதி வத³தி, ஸசே தே யதா² பகதியா லோகே மனுஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ஆவஜ்ஜனஸமயே ஜானந்தி, ஏவங் தஸ்ஸ வசனானந்தரமேவ ‘‘அயங் உக்கண்டி²தோ’’தி வா, ‘‘கி³ஹிபா⁴வங் பத்த²யதீ’’தி வா யேன கேனசி ஆகாரேன மனுஸ்ஸஜாதிகோ வசனத்த²ங் ஜானாதி, பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². அத² அபரபா⁴கே³ ‘‘கிங் இமினா வுத்த’’ந்தி சிந்தெத்வா ஜானந்தி, அஞ்ஞே வா ஜானந்தி, அப்பச்சக்கா²தாவ ஹோதி. அனியமெத்வா ஆரோசெந்தஸ்ஸ பன ஸசே வுத்தனயேன யோ கோசி மனுஸ்ஸஜாதிகோ வசனத்த²ங் ஜானாதி, பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா², ஏவங் ஜானநவஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. இதி இமேஸங் வுத்தப்பகாரானங் சித்தாதீ³னங் வஸேனேவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந அஞ்ஞதா²தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Puggalo pana duvidho yo ca paccakkhāti, yassa ca paccakkhāti, tattha yo paccakkhāti, so sace ummattakakhittacittavedanaṭṭānaṃ aññataro na hoti, yassa pana paccakkhāti, so sace manussajātiko hoti, na ca ummattakādīnaṃ aññataro sammukhībhūto ca, sikkhāpaccakkhānaṃ hoti. Na hi asammukhībhūtassa dūtena vā paṇṇena vā ārocanaṃ ruhati. Evaṃ yathāvuttapuggalavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Vijānanampi niyamitāniyamitavasena duvidhaṃ. Tattha yassa yesaṃ vā niyametvā imassa imesaṃ vā ārocemīti vadati, sace te yathā pakatiyā loke manussā vacanaṃ sutvā āvajjanasamaye jānanti, evaṃ tassa vacanānantarameva ‘‘ayaṃ ukkaṇṭhito’’ti vā, ‘‘gihibhāvaṃ patthayatī’’ti vā yena kenaci ākārena manussajātiko vacanatthaṃ jānāti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Atha aparabhāge ‘‘kiṃ iminā vutta’’nti cintetvā jānanti, aññe vā jānanti, appaccakkhātāva hoti. Aniyametvā ārocentassa pana sace vuttanayena yo koci manussajātiko vacanatthaṃ jānāti, paccakkhātā hoti sikkhā, evaṃ jānanavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Iti imesaṃ vuttappakārānaṃ cittādīnaṃ vaseneva sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na aññathāti daṭṭhabbaṃ.
ஸிக்கா²பச்சக்கா²னவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.
Sikkhāpaccakkhānavaṇṇanānayo niṭṭhito.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸிக்கா²பச்சக்கா²னவிப⁴ங்க³வண்ணனா • Sikkhāpaccakkhānavibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸிக்கா²பச்சக்கா²னகதா²வண்ணனா • Sikkhāpaccakkhānakathāvaṇṇanā