Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
4. பச்சனீயானுலோமவண்ணனா
4. Paccanīyānulomavaṇṇanā
49-52. இதா³னி பச்சனீயானுலோமங் ஹோதி. தங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸியா குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜெய்ய நஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயாதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² அனுலோமபச்சனீயபுச்சா²ஹி ஸமப்பமாணோ ஏவ புச்சா²பரிச்சே²தோ³. ஏகமூலகாதீ³ஸு செத்த² யா புச்சா² பாளியங் ஆக³தா, யா ச ந ஆக³தா, தா ஸப்³பா³ ஹெட்டா² வுத்தனயானுஸாரேனேவ வேதி³தப்³பா³.
49-52. Idāni paccanīyānulomaṃ hoti. Taṃ dassetuṃ siyā kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjeyya nahetupaccayā ārammaṇapaccayātiādi āraddhaṃ. Tattha anulomapaccanīyapucchāhi samappamāṇo eva pucchāparicchedo. Ekamūlakādīsu cettha yā pucchā pāḷiyaṃ āgatā, yā ca na āgatā, tā sabbā heṭṭhā vuttanayānusāreneva veditabbā.
திகஞ்ச பட்டா²னவரங்…பே॰… ச² பச்சனீயானுலோமம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி எத்தா²பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ த்³வே பச்சயானுலோமானி – த⁴ம்மபச்சனீயானுலோமங் பச்சயபச்சனீயானுலோமஞ்ச. தத்த² ‘‘குஸலா த⁴ம்மா’’தி ஏவங் அபி⁴த⁴ம்மமாதிகாபதே³ஹி ஸங்க³ஹிதானங் த⁴ம்மானங் ‘‘நகுஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி பச்சனீயானுலோமதே³ஸனாவஸேன பவத்தங் த⁴ம்மபச்சனீயானுலோமங் நாம. ‘‘நஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயா’’தி ஏவங் சதுவீஸதியா பச்சயேஸு லப்³ப⁴மானபதா³னங் பச்சயபச்சனீயானுலோமதே³ஸனாவஸேன பவத்தங் பச்சயபச்சனீயானுலோமங் நாம. தத்த² ஹெட்டா² அட்ட²கதா²யங் ‘‘திகஞ்ச பட்டா²னவரங்…பே॰… ச² பச்சனீயானுலோமம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ரா’’தி அயங் கா³தா² த⁴ம்மபச்சனீயானுலோமங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. இத⁴ பன அயங் கா³தா² த⁴ம்மானுலோமேயேவ பச்சயபச்சனீயானுலோமங் ஸந்தா⁴ய வுத்தா. தஸ்மா ‘‘ச² பச்சனீயானுலோமம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ரா’’தி அட்ட²கதா²ய த⁴ம்மபச்சனீயானுலோமே திகபட்டா²னாத³யோ ச² நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இமஸ்மிங் பனோகாஸே நஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயாதி ஏவங் பவத்தே பச்சயபச்சனீயானுலோமே ஏதே த⁴ம்மானுலோமேயேவ திகபட்டா²னாத³யோ ச² நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Tikañca paṭṭhānavaraṃ…pe… cha paccanīyānulomamhi nayā sugambhīrāti etthāpi heṭṭhā vuttanayeneva dve paccayānulomāni – dhammapaccanīyānulomaṃ paccayapaccanīyānulomañca. Tattha ‘‘kusalā dhammā’’ti evaṃ abhidhammamātikāpadehi saṅgahitānaṃ dhammānaṃ ‘‘nakusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo’’ti paccanīyānulomadesanāvasena pavattaṃ dhammapaccanīyānulomaṃ nāma. ‘‘Nahetupaccayā ārammaṇapaccayā’’ti evaṃ catuvīsatiyā paccayesu labbhamānapadānaṃ paccayapaccanīyānulomadesanāvasena pavattaṃ paccayapaccanīyānulomaṃ nāma. Tattha heṭṭhā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘tikañca paṭṭhānavaraṃ…pe… cha paccanīyānulomamhi nayā sugambhīrā’’ti ayaṃ gāthā dhammapaccanīyānulomaṃ sandhāya vuttā. Idha pana ayaṃ gāthā dhammānulomeyeva paccayapaccanīyānulomaṃ sandhāya vuttā. Tasmā ‘‘cha paccanīyānulomamhi nayā sugambhīrā’’ti aṭṭhakathāya dhammapaccanīyānulome tikapaṭṭhānādayo cha nayā sugambhīrāti evamattho veditabbo. Imasmiṃ panokāse nahetupaccayā ārammaṇapaccayāti evaṃ pavatte paccayapaccanīyānulome ete dhammānulomeyeva tikapaṭṭhānādayo cha nayā sugambhīrāti evamattho veditabbo.
தேஸு அனுலோமதிகபட்டா²னேயேவ குஸலத்திகமத்தஸ்ஸபி வஸேன அயங் இமஸ்மிங் படிச்சவாரஸ்ஸ பண்ணத்திவாரே ஸங்கி²பித்வா புச்சா²பபே⁴தோ³ த³ஸ்ஸிதோ. ஸேஸேஸு பன திகேஸு ஸேஸபட்டா²னேஸு ச ஏகாபி புச்சா² ந த³ஸ்ஸிதா. ததோ பரேஸு பன ஸஹஜாதவாராதீ³ஸு குஸலத்திகஸ்ஸபி வஸேன புச்ச²ங் அனுத்³த⁴ரித்வா லப்³ப⁴மானகவஸேன விஸ்ஸஜ்ஜனமேவ த³ஸ்ஸிதங். ‘‘ச² பச்சனீயானுலோமம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ரா’’தி வசனதோ பன இமஸ்மிங் பச்சயபச்சனீயானுலோமே ச²பி ஏதே பட்டா²னநயா புச்சா²வஸேன உத்³த⁴ரித்வா த³ஸ்ஸேதப்³பா³. பட்டா²னங் வண்ணயந்தானஞ்ஹி ஆசரியானங் பா⁴ரோ ஏஸோதி.
Tesu anulomatikapaṭṭhāneyeva kusalattikamattassapi vasena ayaṃ imasmiṃ paṭiccavārassa paṇṇattivāre saṅkhipitvā pucchāpabhedo dassito. Sesesu pana tikesu sesapaṭṭhānesu ca ekāpi pucchā na dassitā. Tato paresu pana sahajātavārādīsu kusalattikassapi vasena pucchaṃ anuddharitvā labbhamānakavasena vissajjanameva dassitaṃ. ‘‘Cha paccanīyānulomamhi nayā sugambhīrā’’ti vacanato pana imasmiṃ paccayapaccanīyānulome chapi ete paṭṭhānanayā pucchāvasena uddharitvā dassetabbā. Paṭṭhānaṃ vaṇṇayantānañhi ācariyānaṃ bhāro esoti.
புச்சா²வாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Pucchāvāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / 3. புச்சா²வாரோ • 3. Pucchāvāro