Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    புச்சா²வாரோ

    Pucchāvāro

    1. பச்சயானுலோமவண்ணனா

    1. Paccayānulomavaṇṇanā

    ஏவங் அனுலோமபட்டா²னாதீ³ஸு திகபட்டா²னாதி³வஸேன சதுவீஸதிஸமந்தபட்டா²னஸமோதா⁴னே பட்டா²னமஹாபகரணே யே திகாத³யோ நிஸ்ஸாய நித்³தி³ட்ட²த்தா ஏதங் திகபட்டா²னங், து³கபட்டா²னங்…பே॰… து³கது³கபட்டா²னந்தி வுத்தங். தே அனாமஸித்வா யேஸங் பச்சயானங் வஸேன தே திகாத³யோ விப⁴த்தா, தே பச்சயே ஏவ தாவ இமினா மாதிகானிக்கே²பபச்சயவிப⁴ங்க³ஸங்கா²தேன வாரேன உத்³தே³ஸதோ ச நித்³தே³ஸதோ ச த³ஸ்ஸெத்வா, இதா³னி யே திகாத³யோ நிஸ்ஸாய நித்³தி³ட்ட²த்தா ஏதங் திகபட்டா²னங், து³கபட்டா²னங்…பே॰… து³கது³கபட்டா²னந்தி வுத்தங். தே திகாத³யோ இமேஸங் பச்சயானங் வஸேன வித்தா²ரெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ஏகேகங் திகது³கங் நிஸ்ஸாய ஸத்தஹி மஹாவாரேஹி தே³ஸனா கதா. தேஸங் இமானி நாமானி – படிச்சவாரோ, ஸஹஜாதவாரோ, பச்சயவாரோ, நிஸ்ஸயவாரோ, ஸங்ஸட்ட²வாரோ, ஸம்பயுத்தவாரோ, பஞ்ஹாவாரோதி.

    Evaṃ anulomapaṭṭhānādīsu tikapaṭṭhānādivasena catuvīsatisamantapaṭṭhānasamodhāne paṭṭhānamahāpakaraṇe ye tikādayo nissāya niddiṭṭhattā etaṃ tikapaṭṭhānaṃ, dukapaṭṭhānaṃ…pe… dukadukapaṭṭhānanti vuttaṃ. Te anāmasitvā yesaṃ paccayānaṃ vasena te tikādayo vibhattā, te paccaye eva tāva iminā mātikānikkhepapaccayavibhaṅgasaṅkhātena vārena uddesato ca niddesato ca dassetvā, idāni ye tikādayo nissāya niddiṭṭhattā etaṃ tikapaṭṭhānaṃ, dukapaṭṭhānaṃ…pe… dukadukapaṭṭhānanti vuttaṃ. Te tikādayo imesaṃ paccayānaṃ vasena vitthāretvā dassetuṃ ekekaṃ tikadukaṃ nissāya sattahi mahāvārehi desanā katā. Tesaṃ imāni nāmāni – paṭiccavāro, sahajātavāro, paccayavāro, nissayavāro, saṃsaṭṭhavāro, sampayuttavāro, pañhāvāroti.

    தத்த² ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி ஏவங் படிச்சாபி⁴தா⁴னவஸேன வுத்தோ படிச்சவாரோ நாம. குஸலங் த⁴ம்மங் ஸஹஜாதோ குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி ஏவங் ஸஹஜாதாபி⁴தா⁴னவஸேன வுத்தோ ஸஹஜாதவாரோ நாம. ஸோ புரிமேன படிச்சவாரேன அத்த²தோ நின்னானாகரணோ. படிச்சாபி⁴தா⁴னவஸேன பு³ஜ்ஜ²னகானங் வஸேன பன பட²மோ வுத்தோ, ஸஹஜாதாபி⁴தா⁴னவஸேன பு³ஜ்ஜ²னகானங் வஸேன து³தியோ. த்³வீஸுபி சேதேஸு ரூபாரூபத⁴ம்மவஸேன பச்சயா சேவ பச்சயுப்பன்னத⁴ம்மா ச வேதி³தப்³பா³. தே ச கோ² ஸஹஜாதாவ, ந புரேஜாதபச்சா²ஜாதா லப்³ப⁴ந்தி. ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் பச்சயா குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி ஏவங் பச்சயாபி⁴தா⁴னவஸேன வுத்தோ பன பச்சயவாரோ நாம. ஸோபி புரிமவாரத்³வயங் விய ரூபாரூபத⁴ம்மவஸேனேவ வேதி³தப்³போ³. பச்சயோ பனெத்த² புரேஜாதோபி லப்³ப⁴தி. அயமஸ்ஸ புரிமவாரத்³வயதோ விஸேஸோ. தத³னந்தரோ ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் நிஸ்ஸாய குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி ஏவங் நிஸ்ஸயாபி⁴தா⁴னவஸேன வுத்தோ நிஸ்ஸயவாரோ நாம. ஸோ புரிமேன பச்சயவாரேன அத்த²தோ நின்னானாகரணோ. பச்சயாபி⁴தா⁴னவஸேன பு³ஜ்ஜ²னகானங் வஸேன பன பட²மோ வுத்தோ, நிஸ்ஸயாபி⁴தா⁴னவஸேன பு³ஜ்ஜ²னகானங் வஸேன து³தியோ. ததோ பரங் ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் ஸங்ஸட்டோ² குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி ஏவங் ஸங்ஸட்டா²பி⁴தா⁴னவஸேன வுத்தோ ஸங்ஸட்ட²வாரோ நாம. ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் ஸம்பயுத்தோ குஸலோ த⁴ம்மோ’’தி ஏவங் ஸம்பயுத்தாபி⁴தா⁴னவஸேன வுத்தோ ஸம்பயுத்தவாரோ நாம. ஸோ புரிமேன ஸங்ஸட்ட²வாரேன அத்த²தோ நின்னானாகரணோ. ஸங்ஸட்டா²பி⁴தா⁴னவஸேன பு³ஜ்ஜ²னகானங் வஸேன பன பட²மோ வுத்தோ, ஸம்பயுத்தாபி⁴தா⁴னவஸேன து³தியோ. த்³வீஸுபி சேதேஸு அரூபத⁴ம்மவஸேனேவ பச்சயா பச்சயுப்பன்னா ச வேதி³தப்³பா³. ஸத்தமவாரே பன யஸ்மா ‘‘குஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஹேதுபச்சயேன பச்சயோ’’திஆதி³னா நயேன தே தே பஞ்ஹே உத்³த⁴ரித்வா புன ‘‘குஸலா ஹேதூ ஸம்பயுத்தகானங் க²ந்தா⁴ன’’ந்திஆதி³னா நயேன ஸப்³பே³பி தே பஞ்ஹா நிஜ்ஜடா நிக்³கு³ம்பா³ ச கத்வா விப⁴த்தா, தஸ்மா ஸோ வாரோ பஞ்ஹானங் ஸாது⁴கங் விப⁴த்தத்தா பஞ்ஹாவாரோத்வேவ ஸங்க்²யங் க³தோ. ரூபாரூபத⁴ம்மவஸேனேவ பனெத்த² பச்சயாபி பச்சயுப்பன்னாபி வேதி³தப்³பா³.

    Tattha ‘‘kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo’’ti evaṃ paṭiccābhidhānavasena vutto paṭiccavāro nāma. Kusalaṃ dhammaṃ sahajāto kusalo dhammo’’ti evaṃ sahajātābhidhānavasena vutto sahajātavāro nāma. So purimena paṭiccavārena atthato ninnānākaraṇo. Paṭiccābhidhānavasena bujjhanakānaṃ vasena pana paṭhamo vutto, sahajātābhidhānavasena bujjhanakānaṃ vasena dutiyo. Dvīsupi cetesu rūpārūpadhammavasena paccayā ceva paccayuppannadhammā ca veditabbā. Te ca kho sahajātāva, na purejātapacchājātā labbhanti. ‘‘Kusalaṃ dhammaṃ paccayā kusalo dhammo’’ti evaṃ paccayābhidhānavasena vutto pana paccayavāro nāma. Sopi purimavāradvayaṃ viya rūpārūpadhammavaseneva veditabbo. Paccayo panettha purejātopi labbhati. Ayamassa purimavāradvayato viseso. Tadanantaro ‘‘kusalaṃ dhammaṃ nissāya kusalo dhammo’’ti evaṃ nissayābhidhānavasena vutto nissayavāro nāma. So purimena paccayavārena atthato ninnānākaraṇo. Paccayābhidhānavasena bujjhanakānaṃ vasena pana paṭhamo vutto, nissayābhidhānavasena bujjhanakānaṃ vasena dutiyo. Tato paraṃ ‘‘kusalaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho kusalo dhammo’’ti evaṃ saṃsaṭṭhābhidhānavasena vutto saṃsaṭṭhavāro nāma. ‘‘Kusalaṃ dhammaṃ sampayutto kusalo dhammo’’ti evaṃ sampayuttābhidhānavasena vutto sampayuttavāro nāma. So purimena saṃsaṭṭhavārena atthato ninnānākaraṇo. Saṃsaṭṭhābhidhānavasena bujjhanakānaṃ vasena pana paṭhamo vutto, sampayuttābhidhānavasena dutiyo. Dvīsupi cetesu arūpadhammavaseneva paccayā paccayuppannā ca veditabbā. Sattamavāre pana yasmā ‘‘kusalo dhammo kusalassa dhammassa hetupaccayena paccayo’’tiādinā nayena te te pañhe uddharitvā puna ‘‘kusalā hetū sampayuttakānaṃ khandhāna’’ntiādinā nayena sabbepi te pañhā nijjaṭā niggumbā ca katvā vibhattā, tasmā so vāro pañhānaṃ sādhukaṃ vibhattattā pañhāvārotveva saṅkhyaṃ gato. Rūpārūpadhammavaseneva panettha paccayāpi paccayuppannāpi veditabbā.

    தத்த² யோ தாவ ஏஸ ஸப்³ப³பட²மோ படிச்சவாரோ நாம, ஸோ உத்³தே³ஸதோ நித்³தே³ஸதோ ச து³விதோ⁴ ஹோதி. தத்த² உத்³தே³ஸவாரோ பட²மோ, புச்சா²வாரோதிபி வுச்சதி. பண்ணத்திவாரோதிபி தஸ்ஸேவ நாமங். ஸோ ஹி குஸலாத³யோ படிச்ச குஸலாதீ³னங் ஹேதுபச்சயாதீ³னங் வஸேன உத்³தி³ட்ட²த்தா உத்³தே³ஸவாரோ, குஸலாத³யோ படிச்ச ஹேதுபச்சயாதி³வஸேன குஸலாதீ³னங் உப்பத்தியா புச்சி²தத்தா புச்சா²வாரோ, குஸலாத³யோ படிச்ச ஹேதுபச்சயாதி³வஸேன குஸலாதீ³னங் உப்பத்தியா பஞ்ஞாபிதத்தா பண்ணத்திவாரோதிபி வுத்தோ.

    Tattha yo tāva esa sabbapaṭhamo paṭiccavāro nāma, so uddesato niddesato ca duvidho hoti. Tattha uddesavāro paṭhamo, pucchāvārotipi vuccati. Paṇṇattivārotipi tasseva nāmaṃ. So hi kusalādayo paṭicca kusalādīnaṃ hetupaccayādīnaṃ vasena uddiṭṭhattā uddesavāro, kusalādayo paṭicca hetupaccayādivasena kusalādīnaṃ uppattiyā pucchitattā pucchāvāro, kusalādayo paṭicca hetupaccayādivasena kusalādīnaṃ uppattiyā paññāpitattā paṇṇattivārotipi vutto.

    25-34. தத்த² ஸியா குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜெய்ய ஹேதுபச்சயாதி பரிகப்பபுச்சா². அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – யோ குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜெய்ய ஹேதுபச்சயா, கிங் ஸோ குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச ஸியாதி அத² வா குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச யோ குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜெய்ய, ஸோ ஹேதுபச்சயா ஸியாதி அயமெத்த² அத்தோ². தத்த² படீதி ஸதி³ஸத்தே² வத்ததி. ஸதி³ஸபுக்³க³லோ ஹி படிபுக்³க³லோ, ஸதி³ஸபா⁴கோ³ ச படிபா⁴கோ³தி வுச்சதி. இச்சாதி க³மனுஸ்ஸுக்கவசனமேதங். உப⁴யங் ஏகதோ கத்வா படிச்சாதி படிக³ந்த்வா ஸஹுப்பத்திஸங்கா²தேன ஸதி³ஸபா⁴வேன பத்வா, தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ உப்பத்திபா⁴வங் உபக³ந்த்வாதி வுத்தங் ஹோதி. குஸலோ த⁴ம்மோதி ஏவங் ஸஹுப்பத்திபா⁴வேன குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜெய்ய ஹேதுபச்சயாதி புச்ச²தி. அத² வா படிச்சாதி பச்சயங் கத்வா. தங் பன பச்சயகரணங் புரேஜாதேபி பச்சயே லப்³ப⁴தி ஸஹஜாதேபி. இத⁴ ஸஹஜாதங் அதி⁴ப்பேதங். ஸியா குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச அகுஸலோதிஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தத்த² கிஞ்சாபி ஸஹஜாதவஸேன குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச அகுஸலோ நத்தி², இமஸ்மிங் பன புச்சா²வாரே யம்பி விஸ்ஸஜ்ஜியமானங் அத்த²தோ லப்³ப⁴தி, யம்பி ந லப்³ப⁴தி, தங் ஸப்³ப³ங் புச்சா²வஸேன உத்³த⁴டங். பரதோ பன விஸ்ஸஜ்ஜனே யங் ந லப்³ப⁴தி, தங் பஹாய யங் லப்³ப⁴தி, ததே³வ விஸ்ஸஜ்ஜிதங்.

    25-34. Tattha siyā kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjeyya hetupaccayāti parikappapucchā. Ayañhettha attho – yo kusalo dhammo uppajjeyya hetupaccayā, kiṃ so kusalaṃ dhammaṃ paṭicca siyāti atha vā kusalaṃ dhammaṃ paṭicca yo kusalo dhammo uppajjeyya, so hetupaccayā siyāti ayamettha attho. Tattha paṭīti sadisatthe vattati. Sadisapuggalo hi paṭipuggalo, sadisabhāgo ca paṭibhāgoti vuccati. Iccāti gamanussukkavacanametaṃ. Ubhayaṃ ekato katvā paṭiccāti paṭigantvā sahuppattisaṅkhātena sadisabhāvena patvā, tena saddhiṃ ekato uppattibhāvaṃ upagantvāti vuttaṃ hoti. Kusalo dhammoti evaṃ sahuppattibhāvena kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjeyya hetupaccayāti pucchati. Atha vā paṭiccāti paccayaṃ katvā. Taṃ pana paccayakaraṇaṃ purejātepi paccaye labbhati sahajātepi. Idha sahajātaṃ adhippetaṃ. Siyā kusalaṃ dhammaṃ paṭicca akusalotiādīsupi eseva nayo. Tattha kiñcāpi sahajātavasena kusalaṃ dhammaṃ paṭicca akusalo natthi, imasmiṃ pana pucchāvāre yampi vissajjiyamānaṃ atthato labbhati, yampi na labbhati, taṃ sabbaṃ pucchāvasena uddhaṭaṃ. Parato pana vissajjane yaṃ na labbhati, taṃ pahāya yaṃ labbhati, tadeva vissajjitaṃ.

    ஏவமெத்த² புச்சா²னங் அத்த²ஞ்சேவ புச்சா²க³திஞ்ச ஞத்வா இதா³னி க³ணனவஸேன புச்சா²பரிச்சே²தோ³ வேதி³தப்³போ³ . எத்த² ஹி ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்சா’’தி குஸலபத³ங் ஆதி³ங் கத்வா குஸலாகுஸலாப்³யாகதந்தா திஸ்ஸோ புச்சா², புன ததே³வாதி³ங் கத்வா குஸலாப்³யாகதாதி³வஸேன து³கப்பபே⁴த³ந்தா திஸ்ஸோ, புன ததே³வாதி³ங் கத்வா திகந்தா ச ஏகா, ஏவங் குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்சாதி குஸலாதி³கா ஸத்த புச்சா², ததா² அகுஸலாதி³கா, ததா² அப்³யாகதாதி³கா, ததா² குஸலாப்³யாகதாதி³கா, அகுஸலாப்³யாகதாதி³கா, குஸலாகுஸலாதி³கா, குஸலாகுஸலாப்³யாகதாதி³காதி ஸப்³பா³பி ஸத்தன்னங் ஸத்தகானங் வஸேன குஸலத்திகங் நிஸ்ஸாய ஹேதுபச்சயே ஏகூனபஞ்ஞாஸங் புச்சா².

    Evamettha pucchānaṃ atthañceva pucchāgatiñca ñatvā idāni gaṇanavasena pucchāparicchedo veditabbo . Ettha hi ‘‘kusalaṃ dhammaṃ paṭiccā’’ti kusalapadaṃ ādiṃ katvā kusalākusalābyākatantā tisso pucchā, puna tadevādiṃ katvā kusalābyākatādivasena dukappabhedantā tisso, puna tadevādiṃ katvā tikantā ca ekā, evaṃ kusalaṃ dhammaṃ paṭiccāti kusalādikā satta pucchā, tathā akusalādikā, tathā abyākatādikā, tathā kusalābyākatādikā, akusalābyākatādikā, kusalākusalādikā, kusalākusalābyākatādikāti sabbāpi sattannaṃ sattakānaṃ vasena kusalattikaṃ nissāya hetupaccaye ekūnapaññāsaṃ pucchā.

    தத்த² ஏகமூலகாவஸானா நவ, ஏகமூலது³காவஸானா நவ, ஏகமூலதிகாவஸானா திஸ்ஸோ, து³கமூலஏகாவஸானா நவ, து³கமூலது³காவஸானா நவ, து³கமூலதிகாவஸானா திஸ்ஸோ, திகமூலஏகாவஸானா திஸ்ஸோ, திகமூலது³காவஸானா திஸ்ஸோ, திகமூலதிகாவஸானா ஏகாதி ஏவமேதா மூலவஸேனாபி வேதி³தப்³பா³. யதா² ச ஹேதுபச்சயே ஏகூனபஞ்ஞாஸங், ஆரம்மணபச்சயாதீ³ஸுபி ததே²வாதி ஸப்³பே³ஸுபி சதுவீஸதியா பச்சயேஸு –

    Tattha ekamūlakāvasānā nava, ekamūladukāvasānā nava, ekamūlatikāvasānā tisso, dukamūlaekāvasānā nava, dukamūladukāvasānā nava, dukamūlatikāvasānā tisso, tikamūlaekāvasānā tisso, tikamūladukāvasānā tisso, tikamūlatikāvasānā ekāti evametā mūlavasenāpi veditabbā. Yathā ca hetupaccaye ekūnapaññāsaṃ, ārammaṇapaccayādīsupi tathevāti sabbesupi catuvīsatiyā paccayesu –

    ஸஹஸ்ஸமேகஞ்ச ஸதங், ச²ஸத்ததி புனாபரா;

    Sahassamekañca sataṃ, chasattati punāparā;

    புச்சா² ஸம்பிண்டி³தா ஹொந்தி, நயம்ஹி ஏகமூலகே.

    Pucchā sampiṇḍitā honti, nayamhi ekamūlake.

    35-36. ததோ பரங் ஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயாதி து³மூலகனயோ ஆரத்³தோ⁴. தத்த² ஹேதாரம்மணது³கோ…பே॰… ஹேதுஅவிக³தது³கோதி ஹேதுபச்சயேன ஸத்³தி⁴ங் தேவீஸதி து³கா ஹொந்தி. தேஸு ஹேதுபச்சயே விய ஹேதாரம்மணது³கேபி ஏகூனபஞ்ஞாஸங் புச்சா², தாஸு பாளியங் த்³வேயேவ த³ஸ்ஸிதா. யதா² ச ஹேதாரம்மணது³கே ஏகூனபஞ்ஞாஸங் ததா² ஹேதாதி⁴பதிது³காதீ³ஸுபி. தத்த² பட²மபுச்சா²வஸேன ஹேதாதி⁴பதிது³கோ, ஹேதானந்தரது³கோ, ஹேதுஸமனந்தரது³கோதி படிபாடியா தயோ து³கே த³ஸ்ஸெத்வா பரியோஸானே ஹேதுஅவிக³தது³கோ த³ஸ்ஸிதோ, ஸேஸங் ஸங்கி²த்தங். புச்சா²பரிச்சே²தோ³ பனெத்த² ஏவங் வேதி³தப்³போ³.

    35-36. Tato paraṃ hetupaccayā ārammaṇapaccayāti dumūlakanayo āraddho. Tattha hetārammaṇaduko…pe… hetuavigatadukoti hetupaccayena saddhiṃ tevīsati dukā honti. Tesu hetupaccaye viya hetārammaṇadukepi ekūnapaññāsaṃ pucchā, tāsu pāḷiyaṃ dveyeva dassitā. Yathā ca hetārammaṇaduke ekūnapaññāsaṃ tathā hetādhipatidukādīsupi. Tattha paṭhamapucchāvasena hetādhipatiduko, hetānantaraduko, hetusamanantaradukoti paṭipāṭiyā tayo duke dassetvā pariyosāne hetuavigataduko dassito, sesaṃ saṅkhittaṃ. Pucchāparicchedo panettha evaṃ veditabbo.

    ஸஹஸ்ஸமேகஞ்ச ஸதங், ஸத்தவீஸதிமேவ ச;

    Sahassamekañca sataṃ, sattavīsatimeva ca;

    து³கேஸு தேவீஸதியா, புச்சா² ஹொந்தி து³மூலகே.

    Dukesu tevīsatiyā, pucchā honti dumūlake.

    37. ததோ பரங் ஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயா அதி⁴பதிபச்சயாதி திமூலகனயோ ஆரத்³தோ⁴. தத்த² ஹேதாரம்மணது³கேன ஸத்³தி⁴ங் அதி⁴பதிபச்சயாதீ³ஸு பா³வீஸதியா பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன பா³வீஸதி திகா ஹொந்தி. தேஸு பட²மபுச்சா²வஸேன பட²மத்திகஞ்ச து³தியத்திகஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா பரியோஸானதிகோ த³ஸ்ஸிதோ, ஸேஸங் ஸங்கி²த்தங். யதா² பன து³கேஸு, ஏவங் திகேஸுபி ஏகமேகஸ்மிங் திகே ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா ஸப்³பே³ஸுபி பா³வீஸதியா திகேஸு –

    37. Tato paraṃ hetupaccayā ārammaṇapaccayā adhipatipaccayāti timūlakanayo āraddho. Tattha hetārammaṇadukena saddhiṃ adhipatipaccayādīsu bāvīsatiyā paccayesu ekamekassa yojanāvasena bāvīsati tikā honti. Tesu paṭhamapucchāvasena paṭhamattikañca dutiyattikañca dassetvā pariyosānatiko dassito, sesaṃ saṅkhittaṃ. Yathā pana dukesu, evaṃ tikesupi ekamekasmiṃ tike ekūnapaññāsaṃ katvā sabbesupi bāvīsatiyā tikesu –

    ஸஹஸ்ஸமேகங் புச்சா²னங், அட்ட²ஸத்ததிமேவ ச;

    Sahassamekaṃ pucchānaṃ, aṭṭhasattatimeva ca;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி திகமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi tikamūlake.

    38. ததோ பரங் ஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயா அதி⁴பதிபச்சயா அனந்தரபச்சயாதி சதுமூலகனயோ ஆரத்³தோ⁴. தத்த² பட²மத்திகேன ஸத்³தி⁴ங் அனந்தரபச்சயாதீ³ஸு ஏகவீஸதியா பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ஏகவீஸதி சதுக்கா ஹொந்தி. தேஸு த்³வே சதுக்கே த³ஸ்ஸெத்வா ஸேஸங் ஸங்கி²த்தங். இதா⁴பி ஏகமேகஸ்மிங் சதுக்கே ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா ஸப்³பே³ஸுபி ஏகவீஸதியா சதுக்கேஸு –

    38. Tato paraṃ hetupaccayā ārammaṇapaccayā adhipatipaccayā anantarapaccayāti catumūlakanayo āraddho. Tattha paṭhamattikena saddhiṃ anantarapaccayādīsu ekavīsatiyā paccayesu ekamekassa yojanāvasena ekavīsati catukkā honti. Tesu dve catukke dassetvā sesaṃ saṅkhittaṃ. Idhāpi ekamekasmiṃ catukke ekūnapaññāsaṃ katvā sabbesupi ekavīsatiyā catukkesu –

    ஸஹஸ்ஸமேகங் புச்சா²னங், ஏகூனதிங்ஸ புனாபரா;

    Sahassamekaṃ pucchānaṃ, ekūnatiṃsa punāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி சதுமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi catumūlake.

    ததோ பரங் பஞ்சமூலகங் ஆதி³ங் கத்வா யாவ ஸப்³ப³மூலகா தே³ஸனா கதா, தங் ஸப்³ப³ங் ஸங்கி²பித்வா ஹெட்டா² வுத்தஞ்ச உபரி வத்தப்³ப³ஞ்ச ஏகதோ கத்வா பாளியங் ‘‘ஏகமூலகங், து³மூலகங், திமூலகங், சதுமூலகங், பஞ்சமூலகங், ஸப்³ப³மூலகங் அஸம்முய்ஹந்தேன வித்தா²ரேதப்³ப³’’ந்தி நயோ த³ஸ்ஸிதோ. தத்த² ஏகமூலகாதீ³ஸு யங் வத்தப்³ப³ங், தங் வுத்தமேவ. பஞ்சமூலகே பன பட²மசதுக்கேன ஸத்³தி⁴ங் ஸமனந்தரபச்சயாதீ³ஸு ஸமவீஸதியா பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ஸமவீஸதி பஞ்சகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Tato paraṃ pañcamūlakaṃ ādiṃ katvā yāva sabbamūlakā desanā katā, taṃ sabbaṃ saṅkhipitvā heṭṭhā vuttañca upari vattabbañca ekato katvā pāḷiyaṃ ‘‘ekamūlakaṃ, dumūlakaṃ, timūlakaṃ, catumūlakaṃ, pañcamūlakaṃ, sabbamūlakaṃ asammuyhantena vitthāretabba’’nti nayo dassito. Tattha ekamūlakādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ vuttameva. Pañcamūlake pana paṭhamacatukkena saddhiṃ samanantarapaccayādīsu samavīsatiyā paccayesu ekamekassa yojanāvasena samavīsati pañcakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி நவ புச்சா²னங், அஸீதி ச புனாபரா;

    Satāni nava pucchānaṃ, asīti ca punāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி பஞ்சமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi pañcamūlake.

    ச²மூலகே பட²மபஞ்சகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸஹஜாதபச்சயாதீ³ஸு ஏகூனவீஸதியா பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ஏகூனவீஸதி ச²க்கா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Chamūlake paṭhamapañcakena saddhiṃ sahajātapaccayādīsu ekūnavīsatiyā paccayesu ekamekassa yojanāvasena ekūnavīsati chakkā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி நவ புச்சா²னங், ஏகதிங்ஸ ததோபரா;

    Satāni nava pucchānaṃ, ekatiṃsa tatoparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி ச²க்கமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi chakkamūlake.

    ஸத்தமூலகே பட²மச²க்கேன ஸத்³தி⁴ங் அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயாதீ³ஸு அட்டா²ரஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன அட்டா²ரஸ ஸத்தகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Sattamūlake paṭhamachakkena saddhiṃ aññamaññapaccayādīsu aṭṭhārasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena aṭṭhārasa sattakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி அட்ட² புச்சா²னங், த்³வாஸீதி ச ததோபரா;

    Satāni aṭṭha pucchānaṃ, dvāsīti ca tatoparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி ஸத்தமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi sattamūlake.

    அட்ட²மூலகே பட²மஸத்தகேன ஸத்³தி⁴ங் நிஸ்ஸயபச்சயாதீ³ஸு ஸத்தரஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ஸத்தரஸ அட்ட²கா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Aṭṭhamūlake paṭhamasattakena saddhiṃ nissayapaccayādīsu sattarasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena sattarasa aṭṭhakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி அட்ட² புச்சா²னங், தெத்திங்ஸா ச ததோபரா;

    Satāni aṭṭha pucchānaṃ, tettiṃsā ca tatoparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி அட்ட²மூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi aṭṭhamūlake.

    நவமூலகே பட²மஅட்ட²கேன ஸத்³தி⁴ங் உபனிஸ்ஸயபச்சயாதீ³ஸு ஸோளஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ஸோளஸ நவகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Navamūlake paṭhamaaṭṭhakena saddhiṃ upanissayapaccayādīsu soḷasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena soḷasa navakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி ஸத்த புச்சா²னங், சதுராஸீதி ததோபரா;

    Satāni satta pucchānaṃ, caturāsīti tatoparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி நவமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi navamūlake.

    த³ஸமூலகே பட²மனவகேன ஸத்³தி⁴ங் புரேஜாதபச்சயாதீ³ஸு பன்னரஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன பன்னரஸ த³ஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Dasamūlake paṭhamanavakena saddhiṃ purejātapaccayādīsu pannarasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena pannarasa dasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி ஸத்த புச்சா²னங், பஞ்சதிங்ஸ ததோபரா;

    Satāni satta pucchānaṃ, pañcatiṃsa tatoparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயம்ஹி த³ஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, nayamhi dasamūlake.

    ஏகாத³ஸமூலகே பட²மத³ஸகேன ஸத்³தி⁴ங் பச்சா²ஜாதபச்சயாதீ³ஸு சுத்³த³ஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன சுத்³த³ஸ ஏகாத³ஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Ekādasamūlake paṭhamadasakena saddhiṃ pacchājātapaccayādīsu cuddasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena cuddasa ekādasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ச² ஸதானி ச புச்சா²னங், ச²ளாஸீதி ததோபரா;

    Cha satāni ca pucchānaṃ, chaḷāsīti tatoparā;

    நயம்ஹி புச்சா² க³ணிதா, ஏகாத³ஸகமூலகே.

    Nayamhi pucchā gaṇitā, ekādasakamūlake.

    த்³வாத³ஸமூலகே பட²மஏகாத³ஸகேன ஸத்³தி⁴ங் ஆஸேவனபச்சயாதீ³ஸு தேரஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன தேரஸ த்³வாத³ஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Dvādasamūlake paṭhamaekādasakena saddhiṃ āsevanapaccayādīsu terasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena terasa dvādasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ச² ஸதானி ச புச்சா²னங், ஸத்ததிங்ஸ ததோபரா;

    Cha satāni ca pucchānaṃ, sattatiṃsa tatoparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே த்³வாத³ஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye dvādasamūlake.

    தேரஸமூலகே பட²மத்³வாத³ஸகேன ஸத்³தி⁴ங் கம்மபச்சயாதீ³ஸு த்³வாத³ஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன த்³வாத³ஸ தேரஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Terasamūlake paṭhamadvādasakena saddhiṃ kammapaccayādīsu dvādasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena dvādasa terasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி பஞ்ச புச்சா²னங், அட்டா²ஸீதி புனாபரா;

    Satāni pañca pucchānaṃ, aṭṭhāsīti punāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே தேரஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye terasamūlake.

    சுத்³த³ஸமூலகே பட²மதேரஸகேன ஸத்³தி⁴ங் விபாகபச்சயாதீ³ஸு ஏகாத³ஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ஏகாத³ஸ சுத்³த³ஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Cuddasamūlake paṭhamaterasakena saddhiṃ vipākapaccayādīsu ekādasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena ekādasa cuddasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி பஞ்ச புச்சா²னங், திங்ஸ சாத² நவாபரா;

    Satāni pañca pucchānaṃ, tiṃsa cātha navāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே சுத்³த³ஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye cuddasamūlake.

    பன்னரஸமூலகே பட²மசுத்³த³ஸகேன ஸத்³தி⁴ங் ஆஹாரபச்சயாதீ³ஸு த³ஸஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன த³ஸ பன்னரஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Pannarasamūlake paṭhamacuddasakena saddhiṃ āhārapaccayādīsu dasasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena dasa pannarasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி சத்தாரி புச்சா²னங், நவுதி ச ததோபரா;

    Satāni cattāri pucchānaṃ, navuti ca tatoparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே பன்னரஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye pannarasamūlake.

    ஸோளஸமூலகே பட²மபன்னரஸகேன ஸத்³தி⁴ங் இந்த்³ரியபச்சயாதீ³ஸு நவஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன நவ ஸோளஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Soḷasamūlake paṭhamapannarasakena saddhiṃ indriyapaccayādīsu navasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena nava soḷasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி சத்தாரி சத்தா-லீஸேகா சேவ புனாபரா;

    Satāni cattāri cattā-līsekā ceva punāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே ஸோளஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye soḷasamūlake.

    ஸத்தரஸமூலகே பட²மஸோளஸகேன ஸத்³தி⁴ங் ஜா²னபச்சயாதீ³ஸு அட்ட²ஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன அட்ட² ஸத்தரஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Sattarasamūlake paṭhamasoḷasakena saddhiṃ jhānapaccayādīsu aṭṭhasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena aṭṭha sattarasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி தீணி புச்சா²னங், நவுதி த்³வே புனாபரா;

    Satāni tīṇi pucchānaṃ, navuti dve punāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே ஸத்தரஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye sattarasamūlake.

    அட்டா²ரஸமூலகே பட²மஸத்தரஸகேன ஸத்³தி⁴ங் மக்³க³பச்சயாதீ³ஸு ஸத்தஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ஸத்த அட்டா²ரஸகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Aṭṭhārasamūlake paṭhamasattarasakena saddhiṃ maggapaccayādīsu sattasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena satta aṭṭhārasakā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதானி தீணி புச்சா²னங், தேசத்தாரீஸமேவ ச;

    Satāni tīṇi pucchānaṃ, tecattārīsameva ca;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே அட்டா²ரஸமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye aṭṭhārasamūlake.

    ஏகூனவீஸதிமூலகே பட²மஅட்டா²ரஸகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பயுத்தபச்சயாதீ³ஸு ச²ஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன ச² ஏகூனவீஸதிகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Ekūnavīsatimūlake paṭhamaaṭṭhārasakena saddhiṃ sampayuttapaccayādīsu chasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena cha ekūnavīsatikā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    த்³வே ஸதா நவுதி சேவ, சதஸ்ஸோ ச புனாபரா;

    Dve satā navuti ceva, catasso ca punāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே ஏகூனவீஸதிகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye ekūnavīsatike.

    வீஸதிமூலகே பட²மஏகூனவீஸதிகேன ஸத்³தி⁴ங் விப்பயுத்தபச்சயாதீ³ஸு பஞ்சஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன பஞ்சவீஸதிகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Vīsatimūlake paṭhamaekūnavīsatikena saddhiṃ vippayuttapaccayādīsu pañcasu paccayesu ekamekassa yojanāvasena pañcavīsatikā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    த்³வே ஸதா ஹொந்தி புச்சா²னங், சத்தாலீஸா ச பஞ்ச ச;

    Dve satā honti pucchānaṃ, cattālīsā ca pañca ca;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே வீஸதிமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye vīsatimūlake.

    ஏகவீஸதிமூலகே பட²மவீஸதிகேன ஸத்³தி⁴ங் அத்தி²பச்சயாதீ³ஸு சதூஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன சத்தாரோ ஏகவீஸதிகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Ekavīsatimūlake paṭhamavīsatikena saddhiṃ atthipaccayādīsu catūsu paccayesu ekamekassa yojanāvasena cattāro ekavīsatikā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    ஸதங் ச²னவுதி சேவ, புச்சா² ஹொந்தி ஸம்பிண்டி³தா;

    Sataṃ chanavuti ceva, pucchā honti sampiṇḍitā;

    க³ணிதா லக்க²ணஞ்ஞூஹி, ஏகவீஸதிகே நயே.

    Gaṇitā lakkhaṇaññūhi, ekavīsatike naye.

    த்³வாவீஸதிமூலகே பட²மஏகவீஸதிகேன ஸத்³தி⁴ங் நத்தி²பச்சயாதீ³ஸு தீஸு பச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன தயோ த்³வாவீஸதிகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Dvāvīsatimūlake paṭhamaekavīsatikena saddhiṃ natthipaccayādīsu tīsu paccayesu ekamekassa yojanāvasena tayo dvāvīsatikā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    சத்தாலீஸாதி⁴கங் ஸதங், ஸத்த சேவ புனாபரா;

    Cattālīsādhikaṃ sataṃ, satta ceva punāparā;

    புச்சா² க³ணனதோ ஹொந்தி, நயே த்³வாவீஸதிமூலகே.

    Pucchā gaṇanato honti, naye dvāvīsatimūlake.

    தேவீஸதிமூலகே பட²மத்³வாவீஸதிகேன ஸத்³தி⁴ங் த்³வீஸு விக³தாவிக³தபச்சயேஸு ஏகமேகஸ்ஸ யோஜனாவஸேன த்³வே தேவீஸதிகா ஹொந்தி. தேஸு ஏகமேகஸ்மிங் ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா –

    Tevīsatimūlake paṭhamadvāvīsatikena saddhiṃ dvīsu vigatāvigatapaccayesu ekamekassa yojanāvasena dve tevīsatikā honti. Tesu ekamekasmiṃ ekūnapaññāsaṃ katvā –

    அட்ட²னவுதிமேவித⁴, புச்சா² க³ணனதோ மதா;

    Aṭṭhanavutimevidha, pucchā gaṇanato matā;

    நயம்ஹி தேவீஸதிமே, தேவீஸதிகமூலகே.

    Nayamhi tevīsatime, tevīsatikamūlake.

    சதுவீஸதிமூலகோ பன ஸப்³ப³பச்சயானங் ஸமோதா⁴னவஸேன வேதி³தப்³போ³, தேனேவ ஸப்³ப³மூலகோதி வுத்தோ. தத்த² ஏகூனபஞ்ஞாஸமேவ புச்சா² ஹொந்தீதி ஸப்³பா³பேதா ஹேதுபச்சயபத³மேவ க³ஹெத்வா ஏகமூலகாதீ³னங் ஸப்³ப³மூலகபரியோஸானானங் வஸேன ஸத்தா²ரா தே³வபரிஸதி வித்தா²ரதோ விப⁴த்தா புச்சா² இத⁴ ஸங்கே²பேன த³ஸ்ஸிதா.

    Catuvīsatimūlako pana sabbapaccayānaṃ samodhānavasena veditabbo, teneva sabbamūlakoti vutto. Tattha ekūnapaññāsameva pucchā hontīti sabbāpetā hetupaccayapadameva gahetvā ekamūlakādīnaṃ sabbamūlakapariyosānānaṃ vasena satthārā devaparisati vitthārato vibhattā pucchā idha saṅkhepena dassitā.

    தாஸங் பன ஸப்³பா³ஸம்பி அயங் க³ணனபிண்டோ³ – ஏகமூலகனயஸ்மிஞ்ஹி ஏகாத³ஸ ஸதானி ச²ஸத்ததி ச புச்சா² ஆக³தா. ஹேதுபச்சயனயே தேனேவ மூலகேன ஏகூனபஞ்ஞாஸங் கத்வா இமஸ்மிங் ஹேதுபச்சயமூலகே க³ஹேதப்³பா³, ஸேஸா ஸேஸபச்சயமூலகேஸு பக்கி²பிதப்³பா³. து³மூலகே ஸத்தவீஸானி ஏகாத³ஸ ஸதானி, திமூலகே ஸஹஸ்ஸங் அட்ட²ஸத்ததி ச, சதுமூலகே ஸஹஸ்ஸங் ஏகூனதிங்ஸஞ்ச, பஞ்சமூலகே அஸீதாதி⁴கானி நவ ஸதானி, ச²மூலகே ஏகதிங்ஸானி நவ ஸதானி, ஸத்தமூலகே த்³வாஸீதானி அட்ட² ஸதானி, அட்ட²மூலகே தெத்திங்ஸானி அட்ட² ஸதானி, நவமூலகே சதுராஸீதானி ஸத்த ஸதானி, த³ஸமூலகே பஞ்சதிங்ஸானி ஸத்த ஸதானி, ஏகாத³ஸமூலகே சா²ஸீதானி ச² ஸதானி, த்³வாத³ஸமூலகே ஸத்ததிங்ஸானி ச² ஸதானி, தேரஸமூலகே அட்டா²ஸீதானி பஞ்ச ஸதானி, சுத்³த³ஸமூலகே ஏகூனசத்தாலீஸானி பஞ்ச ஸதானி, பன்னரஸமூலகே நவுதானி சத்தாரி ஸதானி, ஸோளஸமூலகே ஏகசத்தாலீஸானி சத்தாரி ஸத்தானி, ஸத்தரஸமூலகே த்³வானவுதானி தீணி ஸதானி, அட்டா²ரஸமூலகே தேசத்தாலீஸானி தீணி ஸதானி, ஏகூனவீஸதிமூலகே சதுனவுதானி த்³வே ஸதானி, வீஸதிமூலகே பஞ்சசத்தாலீஸானி த்³வே ஸதானி, ஏகவீஸதிமூலகே ச²னவுதிஸதங், த்³வாவீஸதிமூலகே ஸத்தசத்தாலீஸஸதங், தேவீஸதிமூலகே அட்ட²னவுதி, ஸப்³ப³மூலகே ஏகூனபஞ்ஞாஸாதி ஏவங் ஹேதுபத³ங் ஆதி³ங் கத்வா விப⁴த்தேஸு ஏகமூலகாதீ³ஸு –

    Tāsaṃ pana sabbāsampi ayaṃ gaṇanapiṇḍo – ekamūlakanayasmiñhi ekādasa satāni chasattati ca pucchā āgatā. Hetupaccayanaye teneva mūlakena ekūnapaññāsaṃ katvā imasmiṃ hetupaccayamūlake gahetabbā, sesā sesapaccayamūlakesu pakkhipitabbā. Dumūlake sattavīsāni ekādasa satāni, timūlake sahassaṃ aṭṭhasattati ca, catumūlake sahassaṃ ekūnatiṃsañca, pañcamūlake asītādhikāni nava satāni, chamūlake ekatiṃsāni nava satāni, sattamūlake dvāsītāni aṭṭha satāni, aṭṭhamūlake tettiṃsāni aṭṭha satāni, navamūlake caturāsītāni satta satāni, dasamūlake pañcatiṃsāni satta satāni, ekādasamūlake chāsītāni cha satāni, dvādasamūlake sattatiṃsāni cha satāni, terasamūlake aṭṭhāsītāni pañca satāni, cuddasamūlake ekūnacattālīsāni pañca satāni, pannarasamūlake navutāni cattāri satāni, soḷasamūlake ekacattālīsāni cattāri sattāni, sattarasamūlake dvānavutāni tīṇi satāni, aṭṭhārasamūlake tecattālīsāni tīṇi satāni, ekūnavīsatimūlake catunavutāni dve satāni, vīsatimūlake pañcacattālīsāni dve satāni, ekavīsatimūlake chanavutisataṃ, dvāvīsatimūlake sattacattālīsasataṃ, tevīsatimūlake aṭṭhanavuti, sabbamūlake ekūnapaññāsāti evaṃ hetupadaṃ ādiṃ katvā vibhattesu ekamūlakādīsu –

    சுத்³த³ஸேவ ஸஹஸ்ஸானி, புன ஸத்த ஸதானி ச;

    Cuddaseva sahassāni, puna satta satāni ca;

    புச்சா² ஹேதுபத³ஸ்ஸேவ, ஏகமூலாதி³பே⁴த³தோதி.

    Pucchā hetupadasseva, ekamūlādibhedatoti.

    39-40. ஏவங் ஹேதுபச்சயங் ஆதி³ங் கத்வா ஏகமூலகதோ பட்டா²ய யாவ ஸப்³ப³மூலகனயா புச்சா²பே⁴த³ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஆரம்மணபச்சயங் ஆதி³ங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ஸியா குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச குஸலோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜெய்ய ஆரம்மணபச்சயா ஹேதுபச்சயாதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஆரம்மணபச்சயா ஹேதுபச்சயாதி எத்தாவதா ஆரம்மணபச்சயங் ஆதி³ங் கத்வா ஹேதுபச்சயபரியோஸானோ ஏகமூலகனயோ த³ஸ்ஸிதோ. ததோ பரங் ஆரம்மணபச்சயா அதி⁴பதிபச்சயாதி து³கமூலகங் ஆரத்³த⁴ங். தத்த² இமங் பட²மது³கஞ்சேவ ஆரம்மணாவிக³தது³கஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா ஸேஸங் ஸங்கி²த்தங். ஆரம்மணபச்சயா ஹேதுபச்சயாதி அயங் ஓஸானது³கோபி ந த³ஸ்ஸிதோ. ஸசே பன கத்த²சி வாசனாமக்³கே³ ஸந்தி³ஸ்ஸதி, ஸ்வேவ வாசனாமக்³கோ³ க³ஹேதப்³போ³. ததோ பரங் ஆரம்மணபச்சயவஸேன திகமூலகாத³யோ அத³ஸ்ஸெத்வாவ அதி⁴பதிபச்சயங் ஆதி³ங் கத்வா ஏககாத³யோ த³ஸ்ஸேதுங் அதி⁴பதிபச்சயா, அனந்தரபச்சயா, ஸமனந்தரபச்சயா, ஸஹஜாதபச்சயா, அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயாதி எத்தகமேவ வுத்தங், தங் ஏகமூலகவஸேன வா ஸப்³ப³மூலகவஸேன வா வேதி³தப்³ப³ங்.

    39-40. Evaṃ hetupaccayaṃ ādiṃ katvā ekamūlakato paṭṭhāya yāva sabbamūlakanayā pucchābhedaṃ dassetvā idāni ārammaṇapaccayaṃ ādiṃ katvā dassetuṃ siyā kusalaṃ dhammaṃ paṭicca kusalo dhammo uppajjeyya ārammaṇapaccayā hetupaccayātiādimāha. Tattha ārammaṇapaccayā hetupaccayāti ettāvatā ārammaṇapaccayaṃ ādiṃ katvā hetupaccayapariyosāno ekamūlakanayo dassito. Tato paraṃ ārammaṇapaccayā adhipatipaccayāti dukamūlakaṃ āraddhaṃ. Tattha imaṃ paṭhamadukañceva ārammaṇāvigatadukañca dassetvā sesaṃ saṅkhittaṃ. Ārammaṇapaccayā hetupaccayāti ayaṃ osānadukopi na dassito. Sace pana katthaci vācanāmagge sandissati, sveva vācanāmaggo gahetabbo. Tato paraṃ ārammaṇapaccayavasena tikamūlakādayo adassetvāva adhipatipaccayaṃ ādiṃ katvā ekakādayo dassetuṃ adhipatipaccayā, anantarapaccayā, samanantarapaccayā, sahajātapaccayā, aññamaññapaccayāti ettakameva vuttaṃ, taṃ ekamūlakavasena vā sabbamūlakavasena vā veditabbaṃ.

    41. ததோ பரங் அவிக³தபச்சயங் ஆதி³ங் கத்வா து³மூலகமேவ த³ஸ்ஸேதுங் – அவிக³தபச்சயா ஹேதுபச்சயாதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² அவிக³தஹேதுது³கோ, அவிக³தாரம்மணது³கோ, அவிக³தாதி⁴பதிது³கோதி படிபாடியா தயோ து³கே வத்வா பரியோஸானே ச அவிக³தவிக³தது³கோ ஏகோ து³கோ த³ஸ்ஸிதோ. ததோ அவிக³தபச்சயவஸேனேவ திமூலகங் த³ஸ்ஸேதுங் – ‘‘அவிக³தபச்சயா ஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயா, அவிக³தபச்சயா ஹேதுபச்சயா அதி⁴பதிபச்சயா, அவிக³தபச்சயா ஹேதுபச்சயா அனந்தரபச்சயா’’தி ஏவங் படிபாடியா தயோ திகே வத்வா ‘‘அவிக³தபச்சயா ஹேதுபச்சயா விக³தபச்சயா’’தி பரியோஸானத்திகோ வுத்தோ. ததோ அவிக³தபச்சயவஸேனேவ சதுமூலகங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அவிக³தபச்சயா ஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயா அதி⁴பதிபச்சயா, அவிக³தபச்சயா ஹேதுபச்சயா ஆரம்மணபச்சயா அனந்தரபச்சயா’’தி த்³வே சதுக்கே வத்வா ‘‘விக³தபச்சயா’’தி பத³ங் உத்³த⁴ரித்வா ட²பிதங், ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஸங்கி²த்தங். தஸ்ஸ ஸங்கி²த்தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏகேகஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ ஏகமூலகங், து³மூலகங், திமூலகங், ஸப்³ப³மூலகங் அஸம்முய்ஹந்தேன வித்தா²ரேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். தஸ்மா யதா² ஹேதுபச்சயங் ஆதி³ங் கத்வா ஹேதுஆதி³பத³வஸேன ஏகமூலகே ஏகாத³ஸ புச்சா²ஸதானி ச²ஸத்ததி ச புச்சா²…பே॰… ஸப்³ப³மூலகே ஏகூனபஞ்ஞாஸங், ஏவங் ஆரம்மணபச்சயாதீ³ஸுபி ஏகமேகங் ஆதி³ங் கத்வா ஆரம்மணாதி³பத³வஸேன ஏகமேகஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ ஏகமூலகே ஏகாத³ஸ புச்சா²ஸதானி ச²ஸத்ததி ச புச்சா²…பே॰… ஸப்³ப³மூலகே ஏகூனபஞ்ஞாஸாதி ஏகேகஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ ஏகமூலகாதி³பே⁴தே³ ஸத்தஸதாதி⁴கானி சுத்³த³ஸ புச்சா² ஸஹஸ்ஸானி ஹொந்தி. தாஸங் ஸப்³பே³ஸுபி சதுவீஸதியா பச்சயேஸு அயங் க³ணனபரிச்சே²தோ³ –
