Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    2. பச்சயபச்சனீயவண்ணனா

    2. Paccayapaccanīyavaṇṇanā

    42-44. தேவீஸதிமூலகந்தி இத³ஞ்செத்த² து³மூலகங்யேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி இத³ங் து³கமூலகே புச்சா²னங் மூலபூ⁴தா தேவீஸதி து³கா ஸம்ப⁴வந்தீதி தஸ்ஸ ‘‘தேவீஸதிமூலக’’ந்தி நாமங் கத்வா யாவ யத்தகோ பபே⁴தோ³ அத்தி², தாவ தத்தகங் தேவீஸதிமூலகங் யதா²னுலோமே வித்தா²ரிதங். ஏவங் பச்சனீயேபி வித்தா²ரேதப்³ப³ந்தி து³கமூலகேன திகமூலகாதீ³ஸு நயங் த³ஸ்ஸேதீதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன வுத்தங் ஸியா. யதி³ பன யாவ தேவீஸதிமங் மூலங் யதா² வித்தா²ரிதந்தி அயமத்தோ² அதி⁴ப்பேதோ, ‘‘யாவ தேவீஸதிமங் மூல’’ந்த்வேவ பாடே²ன ப⁴விதப்³ப³ங் ஸியா. ந ஹி ‘‘தேவீஸதிமூலக’’ந்தி ஏதஸ்ஸ ப்³யஞ்ஜனஸ்ஸ தேவீஸதிமங் மூலகந்தி அயமத்தோ² ஸம்ப⁴வதி. யதா² அனுலோமே ‘‘ஏகேகபத³ஸ்ஸா’’திஆதி³னா பன ஏகமூலாதி³ஸப்³ப³மூலகபரியோஸானங் தத்த² நயத³ஸ்ஸனவஸேன த³ஸ்ஸிதங் ஏகேகஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ வித்தா²ரங் த³ஸ்ஸேதீதி ஸப்³ப³மூலகமேவ செத்த² ‘‘தேவீஸதிமூலக’’ந்தி வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஞ்ஹி தேவீஸதியா பச்சயானங் அவஸேஸஸ்ஸ பச்சயஸ்ஸ மூலபா⁴வதோ ‘‘தேவீஸதிமூலக’’ந்தி ச ததோ பரங் மூலஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ அபா⁴வதோ ‘‘ஸப்³ப³மூலக’’ந்தி ச வுச்சதி.

    42-44. Tevīsatimūlakanti idañcettha dumūlakaṃyeva sandhāya vuttanti idaṃ dukamūlake pucchānaṃ mūlabhūtā tevīsati dukā sambhavantīti tassa ‘‘tevīsatimūlaka’’nti nāmaṃ katvā yāva yattako pabhedo atthi, tāva tattakaṃ tevīsatimūlakaṃ yathānulome vitthāritaṃ. Evaṃ paccanīyepi vitthāretabbanti dukamūlakena tikamūlakādīsu nayaṃ dassetīti iminā adhippāyena vuttaṃ siyā. Yadi pana yāva tevīsatimaṃ mūlaṃ yathā vitthāritanti ayamattho adhippeto, ‘‘yāva tevīsatimaṃ mūla’’ntveva pāṭhena bhavitabbaṃ siyā. Na hi ‘‘tevīsatimūlaka’’nti etassa byañjanassa tevīsatimaṃ mūlakanti ayamattho sambhavati. Yathā anulome ‘‘ekekapadassā’’tiādinā pana ekamūlādisabbamūlakapariyosānaṃ tattha nayadassanavasena dassitaṃ ekekassa padassa vitthāraṃ dassetīti sabbamūlakameva cettha ‘‘tevīsatimūlaka’’nti vuttanti veditabbaṃ. Tañhi tevīsatiyā paccayānaṃ avasesassa paccayassa mūlabhāvato ‘‘tevīsatimūlaka’’nti ca tato paraṃ mūlassa aññassa abhāvato ‘‘sabbamūlaka’’nti ca vuccati.

    பச்சயபச்சனீயவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paccayapaccanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / 3. புச்சா²வாரோ • 3. Pucchāvāro

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 2. பச்சயபச்சனீயவண்ணனா • 2. Paccayapaccanīyavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact