Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    7. பச்சயஸுத்தங்

    7. Paccayasuttaṃ

    27. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா²ரா; ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாணங்…பே॰… ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதி.

    27. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘avijjāpaccayā, bhikkhave, saṅkhārā; saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ…pe… evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hoti.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஜராமரணங்? யா தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் தம்ஹி தம்ஹி ஸத்தனிகாயே ஜரா ஜீரணதா க²ண்டி³ச்சங் பாலிச்சங் வலித்தசதா ஆயுனோ ஸங்ஹானி இந்த்³ரியானங் பரிபாகோ – அயங் வுச்சதி ஜரா. யா தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் தம்ஹா தம்ஹா ஸத்தனிகாயா சுதி சவனதா பே⁴தோ³ அந்தரதா⁴னங் மச்சு மரணங் காலகிரியா க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³ களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ; இத³ங் வுச்சதி மரணங். இதி அயஞ்ச ஜரா இத³ஞ்ச மரணங். இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஜராமரணங். ஜாதிஸமுத³யா ஜராமரணஸமுத³யோ; ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴. அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³. ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாஸங்கப்போ, ஸம்மாவாசா, ஸம்மாகம்மந்தோ, ஸம்மாஆஜீவோ, ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி, ஸம்மாஸமாதி⁴.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, jarāmaraṇaṃ? Yā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ tamhi tamhi sattanikāye jarā jīraṇatā khaṇḍiccaṃ pāliccaṃ valittacatā āyuno saṃhāni indriyānaṃ paripāko – ayaṃ vuccati jarā. Yā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ tamhā tamhā sattanikāyā cuti cavanatā bhedo antaradhānaṃ maccu maraṇaṃ kālakiriyā khandhānaṃ bhedo kaḷevarassa nikkhepo; idaṃ vuccati maraṇaṃ. Iti ayañca jarā idañca maraṇaṃ. Idaṃ vuccati, bhikkhave, jarāmaraṇaṃ. Jātisamudayā jarāmaraṇasamudayo; jātinirodhā jarāmaraṇanirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo jarāmaraṇanirodhagāminī paṭipadā. Seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi, sammāsaṅkappo, sammāvācā, sammākammanto, sammāājīvo, sammāvāyāmo, sammāsati, sammāsamādhi.

    ‘‘கதமா ச, பி⁴க்க²வே, ஜாதி…பே॰… கதமோ ச, பி⁴க்க²வே, ப⁴வோ… கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, உபாதா³னங்… கதமா ச, பி⁴க்க²வே, தண்ஹா… கதமா ச, பி⁴க்க²வே, வேத³னா… கதமோ ச, பி⁴க்க²வே , ப²ஸ்ஸோ… கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸளாயதனங்… கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, நாமரூபங்… கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, விஞ்ஞாணங்…?

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, jāti…pe… katamo ca, bhikkhave, bhavo… katamañca, bhikkhave, upādānaṃ… katamā ca, bhikkhave, taṇhā… katamā ca, bhikkhave, vedanā… katamo ca, bhikkhave , phasso… katamañca, bhikkhave, saḷāyatanaṃ… katamañca, bhikkhave, nāmarūpaṃ… katamañca, bhikkhave, viññāṇaṃ…?

    ‘‘கதமே ச, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா²ரா? தயோமே, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா²ரா – காயஸங்கா²ரோ, வசீஸங்கா²ரோ, சித்தஸங்கா²ரோ. இமே வுச்சந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸங்கா²ரா. அவிஜ்ஜாஸமுத³யா ஸங்கா²ரஸமுத³யோ; அவிஜ்ஜானிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴. அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஸங்கா²ரனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³. ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.

    ‘‘Katame ca, bhikkhave, saṅkhārā? Tayome, bhikkhave, saṅkhārā – kāyasaṅkhāro, vacīsaṅkhāro, cittasaṅkhāro. Ime vuccanti, bhikkhave, saṅkhārā. Avijjāsamudayā saṅkhārasamudayo; avijjānirodhā saṅkhāranirodho. Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saṅkhāranirodhagāminī paṭipadā. Seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.

    ‘‘யதோ கோ², பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஏவங் பச்சயங் பஜானாதி, ஏவங் பச்சயஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் பச்சயனிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் பச்சயனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ இதிபி, த³ஸ்ஸனஸம்பன்னோ இதிபி, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங் இதிபி, பஸ்ஸதி இமங் ஸத்³த⁴ம்மங் இதிபி, ஸெக்கே²ன ஞாணேன ஸமன்னாக³தோ இதிபி, ஸெக்கா²ய விஜ்ஜாய ஸமன்னாக³தோ இதிபி, த⁴ம்மஸோதங் ஸமாபன்னோ இதிபி, அரியோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ இதிபி, அமதத்³வாரங் ஆஹச்ச திட்ட²தி இதிபீ’’தி. ஸத்தமங்.

    ‘‘Yato kho, bhikkhave, ariyasāvako evaṃ paccayaṃ pajānāti, evaṃ paccayasamudayaṃ pajānāti, evaṃ paccayanirodhaṃ pajānāti, evaṃ paccayanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ariyasāvako diṭṭhisampanno itipi, dassanasampanno itipi, āgato imaṃ saddhammaṃ itipi, passati imaṃ saddhammaṃ itipi, sekkhena ñāṇena samannāgato itipi, sekkhāya vijjāya samannāgato itipi, dhammasotaṃ samāpanno itipi, ariyo nibbedhikapañño itipi, amatadvāraṃ āhacca tiṭṭhati itipī’’ti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. பச்சயஸுத்தவண்ணனா • 7. Paccayasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. பச்சயஸுத்தவண்ணனா • 7. Paccayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact