Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    2. பச்சயத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    2. Paccayattheragāthāvaṇṇanā

    பஞ்சாஹாஹங் பப்³ப³ஜிதோதி ஆயஸ்மதோ பச்சயத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ இதோ ஏகனவுதே கப்பே விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் வினதாய நாம நதி³யா தீரே க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ மனுஞ்ஞத³ஸ்ஸனானி மஹந்தானி உது³ம்ப³ரப²லானி ஓசினித்வா உபனாமேஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் ப⁴த்³த³கப்பே கஸ்ஸபே ப⁴க³வதி லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்தவரத⁴ம்மசக்கே வேனெய்யஜனானுக்³க³ஹங் கரொந்தே தஸ்ஸ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா பா⁴வனமனுயுஞ்ஜந்தோ ஏகதி³வஸங் ஸங்ஸாரது³க்க²ங் சிந்தெத்வா

    Pañcāhāhaṃpabbajitoti āyasmato paccayattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto ito ekanavute kappe vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ satthāraṃ vinatāya nāma nadiyā tīre gacchantaṃ disvā pasannamānaso manuññadassanāni mahantāni udumbaraphalāni ocinitvā upanāmesi. So tena puññakammena sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ bhaddakappe kassape bhagavati loke uppajjitvā pavattavaradhammacakke veneyyajanānuggahaṃ karonte tassa sāsane pabbajitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā bhāvanamanuyuñjanto ekadivasaṃ saṃsāradukkhaṃ cintetvā

    அதிவிய ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ விஹாரே நிஸின்னோ ‘‘அரஹத்தங் அப்பத்வா இதோ ந நிக்க²மிஸ்ஸாமீ’’தி சித்தங் அதி⁴ட்டா²ய வாயமந்தோ ஞாணஸ்ஸ அபரிபக்கத்தா விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபேதுங் நாஸக்கி². ஸோ காலங்கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ரோஹிதனக³ரே க²த்தியகுலே நிப்³ப³த்தித்வா பச்சயோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டி²தோ ஏகதி³வஸங் மஹாராஜப³லிங் காதுங் ஆரபி⁴. தத்த² மஹாஜனோ ஸன்னிபதி. தஸ்மிங் ஸமாக³மே தஸ்ஸ பஸாத³ஞ்ஜனநத்த²ங் ஸத்தா² மஹாஜனஸ்ஸ பெக்க²ந்தஸ்ஸேவ ஆகாஸே வெஸ்ஸவணேன நிம்மிதே ரதனமயகூடாகா³ரே ரதனமயஸீஹாஸனே நிஸீதி³த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. மஹதோ ஜனகாயஸ்ஸ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா பச்சயராஜாபி ரஜ்ஜங் பஹாய புரிமஹேதுஸஞ்சோதி³தோ பப்³ப³ஜி. ஸோ யதா² கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே படிஞ்ஞங் அகாஸி, ஏவங் படிஞ்ஞங் கத்வா விஹாரங் பவிஸித்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴ந்தோ ஞாணஸ்ஸ பரிபாகங் க³தத்தா தாவதே³வ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.39.15-20) –

    Ativiya sañjātasaṃvego vihāre nisinno ‘‘arahattaṃ appatvā ito na nikkhamissāmī’’ti cittaṃ adhiṭṭhāya vāyamanto ñāṇassa aparipakkattā vipassanaṃ ussukkāpetuṃ nāsakkhi. So kālaṅkatvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde rohitanagare khattiyakule nibbattitvā paccayoti laddhanāmo vayappatto pitu accayena rajje patiṭṭhito ekadivasaṃ mahārājabaliṃ kātuṃ ārabhi. Tattha mahājano sannipati. Tasmiṃ samāgame tassa pasādañjananatthaṃ satthā mahājanassa pekkhantasseva ākāse vessavaṇena nimmite ratanamayakūṭāgāre ratanamayasīhāsane nisīditvā dhammaṃ desesi. Mahato janakāyassa dhammābhisamayo ahosi. Taṃ dhammaṃ sutvā paccayarājāpi rajjaṃ pahāya purimahetusañcodito pabbaji. So yathā kassapassa bhagavato kāle paṭiññaṃ akāsi, evaṃ paṭiññaṃ katvā vihāraṃ pavisitvā vipassanaṃ vaḍḍhento ñāṇassa paripākaṃ gatattā tāvadeva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.39.15-20) –

    ‘‘வினதானதி³யா தீரே, விஹாஸி புரிஸுத்தமோ;

    ‘‘Vinatānadiyā tīre, vihāsi purisuttamo;

    அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்.

    Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, ekaggaṃ susamāhitaṃ.

    ‘‘தஸ்மிங் பஸன்னமானஸோ, கிலேஸமலதோ⁴வனே;

    ‘‘Tasmiṃ pasannamānaso, kilesamaladhovane;

    உது³ம்ப³ரப²லங் க³ய்ஹ, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸதா³ஸஹங்.

    Udumbaraphalaṃ gayha, buddhaseṭṭhassadāsahaṃ.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் ப²லமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ phalamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ஸங்விக்³க³மானமானஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, saṃviggamānamānaso;

    கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸாஸனே பப்³ப³ஜிங் அஹங்.

    Kassapassa bhagavato, sāsane pabbajiṃ ahaṃ.

    ‘‘ததா² பப்³ப³ஜிதோ ஸந்தோ, பா⁴வனங் அனுயுஞ்ஜிஸங்;

    ‘‘Tathā pabbajito santo, bhāvanaṃ anuyuñjisaṃ;

    ந விஹாரா நிக்க²மிஸ்ஸங், இதி கத்வான மானஸங்.

    Na vihārā nikkhamissaṃ, iti katvāna mānasaṃ.

    ‘‘உத்தமத்த²ங் அஸம்பத்தோ, ந ச பத்தொம்ஹி தாவதே³;

    ‘‘Uttamatthaṃ asampatto, na ca pattomhi tāvade;

    இதா³னி பன ஞாணஸ்ஸ, பரிபாகேன நிப்³பு³தோ;

    Idāni pana ñāṇassa, paripākena nibbuto;

    பத்தொம்ஹி அசலங் டா²னங், பு²ஸித்வா அச்சுதங் பத³ங்.

    Pattomhi acalaṃ ṭhānaṃ, phusitvā accutaṃ padaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திகித்தனமுகே²ன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattikittanamukhena aññaṃ byākaronto –

    222.

    222.

    ‘‘பஞ்சாஹாஹங் பப்³ப³ஜிதோ, ஸேகோ² அப்பத்தமானஸோ;

    ‘‘Pañcāhāhaṃ pabbajito, sekho appattamānaso;

    விஹாரங் மே பவிட்ட²ஸ்ஸ, சேதஸோ பணிதீ⁴ அஹு.

    Vihāraṃ me paviṭṭhassa, cetaso paṇidhī ahu.

    223.

    223.

    ‘‘நாஸிஸ்ஸங் ந பிவிஸ்ஸாமி, விஹாரதோ ந நிக்க²மே;

    ‘‘Nāsissaṃ na pivissāmi, vihārato na nikkhame;

    நபி பஸ்ஸங் நிபாதெஸ்ஸங், தண்ஹாஸல்லே அனூஹதே.

    Napi passaṃ nipātessaṃ, taṇhāsalle anūhate.

    224.

    224.

    ‘‘தஸ்ஸ மேவங் விஹரதோ, பஸ்ஸ வீரியபரக்கமங்;

    ‘‘Tassa mevaṃ viharato, passa vīriyaparakkamaṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. –

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –

    இமா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā tisso gāthā abhāsi.

    தத்த² பஞ்சாஹாஹங் பப்³ப³ஜிதோதி பஞ்சாஹோ அஹங், பப்³ப³ஜிதோ ஹுத்வா பஞ்சாஹோ, பப்³ப³ஜிததி³வஸதோ பஞ்சமோ அஹோ நிட்டி²தோதி அத்தோ². ஸேகோ² அப்பத்தமானஸோதி அதி⁴ஸீலஸிக்கா²தீ³னங் ஸிக்க²னதோ ஸேகோ². அனவஸேஸதோ மானங் ஸியதி ஸமுச்சி²ந்த³தீதி மானஸோ, அக்³க³மக்³கோ³, தங்னிப்³ப³த்திதோ மானஸதோ ஆக³தங் மானஸங், அரஹத்தங், தங், ஸோ வா அப்பத்தோ ஏதேனாதி அப்பத்தமானஸோ. விஹாரங் மே பவிட்ட²ஸ்ஸ, சேதஸோ பணிதீ⁴ அஹூதி ஏவங் ஸேக²ஸ்ஸ மே வஸனகவிஹாரங் ஓவரகங் பவிட்ட²ஸ்ஸ ஸதோ ஏவரூபோ இதா³னி வுச்சமானாகாரோ சேதோபணிதி⁴ அஹோஸி, ஏவங் மயா சித்தங் பணிஹிதந்தி அத்தோ².

    Tattha pañcāhāhaṃ pabbajitoti pañcāho ahaṃ, pabbajito hutvā pañcāho, pabbajitadivasato pañcamo aho niṭṭhitoti attho. Sekho appattamānasoti adhisīlasikkhādīnaṃ sikkhanato sekho. Anavasesato mānaṃ siyati samucchindatīti mānaso, aggamaggo, taṃnibbattito mānasato āgataṃ mānasaṃ, arahattaṃ, taṃ, so vā appatto etenāti appattamānaso. Vihāraṃ me paviṭṭhassa, cetaso paṇidhī ahūti evaṃ sekhassa me vasanakavihāraṃ ovarakaṃ paviṭṭhassa sato evarūpo idāni vuccamānākāro cetopaṇidhi ahosi, evaṃ mayā cittaṃ paṇihitanti attho.

    நாஸிஸ்ஸந்திஆதி³னா சித்தபணிதி⁴ங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² நாஸிஸ்ஸந்தி யங்கிஞ்சி போ⁴ஜனங் ந பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸங் ந பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமி தண்ஹாஸல்லே மம ஹத³யக³தே அனூஹதே அனுத்³த⁴தேதி ஏவங் ஸப்³ப³பதே³ஸு யோஜேதப்³ப³ங். ந பிவிஸ்ஸாமீதி யங்கிஞ்சி பாதப்³ப³ங் ந பிவிஸ்ஸாமி. விஹாரதோ ந நிக்க²மேதி இமஸ்மா இதா³னி மயா நிஸின்னக³ப்³ப⁴தோ ந நிக்க²மெய்யங். நபி பஸ்ஸங் நிபாதெஸ்ஸந்தி மம ஸரீரஸ்ஸ த்³வீஸு பஸ்ஸேஸு ஏகம்பி பஸ்ஸங் காயகிலமத²வினோத³னத்த²ங் ந நிபாதெஸ்ஸங், ஏகபஸ்ஸேனபி ந நிபஜ்ஜிஸ்ஸாமீதி அத்தோ².

    Nāsissantiādinā cittapaṇidhiṃ dasseti. Tattha nāsissanti yaṃkiñci bhojanaṃ na bhuñjissaṃ na bhuñjissāmi taṇhāsalle mama hadayagate anūhate anuddhateti evaṃ sabbapadesu yojetabbaṃ. Na pivissāmīti yaṃkiñci pātabbaṃ na pivissāmi. Vihārato na nikkhameti imasmā idāni mayā nisinnagabbhato na nikkhameyyaṃ. Napi passaṃ nipātessanti mama sarīrassa dvīsu passesu ekampi passaṃ kāyakilamathavinodanatthaṃ na nipātessaṃ, ekapassenapi na nipajjissāmīti attho.

    தஸ்ஸ மேவங் விஹரதோதி தஸ்ஸ மே ஏவங் சித்தங் பணிதா⁴ய த³ள்ஹவீரியாதி⁴ட்டா²னங் கத்வா விபஸ்ஸனானுயோக³வஸேன விஹரதோ. பஸ்ஸ வீரியபரக்கமந்தி விதி⁴னா ஈரயிதப்³ப³தோ ‘‘வீரியங்’’ பரங் டா²னங் அக்கமனதோ ‘‘பரக்கமோ’’தி ச லத்³த⁴னாமங் உஸ்ஸொள்ஹீபூ⁴தங் வாயாமங் பஸ்ஸ ஜானாஹி. யஸ்ஸ பனானுபா⁴வேன மயா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனந்தி வுத்தத்த²மேவ.

    Tassa mevaṃ viharatoti tassa me evaṃ cittaṃ paṇidhāya daḷhavīriyādhiṭṭhānaṃ katvā vipassanānuyogavasena viharato. Passa vīriyaparakkamanti vidhinā īrayitabbato ‘‘vīriyaṃ’’ paraṃ ṭhānaṃ akkamanato ‘‘parakkamo’’ti ca laddhanāmaṃ ussoḷhībhūtaṃ vāyāmaṃ passa jānāhi. Yassa panānubhāvena mayā tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsananti vuttatthameva.

    பச்சயத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paccayattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. பச்சயத்தே²ரகா³தா² • 2. Paccayattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact