Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
3. பச்சயவாரவண்ணனா
3. Paccayavāravaṇṇanā
243. பதி-ஸத்³தோ³ பதிட்ட²த்த²ங் தீ³பேதி ‘‘ஸாரே பதிட்டி²தோ’’திஆதீ³ஸு, அய-ஸத்³தோ³ க³திங் தீ³பேதி ‘‘ஏதி எத்தா²தி அயோ’’தி.
243. Pati-saddo patiṭṭhatthaṃ dīpeti ‘‘sāre patiṭṭhito’’tiādīsu, aya-saddo gatiṃ dīpeti ‘‘eti etthāti ayo’’ti.
பூ⁴துபாதா³ரூபானி ஸஹ ஸங்க³ண்ஹித்வா வுத்தங் உபாதா³ரூபானங் விய பூ⁴தரூபானி நிஸ்ஸயோ ஹோதீதி கத்வா. யதி³ ஏவங் கஸ்மா அட்ட²கதா²யங் ‘‘மஹாபூ⁴தே நிஸ்ஸாய சித்தஸமுட்டா²னங் உபாதா³ரூப’’ந்தி உபாதா³ரூபங்யேவ த³ஸ்ஸிதந்தி ஆஹ ‘‘அட்ட²கதா²யங் பனா’’திஆதி³.
Bhūtupādārūpāni saha saṅgaṇhitvā vuttaṃ upādārūpānaṃ viya bhūtarūpāni nissayo hotīti katvā. Yadi evaṃ kasmā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘mahābhūte nissāya cittasamuṭṭhānaṃ upādārūpa’’nti upādārūpaṃyeva dassitanti āha ‘‘aṭṭhakathāyaṃ panā’’tiādi.
255. படிச்சவாரே ஸஹஜாதேதி படிச்சவாரே ஸஹஜாதபச்சயவண்ணனாயங், கம்மஉதுஜானந்தி கம்மஜானங் உதுஜானஞ்ச வஸேன அத்தோ² வுத்தோதி யோஜனா. ததா² ஹி தத்த² வுத்தங் ‘‘த்³விஸந்ததிஸமுட்டா²னபூ⁴தவஸேன வுத்த’’ந்தி (பட்டா²॰ அட்ட²॰ 1.57). கம்மே சாதி கம்மே ஜனககம்மபச்சயே க³ஹிதே. ஏகந்தானேகந்தகம்மஜானந்தி ஏகந்தேன கம்மஜானங் ந ஏகந்தகம்மஜானஞ்ச. தத்த² அஸஞ்ஞப⁴வே ஏகந்தகம்மஜங் நாம ஜீவிதிந்த்³ரியங், இதரங் உபாதா³ரூபங் பூ⁴தரூபஞ்ச ந ஏகந்தகம்மஜங், தது³ப⁴யம்பி தத்த² ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா வுத்தங், ‘‘மஹாபூ⁴தே படிச்ச கடத்தாரூப’’ந்தி இத³ங் பன கம்மஸமுட்டா²னவஸேனேவ வுத்தந்தி. ஸோ நாதி⁴ப்பேதோதி யோ யதா²த³ஸ்ஸிதோ படிச்சவாரே ஸஹஜாதபச்சயே அத்தோ² வுத்தோ, ஸோ இத⁴ ந அதி⁴ப்பேதோ. கஸ்மாதி சே, ஆஹ ‘‘கடத்தா…பே॰… க³ஹிதத்தா’’தி. தங் பஹாயாதி தங் படிச்சவாரே வுத்தமத்த²ங் பஹாய அக்³க³ஹெத்வா. யதா²க³ஹிதஸ்ஸாதி ‘‘அஸஞ்ஞ…பே॰… கடத்தாரூபங் உபாதா³ரூப’’ந்தி பாளியங் ஏவ க³ஹிதஸ்ஸ. படிச்ச பச்சயாதி இத³ங் த்³வின்னங் வாரானங் உபலக்க²ணங். படிச்சவாரே ஆக³தனயேன மஹாபூ⁴தே படிச்ச, பச்சயவாரே ஆக³தனயேன மஹாபூ⁴தே பச்சயா மஹாபூ⁴தானங் உப்பத்தி ந நிவாரேதப்³பா³, தஸ்மா ‘‘உபாதா³ரூபஸங்கா²தங் கடத்தாரூப’’ந்தி ஏவங் உபாதா³ரூபக்³க³ஹணேன கடத்தாரூபங் அவிஸேஸெத்வா உபாதா³ரூபானங் நிவத்தேதப்³பா³னங் உதுசித்தாஹாரஸமுட்டா²னானங் அத்தி²தாய கடத்தா…பே॰… விஸேஸனங் த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி ஏவமெத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³.
255. Paṭiccavāre sahajāteti paṭiccavāre sahajātapaccayavaṇṇanāyaṃ, kammautujānanti kammajānaṃ utujānañca vasena attho vuttoti yojanā. Tathā hi tattha vuttaṃ ‘‘dvisantatisamuṭṭhānabhūtavasena vutta’’nti (paṭṭhā. aṭṭha. 1.57). Kamme cāti kamme janakakammapaccaye gahite. Ekantānekantakammajānanti ekantena kammajānaṃ na ekantakammajānañca. Tattha asaññabhave ekantakammajaṃ nāma jīvitindriyaṃ, itaraṃ upādārūpaṃ bhūtarūpañca na ekantakammajaṃ, tadubhayampi tattha ekajjhaṃ katvā vuttaṃ, ‘‘mahābhūte paṭicca kaṭattārūpa’’nti idaṃ pana kammasamuṭṭhānavaseneva vuttanti. So nādhippetoti yo yathādassito paṭiccavāre sahajātapaccaye attho vutto, so idha na adhippeto. Kasmāti ce, āha ‘‘kaṭattā…pe… gahitattā’’ti. Taṃ pahāyāti taṃ paṭiccavāre vuttamatthaṃ pahāya aggahetvā. Yathāgahitassāti ‘‘asañña…pe… kaṭattārūpaṃ upādārūpa’’nti pāḷiyaṃ eva gahitassa. Paṭicca paccayāti idaṃ dvinnaṃ vārānaṃ upalakkhaṇaṃ. Paṭiccavāre āgatanayena mahābhūte paṭicca, paccayavāre āgatanayena mahābhūte paccayā mahābhūtānaṃ uppatti na nivāretabbā, tasmā ‘‘upādārūpasaṅkhātaṃ kaṭattārūpa’’nti evaṃ upādārūpaggahaṇena kaṭattārūpaṃ avisesetvā upādārūpānaṃ nivattetabbānaṃ utucittāhārasamuṭṭhānānaṃ atthitāya kaṭattā…pe… visesanaṃ daṭṭhabbanti evamettha yojanā veditabbā.
286-287. ஏகச்சஸ்ஸ ரூபஸ்ஸாதி அஹேதுகசித்தஸமுட்டா²னஸ்ஸ. இதோ பரேஸுபி ஏகச்சரூபக்³க³ஹணே ஏஸேவ நயோ. சக்கா²தி³த⁴ம்மவஸேனாதி சக்கா²யதனாதி³ரூபத⁴ம்மவஸேன. சித்தஸமுட்டா²னாதி³கொட்டா²ஸவஸேனாதி சித்தஜாதி³ரூபத⁴ம்மபா⁴க³வஸேன. ஸப்³ப³ங் லப்³ப⁴தீதி ஸதிபி இமஸ்ஸ நயஸ்ஸ நஹேதுமூலகத்தே நோனத்தி²னோவிக³தேஸு ஏகந்தி க³ணனங் ஸப்³ப³ங் ரூபங் ஸப்³ப³ஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ வஸேன க³ணனா லப்³ப⁴தி சதுஸந்ததிவஸேன வத்தமானேஸு பஞ்சவீஸதியா ரூபத⁴ம்மேஸு வஜ்ஜிதப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வா.
286-287. Ekaccassa rūpassāti ahetukacittasamuṭṭhānassa. Ito paresupi ekaccarūpaggahaṇe eseva nayo. Cakkhādidhammavasenāti cakkhāyatanādirūpadhammavasena. Cittasamuṭṭhānādikoṭṭhāsavasenāti cittajādirūpadhammabhāgavasena. Sabbaṃ labbhatīti satipi imassa nayassa nahetumūlakatte nonatthinovigatesu ekanti gaṇanaṃ sabbaṃ rūpaṃ sabbassa rūpassa vasena gaṇanā labbhati catusantativasena vattamānesu pañcavīsatiyā rūpadhammesu vajjitabbassa abhāvā.
பச்சயவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Paccayavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / 1. குஸலத்திகங் • 1. Kusalattikaṃ
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. பச்சயவாரவண்ணனா • 3. Paccayavāravaṇṇanā