Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. பச்சேகபு³த்³த⁴அபதா³னங்

    2. Paccekabuddhaapadānaṃ

    அத² பச்சேகபு³த்³தா⁴பதா³னங் ஸுணாத² –

    Atha paccekabuddhāpadānaṃ suṇātha –

    83.

    83.

    ‘‘ததா²க³தங் ஜேதவனே வஸந்தங், அபுச்சி² வேதே³ஹமுனீ நதங்கோ³;

    ‘‘Tathāgataṃ jetavane vasantaṃ, apucchi vedehamunī nataṅgo;

    ‘பச்சேகபு³த்³தா⁴ கிர நாம ஹொந்தி, ப⁴வந்தி தே ஹேதுபி⁴ கேஹி வீர’ 1.

    ‘Paccekabuddhā kira nāma honti, bhavanti te hetubhi kehi vīra’ 2.

    84.

    84.

    ‘‘ததா³ஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுவரோ மஹேஸீ, ஆனந்த³ப⁴த்³த³ங் மது⁴ரஸ்ஸரேன;

    ‘‘Tadāha sabbaññuvaro mahesī, ānandabhaddaṃ madhurassarena;

    ‘யே புப்³ப³பு³த்³தே⁴ஸு 3 கதாதி⁴காரா, அலத்³த⁴மொக்கா² ஜினஸாஸனேஸு.

    ‘Ye pubbabuddhesu 4 katādhikārā, aladdhamokkhā jinasāsanesu.

    85.

    85.

    ‘‘‘தேனேவ ஸங்வேக³முகே²ன தீ⁴ரா, வினாபி பு³த்³தே⁴ஹி ஸுதிக்க²பஞ்ஞா;

    ‘‘‘Teneva saṃvegamukhena dhīrā, vināpi buddhehi sutikkhapaññā;

    ஆரம்மணேனாபி பரித்தகேன, பச்சேகபோ³தி⁴ங் அனுபாபுணந்தி.

    Ārammaṇenāpi parittakena, paccekabodhiṃ anupāpuṇanti.

    86.

    86.

    ‘‘‘ஸப்³ப³ம்ஹி லோகம்ஹி மமங் ட²பெத்வா, பச்சேகபு³த்³தே⁴ஹி ஸமோவ நத்தி²;

    ‘‘‘Sabbamhi lokamhi mamaṃ ṭhapetvā, paccekabuddhehi samova natthi;

    தேஸங் இமங் வண்ணபதே³ஸமத்தங், வக்கா²மஹங் ஸாது⁴ மஹாமுனீனங்.

    Tesaṃ imaṃ vaṇṇapadesamattaṃ, vakkhāmahaṃ sādhu mahāmunīnaṃ.

    87.

    87.

    ‘‘‘ஸயமேவ பு³த்³தா⁴னங் மஹாஇஸீனங், ஸாதூ⁴னி வாக்யானி மதூ⁴வ 5 கு²த்³த³ங்;

    ‘‘‘Sayameva buddhānaṃ mahāisīnaṃ, sādhūni vākyāni madhūva 6 khuddaṃ;

    அனுத்தரங் பே⁴ஸஜங் பத்த²யந்தா, ஸுணாத² ஸப்³பே³ஸு பஸன்னசித்தா.

    Anuttaraṃ bhesajaṃ patthayantā, suṇātha sabbesu pasannacittā.

    88.

    88.

    ‘‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸமாக³தானங், பரம்பரங் ப்³யாகரணானி யானி;

    ‘‘‘Paccekabuddhānaṃ samāgatānaṃ, paramparaṃ byākaraṇāni yāni;

    ஆதீ³னவோ யஞ்ச விராக³வத்து²ங், யதா² ச போ³தி⁴ங் அனுபாபுணிங்ஸு.

    Ādīnavo yañca virāgavatthuṃ, yathā ca bodhiṃ anupāpuṇiṃsu.

    89.

    89.

    ‘‘‘ஸராக³வத்தூ²ஸு விராக³ஸஞ்ஞீ, ரத்தம்ஹி லோகம்ஹி விரத்தசித்தா;

    ‘‘‘Sarāgavatthūsu virāgasaññī, rattamhi lokamhi virattacittā;

    ஹித்வா பபஞ்சே ஜிதப²ந்தி³தானி 7, ததே²வ போ³தி⁴ங் அனுபாபுணிங்ஸு.

    Hitvā papañce jitaphanditāni 8, tatheva bodhiṃ anupāpuṇiṃsu.

    90.

    90.

    ‘‘‘ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸங்;

    ‘‘‘Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, aviheṭhayaṃ aññatarampi tesaṃ;

    மெத்தேன சித்தேன ஹிதானுகம்பீ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Mettena cittena hitānukampī, eko care khaggavisāṇakappo.

    91.

    91.

    ‘‘‘ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸங்;

    ‘‘‘Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, aviheṭhayaṃ aññatarampi tesaṃ;

    ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Na puttamiccheyya kuto sahāyaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    92.

    92.

    ‘‘‘ஸங்ஸக்³க³ஜாதஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஸ்னேஹா, ஸ்னேஹன்வயங் து³க்க²மித³ங் பஹோதி;

    ‘‘‘Saṃsaggajātassa bhavanti snehā, snehanvayaṃ dukkhamidaṃ pahoti;

    ஆதீ³னவங் ஸ்னேஹஜங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādīnavaṃ snehajaṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    93.

    93.

    ‘‘‘மித்தே ஸுஹஜ்ஜே அனுகம்பமானோ, ஹாபேதி அத்த²ங் படிப³த்³த⁴சித்தோ;

    ‘‘‘Mitte suhajje anukampamāno, hāpeti atthaṃ paṭibaddhacitto;

    ஏதங் ப⁴யங் ஸந்த²வே பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Etaṃ bhayaṃ santhave pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    94.

    94.

    ‘‘‘வங்ஸோ விஸாலோவ யதா² விஸத்தோ, புத்தேஸு தா³ரேஸு ச யா அபெக்கா²;

    ‘‘‘Vaṃso visālova yathā visatto, puttesu dāresu ca yā apekkhā;

    வங்ஸே களீரோவ அஸஜ்ஜமானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Vaṃse kaḷīrova asajjamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    95.

    95.

    ‘‘‘மிகோ³ அரஞ்ஞம்ஹி யதா² அப³த்³தோ⁴, யேனிச்ச²கங் க³ச்ச²தி கோ³சராய;

    ‘‘‘Migo araññamhi yathā abaddho, yenicchakaṃ gacchati gocarāya;

    விஞ்ஞூ நரோ ஸேரிதங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Viññū naro seritaṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    96.

    96.

    ‘‘‘ஆமந்தனா ஹோதி ஸஹாயமஜ்ஜே², வாஸே ச 9 டா²னே க³மனே சாரிகாய;

    ‘‘‘Āmantanā hoti sahāyamajjhe, vāse ca 10 ṭhāne gamane cārikāya;

    அனபி⁴ஜ்ஜி²தங் ஸேரிதங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Anabhijjhitaṃ seritaṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    97.

    97.

    ‘‘‘கி²ட்³டா³ ரதீ ஹோதி ஸஹாயமஜ்ஜே², புத்தேஸு பேமங் விபுலஞ்ச ஹோதி;

    ‘‘‘Khiḍḍā ratī hoti sahāyamajjhe, puttesu pemaṃ vipulañca hoti;

    பியவிப்பயோக³ங் விஜிகு³ச்ச²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Piyavippayogaṃ vijigucchamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    98.

    98.

    ‘‘‘சாதுத்³தி³ஸோ அப்படிகோ⁴ ச ஹோதி, ஸந்துஸ்ஸமானோ இதரீதரேன;

    ‘‘‘Cātuddiso appaṭigho ca hoti, santussamāno itarītarena;

    பரிஸ்ஸயானங் ஸஹிதா அச²ம்பீ⁴, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Parissayānaṃ sahitā achambhī, eko care khaggavisāṇakappo.

    99.

    99.

    ‘‘‘து³ஸ்ஸங்க³ஹா பப்³ப³ஜிதாபி ஏகே, அதோ² க³ஹட்டா² க⁴ரமாவஸந்தா;

    ‘‘‘Dussaṅgahā pabbajitāpi eke, atho gahaṭṭhā gharamāvasantā;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ பரபுத்தேஸு ஹுத்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Appossukko paraputtesu hutvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    100.

    100.

    ‘‘‘ஓரோபயித்வா கி³ஹிப்³யஞ்ஜனானி, ஸஞ்சி²ன்னபத்தோ யதா² கோவிளாரோ;

    ‘‘‘Oropayitvā gihibyañjanāni, sañchinnapatto yathā koviḷāro;

    செ²த்வான வீரோ கி³ஹிப³ந்த⁴னானி, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Chetvāna vīro gihibandhanāni, eko care khaggavisāṇakappo.

    101.

    101.

    ‘‘‘ஸசே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங் சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    ‘‘‘Sace labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    அபி⁴பு⁴ய்ய ஸப்³பா³னி பரிஸ்ஸயானி, சரெய்ய தேனத்தமனோ ஸதீமா.

    Abhibhuyya sabbāni parissayāni, careyya tenattamano satīmā.

    102.

    102.

    ‘‘‘நோ சே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங் சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    ‘‘‘No ce labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    ராஜாவ ரட்ட²ங் விஜிதங் பஹாய, ஏகோ சரே மாதங்க³ரஞ்ஞேவ நாகோ³.

    Rājāva raṭṭhaṃ vijitaṃ pahāya, eko care mātaṅgaraññeva nāgo.

    103.

    103.

    ‘‘‘அத்³தா⁴ பஸங்ஸாம ஸஹாயஸம்பத³ங், ஸெட்டா² ஸமா ஸேவிதப்³பா³ ஸஹாயா;

    ‘‘‘Addhā pasaṃsāma sahāyasampadaṃ, seṭṭhā samā sevitabbā sahāyā;

    ஏதே அலத்³தா⁴ அனவஜ்ஜபோ⁴ஜீ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ete aladdhā anavajjabhojī, eko care khaggavisāṇakappo.

    104.

    104.

    ‘‘‘தி³ஸ்வா ஸுவண்ணஸ்ஸ பப⁴ஸ்ஸரானி, கம்மாரபுத்தேன ஸுனிட்டி²தானி;

    ‘‘‘Disvā suvaṇṇassa pabhassarāni, kammāraputtena suniṭṭhitāni;

    ஸங்க⁴ட்டமானானி து³வே பு⁴ஜஸ்மிங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Saṅghaṭṭamānāni duve bhujasmiṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    105.

    105.

    ‘‘‘ஏவங் து³தீயேன ஸஹா மமஸ்ஸ, வாசாபி⁴லாபோ அபி⁴ஸஜ்ஜனா வா;

    ‘‘‘Evaṃ dutīyena sahā mamassa, vācābhilāpo abhisajjanā vā;

    ஏதங் ப⁴யங் ஆயதிங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Etaṃ bhayaṃ āyatiṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    106.

    106.

    ‘‘‘காமா ஹி சித்ரா மது⁴ரா மனோரமா, விரூபரூபேன மதெ²ந்தி சித்தங்;

    ‘‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, virūparūpena mathenti cittaṃ;

    ஆதீ³னவங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādīnavaṃ kāmaguṇesu disvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    107.

    107.

    ‘‘‘ஈதீ ச க³ண்டோ³ ச உபத்³த³வோ ச, ரோகோ³ ச ஸல்லஞ்ச ப⁴யஞ்ச மேதங்;

    ‘‘‘Ītī ca gaṇḍo ca upaddavo ca, rogo ca sallañca bhayañca metaṃ;

    ஏதங் ப⁴யங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Etaṃ bhayaṃ kāmaguṇesu disvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    108.

    108.

    ‘‘‘ஸீதஞ்ச உண்ஹஞ்ச கு²த³ங் பிபாஸங், வாதாதபே ட³ங்ஸஸரீஸபே 11 ச;

    ‘‘‘Sītañca uṇhañca khudaṃ pipāsaṃ, vātātape ḍaṃsasarīsape 12 ca;

    ஸப்³பா³னிபேதானி அபி⁴ப்³ப⁴வித்வா 13, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Sabbānipetāni abhibbhavitvā 14, eko care khaggavisāṇakappo.

    109.

    109.

    ‘‘‘நாகோ³வ யூதா²னி விவஜ்ஜயித்வா, ஸஞ்ஜாதக²ந்தோ⁴ பது³மீ உளாரோ;

    ‘‘‘Nāgova yūthāni vivajjayitvā, sañjātakhandho padumī uḷāro;

    யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரங் அரஞ்ஞே, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Yathābhirantaṃ viharaṃ araññe, eko care khaggavisāṇakappo.

    110.

    110.

    ‘‘‘அட்டா²னதங் ஸங்க³ணிகாரதஸ்ஸ, யங் ப²ஸ்ஸயே 15 ஸாமயிகங் விமுத்திங்;

    ‘‘‘Aṭṭhānataṃ saṅgaṇikāratassa, yaṃ phassaye 16 sāmayikaṃ vimuttiṃ;

    ஆதி³ச்சப³ந்து⁴ஸ்ஸ வசோ நிஸம்ம, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādiccabandhussa vaco nisamma, eko care khaggavisāṇakappo.

    111.

    111.

    ‘‘‘தி³ட்டீ²விஸூகானி உபாதிவத்தோ, பத்தோ நியாமங் படிலத்³த⁴மக்³கோ³;

    ‘‘‘Diṭṭhīvisūkāni upātivatto, patto niyāmaṃ paṭiladdhamaggo;

    உப்பன்னஞாணொம்ஹி அனஞ்ஞனெய்யோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Uppannañāṇomhi anaññaneyyo, eko care khaggavisāṇakappo.

    112.

    112.

    ‘‘‘நில்லோலுபோ நிக்குஹோ நிப்பிபாஸோ, நிம்மக்க² 17 நித்³த⁴ந்தகஸாவமோஹோ;

    ‘‘‘Nillolupo nikkuho nippipāso, nimmakkha 18 niddhantakasāvamoho;

    நிராஸயோ 19 ஸப்³ப³லோகே ப⁴வித்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Nirāsayo 20 sabbaloke bhavitvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    113.

    113.

    ‘‘‘பாபங் ஸஹாயங் பரிவஜ்ஜயேத², அனத்த²த³ஸ்ஸிங் விஸமே நிவிட்ட²ங்;

    ‘‘‘Pāpaṃ sahāyaṃ parivajjayetha, anatthadassiṃ visame niviṭṭhaṃ;

    ஸயங் ந ஸேவே பஸுதங் பமத்தங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Sayaṃ na seve pasutaṃ pamattaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    114.

    114.

    ‘‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங் ப⁴ஜேத², மித்தங் உளாரங் படிபா⁴னவந்தங்;

    ‘‘‘Bahussutaṃ dhammadharaṃ bhajetha, mittaṃ uḷāraṃ paṭibhānavantaṃ;

    அஞ்ஞாய அத்தா²னி வினெய்ய கங்க²ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Aññāya atthāni vineyya kaṅkhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    115.

    115.

    ‘‘‘கி²ட்³ட³ங் ரதிங் காமஸுக²ஞ்ச லோகே, அனலங்கரித்வா அனபெக்க²மானோ;

    ‘‘‘Khiḍḍaṃ ratiṃ kāmasukhañca loke, analaṅkaritvā anapekkhamāno;

    விபூ⁴ஸட்டா²னா விரதோ ஸச்சவாதீ³, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Vibhūsaṭṭhānā virato saccavādī, eko care khaggavisāṇakappo.

    116.

    116.

    ‘‘‘புத்தஞ்ச தா³ரங் பிதரஞ்ச மாதரங், த⁴னானி த⁴ஞ்ஞானி ச ப³ந்த⁴வானி;

    ‘‘‘Puttañca dāraṃ pitarañca mātaraṃ, dhanāni dhaññāni ca bandhavāni;

    ஹித்வான காமானி யதோ²தி⁴கானி, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Hitvāna kāmāni yathodhikāni, eko care khaggavisāṇakappo.

    117.

    117.

    ‘‘‘ஸங்கோ³ ஏஸோ பரித்தமெத்த² ஸொக்²யங், அப்பஸ்ஸாதோ³ து³க்க²மேவெத்த² பி⁴ய்யோ;

    ‘‘‘Saṅgo eso parittamettha sokhyaṃ, appassādo dukkhamevettha bhiyyo;

    க³ளோ 21 ஏஸோ இதி ஞத்வா மதிமா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Gaḷo 22 eso iti ñatvā matimā, eko care khaggavisāṇakappo.

    118.

    118.

    ‘‘‘ஸந்தா³லயித்வான ஸங்யோஜனானி, ஜாலங்வ பெ⁴த்வா ஸலிலம்பு³சாரீ;

    ‘‘‘Sandālayitvāna saṃyojanāni, jālaṃva bhetvā salilambucārī;

    அக்³கீ³வ த³ட்³ட⁴ங் அனிவத்தமானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Aggīva daḍḍhaṃ anivattamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    119.

    119.

    ‘‘‘ஒக்கி²த்தசக்கூ² ந ச பாத³லோலோ, கு³த்திந்த்³ரியோ ரக்கி²தமானஸானோ;

    ‘‘‘Okkhittacakkhū na ca pādalolo, guttindriyo rakkhitamānasāno;

    அனவஸ்ஸுதோ அபரிட³ய்ஹமானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Anavassuto apariḍayhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    120.

    120.

    ‘‘‘ஓஹாரயித்வா கி³ஹிப்³யஞ்ஜனானி, ஸஞ்ச²ன்னபத்தோ யதா² பாரிச²த்தோ;

    ‘‘‘Ohārayitvā gihibyañjanāni, sañchannapatto yathā pārichatto;

    காஸாயவத்தோ² அபி⁴னிக்க²மித்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Kāsāyavattho abhinikkhamitvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    121.

    121.

    ‘‘‘ரஸேஸு கே³த⁴ங் அகரங் அலோலோ, அனஞ்ஞபோஸீ ஸபதா³னசாரீ;

    ‘‘‘Rasesu gedhaṃ akaraṃ alolo, anaññaposī sapadānacārī;

    குலே குலே அப்படிப³த்³த⁴சித்தோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Kule kule appaṭibaddhacitto, eko care khaggavisāṇakappo.

    122.

    122.

    ‘‘‘பஹாய பஞ்சாவரணானி சேதஸோ, உபக்கிலேஸே ப்³யபனுஜ்ஜ ஸப்³பே³;

    ‘‘‘Pahāya pañcāvaraṇāni cetaso, upakkilese byapanujja sabbe;

    அனிஸ்ஸிதோ சே²ஜ்ஜ ஸினேஹதோ³ஸங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Anissito chejja sinehadosaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    123.

    123.

    ‘‘‘விபிட்டி²கத்வான ஸுக²ஞ்ச து³க்க²ங், புப்³பே³வ ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸங்;

    ‘‘‘Vipiṭṭhikatvāna sukhañca dukkhaṃ, pubbeva somanassadomanassaṃ;

    லத்³தா⁴னுபெக்க²ங் ஸமத²ங் விஸுத்³த⁴ங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Laddhānupekkhaṃ samathaṃ visuddhaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    124.

    124.

    ‘‘‘ஆரத்³த⁴வீரியோ பரமத்த²பத்தியா, அலீனசித்தோ அகுஸீதவுத்தி;

    ‘‘‘Āraddhavīriyo paramatthapattiyā, alīnacitto akusītavutti;

    த³ள்ஹனிக்கமோ தா²மப³லூபபன்னோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Daḷhanikkamo thāmabalūpapanno, eko care khaggavisāṇakappo.

    125.

    125.

    ‘‘‘படிஸல்லானங் ஜா²னமரிஞ்சமானோ, த⁴ம்மேஸு நிச்சங் அனுத⁴ம்மசாரீ;

    ‘‘‘Paṭisallānaṃ jhānamariñcamāno, dhammesu niccaṃ anudhammacārī;

    ஆதீ³னவங் ஸம்மஸிதா ப⁴வேஸு, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādīnavaṃ sammasitā bhavesu, eko care khaggavisāṇakappo.

    126.

    126.

    ‘‘‘தண்ஹக்க²யங் பத்த²யமப்பமத்தோ, அனேளமூகோ³ ஸுதவா ஸதீமா;

    ‘‘‘Taṇhakkhayaṃ patthayamappamatto, aneḷamūgo sutavā satīmā;

    ஸங்கா²தத⁴ம்மோ நியதோ பதா⁴னவா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Saṅkhātadhammo niyato padhānavā, eko care khaggavisāṇakappo.

    127.

    127.

    ‘‘‘ஸீஹோவ ஸத்³தே³ஸு அஸந்தஸந்தோ, வாதோவ ஜாலம்ஹி அஸஜ்ஜமானோ;

    ‘‘‘Sīhova saddesu asantasanto, vātova jālamhi asajjamāno;

    பது³மங்வ தோயேன அலிம்பமானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Padumaṃva toyena alimpamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    128.

    128.

    ‘‘‘ஸீஹோ யதா² தா³ட²ப³லீ பஸய்ஹ, ராஜா மிகா³னங் அபி⁴பு⁴ய்ய சாரீ;

    ‘‘‘Sīho yathā dāṭhabalī pasayha, rājā migānaṃ abhibhuyya cārī;

    ஸேவேத² பந்தானி ஸேனாஸனானி, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Sevetha pantāni senāsanāni, eko care khaggavisāṇakappo.

    129.

    129.

    ‘‘‘மெத்தங் உபெக்க²ங் கருணங் விமுத்திங், ஆஸேவமானோ முதி³தஞ்ச காலே;

    ‘‘‘Mettaṃ upekkhaṃ karuṇaṃ vimuttiṃ, āsevamāno muditañca kāle;

    ஸப்³பே³ன லோகேன அவிருஜ்ஜ²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Sabbena lokena avirujjhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    130.

    130.

    ‘‘‘ராக³ஞ்ச தோ³ஸஞ்ச பஹாய மோஹங், ஸந்தா³லயித்வான ஸங்யோஜனானி;

    ‘‘‘Rāgañca dosañca pahāya mohaṃ, sandālayitvāna saṃyojanāni;

    அஸந்தஸங் ஜீவிதஸங்க²யம்ஹி, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Asantasaṃ jīvitasaṅkhayamhi, eko care khaggavisāṇakappo.

    131.

    131.

    ‘‘‘ப⁴ஜந்தி ஸேவந்தி ச காரணத்தா², நிக்காரணா து³ல்லபா⁴ அஜ்ஜ மித்தா;

    ‘‘‘Bhajanti sevanti ca kāraṇatthā, nikkāraṇā dullabhā ajja mittā;

    அத்தத்த²பஞ்ஞா அஸுசீமனுஸ்ஸா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Attatthapaññā asucīmanussā, eko care khaggavisāṇakappo.

    132.

    132.

    ‘‘‘விஸுத்³த⁴ஸீலா ஸுவிஸுத்³த⁴பஞ்ஞா, ஸமாஹிதா ஜாக³ரியானுயுத்தா;

    ‘‘‘Visuddhasīlā suvisuddhapaññā, samāhitā jāgariyānuyuttā;

    விபஸ்ஸகா த⁴ம்மவிஸேஸத³ஸ்ஸீ, மக்³க³ங்க³பொ³ஜ்ஜ²ங்க³க³தே விஜஞ்ஞா.

    Vipassakā dhammavisesadassī, maggaṅgabojjhaṅgagate vijaññā.

    133.

    133.

    ‘‘‘ஸுஞ்ஞப்பணிதி⁴ஞ்ச ததா²னிமித்தங் 23, ஆஸேவயித்வா ஜினஸாஸனம்ஹி;

    ‘‘‘Suññappaṇidhiñca tathānimittaṃ 24, āsevayitvā jinasāsanamhi;

    யே ஸாவகத்தங் ந வஜந்தி தீ⁴ரா, ப⁴வந்தி பச்சேகஜினா ஸயம்பூ⁴.

    Ye sāvakattaṃ na vajanti dhīrā, bhavanti paccekajinā sayambhū.

    134.

    134.

    ‘‘‘மஹந்தத⁴ம்மா ப³ஹுத⁴ம்மகாயா, சித்திஸ்ஸரா ஸப்³ப³து³க்கோ²க⁴திண்ணா;

    ‘‘‘Mahantadhammā bahudhammakāyā, cittissarā sabbadukkhoghatiṇṇā;

    உத³க்³க³சித்தா பரமத்த²த³ஸ்ஸீ, ஸீஹோபமா க²க்³க³விஸாணகப்பா.

    Udaggacittā paramatthadassī, sīhopamā khaggavisāṇakappā.

    135.

    135.

    ‘‘‘ஸந்திந்த்³ரியா ஸந்தமனா ஸமாதீ⁴, பச்சந்தஸத்தேஸு பதிப்பசாரா 25;

    ‘‘‘Santindriyā santamanā samādhī, paccantasattesu patippacārā 26;

    தீ³பா பரத்த² இத⁴ விஜ்ஜலந்தா, பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஸததங் ஹிதாமே.

    Dīpā parattha idha vijjalantā, paccekabuddhā satataṃ hitāme.

    136.

    136.

    ‘‘‘பஹீனஸப்³பா³வரணா ஜனிந்தா³, லோகப்பதீ³பா க⁴னகஞ்சனாபா⁴;

    ‘‘‘Pahīnasabbāvaraṇā janindā, lokappadīpā ghanakañcanābhā;

    நிஸ்ஸங்ஸயங் லோகஸுத³க்கி²ணெய்யா, பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஸததப்பிதாமே.

    Nissaṃsayaṃ lokasudakkhiṇeyyā, paccekabuddhā satatappitāme.

    137.

    137.

    ‘‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸுபா⁴ஸிதானி, சரந்தி லோகம்ஹி ஸதே³வகம்ஹி;

    ‘‘‘Paccekabuddhānaṃ subhāsitāni, caranti lokamhi sadevakamhi;

    ஸுத்வா ததா² யே ந கரொந்தி பா³லா, சரந்தி து³க்கே²ஸு புனப்புனங் தே.

    Sutvā tathā ye na karonti bālā, caranti dukkhesu punappunaṃ te.

    138.

    138.

    ‘‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸுபா⁴ஸிதானி, மது⁴ங் யதா² கு²த்³த³மவஸ்ஸவந்தங்;

    ‘‘‘Paccekabuddhānaṃ subhāsitāni, madhuṃ yathā khuddamavassavantaṃ;

    ஸுத்வா ததா² யே படிபத்தியுத்தா, ப⁴வந்தி தே ஸச்சத³ஸா ஸபஞ்ஞா’.

    Sutvā tathā ye paṭipattiyuttā, bhavanti te saccadasā sapaññā’.

    139.

    139.

    ‘‘பச்சேகபு³த்³தே⁴ஹி ஜினேஹி பா⁴ஸிதா, கதா² 27 உளாரா அபி⁴னிக்க²மித்வா;

    ‘‘Paccekabuddhehi jinehi bhāsitā, kathā 28 uḷārā abhinikkhamitvā;

    தா ஸக்யஸீஹேன நருத்தமேன, பகாஸிதா த⁴ம்மவிஜானநத்த²ங்.

    Tā sakyasīhena naruttamena, pakāsitā dhammavijānanatthaṃ.

    140.

    140.

    ‘‘லோகானுகம்பாய இமானி தேஸங், பச்சேகபு³த்³தா⁴ன விகுப்³பி³தானி;

    ‘‘Lokānukampāya imāni tesaṃ, paccekabuddhāna vikubbitāni;

    ஸங்வேக³ஸங்க³மதிவட்³ட⁴னத்த²ங், ஸயம்பு⁴ஸீஹேன பகாஸிதானீ’’தி.

    Saṃvegasaṅgamativaḍḍhanatthaṃ, sayambhusīhena pakāsitānī’’ti.

    பச்சேகபு³த்³தா⁴பதா³னங் ஸமத்தங்.

    Paccekabuddhāpadānaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. தீ⁴ர (ஸீ॰) தீ⁴ரா (ஸ்யா॰)
    2. dhīra (sī.) dhīrā (syā.)
    3. ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ஸு (ஸ்யா॰ க॰)
    4. sabbabuddhesu (syā. ka.)
    5. மது⁴ங்வ (ஸீ॰)
    6. madhuṃva (sī.)
    7. விதி³ய ப²ந்தி³தானி (ஸீ॰) ஜிதப³ந்தி⁴தானி (க॰)
    8. vidiya phanditāni (sī.) jitabandhitāni (ka.)
    9. வாஸே (ஸீ॰ ஸ்யா॰) ஸுத்தனிபாதேபி ‘‘ச‘‘காரோ நத்தி²
    10. vāse (sī. syā.) suttanipātepi ‘‘ca‘‘kāro natthi
    11. ட³ங்ஸஸிரிங்ஸபே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    12. ḍaṃsasiriṃsape (sī. syā.)
    13. அபி⁴ஸங்ப⁴வித்வா (ஸுத்தனிபாதே)
    14. abhisaṃbhavitvā (suttanipāte)
    15. பு²ஸ்ஸயே (ஸ்யா॰)
    16. phussaye (syā.)
    17. நிம்மக்கோ² (ஸ்யா॰)
    18. nimmakkho (syā.)
    19. நிராஸாஸோ (க॰)
    20. nirāsāso (ka.)
    21. கா³ஹோ (ஸீ॰) கண்டோ³ (ஸ்யா॰) கா³ள்ஹோ (க॰)
    22. gāho (sī.) kaṇḍo (syā.) gāḷho (ka.)
    23. ஸுஞ்ஞதப்பணீஹிதஞ்சானிமித்தங் (ஸீ॰)
    24. suññatappaṇīhitañcānimittaṃ (sī.)
    25. பச்சத்தக³ம்பீ⁴ரமதப்பசாரா (ஸீ॰)
    26. paccattagambhīramatappacārā (sī.)
    27. கா³தா² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    28. gāthā (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2.பச்சேகபு³த்³த⁴அபதா³னவண்ணனா • 2.Paccekabuddhaapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact