Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    2.பச்சேகபு³த்³த⁴அபதா³னவண்ணனா

    2.Paccekabuddhaapadānavaṇṇanā

    ததோ அனந்தரங் அபதா³னங் ஸங்கா³யந்தோ ‘‘பச்சேகபு³த்³தா⁴பதா³னங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, ப⁴க³வதா கத்த² பஞ்ஞத்த’’ந்தி புட்டோ² ‘‘அத² பச்சேகபு³த்³தா⁴பதா³னங் ஸுணாதா²’’தி ஆஹ. தேஸங் அபதா³னத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தோயேவ.

    Tato anantaraṃ apadānaṃ saṅgāyanto ‘‘paccekabuddhāpadānaṃ, āvuso ānanda, bhagavatā kattha paññatta’’nti puṭṭho ‘‘atha paccekabuddhāpadānaṃ suṇāthā’’ti āha. Tesaṃ apadānattho heṭṭhā vuttoyeva.

    83. ‘‘ஸுணாதா²’’தி வுத்தபத³ங் உப்பத்தினிப்³ப³த்திவஸேன பகாஸெந்தோ ‘‘ததா²க³தங் ஜேதவனே வஸந்த’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஜேதகுமாரஸ்ஸ நாமவஸேன ததா²ஸஞ்ஞிதே விஹாரே சதூஹி இரியாபத²விஹாரேஹி தி³ப்³ப³ப்³ரஹ்மஅரியவிஹாரேஹி வா வஸந்தங் விஹரந்தங் யதா² புரிமகா விபஸ்ஸிஆத³யோ பு³த்³தா⁴ ஸமத்திங்ஸபாரமியோ பூரெத்வா ஆக³தா, ததா² அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா ஆக³தோதி ததா²க³தோ. தங் ததா²க³தங் ஜேதவனே வஸந்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. வேதே³ஹமுனீதி வேதே³ஹரட்டே² ஜாதா வேதே³ஹீ, வேதே³ஹியா புத்தோ வேதே³ஹிபுத்தோ. மோனங் வுச்சதி ஞாணங், தேன இதோ க³தோ பவத்தோதி முனி. வேதே³ஹிபுத்தோ ச ஸோ முனி சேதி ‘‘வேதே³ஹிபுத்தமுனீ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘வண்ணாக³மோ’’திஆதி³னா நிருத்தினயேன இ-காரஸ்ஸ அத்தங் புத்த-ஸத்³த³ஸ்ஸ ச லோபங் கத்வா ‘‘வேதே³ஹமுனீ’’தி வுத்தங். ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸதிமந்தானங் தி⁴திமந்தானங் க³திமந்தானங் ப³ஹுஸ்ஸுதானங் உபட்டா²கானங் யதி³த³ங் ஆனந்தோ³’’தி (அ॰ நி॰ 1.219-223) ஏதத³க்³கே³ ட²பிதோ ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ நதங்கோ³ நமனகாயங்கோ³ அஞ்ஜலிகோ ஹுத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, பச்சேகபு³த்³தா⁴ நாம கீதி³ஸா ஹொந்தீ’’தி அபுச்சீ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தே பச்சேகபு³த்³தா⁴ கேஹி ஹேதுபி⁴ கேஹி காரணேஹி ப⁴வந்தி உப்பஜ்ஜந்தி. வீராதி ப⁴க³வந்தங் ஆலபதி.

    83. ‘‘Suṇāthā’’ti vuttapadaṃ uppattinibbattivasena pakāsento ‘‘tathāgataṃ jetavane vasanta’’ntiādimāha. Tattha jetakumārassa nāmavasena tathāsaññite vihāre catūhi iriyāpathavihārehi dibbabrahmaariyavihārehi vā vasantaṃ viharantaṃ yathā purimakā vipassiādayo buddhā samattiṃsapāramiyo pūretvā āgatā, tathā amhākampi bhagavā āgatoti tathāgato. Taṃ tathāgataṃ jetavane vasantanti sambandho. Vedehamunīti vedeharaṭṭhe jātā vedehī, vedehiyā putto vedehiputto. Monaṃ vuccati ñāṇaṃ, tena ito gato pavattoti muni. Vedehiputto ca so muni ceti ‘‘vedehiputtamunī’’ti vattabbe ‘‘vaṇṇāgamo’’tiādinā niruttinayena i-kārassa attaṃ putta-saddassa ca lopaṃ katvā ‘‘vedehamunī’’ti vuttaṃ. ‘‘Etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ satimantānaṃ dhitimantānaṃ gatimantānaṃ bahussutānaṃ upaṭṭhākānaṃ yadidaṃ ānando’’ti (a. ni. 1.219-223) etadagge ṭhapito āyasmā ānando nataṅgo namanakāyaṅgo añjaliko hutvā ‘‘bhante, paccekabuddhā nāma kīdisā hontī’’ti apucchīti sambandho. Te paccekabuddhā kehi hetubhi kehi kāraṇehi bhavanti uppajjanti. Vīrāti bhagavantaṃ ālapati.

    84-85. ததோ பரங் விஸ்ஸஜ்ஜிதாகாரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ததா³ஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுவரோ மஹேஸீ’’திஆதி³மாஹ. ஸப்³ப³ங் அதீதாதி³பே⁴த³ங் ஹத்தா²மலகங் விய ஜானாதீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ச ஸோ வரோ உத்தமோ சேதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுவரோ. மஹந்தங் ஸீலக்க²ந்த⁴ங், ஸமாதி⁴க்க²ந்த⁴ங், பஞ்ஞாக்க²ந்த⁴ங், விமுத்திக்க²ந்த⁴ங், மஹந்தங் விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனக்க²ந்த⁴ங் ஏஸதி க³வேஸதீதி மஹேஸி. ஆனந்த³ப⁴த்³த³ங் மது⁴ரேன ஸரேன ததா³ தஸ்மிங் புச்சி²தகாலே ஆஹ கதே²ஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. போ⁴ ஆனந்த³, யே பச்சேகபு³த்³தா⁴ புப்³ப³பு³த்³தே⁴ஸு புப்³பே³ஸு அதீதபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா கதபுஞ்ஞஸம்பா⁴ரா ஜினஸாஸனேஸு அலத்³த⁴மொக்கா² அப்பத்தனிப்³பா³னா. தே ஸப்³பே³ பச்சேகபு³த்³தா⁴ தீ⁴ரா இத⁴ இமஸ்மிங் லோகே ஸங்வேக³முகே²ன ஏகபுக்³க³லங் பதா⁴னங் கத்வா பச்சேகபு³த்³தா⁴ ஜாதாதி அத்தோ². ஸுதிக்க²பஞ்ஞா ஸுட்டு² திக்க²பஞ்ஞா. வினாபி பு³த்³தே⁴ஹி பு³த்³தா⁴னங் ஓவாதா³னுஸாஸனீஹி ரஹிதா அபி. பரித்தகேனபி அப்பமத்தகேனபி ஆரம்மணேன பச்சேகபோ³தி⁴ங் படிஏக்கங் போ³தி⁴ங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னந்தரங் போ³தி⁴ங் அனுபாபுணந்தி படிவிஜ்ஜ²ந்தி.

    84-85. Tato paraṃ vissajjitākāraṃ dassento ‘‘tadāha sabbaññuvaro mahesī’’tiādimāha. Sabbaṃ atītādibhedaṃ hatthāmalakaṃ viya jānātīti sabbaññū, sabbaññū ca so varo uttamo ceti sabbaññuvaro. Mahantaṃ sīlakkhandhaṃ, samādhikkhandhaṃ, paññākkhandhaṃ, vimuttikkhandhaṃ, mahantaṃ vimuttiñāṇadassanakkhandhaṃ esati gavesatīti mahesi. Ānandabhaddaṃ madhurena sarena tadā tasmiṃ pucchitakāle āha kathesīti sambandho. Bho ānanda, ye paccekabuddhā pubbabuddhesu pubbesu atītabuddhesu katādhikārā katapuññasambhārā jinasāsanesu aladdhamokkhā appattanibbānā. Te sabbe paccekabuddhā dhīrā idha imasmiṃ loke saṃvegamukhena ekapuggalaṃ padhānaṃ katvā paccekabuddhā jātāti attho. Sutikkhapaññā suṭṭhu tikkhapaññā. Vināpi buddhehi buddhānaṃ ovādānusāsanīhi rahitā api. Parittakenapi appamattakenapi ārammaṇenapaccekabodhiṃ paṭiekkaṃ bodhiṃ sammāsambuddhānantaraṃ bodhiṃ anupāpuṇanti paṭivijjhanti.

    86. ஸப்³ப³ம்ஹி லோகம்ஹி ஸகலஸ்மிங் லோகத்தயே மமங் ட²பெத்வா மங் விஹாய பசேகபு³த்³தே⁴ஹி ஸமோவ ஸதி³ஸோ ஏவ நத்தி², தேஸங் மஹாமுனீனங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் இமங் வண்ணங் இமங் கு³ணங் பதே³ஸமத்தங் ஸங்கே²பமத்தங் அஹங் தும்ஹாகங் ஸாது⁴ ஸாது⁴கங் வக்கா²மி கதெ²ஸ்ஸாமீதி அத்தோ².

    86.Sabbamhilokamhi sakalasmiṃ lokattaye mamaṃ ṭhapetvā maṃ vihāya pacekabuddhehi samova sadiso eva natthi, tesaṃ mahāmunīnaṃ paccekabuddhānaṃ imaṃ vaṇṇaṃ imaṃ guṇaṃ padesamattaṃ saṅkhepamattaṃ ahaṃ tumhākaṃ sādhu sādhukaṃ vakkhāmi kathessāmīti attho.

    87. அனாசரியகா ஹுத்வா ஸயமேவ பு³த்³தா⁴னங் அத்தனாவ படிவித்³தா⁴னங் இஸீனங் அந்தரே மஹாஇஸீனங் மதூ⁴வகு²த்³த³ங் கு²த்³த³கமது⁴படலங் இவ ஸாதூ⁴னி மது⁴ரானி வாக்யானி உதா³னவசனானி அனுத்தரங் உத்தரவிரஹிதங் பே⁴ஸஜங் ஓஸத⁴ங் நிப்³பா³னங் பத்த²யந்தா இச்ச²ந்தா ஸப்³பே³ தும்ஹே ஸுபஸன்னசித்தா ஸுப்பஸன்னமனா ஸுணாத² மனஸி கரோதா²தி அத்தோ².

    87. Anācariyakā hutvā sayameva buddhānaṃ attanāva paṭividdhānaṃ isīnaṃ antare mahāisīnaṃ madhūvakhuddaṃ khuddakamadhupaṭalaṃ iva sādhūni madhurāni vākyāni udānavacanāni anuttaraṃ uttaravirahitaṃ bhesajaṃ osadhaṃ nibbānaṃ patthayantā icchantā sabbe tumhe supasannacittā suppasannamanā suṇātha manasi karothāti attho.

    88-89. பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸமாக³தானந்தி ராஸிபூ⁴தானங் உப்பன்னானங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னங். அரிட்டோ², உபரிட்டோ², தக³ரஸிகி², யஸஸ்ஸீ, ஸுத³ஸ்ஸனோ, பியத³ஸ்ஸீ, க³ந்தா⁴ரோ, பிண்டோ³லோ, உபாஸபோ⁴, நிதோ², ததோ², ஸுதவா, பா⁴விதத்தோ, ஸும்போ⁴, ஸுபோ⁴, மேது²லோ, அட்ட²மோ, ஸுமேதோ⁴, அனீகோ⁴, ஸுதா³டோ², ஹிங்கு³, ஹிங்கோ³, த்³வேஜாலினோ, அட்ட²கோ, கோஸலோ, ஸுபா³ஹு, உபனேமிஸோ, நேமிஸோ, ஸந்தசித்தோ, ஸச்சோ, ததோ², விரஜோ, பண்டி³தோ, காலோ, உபகாலோ, விஜிதோ, ஜிதோ, அங்கோ³, பங்கோ³, கு³த்திஜ்ஜிதோ, பஸ்ஸீ, ஜஹீ, உபதி⁴ங், து³க்க²மூலங், அபராஜிதோ, ஸரப⁴ங்கோ³, லோமஹங்ஸோ , உச்சங்க³மாயோ, அஸிதோ, அனாஸவோ, மனோமயோ, மானச்சி²தோ³, ப³ந்து⁴மா, ததா³தி⁴முத்தோ, விமலோ, கேதுமா, கோதும்ப³ரங்கோ³, மாதங்கோ³, அரியோ, அச்சுதோ, அச்சுதகா³மி, ப்³யாமகோ, ஸுமங்க³லோ, தி³ப்³பி³லோ சாதிஆதீ³னங் பச்சேகபு³த்³த⁴ஸதானங் யானி அபதா³னானி பரம்பரங் பச்சேகங் ப்³யாகரணானி யோ ச ஆதீ³னவோ யஞ்ச விராக³வத்து²ங் அனல்லீயனகாரணங் யதா² ச யேன காரணேன போ³தி⁴ங் அனுபாபுணிங்ஸு சதுமக்³க³ஞாணங் பச்சக்க²ங் கரிங்ஸு. ஸராக³வத்து²ஸூதி ஸுட்டு² அல்லீயிதப்³ப³வத்தூ²ஸு வத்து²காமகிலேஸகாமேஸு விராக³ஸஞ்ஞீ விரத்தஸஞ்ஞவந்தோ ரத்தம்ஹி லோகம்ஹி அல்லீயனஸபா⁴வலோகே விரதசித்தா அனல்லீயனமனா ஹித்வா பபஞ்சேதி ராகோ³ பபஞ்சங் தோ³ஸோ பபஞ்சங் ஸப்³ப³கிலேஸா பபஞ்சாதி பபஞ்சஸங்கா²தே கிலேஸே ஹித்வா ஜிய ப²ந்தி³தானீதி ப²ந்தி³தானி த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி ஜினித்வா ததே²வ தேன காரணேன ஏவங் போ³தி⁴ங் அனுபாபுணிங்ஸு பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் பச்சக்க²ங் கரிங்ஸூதி அத்தோ².

    88-89.Paccekabuddhānaṃ samāgatānanti rāsibhūtānaṃ uppannānaṃ paccekabuddhānaṃ. Ariṭṭho, upariṭṭho, tagarasikhi, yasassī, sudassano, piyadassī, gandhāro, piṇḍolo, upāsabho, nitho, tatho, sutavā, bhāvitatto, sumbho, subho, methulo, aṭṭhamo, sumedho, anīgho, sudāṭho, hiṅgu, hiṅgo, dvejālino, aṭṭhako, kosalo, subāhu, upanemiso, nemiso, santacitto, sacco, tatho, virajo, paṇḍito, kālo, upakālo, vijito, jito, aṅgo, paṅgo, guttijjito, passī, jahī, upadhiṃ, dukkhamūlaṃ, aparājito, sarabhaṅgo, lomahaṃso , uccaṅgamāyo, asito, anāsavo, manomayo, mānacchido, bandhumā, tadādhimutto, vimalo, ketumā, kotumbaraṅgo, mātaṅgo, ariyo, accuto, accutagāmi, byāmako, sumaṅgalo, dibbilo cātiādīnaṃ paccekabuddhasatānaṃ yāni apadānāni paramparaṃ paccekaṃ byākaraṇāni yo ca ādīnavo yañca virāgavatthuṃ anallīyanakāraṇaṃ yathā ca yena kāraṇena bodhiṃ anupāpuṇiṃsu catumaggañāṇaṃ paccakkhaṃ kariṃsu. Sarāgavatthusūti suṭṭhu allīyitabbavatthūsu vatthukāmakilesakāmesu virāgasaññī virattasaññavanto rattamhi lokamhi allīyanasabhāvaloke viratacittā anallīyanamanā hitvā papañceti rāgo papañcaṃ doso papañcaṃ sabbakilesā papañcāti papañcasaṅkhāte kilese hitvā jiya phanditānīti phanditāni dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni jinitvā tatheva tena kāraṇena evaṃ bodhiṃ anupāpuṇiṃsu paccekabodhiñāṇaṃ paccakkhaṃ kariṃsūti attho.

    90-91. ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ந்தி தஜ்ஜனபா²லனவத⁴ப³ந்த⁴னங் நிதா⁴ய ட²பெத்வா தேஸங் ஸப்³ப³ஸத்தானங் அந்தரே அஞ்ஞதரங் கஞ்சி ஏகம்பி ஸத்தங் அவிஹேட²யங் அவிஹேட²யந்தோ அது³க்கா²பெந்தோ மெத்தேன சித்தேன ‘‘ஸப்³பே³ ஸத்தா ஸுகி²தா ஹொந்தூ’’தி மெத்தாஸஹக³தேன சேதஸா ஹிதானுகம்பீ ஹிதேன அனுகம்பனஸபா⁴வோ. அத² வா ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ந்தி ஸப்³பே³ஸூதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அஸேஸங் நிஸ்ஸேஸங் பரியாதி³யனவசனமேதங். பூ⁴தேஸூதி பூ⁴தா வுச்சந்தி தஸா ச தா²வரா ச. யேஸங் தஸிணா தண்ஹா அப்பஹீனா, யேஸஞ்ச ப⁴யபே⁴ரவா அப்பஹீனா, தே தஸா. கிங் காரணா வுச்சந்தி தஸா? தஸந்தி உத்தஸந்தி பரிதஸந்தி பா⁴யந்தி ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜந்தி, தங் காரணா வுச்சந்தி தஸா. யேஸங் தஸிணா தண்ஹா பஹீனா, யேஸஞ்ச ப⁴யபே⁴ரவா பஹீனா, தே தா²வரா. கிங் காரணா வுச்சந்தி தா²வரா? தி²ரந்தி ந தஸந்தி ந உத்தஸந்தி ந பரிதஸந்தி ந பா⁴யந்தி ந ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜந்தி, தங் காரணா வுச்சந்தி தா²வரா.

    90-91.Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍanti tajjanaphālanavadhabandhanaṃ nidhāya ṭhapetvā tesaṃ sabbasattānaṃ antare aññataraṃ kañci ekampi sattaṃ aviheṭhayaṃ aviheṭhayanto adukkhāpento mettena cittena ‘‘sabbe sattā sukhitā hontū’’ti mettāsahagatena cetasā hitānukampī hitena anukampanasabhāvo. Atha vā sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍanti sabbesūti sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ pariyādiyanavacanametaṃ. Bhūtesūti bhūtā vuccanti tasā ca thāvarā ca. Yesaṃ tasiṇā taṇhā appahīnā, yesañca bhayabheravā appahīnā, te tasā. Kiṃ kāraṇā vuccanti tasā? Tasanti uttasanti paritasanti bhāyanti santāsaṃ āpajjanti, taṃ kāraṇā vuccanti tasā. Yesaṃ tasiṇā taṇhā pahīnā, yesañca bhayabheravā pahīnā, te thāvarā. Kiṃ kāraṇā vuccanti thāvarā? Thiranti na tasanti na uttasanti na paritasanti na bhāyanti na santāsaṃ āpajjanti, taṃ kāraṇā vuccanti thāvarā.

    தயோ த³ண்டா³ – காயத³ண்டோ³, வசீத³ண்டோ³, மனோத³ண்டோ³தி. திவித⁴ங் காயது³ச்சரிதங் காயத³ண்டோ³, சதுப்³பி³த⁴ங் வசீது³ச்சரிதங் வசீத³ண்டோ³, திவித⁴ங் மனோது³ச்சரிதங் மனோத³ண்டோ³. ஸப்³பே³ஸு ஸகலேஸு பூ⁴தேஸு ஸத்தேஸு தங் திவித⁴ங் த³ண்ட³ங் நிதா⁴ய நித³ஹித்வா ஓரோபயித்வா ஸமோரோபயித்வா நிக்கி²பித்வா படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴த்வா ஹிங்ஸனத்த²ங் அக³ஹெத்வாதி ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங். அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸந்தி ஏகமேகம்பி ஸத்தங் பாணினா வா லெட்³டு³னா வா த³ண்டே³ன வா ஸத்தே²ன வா அந்து³யா வா ரஜ்ஜுயா வா அவிஹேட²யந்தோ, ஸப்³பே³பி ஸத்தே பாணினா வா லெட்³டு³னா வா த³ண்டே³ன வா ஸத்தே²ன வா அந்து³யா வா ரஜ்ஜுயா வா அவிஹேட²யங் அவிஹேட²யந்தோ அஞ்ஞதரம்பி தேஸங். ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயந்தி நாதி படிக்கே²போ. புத்தந்தி சத்தாரோ புத்தா அத்ரஜோ புத்தோ, கெ²த்தஜோ, தி³ன்னகோ, அந்தேவாஸிகோ புத்தோ. ஸஹாயந்தி ஸஹாயோ வுச்சதி யேன ஸஹ ஆக³மனங் பா²ஸு, க³மனங் பா²ஸு, டா²னங் பா²ஸு, நிஸஜ்ஜா பா²ஸு, ஆலபனங் பா²ஸு, ஸல்லபனங் பா²ஸு, ஸமுல்லபனங் பா²ஸு. ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயந்தி புத்தம்பி ந இச்செ²ய்ய ந ஸாதி³யெய்ய ந பத்தெ²ய்ய ந பிஹயெய்ய நாபி⁴ஜப்பெய்ய, குதோ மித்தங் வா ஸந்தி³ட்ட²ங் வா ஸம்ப⁴த்தங் வா ஸஹாயங் வா இச்செ²ய்ய ஸாதி³யெய்ய பத்தெ²ய்ய பிஹயெய்ய அபி⁴ஜப்பெய்யாதி ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயங். ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போதி ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தேன ஏகோ, அது³தியட்டே²ன ஏகோ, தண்ஹாய பஹானட்டே²ன ஏகோ, ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ, ஏகந்தவீததோ³ஸோதி ஏகோ, ஏகந்தவீதமோஹோதி ஏகோ, ஏகந்தனிக்கிலேஸோதி ஏகோ, ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி ஏகோ, ஏகோ அனுத்தரங் பச்சேகஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ஏகோ.

    Tayo daṇḍā – kāyadaṇḍo, vacīdaṇḍo, manodaṇḍoti. Tividhaṃ kāyaduccaritaṃ kāyadaṇḍo, catubbidhaṃ vacīduccaritaṃ vacīdaṇḍo, tividhaṃ manoduccaritaṃ manodaṇḍo. Sabbesu sakalesu bhūtesu sattesu taṃ tividhaṃ daṇḍaṃ nidhāya nidahitvā oropayitvā samoropayitvā nikkhipitvā paṭippassambhetvā hiṃsanatthaṃ agahetvāti sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ. Aviheṭhayaṃ aññatarampi tesanti ekamekampi sattaṃ pāṇinā vā leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā anduyā vā rajjuyā vā aviheṭhayanto, sabbepi satte pāṇinā vā leḍḍunā vā daṇḍena vā satthena vā anduyā vā rajjuyā vā aviheṭhayaṃ aviheṭhayanto aññatarampi tesaṃ. Na puttamiccheyya kuto sahāyanti ti paṭikkhepo. Puttanti cattāro puttā atrajo putto, khettajo, dinnako, antevāsiko putto. Sahāyanti sahāyo vuccati yena saha āgamanaṃ phāsu, gamanaṃ phāsu, ṭhānaṃ phāsu, nisajjā phāsu, ālapanaṃ phāsu, sallapanaṃ phāsu, samullapanaṃ phāsu. Na puttamiccheyya kuto sahāyanti puttampi na iccheyya na sādiyeyya na pattheyya na pihayeyya nābhijappeyya, kuto mittaṃ vā sandiṭṭhaṃ vā sambhattaṃ vā sahāyaṃ vā iccheyya sādiyeyya pattheyya pihayeyya abhijappeyyāti na puttamiccheyya kuto sahāyaṃ. Eko care khaggavisāṇakappoti so paccekasambuddho pabbajjāsaṅkhātena eko, adutiyaṭṭhena eko, taṇhāya pahānaṭṭhena eko, ekantavītarāgoti eko, ekantavītadosoti eko, ekantavītamohoti eko, ekantanikkilesoti eko, ekāyanamaggaṃ gatoti eko, eko anuttaraṃ paccekasambodhiṃ abhisambuddhoti eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தேன ஏகோ? ஸோ ஹி பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸப்³ப³ங் க⁴ராவாஸபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா, புத்ததா³ரபலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா, ஞாதிபலிபோ³த⁴ங், மித்தாமச்சபலிபோ³த⁴ங், ஸன்னிதி⁴பலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா நிக்க²ம்ம அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜித்வா அகிஞ்சனபா⁴வங் உபக³ந்த்வா ஏகோவ சரதி விஹரதி இரியதி வத்ததி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தேன ஏகோ.

    Kathaṃ so paccekasambuddho pabbajjāsaṅkhātena eko? So hi paccekasambuddho sabbaṃ gharāvāsapalibodhaṃ chinditvā, puttadārapalibodhaṃ chinditvā, ñātipalibodhaṃ, mittāmaccapalibodhaṃ, sannidhipalibodhaṃ chinditvā kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā nikkhamma anagāriyaṃ pabbajitvā akiñcanabhāvaṃ upagantvā ekova carati viharati iriyati vattati pāleti yapeti yāpetīti evaṃ so paccekasambuddho pabbajjāsaṅkhātena eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ அது³தியட்டே²ன ஏகோ? ஸோ ஏவங் பப்³ப³ஜிதோ ஸமானோ ஏகோ அரஞ்ஞவனபத்தா²னி பந்தானி ஸேனாஸனானி படிஸேவதி அப்பஸத்³தா³னி அப்பனிக்³கோ⁴ஸானி விஜனவாதானி மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகானி படிஸல்லானஸாருப்பானி. ஸோ ஏகோ திட்ட²தி, ஏகோ க³ச்ச²தி, ஏகோ நிஸீத³தி, ஏகோ ஸெய்யங் கப்பேதி, ஏகோ கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதி, ஏகோ படிக்கமதி, ஏகோ ரஹோ நிஸீத³தி, ஏகோ சங்கமதி, ஏகோ சரதி விஹரதி இரியதி வத்ததி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி ஏவங் ஸோ அது³தியட்டே²ன ஏகோ.

    Kathaṃ so paccekasambuddho adutiyaṭṭhena eko? So evaṃ pabbajito samāno eko araññavanapatthāni pantāni senāsanāni paṭisevati appasaddāni appanigghosāni vijanavātāni manussarāhasseyyakāni paṭisallānasāruppāni. So eko tiṭṭhati, eko gacchati, eko nisīdati, eko seyyaṃ kappeti, eko gāmaṃ piṇḍāya pavisati, eko paṭikkamati, eko raho nisīdati, eko caṅkamati, eko carati viharati iriyati vattati pāleti yapeti yāpetīti evaṃ so adutiyaṭṭhena eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தண்ஹாய பஹானட்டே²ன ஏகோ? ஸோ ஏகோ அது³தியோ அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ மஹாபதா⁴னங் பத³ஹந்தோ மாரங் ஸஸேனகங் நமுசிங் கண்ஹங் பமத்தப³ந்து⁴ங் வித⁴மெத்வா ச தண்ஹாஜாலினிங் விஸரிதங் விஸத்திகங் பஜஹி வினோதே³ஸி ப்³யந்திங் அகாஸி அனபா⁴வங் க³மேஸி.

    Kathaṃ so paccekasambuddho taṇhāya pahānaṭṭhena eko? So eko adutiyo appamatto ātāpī pahitatto viharanto mahāpadhānaṃ padahanto māraṃ sasenakaṃ namuciṃ kaṇhaṃ pamattabandhuṃ vidhametvā ca taṇhājāliniṃ visaritaṃ visattikaṃ pajahi vinodesi byantiṃ akāsi anabhāvaṃ gamesi.

    ‘‘தண்ஹாது³தியோ புரிஸோ, தீ³க⁴மத்³தா⁴ன ஸங்ஸரங்;

    ‘‘Taṇhādutiyo puriso, dīghamaddhāna saṃsaraṃ;

    இத்த²பா⁴வஞ்ஞதா²பா⁴வங், ஸங்ஸாரங் நாதிவத்ததி.

    Itthabhāvaññathābhāvaṃ, saṃsāraṃ nātivattati.

    ‘‘ஏதமாதீ³னவங் ஞத்வா, தண்ஹங் து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Etamādīnavaṃ ñatvā, taṇhaṃ dukkhassa sambhavaṃ;

    வீததண்ஹோ அனாதா³னோ, ஸதோ பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே’’தி. (இதிவு॰ 15, 105; மஹானி॰ 191) –

    Vītataṇho anādāno, sato bhikkhu paribbaje’’ti. (itivu. 15, 105; mahāni. 191) –

    ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தண்ஹாய பஹானட்டே²ன ஏகோ.

    Evaṃ so paccekasambuddho taṇhāya pahānaṭṭhena eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ? ராக³ஸ்ஸ பஹீனத்தா ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ, தோ³ஸஸ்ஸ பஹீனத்தா ஏகந்தவீததோ³ஸோதி ஏகோ, மோஹஸ்ஸ பஹீனத்தா ஏகந்தவீதமோஹோதி ஏகோ, கிலேஸானங் பஹீனத்தா ஏகந்தனிக்கிலேஸோதி ஏகோ, ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகந்தவீதராகோ³தி ஏகோ.

    Kathaṃ so paccekasambuddho ekantavītarāgoti eko? Rāgassa pahīnattā ekantavītarāgoti eko, dosassa pahīnattā ekantavītadosoti eko, mohassa pahīnattā ekantavītamohoti eko, kilesānaṃ pahīnattā ekantanikkilesoti eko, evaṃ so paccekasambuddho ekantavītarāgoti eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி ஏகோ? ஏகாயனமக்³கோ³ வுச்சதி சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, பஞ்சிந்த்³ரியானி, பஞ்ச ப³லானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³.

    Kathaṃ so paccekasambuddho ekāyanamaggaṃ gatoti eko? Ekāyanamaggo vuccati cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo.

    ‘‘ஏகாயனங் ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸீ, மக்³க³ங் பஜானாதி ஹிதானுகம்பீ;

    ‘‘Ekāyanaṃ jātikhayantadassī, maggaṃ pajānāti hitānukampī;

    ஏதேன மக்³கே³ன தரிங்ஸு புப்³பே³, தரிஸ்ஸந்தி யே ச தரந்தி ஓக⁴’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 5.384; மஹானி॰ 191) –

    Etena maggena tariṃsu pubbe, tarissanti ye ca taranti ogha’’nti. (saṃ. ni. 5.384; mahāni. 191) –

    ஏவங் ஸோ ஏகாயனமக்³க³ங் க³தோதி ஏகோ.

    Evaṃ so ekāyanamaggaṃ gatoti eko.

    கத²ங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகோ அனுத்தரங் பச்சேகஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ஏகோ? போ³தி⁴ வுச்சதி சதூஸு மக்³கே³ஸு ஞாணங் (மஹானி॰ 191; சூளனி॰ க²க்³க³விஸாணஸுத்தனித்³தே³ஸ 121). பஞ்ஞா பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பஞ்ஞாப³லங் த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ வீமங்ஸா விபஸ்ஸனா ஸம்மாதி³ட்டி². ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தேன பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணேன ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா து³க்கா²’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி பு³ஜ்ஜி². ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாண’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூப’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘நாமரூபபச்சயா ஸளாயதன’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ப²ஸ்ஸபச்சயா வேத³னா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘வேத³னாபச்சயா தண்ஹா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘தண்ஹாபச்சயா உபாதா³ன’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘உபாதா³னபச்சயா ப⁴வோ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ப⁴வபச்சயா ஜாதீ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’ந்தி பு³ஜ்ஜி². ‘‘அவிஜ்ஜானிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஸங்கா²ரனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி²…பே॰… ‘‘ப⁴வனிரோதா⁴ ஜாதினிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி². ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினிபடிபதா³’’தி பு³ஜ்ஜி². ‘‘இமே ஆஸவா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘அயங் ஆஸவஸமுத³யோ’’தி பு³ஜ்ஜி²…பே॰… ‘‘படிபதா³’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘இமே த⁴ம்மா அபி⁴ஞ்ஞெய்யா’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘இமே த⁴ம்மா பஹாதப்³பா³’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘இமே த⁴ம்மா ஸச்சி²காதப்³பா³’’தி பு³ஜ்ஜி², ‘‘இமே த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி பு³ஜ்ஜி². ச²ன்னங் ப²ஸ்ஸாயதனானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச பு³ஜ்ஜி², பஞ்சன்னங் உபாதா³னக்க²ந்தா⁴னங் ஸமுத³யஞ்ச…பே॰… நிஸ்ஸரணஞ்ச பு³ஜ்ஜி², சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச பு³ஜ்ஜி², ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி பு³ஜ்ஜி².

    Kathaṃ so paccekasambuddho eko anuttaraṃ paccekasambodhiṃ abhisambuddhoti eko? Bodhi vuccati catūsu maggesu ñāṇaṃ (mahāni. 191; cūḷani. khaggavisāṇasuttaniddesa 121). Paññā paññindriyaṃ paññābalaṃ dhammavicayasambojjhaṅgo vīmaṃsā vipassanā sammādiṭṭhi. So paccekasambuddho tena paccekabodhiñāṇena ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’ti bujjhi, ‘‘sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti bujjhi, ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti bujjhi. ‘‘Avijjāpaccayā saṅkhārā’’ti bujjhi, ‘‘saṅkhārapaccayā viññāṇa’’nti bujjhi, ‘‘viññāṇapaccayā nāmarūpa’’nti bujjhi, ‘‘nāmarūpapaccayā saḷāyatana’’nti bujjhi, ‘‘saḷāyatanapaccayā phasso’’ti bujjhi, ‘‘phassapaccayā vedanā’’ti bujjhi, ‘‘vedanāpaccayā taṇhā’’ti bujjhi, ‘‘taṇhāpaccayā upādāna’’nti bujjhi, ‘‘upādānapaccayā bhavo’’ti bujjhi, ‘‘bhavapaccayā jātī’’ti bujjhi, ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti bujjhi. ‘‘Avijjānirodhā saṅkhāranirodho’’ti bujjhi, ‘‘saṅkhāranirodhā viññāṇanirodho’’ti bujjhi…pe… ‘‘bhavanirodhā jātinirodho’’ti bujjhi, ‘‘jātinirodhā jarāmaraṇanirodho’’ti bujjhi. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti bujjhi, ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti bujjhi, ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti bujjhi, ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminipaṭipadā’’ti bujjhi. ‘‘Ime āsavā’’ti bujjhi, ‘‘ayaṃ āsavasamudayo’’ti bujjhi…pe… ‘‘paṭipadā’’ti bujjhi, ‘‘ime dhammā abhiññeyyā’’ti bujjhi, ‘‘ime dhammā pahātabbā’’ti bujjhi, ‘‘ime dhammā sacchikātabbā’’ti bujjhi, ‘‘ime dhammā bhāvetabbā’’ti bujjhi. Channaṃ phassāyatanānaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca bujjhi, pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ samudayañca…pe… nissaraṇañca bujjhi, catunnaṃ mahābhūtānaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca bujjhi, ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti bujjhi.

    அத² வா யங் பு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் அனுபு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் படிபு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் ஸம்பு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் ப²ஸ்ஸிதப்³ப³ங் ஸச்சி²காதப்³ப³ங், ஸப்³ப³ங் தங் தேன பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணேன பு³ஜ்ஜி² அனுபு³ஜ்ஜி² படிபு³ஜ்ஜி² ஸம்பு³ஜ்ஜி² அதி⁴க³ஞ்சி² ப²ஸ்ஸேஸி ஸச்சா²காஸீதி, ஏவங் ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ஏகோ அனுத்தரங் பச்சேகஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி ஏகோ.

    Atha vā yaṃ bujjhitabbaṃ anubujjhitabbaṃ paṭibujjhitabbaṃ sambujjhitabbaṃ adhigantabbaṃ phassitabbaṃ sacchikātabbaṃ, sabbaṃ taṃ tena paccekabodhiñāṇena bujjhi anubujjhi paṭibujjhi sambujjhi adhigañchi phassesi sacchākāsīti, evaṃ so paccekasambuddho eko anuttaraṃ paccekasambodhiṃ abhisambuddhoti eko.

    சரேதி அட்ட² சரியாயோ (சூளனி॰ க²க்³க³விஸாணஸுத்தனித்³தே³ஸ 121) – இரியாபத²சரியா, ஆயதனசரியா, ஸதிசரியா, ஸமாதி⁴சரியா, ஞாணசரியா, மக்³க³சரியா, பத்திசரியா, லோகத்த²சரியா. இரியாபத²சரியாதி சதூஸு இரியாபதே²ஸு, ஆயதனசரியாதி ச²ஸு அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரேஸு ஆயதனேஸு, ஸதிசரியாதி சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு, ஸமாதி⁴சரியாதி சதூஸு ஜா²னேஸு, ஞாணசரியாதி சதூஸு அரியஸச்சேஸு, மக்³க³சரியாதி சதூஸு அரியமக்³கே³ஸு, பத்திசரியாதி சதூஸு ஸாமஞ்ஞப²லேஸு, லோகத்த²சரியாதி ததா²க³தேஸு அரஹந்தேஸு ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ஸு, பதே³ஸதோ பச்சேகஸம்பு³த்³தே⁴ஸு, பதே³ஸதோ ஸாவகேஸு.

    Careti aṭṭha cariyāyo (cūḷani. khaggavisāṇasuttaniddesa 121) – iriyāpathacariyā, āyatanacariyā, saticariyā, samādhicariyā, ñāṇacariyā, maggacariyā, patticariyā, lokatthacariyā. Iriyāpathacariyāti catūsu iriyāpathesu, āyatanacariyāti chasu ajjhattikabāhiresu āyatanesu, saticariyāti catūsu satipaṭṭhānesu, samādhicariyāti catūsu jhānesu, ñāṇacariyāti catūsu ariyasaccesu, maggacariyāti catūsu ariyamaggesu, patticariyāti catūsu sāmaññaphalesu, lokatthacariyāti tathāgatesu arahantesu sammāsambuddhesu, padesato paccekasambuddhesu, padesato sāvakesu.

    இரியாபத²சரியா ச பணிதி⁴ஸம்பன்னானங், ஆயதனசரியா ச இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரானங், ஸதிசரியா ச அப்பமாத³விஹாரீனங், ஸமாதி⁴சரியா ச அதி⁴சித்தமனுயுத்தானங், ஞாணசரியா ச பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னானங், மக்³க³சரியா ச ஸம்மாபடிபன்னானங், பத்திசரியா ச அதி⁴க³தப²லானங், லோகத்த²சரியா ச ததா²க³தானங் அரஹந்தானங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னங், பதே³ஸதோ பச்சேகஸம்பு³த்³தா⁴னங், பதே³ஸதோ ஸாவகானங். இமா அட்ட² சரியாயோ.

    Iriyāpathacariyā ca paṇidhisampannānaṃ, āyatanacariyā ca indriyesu guttadvārānaṃ, saticariyā ca appamādavihārīnaṃ, samādhicariyā ca adhicittamanuyuttānaṃ, ñāṇacariyā ca buddhisampannānaṃ, maggacariyā ca sammāpaṭipannānaṃ, patticariyā ca adhigataphalānaṃ, lokatthacariyā ca tathāgatānaṃ arahantānaṃ sammāsambuddhānaṃ, padesato paccekasambuddhānaṃ, padesato sāvakānaṃ. Imā aṭṭha cariyāyo.

    அபராபி அட்ட² சரியாயோ – அதி⁴முச்சந்தோ ஸத்³தா⁴ய சரதி, பக்³க³ண்ஹந்தோ வீரியேன சரதி, உபட்ட²பெந்தோ ஸதியா சரதி, அவிக்கே²பங் கரொந்தோ ஸமாதி⁴னா சரதி, பஜானந்தோ பஞ்ஞாய சரதி, விஜானந்தோ விஞ்ஞாணசரியாய சரதி, ஏவங் படிபன்னஸ்ஸ குஸலா த⁴ம்மா ஆயதனந்தி ஆயதனசரியாய சரதி. ஏவங் படிபன்னோ விஸேஸமதி⁴க³ச்ச²தீதி விஸேஸசரியாய சரதி. இமா அட்ட² சரியாயோ.

    Aparāpi aṭṭha cariyāyo – adhimuccanto saddhāya carati, paggaṇhanto vīriyena carati, upaṭṭhapento satiyā carati, avikkhepaṃ karonto samādhinā carati, pajānanto paññāya carati, vijānanto viññāṇacariyāya carati, evaṃ paṭipannassa kusalā dhammā āyatananti āyatanacariyāya carati. Evaṃ paṭipanno visesamadhigacchatīti visesacariyāya carati. Imā aṭṭha cariyāyo.

    அபராபி அட்ட² சரியாயோ – த³ஸ்ஸனசரியா ச ஸம்மாதி³ட்டி²யா, அபி⁴னிரோபனசரியா ச ஸம்மாஸங்கப்பஸ்ஸ, பரிக்³க³ஹசரியா ச ஸம்மாவாசாய, ஸமுட்டா²னசரியா ச ஸம்மாகம்மந்தஸ்ஸ, வோதா³னசரியா ச ஸம்மாஆஜீவஸ்ஸ, பக்³க³ஹசரியா ச ஸம்மாவாயாமஸ்ஸ, உபட்டா²னசரியா ச ஸம்மாஸதியா, அவிக்கே²பசரியா ச ஸம்மாஸமாதி⁴ஸ்ஸ. இமா அட்ட² சரியாயோ.

    Aparāpi aṭṭha cariyāyo – dassanacariyā ca sammādiṭṭhiyā, abhiniropanacariyā ca sammāsaṅkappassa, pariggahacariyā ca sammāvācāya, samuṭṭhānacariyā ca sammākammantassa, vodānacariyā ca sammāājīvassa, paggahacariyā ca sammāvāyāmassa, upaṭṭhānacariyā ca sammāsatiyā, avikkhepacariyā ca sammāsamādhissa. Imā aṭṭha cariyāyo.

    க²க்³க³விஸாணகப்போதி யதா² க²க்³க³ஸ்ஸ நாம விஸாணங் ஏகமேவ ஹோதி, அது³தியங், ஏவமேவ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ தக்கப்போ தஸ்ஸதி³ஸோ தப்படிபா⁴கோ³. யதா² அதிலோணங் வுச்சதி லோணகப்போ, அதிதித்தகங் வுச்சதி தித்தகப்போ, அதிமது⁴ரங் வுச்சதி மது⁴ரகப்போ, அதிஉண்ஹங் வுச்சதி அக்³கி³கப்போ, அதிஸீதங் வுச்சதி ஹிமகப்போ, மஹாஉத³கக்க²ந்தோ⁴ வுச்சதி ஸமுத்³த³கப்போ, மஹாபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ ஸாவகோ வுச்சதி ஸத்து²கப்போதி. ஏவமேவ ஸோ பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ க²க்³க³விஸாணகப்போ, க²க்³க³விஸாணஸதி³ஸோ க²க்³க³விஸாணபடிபா⁴கோ³ ஏகோ அது³தியோ முத்தப³ந்த⁴னோ ஸம்மா லோகே சரதி விஹரதி இரியதி வத்ததி பாலேதி யபேதி யாபேதீதி ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ. தேனாஹு பச்சேகஸம்பு³த்³தா⁴ –

    Khaggavisāṇakappoti yathā khaggassa nāma visāṇaṃ ekameva hoti, adutiyaṃ, evameva so paccekasambuddho takkappo tassadiso tappaṭibhāgo. Yathā atiloṇaṃ vuccati loṇakappo, atitittakaṃ vuccati tittakappo, atimadhuraṃ vuccati madhurakappo, atiuṇhaṃ vuccati aggikappo, atisītaṃ vuccati himakappo, mahāudakakkhandho vuccati samuddakappo, mahābhiññābalappatto sāvako vuccati satthukappoti. Evameva so paccekasambuddho khaggavisāṇakappo, khaggavisāṇasadiso khaggavisāṇapaṭibhāgo eko adutiyo muttabandhano sammā loke carati viharati iriyati vattati pāleti yapeti yāpetīti eko care khaggavisāṇakappo. Tenāhu paccekasambuddhā –

    ‘‘ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், அவிஹேட²யங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸங்;

    ‘‘Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, aviheṭhayaṃ aññatarampi tesaṃ;

    ந புத்தமிச்செ²ய்ய குதோ ஸஹாயங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Na puttamiccheyya kuto sahāyaṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘ஸங்ஸக்³க³ஜாதஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஸ்னேஹா, ஸ்னேஹன்வயங் து³க்க²மித³ங் பஹோதி;

    ‘‘Saṃsaggajātassa bhavanti snehā, snehanvayaṃ dukkhamidaṃ pahoti;

    ஆதீ³னவங் ஸ்னேஹஜங் பெக்க²மானோ; ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādīnavaṃ snehajaṃ pekkhamāno; Eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘மித்தே ஸுஹஜ்ஜே அனுகம்பமானோ, ஹாபேதி அத்த²ங் படிப³த்³த⁴சித்தோ;

    ‘‘Mitte suhajje anukampamāno, hāpeti atthaṃ paṭibaddhacitto;

    ஏதங் ப⁴யங் ஸந்த²வே பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Etaṃ bhayaṃ santhave pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘வங்ஸோ விஸாலோவ யதா² விஸத்தோ, புத்தேஸு தா³ரேஸு ச யா அபெக்கா²;

    ‘‘Vaṃso visālova yathā visatto, puttesu dāresu ca yā apekkhā;

    வங்ஸே களீரோவ அஸஜ்ஜமானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Vaṃse kaḷīrova asajjamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘மிகோ³ அரஞ்ஞம்ஹி யதா² அப³த்³தோ⁴, யேனிச்ச²கங் க³ச்ச²தி கோ³சராய;

    ‘‘Migo araññamhi yathā abaddho, yenicchakaṃ gacchati gocarāya;

    விஞ்ஞூ நரோ ஸேரிதங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Viññū naro seritaṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘ஆமந்தனா ஹோதி ஸஹாயமஜ்ஜே², வாஸே ச டா²னே க³மனே சாரிகாய;

    ‘‘Āmantanā hoti sahāyamajjhe, vāse ca ṭhāne gamane cārikāya;

    அனபி⁴ஜ்ஜி²தங் ஸேரிதங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Anabhijjhitaṃ seritaṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘கி²ட்³டா³ ரதீ ஹோதி ஸஹாயமஜ்ஜே², புத்தேஸு பேமங் விபுலஞ்ச ஹோதி;

    ‘‘Khiḍḍā ratī hoti sahāyamajjhe, puttesu pemaṃ vipulañca hoti;

    பியவிப்பயோக³ங் விஜிகு³ச்ச²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Piyavippayogaṃ vijigucchamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘சாதுத்³தி³ஸோ அப்படிகோ⁴ ச ஹோதி, ஸந்துஸ்ஸமானோ இதரீதரேன;

    ‘‘Cātuddiso appaṭigho ca hoti, santussamāno itarītarena;

    பரிஸ்ஸயானங் ஸஹிதா அச²ம்பீ⁴, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Parissayānaṃ sahitā achambhī, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘து³ஸ்ஸங்க³ஹா பப்³ப³ஜிதாபி ஏகே, அதோ² க³ஹட்டா² க⁴ரமாவஸந்தா;

    ‘‘Dussaṅgahā pabbajitāpi eke, atho gahaṭṭhā gharamāvasantā;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ பரபுத்தேஸு ஹுத்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Appossukko paraputtesu hutvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘ஓரோபயித்வா கி³ஹிப்³யஞ்ஜனானி, ஸஞ்சி²ன்னபத்தோ யதா² கோவிளாரோ;

    ‘‘Oropayitvā gihibyañjanāni, sañchinnapatto yathā koviḷāro;

    செ²த்வான வீரோ கி³ஹிப³ந்த⁴னானி, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Chetvāna vīro gihibandhanāni, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘ஸசே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங் சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    ‘‘Sace labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    அபி⁴பு⁴ய்ய ஸப்³பா³னி பரிஸ்ஸயானி, சரெய்ய தேனத்தமனோ ஸதீமா.

    Abhibhuyya sabbāni parissayāni, careyya tenattamano satīmā.

    ‘‘நோ சே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங் சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    ‘‘No ce labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    ராஜாவ ரட்ட²ங் விஜிதங் பஹாய, ஏகோ சரே மாதங்க³ரஞ்ஞேவ நாகோ³.

    Rājāva raṭṭhaṃ vijitaṃ pahāya, eko care mātaṅgaraññeva nāgo.

    ‘‘அத்³தா⁴ பஸங்ஸாம ஸஹாயஸம்பத³ங், ஸெட்டா² ஸமா ஸேவிதப்³பா³ ஸஹாயா;

    ‘‘Addhā pasaṃsāma sahāyasampadaṃ, seṭṭhā samā sevitabbā sahāyā;

    ஏதே அலத்³தா⁴ அனவஜ்ஜபோ⁴ஜீ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ete aladdhā anavajjabhojī, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘தி³ஸ்வா ஸுவண்ணஸ்ஸ பப⁴ஸ்ஸரானி, கம்மாரபுத்தேன ஸுனிட்டி²தானி;

    ‘‘Disvā suvaṇṇassa pabhassarāni, kammāraputtena suniṭṭhitāni;

    ஸங்க⁴ட்டமானானி து³வே பு⁴ஜஸ்மிங், ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Saṅghaṭṭamānāni duve bhujasmiṃ, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘ஏவங் து³தீயேன ஸஹா மமஸ்ஸ, வாசாபி⁴லாபோ அபி⁴ஸஜ்ஜனா வா;

    ‘‘Evaṃ dutīyena sahā mamassa, vācābhilāpo abhisajjanā vā;

    ஏதங் ப⁴யங் ஆயதிங் பெக்க²மானோ, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Etaṃ bhayaṃ āyatiṃ pekkhamāno, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘காமா ஹி சித்ரா மது⁴ரா மனோரமா, விரூபரூபேன மதெ²ந்தி சித்தங்;

    ‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, virūparūpena mathenti cittaṃ;

    ஆதீ³னவங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Ādīnavaṃ kāmaguṇesu disvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘ஈதீ ச க³ண்டோ³ ச உபத்³த³வோ ச, ரோகோ³ ச ஸல்லஞ்ச ப⁴யஞ்ச மேதங்;

    ‘‘Ītī ca gaṇḍo ca upaddavo ca, rogo ca sallañca bhayañca metaṃ;

    ஏதங் ப⁴யங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.

    Etaṃ bhayaṃ kāmaguṇesu disvā, eko care khaggavisāṇakappo.

    ‘‘ஸீதஞ்ச உண்ஹஞ்ச கு²த³ங் பிபாஸங், வாதாதபே ட³ங்ஸஸரீஸபே ச;

    ‘‘Sītañca uṇhañca khudaṃ pipāsaṃ, vātātape ḍaṃsasarīsape ca;

    ஸப்³பா³னிபேதானி அபி⁴ப்³ப⁴வித்வா, ஏகோ சரே க²க்³க³விஸாணகப்போ.
