Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    பாசீனவங்ஸதா³யக³மனகதா²வண்ணனா

    Pācīnavaṃsadāyagamanakathāvaṇṇanā

    466. யேன பாசீனவங்ஸதா³யோதி தத்த² கஸ்மா உபஸங்கமி? யதா² நாம ஜிக⁴ச்சி²தஸ்ஸ போ⁴ஜனே, பிபாஸிதஸ்ஸ பானீயே, ஸீதேன பு²ட்ட²ஸ்ஸ உண்ஹே, உண்ஹேன பு²ட்ட²ஸ்ஸ ஸீதே, து³க்கி²தஸ்ஸ ஸுகே² அபி⁴ருசி உப்பஜ்ஜதி, ஏவமேவ ப⁴க³வதோ கோஸம்ப³கே பி⁴க்கூ² அஞ்ஞமஞ்ஞங் விவாதா³பன்னே அஸமக்³க³வாஸங் வஸந்தே, ஸமக்³க³வாஸங் வஸந்தே ஆவஜ்ஜெந்தஸ்ஸ இமே தயோ குலபுத்தா ஆபாத²மாக³மிங்ஸு, அத² நேஸங் பக்³க³ண்ஹிதுகாமோ உபஸங்கமி ‘‘ஏவாயங் படிபத்திஅனுக்கமேன கோஸம்ப³கானங் பி⁴க்கூ²னங் வினயனூபாயோ ஹோதீ’’தி. விஹரந்தீதி ஸாமக்³கி³ரஸங் அனுப⁴வமானா விஹரந்தி.

    466.Yena pācīnavaṃsadāyoti tattha kasmā upasaṅkami? Yathā nāma jighacchitassa bhojane, pipāsitassa pānīye, sītena phuṭṭhassa uṇhe, uṇhena phuṭṭhassa sīte, dukkhitassa sukhe abhiruci uppajjati, evameva bhagavato kosambake bhikkhū aññamaññaṃ vivādāpanne asamaggavāsaṃ vasante, samaggavāsaṃ vasante āvajjentassa ime tayo kulaputtā āpāthamāgamiṃsu, atha nesaṃ paggaṇhitukāmo upasaṅkami ‘‘evāyaṃ paṭipattianukkamena kosambakānaṃ bhikkhūnaṃ vinayanūpāyo hotī’’ti. Viharantīti sāmaggirasaṃ anubhavamānā viharanti.

    தா³யபாலோதி (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.325) அரஞ்ஞபாலோ. ஸோ அரஞ்ஞங் யதா² இச்சி²திச்சி²தப்பதே³ஸேன மனுஸ்ஸா பவிஸித்வா தத்த² புப்ப²ங் வா ப²லங் வா நிய்யாஸங் வா த³ப்³ப³ஸம்பா⁴ரங் வா ந ஹரந்தி, ஏவங் வதியா பரிக்கி²த்தஸ்ஸ அரஞ்ஞஸ்ஸ யோஜிதே த்³வாரே நிஸீதி³த்வா அரஞ்ஞங் ரக்க²தி, தஸ்மா ‘‘தா³யபாலோ’’தி வுத்தோ. அத்தகாமரூபா விஹரந்தீதி அத்தனோ ஹிதங் காமயமானஸபா⁴வா ஹுத்வா விஹரந்தி. யோ ஹி இமஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வாபி வேஜ்ஜகம்மதூ³தகம்மபஹிணக³மனாதீ³னங் வஸேன ஏகவீஸதிஅனேஸனாஹி ஜீவிகங் கப்பேதி, அயங் ந அத்தகாமரூபோ நாம. யோ பன இமஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஏகவீஸதிஅனேஸனங் பஹாய சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலே பதிட்டா²ய பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹித்வா ஸப்பாயது⁴தங்க³ங் அதி⁴ட்டா²ய அட்ட²திங்ஸாய ஆரம்மணேஸு சித்தருசியங் கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா கா³மந்தங் பஹாய அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் குருமானோ விசரதி, அயங் அத்தகாமோ நாம. தேபி தயோ குலபுத்தா ஏவரூபா அஹேஸுங். தேன வுத்தங் ‘‘அத்தகாமரூபா விஹரந்தீ’’தி.

    Dāyapāloti (ma. ni. aṭṭha. 1.325) araññapālo. So araññaṃ yathā icchiticchitappadesena manussā pavisitvā tattha pupphaṃ vā phalaṃ vā niyyāsaṃ vā dabbasambhāraṃ vā na haranti, evaṃ vatiyā parikkhittassa araññassa yojite dvāre nisīditvā araññaṃ rakkhati, tasmā ‘‘dāyapālo’’ti vutto. Attakāmarūpā viharantīti attano hitaṃ kāmayamānasabhāvā hutvā viharanti. Yo hi imasmiṃ sāsane pabbajitvāpi vejjakammadūtakammapahiṇagamanādīnaṃ vasena ekavīsatianesanāhi jīvikaṃ kappeti, ayaṃ na attakāmarūpo nāma. Yo pana imasmiṃ sāsane pabbajitvā ekavīsatianesanaṃ pahāya catupārisuddhisīle patiṭṭhāya buddhavacanaṃ uggaṇhitvā sappāyadhutaṅgaṃ adhiṭṭhāya aṭṭhatiṃsāya ārammaṇesu cittaruciyaṃ kammaṭṭhānaṃ gahetvā gāmantaṃ pahāya araññaṃ pavisitvā samāpattiyo nibbattetvā vipassanāya kammaṃ kurumāno vicarati, ayaṃ attakāmo nāma. Tepi tayo kulaputtā evarūpā ahesuṃ. Tena vuttaṃ ‘‘attakāmarūpā viharantī’’ti.

    மா தேஸங் அபா²ஸுமகாஸீதி தேஸங் அபா²ஸுகங் மா அகாஸீதி ப⁴க³வந்தங் வாரேஸி. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘இமே குலபுத்தா ஸமக்³கா³ விஹரந்தி, ஏகச்சஸ்ஸ ச க³தட்டா²னே ப⁴ண்ட³னகலஹவிவாதா³ வத்தந்தி, திகி²ணஸிங்கோ³ சண்ட³கோ³ணோ விய ஓவிஜ்ஜ²ந்தோ விசரதி, அதே²கமக்³கே³ன த்³வின்னங் க³மனங் ந ஹோதி, கதா³சி அயம்பி ஏவங் கரொந்தோ இமேஸங் குலபுத்தானங் ஸமக்³க³வாஸங் பி⁴ந்தெ³ய்ய, பாஸாதி³கோ ச பனேஸ ஸுவண்ணவண்ணோ ரஸகி³த்³தோ⁴ மஞ்ஞே, க³தகாலதோ பட்டா²ய பணீததா³யகானங் அத்தனோ உபட்டா²கானங் வண்ணகத²னாதீ³ஹி இமேஸங் குலபுத்தானங் அப்பமாத³விஹாரங் பி⁴ந்தெ³ய்ய, வஸனட்டா²னானி சாபி ஏதேஸங் குலபுத்தானங் நிப³த்³தா⁴னி பரிச்சி²ன்னானி திஸ்ஸோவ பண்ணஸாலா தயோ சங்கமா தீணி தி³வாட்டா²னானி தீணி மஞ்சபீடா²னி, அயங் பன ஸமணோ மஹாகாயோ வுட்³ட⁴தரோ மஞ்ஞே ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோ அகாலே இமே குலபுத்தே ஸேனாஸனா வுட்ட²பெஸ்ஸதி, ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி ஏதேஸங் அபா²ஸு ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தங் அனிச்ச²ந்தோ ‘‘மா தேஸங் அபா²ஸுமகாஸீ’’தி ப⁴க³வந்தங் வாரேதி.

    Mā tesaṃ aphāsumakāsīti tesaṃ aphāsukaṃ mā akāsīti bhagavantaṃ vāresi. Evaṃ kirassa ahosi ‘‘ime kulaputtā samaggā viharanti, ekaccassa ca gataṭṭhāne bhaṇḍanakalahavivādā vattanti, tikhiṇasiṅgo caṇḍagoṇo viya ovijjhanto vicarati, athekamaggena dvinnaṃ gamanaṃ na hoti, kadāci ayampi evaṃ karonto imesaṃ kulaputtānaṃ samaggavāsaṃ bhindeyya, pāsādiko ca panesa suvaṇṇavaṇṇo rasagiddho maññe, gatakālato paṭṭhāya paṇītadāyakānaṃ attano upaṭṭhākānaṃ vaṇṇakathanādīhi imesaṃ kulaputtānaṃ appamādavihāraṃ bhindeyya, vasanaṭṭhānāni cāpi etesaṃ kulaputtānaṃ nibaddhāni paricchinnāni tissova paṇṇasālā tayo caṅkamā tīṇi divāṭṭhānāni tīṇi mañcapīṭhāni, ayaṃ pana samaṇo mahākāyo vuḍḍhataro maññe bhavissati, so akāle ime kulaputte senāsanā vuṭṭhapessati, evaṃ sabbathāpi etesaṃ aphāsu bhavissatī’’ti. Taṃ anicchanto ‘‘mā tesaṃ aphāsumakāsī’’ti bhagavantaṃ vāreti.

    கிங் பனேஸ ஜானந்தோ வாரேஸி அஜானந்தோதி? அஜானந்தோ. ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹி நாம யதா³ அனேகபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ப்³யாமப்பபா⁴ய அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனேஹி த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணஸிரியா ச பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ விசரதி, ததா³ ‘‘கோ ஏஸோ’’தி அபுச்சி²த்வாவ ஜானிதப்³போ³ ஹோதி. ததா³ பன ப⁴க³வா ‘‘மாஸ்ஸு கோசி மம பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் அஞ்ஞாஸீ’’தி ததா²ரூபேன இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரேன ஸப்³ப³ம்பி தங் பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் சீவரக³ப்³பே⁴ன விய படிச்சா²தெ³த்வா வலாஹகக³ப்³பே⁴ன படிச்ச²ன்னோ புண்ணசந்தோ³ விய ஸயமேவ பத்தசீவரமாதா³ய அஞ்ஞாதகவேஸேன அக³மாஸி. இதி தங் அஜானந்தோவ தா³யபாலோ வாரேஸி.

    Kiṃ panesa jānanto vāresi ajānantoti? Ajānanto. Sammāsambuddho hi nāma yadā anekabhikkhusahassaparivāro byāmappabhāya asītianubyañjanehi dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇasiriyā ca buddhānubhāvaṃ dassento vicarati, tadā ‘‘ko eso’’ti apucchitvāva jānitabbo hoti. Tadā pana bhagavā ‘‘māssu koci mama buddhānubhāvaṃ aññāsī’’ti tathārūpena iddhābhisaṅkhārena sabbampi taṃ buddhānubhāvaṃ cīvaragabbhena viya paṭicchādetvā valāhakagabbhena paṭicchanno puṇṇacando viya sayameva pattacīvaramādāya aññātakavesena agamāsi. Iti taṃ ajānantova dāyapālo vāresi.

    ஏதத³வோசாதி தே²ரோ கிர ‘‘மா ஸமணா’’தி தா³யபாலஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘மயங் தயோ ஜனா இத⁴ விஹராம, அஞ்ஞோ பப்³ப³ஜிதோ நாம நத்தி², அயஞ்ச தா³யபாலோ பப்³ப³ஜிதேன விய ஸத்³தி⁴ங் கதே²தி, கோ நு கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தி³வாட்டா²னதோ உட்டா²ய த்³வாரே ட²த்வா மக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ ப⁴க³வந்தங் அத்³த³ஸ. ப⁴க³வாபி தே²ரஸ்ஸ ஸஹ த³ஸ்ஸனேனேவ ஸரீரோபா⁴ஸங் முஞ்சி, அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனவிராஜிதா ப்³யாமப்பபா⁴ பஸாரிதஸுவண்ணபடோ விய விரோசித்த². தே²ரோ ‘‘அயங் தா³யபாலோ ப²ணகதஆஸீவிஸங் கீ³வாய க³ஹேதுங் ஹத்த²ங் பஸாரெந்தோ விய லோகே அக்³க³புக்³க³லேன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தோவ ந ஜானாதி, அஞ்ஞதரபி⁴க்கு²னா விய ஸத்³தி⁴ங் கதே²தீ’’தி நிவாரெந்தோ ஏதங் ‘‘மாவுஸோ, தா³யபாலா’’திஆதி³வசனங் அவோச.

    Etadavocāti thero kira ‘‘mā samaṇā’’ti dāyapālassa kathaṃ sutvā cintesi ‘‘mayaṃ tayo janā idha viharāma, añño pabbajito nāma natthi, ayañca dāyapālo pabbajitena viya saddhiṃ katheti, ko nu kho bhavissatī’’ti divāṭṭhānato uṭṭhāya dvāre ṭhatvā maggaṃ olokento bhagavantaṃ addasa. Bhagavāpi therassa saha dassaneneva sarīrobhāsaṃ muñci, asītianubyañjanavirājitā byāmappabhā pasāritasuvaṇṇapaṭo viya virocittha. Thero ‘‘ayaṃ dāyapālo phaṇakataāsīvisaṃ gīvāya gahetuṃ hatthaṃ pasārento viya loke aggapuggalena saddhiṃ kathentova na jānāti, aññatarabhikkhunā viya saddhiṃ kathetī’’ti nivārento etaṃ ‘‘māvuso, dāyapālā’’tiādivacanaṃ avoca.

    தேனுபஸங்கமீதி கஸ்மா ப⁴க³வதோ பச்சுக்³க³மனங் அகத்வாவ உபஸங்கமி? ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘மயங் தயோ ஜனா ஸமக்³க³வாஸங் வஸாம, ஸசாஹங் ஏககோவ பச்சுக்³க³மனங் கரிஸ்ஸாமி, ஸமக்³க³வாஸோ நாம ந ப⁴விஸ்ஸதி, பியமித்தே க³ஹெத்வாவ பச்சுக்³க³மனங் கரிஸ்ஸாமி. யதா² ச ப⁴க³வா மய்ஹங் பியோ, ஏவங் ஸஹாயானம்பி மே பியோ’’தி தேஹி ஸத்³தி⁴ங் பச்சுக்³க³மனங் காதுகாமோ ஸயங் அகத்வா உபஸங்கமி. கேசி பன ‘‘தேஸங் தே²ரானங் பண்ணஸாலத்³வாரே சங்கமனகோடியா ப⁴க³வதோ ஆக³மனமக்³கோ³ ஹோதி, தஸ்மா தே²ரோ தேஸங் ஸஞ்ஞங் த³த³மானோவ க³தோ’’தி வத³ந்தி. அபி⁴க்கமதா²தி இதோ ஆக³ச்ச²த². பாதே³ பக்கா²லேஸீதி விகஸிதபது³மஸன்னிபே⁴ஹி ஜாலஹத்தே²ஹி மணிவண்ணங் உத³கங் க³ஹெத்வா ஸுவண்ணவண்ணேஸு பிட்டி²பாதே³ஸு உத³கங் ஆஸிஞ்சித்வா பாதே³ன பாத³ங் க⁴ங்ஸெந்தோ பக்கா²லேஸி. பு³த்³தா⁴னங் காயே ரஜோஜல்லங் நாம ந உபலிம்பதி, கஸ்மா பக்கா²லேஸீதி? ஸரீரஸ்ஸ உதுக்³க³ஹணத்த²ங் தேஸஞ்ச சித்தஸம்பஹங்ஸனத்த²ங். அம்ஹேஹி அபி⁴ஹடேன உத³கேன ப⁴க³வா பாதே³ பக்கா²லேஸி, பரிபோ⁴க³ங் அகாஸீதி தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ப³லவஸோமனஸ்ஸவஸேன சித்தங் பீணிதங் ஹோதி, தஸ்மா பக்கா²லேஸி.

    Tenupasaṅkamīti kasmā bhagavato paccuggamanaṃ akatvāva upasaṅkami? Evaṃ kirassa ahosi ‘‘mayaṃ tayo janā samaggavāsaṃ vasāma, sacāhaṃ ekakova paccuggamanaṃ karissāmi, samaggavāso nāma na bhavissati, piyamitte gahetvāva paccuggamanaṃ karissāmi. Yathā ca bhagavā mayhaṃ piyo, evaṃ sahāyānampi me piyo’’ti tehi saddhiṃ paccuggamanaṃ kātukāmo sayaṃ akatvā upasaṅkami. Keci pana ‘‘tesaṃ therānaṃ paṇṇasāladvāre caṅkamanakoṭiyā bhagavato āgamanamaggo hoti, tasmā thero tesaṃ saññaṃ dadamānova gato’’ti vadanti. Abhikkamathāti ito āgacchatha. Pāde pakkhālesīti vikasitapadumasannibhehi jālahatthehi maṇivaṇṇaṃ udakaṃ gahetvā suvaṇṇavaṇṇesu piṭṭhipādesu udakaṃ āsiñcitvā pādena pādaṃ ghaṃsento pakkhālesi. Buddhānaṃ kāye rajojallaṃ nāma na upalimpati, kasmā pakkhālesīti? Sarīrassa utuggahaṇatthaṃ tesañca cittasampahaṃsanatthaṃ. Amhehi abhihaṭena udakena bhagavā pāde pakkhālesi, paribhogaṃ akāsīti tesaṃ bhikkhūnaṃ balavasomanassavasena cittaṃ pīṇitaṃ hoti, tasmā pakkhālesi.

    ஆயஸ்மந்தங் அனுருத்³த⁴ங் ப⁴க³வா ஏதத³வோசாதி ஸோ கிர தேஸங் வுட்³ட⁴தரோ, தஸ்ஸ ஸங்க³ஹே கதே ஸேஸானங் கதோவ ஹோதீதி தே²ரஞ்ஞேவ ஏதங் ‘‘கச்சி வோ அனுருத்³தா⁴’’திஆதி³வசனங் அவோச. அனுருத்³தா⁴தி வா ஏகஸேஸனயேன வுத்தங் விரூபேகஸேஸஸ்ஸபி இச்சி²தப்³ப³த்தா, ஏவஞ்ச கத்வா ப³ஹுவசனநித்³தே³ஸோ ச ஸமத்தி²தோ ஹோதி. கச்சீதி புச்ச²னத்தே² நிபாதோ. வோதி ஸாமிவசனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – கச்சி அனுருத்³தா⁴ தும்ஹாகங் க²மனீயங், இரியாபதோ² வோ க²மதி, கச்சி யாபனீயங், கச்சி வோ ஜீவிதங் யாபேதி க⁴டியதி, கச்சி பிண்ட³கேன ந கிலமத², கச்சி தும்ஹாகங் ஸுலப⁴பிண்ட³ங், ஸம்பத்தே வோ தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா உளுங்கயாகு³ங் வா கடச்சு²பி⁴க்க²ங் வா தா³தப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தீதி பி⁴க்கா²சாரவத்தங் புச்ச²தி. கஸ்மா? யஸ்மா பச்சயேன அகிலமந்தேன ஸக்கா ஸமணத⁴ம்மோ காதுங், வத்தமேவ வா ஏதங் பப்³ப³ஜிதானங்.

    Āyasmantaṃ anuruddhaṃ bhagavā etadavocāti so kira tesaṃ vuḍḍhataro, tassa saṅgahe kate sesānaṃ katova hotīti theraññeva etaṃ ‘‘kacci vo anuruddhā’’tiādivacanaṃ avoca. Anuruddhāti vā ekasesanayena vuttaṃ virūpekasesassapi icchitabbattā, evañca katvā bahuvacananiddeso ca samatthito hoti. Kaccīti pucchanatthe nipāto. Voti sāmivacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – kacci anuruddhā tumhākaṃ khamanīyaṃ, iriyāpatho vo khamati, kacci yāpanīyaṃ, kacci vo jīvitaṃ yāpeti ghaṭiyati, kacci piṇḍakena na kilamatha, kacci tumhākaṃ sulabhapiṇḍaṃ, sampatte vo disvā manussā uḷuṅkayāguṃ vā kaṭacchubhikkhaṃ vā dātabbaṃ maññantīti bhikkhācāravattaṃ pucchati. Kasmā? Yasmā paccayena akilamantena sakkā samaṇadhammo kātuṃ, vattameva vā etaṃ pabbajitānaṃ.

    அத² தேன படிவசனே தி³ன்னே ‘‘அனுருத்³தா⁴ தும்ஹே ராஜபப்³ப³ஜிதா மஹாபுஞ்ஞா, மனுஸ்ஸா தும்ஹாகங் அரஞ்ஞே வஸந்தானங் அத³த்வா கஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி, தும்ஹே பன ஏதங் பு⁴ஞ்ஜித்வா கிங் நு கோ² மிக³போதகா விய அஞ்ஞமஞ்ஞங் க⁴ட்டெந்தா விஹரத², உதா³ஹு ஸாமக்³கி³பா⁴வோ வோ அத்தீ²’’தி ஸாமக்³கி³ரஸங் புச்ச²ந்தோ ‘‘கச்சி பன வோ அனுருத்³தா⁴ ஸமக்³கா³’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கீ²ரோத³கீபூ⁴தாதி யதா² கீ²ரஞ்ச உத³கஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்ஸந்த³தி, விஸுங் ந ஹோதி, ஏகத்தங் விய உபேதி, கச்சி ஏவங் ஸாமக்³கி³வஸேன ஏகத்துபக³தசித்துப்பாதா³ விஹரதா²தி புச்ச²தி. பியசக்கூ²ஹீதி மெத்தசித்தங் பச்சுபட்டா²பெத்வா ஓலோகனதோ பியபா⁴வதீ³பகானி சக்கூ²னி பியசக்கூ²னி நாம, ‘‘கச்சி ததா²ரூபேஹி சக்கூ²ஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸந்தா விஹரதா²’’தி புச்ச²தி. தக்³கா⁴தி ஏகங்ஸத்தே² நிபாதோ, ஏகங்ஸேன மயங் ப⁴ந்தேதி வுத்தங் ஹோதி. யதா² கத²ங் பனாதி எத்த² யதா²தி நிபாதமத்தங், கத²ந்தி காரணபுச்சா², கத²ங் பன தும்ஹே ஏவங் விஹரத², கேன காரணேன விஹரத², தங் மே காரணங் ப்³ரூஹீதி வுத்தங் ஹோதி.

    Atha tena paṭivacane dinne ‘‘anuruddhā tumhe rājapabbajitā mahāpuññā, manussā tumhākaṃ araññe vasantānaṃ adatvā kassa aññassa dātabbaṃ maññissanti, tumhe pana etaṃ bhuñjitvā kiṃ nu kho migapotakā viya aññamaññaṃ ghaṭṭentā viharatha, udāhu sāmaggibhāvo vo atthī’’ti sāmaggirasaṃ pucchanto ‘‘kacci pana vo anuruddhā samaggā’’tiādimāha. Tattha khīrodakībhūtāti yathā khīrañca udakañca aññamaññaṃ saṃsandati, visuṃ na hoti, ekattaṃ viya upeti, kacci evaṃ sāmaggivasena ekattupagatacittuppādā viharathāti pucchati. Piyacakkhūhīti mettacittaṃ paccupaṭṭhāpetvā olokanato piyabhāvadīpakāni cakkhūni piyacakkhūni nāma, ‘‘kacci tathārūpehi cakkhūhi aññamaññaṃ passantā viharathā’’ti pucchati. Tagghāti ekaṃsatthe nipāto, ekaṃsena mayaṃ bhanteti vuttaṃ hoti. Yathā kathaṃ panāti ettha yathāti nipātamattaṃ, kathanti kāraṇapucchā, kathaṃ pana tumhe evaṃ viharatha, kena kāraṇena viharatha, taṃ me kāraṇaṃ brūhīti vuttaṃ hoti.

    மெத்தங் காயகம்மந்தி மெத்தசித்தவஸேன பவத்தங் காயகம்மங். ஆவி சேவ ரஹோ சாதி ஸம்முகா² சேவ பரம்முகா² ச. இதரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. தத்த² ஸம்முகா² காயவசீகம்மானி ஸஹவாஸே லப்³ப⁴ந்தி, இதரானி விப்பவாஸே, மனோகம்மங் ஸப்³ப³த்த² லப்³ப⁴தி. யஞ்ஹி ஸஹேவ வஸந்தேஸு ஏகேன மஞ்சபீட²ங் வா தா³ருப⁴ண்ட³ங் வா மத்திகாப⁴ண்ட³ங் வா ப³ஹி து³ன்னிக்கி²த்தங் ஹோதி, தங் தி³ஸ்வா ‘‘கேனித³ங் வளஞ்ஜித’’ந்தி அவஞ்ஞங் அகத்வா அத்தனா து³ன்னிக்கி²த்தங் விய க³ஹெத்வா படிஸாமெந்தஸ்ஸ படிஜக்³கி³தப்³ப³யுத்தங் வா பன டா²னங் படிஜக்³க³ந்தஸ்ஸ ஸம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம ஹோதி. ஏகஸ்மிங் பக்கந்தே தேன து³ன்னிக்கி²த்தங் ஸேனாஸனபரிக்கா²ரங் ததே²வ நிக்கி²பந்தஸ்ஸ படிஜக்³கி³தப்³ப³யுத்தங் வா பன டா²னங் படிஜக்³க³ந்தஸ்ஸ பரம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம ஹோதி. ஸஹவஸந்தஸ்ஸ பன தே²ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் மது⁴ரங் ஸம்மோத³னீயகத²ங் படிஸந்தா²ரகத²ங் ஸாரணீயகத²ங் த⁴ம்மகத²ங் ஸரப⁴ஞ்ஞங் ஸாகச்ச²ங் பஞ்ஹபுச்ச²னங் பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி ஏவமாதி³கரணே ஸம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம ஹோதி. தே²ரேஸு பன பக்கந்தேஸு ‘‘மய்ஹங் பியஸஹாயோ நந்தி³யத்தே²ரோ கிமிலத்தே²ரோ ஏவங் ஸீலஸம்பன்னோ ஏவங் ஆசாரஸம்பன்னோ’’திஆதி³கு³ணகத²னே பரம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம ஹோதி. ‘‘மய்ஹங் பியமித்தோ நந்தி³யத்தே²ரோ கிமிலத்தே²ரோ அவேரோ ஹோது அப்³யாபஜ்ஜோ ஸுகீ²’’தி ஏவங் ஸமன்னாஹரதோ பன ஸம்முகா²பி பரம்முகா²பி மெத்தங் மனோகம்மங் ஹோதியேவ.

    Mettaṃkāyakammanti mettacittavasena pavattaṃ kāyakammaṃ. Āvi ceva raho cāti sammukhā ceva parammukhā ca. Itaresupi eseva nayo. Tattha sammukhā kāyavacīkammāni sahavāse labbhanti, itarāni vippavāse, manokammaṃ sabbattha labbhati. Yañhi saheva vasantesu ekena mañcapīṭhaṃ vā dārubhaṇḍaṃ vā mattikābhaṇḍaṃ vā bahi dunnikkhittaṃ hoti, taṃ disvā ‘‘kenidaṃ vaḷañjita’’nti avaññaṃ akatvā attanā dunnikkhittaṃ viya gahetvā paṭisāmentassa paṭijaggitabbayuttaṃ vā pana ṭhānaṃ paṭijaggantassa sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma hoti. Ekasmiṃ pakkante tena dunnikkhittaṃ senāsanaparikkhāraṃ tatheva nikkhipantassa paṭijaggitabbayuttaṃ vā pana ṭhānaṃ paṭijaggantassa parammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma hoti. Sahavasantassa pana therehi saddhiṃ madhuraṃ sammodanīyakathaṃ paṭisanthārakathaṃ sāraṇīyakathaṃ dhammakathaṃ sarabhaññaṃ sākacchaṃ pañhapucchanaṃ pañhavissajjananti evamādikaraṇe sammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma hoti. Theresu pana pakkantesu ‘‘mayhaṃ piyasahāyo nandiyatthero kimilatthero evaṃ sīlasampanno evaṃ ācārasampanno’’tiādiguṇakathane parammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma hoti. ‘‘Mayhaṃ piyamitto nandiyatthero kimilatthero avero hotu abyāpajjo sukhī’’ti evaṃ samannāharato pana sammukhāpi parammukhāpi mettaṃ manokammaṃ hotiyeva.

    நானா ஹி கோ² நோ ப⁴ந்தே காயாதி அயஞ்ஹி காயோ பிட்ட²ங் விய மத்திகா விய ச ஓமத்³தி³த்வா ஏகதோ காதுங் ந ஸக்கா. ஏகஞ்ச பன மஞ்ஞே சித்தந்தி சித்தங் பன நோ அத்தனோ விய அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹிதபா⁴வேன அவிரோத⁴பா⁴வேன பே⁴தா³பா⁴வேன ஸமக்³க³பா⁴வேன ஏகமேவாதி த³ஸ்ஸேதி. கத²ங் பனேதே ஸகங் சித்தங் நிக்கி²பித்வா இதரேஸங் சித்தவஸேன வத்திங்ஸூதி? ஏகஸ்ஸ பத்தே மலங் உட்ட²ஹதி, ஏகஸ்ஸ சீவரங் கிலிட்ட²ங் ஹோதி, ஏகஸ்ஸ பரிப⁴ண்ட³கம்மங் ஹோதி. தத்த² யஸ்ஸ பத்தே மலங் உட்டி²தங், தேன ‘‘மமாவுஸோ பத்தே மலங் உட்டி²தங், பசிதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தே இதரே ‘‘மய்ஹங் சீவரங் கிலிட்ட²ங் தோ⁴விதப்³ப³ங், மய்ஹங் பரிப⁴ண்ட³ங் காதப்³ப³’’ந்தி அவத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தா³ரூனி ஆஹரித்வா பி⁴ந்தி³த்வா பத்தகடாஹே ப³ஹலதனுமத்திகாஹி லேபங் கத்வா பத்தங் பசித்வா ததோ பரங் சீவரங் வா தோ⁴வந்தி, பரிப⁴ண்ட³ங் வா கரொந்தி. ‘‘மமாவுஸோ சீவரங் கிலிட்ட²ங், தோ⁴விதுங் வட்டதீ’’தி ‘‘மம பண்ணஸாலா உக்லாபா, பரிப⁴ண்ட³ங் காதுங் வட்டதீ’’தி பட²மதரங் ஆரோசிதேபி ஏஸேவ நயோ.

    Nānā hi kho no bhante kāyāti ayañhi kāyo piṭṭhaṃ viya mattikā viya ca omadditvā ekato kātuṃ na sakkā. Ekañca pana maññe cittanti cittaṃ pana no attano viya aññamaññassa hitabhāvena avirodhabhāvena bhedābhāvena samaggabhāvena ekamevāti dasseti. Kathaṃ panete sakaṃ cittaṃ nikkhipitvā itaresaṃ cittavasena vattiṃsūti? Ekassa patte malaṃ uṭṭhahati, ekassa cīvaraṃ kiliṭṭhaṃ hoti, ekassa paribhaṇḍakammaṃ hoti. Tattha yassa patte malaṃ uṭṭhitaṃ, tena ‘‘mamāvuso patte malaṃ uṭṭhitaṃ, pacituṃ vaṭṭatī’’ti vutte itare ‘‘mayhaṃ cīvaraṃ kiliṭṭhaṃ dhovitabbaṃ, mayhaṃ paribhaṇḍaṃ kātabba’’nti avatvā araññaṃ pavisitvā dārūni āharitvā bhinditvā pattakaṭāhe bahalatanumattikāhi lepaṃ katvā pattaṃ pacitvā tato paraṃ cīvaraṃ vā dhovanti, paribhaṇḍaṃ vā karonti. ‘‘Mamāvuso cīvaraṃ kiliṭṭhaṃ, dhovituṃ vaṭṭatī’’ti ‘‘mama paṇṇasālā uklāpā, paribhaṇḍaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti paṭhamataraṃ ārocitepi eseva nayo.

    இதா³னி தேஸங் அப்பமாத³லக்க²ணங் புச்ச²ந்தோ ‘‘கச்சி பன வோ அனுருத்³தா⁴’’திஆதி³மாஹ. தத்த² வோதி நிபாதமத்தங், பச்சத்தவசனங் வா, கச்சி தும்ஹேதி அத்தோ². அம்ஹாகந்தி அம்ஹேஸு தீஸு ஜனேஸு. பிண்டா³ய படிக்கமதீதி கா³மே பிண்டா³ய சரித்வா பச்சாக³ச்ச²தி. அவக்காரபாதிந்தி அதிரேகபிண்ட³பாதங் அபனெத்வா ட²பனத்தா²ய ஏகங் ஸமுக்³க³பாதிங் தோ⁴வித்வா ட²பேதி. யோ பச்சா²தி தே கிர தே²ரா ந ஏகதோவ பி⁴க்கா²சாரங் பவிஸந்தி. ப²லஸமாபத்திரதா ஹேதே பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா வத்தபடிபத்திங் பூரெத்வா ஸேனாஸனங் பவிஸித்வா காலபரிச்சே²த³ங் கத்வா ப²லஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீத³ந்தி. தேஸு யோ பட²மதரங் நிஸின்னோ அத்தனோ காலபரிச்சே²த³வஸேன பட²மதரங் உட்டா²தி, ஸோ பிண்டா³ய சரித்வா படினிவத்தோ ப⁴த்தகிச்சட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா ஜானாதி ‘‘த்³வே பி⁴க்கூ² பச்ச²தோ, அஹங் பட²மதரங் ஆக³தோ’’தி. அத² பத்தங் பித³ஹித்வா ஆஸனபஞ்ஞாபனாதீ³னி கத்வா யதி³ பத்தே படிவீஸமத்தமேவ ஹோதி, நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜதி, யதி³ அதிரேகங் ஹோதி, அவக்காரபாதியங் பக்கி²பித்வா பாதிங் பிதா⁴ய பு⁴ஞ்ஜதி, கதப⁴த்தகிச்சோ பத்தங் தோ⁴வித்வா வோத³கங் கத்வா த²விகாய ஓஸாபெத்வா பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் பவிஸதி.

    Idāni tesaṃ appamādalakkhaṇaṃ pucchanto ‘‘kacci pana vo anuruddhā’’tiādimāha. Tattha voti nipātamattaṃ, paccattavacanaṃ vā, kacci tumheti attho. Amhākanti amhesu tīsu janesu. Piṇḍāya paṭikkamatīti gāme piṇḍāya caritvā paccāgacchati. Avakkārapātinti atirekapiṇḍapātaṃ apanetvā ṭhapanatthāya ekaṃ samuggapātiṃ dhovitvā ṭhapeti. Yo pacchāti te kira therā na ekatova bhikkhācāraṃ pavisanti. Phalasamāpattiratā hete pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā vattapaṭipattiṃ pūretvā senāsanaṃ pavisitvā kālaparicchedaṃ katvā phalasamāpattiṃ appetvā nisīdanti. Tesu yo paṭhamataraṃ nisinno attano kālaparicchedavasena paṭhamataraṃ uṭṭhāti, so piṇḍāya caritvā paṭinivatto bhattakiccaṭṭhānaṃ āgantvā jānāti ‘‘dve bhikkhū pacchato, ahaṃ paṭhamataraṃ āgato’’ti. Atha pattaṃ pidahitvā āsanapaññāpanādīni katvā yadi patte paṭivīsamattameva hoti, nisīditvā bhuñjati, yadi atirekaṃ hoti, avakkārapātiyaṃ pakkhipitvā pātiṃ pidhāya bhuñjati, katabhattakicco pattaṃ dhovitvā vodakaṃ katvā thavikāya osāpetvā pattacīvaraṃ gahetvā attano vasanaṭṭhānaṃ pavisati.

    து³தியோபி ஆக³ந்த்வாவ ஜானாதி ‘‘ஏகோ பட²மங் ஆக³தோ, ஏகோ பச்ச²தோ’’தி. ஸோ ஸசே பத்தே ப⁴த்தங் பமாணமேவ ஹோதி, பு⁴ஞ்ஜதி. ஸசே மந்த³ங், அவக்காரபாதிதோ க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜதி. ஸசே அதிரேகங் ஹோதி, அவக்காரபாதியங் பக்கி²பித்வா பமாணமேவ பு⁴ஞ்ஜித்வா புரிமத்தே²ரோ விய வஸனட்டா²னங் பவிஸதி. ததியோபி ஆக³ந்த்வாவ ஜானாதி ‘‘த்³வே பட²மங் ஆக³தா, அஹங் பச்சி²மோ’’தி. ஸோபி து³தியத்தே²ரோ விய பு⁴ஞ்ஜித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ பத்தங் தோ⁴வித்வா வோத³கங் கத்வா த²விகாய ஓஸாபெத்வா ஆஸனானி உக்கி²பித்வா படிஸாமேதி, பானீயக⁴டே வா பரிபோ⁴ஜனீயக⁴டே வா அவஸேஸஉத³கங் ச²ட்³டெ³த்வா க⁴டே நிகுஜ்ஜித்வா அவக்காரபாதியங் ஸசே அவஸேஸப⁴த்தங் ஹோதி, தங் வுத்தனயேன ஜஹித்வா பாதிங் தோ⁴வித்வா படிஸாமேதி, ப⁴த்தக்³க³ங் ஸம்மஜ்ஜதி, ஸோ கசவரங் ச²ட்³டெ³த்வா ஸம்மஜ்ஜனிங் உக்கி²பித்வா உபசிகாஹி முத்தட்டா²னே ட²பெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய வஸனட்டா²னங் பவிஸதி. இத³ங் தே²ரானங் ப³ஹிவிஹாரே அரஞ்ஞே ப⁴த்தகிச்சகரணட்டா²னே போ⁴ஜனஸாலாய வத்தங். இத³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘யோ பச்சா²’’திஆதி³ வுத்தங்.

    Dutiyopi āgantvāva jānāti ‘‘eko paṭhamaṃ āgato, eko pacchato’’ti. So sace patte bhattaṃ pamāṇameva hoti, bhuñjati. Sace mandaṃ, avakkārapātito gahetvā bhuñjati. Sace atirekaṃ hoti, avakkārapātiyaṃ pakkhipitvā pamāṇameva bhuñjitvā purimatthero viya vasanaṭṭhānaṃ pavisati. Tatiyopi āgantvāva jānāti ‘‘dve paṭhamaṃ āgatā, ahaṃ pacchimo’’ti. Sopi dutiyatthero viya bhuñjitvā katabhattakicco pattaṃ dhovitvā vodakaṃ katvā thavikāya osāpetvā āsanāni ukkhipitvā paṭisāmeti, pānīyaghaṭe vā paribhojanīyaghaṭe vā avasesaudakaṃ chaḍḍetvā ghaṭe nikujjitvā avakkārapātiyaṃ sace avasesabhattaṃ hoti, taṃ vuttanayena jahitvā pātiṃ dhovitvā paṭisāmeti, bhattaggaṃ sammajjati, so kacavaraṃ chaḍḍetvā sammajjaniṃ ukkhipitvā upacikāhi muttaṭṭhāne ṭhapetvā pattacīvaramādāya vasanaṭṭhānaṃ pavisati. Idaṃ therānaṃ bahivihāre araññe bhattakiccakaraṇaṭṭhāne bhojanasālāya vattaṃ. Idaṃ sandhāya ‘‘yo pacchā’’tiādi vuttaṃ.

    யோ பஸ்ஸதீதிஆதி³ பன நேஸங் அந்தோவிஹாரே வத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தத்த² வச்சக⁴டந்தி ஆசமனகும்பி⁴ங். ரித்தந்தி ரித்தகங். துச்ச²ந்தி தஸ்ஸேவ வேவசனங். அவிஸய்ஹந்தி உக்கி²பிதுங் அஸக்குணெய்யங் அதிபா⁴ரியங். ஹத்த²விகாரேனாதி ஹத்த²ஸஞ்ஞாய. தே கிர பானீயக⁴டாதீ³ஸு யங்கிஞ்சி துச்ச²கங் க³ஹெத்வா பொக்க²ரணிங் க³ந்த்வா அந்தோ ச ப³ஹி ச தோ⁴வித்வா உத³கங் பரிஸ்ஸாவெத்வா தீரே ட²பெத்வா அஞ்ஞங் பி⁴க்கு²ங் ஹத்த²விகாரேன ஆமந்தெந்தி, ஓதி³ஸ்ஸ வா அனோதி³ஸ்ஸ வா ஸத்³த³ங் ந கரொந்தி. கஸ்மா ஓதி³ஸ்ஸ ந கரொந்தி? தஞ்ஹி பி⁴க்கு²ங் ஸத்³தோ³ பா³தெ⁴ய்யாதி. கஸ்மா அனோதி³ஸ்ஸ ந கரொந்தி? அனோதி³ஸ்ஸ ஸத்³தே³ தி³ன்னே ‘‘அஹங் புரே, அஹங் புரே’’தி த்³வேபி நிக்க²மெய்யுங். ததோ த்³வீஹி கத்தப்³ப³கம்மே ததியஸ்ஸ கம்மச்சே²தோ³ ப⁴வெய்ய. ஸங்யதபத³ஸத்³தோ³ பன ஹுத்வா அபரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தி³வாட்டா²னஸந்திகங் க³ந்த்வா தேன தி³ட்ட²பா⁴வங் ஞத்வா ஹத்த²ஸஞ்ஞங் கரோதி, தாய ஸஞ்ஞாய இதரோ ஆக³ச்ச²தி, ததோ த்³வே ஜனா ஹத்தே²ன ஹத்த²ங் ஸங்ஸிப்³ப³ந்தா த்³வீஸு ஹத்தே²ஸு ட²பெத்வா உட்டா²பெந்தி. தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஹத்த²விகாரேன து³தியங் ஆமந்தெத்வா ஹத்த²விலங்க⁴கேன உபட்டா²பேமா’’தி.

    Yopassatītiādi pana nesaṃ antovihāre vattanti veditabbaṃ. Tattha vaccaghaṭanti ācamanakumbhiṃ. Rittanti rittakaṃ. Tucchanti tasseva vevacanaṃ. Avisayhanti ukkhipituṃ asakkuṇeyyaṃ atibhāriyaṃ. Hatthavikārenāti hatthasaññāya. Te kira pānīyaghaṭādīsu yaṃkiñci tucchakaṃ gahetvā pokkharaṇiṃ gantvā anto ca bahi ca dhovitvā udakaṃ parissāvetvā tīre ṭhapetvā aññaṃ bhikkhuṃ hatthavikārena āmantenti, odissa vā anodissa vā saddaṃ na karonti. Kasmā odissa na karonti? Tañhi bhikkhuṃ saddo bādheyyāti. Kasmā anodissa na karonti? Anodissa sadde dinne ‘‘ahaṃ pure, ahaṃ pure’’ti dvepi nikkhameyyuṃ. Tato dvīhi kattabbakamme tatiyassa kammacchedo bhaveyya. Saṃyatapadasaddo pana hutvā aparassa bhikkhuno divāṭṭhānasantikaṃ gantvā tena diṭṭhabhāvaṃ ñatvā hatthasaññaṃ karoti, tāya saññāya itaro āgacchati, tato dve janā hatthena hatthaṃ saṃsibbantā dvīsu hatthesu ṭhapetvā uṭṭhāpenti. Taṃ sandhāyāha ‘‘hatthavikārena dutiyaṃ āmantetvā hatthavilaṅghakena upaṭṭhāpemā’’ti.

    பஞ்சாஹிகங் கோ² பனாதி சாதுத்³த³ஸே பன்னரஸே அட்ட²மியந்தி இத³ங் தாவ பகதித⁴ம்மஸ்ஸவனமேவ, தங் அக²ண்ட³ங் கத்வா பஞ்சமே பஞ்சமே தி³வஸே த்³வே தே²ரா நாதிவிகாலே நஹாயித்வா அனுருத்³த⁴த்தே²ரஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி. தத்த² தயோபி நிஸீதி³த்வா திண்ணங் பிடகானங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி, அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தி. தேஸங் ஏவங் கரொந்தானங்யேவ அருணங் உக்³க³ச்ச²தி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். எத்தாவதா தே²ரேன ப⁴க³வதா அப்பமாத³லக்க²ணங் புச்சி²தேன பமாத³ட்டா²னேஸுயேவ அப்பமாத³லக்க²ணங் விஸ்ஸஜ்ஜிதங் ஹோதி. அஞ்ஞேஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கா²சாரபவிஸனகாலோ நிக்க²மனகாலோ நிவாஸனபரிவத்தனங் சீவரபாருபனங் அந்தோகா³மே பிண்டா³ய சரணங் த⁴ம்மகத²னங் அனுமோத³னங் அந்தோகா³மதோ நிக்க²மித்வா ப⁴த்தகிச்சகரணங் பத்ததோ⁴வனங் பத்தஓஸாபனங் பத்தசீவரபடிஸாமனந்தி பபஞ்சகரணட்டா²னானி ஏதானி. தஸ்மா தே²ரோ ‘‘அம்ஹாகங் எத்தகங் டா²னங் முஞ்சித்வா விஸ்ஸட்ட²கதா²பவத்தனேன கம்மட்டா²னே பமஜ்ஜனட்டா²னானி, தத்தா²பி மயங், ப⁴ந்தே, கம்மட்டா²னவிருத்³த⁴ங் ந படிபஜ்ஜாமா’’தி அஞ்ஞேஸங் பமாத³ட்டா²னேஸுயேவ ஸிகா²ப்பத்தங் அத்தனோ அப்பமாத³லக்க²ணங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. இமினாவ ஏதானி டா²னானி முஞ்சித்வா அஞ்ஞத்த² விஹாரஸமாபத்தீனங் அவளஞ்ஜனவஸேன பமாத³காலோ நாம அம்ஹாகங் நத்தீ²தி தீ³பேதி.

    Pañcāhikaṃ kho panāti cātuddase pannarase aṭṭhamiyanti idaṃ tāva pakatidhammassavanameva, taṃ akhaṇḍaṃ katvā pañcame pañcame divase dve therā nātivikāle nahāyitvā anuruddhattherassa vasanaṭṭhānaṃ gacchanti. Tattha tayopi nisīditvā tiṇṇaṃ piṭakānaṃ aññatarasmiṃ aññamaññaṃ pañhaṃ pucchanti, aññamaññaṃ vissajjenti. Tesaṃ evaṃ karontānaṃyeva aruṇaṃ uggacchati. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Ettāvatā therena bhagavatā appamādalakkhaṇaṃ pucchitena pamādaṭṭhānesuyeva appamādalakkhaṇaṃ vissajjitaṃ hoti. Aññesañhi bhikkhūnaṃ bhikkhācārapavisanakālo nikkhamanakālo nivāsanaparivattanaṃ cīvarapārupanaṃ antogāme piṇḍāya caraṇaṃ dhammakathanaṃ anumodanaṃ antogāmato nikkhamitvā bhattakiccakaraṇaṃ pattadhovanaṃ pattaosāpanaṃ pattacīvarapaṭisāmananti papañcakaraṇaṭṭhānāni etāni. Tasmā thero ‘‘amhākaṃ ettakaṃ ṭhānaṃ muñcitvā vissaṭṭhakathāpavattanena kammaṭṭhāne pamajjanaṭṭhānāni, tatthāpi mayaṃ, bhante, kammaṭṭhānaviruddhaṃ na paṭipajjāmā’’ti aññesaṃ pamādaṭṭhānesuyeva sikhāppattaṃ attano appamādalakkhaṇaṃ vissajjesi. Imināva etāni ṭhānāni muñcitvā aññattha vihārasamāpattīnaṃ avaḷañjanavasena pamādakālo nāma amhākaṃ natthīti dīpeti.

    பாசீனவங்ஸதா³யக³மனகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pācīnavaṃsadāyagamanakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 274. பாசீனவங்ஸதா³யக³மனகதா² • 274. Pācīnavaṃsadāyagamanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கோஸம்ப³கவிவாத³கதா²வண்ணனா • Kosambakavivādakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact