Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    3. பாசித்தியாதி³பஞ்ஹா

    3. Pācittiyādipañhā

    481.

    481.

    அதி⁴ட்டி²தங் ரஜனாய ரத்தங்;

    Adhiṭṭhitaṃ rajanāya rattaṃ;

    கப்பகதம்பி ஸந்தங்;

    Kappakatampi santaṃ;

    பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தி;

    Paribhuñjantassa āpatti;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    அத்த²ங்க³தே ஸூரியே பி⁴க்கு² மங்ஸானி கா²த³தி;

    Atthaṅgate sūriye bhikkhu maṃsāni khādati;

    ந உம்மத்தகோ ந ச பன கி²த்தசித்தோ;

    Na ummattako na ca pana khittacitto;

    ந சாபி ஸோ வேத³னாட்டோ ப⁴வெய்ய;

    Na cāpi so vedanāṭṭo bhaveyya;

    ந சஸ்ஸ ஹோதி ஆபத்தி;

    Na cassa hoti āpatti;

    ஸோ ச த⁴ம்மோ ஸுக³தேன தே³ஸிதோ;

    So ca dhammo sugatena desito;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ந ரத்தசித்தோ ந ச பன தெ²ய்யசித்தோ;

    Na rattacitto na ca pana theyyacitto;

    ந சாபி ஸோ பரங் மரணாய சேதயி;

    Na cāpi so paraṃ maraṇāya cetayi;

    ஸலாகங் தெ³ந்தஸ்ஸ ஹோதி சே²ஜ்ஜங்;

    Salākaṃ dentassa hoti chejjaṃ;

    படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங்;

    Paṭiggaṇhantassa thullaccayaṃ;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ந சாபி ஆரஞ்ஞகங் ஸாஸங்கஸம்மதங்;

    Na cāpi āraññakaṃ sāsaṅkasammataṃ;

    ந சாபி ஸங்கே⁴ன ஸம்முதி தி³ன்னா;

    Na cāpi saṅghena sammuti dinnā;

    ந சஸ்ஸ கதி²னங் அத்த²தங் தத்தே²வ;

    Na cassa kathinaṃ atthataṃ tattheva;

    சீவரங் நிக்கி²பித்வா க³ச்செ²ய்ய அட்³ட⁴யோஜனங்;

    Cīvaraṃ nikkhipitvā gaccheyya aḍḍhayojanaṃ;

    தத்தே²வ அருணங் உக்³க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி;

    Tattheva aruṇaṃ uggacchantassa anāpatti;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    காயிகானி ந வாசஸிகானி;

    Kāyikāni na vācasikāni;

    ஸப்³பா³னி நானாவத்து²கானி;

    Sabbāni nānāvatthukāni;

    அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஆபஜ்ஜெய்ய ஏகதோ;

    Apubbaṃ acarimaṃ āpajjeyya ekato;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    வாசஸிகானி ந காயிகானி;

    Vācasikāni na kāyikāni;

    ஸப்³பா³னி நானாவத்து²கானி;

    Sabbāni nānāvatthukāni;

    அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஆபஜ்ஜெய்ய ஏகதோ;

    Apubbaṃ acarimaṃ āpajjeyya ekato;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    திஸ்ஸித்தி²யோ மேது²னங் தங் ந ஸேவே;

    Tissitthiyo methunaṃ taṃ na seve;

    தயோ புரிஸே தயோ அனரியபண்ட³கே;

    Tayo purise tayo anariyapaṇḍake;

    ந சாசரே மேது²னங் ப்³யஞ்ஜனஸ்மிங்;

    Na cācare methunaṃ byañjanasmiṃ;

    சே²ஜ்ஜங் ஸியா மேது²னத⁴ம்மபச்சயா;

    Chejjaṃ siyā methunadhammapaccayā;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    மாதரங் சீவரங் யாசே, நோ ச ஸங்கே⁴ 1 பரிணதங்;

    Mātaraṃ cīvaraṃ yāce, no ca saṅghe 2 pariṇataṃ;

    கேனஸ்ஸ ஹோதி ஆபத்தி, அனாபத்தி ச ஞாதகே;

    Kenassa hoti āpatti, anāpatti ca ñātake;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    குத்³தோ⁴ ஆராத⁴கோ ஹோதி, குத்³தோ⁴ ஹோதி க³ரஹியோ;

    Kuddho ārādhako hoti, kuddho hoti garahiyo;

    அத² கோ நாம ஸோ த⁴ம்மோ, யேன குத்³தோ⁴ பஸங்ஸியோ;

    Atha ko nāma so dhammo, yena kuddho pasaṃsiyo;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    துட்டோ² ஆராத⁴கோ ஹோதி, துட்டோ² ஹோதி க³ரஹியோ;

    Tuṭṭho ārādhako hoti, tuṭṭho hoti garahiyo;

    அத² கோ நாம ஸோ த⁴ம்மோ, யேன துட்டோ² க³ரஹியோ;

    Atha ko nāma so dhammo, yena tuṭṭho garahiyo;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் து²ல்லச்சயங்;

    Saṅghādisesaṃ thullaccayaṃ;

    பாசித்தியங் பாடிதே³ஸனீயங்;

    Pācittiyaṃ pāṭidesanīyaṃ;

    து³க்கடங் ஆபஜ்ஜெய்ய ஏகதோ;

    Dukkaṭaṃ āpajjeyya ekato;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    உபோ⁴ பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸா;

    Ubho paripuṇṇavīsativassā;

    உபி⁴ன்னங் ஏகுபஜ்ஜா²யோ;

    Ubhinnaṃ ekupajjhāyo;

    ஏகாசரியோ ஏகா கம்மவாசா;

    Ekācariyo ekā kammavācā;

    ஏகோ உபஸம்பன்னோ ஏகோ அனுபஸம்பன்னோ;

    Eko upasampanno eko anupasampanno;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    அகப்பகதங் நாபி ரஜனாய ரத்தங்;

    Akappakataṃ nāpi rajanāya rattaṃ;

    தேன நிவத்தோ² யேன காமங் வஜெய்ய;

    Tena nivattho yena kāmaṃ vajeyya;

    ந சஸ்ஸ ஹோதி ஆபத்தி;

    Na cassa hoti āpatti;

    ஸோ ச த⁴ம்மோ ஸுக³தேன தே³ஸிதோ;

    So ca dhammo sugatena desito;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ந தே³தி ந படிக்³க³ண்ஹாதி, படிக்³க³ஹோ தேன ந விஜ்ஜதி;

    Na deti na paṭiggaṇhāti, paṭiggaho tena na vijjati;

    ஆபஜ்ஜதி க³ருகங் ந லஹுகங், தஞ்ச பரிபோ⁴க³பச்சயா;

    Āpajjati garukaṃ na lahukaṃ, tañca paribhogapaccayā;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ந தே³தி ந படிக்³க³ண்ஹாதி, படிக்³க³ஹோ தேன ந விஜ்ஜதி;

    Na deti na paṭiggaṇhāti, paṭiggaho tena na vijjati;

    ஆபஜ்ஜதி லஹுகங் ந க³ருகங், தஞ்ச பரிபோ⁴க³பச்சயா;

    Āpajjati lahukaṃ na garukaṃ, tañca paribhogapaccayā;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ஆபஜ்ஜதி க³ருகங் ஸாவஸேஸங்;

    Āpajjati garukaṃ sāvasesaṃ;

    சா²தே³தி அனாத³ரியங் படிச்ச;

    Chādeti anādariyaṃ paṭicca;

    ந பி⁴க்கு²னீ நோ ச பு²ஸெய்ய வஜ்ஜங்;

    Na bhikkhunī no ca phuseyya vajjaṃ;

    பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா.

    Pañhā mesā kusalehi cintitā.

    ஸேத³மோசனகா³தா² நிட்டி²தா.

    Sedamocanagāthā niṭṭhitā.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அஸங்வாஸோ அவிஸ்ஸஜ்ஜி, த³ஸ ச அனுக்கி²த்தகோ;

    Asaṃvāso avissajji, dasa ca anukkhittako;

    உபேதி த⁴ம்மங் உப்³ப⁴க்க²கங், ததோ ஸஞ்ஞாசிகா ச த்³வே.

    Upeti dhammaṃ ubbhakkhakaṃ, tato saññācikā ca dve.

    ந காயிகஞ்ச க³ருகங், ந காயிகங் ந வாசஸிகங் 3;

    Na kāyikañca garukaṃ, na kāyikaṃ na vācasikaṃ 4;

    அனாலபந்தோ ஸிக்கா² ச, உபோ⁴ ச சதுரோ ஜனா.

    Anālapanto sikkhā ca, ubho ca caturo janā.

    இத்தீ² தேலஞ்ச நிஸ்ஸக்³கி³, பி⁴க்கு² ச பத³வீதியோ;

    Itthī telañca nissaggi, bhikkhu ca padavītiyo;

    நிவத்தோ² ச ந ச ஞத்தி, ந மாதரங் பிதரங் ஹனே.

    Nivattho ca na ca ñatti, na mātaraṃ pitaraṃ hane.

    அசோத³யித்வா சோத³யித்வா, சி²ந்த³ந்தங் ஸச்சமேவ ச;

    Acodayitvā codayitvā, chindantaṃ saccameva ca;

    அதி⁴ட்டி²தஞ்சத்த²ங்க³தே, ந ரத்தங் ந சாரஞ்ஞகங்.

    Adhiṭṭhitañcatthaṅgate, na rattaṃ na cāraññakaṃ.

    காயிகா வாசஸிகா ச, திஸ்ஸித்தீ² சாபி மாதரங்;

    Kāyikā vācasikā ca, tissitthī cāpi mātaraṃ;

    குத்³தோ⁴ ஆராத⁴கோ துட்டோ², ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா ச உபோ⁴.

    Kuddho ārādhako tuṭṭho, saṅghādisesā ca ubho.

    அகப்பகதங் ந தே³தி, ந தே³தாபஜ்ஜதீ க³ருங்;

    Akappakataṃ na deti, na detāpajjatī garuṃ;

    ஸேத³மோசனிகா கா³தா², பஞ்ஹா விஞ்ஞூஹி விபா⁴விதாதி 5.

    Sedamocanikā gāthā, pañhā viññūhi vibhāvitāti 6.







    Footnotes:
    1. நோ ஸங்க⁴ஸ்ஸ (க॰), நோ ச ஸங்க⁴ஸ்ஸ (ஸ்யா॰), நோ சே ஸங்க⁴ஸ்ஸ (ஸீ॰)
    2. no saṃghassa (ka.), no ca saṃghassa (syā.), no ce saṃghassa (sī.)
    3. ந காயிகங் ஸுனாஸிதங் (ஸ்யா॰)
    4. na kāyikaṃ sunāsitaṃ (syā.)
    5. விஞ்ஞூவிபா⁴விதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. viññūvibhāvitā (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / (3) பாசித்தியாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா • (3) Pācittiyādipañhāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பாராஜிகாதி³பஞ்ஹவண்ணனா • Pārājikādipañhavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பாசித்தியாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா • Pācittiyādipañhāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாராஜிகாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா • Pārājikādipañhāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / (3) பாசித்தியாதி³பஞ்ஹாவண்ணனா • (3) Pācittiyādipañhāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact