Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    பாசித்தியகதா²வண்ணனா

    Pācittiyakathāvaṇṇanā

    2129-30. ஏவங் திங்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யபாசித்தியானி த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஸுத்³த⁴பாசித்தியானி த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘லஸுண’’ந்திஆதி³. லஸுணந்தி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ லுத்தனித்³தி³ட்டோ². ‘‘லஸுணங்’’இதி ப⁴ண்டி³கங் வுத்தங் அட்ட²கதா²யங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 793-795). சதுபஞ்சமிஞ்ஜாதி³ப்பபே⁴த³ங் ப⁴ண்டி³கங் லஸுணங் நாம, ந ததோ ஊனங். தேனாஹ ‘‘ந ஏகத்³விதிமிஞ்ஜக’’ந்தி. பக்கலஸுணதோ, ஸீஹளதீ³பஸம்ப⁴வதோ ச விஸேஸமாஹ ‘‘ஆமகங் மாக³த⁴ங்யேவா’’தி. மக³தே⁴ஸு ஜாதங் மாக³த⁴ங், ‘‘வுத்த’’ந்தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. யதா²ஹ ‘‘மக³த⁴ரட்டே² ஜாதலஸுணமேவ ஹி இத⁴ லஸுணந்தி அதி⁴ப்பேத’’ந்தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 795). தங் ‘‘கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ண்ஹதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. வுத்தப்பகாரங் பாசித்தியஞ்ச அஜ்ஜோ²ஹாரவஸேனாதி த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘அஜ்ஜோ²ஹாரவஸேனேவ, பாசித்திங் பரிதீ³பயே’’தி.

    2129-30. Evaṃ tiṃsa nissaggiyapācittiyāni dassetvā idāni suddhapācittiyāni dassetumāha ‘‘lasuṇa’’ntiādi. Lasuṇanti ettha iti-saddo luttaniddiṭṭho. ‘‘Lasuṇaṃ’’iti bhaṇḍikaṃ vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ (pāci. aṭṭha. 793-795). Catupañcamiñjādippabhedaṃ bhaṇḍikaṃ lasuṇaṃ nāma, na tato ūnaṃ. Tenāha ‘‘na ekadvitimiñjaka’’nti. Pakkalasuṇato, sīhaḷadīpasambhavato ca visesamāha ‘‘āmakaṃ māgadhaṃyevā’’ti. Magadhesu jātaṃ māgadhaṃ, ‘‘vutta’’nti iminā sambandho. Yathāha ‘‘magadharaṭṭhe jātalasuṇameva hi idha lasuṇanti adhippeta’’nti (pāci. aṭṭha. 795). Taṃ ‘‘khādissāmī’’ti gaṇhatīti sambandho. Vuttappakāraṃ pācittiyañca ajjhohāravasenāti dassetumāha ‘‘ajjhohāravaseneva, pācittiṃ paridīpaye’’ti.

    2131. ததே³வ வக்க²தி ‘‘த்³வே தயோ’’திஆதி³னா. ஸத்³தி⁴ந்தி ஏகதோ. ஸங்கா²தி³த்வாதி க³லபி³லங் அப்பவேஸெத்வா த³ந்தேஹி ஸங்சுண்ணியந்தீ கா²தி³த்வா. அஜ்ஜோ²ஹரதி பரக³லங் கரோதி.

    2131. Tadeva vakkhati ‘‘dve tayo’’tiādinā. Saddhinti ekato. Saṅkhāditvāti galabilaṃ appavesetvā dantehi saṃcuṇṇiyantī khāditvā. Ajjhoharati paragalaṃ karoti.

    2132. தத்தா²தி தஸ்மிங் ப⁴ண்டி³கலஸுணே. ‘‘மிஞ்ஜானங் க³ணனாயா’’தி இமினா அஜ்ஜோ²ஹாரபயோக³க³ணனாயேவ தீ³பிதா. யதா²ஹ ‘‘பி⁴ந்தி³த்வா ஏகேகங் மிஞ்ஜங் கா²த³ந்தியா பன பயோக³க³ணனாய பாசித்தியானீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 795).

    2132.Tatthāti tasmiṃ bhaṇḍikalasuṇe. ‘‘Miñjānaṃ gaṇanāyā’’ti iminā ajjhohārapayogagaṇanāyeva dīpitā. Yathāha ‘‘bhinditvā ekekaṃ miñjaṃ khādantiyā pana payogagaṇanāya pācittiyānī’’ti (pāci. aṭṭha. 795).

    2133. ஸபா⁴வதோ வட்டந்தேவாதி யோஜனா.

    2133. Sabhāvato vaṭṭantevāti yojanā.

    2135. யதா²வுத்தபலண்டு³காதீ³னங் நானத்தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஏகா மிஞ்ஜா’’திஆதி³. இத⁴ மிஞ்ஜானங் வஸேனேவ நானத்தங் த³ஸ்ஸிதங். அட்ட²கதா²யங் பன வண்ணவஸேனாபி. யதா²ஹ ‘‘பலண்டு³கோ பண்டு³வண்ணோ ஹோதி. ப⁴ஞ்ஜனகோ லோஹிதவண்ணோ. ஹரிதகோ ஹரிதபண்ணவண்ணோ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 797).

    2135. Yathāvuttapalaṇḍukādīnaṃ nānattaṃ dassetumāha ‘‘ekā miñjā’’tiādi. Idha miñjānaṃ vaseneva nānattaṃ dassitaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana vaṇṇavasenāpi. Yathāha ‘‘palaṇḍuko paṇḍuvaṇṇo hoti. Bhañjanako lohitavaṇṇo. Haritako haritapaṇṇavaṇṇo’’ti (pāci. aṭṭha. 797).

    2136. ‘‘ஸாளவே உத்தரிப⁴ங்க³கே’’தி பத³ச்சே²தோ³. ‘‘ப³த³ரஸாளவாதீ³ஸூ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 797) அட்ட²கதா²வசனதோ எத்த² ப³த³ர-ஸத்³தோ³ ஸேஸோ. ப³த³ரஸாளவங் நாம ப³த³ரப²லானி ஸுக்கா²பெத்வா சுண்ணெத்வா காதப்³பா³ கா²த³னீயவிகதி. உம்மத்திகாதீ³னந்தி எத்த² ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஆதி³கம்மிகா க³ஹிதா. யதா²ஹ ‘‘உம்மத்திகாய ஆதி³கம்மிகாயா’’தி (பாசி॰ 797).

    2136. ‘‘Sāḷave uttaribhaṅgake’’ti padacchedo. ‘‘Badarasāḷavādīsū’’ti (pāci. aṭṭha. 797) aṭṭhakathāvacanato ettha badara-saddo seso. Badarasāḷavaṃ nāma badaraphalāni sukkhāpetvā cuṇṇetvā kātabbā khādanīyavikati. Ummattikādīnanti ettha ādi-saddena ādikammikā gahitā. Yathāha ‘‘ummattikāya ādikammikāyā’’ti (pāci. 797).

    பட²மங்.

    Paṭhamaṃ.

    2137. ஸம்பா³தே⁴தி படிச்ச²ன்னோகாஸே. தஸ்ஸ விபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘உபகச்சே²ஸு முத்தஸ்ஸ கரணேபி வா’’தி.

    2137.Sambādheti paṭicchannokāse. Tassa vibhāgaṃ dassetumāha ‘‘upakacchesu muttassa karaṇepi vā’’ti.

    2138. அஸ்ஸா ததா² பாசித்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘ந லோமக³ணனாயா’’தி இமினா ‘‘பயோக³க³ணனாயா’’தி இத³மேவ ஸமத்த²யதி.

    2138. Assā tathā pācittīti sambandho. ‘‘Na lomagaṇanāyā’’ti iminā ‘‘payogagaṇanāyā’’ti idameva samatthayati.

    2139. ஆபா³தே⁴தி கண்டு³ஆதி³கே ரோகே³. யதா²ஹ – ‘‘ஆபா³த⁴பச்சயாதி கண்டு³கச்சு²ஆதி³ஆபா³த⁴பச்சயா’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 801). மக்³க³ஸங்விதா⁴னஸமா மதாதி பி⁴க்கு²னியா ஸங்விதா⁴ய ஏகத்³தா⁴னஸிக்கா²பதே³ன ஸதி³ஸா மதா ஞாதாதி அத்தோ².

    2139.Ābādheti kaṇḍuādike roge. Yathāha – ‘‘ābādhapaccayāti kaṇḍukacchuādiābādhapaccayā’’ti (pāci. aṭṭha. 801). Maggasaṃvidhānasamā matāti bhikkhuniyā saṃvidhāya ekaddhānasikkhāpadena sadisā matā ñātāti attho.

    து³தியங்.

    Dutiyaṃ.

    2140. பது³மஸ்ஸ வா புண்ட³ரீகஸ்ஸ வா அந்தமஸோ கேஸரேனாபி காமராகே³ன முத்தகரணஸ்ஸ தலகா⁴தனே முத்தகரணம்பி பஹாரதா³னே பாசித்தி ஹோதீதி யோஜனா. கேஸரேனாபீதி அபி-ஸத்³தே³ன மஹாபது³மபண்ணேஹி வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி தீ³பேதி. யதா²ஹ – ‘‘அந்தமஸோ உப்பலபத்தேனாபீதி எத்த² பத்தங் தாவ மஹந்தங், கேஸரேனாபி பஹாரங் தெ³ந்தியா ஆபத்தியேவா’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 803).

    2140. Padumassa vā puṇḍarīkassa vā antamaso kesarenāpi kāmarāgena muttakaraṇassa talaghātane muttakaraṇampi pahāradāne pācitti hotīti yojanā. Kesarenāpīti api-saddena mahāpadumapaṇṇehi vattabbameva natthīti dīpeti. Yathāha – ‘‘antamaso uppalapattenāpīti ettha pattaṃ tāva mahantaṃ, kesarenāpi pahāraṃ dentiyā āpattiyevā’’ti (pāci. aṭṭha. 803).

    2141. தத்தா²தி தஸ்மிங் முத்தகரணதலே.

    2141.Tatthāti tasmiṃ muttakaraṇatale.

    ததியங்.

    Tatiyaṃ.

    2142. யா பன பி⁴க்கு²னீ காமராக³பரேதா காமராகே³ன பீளிதா அத்தனோ ப்³யஞ்ஜனே முத்தபதே² உப்பலபத்தம்பி பவேஸேதி, ந வட்டதி பாசித்தி ஹோதீதி யோஜனா. பி-ஸத்³தே³ன ‘‘கேஸரமத்தம்பி பன பவேஸெந்தியா ஆபத்தியேவா’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 812) அட்ட²கதா² உல்லிங்கி³தா.

    2142. Yā pana bhikkhunī kāmarāgaparetā kāmarāgena pīḷitā attano byañjane muttapathe uppalapattampi paveseti, na vaṭṭati pācitti hotīti yojanā. Pi-saddena ‘‘kesaramattampi pana pavesentiyā āpattiyevā’’ti (pāci. aṭṭha. 812) aṭṭhakathā ulliṅgitā.

    2143-4. யத்³யேவங் ‘‘ஜதுமட்ட²கே பாசித்திய’’ந்தி கஸ்மா வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘இத³ங்…பே॰… ஜதுமட்ட²க’’ந்தி. இத³ங் ஜதுமட்ட²கங் வத்து²வஸேனேவ வுத்தந்தி ‘‘அத² கோ² ஸா பி⁴க்கு²னீ ஜதுமட்ட²கங் ஆதி³யித்வா தோ⁴விதுங் விஸ்ஸரித்வா ஏகமந்தங் ச²ட்³டே³ஸி. பி⁴க்கு²னியோ மக்கி²காஹி ஸம்பரிகிண்ணங் பஸ்ஸித்வா ஏவமாஹங்ஸு ‘கஸ்ஸித³ங் கம்ம’ந்தி. ஸா ஏவமாஹ ‘மய்ஹித³ங் கம்ம’ந்தி. யா தா பி⁴க்கு²னியோ அப்பிச்சா², தா உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி ‘கத²ஞ்ஹி நாம பி⁴க்கு²னீ ஜதுமட்ட²கங் ஆதி³யிஸ்ஸதீ’’தி (பாசி॰ 806) ஆக³தவத்து²வஸேனேவ வுத்தங், ந தங் வினா அஞ்ஞஸ்ஸ வட்டகஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோதி அதி⁴ப்பாயோ. ஜதுமட்ட²கங் நாம ஜதுனா கதோ மட்ட²த³ண்ட³கோ.

    2143-4. Yadyevaṃ ‘‘jatumaṭṭhake pācittiya’’nti kasmā vuttanti āha ‘‘idaṃ…pe… jatumaṭṭhaka’’nti. Idaṃ jatumaṭṭhakaṃ vatthuvaseneva vuttanti ‘‘atha kho sā bhikkhunī jatumaṭṭhakaṃ ādiyitvā dhovituṃ vissaritvā ekamantaṃ chaḍḍesi. Bhikkhuniyo makkhikāhi samparikiṇṇaṃ passitvā evamāhaṃsu ‘kassidaṃ kamma’nti. Sā evamāha ‘mayhidaṃ kamma’nti. Yā tā bhikkhuniyo appicchā, tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti ‘kathañhi nāma bhikkhunī jatumaṭṭhakaṃ ādiyissatī’’ti (pāci. 806) āgatavatthuvaseneva vuttaṃ, na taṃ vinā aññassa vaṭṭakassa sambhavatoti adhippāyo. Jatumaṭṭhakaṃ nāma jatunā kato maṭṭhadaṇḍako.

    த³ண்ட³ந்தி எத்த² ‘‘யங் கிஞ்சீ’’தி ஸேஸோ. யதா²ஹ ‘‘அந்தமஸோ உப்பலபத்தம்பி முத்தகரணங் பவேஸேதீ’’தி (பாசி॰ 808). ஏதம்பி ச அதிமஹந்தங், கேஸரமத்தம்பி பன பவேஸெந்தியா ஆபத்தி ஏவ. ஏளாலுகந்தி கக்காரிப²லங் வா. தஸ்மிந்தி அத்தனோ முத்தகரணே.

    Daṇḍanti ettha ‘‘yaṃ kiñcī’’ti seso. Yathāha ‘‘antamaso uppalapattampi muttakaraṇaṃ pavesetī’’ti (pāci. 808). Etampi ca atimahantaṃ, kesaramattampi pana pavesentiyā āpatti eva. Eḷālukanti kakkāriphalaṃ vā. Tasminti attano muttakaraṇe.

    2145. ஆபா³த⁴பச்சயாதி முத்தகரணப்பதே³ஸே ஜாதவணாதி³ம்ஹி வணட்டா²னநிருபனாதி³பச்சயா.

    2145.Ābādhapaccayāti muttakaraṇappadese jātavaṇādimhi vaṇaṭṭhānanirupanādipaccayā.

    சதுத்த²ங்.

    Catutthaṃ.

    2146. அக்³க³பப்³ப³த்³வயாதி⁴கந்தி அக்³க³பப்³ப³த்³வயதோ கேஸக்³க³மத்தம்பி அதி⁴கங். யதா²ஹ ‘‘அந்தமஸோ கேஸக்³க³மத்தம்பி அதிக்காமேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸா’’தி (பாசி॰ 812). த³கஸுத்³தி⁴ங் கரொந்தியாதி முத்தகரணட்டா²னே தோ⁴வனங் கரொந்தியா. யதா²ஹ ‘‘உத³கஸுத்³தி⁴கங் நாம முத்தகரணஸ்ஸ தோ⁴வனா வுச்சதீ’’தி (பாசி॰ 812).

    2146.Aggapabbadvayādhikanti aggapabbadvayato kesaggamattampi adhikaṃ. Yathāha ‘‘antamaso kesaggamattampi atikkāmeti, āpatti pācittiyassā’’ti (pāci. 812). Dakasuddhiṃ karontiyāti muttakaraṇaṭṭhāne dhovanaṃ karontiyā. Yathāha ‘‘udakasuddhikaṃ nāma muttakaraṇassa dhovanā vuccatī’’ti (pāci. 812).

    2147. ‘‘தீணீ’’தி இமினா ஏகங்கு³லியா பப்³ப³த்³வயஸ்ஸ பவேஸெத்வா தோ⁴வனே தோ³ஸாபா⁴வங் தீ³பேதி. தீ³க⁴தோதி அங்கு³லியா தீ³க⁴தோ. தீணி பப்³பா³னி க³ம்பீ⁴ரதோ முத்தகரணே பவேஸெத்வா உத³கஸுத்³தி⁴ங் ஆதி³யந்தியா பாசித்தியங் ப⁴வேதி யோஜனா.

    2147.‘‘Tīṇī’’ti iminā ekaṅguliyā pabbadvayassa pavesetvā dhovane dosābhāvaṃ dīpeti. Dīghatoti aṅguliyā dīghato. Tīṇi pabbāni gambhīrato muttakaraṇe pavesetvā udakasuddhiṃ ādiyantiyā pācittiyaṃ bhaveti yojanā.

    2148. திஸ்ஸோ, சதஸ்ஸோ வா அங்கு³லியோ ஏகதோ கத்வா வித்தா²ரேன பவேஸனே ஏகபப்³பே³பி பவிட்டே² ‘‘த்³வங்கு³லபப்³ப³பரம’’ந்தி நியமிதப்பமாணாதிக்கமதோ ஆஹ ‘‘ஏகபப்³ப³ம்பி யா பனா’’தி. யா பன பி⁴க்கு²னீ சதுன்னங் வாபி அங்கு³லீனங் திஸ்ஸன்னங் வாபி அங்கு³லீனங் ஏகபப்³ப³ம்பி வித்தா²ரதோ பவேஸேதி, தஸ்ஸா பாசித்தியங் ஸியாதி யோஜனா.

    2148. Tisso, catasso vā aṅguliyo ekato katvā vitthārena pavesane ekapabbepi paviṭṭhe ‘‘dvaṅgulapabbaparama’’nti niyamitappamāṇātikkamato āha ‘‘ekapabbampi yā panā’’ti. Yā pana bhikkhunī catunnaṃ vāpi aṅgulīnaṃ tissannaṃ vāpi aṅgulīnaṃ ekapabbampi vitthārato paveseti, tassā pācittiyaṃ siyāti yojanā.

    2149. இதீதி ஏவங். ஸப்³ப³ப்பகாரேனாதி க³ம்பீ⁴ரபவேஸனாதி³னா ஸப்³பே³ன பகாரேன. அபி⁴ப்³யத்ததரங் கத்வாதி ஸுபாகடதரங் கத்வா. அயமத்தோ²தி ‘‘ஏகிஸ்ஸங்கு³லியா தீணீ’’திஆதி³னா வுத்தோ அயமத்தோ².

    2149.Itīti evaṃ. Sabbappakārenāti gambhīrapavesanādinā sabbena pakārena. Abhibyattataraṃ katvāti supākaṭataraṃ katvā. Ayamatthoti ‘‘ekissaṅguliyā tīṇī’’tiādinā vutto ayamattho.

    2150. த்³வங்கு³லபப்³பே³ தோ³ஸோ நத்தீ²தி யோஜனா. உத³கஸுத்³தி⁴பச்சயே பன ஸதிபி ப²ஸ்ஸஸாதி³யனே யதா²வுத்தபரிச்சே²தே³ அனாபத்தி. அதி⁴கம்பீதி த்³வங்கு³லபப்³ப³தோ அதி⁴கம்பி. உத³கஸுத்³தி⁴ங் கரொந்தியா தோ³ஸோ நத்தீ²தி யோஜனா.

    2150. Dvaṅgulapabbe doso natthīti yojanā. Udakasuddhipaccaye pana satipi phassasādiyane yathāvuttaparicchede anāpatti. Adhikampīti dvaṅgulapabbato adhikampi. Udakasuddhiṃ karontiyā doso natthīti yojanā.

    2151. ததா² உத³கஸுத்³தி⁴ங் கரொந்தீனங் உம்மத்திகாதீ³னங் அனாபத்தி பகாஸிதாதி யோஜனா.

    2151. Tathā udakasuddhiṃ karontīnaṃ ummattikādīnaṃ anāpatti pakāsitāti yojanā.

    பஞ்சமங்.

    Pañcamaṃ.

    2152. பு⁴ஞ்ஜதோ பன பி⁴க்கு²ஸ்ஸாதி பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரங் பு⁴ஞ்ஜதோ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ. யதா²ஹ ‘‘பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸாதி பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸா’’தி (பாசி॰ 817). பானீயங் வா விதூ⁴பனங் வாதி வக்க²மானங் பானீயங், பீ³ஜனீயஞ்ச. உபதிட்டெ²ய்யாதி ‘‘ஹத்த²பாஸே திட்ட²தீ’’தி (பாசி॰ 817) வசனதோ எத்த² உப-ஸத்³தோ³ ஹத்த²பாஸஸங்கா²தங் ஸமீபங் வத³தீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    2152.Bhuñjato pana bhikkhussāti pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ bhuñjato bhikkhussa. Yathāha ‘‘bhuñjantassāti pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ bhojanaṃ bhuñjantassā’’ti (pāci. 817). Pānīyaṃ vā vidhūpanaṃti vakkhamānaṃ pānīyaṃ, bījanīyañca. Upatiṭṭheyyāti ‘‘hatthapāse tiṭṭhatī’’ti (pāci. 817) vacanato ettha upa-saddo hatthapāsasaṅkhātaṃ samīpaṃ vadatīti veditabbaṃ.

    2153. வத்த²கோணாதி³ யா காசி ‘‘பீ³ஜனீ’’தி வுச்சதீதி யோஜனா, இமினா ‘‘பீ³ஜனிகிச்சங் ஸம்பாதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி அதி⁴ட்டா²ய க³ஹிதசீவரகோணப்பகாரங் யங் கிஞ்சி ‘‘பீ³ஜனீ’’தி வுச்சதீதி அத்தோ².

    2153. Vatthakoṇādi yā kāci ‘‘bījanī’’ti vuccatīti yojanā, iminā ‘‘bījanikiccaṃ sampādessāmī’’ti adhiṭṭhāya gahitacīvarakoṇappakāraṃ yaṃ kiñci ‘‘bījanī’’ti vuccatīti attho.

    2154. ‘‘அத² கோ² ஸா பி⁴க்கு²னீ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பானீயேன ச விதூ⁴பனேன ச உபதிட்டி²த்வா அச்சாவத³தி. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² தங் பி⁴க்கு²னிங் அபஸாதே³தி ‘மா, ப⁴கி³னி, ஏவரூபங் அகாஸி, நேதங் கப்பதீ’தி. ‘புப்³பே³ மங் த்வங் ஏவஞ்ச ஏவஞ்ச கரோஸி, இதா³னி எத்தகங் ந ஸஹஸீ’தி பானீயதா²லகங் மத்த²கே ஆஸும்பி⁴த்வா விதூ⁴பனேன பஹாரங் அதா³ஸீ’’தி (பாசி॰ 815) இமஸ்மிங் வத்து²ம்ஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஆரோசிதே ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பஹாரங் த³ஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி (பாசி॰ 815) வத்வா ‘‘யா பன பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பானீயேன வா விதூ⁴பனேன வா உபதிட்டெ²ய்ய, பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 816) வுத்தத்தா பஹாரபச்சயா நு கோ²தி ஆஸங்கங் நிவத்தேதுமாஹ ‘‘ஹத்த²பாஸே இத⁴ டா²னபச்சயாபத்தி தீ³பிதா’’தி. எத்த² ச ஆஸும்பி⁴த்வாதி பாதெத்வா. இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னியா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பஹாரோ தா³தப்³போ³. யா த³தெ³ய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (சூளவ॰ 420) பி⁴க்கு²னிக்க²ந்த⁴கே வுத்தங் க³ஹெத்வா ஆஹ ‘‘பஹாரபச்சயா வுத்தங், க²ந்த⁴கே து³க்கடங் விஸு’’ந்தி. இமினா வுத்தஸ்ஸேவத்த²ஸ்ஸ காரணங் த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி.

    2154. ‘‘Atha kho sā bhikkhunī tassa bhikkhuno bhuñjantassa pānīyena ca vidhūpanena ca upatiṭṭhitvā accāvadati. Atha kho so bhikkhu taṃ bhikkhuniṃ apasādeti ‘mā, bhagini, evarūpaṃ akāsi, netaṃ kappatī’ti. ‘Pubbe maṃ tvaṃ evañca evañca karosi, idāni ettakaṃ na sahasī’ti pānīyathālakaṃ matthake āsumbhitvā vidhūpanena pahāraṃ adāsī’’ti (pāci. 815) imasmiṃ vatthumhi bhikkhūhi ārocite ‘‘kathañhi nāma, bhikkhave, bhikkhunī bhikkhussa pahāraṃ dassatī’’tiādīni (pāci. 815) vatvā ‘‘yā pana bhikkhunī bhikkhussa bhuñjantassa pānīyena vā vidhūpanena vā upatiṭṭheyya, pācittiya’’nti (pāci. 816) vuttattā pahārapaccayā nu khoti āsaṅkaṃ nivattetumāha ‘‘hatthapāse idha ṭhānapaccayāpatti dīpitā’’ti. Ettha ca āsumbhitvāti pātetvā. Idhāti imasmiṃ sikkhāpade. ‘‘Na, bhikkhave, bhikkhuniyā bhikkhussa pahāro dātabbo. Yā dadeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 420) bhikkhunikkhandhake vuttaṃ gahetvā āha ‘‘pahārapaccayā vuttaṃ, khandhake dukkaṭaṃ visu’’nti. Iminā vuttassevatthassa kāraṇaṃ dassitaṃ hoti.

    2155. ஹத்த²பாஸங் ஜஹித்வாதி எத்த² ‘‘போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதோ’’தி ச கா²த³னங் கா²த³தோதி எத்த² ‘‘ஹத்த²பாஸே’’தி ச வத்தப்³ப³ங் . போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதோ ஹத்த²பாஸங் ஜஹித்வா உபதிட்ட²ந்தியா வா கா²த³னங் கா²த³தோ ஹத்த²பாஸே உபதிட்ட²ந்தியா வா ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடந்தி யோஜனா.

    2155.Hatthapāsaṃ jahitvāti ettha ‘‘bhojanaṃ bhuñjato’’ti ca khādanaṃ khādatoti ettha ‘‘hatthapāse’’ti ca vattabbaṃ . Bhojanaṃ bhuñjato hatthapāsaṃ jahitvā upatiṭṭhantiyā vā khādanaṃ khādato hatthapāse upatiṭṭhantiyā vā hoti āpatti dukkaṭanti yojanā.

    2156. தே³தீதி பானீயங் வா ஸூபாதி³ங் வா ‘‘இமங் பிவத², இமினா பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி தே³தி. தாலவண்டங் ‘‘இமினா பீ³ஜந்தா பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி தே³தி. தா³பேதீதி அஞ்ஞேன உப⁴யம்பி தா³பேதி. இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் ஸமுட்டா²னதோ ஏளகலோமேன ஸமங் மதந்தி யோஜனா.

    2156.Detīti pānīyaṃ vā sūpādiṃ vā ‘‘imaṃ pivatha, iminā bhuñjathā’’ti deti. Tālavaṇṭaṃ ‘‘iminā bījantā bhuñjathā’’ti deti. Dāpetīti aññena ubhayampi dāpeti. Idaṃ sikkhāpadaṃ samuṭṭhānato eḷakalomena samaṃ matanti yojanā.

    ச²ட்ட²ங்.

    Chaṭṭhaṃ.

    2157. விஞ்ஞத்வாதி ஸயங் விஞ்ஞத்வா, அஞ்ஞாய வா விஞ்ஞாபெத்வா. ‘‘விஞ்ஞத்வா வா விஞ்ஞாபெத்வா வா’’தி (பாசி॰ 821) ஹி ஸிக்கா²பத³ங். ஆமகங் த⁴ஞ்ஞந்தி அபக்கங் அப⁴ட்ட²ங் ஸாலிஆதி³கங் ஸத்தவித⁴ங் த⁴ஞ்ஞங். யதா²ஹ – ‘‘ஆமகத⁴ஞ்ஞங் நாம ஸாலி வீஹி யவோ கோ³து⁴மோ கங்கு³ வரகோ குத்³ரூஸகோ’’தி (பாசி॰ 822). கொட்டெத்வாதி முஸலேஹி கொட்டெத்வா. யதி³ பரிபு⁴ஞ்ஜதீதி யோஜனா.

    2157.Viññatvāti sayaṃ viññatvā, aññāya vā viññāpetvā. ‘‘Viññatvā vā viññāpetvā vā’’ti (pāci. 821) hi sikkhāpadaṃ. Āmakaṃ dhaññanti apakkaṃ abhaṭṭhaṃ sāliādikaṃ sattavidhaṃ dhaññaṃ. Yathāha – ‘‘āmakadhaññaṃ nāma sāli vīhi yavo godhumo kaṅgu varako kudrūsako’’ti (pāci. 822). Koṭṭetvāti musalehi koṭṭetvā. Yadi paribhuñjatīti yojanā.

    2158-60. ‘‘பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீதி படிக்³க³ண்ஹாதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி இத³ங் பயோக³து³க்கடங் நாம, தஸ்மா ந கேவலங் படிக்³க³ஹணேயேவ து³க்கடங் ஹோதீ’’திஆதி³னா (பாசி॰ அட்ட²॰ 822) அட்ட²கதா²க³தங் விபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ந கேவலங் து த⁴ஞ்ஞான’’ந்திஆதி³. பனாதி அபி-ஸத்³த³த்தே², ஸுக்கா²பனேபீதி அத்தோ². ப⁴ஜ்ஜனத்தா²யாதி எத்த² ‘‘வத்³த³லிதி³வஸே’’தி ஸேஸோ. ‘‘கபல்லஸஜ்ஜனே உத்³த⁴னஸஜ்ஜனே’’தி பச்சேகங் யோஜேதப்³ப³ங். த³ப்³பி³ஸஜ்ஜனேதி கடச்சு²ஸம்பாத³னே. தத்த² கபல்லகே த⁴ஞ்ஞபக்கி²பனேதி யோஜனா. ‘‘க⁴ட்டனகொட்டனே’’தி வத்தப்³பே³ கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன ந-காரலோபங் கத்வா ‘‘க⁴ட்டகொட்டனே’’தி வுத்தங்.

    2158-60. ‘‘Bhuñjissāmīti paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassāti idaṃ payogadukkaṭaṃ nāma, tasmā na kevalaṃ paṭiggahaṇeyeva dukkaṭaṃ hotī’’tiādinā (pāci. aṭṭha. 822) aṭṭhakathāgataṃ vibhāgaṃ dassetumāha ‘‘na kevalaṃ tu dhaññāna’’ntiādi. Panāti api-saddatthe, sukkhāpanepīti attho. Bhajjanatthāyāti ettha ‘‘vaddalidivase’’ti seso. ‘‘Kapallasajjane uddhanasajjane’’ti paccekaṃ yojetabbaṃ. Dabbisajjaneti kaṭacchusampādane. Tattha kapallake dhaññapakkhipaneti yojanā. ‘‘Ghaṭṭanakoṭṭane’’ti vattabbe gāthābandhavasena na-kāralopaṃ katvā ‘‘ghaṭṭakoṭṭane’’ti vuttaṃ.

    2161-3. பமாண-ஸத்³த³ஸ்ஸ ஆவத்தலிங்க³ஸங்க்²யத்தா ஆஹ ‘‘போ⁴ஜனஞ்சேவ விஞ்ஞத்திபமாண’’ந்தி . ஆவத்தலிங்க³ஸங்க்²யத்தங் நாம நியதலிங்கே³கத்தப³ஹுத்தங். ததா² ஹெத்த² பமாண-ஸத்³தோ³ நியதனபுங்ஸகலிங்கே³ நியதேகத்தங் வுச்சதி. எத்த² இமஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ போ⁴ஜனஞ்சேவ விஞ்ஞத்தி சாதி இத³ங் த்³வயங் ஹி யஸ்மா பமாணங், தஸ்மா ஸயங் விஞ்ஞத்வா வா அஞ்ஞதோ ப⁴ஜ்ஜனாதீ³னி காராபெத்வா வா அஞ்ஞாய பன விஞ்ஞாபெத்வா ஸயங் ப⁴ஜ்ஜனாதீ³னி கத்வா வா யா பன பி⁴க்கு²னீ அஜ்ஜோ²ஹரதி, தஸ்ஸா அஜ்ஜோ²ஹாரபயோகே³ஸு பாசித்தியோ ஸியுந்தி யோஜனா.

    2161-3. Pamāṇa-saddassa āvattaliṅgasaṅkhyattā āha ‘‘bhojanañceva viññattipamāṇa’’nti . Āvattaliṅgasaṅkhyattaṃ nāma niyataliṅgekattabahuttaṃ. Tathā hettha pamāṇa-saddo niyatanapuṃsakaliṅge niyatekattaṃ vuccati. Ettha imasmiṃ sikkhāpade bhojanañceva viññatti cāti idaṃ dvayaṃ hi yasmā pamāṇaṃ, tasmā sayaṃ viññatvā vā aññato bhajjanādīni kārāpetvā vā aññāya pana viññāpetvā sayaṃ bhajjanādīni katvā vā yā pana bhikkhunī ajjhoharati, tassā ajjhohārapayogesu pācittiyo siyunti yojanā.

    மஹாபச்சரியங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 823) வுத்தங் வினிச்ச²யங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘மாதரங் வா’’திஆதி³. மாதரங் வாபி யாசித்வாதி எத்த² வா-ஸத்³தோ³ அத்த²ந்தரவிகப்பனே. பி-ஸத்³தோ³ ஸம்பா⁴வனே. மாதரங் வா பிதரங் வா அஞ்ஞங் வா ஞாதகங் வா பவாரிதங் வா ஆமகத⁴ஞ்ஞங் யாசித்வா வா அஞ்ஞாய காராபெத்வா வா யா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, தஸ்ஸா பாசித்தீதி யோஜனா.

    Mahāpaccariyaṃ (pāci. aṭṭha. 823) vuttaṃ vinicchayaṃ dassetumāha ‘‘mātaraṃ vā’’tiādi. Mātaraṃ vāpi yācitvāti ettha -saddo atthantaravikappane. Pi-saddo sambhāvane. Mātaraṃ vā pitaraṃ vā aññaṃ vā ñātakaṃ vā pavāritaṃ vā āmakadhaññaṃ yācitvā vā aññāya kārāpetvā vā yā paribhuñjati, tassā pācittīti yojanā.

    2164. அவிஞ்ஞத்தியா லத்³த⁴ங் ஸயங் வா ப⁴ஜ்ஜனாதீ³னி கத்வா வா அஞ்ஞாய காராபெத்வா வா யா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, தஸ்ஸா து³க்கடந்தி யோஜனா.

    2164. Aviññattiyā laddhaṃ sayaṃ vā bhajjanādīni katvā vā aññāya kārāpetvā vā yā paribhuñjati, tassā dukkaṭanti yojanā.

    2165. அஞ்ஞாய பன விஞ்ஞத்தியா லத்³த⁴ங் தாய காராபெத்வாபி ஸயங் கத்வா வா அஜ்ஜோ²ஹரந்தியா ததா² ஆபத்தி து³க்கடந்தி யோஜனா. இத³ஞ்ச மஹாபச்சரியாக³தனயங் க³ஹெத்வா வுத்தங். மஹாஅட்ட²கதா²யங் பன ‘‘அஞ்ஞாய விஞ்ஞத்தங் பு⁴ஞ்ஜந்தியா து³க்கட’’ந்தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 822) வுத்தத்தா விஞ்ஞத்தியாபி அஞ்ஞாய லத்³த⁴ங் ஆமகங் த⁴ஞ்ஞங் தாய காராபெத்வா வா ஸயங் கத்வா வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸாபி து³க்கடமேவ வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    2165. Aññāya pana viññattiyā laddhaṃ tāya kārāpetvāpi sayaṃ katvā vā ajjhoharantiyā tathā āpatti dukkaṭanti yojanā. Idañca mahāpaccariyāgatanayaṃ gahetvā vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘aññāya viññattaṃ bhuñjantiyā dukkaṭa’’nti (pāci. aṭṭha. 822) vuttattā viññattiyāpi aññāya laddhaṃ āmakaṃ dhaññaṃ tāya kārāpetvā vā sayaṃ katvā vā paribhuñjantassāpi dukkaṭameva vuttanti veditabbaṃ.

    2166-7. ஸேத³கம்மாதி³அத்தா²யாதி வாதரோகா³தி³னா ஆதுரானங் ஸேத³னாதி³படிகாரத்தா²ய. இத⁴ ‘‘அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதட்டா²னேபீ’’தி ஸேஸோ. பி⁴க்கூ²னம்பி ஏஸேவ நயோ. ட²பெத்வா ஸத்த த⁴ஞ்ஞானி ஞாதகபவாரிதட்டா²னே ஸேஸவிஞ்ஞத்தியாபி அனாபத்தீதி ஞாதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ஸேஸவிஞ்ஞத்தியாதி முக்³க³மாஸஅலாபு³கும்ப⁴ண்ட³காதீ³னங் வுத்தத⁴ஞ்ஞாவஸேஸானங் விஞ்ஞத்தியா.

    2166-7.Sedakammādiatthāyāti vātarogādinā āturānaṃ sedanādipaṭikāratthāya. Idha ‘‘aññātakaappavāritaṭṭhānepī’’ti seso. Bhikkhūnampi eseva nayo. Ṭhapetvā satta dhaññāni ñātakapavāritaṭṭhāne sesaviññattiyāpi anāpattīti ñātabbanti yojanā. Sesaviññattiyāti muggamāsaalābukumbhaṇḍakādīnaṃ vuttadhaññāvasesānaṃ viññattiyā.

    ஸாலிஆதீ³னங் ஸத்தன்னங் த⁴ஞ்ஞானங் து³க்கடஸ்ஸ வுத்தத்தா, அனாமாஸத்தா ச ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ந வட்டந்தீதி த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஞாதகானம்பீ’’திஆதி³.

    Sāliādīnaṃ sattannaṃ dhaññānaṃ dukkaṭassa vuttattā, anāmāsattā ca sabbena sabbaṃ na vaṭṭantīti dassetumāha ‘‘ñātakānampī’’tiādi.

    2168. லத்³த⁴ந்தி லப்³ப⁴மானங். நவகம்மேஸூதி நவகம்மத்தா²ய, நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மங். எத்த² ‘‘ஸம்படிச்சி²து’’ந்தி ஸேஸோ. ‘‘அவிஞ்ஞத்தியா லப்³ப⁴மானங் பன நவகம்மத்தா²ய ஸம்படிச்சி²துங் வட்டதீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 823) மஹாபச்சரியங் வுத்தங்.

    2168.Laddhanti labbhamānaṃ. Navakammesūti navakammatthāya, nimittatthe bhummaṃ. Ettha ‘‘sampaṭicchitu’’nti seso. ‘‘Aviññattiyā labbhamānaṃ pana navakammatthāya sampaṭicchituṃ vaṭṭatī’’ti (pāci. aṭṭha. 823) mahāpaccariyaṃ vuttaṃ.

    ஸத்தமங்.

    Sattamaṃ.

    2169. ஸங்காரந்தி கசவரங். விகா⁴ஸகங் வாதி உச்சி²ட்ட²கமச்ச²கண்டகமங்ஸட்டி²சலகமுக²தோ⁴வனாதி³கங் யங் கிஞ்சி. ச²ட்³டெ³ய்ய வாதி எத்த² ‘‘ஸய’’ந்தி ஸேஸோ ‘‘ச²ட்³டா³பெய்ய பரேஹீ’’தி வக்க²மானத்தா. குட்டஸ்ஸ திரோ திரோகுட்டங், தஸ்மிங், குட்டஸ்ஸ பரபா⁴கே³தி அத்தோ². ‘‘பாகாரேபி அயங் நயோ’’தி வக்க²மானத்தா குட்டந்தி வா ப்³யதிரித்தா பி⁴த்தி க³ஹேதப்³பா³.

    2169.Saṅkāranti kacavaraṃ. Vighāsakaṃ vāti ucchiṭṭhakamacchakaṇṭakamaṃsaṭṭhicalakamukhadhovanādikaṃ yaṃ kiñci. Chaḍḍeyya vāti ettha ‘‘saya’’nti seso ‘‘chaḍḍāpeyya parehī’’ti vakkhamānattā. Kuṭṭassa tiro tirokuṭṭaṃ, tasmiṃ, kuṭṭassa parabhāgeti attho. ‘‘Pākārepi ayaṃ nayo’’ti vakkhamānattā kuṭṭanti vā byatirittā bhitti gahetabbā.

    2171. ஏகாதி எத்த² ஆபத்தீதி ஸேஸோ. ‘‘தஸ்ஸா’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    2171.Ekāti ettha āpattīti seso. ‘‘Tassā’’ti iminā sambandho.

    2172. ச²ட்³ட³னேதி எத்த² பி-ஸத்³தோ³ லுத்தனித்³தி³ட்டோ². த³ந்தகட்ட²ஸ்ஸ ச²ட்³ட³னேபி பி⁴க்கு²னியா பாசித்தி பரிதீ³பிதாதி யோஜனா.

    2172.Chaḍḍaneti ettha pi-saddo luttaniddiṭṭho. Dantakaṭṭhassa chaḍḍanepi bhikkhuniyā pācitti paridīpitāti yojanā.

    2173-4. ஸப்³ப³த்தா²தி வுத்தப்பகாரேஸு ஸப்³பே³ஸு விகப்பேஸு. அனாபத்திவிஸயங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘அவலஞ்ஜேபீ’’திஆதி³. அவலஞ்ஜே டா²னே அனோலோகெத்வா ச²ட்³டெ³ந்தியாபி வா வலஞ்ஜே டா²னே ஓலோகெத்வாபி வா பன ச²ட்³டெ³ந்தியா அனாபத்தீதி யோஜனா. ச²ட்³ட³னங் க்ரியங். அனோலோகனங் அக்ரியங்.

    2173-4.Sabbatthāti vuttappakāresu sabbesu vikappesu. Anāpattivisayaṃ dassetumāha ‘‘avalañjepī’’tiādi. Avalañje ṭhāne anoloketvā chaḍḍentiyāpi vā valañje ṭhāne oloketvāpi vā pana chaḍḍentiyā anāpattīti yojanā. Chaḍḍanaṃ kriyaṃ. Anolokanaṃ akriyaṃ.

    அட்ட²மங்.

    Aṭṭhamaṃ.

    2175-6. யா பன பி⁴க்கு²னீ கெ²த்தே வா நாளிகேராதி³ஆராமே வா யத்த² கத்த²சி ரோபிமே ஹரிதட்டா²னே தானி விகா⁴ஸுச்சாரஸங்காரமுத்தஸங்கா²தானி சத்தாரி வத்தூ²னி ஸசே ஸயங் ச²ட்³டே³தி வா, ததா² பரே ச²ட்³டா³பேதி வா, தஸ்ஸா பி⁴க்கு²னியா ஆபத்திவினிச்ச²யோ வுத்தனயோ ‘‘ஏகேக’’மிச்சாதி³னா யதா²வுத்தபகாரோதி யோஜனா.

    2175-6. Yā pana bhikkhunī khette vā nāḷikerādiārāme vā yattha katthaci ropime haritaṭṭhāne tāni vighāsuccārasaṅkāramuttasaṅkhātāni cattāri vatthūni sace sayaṃ chaḍḍeti vā, tathā pare chaḍḍāpeti vā, tassā bhikkhuniyā āpattivinicchayo vuttanayo ‘‘ekeka’’miccādinā yathāvuttapakāroti yojanā.

    2177-8. யா பன பி⁴க்கு²னீ ஹரிதே கெ²த்தே நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜமானா வா ததா² ஹரிதே தத்த² கெ²த்தே உச்சு²ஆதீ³னி கா²த³ந்தி கா²த³மானா க³ச்ச²ந்தீ வா யதி³ உச்சி²ட்ட²ங் உத³கங் வா சலகாதி³ங் வா ச²ட்³டே³தி, தஸ்ஸா பாசித்தியங் ஹோதீதி யோஜனா. சலகங் நாம வமிகரங்.

    2177-8.Yā pana bhikkhunī harite khette nisīditvā bhuñjamānā vā tathā harite tattha khette ucchuādīni khādanti khādamānā gacchantī vā yadi ucchiṭṭhaṃ udakaṃ vā calakādiṃ vā chaḍḍeti, tassā pācittiyaṃ hotīti yojanā. Calakaṃ nāma vamikaraṃ.

    2179. தாதி³ஸே ஹரிதே டா²னே அந்தமஸோ மத்த²கசி²ன்னங் நாளிகேரம்பி ஜலங் பிவித்வா ச²ட்³டெ³ந்தியா ஆபத்தி ஸியாதி யோஜனா.

    2179.Tādise harite ṭhāne antamaso matthakachinnaṃ nāḷikerampi jalaṃ pivitvā chaḍḍentiyā āpatti siyāti yojanā.

    2180. ஸப்³பே³ஸந்தி பி⁴க்கு²பி⁴க்கு²னீனங்.

    2180.Sabbesanti bhikkhubhikkhunīnaṃ.

    2181. லாயிதம்பி கெ²த்தங் புன ரோஹணத்தா²ய மனுஸ்ஸா ரக்க²ந்தி சே, தத்த² தஸ்மிங் கெ²த்தே விகா⁴ஸுச்சாராதீ³னி ச²ட்³டெ³ந்தியா அஸ்ஸா பி⁴க்கு²னியா யதா²வத்து²கமேவ ஹி பாசித்தியமேவாதி யோஜனா. ‘‘அஸ்ஸா யதா²வத்து²க’’ந்தி இமினா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ து³க்கடந்தி வுத்தமேவ ஹோதி.

    2181. Lāyitampi khettaṃ puna rohaṇatthāya manussā rakkhanti ce, tattha tasmiṃ khette vighāsuccārādīni chaḍḍentiyā assā bhikkhuniyā yathāvatthukameva hi pācittiyamevāti yojanā. ‘‘Assā yathāvatthuka’’nti iminā bhikkhussa dukkaṭanti vuttameva hoti.

    2182. ச²ட்³டி³தே கெ²த்தேதி மனுஸ்ஸேஹி உத்³த⁴டஸஸ்ஸே கெ²த்தே. யதா²ஹ – ‘‘மனுஸ்ஸேஸு ஸஸ்ஸங் உத்³த⁴ரித்வா க³தேஸு ச²ட்³டி³தகெ²த்தங் நாம ஹோதி, தத்த² வட்டதீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 830). ஏவங் அகதேபி கெ²த்தே ஸாமிகே ஆபுச்சி²த்வா காதுங் வட்டதி. யதா²ஹ ‘‘ஸாமிகே அபலோகெத்வா ச²ட்³டே³தீ’’தி (பாசி॰ 832). இத⁴ கெ²த்தபாலகா, ஆராமாதி³கோ³பகா ச ஸாமிகா ஏவ. ஸங்க⁴ஸ்ஸ கெ²த்தே, ஆராமே ச ஸசே ‘‘தத்த² கசவரங் ந ச²ட்³டே³தப்³ப³’’ந்தி கதிகா நத்தி², பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ச²ட்³டே³துங் வட்டதி ஸங்க⁴பரியாபன்னத்தா, ந பி⁴க்கு²னீனங். தாஸங் பன பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ வுத்தனயேன ந வட்டதி, ந தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, ஏவங் ஸந்தேபி ஸாருப்பவஸேன காதப்³ப³ந்தி. ஸப்³ப³ந்தி உச்சாராதி³ சதுப்³பி³த⁴ங்.

    2182.Chaḍḍite khetteti manussehi uddhaṭasasse khette. Yathāha – ‘‘manussesu sassaṃ uddharitvā gatesu chaḍḍitakhettaṃ nāma hoti, tattha vaṭṭatī’’ti (pāci. aṭṭha. 830). Evaṃ akatepi khette sāmike āpucchitvā kātuṃ vaṭṭati. Yathāha ‘‘sāmike apaloketvā chaḍḍetī’’ti (pāci. 832). Idha khettapālakā, ārāmādigopakā ca sāmikā eva. Saṅghassa khette, ārāme ca sace ‘‘tattha kacavaraṃ na chaḍḍetabba’’nti katikā natthi, bhikkhussa chaḍḍetuṃ vaṭṭati saṅghapariyāpannattā, na bhikkhunīnaṃ. Tāsaṃ pana bhikkhusaṅghe vuttanayena na vaṭṭati, na tassa bhikkhussa, evaṃ santepi sāruppavasena kātabbanti. Sabbanti uccārādi catubbidhaṃ.

    நவமங்.

    Navamaṃ.

    2183. எத்த² ‘‘நச்சங் நாம யங் கிஞ்சி நச்சங். கீ³தங் நாம யங் கிஞ்சி கீ³தங். வாதி³தங் நாம யங் கிஞ்சி வாதி³த’’ந்தி (பாசி॰ 835) வசனதோ ‘‘யங் கிஞ்சீ’’தி ஸேஸோ. யா பன பி⁴க்கு²னீ யங் கிஞ்சி நச்சங் வா யங் கிஞ்சி கீ³தங் வா யங் கிஞ்சி வாதி³தங் வா த³ஸ்ஸனத்தா²ய க³ச்செ²ய்யாதி யோஜனா. தத்த² யங் கிஞ்சி நச்சந்தி நடாத³யோ வா நச்சந்து ஸொண்டா³ வா, அந்தமஸோ மோரஸுகமக்கடாத³யோபி, ஸப்³ப³ம்பேதங் நச்சமேவ. யங் கிஞ்சி கீ³தந்தி நடாதீ³னங் வா கீ³தங் ஹோது அரியானங் பரினிப்³பா³னகாலே ரதனத்தயகு³ணூபஸங்ஹிதங் ஸாது⁴கீளிதகீ³தங் வா அஸஞ்ஞதபி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மபா⁴ணககீ³தங் வா, ஸப்³ப³ம்பேதங் கீ³தமேவ. யங் கிஞ்சி வாதி³தந்தி க⁴னாதி³வாத³னீயப⁴ண்ட³வாதி³தங் வா ஹோது குடபே⁴ரிவாதி³தங் வா அந்தமஸோ உத³ரபே⁴ரிவாதி³தம்பி , ஸப்³ப³ம்பேதங் வாதி³தமேவ. ‘‘த³ஸ்ஸனஸவனத்தா²யா’’தி வத்தப்³பே³ விரூபேகஸேஸனயேன ‘‘த³ஸ்ஸனத்தா²யா’’தி வுத்தங். பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் யதா²ஸகங் விஸயஸ்ஸ ஆலோசனஸபா⁴வதாய வா ‘‘த³ஸ்ஸனத்தா²ய’’ இச்சேவ வுத்தங்.

    2183. Ettha ‘‘naccaṃ nāma yaṃ kiñci naccaṃ. Gītaṃ nāma yaṃ kiñci gītaṃ. Vāditaṃ nāma yaṃ kiñci vādita’’nti (pāci. 835) vacanato ‘‘yaṃ kiñcī’’ti seso. Yā pana bhikkhunī yaṃ kiñci naccaṃ vā yaṃ kiñci gītaṃ vā yaṃ kiñci vāditaṃ vā dassanatthāya gaccheyyāti yojanā. Tattha yaṃ kiñci naccanti naṭādayo vā naccantu soṇḍā vā, antamaso morasukamakkaṭādayopi, sabbampetaṃ naccameva. Yaṃ kiñci gītanti naṭādīnaṃ vā gītaṃ hotu ariyānaṃ parinibbānakāle ratanattayaguṇūpasaṃhitaṃ sādhukīḷitagītaṃ vā asaññatabhikkhūnaṃ dhammabhāṇakagītaṃ vā, sabbampetaṃ gītameva. Yaṃ kiñci vāditanti ghanādivādanīyabhaṇḍavāditaṃ vā hotu kuṭabherivāditaṃ vā antamaso udarabherivāditampi , sabbampetaṃ vāditameva. ‘‘Dassanasavanatthāyā’’ti vattabbe virūpekasesanayena ‘‘dassanatthāyā’’ti vuttaṃ. Pañcannaṃ viññāṇānaṃ yathāsakaṃ visayassa ālocanasabhāvatāya vā ‘‘dassanatthāya’’ icceva vuttaṃ.

    2184. புப்³ப³பயோக³து³க்கடேன ஸஹ பாசித்தியங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘த³ஸ்ஸனத்தா²ய நச்சஸ்ஸா’’திஆதி³. கீ³தஸ்ஸாதி எத்த² ‘‘வாதி³தஸ்ஸா’’தி பகரணதோ லப்³ப⁴தி.

    2184. Pubbapayogadukkaṭena saha pācittiyaṃ dassetumāha ‘‘dassanatthāya naccassā’’tiādi. Gītassāti ettha ‘‘vāditassā’’ti pakaraṇato labbhati.

    2185. ஏகபயோகே³னாதி ஏகதி³ஸாவலோகனபயோகே³ன. தேனேவ வக்க²தி ‘‘அஞ்ஞஸ்மிம்பி…பே॰… ஸியு’’ந்தி. பஸ்ஸதீதி எத்த² ‘‘நச்ச’’ந்தி ஸேஸோ. தேஸந்தி யேஸங் நச்சங் பஸ்ஸதி. பி-ஸத்³தே³ன வாதி³தம்பி ஸம்பிண்டே³தி. யதா²ஹ ‘‘தேஸங்யேவ கீ³தவாதி³தங் ஸுணாதி, ஏகமேவ பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 836).

    2185.Ekapayogenāti ekadisāvalokanapayogena. Teneva vakkhati ‘‘aññasmimpi…pe… siyu’’nti. Passatīti ettha ‘‘nacca’’nti seso. Tesanti yesaṃ naccaṃ passati. Pi-saddena vāditampi sampiṇḍeti. Yathāha ‘‘tesaṃyeva gītavāditaṃ suṇāti, ekameva pācittiya’’nti (pāci. aṭṭha. 836).

    2186. அஞ்ஞதோதி அஞ்ஞஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³.

    2186.Aññatoti aññasmiṃ disābhāge.

    2187. ‘‘விஸுங் பாசித்தியோ ஸியு’’ந்தி இத³மேவ பகாஸேதுமாஹ ‘‘பயோக³க³ணனாயெத்த², ஆபத்திக³ணனா ஸியா’’தி. எத்தா²தி இமஸ்மிங் நானாதி³ஸாபா⁴கே³. நச்சகீ³தவாதி³தானங் த³ஸ்ஸனஸவனே அட்ட²கதா²க³தங் வினிச்ச²யங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘நச்சிது’’ந்திஆதி³.

    2187. ‘‘Visuṃ pācittiyo siyu’’nti idameva pakāsetumāha ‘‘payogagaṇanāyettha, āpattigaṇanā siyā’’ti. Etthāti imasmiṃ nānādisābhāge. Naccagītavāditānaṃ dassanasavane aṭṭhakathāgataṃ vinicchayaṃ dassetumāha ‘‘naccitu’’ntiādi.

    2188. ‘‘நச்ச இதீ’’தி பத³ச்சே²தோ³, ‘‘நச்சாஹீ’’திபி பாடோ². உபட்டா²னந்தி பே⁴ரிஸத்³த³பூஜங். ஸம்படிச்சி²துந்தி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி அதி⁴வாஸேதுங். இமஸ்ஸ உபலக்க²ணவஸேன வுத்தத்தா நச்சகீ³தேபி ஏஸேவ நயோ.

    2188. ‘‘Nacca itī’’ti padacchedo, ‘‘naccāhī’’tipi pāṭho. Upaṭṭhānanti bherisaddapūjaṃ. Sampaṭicchitunti ‘‘sādhū’’ti adhivāsetuṃ. Imassa upalakkhaṇavasena vuttattā naccagītepi eseva nayo.

    2189-90. ஸப்³ப³த்தா²தி நச்சனாதீ³ஸு ஸப்³ப³த்த². உபட்டா²னங் கரோமாதி தும்ஹாகங் சேதியஸ்ஸ நச்சாதீ³ஹி உபஹாரங் கரோமாதி. உபட்டா²னங் பஸத்த²ந்தி உபட்டா²னகரணங் நாம ஸுந்த³ரந்தி.

    2189-90.Sabbatthāti naccanādīsu sabbattha. Upaṭṭhānaṃ karomāti tumhākaṃ cetiyassa naccādīhi upahāraṃ karomāti. Upaṭṭhānaṃ pasatthanti upaṭṭhānakaraṇaṃ nāma sundaranti.

    யா ஆராமேயேவ ச ட²த்வா பஸ்ஸதி வா ஸுணாதி வாதி யோஜனா, இத⁴ ‘‘அந்தராராமே வா’’திஆதி³ ஸேஸோ. ‘‘ஆராமே ட²த்வா அந்தராராமே வா ப³ஹிஆராமே வா நச்சாதீ³னி பஸ்ஸதி வா ஸுணாதி வா, அனாபத்தீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 837) அட்ட²கதா²ய வுத்தங். ‘‘ட²த்வா’’தி வுத்தேபி ஸப்³பே³ஸுபி இரியாபதே²ஸு லப்³ப⁴தி. ஆராமே ட²த்வாதி ந கேவலங் ட²த்வாவ, ததோ க³ந்த்வாபி ஸப்³பி³ரியாபதே²ஹிபி லப⁴தி. ‘‘ஆராமே டி²தா’’தி (பாசி॰ 837) பன ஆராமபரியாபன்னத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். இதரதா² நிஸின்னாபி ந லபெ⁴ய்யாதி க³ண்டி²பதா³தீ³ஸு வுத்தங். பி⁴க்கூ²னம்பி ஏஸேவ நயோ.

    Yā ārāmeyeva ca ṭhatvā passati vā suṇāti vāti yojanā, idha ‘‘antarārāme vā’’tiādi seso. ‘‘Ārāme ṭhatvā antarārāme vā bahiārāme vā naccādīni passati vā suṇāti vā, anāpattī’’ti (pāci. aṭṭha. 837) aṭṭhakathāya vuttaṃ. ‘‘Ṭhatvā’’ti vuttepi sabbesupi iriyāpathesu labbhati. Ārāme ṭhatvāti na kevalaṃ ṭhatvāva, tato gantvāpi sabbiriyāpathehipi labhati. ‘‘Ārāme ṭhitā’’ti (pāci. 837) pana ārāmapariyāpannadassanatthaṃ vuttaṃ. Itarathā nisinnāpi na labheyyāti gaṇṭhipadādīsu vuttaṃ. Bhikkhūnampi eseva nayo.

    2191. யா அத்தனோ டி²தோகாஸங் ஆக³ந்த்வா பயோஜிதங் பஸ்ஸதி வா ஸுணாதி வாதி யோஜனா. டி²தோகாஸந்தி எத்த² க³தினிவத்திஸாமஞ்ஞேன ஸயிதனிஸின்னம்பி க³ய்ஹதி. ததா²ரூபா ஹி காரணா க³ந்த்வா பஸ்ஸந்தியா வாபீதி யோஜனா. காரணங் நாம ஸலாகப⁴த்தாதி³காரணங். யதா²ஹ ‘‘ஸதி கரணீயேதி ஸலாகப⁴த்தாதீ³னங் வா அத்தா²ய அஞ்ஞேன வா கேனசி கரணீயேன க³ந்த்வா க³தட்டா²னே பஸ்ஸதி வா ஸுணாதி வா, அனாபத்தீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 837).
