Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³ஸிக்கா²-மூலஸிக்கா² • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
12. பாசித்தியனித்³தே³ஸவண்ணனா
12. Pācittiyaniddesavaṇṇanā
121. இதா³னி பாசித்தியானி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பாசித்தீ’’தி மாதிகாபத³ங் உத்³த⁴ரித்வா ‘‘முஸாவாதோ³மஸாவாதே³, பேஸுஞ்ஞஹரணே’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² முஸாவாதே³ ச ஓமஸவாதே³ ச பேஸுஞ்ஞஹரணே ச பாசித்தி வுத்தாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏவங் ஸேஸேஸுபி. எத்த² பன ‘‘அதி³ட்ட²ங், அஸுதங், அமுதங் , அவிஞ்ஞாதங், தி³ட்ட²ங், ஸுதங், முதங், விஞ்ஞாத’’ந்தி (பாசி॰ 3; பாசி॰ அட்ட²॰ 3) புப்³பே³பி ‘‘முஸா ப⁴ணிஸ்ஸாமீ’’தி சேதெத்வா வசனக்க²ணேவ ‘‘முஸா ப⁴ணாமீ’’தி ஜானித்வா ஜானந்தஸ்ஸேவ முஸாப⁴ணனே பாசித்தி நாம ஆபத்தி ஹோதீதி அத்தோ². யஸ்ஸ ப⁴ணதி, ஸோ தங் ந ஸுணாதி, ஆபத்தி ந ஹோதி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா).
121. Idāni pācittiyāni dassetuṃ ‘‘pācittī’’ti mātikāpadaṃ uddharitvā ‘‘musāvādomasāvāde, pesuññaharaṇe’’tiādi vuttaṃ. Tattha musāvāde ca omasavāde ca pesuññaharaṇe ca pācitti vuttāti sambandho. Evaṃ sesesupi. Ettha pana ‘‘adiṭṭhaṃ, asutaṃ, amutaṃ , aviññātaṃ, diṭṭhaṃ, sutaṃ, mutaṃ, viññāta’’nti (pāci. 3; pāci. aṭṭha. 3) pubbepi ‘‘musā bhaṇissāmī’’ti cetetvā vacanakkhaṇeva ‘‘musā bhaṇāmī’’ti jānitvā jānantasseva musābhaṇane pācitti nāma āpatti hotīti attho. Yassa bhaṇati, so taṃ na suṇāti, āpatti na hoti (kaṅkhā. aṭṭha. musāvādasikkhāpadavaṇṇanā).
‘‘ஓமஸவாதோ³ நாம த³ஸஹி ஆகாரேஹி ஓமஸதி ஜாதியாபி நாமேனபி கொ³த்தேனபி கம்மேனபி ஸிப்பேனபி ஆபா³தே⁴னபி லிங்கே³னபி கிலேஸேனபி ஆபத்தியாபி அக்கோஸேனபீ’’தி (பாசி॰ 15) ஏவங் வுத்தேஹி த³ஸஹி ஆகாரேஹி உபஸம்பன்னங் யோ கு²ங்ஸேதி வம்பே⁴தி, அயங் ஓமஸதி நாம, தஸ்ஸ பாசித்தீதி அத்தோ². பரம்முகா² ப⁴ணந்தஸ்ஸ து³க்கடங், ததா² பாளியங் அனாக³தேஹி ‘‘சோரோ’’தி வா ‘‘க³ண்டி²பே⁴த³கோ’’தி வா ஆதீ³ஹி ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ‘‘ஸந்தி இதே⁴கச்சே க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா சண்டா³லா’’திஆதி³னா பரியாயேன ப⁴ணந்தஸ்ஸ ச அனுபஸம்பன்னங் ப⁴ணந்தஸ்ஸ ச ஸப்³ப³த்த²பி து³க்கடமேவ.
‘‘Omasavādo nāma dasahi ākārehi omasati jātiyāpi nāmenapi gottenapi kammenapi sippenapi ābādhenapi liṅgenapi kilesenapi āpattiyāpi akkosenapī’’ti (pāci. 15) evaṃ vuttehi dasahi ākārehi upasampannaṃ yo khuṃseti vambheti, ayaṃ omasati nāma, tassa pācittīti attho. Parammukhā bhaṇantassa dukkaṭaṃ, tathā pāḷiyaṃ anāgatehi ‘‘coro’’ti vā ‘‘gaṇṭhibhedako’’ti vā ādīhi bhaṇantassa. ‘‘Santi idhekacce khattiyā brāhmaṇā caṇḍālā’’tiādinā pariyāyena bhaṇantassa ca anupasampannaṃ bhaṇantassa ca sabbatthapi dukkaṭameva.
பியகம்யதாய வா பே⁴தா³தி⁴ப்பாயேன வா உபஸம்பன்னங் ஜாதிஆதீ³ஹி ஓமஸந்தஸ்ஸ உபஸம்பன்னஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா தஸ்ஸ உபஸங்ஹரணங் பேஸுஞ்ஞஹரணங் நாம. எத்தா²பி பரியாயவசனேன ச அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ உபஸங்ஹரணேன ச து³க்கடமேவ.
Piyakamyatāya vā bhedādhippāyena vā upasampannaṃ jātiādīhi omasantassa upasampannassa vacanaṃ sutvā tassa upasaṃharaṇaṃ pesuññaharaṇaṃ nāma. Etthāpi pariyāyavacanena ca anupasampannassa upasaṃharaṇena ca dukkaṭameva.
பத³ஸோத⁴ம்மோதி எத்த² ‘‘த⁴ம்மோ நாம பு³த்³த⁴பா⁴ஸிதோ ஸாவகபா⁴ஸிதோ இஸிபா⁴ஸிதோ தே³வதாபா⁴ஸிதோ அத்தூ²பஸங்ஹிதோ த⁴ம்மூபஸங்ஹிதோ’’தி (பாசி॰ 46) ஏவங் வுத்தங் ஸங்கீ³தித்தயமாருள்ஹங் திபிடகத⁴ம்மங் பத³அனுபத³அன்வக்க²ரஅனுப்³யஞ்ஜனவஸேன பி⁴க்கு²ஞ்ச பி⁴க்கு²னிஞ்ச ட²பெத்வா அனுபஸம்பன்னங் ஏகதோ வாசெந்தஸ்ஸ பாசித்தி ஹோதீதி அத்தோ².
Padasodhammoti ettha ‘‘dhammo nāma buddhabhāsito sāvakabhāsito isibhāsito devatābhāsito atthūpasaṃhito dhammūpasaṃhito’’ti (pāci. 46) evaṃ vuttaṃ saṅgītittayamāruḷhaṃ tipiṭakadhammaṃ padaanupadaanvakkharaanubyañjanavasena bhikkhuñca bhikkhuniñca ṭhapetvā anupasampannaṃ ekato vācentassa pācitti hotīti attho.
ஸாகா³ரேதி யங் பன ஸப்³ப³ந்திமேன பரியாயேன தி³யட்³ட⁴ஹத்து²ப்³பே³தே⁴ன பாகாராதி³னா பரிக்கி²த்தத்தா ஸப்³ப³பரிச்சி²ன்னஞ்ச யேன கேனசி விதானாதி³னா அந்தமஸோ வத்தே²னபி ச²ன்னத்தா ஸப்³ப³ச்ச²ன்னஞ்ச ஸேனாஸனங், ததா²ரூபே ஸேனாஸனே ஏகூபசாரட்டா²னே அனுபஸம்பன்னேன ஸஹ வஸந்தஸ்ஸ சதுத்த²தி³வஸதோ பட்டா²ய நிபஜ்ஜனக³ணனாய ச அனுபஸம்பன்னக³ணனாய ச தே³வஸிகங் பாசித்தி ஹோதீதி அத்தோ².
Sāgāreti yaṃ pana sabbantimena pariyāyena diyaḍḍhahatthubbedhena pākārādinā parikkhittattā sabbaparicchinnañca yena kenaci vitānādinā antamaso vatthenapi channattā sabbacchannañca senāsanaṃ, tathārūpe senāsane ekūpacāraṭṭhāne anupasampannena saha vasantassa catutthadivasato paṭṭhāya nipajjanagaṇanāya ca anupasampannagaṇanāya ca devasikaṃ pācitti hotīti attho.
உஜ்ஜா²பனககி²ய்யனேதி எத்த² யோ உபஸம்பன்னங் ஸங்கே⁴ன ஸம்மதங் ஸேனாஸனபஞ்ஞாபகங் வா ப⁴த்துத்³தே³ஸகங் வா யாகு³பா⁴ஜகங் வா ப²லபா⁴ஜகங் வா க²ஜ்ஜபா⁴ஜகங் வா அப்பமத்தகவிஸ்ஸஜ்ஜகங் வா மங்குகத்துகாமோ ச²ந்தே³ன ‘‘இத்த²ன்னாமோ ஸேனாஸனங் பஞ்ஞாபேதி, ப⁴த்தானி ச உத்³தி³ஸதீ’’தி வா வத³ந்தோ அஞ்ஞங் உபஸம்பன்னங் உஜ்ஜா²பேதி தேன அவஜானாபேதி, யோ பன ததே²வ வத³ந்தோ உபஸம்பன்னஸ்ஸ ஸந்திகே தஸ்ஸ அயஸங் பகாஸெந்தோ கீ²யதி, தஸ்மிங் உஜ்ஜா²பனகே ச கீ²யனகே ச பாசித்தித்³வயந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Ujjhāpanakakhiyyaneti ettha yo upasampannaṃ saṅghena sammataṃ senāsanapaññāpakaṃ vā bhattuddesakaṃ vā yāgubhājakaṃ vā phalabhājakaṃ vā khajjabhājakaṃ vā appamattakavissajjakaṃ vā maṅkukattukāmo chandena ‘‘itthannāmo senāsanaṃ paññāpeti, bhattāni ca uddisatī’’ti vā vadanto aññaṃ upasampannaṃ ujjhāpeti tena avajānāpeti, yo pana tatheva vadanto upasampannassa santike tassa ayasaṃ pakāsento khīyati, tasmiṃ ujjhāpanake ca khīyanake ca pācittidvayanti veditabbaṃ.
122. தலஸத்திஅனாத³ர-குக்குச்சுப்பாத³னேஸு சாதி எத்த² யோ பி⁴க்கு² உபஸம்பன்னஸ்ஸ பஹரணாகாரங் த³ஸ்ஸெந்தோ காயங் வா காயப்படிப³த்³த⁴ங் வா உச்சாரேதி, தஸ்ஸ பாசித்தியங். ஸசே விரத்³தோ⁴ பஹாரங் தே³தி, அப்பஹரிதுகாமதாய து³க்கடங், ததா² அனுபஸம்பன்னேஸுபி து³க்கடமேவ.
122.Talasattianādara-kukkuccuppādanesu cāti ettha yo bhikkhu upasampannassa paharaṇākāraṃ dassento kāyaṃ vā kāyappaṭibaddhaṃ vā uccāreti, tassa pācittiyaṃ. Sace viraddho pahāraṃ deti, appaharitukāmatāya dukkaṭaṃ, tathā anupasampannesupi dukkaṭameva.
உபஸம்பன்னேன பஞ்ஞத்தேன வுச்சமானோ தங் அஸிக்கி²துகாமதாய வா தஸ்ஸ வசனங் அஸோதுகாமதாய வா யோ அனாத³ரியங் கரோதி, தஸ்ஸ அனாத³ரகரணே பாசித்தியந்தி அத்தோ². அபஞ்ஞத்தேன வுச்சமானஸ்ஸ ச அனுபஸம்பன்னேன பஞ்ஞத்தேன வா அபஞ்ஞத்தேன வா வுச்சமானஸ்ஸ து³க்கடங்.
Upasampannena paññattena vuccamāno taṃ asikkhitukāmatāya vā tassa vacanaṃ asotukāmatāya vā yo anādariyaṃ karoti, tassa anādarakaraṇe pācittiyanti attho. Apaññattena vuccamānassa ca anupasampannena paññattena vā apaññattena vā vuccamānassa dukkaṭaṃ.
உபஸம்பன்னஸ்ஸ ‘‘ஊனவீஸதிவஸ்ஸோ மஞ்ஞே த்வங் உபஸம்பன்னோ, விகாலே மஞ்ஞே தயா பு⁴த்த’’ந்திஆதி³னா நயேன ஸஞ்சிச்ச குக்குச்சங் உப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ உப்பாத³னே து³க்கடங்.
Upasampannassa ‘‘ūnavīsativasso maññe tvaṃ upasampanno, vikāle maññe tayā bhutta’’ntiādinā nayena sañcicca kukkuccaṃ uppādentassa pācittiyaṃ. Anupasampannassa uppādane dukkaṭaṃ.
கா³மப்பவேஸனாபுச்சா²தி எத்த² பன மஜ்ஜ²ன்ஹிகாதிக்கமனதோ பட்டா²ய யாவ அருணுக்³க³மனா விகாலோ நாம, எத்த²ந்தரே ஸசே ஸம்ப³ஹுலா கேனசி கம்மேன கா³மங் பவிஸந்தி, ‘‘விகாலே கா³மப்பவேஸனங் ஆபுச்சா²மா’’தி ஸப்³பே³ஹிபி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆபுச்சி²தப்³ப³ங். ஸசே அனாபுச்சா² பரிக்கி²த்தஸ்ஸ பரிக்கே²பங், அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ உபசாரங் அதிக்கமந்தி, பட²மபாதே³ து³க்கடங், து³தியபாது³த்³தா⁴ரே பாசித்தியங். ஆபதா³ஸு அனாபத்தி.
Gāmappavesanāpucchāti ettha pana majjhanhikātikkamanato paṭṭhāya yāva aruṇuggamanā vikālo nāma, etthantare sace sambahulā kenaci kammena gāmaṃ pavisanti, ‘‘vikāle gāmappavesanaṃ āpucchāmā’’ti sabbehipi aññamaññaṃ āpucchitabbaṃ. Sace anāpucchā parikkhittassa parikkhepaṃ, aparikkhittassa upacāraṃ atikkamanti, paṭhamapāde dukkaṭaṃ, dutiyapāduddhāre pācittiyaṃ. Āpadāsu anāpatti.
போ⁴ஜனே ச பரம்பராதி பரம்பரபோ⁴ஜனே ச பாசித்தியந்தி அத்தோ². எத்த² பன பஞ்சஸு போ⁴ஜனேஸு அஞ்ஞதரங் நாமங் க³ஹெத்வா ‘‘ஓத³னேன வா ஸத்துனா வா கும்மாஸேன வா மங்ஸேன வா மச்சே²ன வா நிமந்தேமீ’’திஆதி³னா நயேன, யேன கேனசி வேவசனேன வா அகப்பியனிமந்தனாய நிமந்திதஸ்ஸ யேன யேன பட²மங் நிமந்திதோ, தஸ்ஸ தஸ்ஸ போ⁴ஜனங் ட²பெத்வா உப்படிபாடியா, அவிகப்பெத்வா வா பட²மனிமந்தனங் பரஸ்ஸ பரஸ்ஸ குலஸ்ஸ பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பரம்பரபோ⁴ஜனே பாசித்தி ஹோதி. கி³லானசீவரதா³னசீவரகாலஸமயேஸு அனாபத்தி, ததா² பஞ்ச போ⁴ஜனானி ட²பெத்வா ஸப்³ப³த்த².
Bhojane ca paramparāti paramparabhojane ca pācittiyanti attho. Ettha pana pañcasu bhojanesu aññataraṃ nāmaṃ gahetvā ‘‘odanena vā sattunā vā kummāsena vā maṃsena vā macchena vā nimantemī’’tiādinā nayena, yena kenaci vevacanena vā akappiyanimantanāya nimantitassa yena yena paṭhamaṃ nimantito, tassa tassa bhojanaṃ ṭhapetvā uppaṭipāṭiyā, avikappetvā vā paṭhamanimantanaṃ parassa parassa kulassa pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ paribhuñjantassa paramparabhojane pācitti hoti. Gilānacīvaradānacīvarakālasamayesu anāpatti, tathā pañca bhojanāni ṭhapetvā sabbattha.
123. அனுத்³த⁴ரித்வா க³மனே ஸெய்யந்தி எத்த² த³ஸவிதா⁴ ஸெய்யா பி⁴ஸி சிமிலிகா உத்தரத்த²ரணங் பூ⁴மத்த²ரணங் தட்டிகா சம்மக²ண்டோ³ நிஸீத³னங் பச்சத்த²ரணங் திணஸந்தா²ரோ பண்ணஸந்தா²ரோதி. ஏதேஸு யங் கிஞ்சி ஸங்கி⁴கே விஹாரே கு³த்தஸேனாஸனே அத்தனோ வஸ்ஸக்³கே³ன க³ஹிதங் அத்தனா வா ஸந்த²ரித்வா, அனுபஸம்பன்னேன வா ஸந்த²ராபெத்வா தங் தி³வஸங் க³மிகவஸேன பக்கமந்தோ நேவ ஸயங் உத்³த⁴ரெய்ய ந அஞ்ஞங் உத்³த⁴ராபெய்ய, யதா² உபசிகாதீ³ஹி ந க²ஜ்ஜெய்ய, ஏவங் ந ட²பெய்ய, அஞ்ஞேன வா ந உத்³த⁴ராபெய்ய, பதிரூபங் பி⁴க்கு²ங் வா ஸாமணேரங் வா ஆராமிகமேவ வா அனாபுச்சா² வா க³ச்செ²ய்ய, தஸ்ஸ பரிக்கி²த்தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ பரிக்கே²பங், அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கமந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். மண்ட³பருக்க²மூலாதி³அகு³த்தஸேனாஸனே ஸந்த²ரித்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ து³க்கடங், ததா² மஞ்சபீட²பி⁴ஸிகொச்ச²கேஸு, கு³த்தஸேனாஸனேபி து³க்கடமேவ.
123.Anuddharitvā gamane seyyanti ettha dasavidhā seyyā bhisi cimilikā uttarattharaṇaṃ bhūmattharaṇaṃ taṭṭikā cammakhaṇḍo nisīdanaṃ paccattharaṇaṃ tiṇasanthāro paṇṇasanthāroti. Etesu yaṃ kiñci saṅghike vihāre guttasenāsane attano vassaggena gahitaṃ attanā vā santharitvā, anupasampannena vā santharāpetvā taṃ divasaṃ gamikavasena pakkamanto neva sayaṃ uddhareyya na aññaṃ uddharāpeyya, yathā upacikādīhi na khajjeyya, evaṃ na ṭhapeyya, aññena vā na uddharāpeyya, patirūpaṃ bhikkhuṃ vā sāmaṇeraṃ vā ārāmikameva vā anāpucchā vā gaccheyya, tassa parikkhittassa vihārassa parikkhepaṃ, aparikkhittassa dve leḍḍupāte atikkamantassa pācittiyaṃ. Maṇḍaparukkhamūlādiaguttasenāsane santharitvā gacchantassa dukkaṭaṃ, tathā mañcapīṭhabhisikocchakesu, guttasenāsanepi dukkaṭameva.
ஸேனாஸனானி வாதி எத்த² அனுத்³த⁴ரித்வா க³மனேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. எத்த² பன மஞ்சோ பீட²ங் பி⁴ஸி கொச்ச²கந்தி சதுப்³பி³த⁴ம்பி ஸேனாஸனங் வஸ்ஸானஹேமந்தானங் அட்ட²ஸு மாஸேஸு அஜ்ஜோ²காஸே வா ஓவஸ்ஸகமண்ட³பே வா ருக்க²மூலே வா ஸயங் ஸந்த²ரித்வா வா அனுபஸம்பன்னேன ஸந்த²ராபெத்வா வா தங் அனுத்³த⁴ரித்வா வா அனுத்³த⁴ராபெத்வா வா தஸ்ஸ ஸேனாஸனஸ்ஸ த்³வின்னங் லெட்³டு³பாதானங் அதிக்கமனே பாசித்தியங். ஸம்முஞ்ஜனீயாதி³ ஸேஸபரிக்கா²ரேஸு து³க்கடங்.
Senāsanāni vāti ettha anuddharitvā gamaneti sambandho. Ettha pana mañco pīṭhaṃ bhisi kocchakanti catubbidhampi senāsanaṃ vassānahemantānaṃ aṭṭhasu māsesu ajjhokāse vā ovassakamaṇḍape vā rukkhamūle vā sayaṃ santharitvā vā anupasampannena santharāpetvā vā taṃ anuddharitvā vā anuddharāpetvā vā tassa senāsanassa dvinnaṃ leḍḍupātānaṃ atikkamane pācittiyaṃ. Sammuñjanīyādi sesaparikkhāresu dukkaṭaṃ.
இத்தி²யாத்³தா⁴னக³மனேதி எத்த² மாதுகா³மேன ‘‘க³ச்சா²ம ப⁴கி³னி, க³ச்சா²ம அய்யா’’தி ஏவங் ஸங்வித³ஹித்வா ‘‘அஜ்ஜ வா ஸ்வே வா பரஸுவே வா’’தி நியமிதகாலங் விஸங்கேதங் அகத்வா த்³வாரவிஸங்கேதங் மக்³க³விஸங்கேதங் கத்வாபி க³ச்ச²தோ கா³மந்தரே கா³மந்தரே பாசித்தியங். அகா³மகே அரஞ்ஞே அத்³த⁴யோஜனே அத்³த⁴யோஜனே ஆபத்தி.
Itthiyāddhānagamaneti ettha mātugāmena ‘‘gacchāma bhagini, gacchāma ayyā’’ti evaṃ saṃvidahitvā ‘‘ajja vā sve vā parasuve vā’’ti niyamitakālaṃ visaṅketaṃ akatvā dvāravisaṅketaṃ maggavisaṅketaṃ katvāpi gacchato gāmantare gāmantare pācittiyaṃ. Agāmake araññe addhayojane addhayojane āpatti.
ஏகேகாய நிஸீத³னேதி எத்த² ஏகோ ஏகாய இத்தி²யா நிஸீத³னேதி அத்தோ².
Ekekāya nisīdaneti ettha eko ekāya itthiyā nisīdaneti attho.
124. பி⁴ங்ஸாபனேதி எத்த² உபஸம்பன்னோ உபஸம்பன்னங் பி⁴ங்ஸாபேதுகாமோ சோரகந்தாரவாளகந்தாராதீ³னி ஆசிக்க²தி, ப⁴யானகங் வா ரூபஸத்³தா³தி³ங் த³ஸ்ஸேதி, ஸோ பா⁴யது வா மா வா, தஸ்ஸ பயோகே³ பயோகே³ பாசித்தியங். அனுபஸம்பன்னே து³க்கடங்.
124.Bhiṃsāpaneti ettha upasampanno upasampannaṃ bhiṃsāpetukāmo corakantāravāḷakantārādīni ācikkhati, bhayānakaṃ vā rūpasaddādiṃ dasseti, so bhāyatu vā mā vā, tassa payoge payoge pācittiyaṃ. Anupasampanne dukkaṭaṃ.
ஆகோடனேதி பஹாரதா³னே. உபஸம்பன்னோ உபஸம்பன்னஸ்ஸ அனத்தமனோ ஹுத்வா ஸசே உப்பலபத்தேனபி பஹாரங் தே³தி, பாசித்தியங். அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ க³ஹட்ட²ஸ்ஸ வா பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வா இத்தி²யா வா புரிஸஸ்ஸ வா அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தஸ்ஸாபி பஹாரங் தே³தி, து³க்கடமேவ.
Ākoṭaneti pahāradāne. Upasampanno upasampannassa anattamano hutvā sace uppalapattenapi pahāraṃ deti, pācittiyaṃ. Anupasampannassa gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā itthiyā vā purisassa vā antamaso tiracchānagatassāpi pahāraṃ deti, dukkaṭameva.
அனாசாரங் ஆசரித்வா ஸங்க⁴மஜ்ஜே² ஆபத்தியா வா வத்து²னா வா அனுயுஞ்ஜியமானோ தங் அகதே²துகாமோ ‘‘கோ ஆபன்னோ, கிங் ஆபன்னோ, கிஸ்மிங் ஆபன்னோ’’திஆதி³னா நயேன அஞ்ஞேஹி வசனேஹி தங் வசனங் படிச்சா²தெ³ந்தோ ஸோ அஞ்ஞங் வத³தி, அயங் அஞ்ஞவாத³கோ, தஸ்மிங் அஞ்ஞவாத³கே ச கஞ்சி வீதிக்கமங் தி³ஸ்வா ‘‘ஆவுஸோ, இத³ங் நாம தயா கத’’ந்தி வுத்தே தங் ந கதே²துகாமோ துண்ஹீபூ⁴தோவ ஸங்க⁴ங் விஹேஸதீதி ஸங்க⁴விஹேஸகோ, தஸ்மிங் விஹேஸகே ச பாசித்தி ஹோதீதி அத்தோ². இத⁴ பன ஞத்திது³தியேன கம்மேன அஞ்ஞவாத³கே ச விஹேஸகே ச ஆரோபிதே புன அஞ்ஞங் ப⁴ணந்தஸ்ஸ, விஹேஸந்தஸ்ஸ பாசித்தி. அனாரோபிதே து³க்கடந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Anācāraṃ ācaritvā saṅghamajjhe āpattiyā vā vatthunā vā anuyuñjiyamāno taṃ akathetukāmo ‘‘ko āpanno, kiṃ āpanno, kismiṃ āpanno’’tiādinā nayena aññehi vacanehi taṃ vacanaṃ paṭicchādento so aññaṃ vadati, ayaṃ aññavādako, tasmiṃ aññavādake ca kañci vītikkamaṃ disvā ‘‘āvuso, idaṃ nāma tayā kata’’nti vutte taṃ na kathetukāmo tuṇhībhūtova saṅghaṃ vihesatīti saṅghavihesako, tasmiṃ vihesake ca pācitti hotīti attho. Idha pana ñattidutiyena kammena aññavādake ca vihesake ca āropite puna aññaṃ bhaṇantassa, vihesantassa pācitti. Anāropite dukkaṭanti veditabbaṃ.
து³ட்டு²ல்லபகாஸசா²தே³தி எத்த² கிஞ்சாபி ‘‘து³ட்டு²ல்லா நாம ஆபத்தி சத்தாரி ச பாராஜிகானி தேரஸ ச ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா’’தி (பாசி॰ 399) வுத்தா, ததா²பி இத⁴ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாவ அதி⁴ப்பேதா. தஸ்மா ஸங்க⁴ஸம்முதிங் வினா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ து³ட்டு²ல்லங் ஆபத்திங் ‘‘அயங் அஸுசிங் மோசெத்வா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபன்னோ’’திஆதி³னா நயேன வத்து²னா ஸத்³தி⁴ங் ஆபத்திங் க⁴டெத்வா பி⁴க்கு²ஞ்ச பி⁴க்கு²னிஞ்ச ட²பெத்வா யஸ்ஸ கஸ்ஸசி அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ ஆரோசெந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். து²ல்லச்சயாதி³அது³ட்டு²ல்லாரோசனே து³க்கடங். து³ட்டு²ல்லச்சா²த³னேபி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோவ அதி⁴ப்பேதோ. யோ பன பி⁴க்கு² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ து³ட்டு²ல்லங் ஆபத்திங் ஸயங் வா ஜானித்வா அஞ்ஞேஸங் வா ஸுத்வா ‘‘இமங் ஜானித்வா சோதெ³ஸ்ஸந்தி ஸாரெஸ்ஸந்தி மங்குங் கரிஸ்ஸந்தி, நாரோசிஸ்ஸாமீ’’தி து⁴ரங் நிக்கி²பதி, தஸ்ஸ பாசித்தியங். து⁴ரங் நிக்கி²பித்வா பச்சா² ஆரோசிதேபி ந ரக்க²தி ஏவ.
Duṭṭhullapakāsachādeti ettha kiñcāpi ‘‘duṭṭhullā nāma āpatti cattāri ca pārājikāni terasa ca saṅghādisesā’’ti (pāci. 399) vuttā, tathāpi idha saṅghādisesāva adhippetā. Tasmā saṅghasammutiṃ vinā bhikkhussa duṭṭhullaṃ āpattiṃ ‘‘ayaṃ asuciṃ mocetvā saṅghādisesaṃ āpanno’’tiādinā nayena vatthunā saddhiṃ āpattiṃ ghaṭetvā bhikkhuñca bhikkhuniñca ṭhapetvā yassa kassaci anupasampannassa ārocentassa pācittiyaṃ. Thullaccayādiaduṭṭhullārocane dukkaṭaṃ. Duṭṭhullacchādanepi saṅghādisesova adhippeto. Yo pana bhikkhu bhikkhussa duṭṭhullaṃ āpattiṃ sayaṃ vā jānitvā aññesaṃ vā sutvā ‘‘imaṃ jānitvā codessanti sāressanti maṅkuṃ karissanti, nārocissāmī’’ti dhuraṃ nikkhipati, tassa pācittiyaṃ. Dhuraṃ nikkhipitvā pacchā ārocitepi na rakkhati eva.
ஹாஸோத³கேதி அங்கு³லிபதோத³கேன ஹாஸோ ச உத³கே ஹாஸோ சாதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. உபஸம்பன்னோ உபஸம்பன்னங் ஹஸாதி⁴ப்பாயோ காயேன காயங் ஆமஸதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ, கோ பன வாதோ³ உபகச்ச²காதீ³ஸு க⁴ட்டனே. அனுபஸம்பன்னே து³க்கடங், ததா² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ காயப்படிப³த்³தா⁴மஸனே ச நிஸ்ஸக்³கி³யேன காயப்படிப³த்³தா⁴மஸனே ச. எத்த² பி⁴க்கு²னீபி அனுபஸம்பன்னட்டா²னே டி²தா. உத³கே ஹஸனத⁴ம்மோ நாம உபரிகொ³ப்ப²கே உத³கே கீளாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ நிம்முஜ்ஜனஉம்முஜ்ஜனப்லவனாதி³கங். இத⁴ ஹாஸோ நாம கீளா வுச்சதி.
Hāsodaketi aṅgulipatodakena hāso ca udake hāso cāti evamattho veditabbo. Upasampanno upasampannaṃ hasādhippāyo kāyena kāyaṃ āmasati, āpatti pācittiyassa, ko pana vādo upakacchakādīsu ghaṭṭane. Anupasampanne dukkaṭaṃ, tathā bhikkhussa kāyappaṭibaddhāmasane ca nissaggiyena kāyappaṭibaddhāmasane ca. Ettha bhikkhunīpi anupasampannaṭṭhāne ṭhitā. Udake hasanadhammo nāma uparigopphake udake kīḷādhippāyassa nimmujjanaummujjanaplavanādikaṃ. Idha hāso nāma kīḷā vuccati.
நிச்சு²ப⁴னே விஹாராதி ஸங்கி⁴கா விஹாரா நிக்கட்³ட⁴னேதி அத்தோ². எத்த² பன யோ குத்³தோ⁴ ஹுத்வா உபஸம்பன்னங் ஹத்தா²தீ³ஸு க³ஹெத்வா வா ‘‘நிக்க²மா’’தி வத்வா வா யத்தகானி த்³வாரானி ஏகேன பயோகே³ன அதிக்காமேதி, தத்த² த்³வாரக³ணனாய ஆபத்திங் அக்³க³ஹெத்வா பயோக³ஸ்ஸ ஏகத்தா ஏகா ஏவ க³ஹேதப்³பா³. ஸசே நானாபயோகே³ஹி அதிக்காமேதி, தத்த² த்³வாரக³ணனாய க³ஹேதப்³ப³ங். தஸ்ஸ பரிக்கா²ரனிக்கட்³ட⁴னே து³க்கடங், ததா² அனுபஸம்பன்னே, தஸ்ஸ பரிக்கா²ரனிக்கட்³ட⁴னே ச. அலஜ்ஜிஆதீ³ஸு பன அனாபத்தி.
Nicchubhane vihārāti saṅghikā vihārā nikkaḍḍhaneti attho. Ettha pana yo kuddho hutvā upasampannaṃ hatthādīsu gahetvā vā ‘‘nikkhamā’’ti vatvā vā yattakāni dvārāni ekena payogena atikkāmeti, tattha dvāragaṇanāya āpattiṃ aggahetvā payogassa ekattā ekā eva gahetabbā. Sace nānāpayogehi atikkāmeti, tattha dvāragaṇanāya gahetabbaṃ. Tassa parikkhāranikkaḍḍhane dukkaṭaṃ, tathā anupasampanne, tassa parikkhāranikkaḍḍhane ca. Alajjiādīsu pana anāpatti.
அனுபக²ஜ்ஜ ஸயனேதி ஸங்கி⁴கே விஹாரே ‘‘வுட்³டோ⁴’’தி வா ‘‘கி³லானோ’’தி வா ‘‘ஸங்கே⁴ன தி³ன்னோ’’தி வா ஜானித்வா மஞ்சஸ்ஸ வா பீட²ஸ்ஸ வா பவிஸந்தஸ்ஸ வா நிக்க²மந்தஸ்ஸ வா உபசாரே ஸெய்யங் ஸந்த²ரித்வா வா ஸந்த²ராபெத்வா வா ‘‘யஸ்ஸ ஸம்பா³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோ பக்கமிஸ்ஸதீ’’தி அதி⁴ப்பாயேன அபி⁴னிஸீத³ந்தஸ்ஸ ச அபி⁴னிபஜ்ஜந்தஸ்ஸ ச பயோக³க³ணனாய பாசித்தியங் வேதி³தப்³ப³ங். பாசித்தியவினிச்ச²யோ.
Anupakhajja sayaneti saṅghike vihāre ‘‘vuḍḍho’’ti vā ‘‘gilāno’’ti vā ‘‘saṅghena dinno’’ti vā jānitvā mañcassa vā pīṭhassa vā pavisantassa vā nikkhamantassa vā upacāre seyyaṃ santharitvā vā santharāpetvā vā ‘‘yassa sambādho bhavissati, so pakkamissatī’’ti adhippāyena abhinisīdantassa ca abhinipajjantassa ca payogagaṇanāya pācittiyaṃ veditabbaṃ. Pācittiyavinicchayo.
பாசித்தியனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Pācittiyaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.