Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
பத³பா⁴ஜனீயவண்ணனா
Padabhājanīyavaṇṇanā
172. உஸ்ஸுக்கவசனந்தி புப்³ப³காலகிரியாவசனங். அயஞ்ஹி ஸமானகத்துகேஸு புப்³பா³பரகாலகிரியாவசனேஸு புப்³ப³காலகிரியாவசனஸ்ஸ நிருத்திவோஹாரோ. ஸஞ்சிச்சாதி இமஸ்ஸ பத³ஸ்ஸ ‘‘ஜானித்வா ஸஞ்ஜானித்வா சேச்ச அபி⁴விதரித்வா’’தி ஏவங் புப்³ப³காலகிரியாவஸேன ப்³யஞ்ஜனானுரூபங் கத்வா பத³பா⁴ஜனே வத்தப்³பே³ ததா² அவத்வா ‘‘ஜானந்தோ ஸஞ்ஜானந்தோ’’தி புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னங் கத்வா ‘‘சேச்ச அபி⁴விதரித்வா வீதிக்கமோ’’தி ஜீவிதா வோரோபனஸ்ஸ ச தத³த்த²வஸேன நித்³தி³ட்ட²த்தா வுத்தங் ‘‘ப்³யஞ்ஜனே ஆத³ரங் அகத்வா’’தி. ‘‘ஜானந்தோ’’தி அவிஸேஸேன வுத்தேபி ‘‘ஸஞ்சிச்ச மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபெய்யா’’தி வுத்தத்தா பாணவிஸயமெத்த² ஜானநந்தி ஆஹ ‘‘பாணோதி ஜானந்தோ’’தி, ஸத்தோ அயந்தி ஜானந்தோதி அத்தோ². பாணோதி ஹி வோஹாரதோ ஸத்தோ, பரமத்த²தோ ஜீவிதிந்த்³ரியங் வுச்சதி. ‘‘மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோதி ஜானந்தோ’’தி அவத்வா ‘‘பாணோதி ஜானந்தோ’’தி வசனங் ‘‘மனுஸ்ஸோ அய’’ந்தி அஜானித்வா கேவலங் ஸத்தஸஞ்ஞாய கா⁴தெந்தஸ்ஸபி பாராஜிகபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். தேனேவ ஏளகசதுக்கே (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.174) ஏளகஸஞ்ஞாய மனுஸ்ஸபாணங் வத⁴ந்தஸ்ஸ பாராஜிகாபத்தி த³ஸ்ஸிதா. தஸ்மா ‘‘மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோ’’தி அவத்வா ‘‘பாணோதி ஜானந்தோ’’தி அவிஸேஸேன வுத்தங்.
172.Ussukkavacananti pubbakālakiriyāvacanaṃ. Ayañhi samānakattukesu pubbāparakālakiriyāvacanesu pubbakālakiriyāvacanassa niruttivohāro. Sañciccāti imassa padassa ‘‘jānitvā sañjānitvā cecca abhivitaritvā’’ti evaṃ pubbakālakiriyāvasena byañjanānurūpaṃ katvā padabhājane vattabbe tathā avatvā ‘‘jānanto sañjānanto’’ti puggalādhiṭṭhānaṃ katvā ‘‘cecca abhivitaritvā vītikkamo’’ti jīvitā voropanassa ca tadatthavasena niddiṭṭhattā vuttaṃ ‘‘byañjane ādaraṃ akatvā’’ti. ‘‘Jānanto’’ti avisesena vuttepi ‘‘sañcicca manussaviggahaṃ jīvitā voropeyyā’’ti vuttattā pāṇavisayamettha jānananti āha ‘‘pāṇoti jānanto’’ti, satto ayanti jānantoti attho. Pāṇoti hi vohārato satto, paramatthato jīvitindriyaṃ vuccati. ‘‘Manussaviggahoti jānanto’’ti avatvā ‘‘pāṇoti jānanto’’ti vacanaṃ ‘‘manusso aya’’nti ajānitvā kevalaṃ sattasaññāya ghātentassapi pārājikabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Teneva eḷakacatukke (pārā. aṭṭha. 2.174) eḷakasaññāya manussapāṇaṃ vadhantassa pārājikāpatti dassitā. Tasmā ‘‘manussaviggaho’’ti avatvā ‘‘pāṇoti jānanto’’ti avisesena vuttaṃ.
ஸஞ்ஜானந்தோதி எத்த² ஸஹ-ஸத்³தே³ன ஸமானத்தோ² ஸங்-ஸத்³தோ³தி ஆஹ – ‘‘தேனேவ பாணஜானநாகாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஜானந்தோ’’தி, தேனேவ பாணஜானநாகாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஜீவிதா வோரோபேமீதி ஜானந்தோதி அத்தோ². யதி³பி ஏகஸ்ஸேவ சித்தஸ்ஸ உப⁴யாரம்மணபா⁴வாஸம்ப⁴வதோ பாணோதி ஜானநேன ஸத்³தி⁴ங் ஜீவிதா வோரோபேமீதி ஜானநங் ஏகக்க²ணே ந ஸம்ப⁴வதி, பாணோதிஸஞ்ஞங் பன அவிஜஹித்வா மாரேமீதி ஜானநங் ஸந்தா⁴ய ‘‘தேனேவ…பே॰… ஸத்³தி⁴ங் ஜானந்தோ’’தி வுத்தங். தஸ்மா ஸத்³தி⁴ந்தி அவிஜஹித்வாதி வுத்தங் ஹோதி. கேசி பன ‘‘ஞாதபரிஞ்ஞாய தி³ட்ட²ஸபா⁴வேஸு த⁴ம்மேஸு தீரணபரிஞ்ஞாய திலக்க²ணங் ஆரோபெத்வா ‘ரூபங் அனிச்ச’ந்திஆதி³னா ஸபா⁴வேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகக்க²ணே அனிச்சாதி³லக்க²ணஜானநங் விய ‘இமங் பாணங் மாரேமீ’தி அத்தனோ கிரியாய ஸத்³தி⁴ங்யேவ ஜானாதீ’’தி வத³ந்தி. அபரே பன ஆசரியா தத்தா²பி ஏவங் ந கதெ²ந்தி.
Sañjānantoti ettha saha-saddena samānattho saṃ-saddoti āha – ‘‘teneva pāṇajānanākārena saddhiṃjānanto’’ti, teneva pāṇajānanākārena saddhiṃ jīvitā voropemīti jānantoti attho. Yadipi ekasseva cittassa ubhayārammaṇabhāvāsambhavato pāṇoti jānanena saddhiṃ jīvitā voropemīti jānanaṃ ekakkhaṇe na sambhavati, pāṇotisaññaṃ pana avijahitvā māremīti jānanaṃ sandhāya ‘‘teneva…pe… saddhiṃ jānanto’’ti vuttaṃ. Tasmā saddhinti avijahitvāti vuttaṃ hoti. Keci pana ‘‘ñātapariññāya diṭṭhasabhāvesu dhammesu tīraṇapariññāya tilakkhaṇaṃ āropetvā ‘rūpaṃ anicca’ntiādinā sabhāvena saddhiṃ ekakkhaṇe aniccādilakkhaṇajānanaṃ viya ‘imaṃ pāṇaṃ māremī’ti attano kiriyāya saddhiṃyeva jānātī’’ti vadanti. Apare pana ācariyā tatthāpi evaṃ na kathenti.
வத⁴கசேதனாவஸேன சேதெத்வாதி ‘‘இமங் மாரேமீ’’தி வத⁴கசேதனாய சிந்தெத்வா. பகப்பெத்வாதி ‘‘வதா⁴மி ந’’ந்தி ஏவங் சித்தேன பரிச்சி²ந்தி³த்வா. அபி⁴விதரித்வாதி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா. தேனேவாஹ ‘‘நிராஸங்கசித்தங் பேஸெத்வா’’தி. உபக்கமவஸேனாதி ஸாஹத்தி²காதி³உபக்கமவஸேன. ஏவங் பவத்தஸ்ஸாதி ஏவங் யதா²வுத்தவிதி⁴னா பவத்தஸ்ஸ. கிஞ்சாபி ‘‘ஸஞ்சிச்சா’’தி இமஸ்ஸ விப்பகதவசனத்தா ‘‘ஜீவிதா வோரோபெய்யா’’தி இமினாவ அபரகாலகிரியாவசனேன ஸப்³ப³தா² பரினிட்டி²தவீதிக்கமோ வுத்தோ, ததா²பி ‘‘ஸஞ்சிச்சா’’தி இமினா வுச்சமானங் அபரியோஸிதவீதிக்கமம்பி அவஸானங் பாபெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘வீதிக்கமோ’’தி பத³பா⁴ஜனங் வுத்தங். தேனேவாஹ ‘‘அயங் ஸஞ்சிச்சஸத்³த³ஸ்ஸ ஸிகா²ப்பத்தோ அத்தோ²தி வுத்தங் ஹோதீ’’தி.
Vadhakacetanāvasena cetetvāti ‘‘imaṃ māremī’’ti vadhakacetanāya cintetvā. Pakappetvāti ‘‘vadhāmi na’’nti evaṃ cittena paricchinditvā. Abhivitaritvāti sanniṭṭhānaṃ katvā. Tenevāha ‘‘nirāsaṅkacittaṃ pesetvā’’ti. Upakkamavasenāti sāhatthikādiupakkamavasena. Evaṃ pavattassāti evaṃ yathāvuttavidhinā pavattassa. Kiñcāpi ‘‘sañciccā’’ti imassa vippakatavacanattā ‘‘jīvitā voropeyyā’’ti imināva aparakālakiriyāvacanena sabbathā pariniṭṭhitavītikkamo vutto, tathāpi ‘‘sañciccā’’ti iminā vuccamānaṃ apariyositavītikkamampi avasānaṃ pāpetvā dassetuṃ ‘‘vītikkamo’’ti padabhājanaṃ vuttaṃ. Tenevāha ‘‘ayaṃ sañciccasaddassa sikhāppatto atthoti vuttaṃ hotī’’ti.
ஆதி³தோ பட்டா²யாதி படிஸந்தி⁴விஞ்ஞாணேன ஸத்³தி⁴ங் உப்பன்னகலலரூபதோ பட்டா²ய. ஸயந்தி எத்தா²தி ஸெய்யா, மாதுகுச்சி²ஸங்கா²தோ க³ப்³போ⁴ ஸெய்யா ஏதேஸந்தி க³ப்³ப⁴ஸெய்யகா, அண்ட³ஜா ஜலாபு³ஜா ச. தேஸங் க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் வஸேன ஸப்³ப³ஸுகு²மத்தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘யங் மாதுகுச்சி²ஸ்மி’’ந்திஆதி³ வுத்தங், ந பாராஜிகவத்து²னியமனத்த²ங். ஓபபாதிகஸங்ஸேத³ஜாபி ஹி மனுஸ்ஸா பாராஜிகவத்து²மேவ. ந சேவிமங் ஸப்³ப³பட²மங் மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் ஜீவிதா வோரோபேதுங் ஸக்கா. படிஸந்தி⁴சித்தேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் திங்ஸ கம்மஜரூபானி நிப்³ப³த்தந்தி, தேஸு பன டி²தேஸுயேவ ஸோளஸ ப⁴வங்க³சித்தானி உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²ந்தி. ஏதஸ்மிங் அந்தரே க³ஹிதபடிஸந்தி⁴கஸ்ஸ தா³ரகஸ்ஸ வா மாதுயா வா பனஸ்ஸ அந்தராயோ நத்தி². அயஞ்ஹி மரணஸ்ஸ அனோகாஸோ நாம. ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸோளஸசித்தக்க²ணே காலே தா³ரகஸ்ஸ மரணங் நத்தி² ததா³ சுதிசித்தஸ்ஸ அஸம்ப⁴வதோ, மாதுயாபி தத்தகங் காலங் அனதிக்கமித்வா தத³னந்தரேயேவ சவனத⁴ம்மாய க³ப்³ப⁴க்³க³ஹணஸ்ஸேவ அஸம்ப⁴வதோ. சித்தக்³க³ஹணேனேவ அவினாபா⁴வதோ ஸேஸஅரூபத⁴ம்மானம்பி க³ஹிதத்தா ரூபகாயுபத்த²ம்பி⁴தஸ்ஸேவ ச நாமகாயஸ்ஸ பஞ்சவோகாரே பவத்திஸப்³பா⁴வதோ வுத்தங் ‘‘ஸகலாபி பஞ்சவோகாரபடிஸந்தி⁴ த³ஸ்ஸிதா ஹோதீ’’தி. தத்த² ஸகலாபி பஞ்சவோகாரபடிஸந்தீ⁴தி பரிபுண்ணா அனூனா ரூபாதி³பஞ்சக்க²ந்தா⁴னங் படிஸந்தீ⁴தி ஏவமத்தோ² க³ஹேதப்³போ³, ந பன ஸகலாபி பஞ்சவோகாரப⁴வே படிஸந்தீ⁴தி. தேனேவாஹ ‘‘தஸ்மா தஞ்ச பட²மங் சித்தங்…பே॰… கலலரூபந்தி அயங் ஸப்³ப³பட²மோ மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோ’’தி. ‘‘தத³ஹுஜாதஸ்ஸ ஏளகஸ்ஸ லோமங் ஜாதிஉண்ணா’’தி கேசி. ‘‘ஹிமவந்தப்பதே³ஸே ஜாதிமந்தஏளகலோமங் ஜாதிஉண்ணா’’தி அபரே. ஸுகு²மஜாதிலோமா ஏவ கிர கேசி ஏளகா ஹிமவந்தே விஜ்ஜந்தி. ‘‘க³ப்³ப⁴ங் பா²லெத்வா க³ஹிதஏளகலோமங் ஜாதிஉண்ணா’’தி அஞ்ஞே.
Ādito paṭṭhāyāti paṭisandhiviññāṇena saddhiṃ uppannakalalarūpato paṭṭhāya. Sayanti etthāti seyyā, mātukucchisaṅkhāto gabbho seyyā etesanti gabbhaseyyakā, aṇḍajā jalābujā ca. Tesaṃ gabbhaseyyakānaṃ vasena sabbasukhumattabhāvadassanatthaṃ ‘‘yaṃ mātukucchismi’’ntiādi vuttaṃ, na pārājikavatthuniyamanatthaṃ. Opapātikasaṃsedajāpi hi manussā pārājikavatthumeva. Na cevimaṃ sabbapaṭhamaṃ manussaviggahaṃ jīvitā voropetuṃ sakkā. Paṭisandhicittena hi saddhiṃ tiṃsa kammajarūpāni nibbattanti, tesu pana ṭhitesuyeva soḷasa bhavaṅgacittāni uppajjitvā nirujjhanti. Etasmiṃ antare gahitapaṭisandhikassa dārakassa vā mātuyā vā panassa antarāyo natthi. Ayañhi maraṇassa anokāso nāma. Ekasmiñhi soḷasacittakkhaṇe kāle dārakassa maraṇaṃ natthi tadā cuticittassa asambhavato, mātuyāpi tattakaṃ kālaṃ anatikkamitvā tadanantareyeva cavanadhammāya gabbhaggahaṇasseva asambhavato. Cittaggahaṇeneva avinābhāvato sesaarūpadhammānampi gahitattā rūpakāyupatthambhitasseva ca nāmakāyassa pañcavokāre pavattisabbhāvato vuttaṃ ‘‘sakalāpi pañcavokārapaṭisandhi dassitā hotī’’ti. Tattha sakalāpipañcavokārapaṭisandhīti paripuṇṇā anūnā rūpādipañcakkhandhānaṃ paṭisandhīti evamattho gahetabbo, na pana sakalāpi pañcavokārabhave paṭisandhīti. Tenevāha ‘‘tasmā tañca paṭhamaṃ cittaṃ…pe… kalalarūpanti ayaṃ sabbapaṭhamo manussaviggaho’’ti. ‘‘Tadahujātassa eḷakassa lomaṃ jātiuṇṇā’’ti keci. ‘‘Himavantappadese jātimantaeḷakalomaṃ jātiuṇṇā’’ti apare. Sukhumajātilomā eva kira keci eḷakā himavante vijjanti. ‘‘Gabbhaṃ phāletvā gahitaeḷakalomaṃ jātiuṇṇā’’ti aññe.
ஏகேன அங்ஸுனாதி கு²த்³த³கபா⁴ணகானங் மதேன வுத்தங். ததா² ஹி ‘‘க³ப்³ப⁴ஸெய்யகஸத்தானங் படிஸந்தி⁴க்க²ணே பஞ்சக்க²ந்தா⁴ அபச்சா² அபுரே ஏகதோ பாதுப⁴வந்தி. தஸ்மிங் க²ணே பாதுபூ⁴தா கலலஸங்கா²தா ரூபஸந்ததி பரித்தா ஹோதி கு²த்³த³கமக்கி²காய ஏகவாயாமேன பாதப்³ப³மத்தா’’தி வத்வா புன ‘‘அதிப³ஹுங் ஏதங், ஸண்ஹஸூசியா தேலே பக்கி²பித்வா உக்கி²த்தாய பக்³க⁴ரித்வா அக்³கே³ டி²தபி³ந்து³மத்த’’ந்தி வுத்தங். தம்பி படிக்கி²பித்வா ‘‘ஏககேஸே தேலதோ உத்³த⁴ரித்வா க³ஹிதே தஸ்ஸ பக்³க⁴ரித்வா அக்³கே³ டி²தபி³ந்து³மத்த’’ந்தி வுத்தங். தம்பி படிக்கி²பித்வா ‘‘இமஸ்மிங் ஜனபதே³ மனுஸ்ஸானங் கேஸே அட்ட²தா⁴ பா²லிதே ததோ ஏககொட்டா²ஸப்பமாணோ உத்தரகுருகானங் கேஸோ, தஸ்ஸ பஸன்னதிலதேலதோ உத்³த⁴டஸ்ஸ அக்³கே³ டி²தபி³ந்து³மத்த’’ந்தி வுத்தங். தம்பி படிக்கி²பித்வா ‘‘ஜாதிஉண்ணா நாம ஸுகு²மா, தஸ்ஸா ஏகஅங்ஸுனோ பஸன்னதிலதேலே பக்கி²பித்வா உத்³த⁴டஸ்ஸ பக்³க⁴ரித்வா அக்³கே³ டி²தபி³ந்து³மத்த’’ந்தி (விப⁴॰ அட்ட²॰ 26) கு²த்³த³கபா⁴ணகேஹி வுத்தங். ஸங்யுத்தபா⁴ணகா பன ‘‘தீஹி ஜாதிஉண்ணங்ஸூஹி கதஸுத்தக்³கே³ ஸண்டி²ததேலபி³ந்து³ப்பமாணங் கலலங் ஹோதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.235) வத³ந்தி. ‘‘அச்ச²’’ந்தி வுத்தமத்த²ங் பரியாயந்தரேன விபா⁴வேதி ‘‘விப்பஸன்ன’’ந்தி.
Ekena aṃsunāti khuddakabhāṇakānaṃ matena vuttaṃ. Tathā hi ‘‘gabbhaseyyakasattānaṃ paṭisandhikkhaṇe pañcakkhandhā apacchā apure ekato pātubhavanti. Tasmiṃ khaṇe pātubhūtā kalalasaṅkhātā rūpasantati parittā hoti khuddakamakkhikāya ekavāyāmena pātabbamattā’’ti vatvā puna ‘‘atibahuṃ etaṃ, saṇhasūciyā tele pakkhipitvā ukkhittāya paggharitvā agge ṭhitabindumatta’’nti vuttaṃ. Tampi paṭikkhipitvā ‘‘ekakese telato uddharitvā gahite tassa paggharitvā agge ṭhitabindumatta’’nti vuttaṃ. Tampi paṭikkhipitvā ‘‘imasmiṃ janapade manussānaṃ kese aṭṭhadhā phālite tato ekakoṭṭhāsappamāṇo uttarakurukānaṃ keso, tassa pasannatilatelato uddhaṭassa agge ṭhitabindumatta’’nti vuttaṃ. Tampi paṭikkhipitvā ‘‘jātiuṇṇā nāma sukhumā, tassā ekaaṃsuno pasannatilatele pakkhipitvā uddhaṭassa paggharitvā agge ṭhitabindumatta’’nti (vibha. aṭṭha. 26) khuddakabhāṇakehi vuttaṃ. Saṃyuttabhāṇakā pana ‘‘tīhi jātiuṇṇaṃsūhi katasuttagge saṇṭhitatelabinduppamāṇaṃ kalalaṃ hotī’’ti (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.235) vadanti. ‘‘Accha’’nti vuttamatthaṃ pariyāyantarena vibhāveti ‘‘vippasanna’’nti.
ஸப்பிமண்டோ³தி பஸன்னஸப்பி. யதா²தி இத³ங் ஆனெத்வா எத்தா²பி ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங், ஸப்பிமண்டோ³பி வுத்தபி³ந்து³ப்பமாணோவ இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ. ஏவங்வண்ணப்படிபா⁴க³ந்தி வுத்தப்பமாணஸண்டா²னபரிச்சி²ன்னங் . அத² வா ஏவங்வண்ணப்படிபா⁴க³ந்தி ஏவங்வண்ணங் ஏவங்ஸண்டா²னஞ்ச. படிப⁴ஜனங் வா படிபா⁴கோ³, ஸதி³ஸதாப⁴ஜனங் ஸதி³ஸதாபத்தீதி அத்தோ². ஏவங்விதோ⁴ வண்ணப்படிபா⁴கோ³ ரூபதோ ஸண்டா²னதோ ச ஸதி³ஸதாபத்தி ஏதஸ்ஸாதி ஏவங்வண்ணப்படிபா⁴க³ங். கலலந்தி பவுச்சதீதி பூ⁴துபாதா³ரூபஸங்கா²தோ ஸந்தானவஸேன பவத்தமானோ அத்தபா⁴வோ கலலங் நாமாதி கதீ²யதி. வீஸவஸ்ஸஸதாயுகஸ்ஸாதி நித³ஸ்ஸனமத்தங் ததோ ஊனாதி⁴காயுகமனுஸ்ஸானம்பி ஸப்³பா⁴வதோ.
Sappimaṇḍoti pasannasappi. Yathāti idaṃ ānetvā etthāpi sambandhitabbaṃ, sappimaṇḍopi vuttabinduppamāṇova idha adhippeto. Evaṃvaṇṇappaṭibhāganti vuttappamāṇasaṇṭhānaparicchinnaṃ . Atha vā evaṃvaṇṇappaṭibhāganti evaṃvaṇṇaṃ evaṃsaṇṭhānañca. Paṭibhajanaṃ vā paṭibhāgo, sadisatābhajanaṃ sadisatāpattīti attho. Evaṃvidho vaṇṇappaṭibhāgo rūpato saṇṭhānato ca sadisatāpatti etassāti evaṃvaṇṇappaṭibhāgaṃ. Kalalanti pavuccatīti bhūtupādārūpasaṅkhāto santānavasena pavattamāno attabhāvo kalalaṃ nāmāti kathīyati. Vīsavassasatāyukassāti nidassanamattaṃ tato ūnādhikāyukamanussānampi sabbhāvato.
கலலகாலேபீதி பட²மஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரே யங் ஸந்ததிவஸேன பவத்தமானங் கலலஸங்கா²தங் அத்தபா⁴வங் ஜீவிதா வோரோபேதுங் ஸக்கா, தங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ததோ வா உத்³த⁴ந்தி து³தியஸத்தாஹாதீ³ஸு அப்³பு³தா³தி³பா⁴வப்பத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். நனு ச உப்பன்னானங் த⁴ம்மானங் ஸரஸனிரோதே⁴னேவ நிருஜ்ஜ²னதோ அந்தரா உபச்சே²தோ³ ந ஸக்கா காதுங், ‘‘தஸ்மா…பே॰… ஜீவிதிந்த்³ரியங் உபச்சி²ந்த³தி உபரோதே⁴தீ’’தி கஸ்மா வுத்தந்தி ஆஹ – ‘‘ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸ பவேணீக⁴டனங்…பே॰… உபரோதே⁴தீதி வுச்சதீ’’தி. கத²ஞ்சாயமத்தோ² விஞ்ஞாயதீதி ஆஹ ‘‘ஸ்வாயமத்தோ²’’திஆதி³.
Kalalakālepīti paṭhamasattāhabbhantare yaṃ santativasena pavattamānaṃ kalalasaṅkhātaṃ attabhāvaṃ jīvitā voropetuṃ sakkā, taṃ sandhāya vadati. Tato vā uddhanti dutiyasattāhādīsu abbudādibhāvappattaṃ sandhāya vuttaṃ. Nanu ca uppannānaṃ dhammānaṃ sarasanirodheneva nirujjhanato antarā upacchedo na sakkā kātuṃ, ‘‘tasmā…pe… jīvitindriyaṃ upacchindati uparodhetī’’ti kasmā vuttanti āha – ‘‘jīvitindriyassa paveṇīghaṭanaṃ…pe… uparodhetīti vuccatī’’ti. Kathañcāyamattho viññāyatīti āha ‘‘svāyamattho’’tiādi.
எத்தா²ஹ (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 1.5; இதிவு॰ அட்ட²॰ 74) – க²ணே க²ணே நிருஜ்ஜ²னஸபா⁴வேஸு ஸங்கா²ரேஸு கோ ஹந்தி, கோ வா ஹஞ்ஞதி, யதி³ சித்தசேதஸிகஸந்தானோ, ஸோ அரூபதாய ந சே²த³னபே⁴த³னாதி³வஸேன விகோபனஸமத்தோ², நபி விகோபனீயோ. அத² ரூபஸந்தானோ, ஸோ அசேதனதாய கட்ட²கலிங்க³ரூபமோதி ந தத்த² சே²த³னாதி³னா பாணாதிபாதோ லப்³ப⁴தி யதா² மதஸரீரே. பயோகோ³பி பாணாதிபாதஸ்ஸ யதா²வுத்தோ பஹரணப்பஹாராதி³கோ அதீதேஸு வா ஸங்கா²ரேஸு ப⁴வெய்ய அனாக³தேஸு வா பச்சுப்பன்னேஸு வா, தத்த² ந தாவ அதீதானாக³தேஸு ஸம்ப⁴வதி தேஸங் அபா⁴வதோ, பச்சுப்பன்னேஸு ச ஸங்கா²ரானங் க²ணிகத்தா ஸரஸேனேவ நிருஜ்ஜ²னஸபா⁴வதாய வினாஸாபி⁴முகே²ஸு நிப்பயோஜனோ பயோகோ³ ஸியா, வினாஸஸ்ஸ ச காரணரஹிதத்தா ந பஹரணப்பஹாராதி³ப்பயோக³ஹேதுகங் மரணங், நிரீஹகதாய ச ஸங்கா²ரானங் கஸ்ஸ ஸோ பயோகோ³, க²ணிகத்தா வதா⁴தி⁴ப்பாயஸமகாலபி⁴ஜ்ஜனகஸ்ஸ கிரியாபரியோஸானகஆலானவட்டா²னதோ கஸ்ஸ வா பாணாதிபாதகம்மப³த்³தோ⁴தி?
Etthāha (sārattha. ṭī. 1.5; itivu. aṭṭha. 74) – khaṇe khaṇe nirujjhanasabhāvesu saṅkhāresu ko hanti, ko vā haññati, yadi cittacetasikasantāno, so arūpatāya na chedanabhedanādivasena vikopanasamattho, napi vikopanīyo. Atha rūpasantāno, so acetanatāya kaṭṭhakaliṅgarūpamoti na tattha chedanādinā pāṇātipāto labbhati yathā matasarīre. Payogopi pāṇātipātassa yathāvutto paharaṇappahārādiko atītesu vā saṅkhāresu bhaveyya anāgatesu vā paccuppannesu vā, tattha na tāva atītānāgatesu sambhavati tesaṃ abhāvato, paccuppannesu ca saṅkhārānaṃ khaṇikattā saraseneva nirujjhanasabhāvatāya vināsābhimukhesu nippayojano payogo siyā, vināsassa ca kāraṇarahitattā na paharaṇappahārādippayogahetukaṃ maraṇaṃ, nirīhakatāya ca saṅkhārānaṃ kassa so payogo, khaṇikattā vadhādhippāyasamakālabhijjanakassa kiriyāpariyosānakaālānavaṭṭhānato kassa vā pāṇātipātakammabaddhoti?
வுச்சதே – வத⁴கசேதனாஸஹிதோ ஸங்கா²ரானங் புஞ்ஜோ ஸத்தஸங்கா²தோ ஹந்தி. தேன பவத்திதவத⁴ப்பயோக³னிமித்தங் அபக³துஸ்மாவிஞ்ஞாணஜீவிதிந்த்³ரியோ மதவோஹாரப்பவத்தினிப³ந்த⁴னோ யதா²வுத்தவத⁴ப்பயோகா³கரணே உப்பஜ்ஜனாரஹோ ரூபாரூபத⁴ம்மஸமூஹோ ஹஞ்ஞதி, கேவலோ வா சித்தசேதஸிகஸந்தானோ வத⁴ப்பயோகா³விஸயபா⁴வேபி தஸ்ஸ பஞ்சவோகாரப⁴வே ரூபஸந்தானாதீ⁴னவுத்திதாய ரூபஸந்தானே பரேன பயோஜிதஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³கபயோக³வஸேன தன்னிப்³ப³த்திவினிப³ந்த⁴கவிஸதி³ஸரூபுப்பத்தியா விஹதே விச்சே²தோ³ ஹோதீதி ந பாணாதிபாதஸ்ஸ அஸம்ப⁴வோ, நபி அஹேதுகோ பாணாதிபாதோ, ந ச பயோகோ³ நிப்பயோஜனோ பச்சுப்பன்னேஸு ஸங்கா²ரேஸு கதப்பயோக³வஸேன தத³னந்தரங் உப்பஜ்ஜனாரஹஸ்ஸ ஸங்கா²ரகலாபஸ்ஸ ததா² அனுப்பத்திதோ. க²ணிகானங் ஸங்கா²ரானங் க²ணிகமரணஸ்ஸ இத⁴ மரணபா⁴வேன அனதி⁴ப்பேதத்தா ஸந்ததிமரணஸ்ஸ ச யதா²வுத்தனயேன ஸஹேதுகபா⁴வதோ ந அஹேதுகங் மரணங், ந ச கத்துரஹிதோ பாணாதிபாதப்பயோகோ³ நிரீஹகேஸுபி ஸங்கா²ரேஸு ஸன்னிஹிததாமத்தேன உபகாரகேஸு அத்தனோ அத்தனோ அனுரூபப²லுப்பாத³னே நியதேஸு காரணேஸு கத்துவோஹாரஸித்³தி⁴தோ யதா² ‘‘பதீ³போ பகாஸேதி, நிஸாகரோ சந்தி³மா’’தி. ந ச கேவலஸ்ஸ வதா⁴தி⁴ப்பாயஸஹபு⁴னோ சித்தசேதஸிககலாபஸ்ஸ பாணாதிபாதோ இச்சி²தோ ஸந்தானவஸேன அவட்டி²தஸ்ஸேவ படிஜானநதோ, ஸந்தானவஸேன பவத்தமானானஞ்ச பதீ³பாதீ³னங் அத்த²கிரியாஸித்³தி⁴ தி³ஸ்ஸதீதி அத்தே²வ பாணாதிபாதேன கம்முனா ப³த்³தோ⁴. அயஞ்ச விசாரோ அதி³ன்னாதா³னாதீ³ஸுபி யதா²ஸம்ப⁴வங் விபா⁴வேதப்³போ³.
Vuccate – vadhakacetanāsahito saṅkhārānaṃ puñjo sattasaṅkhāto hanti. Tena pavattitavadhappayoganimittaṃ apagatusmāviññāṇajīvitindriyo matavohārappavattinibandhano yathāvuttavadhappayogākaraṇe uppajjanāraho rūpārūpadhammasamūho haññati, kevalo vā cittacetasikasantāno vadhappayogāvisayabhāvepi tassa pañcavokārabhave rūpasantānādhīnavuttitāya rūpasantāne parena payojitajīvitindriyupacchedakapayogavasena tannibbattivinibandhakavisadisarūpuppattiyā vihate vicchedo hotīti na pāṇātipātassa asambhavo, napi ahetuko pāṇātipāto, na ca payogo nippayojano paccuppannesu saṅkhāresu katappayogavasena tadanantaraṃ uppajjanārahassa saṅkhārakalāpassa tathā anuppattito. Khaṇikānaṃ saṅkhārānaṃ khaṇikamaraṇassa idha maraṇabhāvena anadhippetattā santatimaraṇassa ca yathāvuttanayena sahetukabhāvato na ahetukaṃ maraṇaṃ, na ca katturahito pāṇātipātappayogo nirīhakesupi saṅkhāresu sannihitatāmattena upakārakesu attano attano anurūpaphaluppādane niyatesu kāraṇesu kattuvohārasiddhito yathā ‘‘padīpo pakāseti, nisākaro candimā’’ti. Na ca kevalassa vadhādhippāyasahabhuno cittacetasikakalāpassa pāṇātipāto icchito santānavasena avaṭṭhitasseva paṭijānanato, santānavasena pavattamānānañca padīpādīnaṃ atthakiriyāsiddhi dissatīti attheva pāṇātipātena kammunā baddho. Ayañca vicāro adinnādānādīsupi yathāsambhavaṃ vibhāvetabbo.
வோரோபேதுங் ந ஸக்காதி உபக்கமேன வோரோபேதுங் ந ஸக்கா. ஸத்தட்ட²ஜவனவாரமத்தந்தி கு²த்³த³கபா⁴ணகானங் மதேன வுத்தங். ஸங்யுத்தபா⁴ணகா பன ‘‘ரூபஸந்ததி அரூபஸந்ததீ’’தி த்³வே ஸந்ததியோ வத்வா ‘‘உத³கங் அக்கமித்வா க³தஸ்ஸ யாவ தீரே அக்கந்தஉத³கலேகா² ந விப்பஸீத³தி, அத்³தா⁴னதோ ஆக³தஸ்ஸ யாவ காயே உஸுமபா⁴வோ ந வூபஸம்மதி, ஆதபா ஆக³ந்த்வா க³ப்³ப⁴ங் பவிட்ட²ஸ்ஸ யாவ அந்த⁴காரபா⁴வோ ந விக³ச்ச²தி, அந்தோக³ப்³பே⁴ கம்மட்டா²னங் மனஸி கரித்வா தி³வா வாதபானங் விவரித்வா ஓலோகெந்தஸ்ஸ யாவ அக்கீ²னங் ப²ந்த³னபா⁴வோ ந வூபஸம்மதி, அயங் ரூபஸந்ததி நாம. த்³வே தயோ ஜவனவாரா அரூபஸந்ததி நாமா’’தி வத்வா ‘‘தது³ப⁴யம்பி ஸந்ததிபச்சுப்பன்னங் நாமா’’தி வத³ந்தி . மஜ்ஜி²மபா⁴ணகா பன வத³ந்தி ‘‘ஏகத்³வேஸந்ததிவாரபரியாபன்னங் ஸந்ததிபச்சுப்பன்னங். தத்த² அந்த⁴காரே நிஸீதி³த்வா ஆலோகட்டா²னங் க³தஸ்ஸ ந ச தாவ ஆரம்மணங் பாகடங் ஹோதி. யாவ பன தங் பாகடங் ஹோதி, எத்த²ந்தரே பவத்தா ரூபஸந்ததி அரூபஸந்ததி வா ஏகத்³வேஸந்ததிவாரா நாமாதி வேதி³தப்³பா³. ஆலோகட்டா²னே சரித்வா ஓவரகங் பவிட்ட²ஸ்ஸபி ந தாவ ஸஹஸா ரூபங் பாகடங் ஹோதி. யாவ பன தங் பாகடங் ஹோதி, எத்த²ந்தரே பவத்தா ரூபஸந்ததி அரூபஸந்ததி வா ஏகத்³வேஸந்ததிவாரா வேதி³தப்³பா³. தூ³ரே ட²த்வா பன ரஜகானங் ஹத்த²விகாரங் க⁴ண்டிபே⁴ரிஆகோடனவிகாரஞ்ச தி³ஸ்வாபி ந தாவ ஸத்³த³ங் ஸுணாதி. யாவ பன தங் ஸுணாதி, ஏதஸ்மிம்பி அந்தரே ஏகத்³வேஸந்ததிவாரா வேதி³தப்³பா³’’தி. எத்த² ச ஆலோகட்டா²னதோ ஓவரகங் பவிட்ட²ஸ்ஸ பகே³வ தத்த² நிஸின்னஸ்ஸ யாவ ரூபக³தங் பாகடங் ஹோதி, தத்த² உபட்³ட⁴வேலா அவிபூ⁴தப்பாயா, உபட்³ட⁴வேலா விபூ⁴தப்பாயா தது³ப⁴யங் க³ஹெத்வா ‘‘த்³வேஸந்ததிவாரா’’தி வுத்தங், தயித³ங் ந ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணங், ஏகச்சஸ்ஸ ஸீக⁴ம்பி பாகடங் ஹோதீதி ‘‘ஏகத்³வேஸந்ததிவாரா’’தி ஏகக்³க³ஹணம்பி கதங்.
Voropetuṃ na sakkāti upakkamena voropetuṃ na sakkā. Sattaṭṭhajavanavāramattanti khuddakabhāṇakānaṃ matena vuttaṃ. Saṃyuttabhāṇakā pana ‘‘rūpasantati arūpasantatī’’ti dve santatiyo vatvā ‘‘udakaṃ akkamitvā gatassa yāva tīre akkantaudakalekhā na vippasīdati, addhānato āgatassa yāva kāye usumabhāvo na vūpasammati, ātapā āgantvā gabbhaṃ paviṭṭhassa yāva andhakārabhāvo na vigacchati, antogabbhe kammaṭṭhānaṃ manasi karitvā divā vātapānaṃ vivaritvā olokentassa yāva akkhīnaṃ phandanabhāvo na vūpasammati, ayaṃ rūpasantati nāma. Dve tayo javanavārā arūpasantati nāmā’’ti vatvā ‘‘tadubhayampi santatipaccuppannaṃ nāmā’’ti vadanti . Majjhimabhāṇakā pana vadanti ‘‘ekadvesantativārapariyāpannaṃ santatipaccuppannaṃ. Tattha andhakāre nisīditvā ālokaṭṭhānaṃ gatassa na ca tāva ārammaṇaṃ pākaṭaṃ hoti. Yāva pana taṃ pākaṭaṃ hoti, etthantare pavattā rūpasantati arūpasantati vā ekadvesantativārā nāmāti veditabbā. Ālokaṭṭhāne caritvā ovarakaṃ paviṭṭhassapi na tāva sahasā rūpaṃ pākaṭaṃ hoti. Yāva pana taṃ pākaṭaṃ hoti, etthantare pavattā rūpasantati arūpasantati vā ekadvesantativārā veditabbā. Dūre ṭhatvā pana rajakānaṃ hatthavikāraṃ ghaṇṭibheriākoṭanavikārañca disvāpi na tāva saddaṃ suṇāti. Yāva pana taṃ suṇāti, etasmimpi antare ekadvesantativārā veditabbā’’ti. Ettha ca ālokaṭṭhānato ovarakaṃ paviṭṭhassa pageva tattha nisinnassa yāva rūpagataṃ pākaṭaṃ hoti, tattha upaḍḍhavelā avibhūtappāyā, upaḍḍhavelā vibhūtappāyā tadubhayaṃ gahetvā ‘‘dvesantativārā’’ti vuttaṃ, tayidaṃ na sabbasādhāraṇaṃ, ekaccassa sīghampi pākaṭaṃ hotīti ‘‘ekadvesantativārā’’ti ekaggahaṇampi kataṃ.
ஸபா⁴க³ஸந்ததிவஸேனாதி குஸலாகுஸலஸோமனஸ்ஸுபெக்கா²தி³னா ஸபா⁴க³ஸந்ததிவஸேன. இமினா அரூபஸந்ததி த³ஸ்ஸிதா. ஸத்தட்ட²ஜவனவாரமத்தந்தி ச காமாவசரஜவனவஸேனேவ வேதி³தப்³ப³ங், ந இதரஜவனவஸேன. ந ஹி தே பரிமிதகாலா, அந்தரா பவத்தப⁴வங்கா³த³யோபி தத³ந்தோக³தா⁴தி த³ட்ட²ப்³பா³. யாவ வா உண்ஹதோ ஆக³ந்த்வாதிஆதி³னா பன ரூபஸந்ததிங் த³ஸ்ஸேதி. அந்த⁴காரங் ஹோதீதி அந்த⁴காரங் ந விக³ச்ச²தி. ஸந்ததிபச்சுப்பன்னஞ்செத்த² அட்ட²கதா²ஸு ஆக³தங், அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னங் ஸுத்தே. ததா² ஹி ப⁴த்³தே³கரத்தஸுத்தே அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னங் ஸந்தா⁴ய ‘‘யோ சாவுஸோ மனோ, யே ச த⁴ம்மா, உப⁴யமேதங் பச்சுப்பன்னங், தஸ்மிங் சே பச்சுப்பன்னே ச²ந்த³ராக³படிப³த்³த⁴ங் ஹோதி விஞ்ஞாணங், ச²ந்த³ராக³படிப³த்³த⁴த்தா விஞ்ஞாணஸ்ஸ தத³பி⁴னந்த³தி, தத³பி⁴னந்த³ந்தோ பச்சுப்பன்னேஸு த⁴ம்மேஸு ஸங்ஹீரதீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.284) வுத்தங். எத்த² ஹி மனோதி ஸஸம்பயுத்தங் விஞ்ஞாணமாஹ. த⁴ம்மாதி ஆரம்மணத⁴ம்மா. மனோதி வா மனாயதனங். த⁴ம்மாதி வேத³னாத³யோ அரூபக்க²ந்தா⁴. உப⁴யமேதங் பச்சுப்பன்னந்தி அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னங் ஏதங் உப⁴யங் ஹோதீதி அத்தோ². விஞ்ஞாணந்தி நிகந்திவிஞ்ஞாணங். தஞ்ஹி தஸ்மிங் பச்சுப்பன்னே ச²ந்த³ராக³வஸேன படிப³த்³த⁴ங் ஹோதி. அபி⁴னந்த³தீதி தண்ஹாதி³ட்டா²பி⁴னந்த³னாஹி அபி⁴னந்த³தி . ததா²பூ⁴தோ ச வத்து²பரிஞ்ஞாய அபா⁴வதோ தேஸு பச்சுப்பன்னேஸு த⁴ம்மேஸு ஸங்ஹீரதி, தண்ஹாதி³ட்டீ²ஹி ஆகட்³டீ⁴யதீதி அத்தோ². எத்த² ச ‘‘த்³வாத³ஸாயதனானி ஏகங் பச்சுப்பன்ன’’ந்தி ஆக³தத்தா தத்த² பவத்தோ ச²ந்த³ராகோ³ அத்³தா⁴பச்சுப்பன்னாரம்மணோ, ந க²ணபச்சுப்பன்னாரம்மணோதி விஞ்ஞாயதி.
Sabhāgasantativasenāti kusalākusalasomanassupekkhādinā sabhāgasantativasena. Iminā arūpasantati dassitā. Sattaṭṭhajavanavāramattanti ca kāmāvacarajavanavaseneva veditabbaṃ, na itarajavanavasena. Na hi te parimitakālā, antarā pavattabhavaṅgādayopi tadantogadhāti daṭṭhabbā. Yāva vā uṇhato āgantvātiādinā pana rūpasantatiṃ dasseti. Andhakāraṃ hotīti andhakāraṃ na vigacchati. Santatipaccuppannañcettha aṭṭhakathāsu āgataṃ, addhāpaccuppannaṃ sutte. Tathā hi bhaddekarattasutte addhāpaccuppannaṃ sandhāya ‘‘yo cāvuso mano, ye ca dhammā, ubhayametaṃ paccuppannaṃ, tasmiṃ ce paccuppanne chandarāgapaṭibaddhaṃ hoti viññāṇaṃ, chandarāgapaṭibaddhattā viññāṇassa tadabhinandati, tadabhinandanto paccuppannesu dhammesu saṃhīratī’’ti (ma. ni. 3.284) vuttaṃ. Ettha hi manoti sasampayuttaṃ viññāṇamāha. Dhammāti ārammaṇadhammā. Manoti vā manāyatanaṃ. Dhammāti vedanādayo arūpakkhandhā. Ubhayametaṃ paccuppannanti addhāpaccuppannaṃ etaṃ ubhayaṃ hotīti attho. Viññāṇanti nikantiviññāṇaṃ. Tañhi tasmiṃ paccuppanne chandarāgavasena paṭibaddhaṃ hoti. Abhinandatīti taṇhādiṭṭhābhinandanāhi abhinandati . Tathābhūto ca vatthupariññāya abhāvato tesu paccuppannesu dhammesu saṃhīrati, taṇhādiṭṭhīhi ākaḍḍhīyatīti attho. Ettha ca ‘‘dvādasāyatanāni ekaṃ paccuppanna’’nti āgatattā tattha pavatto chandarāgo addhāpaccuppannārammaṇo, na khaṇapaccuppannārammaṇoti viññāyati.
ஸத்தோதி க²ந்த⁴ஸந்தானோ. தத்த² ஹி ஸத்தபஞ்ஞத்தி. ஜீவிதிந்த்³ரியந்தி ரூபாரூபஜீவிதிந்த்³ரியங். ரூபஜீவிதிந்த்³ரியே ஹி விகோபிதே இதரம்பி தங்ஸம்ப³ந்த⁴தாய வினஸ்ஸதீதி. தங் வுத்தப்பகாரமேவாதி தங் ஜீவிதிந்த்³ரியாதிபாதனவிதா⁴னங் ஹெட்டா² வுத்தப்பகாரமேவ. ஸரஸேனேவ பதனஸபா⁴வஸ்ஸ அந்தரா ஏவ அதீவ பாதனங் அதிபாதோ, ஸணிகங் பதிதுங் அத³த்வா ஸீக⁴பாதனந்தி அத்தோ². அதிக்கம்ம வா ஸத்தா²தீ³ஹி அபி⁴ப⁴வித்வா பாதனங் அதிபாதோ, பாணஸ்ஸ அதிபாதோ பாணாதிபாதோ. யாய சேதனாய பவத்தமானஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸ நிஸ்ஸயபூ⁴தேஸு மஹாபூ⁴தேஸு உபக்கமகரணஹேது தங்மஹாபூ⁴தபச்சயா உப்பஜ்ஜனமஹாபூ⁴தா நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸந்தி, ஸா தாதி³ஸப்பயோக³ஸமுட்டா²பிகா வத⁴கசேதனா பாணாதிபாதோ. தேனாஹ ‘‘யாய சேதனாயா’’திஆதி³.
Sattoti khandhasantāno. Tattha hi sattapaññatti. Jīvitindriyanti rūpārūpajīvitindriyaṃ. Rūpajīvitindriye hi vikopite itarampi taṃsambandhatāya vinassatīti. Taṃ vuttappakāramevāti taṃ jīvitindriyātipātanavidhānaṃ heṭṭhā vuttappakārameva. Saraseneva patanasabhāvassa antarā eva atīva pātanaṃ atipāto, saṇikaṃ patituṃ adatvā sīghapātananti attho. Atikkamma vā satthādīhi abhibhavitvā pātanaṃ atipāto, pāṇassa atipāto pāṇātipāto. Yāya cetanāya pavattamānassa jīvitindriyassa nissayabhūtesu mahābhūtesu upakkamakaraṇahetu taṃmahābhūtapaccayā uppajjanamahābhūtā nuppajjissanti, sā tādisappayogasamuṭṭhāpikā vadhakacetanā pāṇātipāto. Tenāha ‘‘yāya cetanāyā’’tiādi.
பஹரணந்தி காயவிஞ்ஞத்திஸஹிதாய வத⁴கசேதனாய அதி⁴ப்பேதத்த²ஸாத⁴னங். ஆணாபனந்தி வசீவிஞ்ஞத்திஸஹிதாய வத⁴கசேதனாய அதி⁴ப்பேதத்த²ஸாத⁴னங். தேனேவ ‘‘ஸாவேதுகாமோ ந ஸாவேதீ’’திஆதி³ வுத்தங். உபனிக்கி²பனந்தி அஸிஆதீ³னங் தஸ்ஸ உபனிக்கி²பனங்.
Paharaṇanti kāyaviññattisahitāya vadhakacetanāya adhippetatthasādhanaṃ. Āṇāpananti vacīviññattisahitāya vadhakacetanāya adhippetatthasādhanaṃ. Teneva ‘‘sāvetukāmo na sāvetī’’tiādi vuttaṃ. Upanikkhipananti asiādīnaṃ tassa upanikkhipanaṃ.
அட்ட²கதா²ஸு வுத்தமத்த²ங் ஸங்கி²பித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸங்கே²பதோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² விஜ்ஜாபரிஜப்பனந்தி மந்தபரிஜப்பனங். இதா³னி அட்ட²கதா²ஸு வித்தா²ரிதமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அட்ட²கதா²ஸு பனா’’திஆதி³. தத்த² ஆத²ப்³ப³ணிகாதி ஆத²ப்³ப³ணவேத³வேதி³னோ. ஆத²ப்³ப³ணங் பயோஜெந்தீதி ஆத²ப்³ப³ணவேத³விஹிதங் மந்தங் தத்த² வுத்தவிதி⁴னா பயோஜெந்தி. ஆத²ப்³ப³ணிகா ஹி ஸத்தாஹங் அலோணகங் பு⁴ஞ்ஜித்வா த³ப்³பே³ அத்த²ரித்வா பத²வியங் ஸயமானா தபங் சரித்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸுஸானபூ⁴மிங் ஸஜ்ஜெத்வா ஸத்தமே பதே³ ட²த்வா ஹத்த²ங் வட்டெத்வா வட்டெத்வா முகே²ன விஜ்ஜங் பரிஜப்பந்தி, அத² நேஸங் கம்மங் ஸமிஜ்ஜ²தி. படிஸேனாயாதி இத³ங் ஹெட்டா² உபரி வா பத³த்³வயேன ஸம்ப³ந்த⁴முபக³ச்ச²தி. ஈதிங் உப்பாதெ³ந்தீதி ட³ங்ஸித்வா மாரணத்தா²ய விச்சி²காதீ³னங் விஸ்ஸஜ்ஜனவஸேன பீளங் உப்பாதெ³ந்தி . ஏதீதி ஈதி. உபத்³த³வந்தி ததோ அதி⁴கதரபீளங். பஜ்ஜரகந்தி விஸமஜ்ஜரங். ஸூசிகந்தி அங்க³பச்சங்கா³னி ஸூசீஹி விய விஜ்ஜி²த்வா பவத்தமானங் ஸூலங். விஸூசிகந்தி ஸஸூலங் ஆமாதிஸாரங். பக்க²ந்தி³யந்தி ரத்தாதிஸாரங். விஜ்ஜங் பரிவத்தெத்வாதி க³ந்தா⁴ரவிஜ்ஜாதி³கங் அத்தனோ விஜ்ஜங் கதுபசாரங் பரிஜப்பித்வா மந்தபட²னக்கமேன படி²த்வா. தேஹீதி தேஹி வத்தூ²ஹி.
Aṭṭhakathāsu vuttamatthaṃ saṅkhipitvā dassento ‘‘saṅkhepato’’tiādimāha. Tattha vijjāparijappananti mantaparijappanaṃ. Idāni aṭṭhakathāsu vitthāritamatthaṃ dassento āha ‘‘aṭṭhakathāsu panā’’tiādi. Tattha āthabbaṇikāti āthabbaṇavedavedino. Āthabbaṇaṃ payojentīti āthabbaṇavedavihitaṃ mantaṃ tattha vuttavidhinā payojenti. Āthabbaṇikā hi sattāhaṃ aloṇakaṃ bhuñjitvā dabbe attharitvā pathaviyaṃ sayamānā tapaṃ caritvā sattame divase susānabhūmiṃ sajjetvā sattame pade ṭhatvā hatthaṃ vaṭṭetvā vaṭṭetvā mukhena vijjaṃ parijappanti, atha nesaṃ kammaṃ samijjhati. Paṭisenāyāti idaṃ heṭṭhā upari vā padadvayena sambandhamupagacchati. Ītiṃuppādentīti ḍaṃsitvā māraṇatthāya vicchikādīnaṃ vissajjanavasena pīḷaṃ uppādenti . Etīti īti. Upaddavanti tato adhikatarapīḷaṃ. Pajjarakanti visamajjaraṃ. Sūcikanti aṅgapaccaṅgāni sūcīhi viya vijjhitvā pavattamānaṃ sūlaṃ. Visūcikanti sasūlaṃ āmātisāraṃ. Pakkhandiyanti rattātisāraṃ. Vijjaṃ parivattetvāti gandhāravijjādikaṃ attano vijjaṃ katupacāraṃ parijappitvā mantapaṭhanakkamena paṭhitvā. Tehīti tehi vatthūhi.
பயோஜனந்தி பவத்தமானங். தி³ஸ்வாதிஆதி³ தி³ட்ட²விஸாதீ³னங் யதா²க்கமேன வுத்தங். த்³வத்திப்³யாமஸதப்பமாணனாகு³த்³த⁴ரணேதி த்³வத்திப்³யாமஸதப்பமாணே மஹாகாயே நிம்மினித்வா டி²தானங் நாகா³னங் உத்³த⁴ரணே. கும்ப⁴ண்டா³னந்தி கும்ப⁴ண்ட³தே³வானங். தே கிர தே³வா மஹோத³ரா ஹொந்தி, ரஹஸ்ஸங்க³ம்பி ச நேஸங் கும்போ⁴ விய மஹந்தங் ஹோதி, தஸ்மா ‘‘கும்ப⁴ண்டா³’’தி வுச்சந்தி. வெஸ்ஸவணஸ்ஸ யக்கா²தி⁴பதிபா⁴வேபி நயனாவுதே⁴ன கும்ப⁴ண்டா³னங் மரணஸ்ஸ இத⁴ வுத்தத்தா தேஸுபி தஸ்ஸ ஆணாபவத்தி வேதி³தப்³பா³.
Payojananti pavattamānaṃ. Disvātiādi diṭṭhavisādīnaṃ yathākkamena vuttaṃ. Dvattibyāmasatappamāṇanāguddharaṇeti dvattibyāmasatappamāṇe mahākāye nimminitvā ṭhitānaṃ nāgānaṃ uddharaṇe. Kumbhaṇḍānanti kumbhaṇḍadevānaṃ. Te kira devā mahodarā honti, rahassaṅgampi ca nesaṃ kumbho viya mahantaṃ hoti, tasmā ‘‘kumbhaṇḍā’’ti vuccanti. Vessavaṇassa yakkhādhipatibhāvepi nayanāvudhena kumbhaṇḍānaṃ maraṇassa idha vuttattā tesupi tassa āṇāpavatti veditabbā.
கேசீதி மஹாஸங்கி⁴கா. ‘‘அஹோ வத யங் தங் குச்சி²க³தங் க³ப்³ப⁴ங் ந ஸொத்தி²னா அபி⁴னிக்க²மெய்யா’’தி பாடோ² ஸுந்த³ரதரோ. ‘‘அஹோ வதாயங் த’’ந்திபி பாடோ². ‘‘அயங் இத்தீ² தங் குச்சி²க³தங் க³ப்³ப⁴ங் ந ஸொத்தி²னா அபி⁴னிக்கா²மெய்யா’’தி வத்தப்³ப³ங். குலும்ப³ஸ்ஸாதி க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ குலஸ்ஸேவ வா, குடும்ப³ஸ்ஸாதி வுத்தங் ஹோதி. பா⁴வனாமயித்³தி⁴யாதி அதி⁴ட்டா²னித்³தி⁴ங் ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி. க⁴டபே⁴த³னங் விய இத்³தி⁴வினாஸோ, அக்³கி³னிப்³பா³பனங் விய பரூபகா⁴தோதி உபமாஸங்ஸந்த³னங். தங் தேஸங் இச்சா²மத்தமேவாதி எத்தா²யங் விசாரணா – தும்ஹே இத்³தி⁴யா பரூபகா⁴தங் வதே³த², இத்³தி⁴ நாம சேஸா அதி⁴ட்டா²னித்³தி⁴ விகுப்³ப³னித்³தி⁴ மனோமயித்³தி⁴ ஞாணவிப்பா²ரித்³தி⁴ ஸமாதி⁴விப்பா²ரித்³தி⁴ அரியித்³தி⁴ கம்மவிபாகஜித்³தி⁴ புஞ்ஞவதோஇத்³தி⁴ விஜ்ஜாமயித்³தி⁴ தத்த² தத்த² ஸம்மாபயோக³பச்சயா இஜ்ஜ²னட்டே²ன இத்³தீ⁴தி த³ஸவிதா⁴. தத்த² கதரங் இத்³தி⁴ங் வதே³தா²தி? பா⁴வனாமயந்தி. கிங் பன பா⁴வனாமயித்³தி⁴யா பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதீதி? ஆம ஏகவாரங் ஹோதி. யதா² ஹி ஆதி³த்தக⁴ரஸ்ஸ உபரி உத³கப⁴ரிதே க⁴டே கி²த்தே க⁴டோபி பி⁴ஜ்ஜதி, அக்³கி³பி நிப்³பா³யதி, ஏவமேவ பா⁴வனாமயித்³தி⁴யா ஏகவாரங் பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதி, ததோ பட்டா²ய பன ஸா நஸ்ஸதீதி. அத² நே ‘‘பா⁴வனாமயித்³தி⁴யா நேவ ஏகவாரங், ந த்³வே வாரே பரூபகா⁴தகம்மங் ஹோதீ’’தி வத்வா ஸஞ்ஞத்திங் ஆக³ச்ச²ந்தா புச்சி²தப்³பா³ ‘‘பா⁴வனாமயித்³தி⁴ கிங் குஸலா, அகுஸலா, அப்³யாகதா, ஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா, து³க்கா²ய , அது³க்க²மஸுகா²ய, ஸவிதக்கஸவிசாரா, அவிதக்கவிசாரமத்தா, அவிதக்கஅவிசாரா, காமாவசரா, ரூபாவசரா, அரூபாவசரா’’தி.
Kecīti mahāsaṅghikā. ‘‘Aho vata yaṃ taṃ kucchigataṃ gabbhaṃ na sotthinā abhinikkhameyyā’’ti pāṭho sundarataro. ‘‘Aho vatāyaṃ ta’’ntipi pāṭho. ‘‘Ayaṃ itthī taṃ kucchigataṃ gabbhaṃ na sotthinā abhinikkhāmeyyā’’ti vattabbaṃ. Kulumbassāti gabbhassa kulasseva vā, kuṭumbassāti vuttaṃ hoti. Bhāvanāmayiddhiyāti adhiṭṭhāniddhiṃ sandhāya vadanti. Ghaṭabhedanaṃ viya iddhivināso, agginibbāpanaṃ viya parūpaghātoti upamāsaṃsandanaṃ. Taṃ tesaṃ icchāmattamevāti etthāyaṃ vicāraṇā – tumhe iddhiyā parūpaghātaṃ vadetha, iddhi nāma cesā adhiṭṭhāniddhi vikubbaniddhi manomayiddhi ñāṇavipphāriddhi samādhivipphāriddhi ariyiddhi kammavipākajiddhi puññavatoiddhi vijjāmayiddhi tattha tattha sammāpayogapaccayā ijjhanaṭṭhena iddhīti dasavidhā. Tattha kataraṃ iddhiṃ vadethāti? Bhāvanāmayanti. Kiṃ pana bhāvanāmayiddhiyā parūpaghātakammaṃ hotīti? Āma ekavāraṃ hoti. Yathā hi ādittagharassa upari udakabharite ghaṭe khitte ghaṭopi bhijjati, aggipi nibbāyati, evameva bhāvanāmayiddhiyā ekavāraṃ parūpaghātakammaṃ hoti, tato paṭṭhāya pana sā nassatīti. Atha ne ‘‘bhāvanāmayiddhiyā neva ekavāraṃ, na dve vāre parūpaghātakammaṃ hotī’’ti vatvā saññattiṃ āgacchantā pucchitabbā ‘‘bhāvanāmayiddhi kiṃ kusalā, akusalā, abyākatā, sukhāya vedanāya sampayuttā, dukkhāya , adukkhamasukhāya, savitakkasavicārā, avitakkavicāramattā, avitakkaavicārā, kāmāvacarā, rūpāvacarā, arūpāvacarā’’ti.