Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
8. பாத³ஸகலிகாஹதபஞ்ஹோ
8. Pādasakalikāhatapañho
8. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, தும்ஹே ப⁴ணத² ‘ப⁴க³வதோ க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அயங் அசேதனா மஹாபத²வீ நின்னங் உன்னமதி, உன்னதங் ஓனமதீ’தி, புன ச ப⁴ணத² ‘ப⁴க³வதோ பாதோ³ ஸகலிகாய க²தோ’தி. யா ஸா ஸகலிகா ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா, கிஸ்ஸ பன ஸா ஸகலிகா ப⁴க³வதோ பாதா³ ந நிவத்தா. யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ப⁴க³வதோ க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அயங் அசேதனா மஹாபத²வீ நின்னங் உன்னமதி, உன்னதங் ஓனமதி, தேன ஹி ‘ப⁴க³வதோ பாதோ³ ஸகலிகாய க²தோ’தி யங் வசனங், தங் மிச்சா². யதி³ ப⁴க³வதோ பாதோ³ ஸகலிகாய க²தோ, தேன ஹி ‘ப⁴க³வதோ க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அயங் அசேதனா மஹாபத²வீ நின்னங் உன்னமதி உன்னதங் ஓனமதீ’தி தம்பி வசனங் மிச்சா². அயம்பி உப⁴தோ கோடிகோ பஞ்ஹோ தவானுப்பத்தோ, ஸோ தயா நிப்³பா³ஹிதப்³போ³’’தி.
8. ‘‘Bhante nāgasena, tumhe bhaṇatha ‘bhagavato gacchantassa ayaṃ acetanā mahāpathavī ninnaṃ unnamati, unnataṃ onamatī’ti, puna ca bhaṇatha ‘bhagavato pādo sakalikāya khato’ti. Yā sā sakalikā bhagavato pāde patitā, kissa pana sā sakalikā bhagavato pādā na nivattā. Yadi, bhante nāgasena, bhagavato gacchantassa ayaṃ acetanā mahāpathavī ninnaṃ unnamati, unnataṃ onamati, tena hi ‘bhagavato pādo sakalikāya khato’ti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā. Yadi bhagavato pādo sakalikāya khato, tena hi ‘bhagavato gacchantassa ayaṃ acetanā mahāpathavī ninnaṃ unnamati unnataṃ onamatī’ti tampi vacanaṃ micchā. Ayampi ubhato koṭiko pañho tavānuppatto, so tayā nibbāhitabbo’’ti.
‘‘ஸச்சங் , மஹாராஜ, அத்தே²தங் ப⁴க³வதோ க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அயங் அசேதனா மஹாபத²வீ நின்னங் உன்னமதி உன்னதங் ஓனமதி, ப⁴க³வதோ ச பாதோ³ ஸகலிகாய க²தோ, ந ச பன ஸா ஸகலிகா அத்தனோ த⁴ம்மதாய பதிதா, தே³வத³த்தஸ்ஸ உபக்கமேன பதிதா. தே³வத³த்தோ, மஹாராஜ, ப³ஹூனி ஜாதிஸதஸஹஸ்ஸானி ப⁴க³வதி ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴, ஸோ தேன ஆகா⁴தேன ‘மஹந்தங் கூடாகா³ரப்பமாணங் பாஸாணங் ப⁴க³வதோ உபரி பாதெஸ்ஸாமீ’தி முஞ்சி. அத² த்³வே ஸேலா பத²விதோ உட்ட²ஹித்வா தங் பாஸாணங் ஸம்படிச்சி²ங்ஸு, அத² நேஸங் ஸம்பஹாரேன பாஸாணதோ பபடிகா பி⁴ஜ்ஜித்வா யேன வா தேன வா பதந்தீ ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா’’தி.
‘‘Saccaṃ , mahārāja, atthetaṃ bhagavato gacchantassa ayaṃ acetanā mahāpathavī ninnaṃ unnamati unnataṃ onamati, bhagavato ca pādo sakalikāya khato, na ca pana sā sakalikā attano dhammatāya patitā, devadattassa upakkamena patitā. Devadatto, mahārāja, bahūni jātisatasahassāni bhagavati āghātaṃ bandhi, so tena āghātena ‘mahantaṃ kūṭāgārappamāṇaṃ pāsāṇaṃ bhagavato upari pātessāmī’ti muñci. Atha dve selā pathavito uṭṭhahitvā taṃ pāsāṇaṃ sampaṭicchiṃsu, atha nesaṃ sampahārena pāsāṇato papaṭikā bhijjitvā yena vā tena vā patantī bhagavato pāde patitā’’ti.
‘‘யதா² ச, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, த்³வே ஸேலா பாஸாணங் ஸம்படிச்சி²ங்ஸு, ததே²வ பபடிகாபி ஸம்படிச்சி²தப்³பா³’’தி? ‘‘ஸம்படிச்சி²தம்பி, மஹாராஜ, இதே⁴கச்சங் பக்³க⁴ரதி பஸவதி ந டா²னமுபக³ச்ச²தி, யதா², மஹாராஜ, உத³கங் பாணினா க³ஹிதங் அங்கு³லந்தரிகாஹி பக்³க⁴ரதி பஸவதி ந டா²னமுபக³ச்ச²தி, கீ²ரங் தக்கங் மது⁴ங் ஸப்பி தேஸங் மச்ச²ரஸங் மங்ஸரஸங் பாணினா க³ஹிதங் அங்கு³லந்தரிகாஹி பக்³க⁴ரதி பஸவதி ந டா²னமுபக³ச்ச²தி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸம்படிச்ச²னத்த²ங் உபக³தானங் த்³வின்னங் ஸேலானங் ஸம்பஹாரேன பாஸாணதோ பபடிகா பி⁴ஜ்ஜித்வா யேன வா தேன வா பதந்தீ ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா.
‘‘Yathā ca, bhante nāgasena, dve selā pāsāṇaṃ sampaṭicchiṃsu, tatheva papaṭikāpi sampaṭicchitabbā’’ti? ‘‘Sampaṭicchitampi, mahārāja, idhekaccaṃ paggharati pasavati na ṭhānamupagacchati, yathā, mahārāja, udakaṃ pāṇinā gahitaṃ aṅgulantarikāhi paggharati pasavati na ṭhānamupagacchati, khīraṃ takkaṃ madhuṃ sappi tesaṃ maccharasaṃ maṃsarasaṃ pāṇinā gahitaṃ aṅgulantarikāhi paggharati pasavati na ṭhānamupagacchati, evameva kho, mahārāja, sampaṭicchanatthaṃ upagatānaṃ dvinnaṃ selānaṃ sampahārena pāsāṇato papaṭikā bhijjitvā yena vā tena vā patantī bhagavato pāde patitā.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, ஸண்ஹஸுகு²மஅணுரஜஸமங் புளினங் முட்டி²னா க³ஹிதங் அங்கு³லந்தரிகாஹி பக்³க⁴ரதி பஸவதி ந டா²னமுபக³ச்ச²தி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸம்படிச்ச²னத்த²ங் உபக³தானங் த்³வின்னங் ஸேலானங் ஸம்பஹாரேன பாஸாணதோ பபடிகா பி⁴ஜ்ஜித்வா யேன வா தேன வா பதந்தீ ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, saṇhasukhumaaṇurajasamaṃ puḷinaṃ muṭṭhinā gahitaṃ aṅgulantarikāhi paggharati pasavati na ṭhānamupagacchati, evameva kho, mahārāja, sampaṭicchanatthaṃ upagatānaṃ dvinnaṃ selānaṃ sampahārena pāsāṇato papaṭikā bhijjitvā yena vā tena vā patantī bhagavato pāde patitā.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, கப³ளோ முகே²ன க³ஹிதோ இதே⁴கச்சஸ்ஸ முக²தோ முச்சித்வா பக்³க⁴ரதி பஸவதி ந டா²னமுபக³ச்ச²தி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸம்படிச்ச²னத்த²ங் உபக³தானங் த்³வின்னங் ஸேலானங் ஸம்பஹாரேன பாஸாணதோ பபடிகா பி⁴ஜ்ஜித்வா யேன வா தேன வா பதந்தீ ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா’’தி.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, kabaḷo mukhena gahito idhekaccassa mukhato muccitvā paggharati pasavati na ṭhānamupagacchati, evameva kho, mahārāja, sampaṭicchanatthaṃ upagatānaṃ dvinnaṃ selānaṃ sampahārena pāsāṇato papaṭikā bhijjitvā yena vā tena vā patantī bhagavato pāde patitā’’ti.
‘‘ஹோது, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஸேலேஹி பாஸாணோ ஸம்படிச்சி²தோ, அத² பபடிகாயபி அபசிதி காதப்³பா³ யதே²வ மஹாபத²வியா’’தி? ‘‘த்³வாத³ஸிமே, மஹாராஜ, அபசிதிங் ந கரொந்தி. கதமே த்³வாத³ஸ? ரத்தோ ராக³வஸேன அபசிதிங் ந கரோதி, து³ட்டோ² தோ³ஸவஸேன, மூள்ஹோ மோஹவஸேன, உன்னதோ மானவஸேன, நிக்³கு³ணோ அவிஸேஸதாய, அதித²த்³தோ⁴ அனிஸேத⁴னதாய, ஹீனோ ஹீனஸபா⁴வதாய, வசனகரோ அனிஸ்ஸரதாய, பாபோ கத³ரியதாய, து³க்கா²பிதோ படிது³க்கா²பனதாய, லுத்³தோ⁴ லோபா⁴பி⁴பூ⁴ததாய, ஆயூஹிதோ அத்த²ஸாத⁴னதாய 1 அபசிதிங் ந கரோதி. இமே கோ² மஹாராஜ த்³வாத³ஸ அபசிதிங் ந கரொந்தி. ஸா ச பன பபடிகா பாஸாணஸம்பஹாரேன பி⁴ஜ்ஜித்வா அனிமித்தகததி³ஸா யேன வா தேன வா பதமானா ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா.
‘‘Hotu, bhante nāgasena, selehi pāsāṇo sampaṭicchito, atha papaṭikāyapi apaciti kātabbā yatheva mahāpathaviyā’’ti? ‘‘Dvādasime, mahārāja, apacitiṃ na karonti. Katame dvādasa? Ratto rāgavasena apacitiṃ na karoti, duṭṭho dosavasena, mūḷho mohavasena, unnato mānavasena, nigguṇo avisesatāya, atithaddho anisedhanatāya, hīno hīnasabhāvatāya, vacanakaro anissaratāya, pāpo kadariyatāya, dukkhāpito paṭidukkhāpanatāya, luddho lobhābhibhūtatāya, āyūhito atthasādhanatāya 2 apacitiṃ na karoti. Ime kho mahārāja dvādasa apacitiṃ na karonti. Sā ca pana papaṭikā pāsāṇasampahārena bhijjitvā animittakatadisā yena vā tena vā patamānā bhagavato pāde patitā.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, ஸண்ஹஸுகு²மஅணுரஜோ அனிலப³லஸமாஹதோ அனிமித்தகததி³ஸோ யேன வா தேன வா அபி⁴கிரதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸா பபடிகா பாஸாணஸம்பஹாரேன பி⁴ஜ்ஜித்வா அனிமித்தகததி³ஸா யேன வா தேன வா பதமானா ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா. யதி³ பன, மஹாராஜ, ஸா பபடிகா பாஸாணதோ விஸுங் ந ப⁴வெய்ய, தம்பி தே ஸேலா பாஸாணபபடிகங் உப்பதித்வா க³ண்ஹெய்யுங். ஏஸா பன, மஹாராஜ, பபடிகா ந பூ⁴மட்டா² ந ஆகாஸட்டா², பாஸாணஸம்பஹாரவேகே³ன பி⁴ஜ்ஜித்வா அனிமித்தகததி³ஸா யேன வா தேன வா பதமானா ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, saṇhasukhumaaṇurajo anilabalasamāhato animittakatadiso yena vā tena vā abhikirati, evameva kho, mahārāja, sā papaṭikā pāsāṇasampahārena bhijjitvā animittakatadisā yena vā tena vā patamānā bhagavato pāde patitā. Yadi pana, mahārāja, sā papaṭikā pāsāṇato visuṃ na bhaveyya, tampi te selā pāsāṇapapaṭikaṃ uppatitvā gaṇheyyuṃ. Esā pana, mahārāja, papaṭikā na bhūmaṭṭhā na ākāsaṭṭhā, pāsāṇasampahāravegena bhijjitvā animittakatadisā yena vā tena vā patamānā bhagavato pāde patitā.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, வாதமண்ட³லிகாய உக்கி²த்தங் புராணபண்ணங் அனிமித்தகததி³ஸங் யேன வா தேன வா பததி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஏஸா பபடிகா பாஸாணஸம்பஹாரவேகே³ன அனிமித்தகததி³ஸா யேன வா தேன வா பதமானா ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா. அபி ச, மஹாராஜ, அகதஞ்ஞுஸ்ஸ கத³ரியஸ்ஸ தே³வத³த்தஸ்ஸ து³க்கா²னுப⁴வனாய பபடிகா ப⁴க³வதோ பாதே³ பதிதா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஏவமேதங் ததா² ஸம்படிச்சா²மீ’’தி.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, vātamaṇḍalikāya ukkhittaṃ purāṇapaṇṇaṃ animittakatadisaṃ yena vā tena vā patati, evameva kho, mahārāja, esā papaṭikā pāsāṇasampahāravegena animittakatadisā yena vā tena vā patamānā bhagavato pāde patitā. Api ca, mahārāja, akataññussa kadariyassa devadattassa dukkhānubhavanāya papaṭikā bhagavato pāde patitā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, evametaṃ tathā sampaṭicchāmī’’ti.
பாத³ஸகலிகாஹதபஞ்ஹோ அட்ட²மோ.
Pādasakalikāhatapañho aṭṭhamo.
Footnotes: