Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi |
4. பத³ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கோ³
4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgo
22. தத்த² கதமோ பத³ட்டா²னோ ஹாரோ? ‘‘த⁴ம்மங் தே³ஸேதி ஜினோ’’தி, அயங் பத³ட்டா²னோ ஹாரோ. கிங் தே³ஸேதி? ஸப்³ப³த⁴ம்மயாதா²வஅஸம்படிவேத⁴லக்க²ணா அவிஜ்ஜா, தஸ்ஸா விபல்லாஸா பத³ட்டா²னங். அஜ்ஜோ²ஸானலக்க²ணா தண்ஹா, தஸ்ஸா பியரூபங் ஸாதரூபங் பத³ட்டா²னங். பத்த²னலக்க²ணோ லோபோ⁴, தஸ்ஸ அதி³ன்னாதா³னங் பத³ட்டா²னங். வண்ணஸண்டா²னப்³யஞ்ஜனக்³க³ஹணலக்க²ணா ஸுப⁴ஸஞ்ஞா, தஸ்ஸா இந்த்³ரியா ஸங்வரோ பத³ட்டா²னங். ஸாஸவப²ஸ்ஸஉபக³மனலக்க²ணா ஸுக²ஸஞ்ஞா, தஸ்ஸா அஸ்ஸாதோ³ பத³ட்டா²னங். ஸங்க²தலக்க²ணானங் த⁴ம்மானங் அஸமனுபஸ்ஸனலக்க²ணா நிச்சஸஞ்ஞா, தஸ்ஸா விஞ்ஞாணங் பத³ட்டா²னங். அனிச்சஸஞ்ஞாது³க்க²ஸஞ்ஞாஅஸமனுபஸ்ஸனலக்க²ணா அத்தஸஞ்ஞா, தஸ்ஸா நாமகாயோ பத³ட்டா²னங். ஸப்³ப³த⁴ம்மஸம்படிவேத⁴லக்க²ணா விஜ்ஜா, தஸ்ஸா ஸப்³ப³ங் நெய்யங் பத³ட்டா²னங். சித்தவிக்கே²பபடிஸங்ஹரணலக்க²ணோ ஸமதோ², தஸ்ஸ அஸுபா⁴ பத³ட்டா²னங். இச்சா²வசரபடிஸங்ஹரணலக்க²ணோ அலோபோ⁴, தஸ்ஸ அதி³ன்னாதா³னா வேரமணீ 1 பத³ட்டா²னங். அப்³யாபஜ்ஜலக்க²ணோ அதோ³ஸோ, தஸ்ஸ பாணாதிபாதா வேரமணீ பத³ட்டா²னங். வத்து²அவிப்படிபத்திலக்க²ணோ 2 அமோஹோ, தஸ்ஸ ஸம்மாபடிபத்தி பத³ட்டா²னங். வினீலகவிபுப்³ப³கக³ஹணலக்க²ணா அஸுப⁴ஸஞ்ஞா, தஸ்ஸா நிப்³பி³தா³ பத³ட்டா²னங். ஸாஸவப²ஸ்ஸபரிஜானநலக்க²ணா து³க்க²ஸஞ்ஞா, தஸ்ஸா வேத³னா பத³ட்டா²னங். ஸங்க²தலக்க²ணானங் த⁴ம்மானங் ஸமனுபஸ்ஸனலக்க²ணா அனிச்சஸஞ்ஞா , தஸ்ஸா உப்பாத³வயா பத³ட்டா²னங். ஸப்³ப³த⁴ம்மஅபி⁴னிவேஸலக்க²ணா அனத்தஸஞ்ஞா, தஸ்ஸா த⁴ம்மஸஞ்ஞா பத³ட்டா²னங்.
22. Tattha katamo padaṭṭhāno hāro? ‘‘Dhammaṃ deseti jino’’ti, ayaṃ padaṭṭhāno hāro. Kiṃ deseti? Sabbadhammayāthāvaasampaṭivedhalakkhaṇā avijjā, tassā vipallāsā padaṭṭhānaṃ. Ajjhosānalakkhaṇā taṇhā, tassā piyarūpaṃ sātarūpaṃ padaṭṭhānaṃ. Patthanalakkhaṇo lobho, tassa adinnādānaṃ padaṭṭhānaṃ. Vaṇṇasaṇṭhānabyañjanaggahaṇalakkhaṇā subhasaññā, tassā indriyā saṃvaro padaṭṭhānaṃ. Sāsavaphassaupagamanalakkhaṇā sukhasaññā, tassā assādo padaṭṭhānaṃ. Saṅkhatalakkhaṇānaṃ dhammānaṃ asamanupassanalakkhaṇā niccasaññā, tassā viññāṇaṃ padaṭṭhānaṃ. Aniccasaññādukkhasaññāasamanupassanalakkhaṇā attasaññā, tassā nāmakāyo padaṭṭhānaṃ. Sabbadhammasampaṭivedhalakkhaṇā vijjā, tassā sabbaṃ neyyaṃ padaṭṭhānaṃ. Cittavikkhepapaṭisaṃharaṇalakkhaṇo samatho, tassa asubhā padaṭṭhānaṃ. Icchāvacarapaṭisaṃharaṇalakkhaṇo alobho, tassa adinnādānā veramaṇī 3 padaṭṭhānaṃ. Abyāpajjalakkhaṇo adoso, tassa pāṇātipātā veramaṇī padaṭṭhānaṃ. Vatthuavippaṭipattilakkhaṇo 4 amoho, tassa sammāpaṭipatti padaṭṭhānaṃ. Vinīlakavipubbakagahaṇalakkhaṇā asubhasaññā, tassā nibbidā padaṭṭhānaṃ. Sāsavaphassaparijānanalakkhaṇā dukkhasaññā, tassā vedanā padaṭṭhānaṃ. Saṅkhatalakkhaṇānaṃ dhammānaṃ samanupassanalakkhaṇā aniccasaññā , tassā uppādavayā padaṭṭhānaṃ. Sabbadhammaabhinivesalakkhaṇā anattasaññā, tassā dhammasaññā padaṭṭhānaṃ.
பஞ்ச காமகு³ணா காமராக³ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், பஞ்சிந்த்³ரியானி ரூபீனி ரூபராக³ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், ச²ட்டா²யதனங் ப⁴வராக³ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், நிப்³ப³த்தப⁴வானுபஸ்ஸிதா பஞ்சன்னங் உபாதா³னக்க²ந்தா⁴னங் பத³ட்டா²னங், புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணத³ஸ்ஸனஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ஓகப்பனலக்க²ணா ஸத்³தா⁴ அதி⁴முத்திபச்சுபட்டா²னா ச, அனாவிலலக்க²ணோ பஸாதோ³ ஸம்பஸீத³னபச்சுபட்டா²னோ ச. அபி⁴பத்தி²யனலக்க²ணா ஸத்³தா⁴, தஸ்ஸா அவேச்சபஸாதோ³ பத³ட்டா²னங். அனாவிலலக்க²ணோ பஸாதோ³, தஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ பத³ட்டா²னங். ஆரம்ப⁴லக்க²ணங் வீரியங், தஸ்ஸ ஸம்மப்பதா⁴னங் பத³ட்டா²னங். அபிலாபனலக்க²ணா ஸதி, தஸ்ஸா ஸதிபட்டா²னங் பத³ட்டா²னங். ஏகக்³க³லக்க²ணோ ஸமாதி⁴, தஸ்ஸ ஜா²னானி பத³ட்டா²னங். பஜானநலக்க²ணா பஞ்ஞா, தஸ்ஸா ஸச்சானி பத³ட்டா²னங்.
Pañca kāmaguṇā kāmarāgassa padaṭṭhānaṃ, pañcindriyāni rūpīni rūparāgassa padaṭṭhānaṃ, chaṭṭhāyatanaṃ bhavarāgassa padaṭṭhānaṃ, nibbattabhavānupassitā pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ padaṭṭhānaṃ, pubbenivāsānussatiñāṇadassanassa padaṭṭhānaṃ. Okappanalakkhaṇā saddhā adhimuttipaccupaṭṭhānā ca, anāvilalakkhaṇo pasādo sampasīdanapaccupaṭṭhāno ca. Abhipatthiyanalakkhaṇā saddhā, tassā aveccapasādo padaṭṭhānaṃ. Anāvilalakkhaṇo pasādo, tassa saddhā padaṭṭhānaṃ. Ārambhalakkhaṇaṃ vīriyaṃ, tassa sammappadhānaṃ padaṭṭhānaṃ. Apilāpanalakkhaṇā sati, tassā satipaṭṭhānaṃ padaṭṭhānaṃ. Ekaggalakkhaṇo samādhi, tassa jhānāni padaṭṭhānaṃ. Pajānanalakkhaṇā paññā, tassā saccāni padaṭṭhānaṃ.
அபரோ நயோ, அஸ்ஸாத³மனஸிகாரலக்க²ணோ அயோனிஸோமனஸிகாரோ, தஸ்ஸ அவிஜ்ஜா பத³ட்டா²னங். ஸச்சஸம்மோஹனலக்க²ணா அவிஜ்ஜா, ஸா ஸங்கா²ரானங் பத³ட்டா²னங். புனப்³ப⁴வவிரோஹணலக்க²ணா ஸங்கா²ரா, தே 5 விஞ்ஞாணஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ஓபபச்சயிகனிப்³ப³த்திலக்க²ணங் விஞ்ஞாணங், தங் நாமரூபஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். நாமகாயரூபகாயஸங்கா⁴தலக்க²ணங் நாமரூபங், தங் ச²ளாயதனஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். இந்த்³ரியவவத்தா²னலக்க²ணங் ச²ளாயதனங், தங் ப²ஸ்ஸஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். சக்கு²ரூபவிஞ்ஞாணஸன்னிபாதலக்க²ணோ ப²ஸ்ஸோ, ஸோ வேத³னாய பத³ட்டா²னங். இட்டா²னிட்ட²அனுப⁴வனலக்க²ணா வேத³னா, ஸா தண்ஹாய பத³ட்டா²னங். அஜ்ஜோ²ஸானலக்க²ணா தண்ஹா, ஸா உபாதா³னஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ஓபபச்சயிகங் உபாதா³னங், தங் ப⁴வஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். நாமகாயரூபகாயஸம்ப⁴வனலக்க²ணோ ப⁴வோ, ஸோ ஜாதியா பத³ட்டா²னங். க²ந்த⁴பாதுப⁴வனலக்க²ணா ஜாதி, ஸா ஜராய பத³ட்டா²னங். உபதி⁴பரிபாகலக்க²ணா ஜரா, ஸா மரணஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³லக்க²ணங் மரணங், தங் ஸோகஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். உஸ்ஸுக்ககாரகோ ஸோகோ, ஸோ பரிதே³வஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் . லாலப்பகாரகோ பரிதே³வோ, ஸோ து³க்க²ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். காயஸங்பீளனங் து³க்க²ங், தங் தோ³மனஸ்ஸஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். சித்தஸங்பீளனங் தோ³மனஸ்ஸங், தங் உபாயாஸஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ஓத³ஹனகாரகோ உபாயாஸோ, ஸோ ப⁴வஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். இமானி ப⁴வங்கா³னி யதா³ ஸமக்³கா³னி நிப்³ப³த்தானி ப⁴வந்தி ஸோ ப⁴வோ, தங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். நிய்யானிகலக்க²ணோ மக்³கோ³, ஸோ நிரோத⁴ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங்.
Aparo nayo, assādamanasikāralakkhaṇo ayonisomanasikāro, tassa avijjā padaṭṭhānaṃ. Saccasammohanalakkhaṇā avijjā, sā saṅkhārānaṃ padaṭṭhānaṃ. Punabbhavavirohaṇalakkhaṇā saṅkhārā, te 6 viññāṇassa padaṭṭhānaṃ. Opapaccayikanibbattilakkhaṇaṃ viññāṇaṃ, taṃ nāmarūpassa padaṭṭhānaṃ. Nāmakāyarūpakāyasaṅghātalakkhaṇaṃ nāmarūpaṃ, taṃ chaḷāyatanassa padaṭṭhānaṃ. Indriyavavatthānalakkhaṇaṃ chaḷāyatanaṃ, taṃ phassassa padaṭṭhānaṃ. Cakkhurūpaviññāṇasannipātalakkhaṇo phasso, so vedanāya padaṭṭhānaṃ. Iṭṭhāniṭṭhaanubhavanalakkhaṇā vedanā, sā taṇhāya padaṭṭhānaṃ. Ajjhosānalakkhaṇā taṇhā, sā upādānassa padaṭṭhānaṃ. Opapaccayikaṃ upādānaṃ, taṃ bhavassa padaṭṭhānaṃ. Nāmakāyarūpakāyasambhavanalakkhaṇo bhavo, so jātiyā padaṭṭhānaṃ. Khandhapātubhavanalakkhaṇā jāti, sā jarāya padaṭṭhānaṃ. Upadhiparipākalakkhaṇā jarā, sā maraṇassa padaṭṭhānaṃ. Jīvitindriyupacchedalakkhaṇaṃ maraṇaṃ, taṃ sokassa padaṭṭhānaṃ. Ussukkakārako soko, so paridevassa padaṭṭhānaṃ . Lālappakārako paridevo, so dukkhassa padaṭṭhānaṃ. Kāyasaṃpīḷanaṃ dukkhaṃ, taṃ domanassassa padaṭṭhānaṃ. Cittasaṃpīḷanaṃ domanassaṃ, taṃ upāyāsassa padaṭṭhānaṃ. Odahanakārako upāyāso, so bhavassa padaṭṭhānaṃ. Imāni bhavaṅgāni yadā samaggāni nibbattāni bhavanti so bhavo, taṃ saṃsārassa padaṭṭhānaṃ. Niyyānikalakkhaṇo maggo, so nirodhassa padaṭṭhānaṃ.
தித்த²ஞ்ஞுதா பீதஞ்ஞுதாய பத³ட்டா²னங், பீதஞ்ஞுதா பத்தஞ்ஞுதாய 7 பத³ட்டா²னங், பத்தஞ்ஞுதா அத்தஞ்ஞுதாய பத³ட்டா²னங், அத்தஞ்ஞுதா புப்³பே³கதபுஞ்ஞதாய பத³ட்டா²னங், புப்³பே³கதபுஞ்ஞதா பதிரூபதே³ஸவாஸஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், பதிரூபதே³ஸவாஸோ ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், ஸப்புரிஸூபனிஸ்ஸயோ அத்தஸம்மாபணிதா⁴னஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், அத்தஸம்மாபணிதா⁴னங் ஸீலானங் பத³ட்டா²னங், ஸீலானி அவிப்படிஸாரஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், அவிப்படிஸாரோ பாமோஜ்ஜஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், பாமோஜ்ஜங் பீதியா பத³ட்டா²னங், பீதி பஸ்ஸத்³தி⁴யா பத³ட்டா²னங், பஸ்ஸத்³தி⁴ ஸுக²ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், ஸுக²ங் ஸமாதி⁴ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், ஸமாதி⁴ யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனங் நிப்³பி³தா³ய பத³ட்டா²னங், நிப்³பி³தா³ விராக³ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங், விராகோ³ விமுத்தியா பத³ட்டா²னங். விமுத்தி விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ஏவங் யோ கோசி உபனிஸ்ஸயோ யோ கோசி பச்சயோ, ஸப்³போ³ ஸோ பத³ட்டா²னங். தேனாஹ ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ ‘‘த⁴ம்மங் தே³ஸேதி ஜினோ’’தி.
Titthaññutā pītaññutāya padaṭṭhānaṃ, pītaññutā pattaññutāya 8 padaṭṭhānaṃ, pattaññutā attaññutāya padaṭṭhānaṃ, attaññutā pubbekatapuññatāya padaṭṭhānaṃ, pubbekatapuññatā patirūpadesavāsassa padaṭṭhānaṃ, patirūpadesavāso sappurisūpanissayassa padaṭṭhānaṃ, sappurisūpanissayo attasammāpaṇidhānassa padaṭṭhānaṃ, attasammāpaṇidhānaṃ sīlānaṃ padaṭṭhānaṃ, sīlāni avippaṭisārassa padaṭṭhānaṃ, avippaṭisāro pāmojjassa padaṭṭhānaṃ, pāmojjaṃ pītiyā padaṭṭhānaṃ, pīti passaddhiyā padaṭṭhānaṃ, passaddhi sukhassa padaṭṭhānaṃ, sukhaṃ samādhissa padaṭṭhānaṃ, samādhi yathābhūtañāṇadassanassa padaṭṭhānaṃ, yathābhūtañāṇadassanaṃ nibbidāya padaṭṭhānaṃ, nibbidā virāgassa padaṭṭhānaṃ, virāgo vimuttiyā padaṭṭhānaṃ. Vimutti vimuttiñāṇadassanassa padaṭṭhānaṃ. Evaṃ yo koci upanissayo yo koci paccayo, sabbo so padaṭṭhānaṃ. Tenāha āyasmā mahākaccāyano ‘‘dhammaṃ deseti jino’’ti.
நியுத்தோ பத³ட்டா²னோ ஹாரோ.
Niyutto padaṭṭhāno hāro.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 4. பத³ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 4. பத³ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 4. பத³ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 4. Padaṭṭhānahāravibhaṅgavibhāvanā