Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
2. பதா⁴னஸுத்தவண்ணனா
2. Padhānasuttavaṇṇanā
428. தங் மங் பதா⁴னபஹிதத்தந்தி பதா⁴னஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ‘‘பதா⁴னாய க³மிஸ்ஸாமி, எத்த² மே ரஞ்ஜதீ மனோ’’தி ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ பப்³ப³ஜ்ஜாஸுத்தங் நிட்டா²பேஸி. ப⁴க³வா க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோ சிந்தேஸி – ‘‘மயா ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி பதா⁴னங் பத்த²யமானேன து³க்கரகாரிகா கதா, தங் அஜ்ஜ பி⁴க்கூ²னங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி. அத² க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸின்னோ ‘‘தங் மங் பதா⁴னபஹிதத்த’’ந்தி ஆரபி⁴த்வா இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.
428.Taṃmaṃ padhānapahitattanti padhānasuttaṃ. Kā uppatti? ‘‘Padhānāya gamissāmi, ettha me rañjatī mano’’ti āyasmā ānando pabbajjāsuttaṃ niṭṭhāpesi. Bhagavā gandhakuṭiyaṃ nisinno cintesi – ‘‘mayā chabbassāni padhānaṃ patthayamānena dukkarakārikā katā, taṃ ajja bhikkhūnaṃ kathessāmī’’ti. Atha gandhakuṭito nikkhamitvā buddhāsane nisinno ‘‘taṃ maṃ padhānapahitatta’’nti ārabhitvā imaṃ suttamabhāsi.
தத்த² தங் மந்தி த்³வீஹிபி வசனேஹி அத்தானமேவ நித்³தி³ஸதி. பதா⁴னபஹிதத்தந்தி நிப்³பா³னத்தா²ய பேஸிதசித்தங் பரிச்சத்தஅத்தபா⁴வங் வா. நதி³ங் நேரஞ்ஜரங் பதீதி லக்க²ணங் நித்³தி³ஸதி. லக்க²ணஞ்ஹி பதா⁴னபஹிதத்தாய நேரஞ்ஜரா நதீ³. தேனேவ செத்த² உபயோக³வசனங். அயங் பனத்தோ² ‘‘நதி³யா நேரஞ்ஜராயா’’தி, நேரஞ்ஜராய தீரேதி வுத்தங் ஹோதி. விபரக்கம்மாதி அதீவ பரக்கமித்வா. ஜா²யந்தந்தி அப்பாணகஜ்ஜா²னமனுயுஞ்ஜந்தங் . யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியாதி சதூஹி யோகே³ஹி கே²மஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ அதி⁴க³மத்த²ங்.
Tattha taṃ manti dvīhipi vacanehi attānameva niddisati. Padhānapahitattanti nibbānatthāya pesitacittaṃ pariccattaattabhāvaṃ vā. Nadiṃ nerañjaraṃ patīti lakkhaṇaṃ niddisati. Lakkhaṇañhi padhānapahitattāya nerañjarā nadī. Teneva cettha upayogavacanaṃ. Ayaṃ panattho ‘‘nadiyā nerañjarāyā’’ti, nerañjarāya tīreti vuttaṃ hoti. Viparakkammāti atīva parakkamitvā. Jhāyantanti appāṇakajjhānamanuyuñjantaṃ . Yogakkhemassa pattiyāti catūhi yogehi khemassa nibbānassa adhigamatthaṃ.
429. நமுசீதி மாரோ. ஸோ ஹி அத்தனோ விஸயா நிக்க²மிதுகாமே தே³வமனுஸ்ஸே ந முஞ்சதி, அந்தராயங் நேஸங் கரோதி, தஸ்மா ‘‘நமுசீ’’தி வுச்சதி. கருணங் வாசந்தி அனுத்³த³யாயுத்தங் வாசங். பா⁴ஸமானோ உபாக³மீதி இத³ங் உத்தானமேவ. கஸ்மா பன உபாக³தோ? மஹாபுரிஸோ கிர ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி – ‘‘ஸப்³ப³தா³ ஆஹாரங் பரியேஸமானோ ஜீவிதே ஸாபெக்கோ² ஹோதி, ந ச ஸக்கா ஜீவிதே ஸாபெக்கே²ன அமதங் அதி⁴க³ந்து’’ந்தி . ததோ ஆஹாருபச்சே²தா³ய படிபஜ்ஜி, தேன கிஸோ து³ப்³ப³ண்ணோ ச அஹோஸி. அத² மாரோ ‘‘அயங் ஸம்போ³தா⁴ய மக்³கோ³ ஹோதி, ந ஹோதீதி அஜானந்தோ அதிகோ⁴ரங் தபங் கரோதி, கதா³சி மம விஸயங் அதிக்கமெய்யா’’தி பீ⁴தோ ‘‘இத³ஞ்சித³ஞ்ச வத்வா வாரெஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³தோ. தேனேவாஹ – ‘‘கிஸோ த்வமஸி து³ப்³ப³ண்ணோ, ஸந்திகே மரணங் தவா’’தி.
429.Namucīti māro. So hi attano visayā nikkhamitukāme devamanusse na muñcati, antarāyaṃ nesaṃ karoti, tasmā ‘‘namucī’’ti vuccati. Karuṇaṃ vācanti anuddayāyuttaṃ vācaṃ. Bhāsamāno upāgamīti idaṃ uttānameva. Kasmā pana upāgato? Mahāpuriso kira ekadivasaṃ cintesi – ‘‘sabbadā āhāraṃ pariyesamāno jīvite sāpekkho hoti, na ca sakkā jīvite sāpekkhena amataṃ adhigantu’’nti . Tato āhārupacchedāya paṭipajji, tena kiso dubbaṇṇo ca ahosi. Atha māro ‘‘ayaṃ sambodhāya maggo hoti, na hotīti ajānanto atighoraṃ tapaṃ karoti, kadāci mama visayaṃ atikkameyyā’’ti bhīto ‘‘idañcidañca vatvā vāressāmī’’ti āgato. Tenevāha – ‘‘kiso tvamasi dubbaṇṇo, santike maraṇaṃ tavā’’ti.
430. ஏவஞ்ச பன வத்வா அத²ஸ்ஸ மரணஸந்திகபா⁴வங் ஸாவெந்தோ ஆஹ – ‘‘ஸஹஸ்ஸபா⁴கோ³ மரணஸ்ஸ, ஏகங்ஸோ தவ ஜீவித’’ந்தி. தஸ்ஸத்தோ² – ஸஹஸ்ஸங் பா⁴கா³னங் அஸ்ஸாதி ஸஹஸ்ஸபா⁴கோ³. கோ ஸோ ? மரணஸ்ஸ பச்சயோதி பாட²ஸேஸோ. ஏகோ அங்ஸோதி ஏகங்ஸோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அயங் அப்பாணகஜ்ஜா²னாதி³ஸஹஸ்ஸபா⁴கோ³ தவ மரணஸ்ஸ பச்சயோ, ததோ பன தே ஏகோ ஏவ பா⁴கோ³ ஜீவிதங், ஏவங் ஸந்திகே மரணங் தவாதி. ஏவங் மரணஸ்ஸ ஸந்திகபா⁴வங் ஸாவெத்வா அத² நங் ஜீவிதே ஸமுஸ்ஸாஹெந்தோ ஆஹ ‘‘ஜீவ போ⁴ ஜீவிதங் ஸெய்யோ’’தி. கத²ங் ஸெய்யோதி சே. ஜீவங் புஞ்ஞானி காஹஸீதி.
430. Evañca pana vatvā athassa maraṇasantikabhāvaṃ sāvento āha – ‘‘sahassabhāgo maraṇassa, ekaṃso tava jīvita’’nti. Tassattho – sahassaṃ bhāgānaṃ assāti sahassabhāgo. Ko so ? Maraṇassa paccayoti pāṭhaseso. Eko aṃsoti ekaṃso. Idaṃ vuttaṃ hoti – ayaṃ appāṇakajjhānādisahassabhāgo tava maraṇassa paccayo, tato pana te eko eva bhāgo jīvitaṃ, evaṃ santike maraṇaṃ tavāti. Evaṃ maraṇassa santikabhāvaṃ sāvetvā atha naṃ jīvite samussāhento āha ‘‘jīva bho jīvitaṃ seyyo’’ti. Kathaṃ seyyoti ce. Jīvaṃ puññāni kāhasīti.
431. அத² அத்தனா ஸம்மதானி புஞ்ஞானி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘சரதோ ச தே ப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி. தத்த² ப்³ரஹ்மசரியந்தி காலேன காலங் மேது²னவிரதிங் ஸந்தா⁴யாஹ, யங் தாபஸா கரொந்தி. ஜூஹதோதி ஜுஹந்தஸ்ஸ. ஸேஸமெத்த² பாகடமேவ.
431. Atha attanā sammatāni puññāni dassento āha – ‘‘carato ca te brahmacariya’’nti. Tattha brahmacariyanti kālena kālaṃ methunaviratiṃ sandhāyāha, yaṃ tāpasā karonti. Jūhatoti juhantassa. Sesamettha pākaṭameva.
432. து³க்³கோ³ மக்³கோ³தி இமங் பன அட்³ட⁴கா³த²ங் பதா⁴னவிச்ச²ந்த³ங் ஜனெந்தோ ஆஹ. தத்த² அப்பாணகஜ்ஜா²னாதி³க³ஹனத்தா து³க்கே²ன க³ந்தப்³போ³தி து³க்³கோ³, து³க்கி²தகாயசித்தேன கத்தப்³ப³த்தா து³க்கரோ, ஸந்திகமரணேன தாதி³ஸேனாபி பாபுணிதுங் அஸக்குணெய்யதோ து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வோதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இதோ பரங் இமா கா³தா² ப⁴ணங் மாரோ, அட்டா² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகேதி அயமுபட்³ட⁴கா³தா² ஸங்கீ³திகாரேஹி வுத்தா. ஸகலகா³தா²பீதி ஏகே. ப⁴க³வதா ஏவ பன பரங் விய அத்தானங் நித்³தி³ஸந்தேன ஸப்³ப³மெத்த² ஏவங்ஜாதிகங் வுத்தந்தி அயமம்ஹாகங் க²ந்தி. தத்த² அட்டா²தி அட்டா²ஸி. ஸேஸங் உத்தானமேவ.
432.Duggo maggoti imaṃ pana aḍḍhagāthaṃ padhānavicchandaṃ janento āha. Tattha appāṇakajjhānādigahanattā dukkhena gantabboti duggo, dukkhitakāyacittena kattabbattā dukkaro, santikamaraṇena tādisenāpi pāpuṇituṃ asakkuṇeyyato durabhisambhavoti evamattho veditabbo. Ito paraṃ imā gāthā bhaṇaṃ māro, aṭṭhā buddhassa santiketi ayamupaḍḍhagāthā saṅgītikārehi vuttā. Sakalagāthāpīti eke. Bhagavatā eva pana paraṃ viya attānaṃ niddisantena sabbamettha evaṃjātikaṃ vuttanti ayamamhākaṃ khanti. Tattha aṭṭhāti aṭṭhāsi. Sesaṃ uttānameva.
433. ச²ட்ட²கா³தா²ய யேனத்தே²னாதி எத்த² பரேஸங் அந்தராயகரணேன அத்தனோ அத்தே²ன த்வங், பாபிம, ஆக³தோஸீதி அயமதி⁴ப்பாயோ . ஸேஸங் உத்தானமேவ.
433. Chaṭṭhagāthāya yenatthenāti ettha paresaṃ antarāyakaraṇena attano atthena tvaṃ, pāpima, āgatosīti ayamadhippāyo . Sesaṃ uttānameva.
434. ‘‘ஜீவங் புஞ்ஞானி காஹஸீ’’தி இத³ங் பன வசனங் படிக்கி²பந்தோ ‘‘அணுமத்தோபீ’’தி இமங் கா³த²மாஹ. தத்த² புஞ்ஞேனாதி வட்டகா³மிங் மாரேன வுத்தங் புஞ்ஞங் ஸந்தா⁴ய ப⁴ணதி. ஸேஸங் உத்தானமேவ.
434. ‘‘Jīvaṃ puññāni kāhasī’’ti idaṃ pana vacanaṃ paṭikkhipanto ‘‘aṇumattopī’’ti imaṃ gāthamāha. Tattha puññenāti vaṭṭagāmiṃ mārena vuttaṃ puññaṃ sandhāya bhaṇati. Sesaṃ uttānameva.
435. இதா³னி ‘‘ஏகங்ஸோ தவ ஜீவித’’ந்தி இத³ங் வசனங் ஆரப்³ப⁴ மாரங் ஸந்தஜ்ஜெந்தோ ‘‘அத்தி² ஸத்³தா⁴’’தி இமங் கா³த²மாஹ. தத்ராயமதி⁴ப்பாயோ – அரே, மார, யோ அனுத்தரே ஸந்திவரபதே³ அஸ்ஸத்³தோ⁴ ப⁴வெய்ய, ஸத்³தோ⁴பி வா குஸீதோ, ஸத்³தோ⁴ ஆரத்³த⁴வீரியோ ஸமானோபி வா து³ப்பஞ்ஞோ, தங் த்வங் ஜீவிதமனுபுச்ச²மானோ ஸோபெ⁴ய்யாஸி, மய்ஹங் பன அனுத்தரே ஸந்திவரபதே³ ஓகப்பனஸத்³தா⁴ அத்தி², ததா² காயிகசேதஸிகமஸிதி²லபரக்கமதாஸங்கா²தங் வீரியங், வஜிரூபமா பஞ்ஞா ச மம விஜ்ஜதி, ஸோ த்வங் ஏவங் மங் பஹிதத்தங் உத்தமஜ்ஜா²ஸயங் கிங் ஜீவமனுபுச்ச²ஸி, கஸ்மா ஜீவிதங் புச்ச²ஸி. பஞ்ஞா ச மமாதி எத்த² ச ஸத்³தே³ன ஸதி ஸமாதி⁴ ச. ஏவங் ஸந்தே யேஹி பஞ்சஹி இந்த்³ரியேஹி ஸமன்னாக³தா நிப்³பா³னங் பாபுணந்தி, தேஸு ஏகேனாபி அவிரஹிதங் ஏவங் மங் பஹிதத்தங் கிங் ஜீவமனுபுச்ச²ஸி? நனு – ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, வீரியமாரப⁴தோ த³ள்ஹங் (த⁴॰ ப॰ 112). பஞ்ஞவந்தஸ்ஸ ஜா²யினோ, பஸ்ஸதோ உத³யப்³ப³யந்தி (த⁴॰ ப॰ 111, 113).
435. Idāni ‘‘ekaṃso tava jīvita’’nti idaṃ vacanaṃ ārabbha māraṃ santajjento ‘‘atthi saddhā’’ti imaṃ gāthamāha. Tatrāyamadhippāyo – are, māra, yo anuttare santivarapade assaddho bhaveyya, saddhopi vā kusīto, saddho āraddhavīriyo samānopi vā duppañño, taṃ tvaṃ jīvitamanupucchamāno sobheyyāsi, mayhaṃ pana anuttare santivarapade okappanasaddhā atthi, tathā kāyikacetasikamasithilaparakkamatāsaṅkhātaṃ vīriyaṃ, vajirūpamā paññā ca mama vijjati, so tvaṃ evaṃ maṃ pahitattaṃ uttamajjhāsayaṃ kiṃ jīvamanupucchasi, kasmā jīvitaṃ pucchasi. Paññāca mamāti ettha ca saddena sati samādhi ca. Evaṃ sante yehi pañcahi indriyehi samannāgatā nibbānaṃ pāpuṇanti, tesu ekenāpi avirahitaṃ evaṃ maṃ pahitattaṃ kiṃ jīvamanupucchasi? Nanu – ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, vīriyamārabhato daḷhaṃ (dha. pa. 112). Paññavantassa jhāyino, passato udayabbayanti (dha. pa. 111, 113).
436-8. ஏவங் மாரங் ஸந்தஜ்ஜெத்வா அத்தனோ தே³ஹசித்தப்பவத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நதீ³னமபீ’’பி கா³தா²த்தயமாஹ. தமத்த²தோ பாகடமேவ. அயங் பன அதி⁴ப்பாயவண்ணனா – ய்வாயங் மம ஸரீரே அப்பாணகஜ்ஜா²னவீரியவேக³ஸமுட்டி²தோ வாதோ வத்ததி, லோகே க³ங்கா³யமுனாதீ³னங் நதீ³னம்பி ஸோதானி அயங் விஸோஸயே, கிஞ்ச மே ஏவங் பஹிதத்தஸ்ஸ சதுனாளிமத்தங் லோஹிதங் ந உபஸோஸெய்ய. ந கேவலஞ்ச மே லோஹிதமேவ ஸுஸ்ஸதி, அபிச கோ² பன தம்ஹி லோஹிதே ஸுஸ்ஸமானம்ஹி ப³த்³தா⁴ப³த்³த⁴பே⁴த³ங் ஸரீரானுக³தங் பித்தங், அஸிதபீதாதி³படிச்சா²த³கங் சதுனாளிமத்தமேவ ஸெம்ஹஞ்ச, கிஞ்சாபரங் தத்தகமேவ முத்தஞ்ச ஓஜஞ்ச ஸுஸ்ஸதி, தேஸு ச ஸுஸ்ஸமானேஸு மங்ஸானிபி கீ²யந்தி, தஸ்ஸ மே ஏவங் அனுபுப்³பே³ன மங்ஸேஸு கீ²யமானேஸு பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸீத³தி, ந த்வேவ தப்பச்சயா ஸங்ஸீத³தி. ஸோ த்வங் ஈதி³ஸங் சித்தமஜானந்தோ ஸரீரமத்தமேவ தி³ஸ்வா ப⁴ணஸி ‘‘கிஸோ த்வமஸி து³ப்³ப³ண்ணோ, ஸந்திகே மரணங் தவா’’தி. ந கேவலஞ்ச மே சித்தமேவ பஸீத³தி, அபிச கோ² பன பி⁴ய்யோ ஸதி ச பஞ்ஞா ச ஸமாதி⁴ மம திட்ட²தி, அணுமத்தோபி பமாதோ³ வா ஸம்மோஹோ வா சித்தவிக்கே²போ வா நத்தி², தஸ்ஸ மய்ஹங் ஏவங் விஹரதோ யே கேசி ஸமணப்³ராஹ்மணா அதீதங் வா அத்³தா⁴னங் அனாக³தங் வா ஏதரஹி வா ஓபக்கமிகா வேத³னா வேத³யந்தி, தாஸங் நித³ஸ்ஸனபூ⁴தங் பத்தஸ்ஸ உத்தமவேத³னங். யதா² அஞ்ஞேஸங் து³க்கே²ன பு²ட்டா²னங் ஸுக²ங், ஸீதேன உண்ஹங், உண்ஹேன ஸீதங், கு²தா³ய போ⁴ஜனங், பிபாஸாய பு²ட்டா²னங் உத³கங் அபெக்க²தே சித்தங், ஏவங் பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு ஏககாமம்பி நாபெக்க²கே சித்தங். ‘‘அஹோ வதாஹங் ஸுபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸுக²ஸெய்யங் ஸயெய்ய’’ந்தி ஈதி³ஸேனாகாரேன மம சித்தங் ந உப்பன்னங், பஸ்ஸ, த்வங் மார, ஸத்தஸ்ஸ ஸுத்³த⁴தந்தி.
436-8. Evaṃ māraṃ santajjetvā attano dehacittappavattiṃ dassento ‘‘nadīnamapī’’pi gāthāttayamāha. Tamatthato pākaṭameva. Ayaṃ pana adhippāyavaṇṇanā – yvāyaṃ mama sarīre appāṇakajjhānavīriyavegasamuṭṭhito vāto vattati, loke gaṅgāyamunādīnaṃ nadīnampi sotāni ayaṃ visosaye, kiñca me evaṃ pahitattassa catunāḷimattaṃ lohitaṃ na upasoseyya. Na kevalañca me lohitameva sussati, apica kho pana tamhi lohite sussamānamhi baddhābaddhabhedaṃ sarīrānugataṃ pittaṃ, asitapītādipaṭicchādakaṃ catunāḷimattameva semhañca, kiñcāparaṃ tattakameva muttañca ojañca sussati, tesu ca sussamānesu maṃsānipi khīyanti, tassa me evaṃ anupubbena maṃsesu khīyamānesu bhiyyo cittaṃ pasīdati, na tveva tappaccayā saṃsīdati. So tvaṃ īdisaṃ cittamajānanto sarīramattameva disvā bhaṇasi ‘‘kiso tvamasi dubbaṇṇo, santike maraṇaṃ tavā’’ti. Na kevalañca me cittameva pasīdati, apica kho pana bhiyyo sati ca paññā ca samādhi mama tiṭṭhati, aṇumattopi pamādo vā sammoho vā cittavikkhepo vā natthi, tassa mayhaṃ evaṃ viharato ye keci samaṇabrāhmaṇā atītaṃ vā addhānaṃ anāgataṃ vā etarahi vā opakkamikā vedanā vedayanti, tāsaṃ nidassanabhūtaṃ pattassa uttamavedanaṃ. Yathā aññesaṃ dukkhena phuṭṭhānaṃ sukhaṃ, sītena uṇhaṃ, uṇhena sītaṃ, khudāya bhojanaṃ, pipāsāya phuṭṭhānaṃ udakaṃ apekkhate cittaṃ, evaṃ pañcasu kāmaguṇesu ekakāmampi nāpekkhake cittaṃ. ‘‘Aho vatāhaṃ subhojanaṃ bhuñjitvā sukhaseyyaṃ sayeyya’’nti īdisenākārena mama cittaṃ na uppannaṃ, passa, tvaṃ māra, sattassa suddhatanti.
439-41. ஏவங் அத்தனோ ஸுத்³த⁴தங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘நிவாரெஸ்ஸாமி த’’ந்தி ஆக³தஸ்ஸ மாரஸ்ஸ மனோரத²ப⁴ஞ்ஜனத்த²ங் மாரஸேனங் கித்தெத்வா தாய அபராஜிதபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘காமா தே பட²மா ஸேனா’’திஆதி³கா ச² கா³தா²யோ ஆஹ.
439-41. Evaṃ attano suddhataṃ dassetvā ‘‘nivāressāmi ta’’nti āgatassa mārassa manorathabhañjanatthaṃ mārasenaṃ kittetvā tāya aparājitabhāvaṃ dassento ‘‘kāmā te paṭhamā senā’’tiādikā cha gāthāyo āha.
தத்த² யஸ்மா ஆதி³தோவ அகா³ரியபூ⁴தே ஸத்தே வத்து²காமேஸு கிலேஸகாமா மோஹயந்தி, தே அபி⁴பு⁴ய்ய அனகா³ரியபா⁴வங் உபக³தானங் பந்தேஸு வா ஸேனாஸனேஸு அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேஸு வா அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அரதி உப்பஜ்ஜதி. வுத்தஞ்சேதங் ‘‘பப்³ப³ஜிதேன கோ², ஆவுஸோ, அபி⁴ரதி து³க்கரா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.331). ததோ தே பரபடிப³த்³த⁴ஜீவிகத்தா கு²ப்பிபாஸா பா³தே⁴தி, தாய பா³தி⁴தானங் பரியேஸனதண்ஹா சித்தங் கிலமயதி, அத² நேஸங் கிலந்தசித்தானங் தி²னமித்³த⁴ங் ஓக்கமதி. ததோ விஸேஸமனதி⁴க³ச்ச²ந்தானங் து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வேஸு அரஞ்ஞவனபத்தே²ஸு ஸேனாஸனேஸு விஹரதங் உத்ராஸஸஞ்ஞிதா பீ⁴ரு ஜாயதி, தேஸங் உஸ்ஸங்கிதபரிஸங்கிதானங் தீ³க⁴ரத்தங் விவேகரஸமனஸ்ஸாத³யமானானங் விஹரதங் ‘‘ந ஸியா நு கோ² ஏஸ மக்³கோ³’’தி படிபத்தியங் விசிகிச்சா² உப்பஜ்ஜதி, தங் வினோதெ³த்வா விஹரதங் அப்பமத்தகேன விஸேஸாதி⁴க³மேன மானமக்க²த²ம்பா⁴ ஜாயந்தி, தேபி வினோதெ³த்வா விஹரதங் ததோ அதி⁴கதரங் விஸேஸாதி⁴க³மங் நிஸ்ஸாய லாப⁴ஸக்காரஸிலோகா உப்பஜ்ஜந்தி, லாபா⁴தி³முச்சி²தா த⁴ம்மபதிரூபகானி பகாஸெந்தா மிச்சா²யஸங் அதி⁴க³ந்த்வா தத்த² டி²தா ஜாதிஆதீ³ஹி அத்தானங் உக்கங்ஸெந்தி, பரங் வம்பெ⁴ந்தி, தஸ்மா காமாதீ³னங் பட²மஸேனாதி³பா⁴வோ வேதி³தப்³போ³.
Tattha yasmā āditova agāriyabhūte satte vatthukāmesu kilesakāmā mohayanti, te abhibhuyya anagāriyabhāvaṃ upagatānaṃ pantesu vā senāsanesu aññataraññataresu vā adhikusalesu dhammesu arati uppajjati. Vuttañcetaṃ ‘‘pabbajitena kho, āvuso, abhirati dukkarā’’ti (saṃ. ni. 4.331). Tato te parapaṭibaddhajīvikattā khuppipāsā bādheti, tāya bādhitānaṃ pariyesanataṇhā cittaṃ kilamayati, atha nesaṃ kilantacittānaṃ thinamiddhaṃ okkamati. Tato visesamanadhigacchantānaṃ durabhisambhavesu araññavanapatthesu senāsanesu viharataṃ utrāsasaññitā bhīru jāyati, tesaṃ ussaṅkitaparisaṅkitānaṃ dīgharattaṃ vivekarasamanassādayamānānaṃ viharataṃ ‘‘na siyā nu kho esa maggo’’ti paṭipattiyaṃ vicikicchā uppajjati, taṃ vinodetvā viharataṃ appamattakena visesādhigamena mānamakkhathambhā jāyanti, tepi vinodetvā viharataṃ tato adhikataraṃ visesādhigamaṃ nissāya lābhasakkārasilokā uppajjanti, lābhādimucchitā dhammapatirūpakāni pakāsentā micchāyasaṃ adhigantvā tattha ṭhitā jātiādīhi attānaṃ ukkaṃsenti, paraṃ vambhenti, tasmā kāmādīnaṃ paṭhamasenādibhāvo veditabbo.
442-3. ஏவமேதங் த³ஸவித⁴ங் ஸேனங் உத்³தி³ஸித்வா யஸ்மா ஸா கண்ஹத⁴ம்மஸமன்னாக³தத்தா கண்ஹஸ்ஸ நமுசினோ உபகாராய ஸங்வத்ததி, தஸ்மா நங் தவ ஸேனாதி நித்³தி³ஸந்தோ ஆஹ – ‘‘ஏஸா நமுசி தே ஸேனா, கண்ஹஸ்ஸாபி⁴ப்பஹாரினீ’’தி. தத்த² அபி⁴ப்பஹாரினீதி ஸமணப்³ராஹ்மணானங் கா⁴தனீ நிப்போத²னீ, அந்தராயகரீதி அத்தோ². ந நங் அஸூரோ ஜினாதி, ஜெத்வா ச லப⁴தே ஸுக²ந்தி ஏவங் தவ ஸேனங் அஸூரோ காயே ச ஜீவிதே ச ஸாபெக்கோ² புரிஸோ ந ஜினாதி, ஸூரோ பன ஜினாதி, ஜெத்வா ச மக்³க³ஸுக²ங் ப²லஸுக²ஞ்ச அதி⁴க³ச்ச²தி. யஸ்மா ச லப⁴தே ஸுக²ங், தஸ்மா ஸுக²ங் பத்த²யமானோ அஹம்பி ஏஸ முஞ்ஜங் பரிஹரேதி. ஸங்கா³மாவசரா அனிவத்தினோ புரிஸா அத்தனோ அனிவத்தனகபா⁴வவிஞ்ஞாபனத்த²ங் ஸீஸே வா த⁴ஜே வா ஆவுதே⁴ வா முஞ்ஜதிணங் ப³ந்த⁴ந்தி, தங் அயம்பி பரிஹரதிச்சேவ மங் தா⁴ரேஹி. தவ ஸேனாய பராஜிதஸ்ஸ தி⁴ரத்து² மம ஜீவிதங், தஸ்மா ஏவங் தா⁴ரேஹி – ஸங்கா³மே மே மதங் ஸெய்யோ, யஞ்சே ஜீவே பராஜிதோ, யேன ஜீவிதேன பராஜிதோ ஜீவே, தஸ்மா ஜீவிதா தயா ஸம்மாபடிபன்னானங் அந்தராயகரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கா³மே மதங் மம ஸெய்யோதி அத்தோ².
442-3. Evametaṃ dasavidhaṃ senaṃ uddisitvā yasmā sā kaṇhadhammasamannāgatattā kaṇhassa namucino upakārāya saṃvattati, tasmā naṃ tava senāti niddisanto āha – ‘‘esā namuci te senā, kaṇhassābhippahārinī’’ti. Tattha abhippahārinīti samaṇabrāhmaṇānaṃ ghātanī nippothanī, antarāyakarīti attho. Na naṃ asūro jināti, jetvā ca labhate sukhanti evaṃ tava senaṃ asūro kāye ca jīvite ca sāpekkho puriso na jināti, sūro pana jināti, jetvā ca maggasukhaṃ phalasukhañca adhigacchati. Yasmā ca labhate sukhaṃ, tasmā sukhaṃ patthayamāno ahampi esa muñjaṃ parihareti. Saṅgāmāvacarā anivattino purisā attano anivattanakabhāvaviññāpanatthaṃ sīse vā dhaje vā āvudhe vā muñjatiṇaṃ bandhanti, taṃ ayampi pariharaticceva maṃ dhārehi. Tava senāya parājitassa dhiratthu mama jīvitaṃ, tasmā evaṃ dhārehi – saṅgāme me mataṃ seyyo, yañce jīve parājito, yena jīvitena parājito jīve, tasmā jīvitā tayā sammāpaṭipannānaṃ antarāyakarena saddhiṃ saṅgāme mataṃ mama seyyoti attho.
444. கஸ்மா மதங் ஸெய்யோதி சே? யஸ்மா பகா³ள்ஹெத்த²…பே॰… ஸுப்³ப³தா, எத்த² காமாதி³காய அத்துக்கங்ஸனபரவம்ப⁴னபரியோஸானாய தவ ஸேனாய பகா³ள்ஹா நிமுக்³கா³ அனுபவிட்டா² ஏகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ந தி³ஸ்ஸந்தி, ஸீலாதீ³ஹி கு³ணேஹி நப்பகாஸந்தி, அந்த⁴காரங் பவிட்டா² விய ஹொந்தி. ஏதே ஏவங் பகா³ள்ஹா ஸமானா ஸசேபி கதா³சி உம்முஜ்ஜித்வா நிமுஜ்ஜனபுரிஸோ விய ‘‘ஸாஹு ஸத்³தா⁴’’திஆதி³னா நயேன உம்முஜ்ஜந்தி, ததா²பி தாய ஸேனாய அஜ்ஜொ²த்த²டத்தா தஞ்ச மக்³க³ங் ந ஜானந்தி கே²மங் நிப்³பா³னகா³மீனங், ஸப்³பே³பி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³தா⁴த³யோ யேன க³ச்ச²ந்தி ஸுப்³ப³தாதி. இமங் பன கா³த²ங் ஸுத்வா மாரோ புன கிஞ்சி அவத்வா ஏவ பக்காமி.
444. Kasmā mataṃ seyyoti ce? Yasmā pagāḷhettha…pe… subbatā, ettha kāmādikāya attukkaṃsanaparavambhanapariyosānāya tava senāya pagāḷhā nimuggā anupaviṭṭhā eke samaṇabrāhmaṇā na dissanti, sīlādīhi guṇehi nappakāsanti, andhakāraṃ paviṭṭhā viya honti. Ete evaṃ pagāḷhā samānā sacepi kadāci ummujjitvā nimujjanapuriso viya ‘‘sāhu saddhā’’tiādinā nayena ummujjanti, tathāpi tāya senāya ajjhotthaṭattā tañca maggaṃ na jānanti khemaṃ nibbānagāmīnaṃ, sabbepi buddhapaccekabuddhādayo yena gacchanti subbatāti. Imaṃ pana gāthaṃ sutvā māro puna kiñci avatvā eva pakkāmi.
445-6. பக்கந்தே பன தஸ்மிங் மஹாஸத்தோ தாய து³க்கரகாரிகாய கிஞ்சிபி விஸேஸங் அனதி⁴க³ச்ச²ந்தோ அனுக்கமேன ‘‘ஸியா நு கோ² அஞ்ஞோ மக்³கோ³ போ³தா⁴யா’’திஆதீ³னி சிந்தெத்வா ஓளாரிகாஹாரங் ஆஹாரெத்வா, ப³லங் க³ஹெத்வா, விஸாக²புண்ணமதி³வஸே பகே³வ ஸுஜாதாய பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா, ப⁴த்³ரவனஸண்டே³ தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³த்வா, தத்த² அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெந்தோ தி³வஸங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே மஹாபோ³தி⁴மண்டா³பி⁴முகோ² க³ந்த்வா ஸொத்தி²யேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ போ³தி⁴மூலே விகிரித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸலோகதா⁴துதே³வதாஹி கதஸக்காரப³ஹுமானோ –
445-6. Pakkante pana tasmiṃ mahāsatto tāya dukkarakārikāya kiñcipi visesaṃ anadhigacchanto anukkamena ‘‘siyā nu kho añño maggo bodhāyā’’tiādīni cintetvā oḷārikāhāraṃ āhāretvā, balaṃ gahetvā, visākhapuṇṇamadivase pageva sujātāya pāyāsaṃ paribhuñjitvā, bhadravanasaṇḍe divāvihāraṃ nisīditvā, tattha aṭṭha samāpattiyo nibbattento divasaṃ vītināmetvā sāyanhasamaye mahābodhimaṇḍābhimukho gantvā sotthiyena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo bodhimūle vikiritvā dasasahassalokadhātudevatāhi katasakkārabahumāno –
‘‘காமங் தசோ ச ந்ஹாரு ச, அட்டி² ச அவஸிஸ்ஸது;
‘‘Kāmaṃ taco ca nhāru ca, aṭṭhi ca avasissatu;
உபஸுஸ்ஸது நிஸ்ஸேஸங், ஸரீரே மங்ஸலோஹித’’ந்தி. –
Upasussatu nissesaṃ, sarīre maṃsalohita’’nti. –
சதுரங்க³வீரியங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ‘‘ந தா³னி பு³த்³த⁴த்தங் அபாபுணித்வா பல்லங்கங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி படிஞ்ஞங் கத்வா அபராஜிதபல்லங்கே நிஸீதி³. தங் ஞத்வா மாரோ பாபிமா ‘‘அஜ்ஜ ஸித்³த⁴த்தோ² படிஞ்ஞங் கத்வா நிஸின்னோ, அஜ்ஜேவ தா³னிஸ்ஸ ஸா படிஞ்ஞா படிபா³ஹிதப்³பா³’’தி போ³தி⁴மண்ட³தோ யாவ சக்கவாளமாயதங் த்³வாத³ஸயோஜனவித்தா²ரங் உத்³த⁴ங் நவயோஜனமுக்³க³தங் மாரஸேனங் ஸமுட்டா²பெத்வா தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதப்பமாணங் கி³ரிமேக²லங் ஹத்தி²ராஜானங் ஆருய்ஹ பா³ஹுஸஹஸ்ஸங் மாபெத்வா நானாவுதா⁴னி க³ஹெத்வா ‘‘க³ண்ஹத², ஹனத², பஹரதா²’’தி ப⁴ணந்தோ ஆளவகஸுத்தே வுத்தப்பகாரா வுட்டி²யோ மாபேஸி, தா மஹாபுரிஸங் பத்வா தத்த² வுத்தப்பகாரா ஏவ ஸம்பஜ்ஜிங்ஸு. ததோ வஜிரங்குஸேன ஹத்தி²ங் கும்பே⁴ பஹரித்வா மஹாபுரிஸஸ்ஸ ஸமீபங் நெத்வா ‘‘உட்டே²ஹி, போ⁴ ஸித்³த⁴த்த², பல்லங்கா’’தி ஆஹ. மஹாபுரிஸோ ‘‘ந உட்ட²ஹாமி மாரா’’தி வத்வா தங் த⁴ஜினிங் ஸமந்தா விலோகெந்தோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி ‘‘ஸமந்தா த⁴ஜினி’’ந்தி.
Caturaṅgavīriyaṃ adhiṭṭhahitvā ‘‘na dāni buddhattaṃ apāpuṇitvā pallaṅkaṃ bhindissāmī’’ti paṭiññaṃ katvā aparājitapallaṅke nisīdi. Taṃ ñatvā māro pāpimā ‘‘ajja siddhattho paṭiññaṃ katvā nisinno, ajjeva dānissa sā paṭiññā paṭibāhitabbā’’ti bodhimaṇḍato yāva cakkavāḷamāyataṃ dvādasayojanavitthāraṃ uddhaṃ navayojanamuggataṃ mārasenaṃ samuṭṭhāpetvā diyaḍḍhayojanasatappamāṇaṃ girimekhalaṃ hatthirājānaṃ āruyha bāhusahassaṃ māpetvā nānāvudhāni gahetvā ‘‘gaṇhatha, hanatha, paharathā’’ti bhaṇanto āḷavakasutte vuttappakārā vuṭṭhiyo māpesi, tā mahāpurisaṃ patvā tattha vuttappakārā eva sampajjiṃsu. Tato vajiraṅkusena hatthiṃ kumbhe paharitvā mahāpurisassa samīpaṃ netvā ‘‘uṭṭhehi, bho siddhattha, pallaṅkā’’ti āha. Mahāpuriso ‘‘na uṭṭhahāmi mārā’’ti vatvā taṃ dhajiniṃ samantā vilokento imā gāthāyo abhāsi ‘‘samantā dhajini’’nti.
தத்த² த⁴ஜினிந்தி ஸேனங். யுத்தந்தி உய்யுத்தங். ஸவாஹனந்தி கி³ரிமேக²லனாக³ராஜஸஹிதங். பச்சுக்³க³ச்சா²மீதி அபி⁴முகோ² உபரி க³மிஸ்ஸாமி, ஸோ ச கோ² தேஜேனேவ, ந காயேன. கஸ்மா? மா மங் டா²னா அசாவயி, மங் ஏதஸ்மா டா²னா அபராஜிதபல்லங்கா மாரோ மா சாலேஸீதி வுத்தங் ஹோதி. நப்பஸஹதீதி ஸஹிதுங் ந ஸக்கோதி, நாபி⁴ப⁴வதி வா. ஆமங் பத்தந்தி காசஜாதங் மத்திகாபா⁴ஜனங். அஸ்மனாதி பாஸாணேன. ஸேஸமெத்த² பாகடமேவ.
Tattha dhajininti senaṃ. Yuttanti uyyuttaṃ. Savāhananti girimekhalanāgarājasahitaṃ. Paccuggacchāmīti abhimukho upari gamissāmi, so ca kho tejeneva, na kāyena. Kasmā? Mā maṃ ṭhānā acāvayi, maṃ etasmā ṭhānā aparājitapallaṅkā māro mā cālesīti vuttaṃ hoti. Nappasahatīti sahituṃ na sakkoti, nābhibhavati vā. Āmaṃ pattanti kācajātaṃ mattikābhājanaṃ. Asmanāti pāsāṇena. Sesamettha pākaṭameva.
447-8. இதா³னி ‘‘ஏதங் தே மாரஸேனங் பி⁴ந்தி³த்வா ததோ பரங் விஜிதஸங்கா³மோ ஸம்பத்தத⁴ம்மராஜாபி⁴ஸேகோ இத³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘வஸீகரித்வா’’தி. தத்த² வஸீகரித்வா ஸங்கப்பந்தி மக்³க³பா⁴வனாய ஸப்³ப³ங் மிச்சா²ஸங்கப்பங் பஹாய ஸம்மாஸங்கப்பஸ்ஸேவ பவத்தனேன வஸீகரித்வா ஸங்கப்பங். ஸதிஞ்ச ஸூபதிட்டி²தந்தி காயாதீ³ஸு சதூஸு டா²னேஸு அத்தனோ ஸதிஞ்ச ஸுட்டு² உபட்டி²தங் கரித்வா ஏவங் வஸீகதஸங்கப்போ ஸுப்பதிட்டி²தஸ்ஸதி ரட்டா² ரட்ட²ங் விசரிஸ்ஸாமி தே³வமனுஸ்ஸபே⁴தே³ புதூ² ஸாவகே வினயந்தோ. அத² மயா வினீயமானா தே அப்பமத்தா…பே॰… ந ஸோசரே, தங் நிப்³பா³னாமதமேவாதி அதி⁴ப்பாயோ.
447-8. Idāni ‘‘etaṃ te mārasenaṃ bhinditvā tato paraṃ vijitasaṅgāmo sampattadhammarājābhiseko idaṃ karissāmī’’ti dassento āha ‘‘vasīkaritvā’’ti. Tattha vasīkaritvā saṅkappanti maggabhāvanāya sabbaṃ micchāsaṅkappaṃ pahāya sammāsaṅkappasseva pavattanena vasīkaritvā saṅkappaṃ. Satiñca sūpatiṭṭhitanti kāyādīsu catūsu ṭhānesu attano satiñca suṭṭhu upaṭṭhitaṃ karitvā evaṃ vasīkatasaṅkappo suppatiṭṭhitassati raṭṭhā raṭṭhaṃ vicarissāmi devamanussabhede puthū sāvake vinayanto. Atha mayā vinīyamānā te appamattā…pe… na socare, taṃ nibbānāmatamevāti adhippāyo.
449-51. அத² மாரோ இமா கா³தா²யோ ஸுத்வா ஆஹ – ‘‘ஏவரூபங் பக்க²ங் தி³ஸ்வா ந பா⁴யஸி பி⁴க்கூ²’’தி? ‘‘ஆம, மார, ந பா⁴யாமீ’’தி. ‘‘கஸ்மா ந பா⁴யஸீ’’தி? ‘‘தா³னாதீ³னங் பாரமிபுஞ்ஞானங் கதத்தா’’தி. ‘‘கோ ஏதங் ஜானாதி தா³னாதீ³னி த்வமகாஸீ’’தி? ‘‘கிங் எத்த² பாபிம ஸக்கி²கிச்சேன, அபிச ஏகஸ்மிங்யேவ ப⁴வே வெஸ்ஸந்தரோ ஹுத்வா யங் தா³னமதா³ஸிங், தஸ்ஸானுபா⁴வேன ஸத்தக்க²த்துங் ச²ஹி பகாரேஹி ஸஞ்ஜாதகம்பா அயங் மஹாபத²வீயேவ ஸக்கீ²’’தி. ஏவங் வுத்தே உத³கபரியந்தங் கத்வா மஹாபத²வீ கம்பி பே⁴ரவஸத்³த³ங் முஞ்சமானா, யங் ஸுத்வா மாரோ அஸனிஹதோ விய பீ⁴தோ த⁴ஜங் பணாமெத்வா பலாயி ஸத்³தி⁴ங் பரிஸாய. அத² மஹாபுரிஸோ தீஹி யாமேஹி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸச்சி²கத்வா அருணுக்³க³மனே ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி. மாரோ உதா³னஸத்³தே³ன ஆக³ந்த்வா ‘‘அயங்‘பு³த்³தோ⁴ அஹ’ந்தி படிஜானாதி, ஹந்த³ நங் அனுப³ந்தா⁴மி ஆபி⁴ஸமாசாரிகங் பஸ்ஸிதுங். ஸசஸ்ஸ கிஞ்சி காயேன வா வாசாய வா க²லிதங் ப⁴விஸ்ஸதி, விஹேடெ²ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி புப்³பே³ போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴மியங் ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி அனுப³ந்தி⁴த்வா பு³த்³த⁴த்தங் பத்தங் ஏகங் வஸ்ஸங் அனுப³ந்தி⁴. ததோ ப⁴க³வதோ கிஞ்சி க²லிதங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘ஸத்த வஸ்ஸானீ’’தி இமா நிப்³பே³ஜனீயகா³தா²யோ அபா⁴ஸி.
449-51. Atha māro imā gāthāyo sutvā āha – ‘‘evarūpaṃ pakkhaṃ disvā na bhāyasi bhikkhū’’ti? ‘‘Āma, māra, na bhāyāmī’’ti. ‘‘Kasmā na bhāyasī’’ti? ‘‘Dānādīnaṃ pāramipuññānaṃ katattā’’ti. ‘‘Ko etaṃ jānāti dānādīni tvamakāsī’’ti? ‘‘Kiṃ ettha pāpima sakkhikiccena, apica ekasmiṃyeva bhave vessantaro hutvā yaṃ dānamadāsiṃ, tassānubhāvena sattakkhattuṃ chahi pakārehi sañjātakampā ayaṃ mahāpathavīyeva sakkhī’’ti. Evaṃ vutte udakapariyantaṃ katvā mahāpathavī kampi bheravasaddaṃ muñcamānā, yaṃ sutvā māro asanihato viya bhīto dhajaṃ paṇāmetvā palāyi saddhiṃ parisāya. Atha mahāpuriso tīhi yāmehi tisso vijjā sacchikatvā aruṇuggamane ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti imaṃ udānaṃ udānesi. Māro udānasaddena āgantvā ‘‘ayaṃ‘buddho aha’nti paṭijānāti, handa naṃ anubandhāmi ābhisamācārikaṃ passituṃ. Sacassa kiñci kāyena vā vācāya vā khalitaṃ bhavissati, viheṭhessāmi na’’nti pubbe bodhisattabhūmiyaṃ chabbassāni anubandhitvā buddhattaṃ pattaṃ ekaṃ vassaṃ anubandhi. Tato bhagavato kiñci khalitaṃ apassanto ‘‘satta vassānī’’ti imā nibbejanīyagāthāyo abhāsi.
தத்த² ஓதாரந்தி ரந்த⁴ங் விவரங். நாதி⁴க³ச்சி²ஸ்ஸந்தி நாதி⁴க³மிங். மேத³வண்ணந்தி மேத³பிண்ட³ஸதி³ஸங். அனுபரியகா³தி பரிதோ பரிதோ அக³மாஸி. முது³ந்தி முது³கங். விந்தே³மாதி அதி⁴க³ச்செ²ய்யாம. அஸ்ஸாத³னாதி ஸாது³பா⁴வோ. வாயஸெத்தோதி வாயஸோ எத்தோ. ஸேஸமெத்த² பாகடமேவ.
Tattha otāranti randhaṃ vivaraṃ. Nādhigacchissanti nādhigamiṃ. Medavaṇṇanti medapiṇḍasadisaṃ. Anupariyagāti parito parito agamāsi. Mudunti mudukaṃ. Vindemāti adhigaccheyyāma. Assādanāti sādubhāvo. Vāyasettoti vāyaso etto. Sesamettha pākaṭameva.
அயங் பன யோஜனா – ஸத்த வஸ்ஸானி ப⁴க³வந்தங் ஓதாராபெக்கோ² அனுப³ந்தி⁴ங் கத்த²சி அவிஜஹந்தோ பதா³பத³ங், ஏவங் அனுப³ந்தி⁴த்வாபி ச ஓதாரங் நாதி⁴க³மிங். ஸோஹங் யதா² நாம மேத³வண்ணங் பாஸாணங் மேத³ஸஞ்ஞீ வாயஸோ ஏகஸ்மிங் பஸ்ஸே முக²துண்ட³கேன விஜ்ஜி²த்வா அஸ்ஸாத³ங் அவிந்த³மானோ ‘‘அப்பேவ நாம எத்த² முது³ விந்தே³ம, அபி இதோ அஸ்ஸாத³னா ஸியா’’தி ஸமந்தா ததே²வ விஜ்ஜ²ந்தோ அனுபரியாயித்வா கத்த²சி அஸ்ஸாத³ங் அலத்³தா⁴ ‘‘பாஸாணோவாய’’ந்தி நிப்³பி³ஜ்ஜ பக்கமெய்ய, ஏவமேவாஹங் ப⁴க³வந்தங் காயகம்மாதீ³ஸு அத்தனோ பரித்தபஞ்ஞாமுக²துண்ட³கேன விஜ்ஜ²ந்தோ ஸமந்தா அனுபரியகா³ ‘‘அப்பேவ நாம கத்த²சி அபரிஸுத்³த⁴காயஸமாசாராதி³முது³பா⁴வங் விந்தே³ம, குதோசி அஸ்ஸாத³னா ஸியா’’தி, தே தா³னி மயங் அஸ்ஸாத³ங் அலப⁴மானா காகோவ ஸேலமாஸஜ்ஜ நிப்³பி³ஜ்ஜாபேம கோ³தமங் ஆஸஜ்ஜ ததோ கோ³தமா நிப்³பி³ஜ்ஜ அபேமாதி. ஏவங் வத³தோ கிர மாரஸ்ஸ ஸத்த வஸ்ஸானி நிப்ப²லபரிஸ்ஸமங் நிஸ்ஸாய ப³லவஸோகோ உத³பாதி³. தேனஸ்ஸ விஸீத³மானங்க³பச்சங்க³ஸ்ஸ பே³லுவபண்டு³ நாம வீணா கச்ச²தோ பதிதா. யா ஸகிங் குஸலேஹி வாதி³தா சத்தாரோ மாஸே மது⁴ரஸ்ஸரங் முஞ்சதி, யங் க³ஹெத்வா ஸக்கோ பஞ்சஸிக²ஸ்ஸ அதா³ஸி. தங் ஸோ பதமானம்பி ந பு³ஜ்ஜி². தேனாஹ ப⁴க³வா –
Ayaṃ pana yojanā – satta vassāni bhagavantaṃ otārāpekkho anubandhiṃ katthaci avijahanto padāpadaṃ, evaṃ anubandhitvāpi ca otāraṃ nādhigamiṃ. Sohaṃ yathā nāma medavaṇṇaṃ pāsāṇaṃ medasaññī vāyaso ekasmiṃ passe mukhatuṇḍakena vijjhitvā assādaṃ avindamāno ‘‘appeva nāma ettha mudu vindema, api ito assādanā siyā’’ti samantā tatheva vijjhanto anupariyāyitvā katthaci assādaṃ aladdhā ‘‘pāsāṇovāya’’nti nibbijja pakkameyya, evamevāhaṃ bhagavantaṃ kāyakammādīsu attano parittapaññāmukhatuṇḍakena vijjhanto samantā anupariyagā ‘‘appeva nāma katthaci aparisuddhakāyasamācārādimudubhāvaṃ vindema, kutoci assādanā siyā’’ti, te dāni mayaṃ assādaṃ alabhamānā kākova selamāsajja nibbijjāpema gotamaṃ āsajja tato gotamā nibbijja apemāti. Evaṃ vadato kira mārassa satta vassāni nipphalaparissamaṃ nissāya balavasoko udapādi. Tenassa visīdamānaṅgapaccaṅgassa beluvapaṇḍu nāma vīṇā kacchato patitā. Yā sakiṃ kusalehi vāditā cattāro māse madhurassaraṃ muñcati, yaṃ gahetvā sakko pañcasikhassa adāsi. Taṃ so patamānampi na bujjhi. Tenāha bhagavā –
452.
452.
‘‘தஸ்ஸ ஸோகபரேதஸ்ஸ, வீணா கச்சா² அப⁴ஸ்ஸத²;
‘‘Tassa sokaparetassa, vīṇā kacchā abhassatha;
ததோ ஸோ து³ம்மனோ யக்கோ², தத்தே²வந்தரதா⁴யதா²’’தி.
Tato so dummano yakkho, tatthevantaradhāyathā’’ti.
ஸங்கீ³திகாரகா ஆஹங்ஸூதி ஏகே, அம்ஹாகங் பனேதங் நக்க²மதீதி.
Saṅgītikārakā āhaṃsūti eke, amhākaṃ panetaṃ nakkhamatīti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய பதா⁴னஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya padhānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 2. பதா⁴னஸுத்தங் • 2. Padhānasuttaṃ