Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    7. பாது³கவக்³க³வண்ணனா

    7. Pādukavaggavaṇṇanā

    647. ஸத்தமவக்³கே³ படிச்ச²ன்னோ ஹுத்வாதி ஸோ கிர ரத்திபா⁴கே³ உய்யானங் க³ந்த்வா அம்ப³ங் அபி⁴ருஹித்வா ஸாகா²ய ஸாக²ங் அம்ப³ங் ஓலோகெந்தோ விசரி. தஸ்ஸ ததா² கரொந்தஸ்ஸேவ ரத்தி விபா⁴யி. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘ஸசே இதா³னி ஓதரித்வா க³மிஸ்ஸாமி, தி³ஸ்வா மங் சோரோதி க³ஹெஸ்ஸந்தி, ரத்திபா⁴கே³ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. அதே²கங் விடபங் அபி⁴ருஹித்வா நிலீனோ அச்சி². தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். ஸோ ருக்க²தோ ஓதரந்தோ ஏகங் ஓலம்பி³னிஸாக²ங் க³ஹெத்வா தேஸங் உபி⁴ன்னம்பி அந்தரே பதிட்டா²ஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘தேஸங் த்³வின்னம்பி அந்தரா ருக்க²தோ பதிதோ’’தி. பாளியா அத்த²ங் ந ஜானந்தீதி அத்தனோ க³ஹணஸ்ஸ அத்த²ங் ந ஜானந்தி.

    647. Sattamavagge paṭicchanno hutvāti so kira rattibhāge uyyānaṃ gantvā ambaṃ abhiruhitvā sākhāya sākhaṃ ambaṃ olokento vicari. Tassa tathā karontasseva ratti vibhāyi. So cintesi ‘‘sace idāni otaritvā gamissāmi, disvā maṃ coroti gahessanti, rattibhāge gamissāmī’’ti. Athekaṃ viṭapaṃ abhiruhitvā nilīno acchi. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. So rukkhato otaranto ekaṃ olambinisākhaṃ gahetvā tesaṃ ubhinnampi antare patiṭṭhāsi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘tesaṃ dvinnampi antarā rukkhato patito’’ti. Pāḷiyā atthaṃ na jānantīti attano gahaṇassa atthaṃ na jānanti.

    ஜாதகபாளியங் (ஜா॰ 1.4.33) பன அயங் கா³தா² –

    Jātakapāḷiyaṃ (jā. 1.4.33) pana ayaṃ gāthā –

    ‘‘ஸப்³ப³மித³ங் சரிமங் கதங், உபோ⁴ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸரே;

    ‘‘Sabbamidaṃ carimaṃ kataṃ, ubho dhammaṃ na passare;

    உபோ⁴ பகதியா சுதா, யோ சாயங் மந்தெஜ்ஜா²பேதி;

    Ubho pakatiyā cutā, yo cāyaṃ mantejjhāpeti;

    யோ ச மந்தங் அதீ⁴யதீ’’தி. –

    Yo ca mantaṃ adhīyatī’’ti. –

    ஏவமாக³தா. தஸ்ஸாயமத்தோ² (ஜா॰ அட்ட²॰ 3.4.33) – ஸப்³ப³மித³ங் சரிமங் கதந்தி யங் அம்ஹேஹி தீஹி ஜனேஹி கதங், ஸப்³ப³மித³ங் கிச்சங் லாமகங் நிம்மரியாத³ங் அத⁴ம்மிகங். ஏவங் அத்தனோ சோரபா⁴வங் தேஸஞ்ச மந்தேஸு அகா³ரவங் க³ரஹித்வா புன இதரே த்³வேயேவ க³ரஹந்தோ ‘‘உபோ⁴ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸரே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² உபோ⁴தி இமே த்³வேபி ஜனா க³ருகாராரஹங் போராணகத⁴ம்மங் ந பஸ்ஸந்தி, ததோவ த⁴ம்மபகதிதோ சுதா. த⁴ம்மோ ஹி பட²முப்பத்திவஸேன பகதி நாம. வுத்தம்பி சேதங் –

    Evamāgatā. Tassāyamattho (jā. aṭṭha. 3.4.33) – sabbamidaṃ carimaṃ katanti yaṃ amhehi tīhi janehi kataṃ, sabbamidaṃ kiccaṃ lāmakaṃ nimmariyādaṃ adhammikaṃ. Evaṃ attano corabhāvaṃ tesañca mantesu agāravaṃ garahitvā puna itare dveyeva garahanto ‘‘ubho dhammaṃ na passare’’tiādimāha. Tattha ubhoti ime dvepi janā garukārārahaṃ porāṇakadhammaṃ na passanti, tatova dhammapakatito cutā. Dhammo hi paṭhamuppattivasena pakati nāma. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘த⁴ம்மோ ஹவே பாதுரஹோஸி புப்³பே³,

    ‘‘Dhammo have pāturahosi pubbe,

    பச்சா² அத⁴ம்மோ உத³பாதி³ லோகே’’தி. (ஜா॰ 1.11.28);

    Pacchā adhammo udapādi loke’’ti. (jā. 1.11.28);

    யோ சாயந்தி யோ ச அயங் நீசே நிஸீதி³த்வா மந்தே அஜ்ஜா²பேதி, யோ ச உச்சே நிஸீதி³த்வா அதீ⁴யதீதி.

    Yo cāyanti yo ca ayaṃ nīce nisīditvā mante ajjhāpeti, yo ca ucce nisīditvā adhīyatīti.

    ஸாலீனந்தி அயங் கா³தா²பி –

    Sālīnanti ayaṃ gāthāpi –

    ‘‘ஸாலீனங் ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜே, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்;

    ‘‘Sālīnaṃ odanaṃ bhuñje, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;

    தஸ்மா ஏதங் ந ஸேவாமி, த⁴ம்மங் இஸீஹி ஸேவித’’ந்தி. (ஜா॰ 1.4.34) –

    Tasmā etaṃ na sevāmi, dhammaṃ isīhi sevita’’nti. (jā. 1.4.34) –

    ஏவங் ஜாதகே ஆக³தா. தத்த² ஸுசிந்தி பண்ட³ரங் பரிஸுத்³த⁴ங். மங்ஸூபஸேசனந்தி நானப்பகாராய மங்ஸவிகதியா ஸித்தங் பு⁴ஞ்ஜே, பு⁴ஞ்ஜாமீதி அத்தோ². ஸேஸங் பாகடமேவ.

    Evaṃ jātake āgatā. Tattha sucinti paṇḍaraṃ parisuddhaṃ. Maṃsūpasecananti nānappakārāya maṃsavikatiyā sittaṃ bhuñje, bhuñjāmīti attho. Sesaṃ pākaṭameva.

    தி⁴ரத்தூ²தி தி⁴ அத்து², நிந்தா³ ப⁴வதூதி அத்தோ², க³ரஹாம தங் மயந்தி வுத்தங் ஹோதி. லத்³த⁴லாபோ⁴தி த⁴னலாப⁴ங் யஸலாப⁴ஞ்ச ஸந்தா⁴ய வத³தி. வினிபாதனஹேதுனாதி வினிபாதனஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வேன. வுத்தி நாம ஹோதீதி யதா²வுத்தோ து³விதோ⁴பி லாபோ⁴ அபாயஸங்வத்தனிகதாய ஸம்பராயே வினிபாதனஹேதுபா⁴வேன பவத்தனதோ ஸம்பதி அத⁴ம்மசரணேன பவத்தனதோ ச வுத்தி நாம ஹோதீதி அத்தோ². ஏவரூபா யா வுத்தீதி ஏவரூபா த⁴னலாப⁴யஸலாப⁴ஸங்கா²தா யா வுத்தி. அத⁴ம்மசரணேன வாதி வா-ஸத்³தோ³ ஸம்பிண்ட³னத்தோ². த்வந்தி உபயோக³த்தே² பச்சத்தவசனங், தங் இச்சேவ வா பாடோ². அஸ்மாதி பாஸாணாதி⁴வசனமேதங்.

    Dhiratthūti dhi atthu, nindā bhavatūti attho, garahāma taṃ mayanti vuttaṃ hoti. Laddhalābhoti dhanalābhaṃ yasalābhañca sandhāya vadati. Vinipātanahetunāti vinipātanassa hetubhāvena. Vutti nāma hotīti yathāvutto duvidhopi lābho apāyasaṃvattanikatāya samparāye vinipātanahetubhāvena pavattanato sampati adhammacaraṇena pavattanato ca vutti nāma hotīti attho. Evarūpā yā vuttīti evarūpā dhanalābhayasalābhasaṅkhātā yā vutti. Adhammacaraṇena vāti -saddo sampiṇḍanattho. Tvanti upayogatthe paccattavacanaṃ, taṃ icceva vā pāṭho. Asmāti pāsāṇādhivacanametaṃ.

    பாது³கவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pādukavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸேஸங் உத்தானமேவ.

    Sesaṃ uttānameva.

    ஸேகி²யகண்ட³ங் நிட்டி²தங்.

    Sekhiyakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.

    அதி⁴கரணஸமதே²ஸு யங் வத்தப்³ப³ங், தங் அட்ட²கதா²யங் ஆக³தட்டா²னேயேவ த³ஸ்ஸயிஸ்ஸாம.

    Adhikaraṇasamathesu yaṃ vattabbaṃ, taṃ aṭṭhakathāyaṃ āgataṭṭhāneyeva dassayissāma.

    இதி ஸமந்தபாஸாதி³காய வினயட்ட²கதா²ய ஸாரத்த²தீ³பனியங்

    Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya sāratthadīpaniyaṃ

    பி⁴க்கு²விப⁴ங்க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Bhikkhuvibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.

    மஹாவிப⁴ங்கோ³ நிட்டி²தோ.

    Mahāvibhaṅgo niṭṭhito.

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 7. பாது³கவக்³கோ³ • 7. Pādukavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 7. பாது³கவக்³க³வண்ணனா • 7. Pādukavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 7. பாது³கவக்³க³வண்ணனா • 7. Pādukavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 7. பாது³கவக்³க³வண்ணனா • 7. Pādukavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 7. பாது³கவக்³க³-அத்த²யோஜனா • 7. Pādukavagga-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact