Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā

    10. பது³மபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா

    10. Padumabuddhavaṃsavaṇṇanā

    அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ அபரபா⁴கே³ வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸாயுகா மனுஸ்ஸா அனுக்கமேன பரிஹாயித்வா த³ஸவஸ்ஸாயுகா ஹுத்வா புன அனுக்கமேன வட்³டி⁴த்வா அஸங்க்²யெய்யாயுகா ஹுத்வா புன பரிஹாயமானா வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸாயுகா அஹேஸுங். ததா² பது³மோ நாம ஸத்தா² லோகே உப்பஜ்ஜி. ஸோபி பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா சம்பகனக³ரே அஸமஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ குலே ரூபாதீ³ஹி அஸமாய அஸமாய நாம அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸோ த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன சம்பகுய்யானே மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மி. ஜாதே பன குமாரே ஆகாஸதோ ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஸமுத்³த³பரியந்தே பது³மவஸ்ஸங் நிபதி. தேனஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே நாமங் க³ண்ஹந்தா நேமித்தகா ச ஞாதகா ச ‘‘மஹாபது³மகுமாரோ’’த்வேவ நாமமகங்ஸு. ஸோ த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. நந்து³த்தர-வஸுத்தர-யஸுத்தரானாமகா தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். உத்தராதே³விப்பமுகா²னி தெத்திங்ஸ இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங்.

    Anomadassissa pana bhagavato aparabhāge vassasatasahassāyukā manussā anukkamena parihāyitvā dasavassāyukā hutvā puna anukkamena vaḍḍhitvā asaṅkhyeyyāyukā hutvā puna parihāyamānā vassasatasahassāyukā ahesuṃ. Tathā padumo nāma satthā loke uppajji. Sopi pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tato cavitvā campakanagare asamassa nāma rañño kule rūpādīhi asamāya asamāya nāma aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ aggahesi. So dasannaṃ māsānaṃ accayena campakuyyāne mātukucchito nikkhami. Jāte pana kumāre ākāsato sakalajambudīpe samuddapariyante padumavassaṃ nipati. Tenassa nāmaggahaṇadivase nāmaṃ gaṇhantā nemittakā ca ñātakā ca ‘‘mahāpadumakumāro’’tveva nāmamakaṃsu. So dasavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Nanduttara-vasuttara-yasuttarānāmakā tayo pāsādā ahesuṃ. Uttarādevippamukhāni tettiṃsa itthisahassāni paccupaṭṭhitāni ahesuṃ.

    அத² மஹாஸத்தோ உத்தராய நாம மஹாதே³வியா ரம்மகுமாரே நாம உப்பன்னே சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ஆஜஞ்ஞரதே²ன மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மி. தங் பப்³ப³ஜந்தங் ஏகா புரிஸகோடி அனுபப்³ப³ஜி. ஸோ தேஹி பரிவுதோ அட்ட² மாஸே பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய த⁴ஞ்ஞவதீனக³ரே ஸுத⁴ஞ்ஞஸெட்டி²ஸ்ஸ தீ⁴தாய த⁴ஞ்ஞவதியா நாம தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா மஹாஸாலவனே தி³வாவிஹாரங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே தித்த²காஜீவகேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா மஹாஸோணபோ³தி⁴ங் உபஸங்கமித்வா அட்ட²த்திங்ஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரகங் பஞ்ஞபெத்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா சதுரங்க³வீரியங் அதி⁴ட்டா²ய மாரப³லங் வித⁴மித்வா தீஸு யாமேஸு திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸச்சி²கத்வா – ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி (த⁴॰ ப॰ 153-154) உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் போ³தி⁴ஸமீபேயேவ வீதினாமெத்வா ப்³ரஹ்முனோ ஆயாசனங் அதி⁴வாஸெத்வா த⁴ம்மதே³ஸனாய பா⁴ஜனபூ⁴தே புக்³க³லே உபபரிக்க²ந்தோ அத்தனா ஸஹ பப்³ப³ஜிதே கோடிஸங்கே² பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா தங்க²ணேயேவ அனிலபதே²ன க³ந்த்வா த⁴ஞ்ஞவதீனக³ரஸமீபே த⁴னஞ்ஜயுய்யானே ஓதரித்வா தேஹி பரிவுதோ தேஸங் மஜ்ஜே² த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. ததா³ கோடிஸதானங் அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Atha mahāsatto uttarāya nāma mahādeviyā rammakumāre nāma uppanne cattāri nimittāni disvā ājaññarathena mahābhinikkhamanaṃ nikkhami. Taṃ pabbajantaṃ ekā purisakoṭi anupabbaji. So tehi parivuto aṭṭha māse padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya dhaññavatīnagare sudhaññaseṭṭhissa dhītāya dhaññavatiyā nāma dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā mahāsālavane divāvihāraṃ vītināmetvā sāyanhasamaye titthakājīvakena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā mahāsoṇabodhiṃ upasaṅkamitvā aṭṭhattiṃsahatthavitthataṃ tiṇasantharakaṃ paññapetvā pallaṅkaṃ ābhujitvā caturaṅgavīriyaṃ adhiṭṭhāya mārabalaṃ vidhamitvā tīsu yāmesu tisso vijjā sacchikatvā – ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti (dha. pa. 153-154) udānaṃ udānetvā sattasattāhaṃ bodhisamīpeyeva vītināmetvā brahmuno āyācanaṃ adhivāsetvā dhammadesanāya bhājanabhūte puggale upaparikkhanto attanā saha pabbajite koṭisaṅkhe bhikkhū disvā taṅkhaṇeyeva anilapathena gantvā dhaññavatīnagarasamīpe dhanañjayuyyāne otaritvā tehi parivuto tesaṃ majjhe dhammacakkaṃ pavattesi. Tadā koṭisatānaṃ abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –

    1.

    1.

    ‘‘அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    ‘‘Anomadassissa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    பது³மோ நாம நாமேன, அஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ.

    Padumo nāma nāmena, asamo appaṭipuggalo.

    2.

    2.

    ‘‘தஸ்ஸாபி அஸமங் ஸீலங், ஸமாதி⁴பி அனந்தகோ;

    ‘‘Tassāpi asamaṃ sīlaṃ, samādhipi anantako;

    அஸங்க்²யெய்யங் ஞாணவரங், விமுத்திபி அனூபமா.

    Asaṅkhyeyyaṃ ñāṇavaraṃ, vimuttipi anūpamā.

    3.

    3.

    ‘‘தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே;

    ‘‘Tassāpi atulatejassa, dhammacakkappavattane;

    அபி⁴ஸமயா தயோ ஆஸுங், மஹாதமபவாஹனா’’தி.

    Abhisamayā tayo āsuṃ, mahātamapavāhanā’’ti.

    தத்த² அஸமங் ஸீலந்தி அஞ்ஞேஸங் ஸீலேன அஸதி³ஸங், உத்தமங் ஸெட்ட²ந்தி அத்தோ². ஸமாதி⁴பி அனந்தகோதி ஸமாதி⁴பி அப்பமெய்யோ, தஸ்ஸ அனந்தபா⁴வோ லோகவிவரணயமகபாடிஹாரியாதீ³ஸு த³ட்ட²ப்³போ³. ஞாணவரந்தி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங், அஸாதா⁴ரணஞாணானி வா. விமுத்திபீதி அரஹத்தப²லவிமுத்திபி ப⁴க³வதோ. அனூபமாதி உபமாவிரஹிதா. அதுலதேஜஸ்ஸாதி அதுலஞாணதேஜஸ்ஸ. ‘‘அதுலஞாணதேஜா’’திபி பாடோ². தஸ்ஸ ‘‘தயோ அபி⁴ஸமயா’’தி இமினா உத்தரபதே³ன ஸம்ப³ந்தோ⁴ த³ட்ட²ப்³போ³. மஹாதமபவாஹனாதி மஹாமோஹவினாஸகா, மோஹந்த⁴காரவித்³த⁴ங்ஸகாதி அத்தோ².

    Tattha asamaṃ sīlanti aññesaṃ sīlena asadisaṃ, uttamaṃ seṭṭhanti attho. Samādhipi anantakoti samādhipi appameyyo, tassa anantabhāvo lokavivaraṇayamakapāṭihāriyādīsu daṭṭhabbo. Ñāṇavaranti sabbaññutaññāṇaṃ, asādhāraṇañāṇāni vā. Vimuttipīti arahattaphalavimuttipi bhagavato. Anūpamāti upamāvirahitā. Atulatejassāti atulañāṇatejassa. ‘‘Atulañāṇatejā’’tipi pāṭho. Tassa ‘‘tayo abhisamayā’’ti iminā uttarapadena sambandho daṭṭhabbo. Mahātamapavāhanāti mahāmohavināsakā, mohandhakāraviddhaṃsakāti attho.

    அதா²பரேன ஸமயேன பது³மோ ப⁴க³வா அத்தனோ கனிட்ட²பா⁴தரங் ஸாலகுமாரஞ்ச உபஸாலகுமாரஞ்ச ஞாதிஸமாக³மே ஸபரிவாரே பப்³பா³ஜெத்வா தேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ நவுதி கோடியோ த⁴ம்மாமதங் பாயேஸி. யதா³ பன ரம்மத்தே²ரஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ததா³ அஸீதிகோடீனங் ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Athāparena samayena padumo bhagavā attano kaniṭṭhabhātaraṃ sālakumārañca upasālakumārañca ñātisamāgame saparivāre pabbājetvā tesaṃ dhammaṃ desento navuti koṭiyo dhammāmataṃ pāyesi. Yadā pana rammattherassa dhammaṃ desesi, tadā asītikoṭīnaṃ tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –

    4.

    4.

    ‘‘பட²மாபி⁴ஸமயே பு³த்³தோ⁴, கோடிஸதமபோ³த⁴யி;

    ‘‘Paṭhamābhisamaye buddho, koṭisatamabodhayi;

    து³தியாபி⁴ஸமயே தீ⁴ரோ, நவுதிகோடிமபோ³த⁴யி.

    Dutiyābhisamaye dhīro, navutikoṭimabodhayi.

    5.

    5.

    ‘‘யதா³ ச பது³மோ பு³த்³தோ⁴, ஓவதீ³ ஸகமத்ரஜங்;

    ‘‘Yadā ca padumo buddho, ovadī sakamatrajaṃ;

    ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.

    Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.

    யதா³ பன ஸுபா⁴விதத்தோ நாம ராஜா பது³மஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பு³த்³த⁴பது³மவத³னஸ்ஸ ஸந்திகே கோடிஸதஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ஏஹிபி⁴க்கு²பப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜிதோ, தஸ்மிங் ஸன்னிபாதே ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ பன பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி.

    Yadā pana subhāvitatto nāma rājā padumassa buddhassa buddhapadumavadanassa santike koṭisatasahassaparivāro ehibhikkhupabbajjāya pabbajito, tasmiṃ sannipāte bhagavā pātimokkhaṃ uddisi, so pana paṭhamo sannipāto ahosi.

    அதா²பரேன ஸமயேன மஹாபது³மோ முனிவஸபோ⁴ உஸப⁴ஸமக³தீ உஸப⁴வதீனக³ரங் உபனிஸ்ஸாய வஸ்ஸங் உபக³ஞ்சி². நக³ரவாஸினோ மனுஸ்ஸா ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனகாமா உபஸங்கமிங்ஸு. தேஸங் ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தத்த² ச ப³ஹவோ மனுஸ்ஸா பஸன்னசித்தா பப்³ப³ஜிங்ஸு. ததோ த³ஸப³லோ தேஹி ச அஞ்ஞேஹி ச தீஹி பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴பவாரணங் பவாரேஸி. ஸோ து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. யே பன தத்த² ந பப்³ப³ஜிங்ஸு, தே கதி²னானிஸங்ஸங் ஸுத்வா பாடிபதே³ பஞ்சஸு மாஸேஸு பஞ்சானிஸங்ஸதா³யகங் கதி²னசீவரமத³ங்ஸு. ததோ தங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸேனாபதிங் அக்³க³ஸாவகங் விஸாலமதிங் ஸாலத்தே²ரங் கதி²னத்தா²ரத்த²ங் யாசித்வா கதி²னசீவரங் தஸ்ஸாத³ங்ஸு. தே²ரஸ்ஸ கதி²னசீவரே கயிரமானே பி⁴க்கூ² ஸிப்³ப³னே ஸஹாயகா அஹேஸுங். பது³மோ பன ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸூசிச்சி²த்³தே³ ஸுத்தானி ஆவுனித்வா அதா³ஸி. நிட்டி²தே பன சீவரே ப⁴க³வா தீஹி பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸேஹி சாரிகங் பக்காமி.

    Athāparena samayena mahāpadumo munivasabho usabhasamagatī usabhavatīnagaraṃ upanissāya vassaṃ upagañchi. Nagaravāsino manussā bhagavantaṃ dassanakāmā upasaṅkamiṃsu. Tesaṃ bhagavā dhammaṃ desesi. Tattha ca bahavo manussā pasannacittā pabbajiṃsu. Tato dasabalo tehi ca aññehi ca tīhi bhikkhusatasahassehi saddhiṃ visuddhipavāraṇaṃ pavāresi. So dutiyo sannipāto ahosi. Ye pana tattha na pabbajiṃsu, te kathinānisaṃsaṃ sutvā pāṭipade pañcasu māsesu pañcānisaṃsadāyakaṃ kathinacīvaramadaṃsu. Tato taṃ bhikkhū dhammasenāpatiṃ aggasāvakaṃ visālamatiṃ sālattheraṃ kathinatthāratthaṃ yācitvā kathinacīvaraṃ tassādaṃsu. Therassa kathinacīvare kayiramāne bhikkhū sibbane sahāyakā ahesuṃ. Padumo pana sammāsambuddho sūcicchidde suttāni āvunitvā adāsi. Niṭṭhite pana cīvare bhagavā tīhi bhikkhusatasahassehi cārikaṃ pakkāmi.

    அதா²பரேன ஸமயேன ஸீஹவிக்கந்தகா³மீ புரிஸஸீஹோ விய பு³த்³த⁴ஸீஹோ கோ³ஸிங்க³ஸாலவனஸதி³ஸே பரமஸுரபி⁴குஸுமப²லபா⁴ரவினமிதஸாகா²விடபே விமலகமலகுவலயஸமலங்கதே ஸிஸிரமது⁴ரவாரிவாஹேன பரிபூரிதே ருரு-சமர-ஸீஹ-ப்³யக்³க⁴-அஜ-ஹய-க³வய-மஹிங்ஸாதி³ விவித⁴மிக³க³ணவிசரிதே ஸுரபி⁴குஸுமக³ந்தா⁴வப³த்³த⁴ஹத³யாஹி ப⁴மரமது⁴கரயுவதீஹி அனுபூ⁴தப்பசாராஹி ஸமந்ததோ கு³ம்ப³கு³ம்பா³யமானே ப²லரஸபமுதி³தஹத³யாஹி காகலிஸதி³ஸமது⁴ரவிருதாஹி கோகிலவதூ⁴ஹி உபகீ³யமானே பரமரமணீயே விவித்தே விஜனே யோகா³னுகூலே பவனே வஸ்ஸாவாஸமுபக³ஞ்சி². தஸ்மிங் விஹரந்தங் ஸபரிவாரகங் த³ஸப³லங் ததா²க³தங் த⁴ம்மராஜங் பு³த்³த⁴ஸிரியா விரோசமானங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா பஸீதி³த்வா ஏஹிபி⁴க்கு²பப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜிங்ஸு. ததா³ த்³வீஹி பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸேஹி பரிவுதோ பவாரேஸி. ஸோ ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Athāparena samayena sīhavikkantagāmī purisasīho viya buddhasīho gosiṅgasālavanasadise paramasurabhikusumaphalabhāravinamitasākhāviṭape vimalakamalakuvalayasamalaṅkate sisiramadhuravārivāhena paripūrite ruru-camara-sīha-byaggha-aja-haya-gavaya-mahiṃsādi vividhamigagaṇavicarite surabhikusumagandhāvabaddhahadayāhi bhamaramadhukarayuvatīhi anubhūtappacārāhi samantato gumbagumbāyamāne phalarasapamuditahadayāhi kākalisadisamadhuravirutāhi kokilavadhūhi upagīyamāne paramaramaṇīye vivitte vijane yogānukūle pavane vassāvāsamupagañchi. Tasmiṃ viharantaṃ saparivārakaṃ dasabalaṃ tathāgataṃ dhammarājaṃ buddhasiriyā virocamānaṃ disvā manussā tassa dhammaṃ sutvā pasīditvā ehibhikkhupabbajjāya pabbajiṃsu. Tadā dvīhi bhikkhusatasahassehi parivuto pavāresi. So tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –

    6.

    6.

    ‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், பது³மஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, padumassa mahesino;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo.

    7.

    7.

    ‘‘கதி²னத்தா²ரஸமயே, உப்பன்னே கதி²னசீவரே;

    ‘‘Kathinatthārasamaye, uppanne kathinacīvare;

    த⁴ம்மஸேனாபதித்தா²ய, பி⁴க்கூ² ஸிப்³பி³ங்ஸு சீவரங்.

    Dhammasenāpatitthāya, bhikkhū sibbiṃsu cīvaraṃ.

    8.

    8.

    ‘‘ததா³ தே விமலா பி⁴க்கூ², ச²ளபி⁴ஞ்ஞா மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘Tadā te vimalā bhikkhū, chaḷabhiññā mahiddhikā;

    தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி, ஸமிங்ஸு அபராஜிதா.

    Tīṇi satasahassāni, samiṃsu aparājitā.

    9.

    9.

    ‘‘புனாபரங் ஸோ நராஸபோ⁴, பவனே வாஸங் உபாக³மி;

    ‘‘Punāparaṃ so narāsabho, pavane vāsaṃ upāgami;

    ததா³ ஸமாக³மோ ஆஸி, த்³வின்னங் ஸதஸஹஸ்ஸின’’ந்தி.

    Tadā samāgamo āsi, dvinnaṃ satasahassina’’nti.

    தத்த² கதி²னத்தா²ரஸமயேதி கதி²னசீவரத்த²ரணஸமயே. த⁴ம்மஸேனாபதித்தா²யாதி த⁴ம்மஸேனாபதிஸாலத்தே²ரத்த²ங். அபராஜிதாதி ந பராஜிதா, விப⁴த்திலோபோ த³ட்ட²ப்³போ³. ஸோதி ஸோ மஹாபது³மோ. பவனேதி மஹாவனே. வாஸந்தி வஸ்ஸாவாஸங். உபாக³மீதி உபாக³தோ. த்³வின்னங் ஸதஸஹஸ்ஸினந்தி த்³வின்னங் ஸதஸஹஸ்ஸானங். ‘‘ததா³ ஆஸி ஸமாக³மோ’’திபி பாடோ² யதி³ அத்தி² ஸுந்த³ரோ ப⁴வெய்ய.

    Tattha kathinatthārasamayeti kathinacīvarattharaṇasamaye. Dhammasenāpatitthāyāti dhammasenāpatisālattheratthaṃ. Aparājitāti na parājitā, vibhattilopo daṭṭhabbo. Soti so mahāpadumo. Pavaneti mahāvane. Vāsanti vassāvāsaṃ. Upāgamīti upāgato. Dvinnaṃ satasahassinanti dvinnaṃ satasahassānaṃ. ‘‘Tadā āsi samāgamo’’tipi pāṭho yadi atthi sundaro bhaveyya.

    ததா³ ததா²க³தே தஸ்மிங் வனஸண்டே³ வஸந்தே அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஸீஹோ ஹுத்வா ஸத்தாஹங் நிரோத⁴ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸின்னங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ ஹுத்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா ஸஞ்ஜாதபீதிஸோமனஸ்ஸோ திக்க²த்துங் ஸீஹனாத³ங் நதி³த்வா ஸத்தாஹங் பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் அவிஜஹித்வா பீதிஸுகே²னேவ கோ³சராய அபக்கமித்வா ஜீவிதபரிச்சாக³ங் கத்வா பயிருபாஸமானோ அட்டா²ஸி. அத² ஸத்தா² தஸ்ஸ ஸத்தாஹஸ்ஸ அச்சயேன நிரோத⁴ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய நரஸீஹோ ஸீஹங் ஓலோகெத்வா – ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴பிஸ்ஸ சித்தப்பஸாதோ³ ஹோதூதி ஸங்கோ⁴ ஆக³ச்ச²தூ’’தி சிந்தேஸி. அனேககோடிபி⁴க்கூ² தாவதே³வ ஆக³ஞ்சி²ங்ஸு. ஸீஹோ ஸங்கே⁴பி சித்தங் பஸாதே³ஸி. அத² ஸத்தா² தஸ்ஸ சித்தங் ஓலோகெத்வா – ‘‘அனாக³தே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –

    Tadā tathāgate tasmiṃ vanasaṇḍe vasante amhākaṃ bodhisatto sīho hutvā sattāhaṃ nirodhasamāpattiṃ samāpajjitvā nisinnaṃ disvā pasannacitto hutvā padakkhiṇaṃ katvā sañjātapītisomanasso tikkhattuṃ sīhanādaṃ naditvā sattāhaṃ buddhārammaṇaṃ pītiṃ avijahitvā pītisukheneva gocarāya apakkamitvā jīvitapariccāgaṃ katvā payirupāsamāno aṭṭhāsi. Atha satthā tassa sattāhassa accayena nirodhasamāpattito vuṭṭhāya narasīho sīhaṃ oloketvā – ‘‘bhikkhusaṅghepissa cittappasādo hotūti saṅgho āgacchatū’’ti cintesi. Anekakoṭibhikkhū tāvadeva āgañchiṃsu. Sīho saṅghepi cittaṃ pasādesi. Atha satthā tassa cittaṃ oloketvā – ‘‘anāgate gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –

    10.

    10.

    ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, ஸீஹோ ஆஸிங் மிகா³தி⁴பூ⁴;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, sīho āsiṃ migādhibhū;

    பவிவேகமனுப்³ரூஹந்தங், பவனே அத்³த³ஸங் ஜினங்.

    Pavivekamanubrūhantaṃ, pavane addasaṃ jinaṃ.

    11.

    11.

    ‘‘வந்தி³த்வா ஸிரஸா பாதே³, கத்வான தங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Vanditvā sirasā pāde, katvāna taṃ padakkhiṇaṃ;

    திக்க²த்துங் அபி⁴னாதி³த்வா, ஸத்தாஹங் ஜினமுபட்ட²ஹங்.

    Tikkhattuṃ abhināditvā, sattāhaṃ jinamupaṭṭhahaṃ.

    12.

    12.

    ‘‘ஸத்தாஹங் வரஸமாபத்தியா, வுட்ட²ஹித்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘Sattāhaṃ varasamāpattiyā, vuṭṭhahitvā tathāgato;

    மனஸா சிந்தயித்வான, கோடிபி⁴க்கூ² ஸமானயி.

    Manasā cintayitvāna, koṭibhikkhū samānayi.

    13.

    13.

    ‘‘ததா³பி ஸோ மஹாவீரோ, தேஸங் மஜ்ஜே² வியாகரி;

    ‘‘Tadāpi so mahāvīro, tesaṃ majjhe viyākari;

    அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    14.

    14.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா’’தி.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā’’ti.

    தத்த² பவிவேகமனுப்³ரூஹந்தந்தி நிரோத⁴ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னந்தி அத்தோ². பத³க்கி²ணந்தி திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா. அபி⁴னாதி³த்வாதி திக்க²த்துங் ஸீஹனாத³ங் நதி³த்வா. உபட்ட²ஹந்தி உபட்ட²ஹிங். அயமேவ வா பாடோ². வரஸமாபத்தியாதி நிரோத⁴ஸமாபத்திதோ வுட்ட²ஹித்வா. மனஸா சிந்தயித்வானாதி ‘‘ஸப்³பே³பி பி⁴க்கூ² இத⁴ ஆக³ச்ச²ந்தூ’’தி மனஸாவ சிந்தெத்வா. ஸமானயீதி ஸமாஹரி.

    Tattha pavivekamanubrūhantanti nirodhasamāpattiṃ samāpannanti attho. Padakkhiṇanti tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā. Abhināditvāti tikkhattuṃ sīhanādaṃ naditvā. Upaṭṭhahanti upaṭṭhahiṃ. Ayameva vā pāṭho. Varasamāpattiyāti nirodhasamāpattito vuṭṭhahitvā. Manasā cintayitvānāti ‘‘sabbepi bhikkhū idha āgacchantū’’ti manasāva cintetvā. Samānayīti samāhari.

    தஸ்ஸ பன பது³மஸ்ஸ ப⁴க³வதோ சம்பகங் நாம நக³ரங் அஹோஸி. அஸமோ நாம ராஜா பிதா அஹோஸி, மாதாபி தஸ்ஸ அஸமா நாம, ஸாலோ ச உபஸாலோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, வருணோ நாமுபட்டா²கோ, ராதா⁴ ச ஸுராதா⁴ ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, மஹாஸோணருக்கோ² போ³தி⁴, அட்ட²பண்ணாஸஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் ஸரீரங், ஆயு வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸங் அஹோஸி, ரூபாதீ³ஹி கு³ணேஹி அனுத்தரா உத்தரா நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ, ரம்மகுமாரோ நாமஸ்ஸ அதிரம்மோ தனயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Tassa pana padumassa bhagavato campakaṃ nāma nagaraṃ ahosi. Asamo nāma rājā pitā ahosi, mātāpi tassa asamā nāma, sālo ca upasālo ca dve aggasāvakā, varuṇo nāmupaṭṭhāko, rādhā ca surādhā ca dve aggasāvikā, mahāsoṇarukkho bodhi, aṭṭhapaṇṇāsahatthubbedhaṃ sarīraṃ, āyu vassasatasahassaṃ ahosi, rūpādīhi guṇehi anuttarā uttarā nāmassa aggamahesī, rammakumāro nāmassa atirammo tanayo ahosi. Tena vuttaṃ –

    16.

    16.

    ‘‘சம்பகங் நாம நக³ரங், அஸமோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Campakaṃ nāma nagaraṃ, asamo nāma khattiyo;

    அஸமா நாம ஜனிகா, பது³மஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Asamā nāma janikā, padumassa mahesino.

    21.

    21.

    ‘‘ஸாலோ ச உபஸாலோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    ‘‘Sālo ca upasālo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    வருணோ நாமுபட்டா²கோ, பது³மஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Varuṇo nāmupaṭṭhāko, padumassa mahesino.

    22.

    22.

    ‘‘ராதா⁴ சேவ ஸுராதா⁴ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    ‘‘Rādhā ceva surādhā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹாஸோணோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, mahāsoṇoti vuccati.

    24.

    24.

    ‘‘அட்ட²பண்ணாஸரதனங், அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    ‘‘Aṭṭhapaṇṇāsaratanaṃ, accuggato mahāmuni;

    பபா⁴ நித்³தா⁴வதீ தஸ்ஸ, அஸமா ஸப்³ப³தோ தி³ஸா.

    Pabhā niddhāvatī tassa, asamā sabbato disā.

    25.

    25.

    ‘‘சந்த³ப்பபா⁴ ஸூரியப்பபா⁴, ரதனக்³கி³மணிப்பபா⁴;

    ‘‘Candappabhā sūriyappabhā, ratanaggimaṇippabhā;

    ஸப்³பா³பி தா ஹதா ஹொந்தி, பத்வா ஜினபபு⁴த்தமங்.

    Sabbāpi tā hatā honti, patvā jinapabhuttamaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Vassasatasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    27.

    27.

    ‘‘பரிபக்கமானஸே ஸத்தே, போ³த⁴யித்வா அஸேஸதோ;

    ‘‘Paripakkamānase satte, bodhayitvā asesato;

    ஸேஸகே அனுஸாஸித்வா, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Sesake anusāsitvā, nibbuto so sasāvako.

    28.

    28.

    ‘‘உரகோ³வ தசங் ஜிண்ணங், வத்³த⁴பத்தங்வ பாத³போ;

    ‘‘Uragova tacaṃ jiṇṇaṃ, vaddhapattaṃva pādapo;

    ஜஹித்வா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரே, நிப்³பு³தோ ஸோ யதா² ஸிகீ²’’தி.

    Jahitvā sabbasaṅkhāre, nibbuto so yathā sikhī’’ti.

    தத்த² ரதனக்³கி³மணிப்பபா⁴தி ரதனப்பபா⁴ ச அக்³கி³ப்பபா⁴ ச மணிப்பபா⁴ ச. ஹதாதி அபி⁴பூ⁴தா. ஜினபபு⁴த்தமந்தி ஜினஸ்ஸ ஸரீரப்பப⁴ங் உத்தமங் பத்வா ஹதாதி அத்தோ². பரிபக்கமானஸேதி பரிபக்கிந்த்³ரியே வேனெய்யஸத்தே. வத்³த⁴பத்தந்தி புராணபத்தங். பாத³போ வாதி பாத³போ விய. ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேதி ஸப்³பே³பி அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரே ஸங்கா²ரே. ‘‘ஹித்வா ஸப்³ப³ஸங்கா²ர’’ந்திபி பாடோ², ஸோயேவத்தோ². யதா² ஸிகீ²தி அக்³கி³ விய நிருபாதா³னோ நிப்³பு³திங் ஸுக³தோ க³தோதி. ஸேஸமெத்த² கா³தா²ஸு ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா உத்தானமேவாதி.

    Tattha ratanaggimaṇippabhāti ratanappabhā ca aggippabhā ca maṇippabhā ca. Hatāti abhibhūtā. Jinapabhuttamanti jinassa sarīrappabhaṃ uttamaṃ patvā hatāti attho. Paripakkamānaseti paripakkindriye veneyyasatte. Vaddhapattanti purāṇapattaṃ. Pādapo vāti pādapo viya. Sabbasaṅkhāreti sabbepi ajjhattikabāhire saṅkhāre. ‘‘Hitvā sabbasaṅkhāra’’ntipi pāṭho, soyevattho. Yathā sikhīti aggi viya nirupādāno nibbutiṃ sugato gatoti. Sesamettha gāthāsu heṭṭhā vuttanayattā uttānamevāti.

    பது³மபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Padumabuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.

    நிட்டி²தோ அட்ட²மோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.

    Niṭṭhito aṭṭhamo buddhavaṃso.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 10. பது³மபு³த்³த⁴வங்ஸோ • 10. Padumabuddhavaṃso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact