Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    10. பது³மபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    10. Padumabuddhavaṃso

    1.

    1.

    அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    Anomadassissa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    பது³மோ நாம நாமேன, அஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ.

    Padumo nāma nāmena, asamo appaṭipuggalo.

    2.

    2.

    தஸ்ஸாபி அஸமங் ஸீலங், ஸமாதி⁴பி அனந்தகோ;

    Tassāpi asamaṃ sīlaṃ, samādhipi anantako;

    அஸங்கெ²ய்யங் ஞாணவரங், விமுத்திபி அனூபமா.

    Asaṅkheyyaṃ ñāṇavaraṃ, vimuttipi anūpamā.

    3.

    3.

    தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே;

    Tassāpi atulatejassa, dhammacakkappavattane;

    அபி⁴ஸமயா தயோ ஆஸுங், மஹாதமபவாஹனா.

    Abhisamayā tayo āsuṃ, mahātamapavāhanā.

    4.

    4.

    பட²மாபி⁴ஸமயே பு³த்³தோ⁴, கோடிஸதமபோ³த⁴யி;

    Paṭhamābhisamaye buddho, koṭisatamabodhayi;

    து³தியாபி⁴ஸமயே தீ⁴ரோ, நவுதிகோடிமபோ³த⁴யி.

    Dutiyābhisamaye dhīro, navutikoṭimabodhayi.

    5.

    5.

    யதா³ ச பது³மோ பு³த்³தோ⁴, ஓவதீ³ ஸகமத்ரஜங்;

    Yadā ca padumo buddho, ovadī sakamatrajaṃ;

    ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், பது³மஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, padumassa mahesino;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo.

    7.

    7.

    கதி²னத்தா²ரஸமயே , உப்பன்னே கதி²னசீவரே;

    Kathinatthārasamaye , uppanne kathinacīvare;

    த⁴ம்மஸேனாபதித்தா²ய, பி⁴க்கூ² ஸிப்³பி³ங்ஸு 1 சீவரங்.

    Dhammasenāpatitthāya, bhikkhū sibbiṃsu 2 cīvaraṃ.

    8.

    8.

    ததா³ தே விமலா பி⁴க்கூ², ச²ளபி⁴ஞ்ஞா மஹித்³தி⁴கா;

    Tadā te vimalā bhikkhū, chaḷabhiññā mahiddhikā;

    தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி, ஸமிங்ஸு அபராஜிதா.

    Tīṇi satasahassāni, samiṃsu aparājitā.

    9.

    9.

    புனாபரங் ஸோ நராஸபோ⁴ 3, பவனே வாஸங் உபாக³மி;

    Punāparaṃ so narāsabho 4, pavane vāsaṃ upāgami;

    ததா³ ஸமாக³மோ ஆஸி, த்³வின்னங் ஸதஸஹஸ்ஸினங்.

    Tadā samāgamo āsi, dvinnaṃ satasahassinaṃ.

    10.

    10.

    அஹங் தேன ஸமயேன, ஸீஹோ ஆஸிங் மிகா³தி⁴பூ⁴;

    Ahaṃ tena samayena, sīho āsiṃ migādhibhū;

    விவேகமனுப்³ரூஹந்தங் , பவனே அத்³த³ஸங் ஜினங்.

    Vivekamanubrūhantaṃ , pavane addasaṃ jinaṃ.

    11.

    11.

    வந்தி³த்வா ஸிரஸா பாதே³, கத்வான தங் பத³க்கி²ணங்;

    Vanditvā sirasā pāde, katvāna taṃ padakkhiṇaṃ;

    திக்க²த்துங் அபி⁴னாதி³த்வா, ஸத்தாஹங் ஜினமுபட்ட²ஹங்.

    Tikkhattuṃ abhināditvā, sattāhaṃ jinamupaṭṭhahaṃ.

    12.

    12.

    ஸத்தாஹங் வரஸமாபத்தியா, வுட்ட²ஹித்வா ததா²க³தோ;

    Sattāhaṃ varasamāpattiyā, vuṭṭhahitvā tathāgato;

    மனஸா சிந்தயித்வான, கோடிபி⁴க்கூ² ஸமானயி.

    Manasā cintayitvāna, koṭibhikkhū samānayi.

    13.

    13.

    ததா³பி ஸோ மஹாவீரோ, தேஸங் மஜ்ஜே² வியாகரி;

    Tadāpi so mahāvīro, tesaṃ majjhe viyākari;

    ‘‘அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    14.

    14.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    15.

    15.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    16.

    16.

    சம்பகங் நாம நக³ரங், அஸமோ நாம க²த்தியோ;

    Campakaṃ nāma nagaraṃ, asamo nāma khattiyo;

    அஸமா நாம ஜனிகா, பது³மஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Asamā nāma janikā, padumassa mahesino.

    17.

    17.

    த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Dasavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi;

    நந்தா³வஸுயஸுத்தரா , தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Nandāvasuyasuttarā , tayo pāsādamuttamā.

    18.

    18.

    தெத்திங்ஸ ச ஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tettiṃsa ca sahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    உத்தரா நாம ஸா நாரீ, ரம்மோ நாமாஸி அத்ரஜோ.

    Uttarā nāma sā nārī, rammo nāmāsi atrajo.

    19.

    19.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ரத²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, rathayānena nikkhami;

    அனூனஅட்ட²மாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnaaṭṭhamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    20.

    20.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, பது³மோ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, padumo lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, த⁴னஞ்சுய்யானமுத்தமே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, dhanañcuyyānamuttame.

    21.

    21.

    ஸாலோ ச உபஸாலோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Sālo ca upasālo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    வருணோ நாமுபட்டா²கோ, பது³மஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Varuṇo nāmupaṭṭhāko, padumassa mahesino.

    22.

    22.

    ராதா⁴ சேவ ஸுராதா⁴ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Rādhā ceva surādhā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹாஸோணோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, mahāsoṇoti vuccati.

    23.

    23.

    பி⁴ய்யோ சேவ அஸமோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Bhiyyo ceva asamo ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    ருசீ ச நந்த³ராமா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Rucī ca nandarāmā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    24.

    24.

    அட்ட²பண்ணாஸரதனங், அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    Aṭṭhapaṇṇāsaratanaṃ, accuggato mahāmuni;

    பபா⁴ நித்³தா⁴வதீ தஸ்ஸ, அஸமா ஸப்³ப³ஸோ தி³ஸா.

    Pabhā niddhāvatī tassa, asamā sabbaso disā.

    25.

    25.

    சந்த³ப்பபா⁴ ஸூரியப்பபா⁴, ரதனக்³கி³மணிப்பபா⁴;

    Candappabhā sūriyappabhā, ratanaggimaṇippabhā;

    ஸப்³பா³பி தா ஹதா ஹொந்தி, பத்வா ஜினபபு⁴த்தமங்.

    Sabbāpi tā hatā honti, patvā jinapabhuttamaṃ.

    26.

    26.

    வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    27.

    27.

    பரிபக்கமானஸே ஸத்தே, போ³த⁴யித்வா அஸேஸதோ;

    Paripakkamānase satte, bodhayitvā asesato;

    ஸேஸகே அனுஸாஸித்வா, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Sesake anusāsitvā, nibbuto so sasāvako.

    28.

    28.

    உரகோ³வ தசங் ஜிண்ணங், வத்³த⁴பத்தங்வ பாத³போ;

    Uragova tacaṃ jiṇṇaṃ, vaddhapattaṃva pādapo;

    ஜஹித்வா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரே, நிப்³பு³தோ ஸோ யதா² ஸிகீ².

    Jahitvā sabbasaṅkhāre, nibbuto so yathā sikhī.

    29.

    29.

    பது³மோ ஜினவரோ ஸத்தா², த⁴ம்மாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Padumo jinavaro satthā, dhammārāmamhi nibbuto;

    தா⁴துவித்தா²ரிகங் ஆஸி, தேஸு தேஸு பதே³ஸதோதி.

    Dhātuvitthārikaṃ āsi, tesu tesu padesatoti.

    பது³மஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ அட்ட²மோ.

    Padumassa bhagavato vaṃso aṭṭhamo.







    Footnotes:
    1. யாசிங்ஸு (க॰)
    2. yāciṃsu (ka.)
    3. நரவுஸபோ⁴ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. naravusabho (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 10. பது³மபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 10. Padumabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact