Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    5. பது³மகூடாகா³ரியத்தே²ரஅபதா³னங்

    5. Padumakūṭāgāriyattheraapadānaṃ

    353.

    353.

    ‘‘பியத³ஸ்ஸீ நாம ப⁴க³வா, ஸயம்பூ⁴ லோகனாயகோ;

    ‘‘Piyadassī nāma bhagavā, sayambhū lokanāyako;

    விவேககாமோ ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸமாதி⁴குஸலோ முனி.

    Vivekakāmo sambuddho, samādhikusalo muni.

    354.

    354.

    ‘‘வனஸண்ட³ங் ஸமோக³ய்ஹ, பியத³ஸ்ஸீ மஹாமுனி;

    ‘‘Vanasaṇḍaṃ samogayha, piyadassī mahāmuni;

    பங்ஸுகூலங் பத்த²ரித்வா, நிஸீதி³ புரிஸுத்தமோ.

    Paṃsukūlaṃ pattharitvā, nisīdi purisuttamo.

    355.

    355.

    ‘‘மிக³லுத்³தோ³ புரே ஆஸிங், அரஞ்ஞே 1 கானநே அஹங்;

    ‘‘Migaluddo pure āsiṃ, araññe 2 kānane ahaṃ;

    பஸத³ங் மிக³மேஸந்தோ, ஆஹிண்டா³மி அஹங் ததா³.

    Pasadaṃ migamesanto, āhiṇḍāmi ahaṃ tadā.

    356.

    356.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஓக⁴திண்ணமனாஸவங்;

    ‘‘Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ;

    புப்பி²தங் ஸாலராஜங்வ, ஸதரங்ஸிங்வ உக்³க³தங்.

    Pupphitaṃ sālarājaṃva, sataraṃsiṃva uggataṃ.

    357.

    357.

    ‘‘தி³ஸ்வானஹங் தே³வதே³வங், பியத³ஸ்ஸிங் மஹாயஸங்;

    ‘‘Disvānahaṃ devadevaṃ, piyadassiṃ mahāyasaṃ;

    ஜாதஸ்ஸரங் ஸமோக³ய்ஹ, பது³மங் ஆஹரிங் ததா³.

    Jātassaraṃ samogayha, padumaṃ āhariṃ tadā.

    358.

    358.

    ‘‘ஆஹரித்வான பது³மங், ஸதபத்தங் மனோரமங்;

    ‘‘Āharitvāna padumaṃ, satapattaṃ manoramaṃ;

    கூடாகா³ரங் கரித்வான, சா²த³யிங் பது³மேனஹங்.

    Kūṭāgāraṃ karitvāna, chādayiṃ padumenahaṃ.

    359.

    359.

    ‘‘அனுகம்பகோ காருணிகோ, பியத³ஸ்ஸீ மஹாமுனி;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, piyadassī mahāmuni;

    ஸத்தரத்திந்தி³வங் பு³த்³தோ⁴, கூடாகா³ரே வஸீ ஜினோ.

    Sattarattindivaṃ buddho, kūṭāgāre vasī jino.

    360.

    360.

    ‘‘புராணங் ச²ட்³ட³யித்வான, நவேன சா²த³யிங் அஹங்;

    ‘‘Purāṇaṃ chaḍḍayitvāna, navena chādayiṃ ahaṃ;

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, அட்டா²ஸிங் தாவதே³ அஹங்.

    Añjaliṃ paggahetvāna, aṭṭhāsiṃ tāvade ahaṃ.

    361.

    361.

    ‘‘வுட்ட²ஹித்வா ஸமாதி⁴ம்ஹா, பியத³ஸ்ஸீ மஹாமுனி;

    ‘‘Vuṭṭhahitvā samādhimhā, piyadassī mahāmuni;

    தி³ஸங் அனுவிலோகெந்தோ, நிஸீதி³ லோகனாயகோ.

    Disaṃ anuvilokento, nisīdi lokanāyako.

    362.

    362.

    ‘‘ததா³ ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம, உபட்டா²கோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Tadā sudassano nāma, upaṭṭhāko mahiddhiko;

    சித்தமஞ்ஞாய பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, பியத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Cittamaññāya buddhassa, piyadassissa satthuno.

    363.

    363.

    ‘‘அஸீதியா ஸஹஸ்ஸேஹி, பி⁴க்கூ²ஹி பரிவாரிதோ;

    ‘‘Asītiyā sahassehi, bhikkhūhi parivārito;

    வனந்தே ஸுக²மாஸீனங், உபேஸி லோகனாயகங்.

    Vanante sukhamāsīnaṃ, upesi lokanāyakaṃ.

    364.

    364.

    ‘‘யாவதா வனஸண்ட³ம்ஹி, அதி⁴வத்தா² ச தே³வதா;

    ‘‘Yāvatā vanasaṇḍamhi, adhivatthā ca devatā;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ சித்தமஞ்ஞாய, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Buddhassa cittamaññāya, sabbe sannipatuṃ tadā.

    365.

    365.

    ‘‘ஸமாக³தேஸு யக்கே²ஸு, கும்ப⁴ண்டே³ ஸஹரக்க²ஸே;

    ‘‘Samāgatesu yakkhesu, kumbhaṇḍe saharakkhase;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ச ஸம்பத்தே, கா³தா² பப்³யாஹரீ 3 ஜினோ.

    Bhikkhusaṅghe ca sampatte, gāthā pabyāharī 4 jino.

    366.

    366.

    ‘‘‘யோ மங் ஸத்தாஹங் பூஜேஸி, ஆவாஸஞ்ச அகாஸி மே;

    ‘‘‘Yo maṃ sattāhaṃ pūjesi, āvāsañca akāsi me;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    367.

    367.

    ‘‘‘ஸுது³த்³த³ஸங் ஸுனிபுணங், க³ம்பீ⁴ரங் ஸுப்பகாஸிதங்;

    ‘‘‘Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, gambhīraṃ suppakāsitaṃ;

    ஞாணேன கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Ñāṇena kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    368.

    368.

    ‘‘‘சதுத்³த³ஸானி கப்பானி, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Catuddasāni kappāni, devarajjaṃ karissati;

    கூடாகா³ரங் மஹந்தஸ்ஸ 5, பத்³மபுப்பே²ஹி சா²தி³தங்.

    Kūṭāgāraṃ mahantassa 6, padmapupphehi chāditaṃ.

    369.

    369.

    ‘‘‘ஆகாஸே தா⁴ரயிஸ்ஸதி, புப்ப²கம்மஸ்ஸித³ங் 7 ப²லங்;

    ‘‘‘Ākāse dhārayissati, pupphakammassidaṃ 8 phalaṃ;

    சதுப்³பீ³ஸே 9 கப்பஸதே, வோகிண்ணங் ஸங்ஸரிஸ்ஸதி.

    Catubbīse 10 kappasate, vokiṇṇaṃ saṃsarissati.

    370.

    370.

    ‘‘‘தத்த² புப்ப²மயங் ப்³யம்ஹங், ஆகாஸே தா⁴ரயிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tattha pupphamayaṃ byamhaṃ, ākāse dhārayissati;

    யதா² பது³மபத்தம்ஹி, தோயங் ந உபலிம்பதி.

    Yathā padumapattamhi, toyaṃ na upalimpati.

    371.

    371.

    ‘‘‘ததே²வீமஸ்ஸ ஞாணம்ஹி, கிலேஸா நோபலிம்பரே;

    ‘‘‘Tathevīmassa ñāṇamhi, kilesā nopalimpare;

    மனஸா வினிவட்டெத்வா, பஞ்ச நீவரணே அயங்.

    Manasā vinivaṭṭetvā, pañca nīvaraṇe ayaṃ.

    372.

    372.

    ‘‘‘சித்தங் ஜனெத்வா நெக்க²ம்மே, அகா³ரா பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Cittaṃ janetvā nekkhamme, agārā pabbajissati;

    ததோ புப்ப²மயே ப்³யம்ஹே, தா⁴ரெந்தே 11 நிக்க²மிஸ்ஸதி.

    Tato pupphamaye byamhe, dhārente 12 nikkhamissati.

    373.

    373.

    ‘‘‘ருக்க²மூலே வஸந்தஸ்ஸ, நிபகஸ்ஸ ஸதீமதோ;

    ‘‘‘Rukkhamūle vasantassa, nipakassa satīmato;

    தத்த² புப்ப²மயங் ப்³யம்ஹங், மத்த²கே தா⁴ரயிஸ்ஸதி.

    Tattha pupphamayaṃ byamhaṃ, matthake dhārayissati.

    374.

    374.

    ‘‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    த³த்வான பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Datvāna bhikkhusaṅghassa, nibbāyissatināsavo’.

    375.

    375.

    ‘‘கூடாகா³ரேன சரதா 13, பப்³ப³ஜ்ஜங் அபி⁴னிக்க²மிங்;

    ‘‘Kūṭāgārena caratā 14, pabbajjaṃ abhinikkhamiṃ;

    ருக்க²மூலே வஸந்தம்பி 15, கூடாகா³ரங் த⁴ரீயதி.

    Rukkhamūle vasantampi 16, kūṭāgāraṃ dharīyati.

    376.

    376.

    ‘‘சீவரே பிண்ட³பாதே ச, சேதனா மே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Cīvare piṇḍapāte ca, cetanā me na vijjati;

    புஞ்ஞகம்மேன ஸங்யுத்தோ, லபா⁴மி பரினிட்டி²தங்.

    Puññakammena saṃyutto, labhāmi pariniṭṭhitaṃ.

    377.

    377.

    ‘‘க³ணனாதோ அஸங்கெ²ய்யா, கப்பகோடீ ப³ஹூ மம;

    ‘‘Gaṇanāto asaṅkheyyā, kappakoṭī bahū mama;

    ரித்தகா தே அதிக்கந்தா, பமுத்தா லோகனாயகா.

    Rittakā te atikkantā, pamuttā lokanāyakā.

    378.

    378.

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, பியத³ஸ்ஸீ வினாயகோ;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, piyadassī vināyako;

    தமஹங் பயிருபாஸித்வா, இமங் யோனிங் உபாக³தோ.

    Tamahaṃ payirupāsitvā, imaṃ yoniṃ upāgato.

    379.

    379.

    ‘‘இத⁴ பஸ்ஸாமி 17 ஸம்பு³த்³த⁴ங், அனோமங் நாம சக்கு²மங்;

    ‘‘Idha passāmi 18 sambuddhaṃ, anomaṃ nāma cakkhumaṃ;

    தமஹங் உபக³ந்த்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Tamahaṃ upagantvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    380.

    380.

    ‘‘து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ பு³த்³தோ⁴, மக்³க³ங் மே தே³ஸயீ ஜினோ;

    ‘‘Dukkhassantakaro buddho, maggaṃ me desayī jino;

    தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, பத்தொம்ஹி அசலங் பத³ங்.

    Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    381.

    381.

    ‘‘தோஸயித்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;

    ‘‘Tosayitvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    382.

    382.

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, யங் பு³த்³த⁴மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    383.

    383.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ஸப்³பா³ஸவா பரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    384.

    384.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    385.

    385.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா பது³மகூடாகா³ரியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā padumakūṭāgāriyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    பது³மகூடாகா³ரியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பஞ்சமங்.

    Padumakūṭāgāriyattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. விபினே (ஸீ॰), இரினே (ஸ்யா॰ க॰)
    2. vipine (sī.), irine (syā. ka.)
    3. ஸப்³யாஹரீ (ஸ்யா॰), மாப்³யாஹரீ (ஸீ॰)
    4. sabyāharī (syā.), mābyāharī (sī.)
    5. ப்³ரஹங் தஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. brahaṃ tassa (sī. syā.)
    7. புப்³ப³கம்மஸ்ஸித³ங் (ஸ்யா॰)
    8. pubbakammassidaṃ (syā.)
    9. சதுத்³த³ஸே (ஸ்யா॰)
    10. catuddase (syā.)
    11. புப்ப²மயங் ப்³யம்ஹங், தா⁴ரெந்தங் (ஸ்யா॰ க॰)
    12. pupphamayaṃ byamhaṃ, dhārentaṃ (syā. ka.)
    13. சரணா (ஸீ॰ பீ॰ க॰), சரிதே (ஸ்யா॰)
    14. caraṇā (sī. pī. ka.), carite (syā.)
    15. வஸந்தம்ஹி (ஸீ॰), வஸதோபி (?)
    16. vasantamhi (sī.), vasatopi (?)
    17. இத⁴த்³த³ஸாஸிங் (ஸீ॰)
    18. idhaddasāsiṃ (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact