Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    பது³முத்தரோ பு³த்³தோ⁴

    Padumuttaro buddho

    நாரத³பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பன அபரபா⁴கே³ இதோ ஸதஸஹஸ்ஸகப்பமத்த²கே ஏகஸ்மிங் கப்பே ஏகோவ பது³முத்தரோ நாம பு³த்³தோ⁴ உத³பாதி³. தஸ்ஸாபி தயோ ஸாவகஸன்னிபாதா. பட²மே ஸன்னிபாதே கோடிஸதஸஹஸ்ஸங் பி⁴க்கூ² அஹேஸுங், து³தியே வேபா⁴ரபப்³ப³தே நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானி, ததியே அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ ஜடிலோ நாம மஹாரட்டி²யோ ஹுத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ ஸசீவரங் தா³னங் அதா³ஸி. ஸோபி நங் ஸத்தா² ‘‘அனாக³தே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. பது³முத்தரஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ காலே தித்தி²யா நாம நாஹேஸுங். ஸப்³ப³தே³வமனுஸ்ஸா பு³த்³த⁴மேவ ஸரணங் அக³மங்ஸு. தஸ்ஸ நக³ரங் ஹங்ஸவதீ நாம அஹோஸி, பிதா ஆனந்தோ³ நாம க²த்தியோ, மாதா ஸுஜாதா நாம தே³வீ, தே³வலோ ச ஸுஜாதோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, ஸுமனோ நாமுபட்டா²கோ, அமிதா ச அஸமா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, ஸாலருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் அட்ட²பண்ணாஸஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஸரீரப்பபா⁴ ஸமந்ததோ த்³வாத³ஸயோஜனானி க³ண்ஹி, வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸங் ஆயூதி.

    Nāradabuddhassa pana aparabhāge ito satasahassakappamatthake ekasmiṃ kappe ekova padumuttaro nāma buddho udapādi. Tassāpi tayo sāvakasannipātā. Paṭhame sannipāte koṭisatasahassaṃ bhikkhū ahesuṃ, dutiye vebhārapabbate navutikoṭisahassāni, tatiye asītikoṭisahassāni. Tadā bodhisatto jaṭilo nāma mahāraṭṭhiyo hutvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghasa sacīvaraṃ dānaṃ adāsi. Sopi naṃ satthā ‘‘anāgate buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Padumuttarassa pana bhagavato kāle titthiyā nāma nāhesuṃ. Sabbadevamanussā buddhameva saraṇaṃ agamaṃsu. Tassa nagaraṃ haṃsavatī nāma ahosi, pitā ānando nāma khattiyo, mātā sujātā nāma devī, devalo ca sujāto ca dve aggasāvakā, sumano nāmupaṭṭhāko, amitā ca asamā ca dve aggasāvikā, sālarukkho bodhi, sarīraṃ aṭṭhapaṇṇāsahatthubbedhaṃ ahosi, sarīrappabhā samantato dvādasayojanāni gaṇhi, vassasatasahassaṃ āyūti.

    ‘‘நாரத³ஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    ‘‘Nāradassa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, அக்கோ²போ⁴ ஸாக³ரூபமோ’’தி. (பு³॰ வங்॰ 12.1);

    Padumuttaro nāma jino, akkhobho sāgarūpamo’’ti. (bu. vaṃ. 12.1);





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact