Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Pădure fosilizată în Antarctica

    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate.



    Copaci pietrificaţi în Argentina.


    Zona descoperirii este Allan Hills, un grup de dealuri la limita nesfârşitului platou antarctic oriental. Aici, numeroase fragmente de trunchiuri fosile erau scufundate în gresiile unor râuri vechi, foarte mari. Unii buşteni erau carbonizaţi pe partea expusă, alţii erau complet carbonizaţi.

    Numărul mare de trunchiuri fosile carbonizate este mărturia unui incendiu uriaş care a devastat complet pădurea triasică acum aproximativ 250 milioane de ani, pe o suprafaţă foarte mare. Incendiul ar fi putut fi cauzat de erupţii vulcanice, sau de impactul unui asteroid.

    Expediţia a plecat pe 27 decembrie 2014 în Antarctica, în cadrul Programului Naţional Italian de Cercetări Antarctice şi se va întoarce pe 5 februarie 2015.

    10 IANUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Posibilităţile "plauzibile" ale existenţei tigrului tasmanian in nordul provinciei australiene Queensland au determinat oamenii de ştiinţă să înceapă o căutare a speciei despre care se credea că a dispărut cu mai mult de 80 de ani în urmă.
    O pădure veche de mii de ani a fost descoperită de scufundătorii de la Sea Search sub apele mării, în largul coastelor din Norfolk, Marea Britanie.
    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului.
    Mostrele de gheaţă extrase din gheţarul Peşterii Scărişoara din Transilvania oferă noi dovezi ale modului în care vremea şi clima de iarnă din Europa au fluctuat în ultimii 10000 de ani, perioadă cunoscută sub numele de Holocen.
    Numărul tigrilor aflaţi în libertate (specie protejată) scade de la an la an. Numai India a pierdut 63 de tigri în cursul anului 2013. Primul tigru pierdut în 2013 a fost în ianuarie în pădurile din Brahmapuri şi a fost un caz de braconaj, iar ultimul caz a fost raportat în decembrie şi este în curs de investigare.
    Un monolit masiv vechi de peste 10000 de ani, construit de o civilizaţie preistorică de la începutul erei mezolitice, a fost găsit în Marea Mediterană lângă Italia.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact