Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
16. ஸோளஸமவக்³கோ³
16. Soḷasamavaggo
(157) 2. பக்³க³ஹகதா²
(157) 2. Paggahakathā
745. பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் ‘‘மா ரஜ்ஜி,’’‘‘மா து³ஸ்ஸி,’’‘‘மா முய்ஹி,’’‘‘மா கிலிஸ்ஸீ’’தி பக்³க³ண்ஹாதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. பரோ பரஸ்ஸ அலோப⁴ங் குஸலமூலங் ஜனேதி… அதோ³ஸங் குஸலமூலங் ஜனேதி… அமோஹங் குஸலமூலங் ஜனேதி… ஸத்³த⁴ங் ஜனேதி… வீரியங் ஜனேதி… ஸதிங் ஜனேதி… ஸமாதி⁴ங் ஜனேதி… பஞ்ஞங் ஜனேதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. பரோ பரஸ்ஸ உப்பன்னோ ப²ஸ்ஸோ ‘‘மா நிருஜ்ஜீ²’’தி பக்³க³ண்ஹாதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… பரோ பரஸ்ஸ உப்பன்னா வேத³னா…பே॰… உப்பன்னா பஞ்ஞா ‘‘மா நிருஜ்ஜீ²’’தி பக்³க³ண்ஹாதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
745. Paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Paro parassa cittaṃ ‘‘mā rajji,’’‘‘mā dussi,’’‘‘mā muyhi,’’‘‘mā kilissī’’ti paggaṇhātīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Paro parassa alobhaṃ kusalamūlaṃ janeti… adosaṃ kusalamūlaṃ janeti… amohaṃ kusalamūlaṃ janeti… saddhaṃ janeti… vīriyaṃ janeti… satiṃ janeti… samādhiṃ janeti… paññaṃ janetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Paro parassa uppanno phasso ‘‘mā nirujjhī’’ti paggaṇhātīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paro parassa uppannā vedanā…pe… uppannā paññā ‘‘mā nirujjhī’’ti paggaṇhātīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. பரோ பரஸ்ஸ அத்தா²ய ராக³ங் பஜஹதி… தோ³ஸங் பஜஹதி… மோஹங் பஜஹதி…பே॰… அனொத்தப்பங் பஜஹதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Paro parassa atthāya rāgaṃ pajahati… dosaṃ pajahati… mohaṃ pajahati…pe… anottappaṃ pajahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. பரோ பரஸ்ஸ அத்தா²ய மக்³க³ங் பா⁴வேதி… ஸதிபட்டா²னங் பா⁴வேதி…பே॰… பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Paro parassa atthāya maggaṃ bhāveti… satipaṭṭhānaṃ bhāveti…pe… bojjhaṅgaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. பரோ பரஸ்ஸ அத்தா²ய து³க்க²ங் பரிஜானாதி…பே॰… மக்³க³ங் பா⁴வேதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Paro parassa atthāya dukkhaṃ parijānāti…pe… maggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. அஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோ, பரங்கதங் ஸுக²ங் து³க்க²ங் அஞ்ஞோ கரோதி அஞ்ஞோ படிஸங்வேதே³தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Añño aññassa kārako, paraṅkataṃ sukhaṃ dukkhaṃ añño karoti añño paṭisaṃvedetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘அத்தனாவ கதங் பாபங்…பே॰… நாஞ்ஞோ அஞ்ஞங் விஸோத⁴யே’’தி. அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீ’’தி.
Paro parassa cittaṃ paggaṇhātīti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘attanāva kataṃ pāpaṃ…pe… nāñño aññaṃ visodhaye’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘paro parassa cittaṃ paggaṇhātī’’ti.
746. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீ’’தி? ஆமந்தா. நனு அத்தி² ப³லப்பத்தா, அத்தி² வஸீபூ⁴தாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² ப³லப்பத்தா, அத்தி² வஸீபூ⁴தா, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘பரோ பரஸ்ஸ சித்தங் பக்³க³ண்ஹாதீ’’தி.
746. Na vattabbaṃ – ‘‘paro parassa cittaṃ paggaṇhātī’’ti? Āmantā. Nanu atthi balappattā, atthi vasībhūtāti? Āmantā. Hañci atthi balappattā, atthi vasībhūtā, tena vata re vattabbe – ‘‘paro parassa cittaṃ paggaṇhātī’’ti.
பக்³க³ஹகதா² நிட்டி²தா.
Paggahakathā niṭṭhitā.