Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    3. பஹானஸுத்தங்

    3. Pahānasuttaṃ

    251. ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, வேத³னா. கதமா திஸ்ஸோ? ஸுகா² வேத³னா, து³க்கா² வேத³னா, அது³க்க²மஸுகா² வேத³னா. ஸுகா²ய, பி⁴க்க²வே, வேத³னாய ராகா³னுஸயோ பஹாதப்³போ³, து³க்கா²ய வேத³னாய படிகா⁴னுஸயோ பஹாதப்³போ³, அது³க்க²மஸுகா²ய வேத³னாய அவிஜ்ஜானுஸயோ பஹாதப்³போ³. யதோ கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ ஸுகா²ய வேத³னாய ராகா³னுஸயோ பஹீனோ ஹோதி, து³க்கா²ய வேத³னாய படிகா⁴னுஸயோ பஹீனோ ஹோதி, அது³க்க²மஸுகா²ய வேத³னாய அவிஜ்ஜானுஸயோ பஹீனோ ஹோதி, அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ‘பி⁴க்கு² நிரனுஸயோ ஸம்மத்³த³ஸோ அச்செ²ச்சி² 1 தண்ஹங், விவத்தயி 2 ஸங்யோஜனங், ஸம்மா மானாபி⁴ஸமயா அந்தமகாஸி து³க்க²ஸ்ஸா’’’தி.

    251. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, vedanā. Katamā tisso? Sukhā vedanā, dukkhā vedanā, adukkhamasukhā vedanā. Sukhāya, bhikkhave, vedanāya rāgānusayo pahātabbo, dukkhāya vedanāya paṭighānusayo pahātabbo, adukkhamasukhāya vedanāya avijjānusayo pahātabbo. Yato kho, bhikkhave, bhikkhuno sukhāya vedanāya rāgānusayo pahīno hoti, dukkhāya vedanāya paṭighānusayo pahīno hoti, adukkhamasukhāya vedanāya avijjānusayo pahīno hoti, ayaṃ vuccati, bhikkhave, ‘bhikkhu niranusayo sammaddaso acchecchi 3 taṇhaṃ, vivattayi 4 saṃyojanaṃ, sammā mānābhisamayā antamakāsi dukkhassā’’’ti.

    ‘‘ஸுக²ங் வேத³யமானஸ்ஸ 5, வேத³னங் அப்பஜானதோ;

    ‘‘Sukhaṃ vedayamānassa 6, vedanaṃ appajānato;

    ஸோ ராகா³னுஸயோ ஹோதி, அனிஸ்ஸரணத³ஸ்ஸினோ.

    So rāgānusayo hoti, anissaraṇadassino.

    ‘‘து³க்க²ங் வேத³யமானஸ்ஸ, வேத³னங் அப்பஜானதோ;

    ‘‘Dukkhaṃ vedayamānassa, vedanaṃ appajānato;

    படிகா⁴னுஸயோ ஹோதி, அனிஸ்ஸரணத³ஸ்ஸினோ.

    Paṭighānusayo hoti, anissaraṇadassino.

    ‘‘அது³க்க²மஸுக²ங் ஸந்தங், பூ⁴ரிபஞ்ஞேன தே³ஸிதங்;

    ‘‘Adukkhamasukhaṃ santaṃ, bhūripaññena desitaṃ;

    தஞ்சாபி அபி⁴னந்த³தி, நேவ து³க்கா² பமுச்சதி.

    Tañcāpi abhinandati, neva dukkhā pamuccati.

    ‘‘யதோ ச பி⁴க்கு² ஆதாபீ, ஸம்பஜஞ்ஞங் ந ரிஞ்சதி;

    ‘‘Yato ca bhikkhu ātāpī, sampajaññaṃ na riñcati;

    ததோ ஸோ வேத³னா ஸப்³பா³, பரிஜானாதி பண்டி³தோ.

    Tato so vedanā sabbā, parijānāti paṇḍito.

    ‘‘ஸோ வேத³னா பரிஞ்ஞாய, தி³ட்டே² த⁴ம்மே அனாஸவோ;

    ‘‘So vedanā pariññāya, diṭṭhe dhamme anāsavo;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ த⁴ம்மட்டோ², ஸங்க்²யங் நோபேதி வேத³கூ³’’தி. ததியங்;

    Kāyassa bhedā dhammaṭṭho, saṅkhyaṃ nopeti vedagū’’ti. tatiyaṃ;







    Footnotes:
    1. அச்சே²ஜ்ஜி (ப³ஹூஸு)
    2. வாவத்தயி (ஸீ॰)
    3. acchejji (bahūsu)
    4. vāvattayi (sī.)
    5. வேதி³யமானஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. vediyamānassa (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. பஹானஸுத்தவண்ணனா • 3. Pahānasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. பஹானஸுத்தவண்ணனா • 3. Pahānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact