Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    பகிண்ணககதா²வண்ணனா

    Pakiṇṇakakathāvaṇṇanā

    பகிண்ணகே யானி ஸிக்கா²பதா³னி ‘‘கிரியானீ’’தி வுச்சந்தி, தேஸங் வஸேன காயோ, வாசா ச ஸஹ விஞ்ஞத்தியா வேதி³தப்³பா³. அகிரியானங் வஸேன வினா விஞ்ஞத்தியா வேதி³தப்³பா³, சித்தங் பனெத்த² அப்பமாணங் பூ⁴தாரோசனஸமுட்டா²னஸ்ஸ கிரியத்தா, அசித்தகத்தா ச. தத்த² கிரியா ஆபத்தியா அனந்தரசித்தஸமுட்டா²னா வேதி³தப்³பா³. அவிஞ்ஞத்திஜனகம்பி ஏகச்சங் பா³ஹுல்லனயேன ‘‘கிரிய’’ந்தி வுச்சதி, யத²யித³ங் பட²மபாராஜிகங் விஞ்ஞத்தியா அபா⁴வேபி ‘‘ஸோ சே ஸாதி³யதி, ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி ஹி வுத்தங் ‘‘ந ஸாதி³யதி அனாபத்தீ’’தி ச. விஞ்ஞத்திஸங்கா²தாபி கிரியா வினா ஸேவனசித்தேன ந ஹோதி சித்தஜத்தா, விகாரரூபத்தா, சித்தானுபரிவத்திகத்தா ச. தஸ்மா கிரியாஸங்கா²தமித³ங் விஞ்ஞத்திரூபங் இதரங் சித்தஜரூபங் விய ஜனகசித்தேன வினா ந திட்ட²தி, இதரங் ஸத்³தா³யதனங் திட்ட²தி, தஸ்மா கிரியாய ஸதி ஏகந்ததோ தஜ்ஜனகங் ஸேவனசித்தங் அத்தி²யேவாதி கத்வா ந ஸாதி³யதி அனாபத்தீதி ந யுஜ்ஜதி. யஸ்மா விஞ்ஞத்திஜனகம்பி ஸமானங் ஸேவனசித்தங் ந ஸப்³ப³காலங் விஞ்ஞத்திங் ஜனேதி, தஸ்மா வினாபி விஞ்ஞத்தியா ஸயங் உப்பஜ்ஜதீதி கத்வா ‘‘ஸாதி³யதி, ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி வுத்தங். நுப்பஜ்ஜதி சே, ந ஸாதி³யதி நாம, தஸ்ஸ அனாபத்தி, தேனேவ ப⁴க³வா ‘‘கிங்சித்தோ த்வங் பி⁴க்கூ²’’தி சித்தேனேவ ஆபத்திங் பரிச்சி²ந்த³தி, ந கிரியாயாதி வேதி³தப்³ப³ங். எத்தாவதா ச² ஆபத்திஸமுட்டா²னானி, தானி ஏவ ஆபத்திகரா த⁴ம்மா நாமாதி ச, சதூஹாகாரேஹி ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி காயேன வாசாய காயவாசாஹி கம்மவாசாய ஆபஜ்ஜதீதி ச ஏதானி ஸுத்தபதா³னி அவிரோதி⁴தானி ஹொந்தி, அஞ்ஞதா² விரோதி⁴தானி. கத²ங்? யஞ்ஹி ஆபத்திங் கம்மவாசாய ஆபஜ்ஜதி, ந தத்த² காயாத³யோதி ஆபன்னங், ததோ கம்மவாசாய ஸத்³தி⁴ங் ஆபத்திகரா த⁴ம்மா ஸத்தாதி ஆபஜ்ஜதி, அத² தத்தா²பி காயாத³யோ ஏகதோ வா நானாதோ வா லப்³ப⁴ந்தி. ‘‘சதூஹி ஆகாரேஹீ’’தி ந யுஜ்ஜதி, ‘‘தீஹாகாரேஹி ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதீ’’தி வத்தப்³ப³ங் ஸியாதி ஏவங் விரோதி⁴தானி ஹொந்தி. கத²ங் அவிரோதி⁴தானீதி? ஸவிஞ்ஞத்திகாவிஞ்ஞத்திகபே⁴த³பி⁴ன்னத்தா காயாதீ³னங். யா கிரியா ஆபத்தி, தங் ஏகச்சங் காயேன ஸவிஞ்ஞத்திகேன ஆபஜ்ஜதி , ஏகச்சங் ஸவிஞ்ஞத்தியா வாசாய, ஏகச்சங் ஸவிஞ்ஞத்திகாஹி காயவாசாஹி ஆபஜ்ஜதி. யா பன அகிரியா ஆபத்தி, தங் ஏகச்சங் கம்மவாசாய ஆபஜ்ஜதி, தஞ்ச கோ² அவஸிட்டா²ஹி அவிஞ்ஞத்திகாஹி காயவாசாஹியேவ, ந வினா ‘‘நோ சே காயேன வாசாய படினிஸ்ஸஜ்ஜதி, கம்மவாசாபரியோஸானே ஆபத்தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 414, 421) வசனதோ. அவிஸேஸேன வா ஏகச்சங் ஆபத்திங் காயேன ஆபஜ்ஜதி, ஏகச்சங் வாசாய, ஏகச்சங் காயவாசாஹி. யங் பனெத்த² காயவாசாஹி, தங் ஏகச்சங் கேவலாஹி காயவாசாஹி ஆபஜ்ஜதி, ஏகச்சங் கம்மவாசாய ஆபஜ்ஜதீதி அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி ஏவங் அவிரோதி⁴தானி ஹொந்தி.

    Pakiṇṇake yāni sikkhāpadāni ‘‘kiriyānī’’ti vuccanti, tesaṃ vasena kāyo, vācā ca saha viññattiyā veditabbā. Akiriyānaṃ vasena vinā viññattiyā veditabbā, cittaṃ panettha appamāṇaṃ bhūtārocanasamuṭṭhānassa kiriyattā, acittakattā ca. Tattha kiriyā āpattiyā anantaracittasamuṭṭhānā veditabbā. Aviññattijanakampi ekaccaṃ bāhullanayena ‘‘kiriya’’nti vuccati, yathayidaṃ paṭhamapārājikaṃ viññattiyā abhāvepi ‘‘so ce sādiyati, āpatti pārājikassā’’ti hi vuttaṃ ‘‘na sādiyati anāpattī’’ti ca. Viññattisaṅkhātāpi kiriyā vinā sevanacittena na hoti cittajattā, vikārarūpattā, cittānuparivattikattā ca. Tasmā kiriyāsaṅkhātamidaṃ viññattirūpaṃ itaraṃ cittajarūpaṃ viya janakacittena vinā na tiṭṭhati, itaraṃ saddāyatanaṃ tiṭṭhati, tasmā kiriyāya sati ekantato tajjanakaṃ sevanacittaṃ atthiyevāti katvā na sādiyati anāpattīti na yujjati. Yasmā viññattijanakampi samānaṃ sevanacittaṃ na sabbakālaṃ viññattiṃ janeti, tasmā vināpi viññattiyā sayaṃ uppajjatīti katvā ‘‘sādiyati, āpatti pārājikassā’’ti vuttaṃ. Nuppajjati ce, na sādiyati nāma, tassa anāpatti, teneva bhagavā ‘‘kiṃcitto tvaṃ bhikkhū’’ti citteneva āpattiṃ paricchindati, na kiriyāyāti veditabbaṃ. Ettāvatā cha āpattisamuṭṭhānāni, tāni eva āpattikarā dhammā nāmāti ca, catūhākārehi āpattiṃ āpajjati kāyena vācāya kāyavācāhi kammavācāya āpajjatīti ca etāni suttapadāni avirodhitāni honti, aññathā virodhitāni. Kathaṃ? Yañhi āpattiṃ kammavācāya āpajjati, na tattha kāyādayoti āpannaṃ, tato kammavācāya saddhiṃ āpattikarā dhammā sattāti āpajjati, atha tatthāpi kāyādayo ekato vā nānāto vā labbhanti. ‘‘Catūhi ākārehī’’ti na yujjati, ‘‘tīhākārehi āpattiṃ āpajjatī’’ti vattabbaṃ siyāti evaṃ virodhitāni honti. Kathaṃ avirodhitānīti? Saviññattikāviññattikabhedabhinnattā kāyādīnaṃ. Yā kiriyā āpatti, taṃ ekaccaṃ kāyena saviññattikena āpajjati , ekaccaṃ saviññattiyā vācāya, ekaccaṃ saviññattikāhi kāyavācāhi āpajjati. Yā pana akiriyā āpatti, taṃ ekaccaṃ kammavācāya āpajjati, tañca kho avasiṭṭhāhi aviññattikāhi kāyavācāhiyeva, na vinā ‘‘no ce kāyena vācāya paṭinissajjati, kammavācāpariyosāne āpatti saṅghādisesassā’’ti (pārā. 414, 421) vacanato. Avisesena vā ekaccaṃ āpattiṃ kāyena āpajjati, ekaccaṃ vācāya, ekaccaṃ kāyavācāhi. Yaṃ panettha kāyavācāhi, taṃ ekaccaṃ kevalāhi kāyavācāhi āpajjati, ekaccaṃ kammavācāya āpajjatīti ayamattho veditabboti evaṃ avirodhitāni honti.

    தத்ராயங் ஸமாஸதோ அத்த²விபா⁴வனா – காயேன ஆபஜ்ஜதீதி காயேன ஸவிஞ்ஞத்திகேன அகத்தப்³ப³ங் கத்வா ஏகச்சங் ஆபஜ்ஜதி, அவிஞ்ஞத்திகேன கத்தப்³ப³ங் அகத்வா ஆபஜ்ஜதி, தது³ப⁴யம்பி காயகம்மங் நாம. அகதம்பி ஹி லோகே ‘‘கத’’ந்தி வுச்சதி ‘‘இத³ங் து³க்கடங் மயா, யங் மயா புஞ்ஞங் ந கத’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு, ஸாஸனே ச ‘‘இத³ங் தே, ஆவுஸோ ஆனந்த³, து³க்கடங், யங் த்வங் ப⁴க³வந்தங் ந புச்சீ²’’திஆதீ³ஸு (சூளவ॰ 443), ஏவமித⁴ வினயபரியாயே காயேன அகரணீயம்பி ‘‘காயகம்ம’’ந்தி வுச்சதி, அயமேவ நயோ வாசாய ஆபஜ்ஜதீதிஆதீ³ஸு. தத்த² ஸமுட்டா²னக்³க³ஹணங் கத்தப்³ப³தோ வா அகத்தப்³ப³தோ வா காயாதி³பே⁴தா³பெக்க²மேவ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ந அஞ்ஞதா²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங். கிரியாக்³க³ஹணங் காயாதீ³னங் ஸவிஞ்ஞத்திகாவிஞ்ஞத்திகபே⁴த³த³ஸ்ஸனத்த²ங். ஸஞ்ஞாக்³க³ஹணங் ஆபத்தியா அங்கா³னங்க³சித்தவிஸேஸத³ஸ்ஸனத்த²ங், தேன யங் சித்தங் கிரியாலக்க²ணே, அகிரியாலக்க²ணே வா ஸன்னிஹிதங், யதோ வா கிரியா வா அகிரியா வா ஹோதி, ந தங் அவிஸேஸேன ஆபத்தியா அங்க³ங் வா அனங்க³ங் வா ஹோதி, கிந்து யாய ஸஞ்ஞாய ‘‘ஸஞ்ஞாவிமொக்க²’’ந்தி வுச்சதி, தாய ஸம்பயுத்தங் சித்தங் அங்க³ங், இதரங் அனங்க³ந்தி த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. இதா³னி யேன சித்தேன ஸிக்கா²பத³ங் ஸசித்தகங் ஹோதி, யத³பா⁴வா அசித்தகங், தேன தஸ்ஸ அவிஸேஸேன ஸாவஜ்ஜத்தா லோகவஜ்ஜபா⁴வோவ வுச்சதி, கிந்து ஸாவஜ்ஜங்யேவ ஸமானங் ஏகச்சங் லோகவஜ்ஜங் ஏகச்சங் பண்ணத்திவஜ்ஜந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் லோகவஜ்ஜக்³க³ஹணங். சித்தமேவ யஸ்மா ‘‘லோகவஜ்ஜ’’ந்தி வுச்சதி, தஸ்மா மனோகம்மம்பி ஸியா ஆபத்தீதி அனிட்ட²ப்பஸங்க³னிவாரணத்த²ங் கம்மக்³க³ஹணங். யங் பனெத்த² அகிரியாலக்க²ணங் கம்மங், தங் குஸலத்திகவினிமுத்தங் ஸியாதி அனிட்ட²ப்பஸங்க³னிவாரணத்த²ங் குஸலத்திகக்³க³ஹணங். யா பனெத்த² அப்³யாகதா ஆபத்தி, தங் ஏகச்சங் அவேத³னம்பி ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபன்னோ ஆபஜ்ஜதீதி கத்வா வேத³னாத்திகங் எத்த² ந லப்³ப⁴தீதி அனிட்ட²ப்பஸங்க³னிவாரணத்த²ங் வேத³னாத்திகக்³க³ஹணங் கதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஸிக்கா²பத³ஞ்ஹி ஸசித்தகபுக்³க³லவஸேன ‘‘திசித்தங் திவேத³ன’’ந்தி லத்³த⁴வோஹாரங் அசித்தகேனாபன்னம்பி ‘‘திசித்தங் திவேத³ன’’மிச்சேவ வுச்சதி. தத்ரித³ங் ஸுத்தங் ‘‘அத்தா²பத்தி அசித்தகோ ஆபஜ்ஜதி அசித்தகோ வுட்டா²தி (பரி॰ 324). அத்தா²பத்தி குஸலசித்தோ ஆபஜ்ஜதி குஸலசித்தோ வுட்டா²தீ’’திஆதி³ (பரி॰ 470). அனுக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘ஸஞ்ஞா ஸதா³ அனாபத்திமேவ கரோதி, சித்தங் ஆபத்திமேவ, அசித்தகங் நாம வத்து²அவிஜானநங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங் வீதிக்கமஜானநங், இத³மேதேஸங் நானத்த’’ந்தி வுத்தங்.

    Tatrāyaṃ samāsato atthavibhāvanā – kāyena āpajjatīti kāyena saviññattikena akattabbaṃ katvā ekaccaṃ āpajjati, aviññattikena kattabbaṃ akatvā āpajjati, tadubhayampi kāyakammaṃ nāma. Akatampi hi loke ‘‘kata’’nti vuccati ‘‘idaṃ dukkaṭaṃ mayā, yaṃ mayā puññaṃ na kata’’nti evamādīsu, sāsane ca ‘‘idaṃ te, āvuso ānanda, dukkaṭaṃ, yaṃ tvaṃ bhagavantaṃ na pucchī’’tiādīsu (cūḷava. 443), evamidha vinayapariyāye kāyena akaraṇīyampi ‘‘kāyakamma’’nti vuccati, ayameva nayo vācāya āpajjatītiādīsu. Tattha samuṭṭhānaggahaṇaṃ kattabbato vā akattabbato vā kāyādibhedāpekkhameva āpattiṃ āpajjati, na aññathāti dassanatthaṃ. Kiriyāggahaṇaṃ kāyādīnaṃ saviññattikāviññattikabhedadassanatthaṃ. Saññāggahaṇaṃ āpattiyā aṅgānaṅgacittavisesadassanatthaṃ, tena yaṃ cittaṃ kiriyālakkhaṇe, akiriyālakkhaṇe vā sannihitaṃ, yato vā kiriyā vā akiriyā vā hoti, na taṃ avisesena āpattiyā aṅgaṃ vā anaṅgaṃ vā hoti, kintu yāya saññāya ‘‘saññāvimokkha’’nti vuccati, tāya sampayuttaṃ cittaṃ aṅgaṃ, itaraṃ anaṅganti dassitaṃ hoti. Idāni yena cittena sikkhāpadaṃ sacittakaṃ hoti, yadabhāvā acittakaṃ, tena tassa avisesena sāvajjattā lokavajjabhāvova vuccati, kintu sāvajjaṃyeva samānaṃ ekaccaṃ lokavajjaṃ ekaccaṃ paṇṇattivajjanti dassanatthaṃ lokavajjaggahaṇaṃ. Cittameva yasmā ‘‘lokavajja’’nti vuccati, tasmā manokammampi siyā āpattīti aniṭṭhappasaṅganivāraṇatthaṃ kammaggahaṇaṃ. Yaṃ panettha akiriyālakkhaṇaṃ kammaṃ, taṃ kusalattikavinimuttaṃ siyāti aniṭṭhappasaṅganivāraṇatthaṃ kusalattikaggahaṇaṃ. Yā panettha abyākatā āpatti, taṃ ekaccaṃ avedanampi saññāvedayitanirodhasamāpanno āpajjatīti katvā vedanāttikaṃ ettha na labbhatīti aniṭṭhappasaṅganivāraṇatthaṃ vedanāttikaggahaṇaṃ katanti veditabbaṃ. Sikkhāpadañhi sacittakapuggalavasena ‘‘ticittaṃ tivedana’’nti laddhavohāraṃ acittakenāpannampi ‘‘ticittaṃ tivedana’’micceva vuccati. Tatridaṃ suttaṃ ‘‘atthāpatti acittako āpajjati acittako vuṭṭhāti (pari. 324). Atthāpatti kusalacitto āpajjati kusalacitto vuṭṭhātī’’tiādi (pari. 470). Anugaṇṭhipade pana ‘‘saññā sadā anāpattimeva karoti, cittaṃ āpattimeva, acittakaṃ nāma vatthuavijānanaṃ, nosaññāvimokkhaṃ vītikkamajānanaṃ, idametesaṃ nānatta’’nti vuttaṃ.

    ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகவஸேனாதி ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னங் ஸங்க³ஹவஸேன. பி⁴க்கு²னியா சீவரதா³னாதி³ கிரியாகிரியதோ. ஜாதரூபரஜதபடிக்³க³ஹணாதி³ ஸியா கிரியதோ. உபனிக்கி²த்தாபடிக்கே²பே ஸியா அகிரியதோ. தே³ஸிதவத்து²கபமாணாதிக்கந்தகுடிகரணே ஸியா கிரியதோ, அதே³ஸிதவத்து²கபமாணாதிக்கந்தகரணே ஸியா கிரியாகிரியதோ. யங் சித்தங்க³ங் லப⁴தியேவாதி காயசித்தங் வாசாசித்தந்தி ஏவங். வினாபி சித்தேனாதி எத்த² வினாபி சித்தேன ஸஹாபி சித்தேனாதி அதி⁴ப்பாயோ. யோ ஸோ ஸவிஞ்ஞத்திகோ, அவிஞ்ஞத்திகோ ச வுத்தோ காயோ, தஸ்ஸ கம்மங் காயகம்மங், ததா² வசீகம்மங். தத்த² ஸவிஞ்ஞத்திகோ காயோ உப்பத்தியா கம்மங் ஸாதே⁴தி, இதரோ அனுப்பத்தியா. ததா² வாசாதி வேதி³தப்³ப³ங், ஸிக்கா²பத³ந்தி ‘‘யோ தத்த² நாமகாயோ பத³காயோ’’தி வசனதோ வீதிக்கமே யுஜ்ஜதீதி வுத்தங். ‘‘ஹஸிதுப்பாத³வொட்ட²ப்³ப³னானிபி ஆபத்திஸமுட்டா²பகசித்தானி. இத³ம்பி ந மயா பரிச்சி²ன்னந்தி ஹஸமானோ பஸ்ஸதி யதா³, ததா³ வொட்ட²ப்³ப³னங் ஜவனக³திக’’ந்தி அனுக³ண்டி²பதே³ வுத்தங். அபி⁴ஞ்ஞாசித்தானி பஞ்ஞத்திங் அஜானித்வா இத்³தி⁴விகுப்³ப³னாதி³காலே க³ஹேதப்³பா³னி.

    Sabbasaṅgāhakavasenāti sabbasikkhāpadānaṃ saṅgahavasena. Bhikkhuniyā cīvaradānādi kiriyākiriyato. Jātarūparajatapaṭiggahaṇādi siyā kiriyato. Upanikkhittāpaṭikkhepe siyā akiriyato. Desitavatthukapamāṇātikkantakuṭikaraṇe siyā kiriyato, adesitavatthukapamāṇātikkantakaraṇe siyā kiriyākiriyato. Yaṃ cittaṅgaṃ labhatiyevāti kāyacittaṃ vācācittanti evaṃ. Vināpi cittenāti ettha vināpi cittena sahāpi cittenāti adhippāyo. Yo so saviññattiko, aviññattiko ca vutto kāyo, tassa kammaṃ kāyakammaṃ, tathā vacīkammaṃ. Tattha saviññattiko kāyo uppattiyā kammaṃ sādheti, itaro anuppattiyā. Tathā vācāti veditabbaṃ, sikkhāpadanti ‘‘yo tattha nāmakāyo padakāyo’’ti vacanato vītikkame yujjatīti vuttaṃ. ‘‘Hasituppādavoṭṭhabbanānipi āpattisamuṭṭhāpakacittāni. Idampi na mayā paricchinnanti hasamāno passati yadā, tadā voṭṭhabbanaṃ javanagatika’’nti anugaṇṭhipade vuttaṃ. Abhiññācittāni paññattiṃ ajānitvā iddhivikubbanādikāle gahetabbāni.

    எத்த² பன யோ பன பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ…பே॰… மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தோ அத்தி² கோசி பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ, அத்தி² கோசி ந பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ. து³க்கடது²ல்லச்சயவத்தூ²ஸு படிஸேவந்தோ அத்தி² கோசி ந பாராஜிகோ. பக்க²பண்ட³கோ அபண்ட³கபக்கே² உபஸம்பன்னோ பண்ட³கபக்கே² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தோ ஸோ பாராஜிகங் ஆபத்திங் நாபஜ்ஜதீதி ந பாராஜிகோ நாம. ந ஹி அபி⁴க்கு²னோ ஆபத்தி நாம அத்தி². ஸோ அனாபத்திகத்தா அபண்ட³கபக்கே² ஆக³தோ கிங் அஸங்வாஸோ ஹோதி ந ஹோதீதி? ஹோதி, ‘‘அப⁴ப்³போ³ தேன ஸரீரப³ந்த⁴னேனா’’தி (பாரா॰ 55; மஹாவ॰ 129) ஹி வுத்தங். ‘‘யோ பன, பி⁴க்கு², பி⁴க்கூ²னங்…பே॰… அஸங்வாஸோ’’தி (பாரா॰ 44) வுத்தத்தா யோ பன பி⁴க்கு²பா⁴வேன மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவதி, ஸோ ஏவ அப⁴ப்³போ³. நாயங் அபாராஜிகத்தாதி சே? ந, ‘‘ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³’’தி (மஹாவ॰ 86) வுத்தட்டா²னே யதா² அபி⁴க்கு²னா கம்மவாசாய ஸாவிதாயபி கம்மங் ருஹதி கம்மவிபத்தியா அஸம்ப⁴வதோ, ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். தத்ரித³ங் யுத்தி – உபஸம்பன்னபுப்³போ³ ஏவ சே கம்மவாசங் ஸாவேதி, ஸங்கோ⁴ ச தஸ்மிங் உபஸம்பன்னஸஞ்ஞீ, ஏவஞ்சே கம்மங் ருஹதி, ந அஞ்ஞதா²தி நோ க²ந்தீதி ஆசரியோ. க³ஹட்டோ² வா தித்தி²யோ வா பண்ட³கோ வா அனுபஸம்பன்னஸஞ்ஞீ கம்மவாசங் ஸாவேதி, ஸங்கே⁴ன கம்மவாசா ந வுத்தா ஹோதி, ‘‘ஸங்கோ⁴ உபஸம்பாதெ³ய்ய, ஸங்கோ⁴ உபஸம்பாதே³தி, உபஸம்பன்னோ ஸங்கே⁴னா’’தி (மஹாவ॰ 127) ஹி வசனதோ ஸங்கே⁴ன கம்மவாசாய வத்தப்³பா³ய ஸங்க⁴பரியாபன்னேன, ஸங்க⁴பரியாபன்னஸஞ்ஞிதேன வா ஏகேன வுத்தா ஸங்கே⁴ன வுத்தாவ ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³, அயமேவ ஸப்³ப³கம்மேஸு யுத்தி. ததா² அத்தி² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தோ கோசி நாஸேதப்³போ³ ‘‘யோ பி⁴க்கு²னீதூ³ஸகோ, அயங் நாஸேதப்³போ³’’தி வுத்தத்தா ஏவ, ஸோ அனுபஸம்பன்னோவ, ஸஹஸெய்யாபத்திஆதி³ங் ஜனேதி, தஸ்ஸ ஓமஸனே ச து³க்கடங் ஹோதி. அபி⁴க்கு²னியா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தோ ந நாஸேதப்³போ³ ‘‘அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னோ, பி⁴க்க²வே, அனுபஸம்பன்னோ…பே॰… நாஸேதப்³போ³’’தி பாளியா அபா⁴வதோ. தேனேவ ஸோ உபஸம்பன்னஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி, ந ஸஹஸெய்யாபத்தாதி³ங் ஜனேதி, கேவலங் அஸங்வாஸோதி கத்வா க³ணபூரகோ ந ஹோதி, ஏககம்மங் ஏகுத்³தே³ஸோபி ஹி ஸங்வாஸோதி வுத்தோ. ஸமஸிக்க²தாபி ஸங்வாஸோதி கத்வா ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் நத்தீ²தி பத³ஸோத⁴ம்மாபத்திங் பன ஜனேதீதி காரணச்சா²யா தி³ஸ்ஸதி. யதா² பி⁴க்கு²னியா ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஏககம்மாதி³னோ ஸங்வாஸஸ்ஸ அபா⁴வா பி⁴க்கு²னீ அஸங்வாஸா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, ததா² பி⁴க்கு² ச பி⁴க்கு²னியா, பத³ஸோத⁴ம்மாபத்திங் பன ஜனேதி. ததா² ‘‘அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னோபி ஏகச்சோ யோ நாஸேதப்³போ³’’தி அவுத்தோதி இமினா நித³ஸ்ஸனேன ஸா காரணச்சா²யா க³ஹணங் ந க³ச்ச²தி.

    Ettha pana yo pana bhikkhu bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpanno…pe… methunaṃ dhammaṃ paṭisevanto atthi koci pārājiko hoti asaṃvāso, atthi koci na pārājiko hoti asaṃvāso. Dukkaṭathullaccayavatthūsu paṭisevanto atthi koci na pārājiko. Pakkhapaṇḍako apaṇḍakapakkhe upasampanno paṇḍakapakkhe methunaṃ dhammaṃ paṭisevanto so pārājikaṃ āpattiṃ nāpajjatīti na pārājiko nāma. Na hi abhikkhuno āpatti nāma atthi. So anāpattikattā apaṇḍakapakkhe āgato kiṃ asaṃvāso hoti na hotīti? Hoti, ‘‘abhabbo tena sarīrabandhanenā’’ti (pārā. 55; mahāva. 129) hi vuttaṃ. ‘‘Yo pana, bhikkhu, bhikkhūnaṃ…pe… asaṃvāso’’ti (pārā. 44) vuttattā yo pana bhikkhubhāvena methunaṃ dhammaṃ paṭisevati, so eva abhabbo. Nāyaṃ apārājikattāti ce? Na, ‘‘byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo’’ti (mahāva. 86) vuttaṭṭhāne yathā abhikkhunā kammavācāya sāvitāyapi kammaṃ ruhati kammavipattiyā asambhavato, evaṃsampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ. Tatridaṃ yutti – upasampannapubbo eva ce kammavācaṃ sāveti, saṅgho ca tasmiṃ upasampannasaññī, evañce kammaṃ ruhati, na aññathāti no khantīti ācariyo. Gahaṭṭho vā titthiyo vā paṇḍako vā anupasampannasaññī kammavācaṃ sāveti, saṅghena kammavācā na vuttā hoti, ‘‘saṅgho upasampādeyya, saṅgho upasampādeti, upasampanno saṅghenā’’ti (mahāva. 127) hi vacanato saṅghena kammavācāya vattabbāya saṅghapariyāpannena, saṅghapariyāpannasaññitena vā ekena vuttā saṅghena vuttāva hotīti veditabbo, ayameva sabbakammesu yutti. Tathā atthi methunaṃ dhammaṃ paṭisevanto koci nāsetabbo ‘‘yo bhikkhunīdūsako, ayaṃ nāsetabbo’’ti vuttattā eva, so anupasampannova, sahaseyyāpattiādiṃ janeti, tassa omasane ca dukkaṭaṃ hoti. Abhikkhuniyā methunaṃ dhammaṃ paṭisevanto na nāsetabbo ‘‘antimavatthuṃ ajjhāpanno, bhikkhave, anupasampanno…pe… nāsetabbo’’ti pāḷiyā abhāvato. Teneva so upasampannasaṅkhyaṃ gacchati, na sahaseyyāpattādiṃ janeti, kevalaṃ asaṃvāsoti katvā gaṇapūrako na hoti, ekakammaṃ ekuddesopi hi saṃvāsoti vutto. Samasikkhatāpi saṃvāsoti katvā so tena saddhiṃ natthīti padasodhammāpattiṃ pana janetīti kāraṇacchāyā dissati. Yathā bhikkhuniyā saddhiṃ bhikkhusaṅghassa ekakammādino saṃvāsassa abhāvā bhikkhunī asaṃvāsā bhikkhussa, tathā bhikkhu ca bhikkhuniyā, padasodhammāpattiṃ pana janeti. Tathā ‘‘antimavatthuṃ ajjhāpannopi ekacco yo nāsetabbo’’ti avuttoti iminā nidassanena sā kāraṇacchāyā gahaṇaṃ na gacchati.

    அபி ச ‘‘பி⁴க்கு² ஸுத்தபி⁴க்கு²ம்ஹி விப்படிபஜ்ஜதி, படிபு³த்³தோ⁴ ஸாதி³யதி, உபோ⁴ நாஸேதப்³பா³’’தி (பாரா॰ 66) ச, ‘‘தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, மெத்தியங் பி⁴க்கு²னிங் நாஸேதா²’’தி (பாரா॰ 384) ச வசனதோ யோ ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் பவிஸித்வா அனுவிஜ்ஜகேன அனுவிஜ்ஜியமானோ பராஜாபிதோ, ஸோபி அனுபஸம்பன்னோவ, ந ஓமஸவாத³பாசித்தியங் ஜனேதீதி வேதி³தப்³ப³ங். கிஞ்சாபி ‘‘உபஸம்பன்னங் உபஸம்பன்னஸஞ்ஞீ கு²ங்ஸேதுகாமோ’’தி பாளி நத்தி², கிஞ்சாபி கங்கா²விதரணியங் ‘‘யங் அக்கோஸதி, தஸ்ஸ உபஸம்பன்னதா, அனஞ்ஞாபதே³ஸேன ஜாதிஆதீ³ஹி அக்கோஸனங், ‘மங் அக்கோஸதீ’தி ஜானநா, அத்த²புரெக்கா²ரதாதீ³னங் அபா⁴வோதி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னீ’’தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ ஓமஸவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தங், ததா²பி து³ட்ட²தோ³ஸஸிக்கா²பதே³ ‘‘அஸுத்³தோ⁴ ஹோதி புக்³க³லோ அஞ்ஞதரங் பாராஜிகங் த⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்னோ, தஞ்சே ஸுத்³த⁴தி³ட்டி² ஸமானோ ஓகாஸங் காராபெத்வா அக்கோஸாதி⁴ப்பாயோ வதே³தி, ஆபத்தி ஓமஸவாத³ஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 389) வசனதோ அஸுத்³தே⁴ உபஸம்பன்னஸஞ்ஞாய ஏவ ஓமஸந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். அஸுத்³த⁴தி³ட்டி²ஸ்ஸ து³க்கடங். ‘‘ஸுத்³தோ⁴ ஹோதி புக்³க³லோ, அஞ்ஞதரங் பாராஜிகங் த⁴ம்மங் அனஜ்ஜா²பன்னோ, தஞ்சே ஸுத்³த⁴தி³ட்டி² ஸமானோ ஓகாஸங் காராபெத்வா அக்கோஸாதி⁴ப்பாயோ வதே³தி, ஆபத்தி ஓமஸவாத³ஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 389) வசனதோ பன கங்கா²விதரணியங் ‘‘தஸ்ஸ உபஸம்பன்னதா உபஸம்பன்னஸஞ்ஞிதா’’தி ந வுத்தங் அனேகங்ஸிகத்தா தஸ்ஸ அங்க³ஸ்ஸாதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Api ca ‘‘bhikkhu suttabhikkhumhi vippaṭipajjati, paṭibuddho sādiyati, ubho nāsetabbā’’ti (pārā. 66) ca, ‘‘tena hi, bhikkhave, mettiyaṃ bhikkhuniṃ nāsethā’’ti (pārā. 384) ca vacanato yo saṅghamajjhaṃ pavisitvā anuvijjakena anuvijjiyamāno parājāpito, sopi anupasampannova, na omasavādapācittiyaṃ janetīti veditabbaṃ. Kiñcāpi ‘‘upasampannaṃ upasampannasaññī khuṃsetukāmo’’ti pāḷi natthi, kiñcāpi kaṅkhāvitaraṇiyaṃ ‘‘yaṃ akkosati, tassa upasampannatā, anaññāpadesena jātiādīhi akkosanaṃ, ‘maṃ akkosatī’ti jānanā, atthapurekkhāratādīnaṃ abhāvoti imānettha cattāri aṅgānī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. omasavādasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, tathāpi duṭṭhadosasikkhāpade ‘‘asuddho hoti puggalo aññataraṃ pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanno, tañce suddhadiṭṭhi samāno okāsaṃ kārāpetvā akkosādhippāyo vadeti, āpatti omasavādassā’’ti (pārā. 389) vacanato asuddhe upasampannasaññāya eva omasantassa pācittiyaṃ. Asuddhadiṭṭhissa dukkaṭaṃ. ‘‘Suddho hoti puggalo, aññataraṃ pārājikaṃ dhammaṃ anajjhāpanno, tañce suddhadiṭṭhi samāno okāsaṃ kārāpetvā akkosādhippāyo vadeti, āpatti omasavādassā’’ti (pārā. 389) vacanato pana kaṅkhāvitaraṇiyaṃ ‘‘tassa upasampannatā upasampannasaññitā’’ti na vuttaṃ anekaṃsikattā tassa aṅgassāti veditabbaṃ.

    அபி செத்த² ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகசதுக்கங் வேதி³தப்³ப³ங், அத்தி² புக்³க³லோ ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ ந ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ, அத்தி² ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ ந ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ, அத்தி² ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ சேவ ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ ச, அத்தி² நேவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ ந ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ. தத்த² ததியோ பி⁴க்கு²னீஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ வேதி³தப்³போ³. ஸா ஹி யாவ ந லிங்க³ங் பரிச்சஜதி, காஸாவே ஸஉஸ்ஸாஹாவ ஸமானா ஸாமஞ்ஞா சவிதுகாமா ஸிக்க²ங் பச்சக்க²ந்தீபி பி⁴க்கு²னீ ஏவ ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னாவ. வுத்தஞ்ஹி ப⁴க³வதா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னியா ஸிக்கா²பச்சக்கா²ன’’ந்தி (சூளவ॰ 434). கதா³ ச பன ஸா அபி⁴க்கு²னீ ஹோதீதி? யதா³ ஸாமஞ்ஞா சவிதுகாமா கி³ஹினிவாஸனங் நிவாஸேதி, ஸா ‘‘விப்³ப⁴ந்தா’’தி ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. வுத்தஞ்ஹி ப⁴க³வதா ‘‘யதே³வ ஸா விப்³ப⁴ந்தா, ததே³வ அபி⁴க்கு²னீ’’தி (சூளவ॰ 434). கித்தாவதா பன விப்³ப⁴ந்தா ஹோதீதி? ஸாமஞ்ஞா சவிதுகாமா காஸாவேஸு அனாலயா காஸாவங் வா அபனேதி, நக்³கா³ வா க³ச்ச²தி, திணபண்ணாதி³னா வா படிச்சா²தெ³த்வா க³ச்ச²தி, காஸாவங்யேவ வா கி³ஹினிவாஸனாகாரேன நிவாஸேதி, ஓதா³தங் வா வத்த²ங் நிவாஸேதி, ஸலிங்கே³னேவ வா ஸத்³தி⁴ங் தித்தி²யேஸு பவிஸித்வா கேஸலுஞ்சனாதி³வதங் ஸமாதி³யதி, தித்தி²யலிங்க³ங் வா ஸமாதி³யதி, ததா³ விப்³ப⁴ந்தா நாம ஹோதி. தத்த² யா பி⁴க்கு²னிலிங்கே³ டி²தாவ தித்தி²யவதங் ஸமாதி³யதி, ஸா தித்தி²யபக்கந்தகோ பி⁴க்கு² விய பச்சா² பப்³ப³ஜ்ஜம்பி ந லப⁴தி, ஸேஸா பப்³ப³ஜ்ஜமேவேகங் லப⁴ந்தி, ந உபஸம்பத³ங். பாளியங் கிஞ்சாபி ‘‘யா ஸா, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னீ ஸகாஸாவா தித்தா²யதனங் ஸங்கந்தா, ஸா ஆக³தா ந உபஸம்பாதே³தப்³பா³’’தி வசனதோ யா பட²மங் விப்³ப⁴மித்வா பச்சா² தித்தா²யதனங் ஸங்கந்தா, ஸா ஆக³தா உபஸம்பாதே³தப்³பா³தி அனுஞ்ஞாதங் விய தி³ஸ்ஸதி. ஸங்கீ³திஆசரியேஹி பன ‘‘சதுவீஸதி பாராஜிகானீ’’தி வுத்தத்தா ந புன ஸா உபஸம்பாதே³தப்³பா³, தஸ்மா ஏவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் நானுஞ்ஞாதங் ப⁴க³வதா. அந்திமவத்து²அஜ்ஜா²பன்னா பன பி⁴க்கு²னீ ஏவ. பக்க²பண்ட³கீபி பி⁴க்கு²னீ ஏவ. கிந்தி புச்சா².

    Api cettha sikkhāpaccakkhātakacatukkaṃ veditabbaṃ, atthi puggalo sikkhāpaccakkhātako na sikkhāsājīvasamāpanno, atthi sikkhāsājīvasamāpanno na sikkhāpaccakkhātako, atthi sikkhāpaccakkhātako ceva sikkhāsājīvasamāpanno ca, atthi neva sikkhāpaccakkhātako na sikkhāsājīvasamāpanno. Tattha tatiyo bhikkhunīsikkhāpaccakkhātako veditabbo. Sā hi yāva na liṅgaṃ pariccajati, kāsāve saussāhāva samānā sāmaññā cavitukāmā sikkhaṃ paccakkhantīpi bhikkhunī eva sikkhāsājīvasamāpannāva. Vuttañhi bhagavatā ‘‘na, bhikkhave, bhikkhuniyā sikkhāpaccakkhāna’’nti (cūḷava. 434). Kadā ca pana sā abhikkhunī hotīti? Yadā sāmaññā cavitukāmā gihinivāsanaṃ nivāseti, sā ‘‘vibbhantā’’ti saṅkhyaṃ gacchati. Vuttañhi bhagavatā ‘‘yadeva sā vibbhantā, tadeva abhikkhunī’’ti (cūḷava. 434). Kittāvatā pana vibbhantā hotīti? Sāmaññā cavitukāmā kāsāvesu anālayā kāsāvaṃ vā apaneti, naggā vā gacchati, tiṇapaṇṇādinā vā paṭicchādetvā gacchati, kāsāvaṃyeva vā gihinivāsanākārena nivāseti, odātaṃ vā vatthaṃ nivāseti, saliṅgeneva vā saddhiṃ titthiyesu pavisitvā kesaluñcanādivataṃ samādiyati, titthiyaliṅgaṃ vā samādiyati, tadā vibbhantā nāma hoti. Tattha yā bhikkhuniliṅge ṭhitāva titthiyavataṃ samādiyati, sā titthiyapakkantako bhikkhu viya pacchā pabbajjampi na labhati, sesā pabbajjamevekaṃ labhanti, na upasampadaṃ. Pāḷiyaṃ kiñcāpi ‘‘yā sā, bhikkhave, bhikkhunī sakāsāvā titthāyatanaṃ saṅkantā, sā āgatā na upasampādetabbā’’ti vacanato yā paṭhamaṃ vibbhamitvā pacchā titthāyatanaṃ saṅkantā, sā āgatā upasampādetabbāti anuññātaṃ viya dissati. Saṅgītiācariyehi pana ‘‘catuvīsati pārājikānī’’ti vuttattā na puna sā upasampādetabbā, tasmā eva sikkhāpaccakkhānaṃ nānuññātaṃ bhagavatā. Antimavatthuajjhāpannā pana bhikkhunī eva. Pakkhapaṇḍakīpi bhikkhunī eva. Kinti pucchā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact