Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³ஸிக்கா²-மூலஸிக்கா² • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    41. பகிண்ணகனித்³தே³ஸோ

    41. Pakiṇṇakaniddeso

    பகிண்ணகந்தி –

    Pakiṇṇakanti –

    335.

    335.

    ஸத்³வாரப³ந்த⁴னே டா²னே, ஸோது³க்க²லகபாஸகே;

    Sadvārabandhane ṭhāne, sodukkhalakapāsake;

    ஸயந்தேன தி³வா த்³வாரங், ப³ந்தெ⁴ய்ய பரிவட்டகங்.

    Sayantena divā dvāraṃ, bandheyya parivaṭṭakaṃ.

    336.

    336.

    ஸந்தே விஞ்ஞும்ஹி புரிஸே, ஆபோ⁴கோ³ சாபி கப்பதி;

    Sante viññumhi purise, ābhogo cāpi kappati;

    ஸவஸே தங் வினாகாரங், ஸயந்தோ து³க்கடங் பு²ஸே.

    Savase taṃ vinākāraṃ, sayanto dukkaṭaṃ phuse.

    337.

    337.

    ரதனானித்தி²ரூபானி, த⁴ஞ்ஞமித்தி²பஸாத⁴னங்;

    Ratanānitthirūpāni, dhaññamitthipasādhanaṃ;

    தூரியாவுத⁴ப⁴ண்டா³னி, ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Tūriyāvudhabhaṇḍāni, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    338.

    338.

    ஸித்த²தேலோத³தேலேஹி, ப²ணஹத்த²ப²ணேஹி வா;

    Sitthatelodatelehi, phaṇahatthaphaṇehi vā;

    கொச்சே²னவாபி யோ கேஸே, ஓஸண்டெ²ய்யஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Kocchenavāpi yo kese, osaṇṭheyyassa dukkaṭaṃ.

    339.

    339.

    நேகபாவுரணா ஏகத்த²ரணா வா துவட்டயுங்;

    Nekapāvuraṇā ekattharaṇā vā tuvaṭṭayuṃ;

    ததே²கமஞ்சே பு⁴ஞ்ஜெய்யுங், ஏகஸ்மிங் வாபி பா⁴ஜனே.

    Tathekamañce bhuñjeyyuṃ, ekasmiṃ vāpi bhājane.

    340.

    340.

    சதுரங்கு³லதோ ஊனமதி⁴கட்ட²ங்கு³லங் ததா²;

    Caturaṅgulato ūnamadhikaṭṭhaṅgulaṃ tathā;

    த³ந்தகட்ட²ங் ந கா²தெ³ய்ய, லஸுணங் ந அகல்லகோ.

    Dantakaṭṭhaṃ na khādeyya, lasuṇaṃ na akallako.

    341.

    341.

    ஹீனுக்கட்டே²ஹி உக்கட்ட²ங், ஹீனங் வா ஜாதிஆதி³ஹி;

    Hīnukkaṭṭhehi ukkaṭṭhaṃ, hīnaṃ vā jātiādihi;

    உஜுங் வாஞ்ஞாபதே³ஸேன, வதே³ து³ப்³பா⁴ஸிதங் த³வா.

    Ujuṃ vāññāpadesena, vade dubbhāsitaṃ davā.

    342.

    342.

    தீ³கே⁴ நகே² ச கேஸே ச, நாஸலோமே ந தா⁴ரயே;

    Dīghe nakhe ca kese ca, nāsalome na dhāraye;

    ந லப்³ப⁴ங் வீஸதிமட்ட²ங், ஸம்பா³தே⁴ லோமஹாரணங்.

    Na labbhaṃ vīsatimaṭṭhaṃ, sambādhe lomahāraṇaṃ.

    343.

    343.

    யதா²வுட்³ட⁴ங் ந பா³தெ⁴ய்ய, ஸங்கு⁴த்³தி³ட்ட²ங்வ ஸங்கி⁴கங்;

    Yathāvuḍḍhaṃ na bādheyya, saṅghuddiṭṭhaṃva saṅghikaṃ;

    அதோ⁴தஅல்லபாதே³ஹி, நக்கமே ஸயனாஸனங்;

    Adhotaallapādehi, nakkame sayanāsanaṃ;

    ஸுதோ⁴தபாத³கங் வாபி, ததே²வ ஸஉபாஹனோ.

    Sudhotapādakaṃ vāpi, tatheva saupāhano.

    344.

    344.

    ஸங்கா⁴டியா ந பல்லத்தே², பி⁴த்தாதி³ங் ந அபஸ்ஸயே;

    Saṅghāṭiyā na pallatthe, bhittādiṃ na apassaye;

    பரிகம்மகதங் ஸந்தே, உத³கே நோ ந ஆசமே.

    Parikammakataṃ sante, udake no na ācame.

    345.

    345.

    அகப்பியஸமாதா³னே, த³வா ஸிலாபவிஜ்ஜ²னே;

    Akappiyasamādāne, davā silāpavijjhane;

    தே³ஸனாய ஸபா⁴கா³ய, ஆவிகம்மே ச து³க்கடங்.

    Desanāya sabhāgāya, āvikamme ca dukkaṭaṃ.

    346.

    346.

    படிஸ்ஸவவிஸங்வாதே³, ஸுத்³த⁴சித்தஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Paṭissavavisaṃvāde, suddhacittassa dukkaṭaṃ;

    படிஸ்ஸவக்க²ணே ஏவ, பாசித்தி இதரஸ்ஸ து.

    Paṭissavakkhaṇe eva, pācitti itarassa tu.

    347.

    347.

    ந ருக்க²மபி⁴ரூஹெய்ய, ஸதி கிச்சேவ போரிஸங்;

    Na rukkhamabhirūheyya, sati kicceva porisaṃ;

    ஆபதா³ஸு யதா²காமங், கப்பதீ அபி⁴ரூஹிதுங்.

    Āpadāsu yathākāmaṃ, kappatī abhirūhituṃ.

    348.

    348.

    வினாத்³தா⁴னங் வஜந்தஸ்ஸ, து³க்கடங் பரிஸாவனங்;

    Vināddhānaṃ vajantassa, dukkaṭaṃ parisāvanaṃ;

    யாசமானஸ்ஸ அத்³தா⁴னே, அத³த³ந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Yācamānassa addhāne, adadantassa dukkaṭaṃ.

    349.

    349.

    து²ல்லச்சயங் பு²ஸே அங்க³ஜாதச்சே²தே³ன து³க்கடங்;

    Thullaccayaṃ phuse aṅgajātacchedena dukkaṭaṃ;

    ஆபா³த⁴ப்பச்சயாஞ்ஞத்ர, ஸேஸங்கே³ அத்தகா⁴தனே.

    Ābādhappaccayāññatra, sesaṅge attaghātane.

    350.

    350.

    சித்தபொத்த²கரூபானி, ந கரே ந ச காரயே;

    Cittapotthakarūpāni, na kare na ca kāraye;

    ந வுட்டா²பெய்ய பு⁴ஞ்ஜந்தங், ஆராமாரஞ்ஞகே³ஹஸு.

    Na vuṭṭhāpeyya bhuñjantaṃ, ārāmāraññagehasu.

    351.

    351.

    யானானி புமயுத்தானி, ஸிவிகங் ஹத்த²வட்டகங்;

    Yānāni pumayuttāni, sivikaṃ hatthavaṭṭakaṃ;

    பாடங்கிஞ்ச கி³லானஸ்ஸ, கப்பதீ அபி⁴ரூஹிதுங்.

    Pāṭaṅkiñca gilānassa, kappatī abhirūhituṃ.

    352.

    352.

    பு³த்³த⁴ங் த⁴ம்மஞ்ச ஸங்க⁴ஞ்ச, ஆரப்³ப⁴ கரணே த³வங்;

    Buddhaṃ dhammañca saṅghañca, ārabbha karaṇe davaṃ;

    து³க்கடங் பரிஸங் வாபி, அஞ்ஞஸ்ஸ உபலாளனே.

    Dukkaṭaṃ parisaṃ vāpi, aññassa upalāḷane.

    353.

    353.

    காயங் ஊருங் நிமித்தங் வா, பி⁴க்கு²னீனங் ந த³ஸ்ஸயே;

    Kāyaṃ ūruṃ nimittaṃ vā, bhikkhunīnaṃ na dassaye;

    விவரித்வா ந ஸிஞ்செய்ய, தா கத்³த³முத³காதி³னா.

    Vivaritvā na siñceyya, tā kaddamudakādinā.

    354.

    354.

    ந க³ண்ஹதோ ச ஓவாத³ங், ந பச்சாஹரதோபி ச;

    Na gaṇhato ca ovādaṃ, na paccāharatopi ca;

    பா³லங் கி³லானங் க³மியங், வஜ்ஜயித்வான து³க்கடங்.

    Bālaṃ gilānaṃ gamiyaṃ, vajjayitvāna dukkaṭaṃ.

    355.

    355.

    லோகாயதங் ந வாசெய்ய, பலிதங் ந ச கா³ஹயே;

    Lokāyataṃ na vāceyya, palitaṃ na ca gāhaye;

    பேளாயபி ந பு⁴ஞ்ஜெய்ய, ந கீளே கிஞ்சி கீளிதங்.

    Peḷāyapi na bhuñjeyya, na kīḷe kiñci kīḷitaṃ.

    356.

    356.

    பாருபே ந நிவாஸெய்ய, கி³ஹிபாருதனிவாஸனங்;

    Pārupe na nivāseyya, gihipārutanivāsanaṃ;

    ஸங்வேல்லியங் நிவாஸெய்ய, தா³யங் நாலிம்பயெய்ய வா.

    Saṃvelliyaṃ nivāseyya, dāyaṃ nālimpayeyya vā.

    357.

    357.

    வட்³டி⁴ங் பயோஜயே யாசே, நோஞ்ஞாதகப்பவாரிதே;

    Vaḍḍhiṃ payojaye yāce, noññātakappavārite;

    அத்தனோ பரிபோ⁴க³த்த²ங், தி³ன்னமஞ்ஞஸ்ஸ நோ த³தே³;

    Attano paribhogatthaṃ, dinnamaññassa no dade;

    அக்³க³ங் க³ஹெத்வா பு⁴த்வா வா, கதிபாஹங் புனோ த³தே³.

    Aggaṃ gahetvā bhutvā vā, katipāhaṃ puno dade.

    358.

    358.

    உத்³தி³ஸ்ஸ யாசனே ரக்க²ங், ஞத்வாஞத்வா வ த³ண்டி³னங்;

    Uddissa yācane rakkhaṃ, ñatvāñatvā va daṇḍinaṃ;

    கீ³வாஸ்ஸ த³ண்டி³தே த³ண்டோ³, ஸயங் த³ண்டா³பனே பன;

    Gīvāssa daṇḍite daṇḍo, sayaṃ daṇḍāpane pana;

    த³ண்ட³ஸ்ஸ அக்³க⁴பே⁴தே³ன, ஞெய்யா பாராஜிகாதி³கா.

    Daṇḍassa agghabhedena, ñeyyā pārājikādikā.

    359.

    359.

    ஹரந்தேஸு பரிக்கா²ரங், ‘‘சோரோ சோரோ’’தி பா⁴ஸிதே;

    Harantesu parikkhāraṃ, ‘‘coro coro’’ti bhāsite;

    அனத்தா²யேஸங் க³ண்ஹந்தே, த³ண்ட³ங் கீ³வாஸ்ஸ தத்தகங்.

    Anatthāyesaṃ gaṇhante, daṇḍaṃ gīvāssa tattakaṃ.

    360.

    360.

    விகா⁴ஸுச்சாரஸங்கார-முத்தங் ச²ட்³டெ³ய்ய து³க்கடங்;

    Vighāsuccārasaṅkāra-muttaṃ chaḍḍeyya dukkaṭaṃ;

    ப³ஹி பாகாரகுட்டானங், வளஞ்ஜே நாவலோகிய;

    Bahi pākārakuṭṭānaṃ, vaḷañje nāvalokiya;

    ஹரிதே வாபி வீஹாதி³-நாளிகேராதி³ரோபிமே.

    Harite vāpi vīhādi-nāḷikerādiropime.

    361.

    361.

    யோஜாபேதுங் பயோஜேதுங், பயுத்தானி ச பஸ்ஸிதுங்;

    Yojāpetuṃ payojetuṃ, payuttāni ca passituṃ;

    ந லப்³ப⁴ங் த⁴ம்மயுத்தம்பி, நச்சங் கீ³தஞ்ச வாதி³தங்;

    Na labbhaṃ dhammayuttampi, naccaṃ gītañca vāditaṃ;

    ‘‘உபஹாரங் கரோமா’’தி, வுத்தே வா ஸம்படிச்சி²துங்.

    ‘‘Upahāraṃ karomā’’ti, vutte vā sampaṭicchituṃ.

    362.

    362.

    ராஜாகா³ரங் பொக்க²ரணிங், உய்யானங் சித்தகா³ரகங்;

    Rājāgāraṃ pokkharaṇiṃ, uyyānaṃ cittagārakaṃ;

    கீளத்த²ங் க³ச்ச²தோ த³ட்டு²ங், ஆராமங் து³க்கடங் கதங்.

    Kīḷatthaṃ gacchato daṭṭhuṃ, ārāmaṃ dukkaṭaṃ kataṃ.

    363.

    363.

    நவே ந படிபா³ஹெய்யா-ஸனேனுண்ஹே ந சீவரங்;

    Nave na paṭibāheyyā-sanenuṇhe na cīvaraṃ;

    நித³ஹெய்ய க²மாபெய்ய, க³ருனா ச பணாமிதோ.

    Nidaheyya khamāpeyya, garunā ca paṇāmito.

    364.

    364.

    அக்கோஸனே பரம்முகா², ஆபத்தீஹி ச ஸத்தஹி;

    Akkosane parammukhā, āpattīhi ca sattahi;

    பி⁴க்கு²ங் உபாஸகங் வாபி, அஞ்ஞேனேவ ச து³க்கடங்.

    Bhikkhuṃ upāsakaṃ vāpi, aññeneva ca dukkaṭaṃ.

    365.

    365.

    ந லப்³ப⁴ங் வினிபாதேதுங், ஸத்³தா⁴தெ³ய்யஞ்ச சீவரங்;

    Na labbhaṃ vinipātetuṃ, saddhādeyyañca cīvaraṃ;

    லப்³ப⁴ங் பிதூனங் ஸேஸானங், ஞாதீனம்பி ந லப்³ப⁴தி.

    Labbhaṃ pitūnaṃ sesānaṃ, ñātīnampi na labbhati.

    366.

    366.

    வஸ்ஸங்வுத்தோ²ஞ்ஞதோஞ்ஞத்ர , பா⁴க³ங் க³ண்ஹெய்ய து³க்கடங்;

    Vassaṃvutthoññatoññatra , bhāgaṃ gaṇheyya dukkaṭaṃ;

    படிதெ³ய்ய நட்டே² ஜிண்ணே, கீ³வா நோ தெ³ய்ய சோதி³தோ;

    Paṭideyya naṭṭhe jiṇṇe, gīvā no deyya codito;

    து⁴ரனிக்கே²பதோ தேஸங், ஹோதி ப⁴ண்ட³க்³க⁴காரியோ.

    Dhuranikkhepato tesaṃ, hoti bhaṇḍagghakāriyo.

    367.

    367.

    ந ஸந்தருத்தரோ கா³மங், கல்லோ வா ஸஉபாஹனோ;

    Na santaruttaro gāmaṃ, kallo vā saupāhano;

    பவிஸெய்ய ந தா⁴ரெய்ய, சாமரீமகஸபீ³ஜனிங்.

    Paviseyya na dhāreyya, cāmarīmakasabījaniṃ.

    368.

    368.

    அகி³லானோ ந சி²ந்தெ³ய்ய, கேஸே கத்தரியா ப³ஹி;

    Agilāno na chindeyya, kese kattariyā bahi;

    ஆராமதோ ந தா⁴ரெய்ய, ச²த்தங் லப்³ப⁴தி கு³த்தியா.

    Ārāmato na dhāreyya, chattaṃ labbhati guttiyā.

    369.

    369.

    கா³ஹெய்ய நுப⁴தோகாஜங், ஏகந்தரிககாஜகங்;

    Gāheyya nubhatokājaṃ, ekantarikakājakaṃ;

    ஸீஸக்க²ந்த⁴கடிபா⁴ரா, ஹத்தோ²லம்போ³ ச லப்³ப⁴தி.

    Sīsakkhandhakaṭibhārā, hattholambo ca labbhati.

    370.

    370.

    ஆபத்தியா அனோகாஸ-கதங் சோதெ³ய்ய து³க்கடங்;

    Āpattiyā anokāsa-kataṃ codeyya dukkaṭaṃ;

    ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ ச அவத்து²ஸ்மிங், ததா² ஓகாஸகாரணே.

    Suddhassa ca avatthusmiṃ, tathā okāsakāraṇe.

    371.

    371.

    அட்ட²ங்கு³லாதி⁴கங் மஞ்சபடிபாத³ங் ந தா⁴ரயே;

    Aṭṭhaṅgulādhikaṃ mañcapaṭipādaṃ na dhāraye;

    பகதங்கு³லேன ஸத்தானங், மஞ்சங் வா உச்சபாத³கங்.

    Pakataṅgulena sattānaṃ, mañcaṃ vā uccapādakaṃ.

    372.

    372.

    மூக³ப்³ப³தாதி³ங் க³ண்ஹெய்ய, து³க்கடங் தித்தி²யப்³ப³தங்;

    Mūgabbatādiṃ gaṇheyya, dukkaṭaṃ titthiyabbataṃ;

    கு²ரப⁴ண்ட³ங் பரிஹரே, ததா² ந்ஹாபிதபுப்³ப³கோ.

    Khurabhaṇḍaṃ parihare, tathā nhāpitapubbako.

    373.

    373.

    யங் கிஞ்சி யாசிதுங் ஹத்த²கம்மங் தத³னுஸாரதோ;

    Yaṃ kiñci yācituṃ hatthakammaṃ tadanusārato;

    லத்³த⁴ங் க³ஹேதுங் நிக்கம்மமயாசித்வாபி கப்பதி;

    Laddhaṃ gahetuṃ nikkammamayācitvāpi kappati;

    காரேதுமாஹராபேதுங், யங் கிஞ்சிபரஸந்தகங்.

    Kāretumāharāpetuṃ, yaṃ kiñciparasantakaṃ.

    374.

    374.

    கி³ஹீனங் கோ³பகே தெ³ந்தே, க³ஹேதுங் தே³தி யத்தகங்;

    Gihīnaṃ gopake dente, gahetuṃ deti yattakaṃ;

    லப்³ப⁴ங் யதா²பரிச்சே²த³ங், ஸங்க⁴சேதியஸந்தகே.

    Labbhaṃ yathāparicchedaṃ, saṅghacetiyasantake.

    375.

    375.

    த்³வீஹாபஜ்ஜெய்ய ஆபத்திங், காயவாசாஹி வா ச²ஹி;

    Dvīhāpajjeyya āpattiṃ, kāyavācāhi vā chahi;

    அலஜ்ஜிஞ்ஞாணகுக்குச்சபகதத்தா ஸதிப்லவா;

    Alajjiññāṇakukkuccapakatattā satiplavā;

    அகப்பியே வா கப்பியே, கப்பாகப்பியஸஞ்ஞிதா.

    Akappiye vā kappiye, kappākappiyasaññitā.

    376.

    376.

    அலஜ்ஜிஞ்ஞாணதாபத்திங் , காயவாசாஹி சா²த³யே;

    Alajjiññāṇatāpattiṃ , kāyavācāhi chādaye;

    லிங்கே³ ஸங்கே⁴ க³ணேகஸ்மிங், சதுதா⁴பத்திவுட்டி²தி.

    Liṅge saṅghe gaṇekasmiṃ, catudhāpattivuṭṭhiti.

    377.

    377.

    பரிகதோ²பா⁴ஸவிஞ்ஞத்தி, ந லப்³பா⁴ பச்சயத்³வயே;

    Parikathobhāsaviññatti, na labbhā paccayadvaye;

    விஞ்ஞத்தியேவ ததியே, ஸேஸே ஸப்³ப³ம்பி லப்³ப⁴தி.

    Viññattiyeva tatiye, sese sabbampi labbhati.

    378.

    378.

    ந ரூஹதச்சயே தா³னங், பஞ்சன்னங் ஸஹத⁴ம்மினங்;

    Na rūhataccaye dānaṃ, pañcannaṃ sahadhamminaṃ;

    ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ ச தங் ஹோதி, கி³ஹீனங் பன ரூஹதி.

    Saṅghasseva ca taṃ hoti, gihīnaṃ pana rūhati.

    379.

    379.

    பி⁴க்கு² வா ஸாமணேரோ வா, காலங் கயிராதூ²பஸ்ஸயே;

    Bhikkhu vā sāmaṇero vā, kālaṃ kayirāthūpassaye;

    பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴வ தா³யஜ்ஜோ, தத்த² ஸேஸெப்யயங்னயோ.

    Bhikkhusaṅghova dāyajjo, tattha sesepyayaṃnayo.

    380.

    380.

    புரிமஸ்ஸேவிமங் தி³ன்னங், தே³ஹி நெத்வாஸுகஸ்ஸதி;

    Purimassevimaṃ dinnaṃ, dehi netvāsukassati;

    பச்சி²மஸ்ஸேவ த³ம்மீதி, தி³ன்னங் ஞத்வா இமங் விதி⁴ங்;

    Pacchimasseva dammīti, dinnaṃ ñatvā imaṃ vidhiṃ;

    க³ண்ஹே விஸ்ஸாஸகா³ஹங் வாதி⁴ட்டே² மதகசீவரங்.

    Gaṇhe vissāsagāhaṃ vādhiṭṭhe matakacīvaraṃ.

    381.

    381.

    லோஹப⁴ண்டே³ பஹரணிங், தா³ருப⁴ண்டே³ ச தா³ருஜங்;

    Lohabhaṇḍe paharaṇiṃ, dārubhaṇḍe ca dārujaṃ;

    பத்தங் பாது³கபல்லங்கங், ஆஸந்தி³ங் மத்திகாமயே;

    Pattaṃ pādukapallaṅkaṃ, āsandiṃ mattikāmaye;

    ட²பெத்வா கப்பதி ஸப்³ப³ங், கதகங் கும்ப⁴காரிகந்தி.

    Ṭhapetvā kappati sabbaṃ, katakaṃ kumbhakārikanti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact