Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³ஸிக்கா²-மூலஸிக்கா² • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    5. பகிண்ணகனித்³தே³ஸோ

    5. Pakiṇṇakaniddeso

    53.

    53.

    ஸங்கி⁴கங் க³ருப⁴ண்ட³ங் யோ, தே³தி அஞ்ஞஸ்ஸ இஸ்ஸரோ;

    Saṅghikaṃ garubhaṇḍaṃ yo, deti aññassa issaro;

    து²ல்லச்சயங் யதா²வத்து²ங், தெ²ய்யா பாராஜிகாதி³பி.

    Thullaccayaṃ yathāvatthuṃ, theyyā pārājikādipi.

    54.

    54.

    குஸாதி³மயசீரானி, கம்ப³லங் கேஸவாலஜங்;

    Kusādimayacīrāni, kambalaṃ kesavālajaṃ;

    ஸமயங் வினா தா⁴ரயதோ, லூகபக்கா²ஜினக்கி²பங்.

    Samayaṃ vinā dhārayato, lūkapakkhājinakkhipaṃ.

    55.

    55.

    ஸத்த²கம்மே வத்தி²கம்மே, ஸங் நிமித்தஞ்ச சி²ந்த³தோ;

    Satthakamme vatthikamme, saṃ nimittañca chindato;

    து²ல்லச்சயங் மனுஸ்ஸானங், மங்ஸாதி³போ⁴ஜனேபி வா.

    Thullaccayaṃ manussānaṃ, maṃsādibhojanepi vā.

    56.

    56.

    கத³லேரகக்கது³ஸ்ஸானி , பொத்த²கங் ஸப்³ப³னீலகங்;

    Kadalerakakkadussāni , potthakaṃ sabbanīlakaṃ;

    ஸப்³ப³பீதாதி³கஞ்சாபி, தா⁴ரயந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Sabbapītādikañcāpi, dhārayantassa dukkaṭaṃ.

    57.

    57.

    ஹத்தி²ஸ்ஸுரக³ஸோணானங், ஸீஹப்³யக்³க⁴ச்ச²தீ³பினங்;

    Hatthissuragasoṇānaṃ, sīhabyagghacchadīpinaṃ;

    தரச்ச²ஸ்ஸ ச மங்ஸாதி³ங், உத்³தி³ஸ்ஸகதகம்பி ச.

    Taracchassa ca maṃsādiṃ, uddissakatakampi ca.

    58.

    58.

    அனாபுச்சி²தமங்ஸஞ்ச, பு⁴ஞ்ஜதோ து³க்கடங் ஸியா;

    Anāpucchitamaṃsañca, bhuñjato dukkaṭaṃ siyā;

    யாதானுபுப்³ப³ங் ஹித்வான, த³கதித்தா²தி³கங் வஜே.

    Yātānupubbaṃ hitvāna, dakatitthādikaṃ vaje.

    59.

    59.

    ஸஹஸா வுப்³ப⁴ஜித்வான, பவிஸே நிக்க²மெய்ய வா;

    Sahasā vubbhajitvāna, pavise nikkhameyya vā;

    வச்சபஸ்ஸாவகுடிகங், வினா உக்காஸிகங் விஸே.

    Vaccapassāvakuṭikaṃ, vinā ukkāsikaṃ vise.

    60.

    60.

    நித்து²னந்தோ கரே வச்சங், த³ந்தகட்ட²ஞ்ச கா²த³யங்;

    Nitthunanto kare vaccaṃ, dantakaṭṭhañca khādayaṃ;

    வச்சபஸ்ஸாவதோ³ணீனங், ப³ஹி வச்சாதி³கங் கரே.

    Vaccapassāvadoṇīnaṃ, bahi vaccādikaṃ kare.

    61.

    61.

    க²ரேன சாவலேகெ²ய்ய, கட்ட²ங் பாதெய்ய கூபகே;

    Kharena cāvalekheyya, kaṭṭhaṃ pāteyya kūpake;

    ஊஹதஞ்ச ந தோ⁴வெய்ய, உக்லாபஞ்ச ந ஸோத⁴யே.

    Ūhatañca na dhoveyya, uklāpañca na sodhaye.

    62.

    62.

    த³ககிச்சங் கரொந்தஸ்ஸ, கத்வா ‘‘சபுசபூ’’தி ச;

    Dakakiccaṃ karontassa, katvā ‘‘capucapū’’ti ca;

    அனஜ்ஜி²ட்டோ²வ தே²ரேன, பாதிமொக்க²ம்பி உத்³தி³ஸே.

    Anajjhiṭṭhova therena, pātimokkhampi uddise.

    63.

    63.

    அனாபுச்சா²ய பஞ்ஹஸ்ஸ, கத²னே விஸ்ஸஜ்ஜனேபி ச;

    Anāpucchāya pañhassa, kathane vissajjanepi ca;

    ஸஜ்ஜா²யகரணே தீ³ப-ஜாலனே விஜ்ஜா²பனேபி ச.

    Sajjhāyakaraṇe dīpa-jālane vijjhāpanepi ca.

    64.

    64.

    வாதபானகவாடானி, விவரெய்ய த²கெய்ய வா;

    Vātapānakavāṭāni, vivareyya thakeyya vā;

    வந்த³னாதி³ங் கரே நக்³கோ³, க³மனங் போ⁴ஜனாதி³கங்.

    Vandanādiṃ kare naggo, gamanaṃ bhojanādikaṃ.

    65.

    65.

    பரிகம்மங் கரே காரே, திபடிச்ச²ன்னகங் வினா;

    Parikammaṃ kare kāre, tipaṭicchannakaṃ vinā;

    காயங் நஹாயங் க⁴ங்ஸெய்ய, குட்டே த²ம்பே⁴ தரும்ஹி வா.

    Kāyaṃ nahāyaṃ ghaṃseyya, kuṭṭe thambhe tarumhi vā.

    66.

    66.

    குருவிந்த³கஸுத்தேன, அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ காயதோ;

    Kuruvindakasuttena, aññamaññassa kāyato;

    அகி³லானோ ப³ஹாராமே, சரெய்ய ஸஉபாஹனோ.

    Agilāno bahārāme, careyya saupāhano.

    67.

    67.

    உபாஹனங் யோ தா⁴ரேதி, ஸப்³ப³னீலாதி³கம்பி ச;

    Upāhanaṃ yo dhāreti, sabbanīlādikampi ca;

    நிமித்தங் இத்தி²யா ரத்தோ, முக²ங் வா பி⁴க்க²தா³யியா.

    Nimittaṃ itthiyā ratto, mukhaṃ vā bhikkhadāyiyā.

    68.

    68.

    உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞீ அஞ்ஞஸ்ஸ, பத்தங் வா அத்தனோ முக²ங்;

    Ujjhānasaññī aññassa, pattaṃ vā attano mukhaṃ;

    ஆதா³ஸாதி³ம்ஹி பஸ்ஸெய்ய, உச்சாஸனமஹாஸனே.

    Ādāsādimhi passeyya, uccāsanamahāsane.

    69.

    69.

    நிஸஜ்ஜாதி³ங் கரொந்தஸ்ஸ, து³க்கடங் வந்த³னேபி ச;

    Nisajjādiṃ karontassa, dukkaṭaṃ vandanepi ca;

    உக்கி²த்தானுபஸம்பன்ன-நானாஸங்வாஸகாதி³னங்.

    Ukkhittānupasampanna-nānāsaṃvāsakādinaṃ.

    70.

    70.

    ஏகதோ பண்ட³கித்தீ²ஹி, உப⁴தொப்³யஞ்ஜனேன வா;

    Ekato paṇḍakitthīhi, ubhatobyañjanena vā;

    தீ³கா⁴ஸனே நிஸீதெ³ய்ய, அதீ³கே⁴ ஆஸனே பன.

    Dīghāsane nisīdeyya, adīghe āsane pana.

    71.

    71.

    அஸமானாஸனிகேன, மஞ்சபீடே² ஸயெய்ய வா;

    Asamānāsanikena, mañcapīṭhe sayeyya vā;

    குலஸங்க³ஹத்த²ங் த³த³தோ, ப²லபுப்பா²தி³கம்பி ச.

    Kulasaṅgahatthaṃ dadato, phalapupphādikampi ca.

    72.

    72.

    க³ந்தி²மாதி³ங் கரே காரே, ஜினவாரிதபச்சயே;

    Ganthimādiṃ kare kāre, jinavāritapaccaye;

    பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய அப்³யத்தோ, அனிஸ்ஸாய வஸெய்ய வா.

    Paribhuñjeyya abyatto, anissāya vaseyya vā.

    73.

    73.

    அனுஞ்ஞாதேஹி அஞ்ஞஸ்ஸ, பே⁴ஸஜ்ஜங் வா கரே வதே³;

    Anuññātehi aññassa, bhesajjaṃ vā kare vade;

    கரே ஸாபத்திகோ பி⁴க்கு², உபோஸத²ப்பவாரணங்.

    Kare sāpattiko bhikkhu, uposathappavāraṇaṃ.

    74.

    74.

    த்³வாரப³ந்தா⁴தி³கே டா²னே, பரிவத்தகவாடகங்;

    Dvārabandhādike ṭhāne, parivattakavāṭakaṃ;

    அபிதா⁴ய வினாபோ⁴க³ங், நியோக³ங் வா ஸயே தி³வா.

    Apidhāya vinābhogaṃ, niyogaṃ vā saye divā.

    75.

    75.

    த⁴ஞ்ஞித்தி²ரூபரதனங், ஆவுதி⁴த்தி²பஸாத⁴னங்;

    Dhaññitthirūparatanaṃ, āvudhitthipasādhanaṃ;

    தூரியப⁴ண்ட³ங் ப²லங் ருக்கே², புப்³ப³ண்ணாதி³ஞ்ச ஆமஸே.

    Tūriyabhaṇḍaṃ phalaṃ rukkhe, pubbaṇṇādiñca āmase.

    76.

    76.

    ஸஸித்தோ²த³கதேலேஹி, ப²ணஹத்த²ப²ணேஹி வா;

    Sasitthodakatelehi, phaṇahatthaphaṇehi vā;

    கேஸமோஸண்ட²னேகஸ்மிங், பா⁴ஜனே போ⁴ஜனேபி ச.

    Kesamosaṇṭhanekasmiṃ, bhājane bhojanepi ca.

    77.

    77.

    ஏகத்த²ரணபாவுரணா, ஸயெய்யுங் த்³வேகமஞ்சகே;

    Ekattharaṇapāvuraṇā, sayeyyuṃ dvekamañcake;

    த³ந்தகட்ட²ஞ்ச கா²தெ³ய்ய, அதி⁴கூனங் பமாணதோ.

    Dantakaṭṭhañca khādeyya, adhikūnaṃ pamāṇato.

    78.

    78.

    யோஜேதி வா யோஜாபேதி, நச்சங் கீ³தஞ்ச வாதி³தங்;

    Yojeti vā yojāpeti, naccaṃ gītañca vāditaṃ;

    த³ஸ்ஸனங் ஸவனங் தேஸங், கரொந்தஸ்ஸ ச து³க்கடங்.

    Dassanaṃ savanaṃ tesaṃ, karontassa ca dukkaṭaṃ.

    79.

    79.

    வீஹாதி³ரோபிமே சாபி, ப³ஹிபாகாரகுட்டகே;

    Vīhādiropime cāpi, bahipākārakuṭṭake;

    வச்சாதி³ச²ட்³ட³னாதி³ம்ஹி, தீ³க⁴கேஸாதி³தா⁴ரணே.

    Vaccādichaḍḍanādimhi, dīghakesādidhāraṇe.

    80.

    80.

    நக²மட்ட²கரணாதி³ம்ஹி, ஸம்பா³தே⁴ லோமஹாரணே;

    Nakhamaṭṭhakaraṇādimhi, sambādhe lomahāraṇe;

    பரிகம்மகதங் பூ⁴மிங், அக்கமே ஸஉபாஹனோ.

    Parikammakataṃ bhūmiṃ, akkame saupāhano.

    81.

    81.

    அதோ⁴தஅல்லபாதே³ஹி, ஸங்கி⁴கங் மஞ்சபீட²கங்;

    Adhotaallapādehi, saṅghikaṃ mañcapīṭhakaṃ;

    பரிகம்மகதங் பி⁴த்திங், ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Parikammakataṃ bhittiṃ, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    82.

    82.

    ஸங்கா⁴டியாபி பல்லத்தே², து³ப்பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய சீவரங்;

    Saṅghāṭiyāpi pallatthe, dupparibhuñjeyya cīvaraṃ;

    அகாயப³ந்த⁴னோ கா³மங், வஜே கத்வான வச்சகங்.

    Akāyabandhano gāmaṃ, vaje katvāna vaccakaṃ.

    83.

    83.

    நாசமெய்ய த³கே ஸந்தே, ஸமாதெ³ய்ய அகப்பியே;

    Nācameyya dake sante, samādeyya akappiye;

    தே³ஸனாரோசனாதி³ம்ஹி, ஸபா⁴கா³பத்தியாபி ச.

    Desanārocanādimhi, sabhāgāpattiyāpi ca.

    84.

    84.

    ந வஸே வஸ்ஸங் விஸங்வாதே³, ஸுத்³த⁴சித்தே படிஸ்ஸவங்;

    Na vase vassaṃ visaṃvāde, suddhacitte paṭissavaṃ;

    வஸ்ஸங் வஸித்வா க³மனே, அனநுஞ்ஞாதகிச்சதோ.

    Vassaṃ vasitvā gamane, ananuññātakiccato.

    85.

    85.

    வினாபத³ங் தருஸ்ஸுத்³த⁴ங், போரிஸம்ஹாபி⁴ரூஹணே;

    Vināpadaṃ tarussuddhaṃ, porisamhābhirūhaṇe;

    அபரிஸ்ஸாவனொத்³தா⁴னங், வஜே தங் யாசதோ ந தே³.

    Aparissāvanoddhānaṃ, vaje taṃ yācato na de.

    86.

    86.

    அத்தனோ கா⁴தனே இத்தி²-ரூபாதி³ங் காரயெய்ய வா;

    Attano ghātane itthi-rūpādiṃ kārayeyya vā;

    ஹித்வா மாலாதி³கங் சித்தங், ஜாதகாதி³ங் ஸயங் கரே.

    Hitvā mālādikaṃ cittaṃ, jātakādiṃ sayaṃ kare.

    87.

    87.

    பு⁴ஞ்ஜந்தமுட்ட²பே தஸ்ஸ, ஸாலாதீ³ஸு நிஸீத³தோ;

    Bhuñjantamuṭṭhape tassa, sālādīsu nisīdato;

    வுட்³டா⁴னங் பன ஓகாஸங், அத³த்வா வாபி து³க்கடங்.

    Vuḍḍhānaṃ pana okāsaṃ, adatvā vāpi dukkaṭaṃ.

    88.

    88.

    யானாதி³மபி⁴ரூஹெய்ய, கல்லகோ ரதனத்தயங்;

    Yānādimabhirūheyya, kallako ratanattayaṃ;

    ஆரப்³ப⁴ வதே³ த³வஞ்ஞ-பரிஸாயோபலாலனே.

    Ārabbha vade davañña-parisāyopalālane.

    89.

    89.

    காயாதி³ங் விவரித்வான, பி⁴க்கு²னீனங் ந த³ஸ்ஸயே;

    Kāyādiṃ vivaritvāna, bhikkhunīnaṃ na dassaye;

    வாசே லோகாயதங் பலிதங், க³ண்ஹெய்ய க³ண்ஹாபெய்ய வா.

    Vāce lokāyataṃ palitaṃ, gaṇheyya gaṇhāpeyya vā.

    90.

    90.

    யத்த² கத்த²சி பேளாயங், பு⁴ஞ்ஜதோ பத்தஹத்த²கோ;

    Yattha katthaci peḷāyaṃ, bhuñjato pattahatthako;

    வாதபானகவாடங் வா, பணாமே ஸோத³கம்பி ச.

    Vātapānakavāṭaṃ vā, paṇāme sodakampi ca.

    91.

    91.

    உண்ஹெய்ய படிஸாமெய்ய, அதிஉண்ஹெய்ய வோத³கங்;

    Uṇheyya paṭisāmeyya, atiuṇheyya vodakaṃ;

    ட²பெய்ய பூ⁴மியங் பத்தங், அங்கே வா மஞ்சபீட²கே.

    Ṭhapeyya bhūmiyaṃ pattaṃ, aṅke vā mañcapīṭhake.

    92.

    92.

    மிட்³ட⁴ந்தே பரிப⁴ண்ட³ந்தே, பாதே³ ச²த்தே ட²பேதி வா;

    Miḍḍhante paribhaṇḍante, pāde chatte ṭhapeti vā;

    சலகாதி³ங் ட²பே பத்தங், பத்தே வா ஹத்த²தோ⁴வனே.

    Calakādiṃ ṭhape pattaṃ, patte vā hatthadhovane.

    93.

    93.

    பத்தேன நீஹரந்தஸ்ஸ, உச்சி²ட்ட²முத³கம்பி ச;

    Pattena nīharantassa, ucchiṭṭhamudakampi ca;

    அகப்பியம்பி பத்தங் வா, பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய து³க்கடங்.

    Akappiyampi pattaṃ vā, paribhuñjeyya dukkaṭaṃ.

    94.

    94.

    வதே³ ‘‘ஜீவா’’தி கி²பிதே, ந ஸிக்க²தி அனாத³ரோ;

    Vade ‘‘jīvā’’ti khipite, na sikkhati anādaro;

    பரிமண்ட³லகாதி³ம்ஹி, ஸேகி²யே து³க்கடங் ஸியா.

    Parimaṇḍalakādimhi, sekhiye dukkaṭaṃ siyā.

    95.

    95.

    யோ ப⁴ண்ட³கா³ரே பயுதோவ ப⁴ண்ட³கங்,

    Yo bhaṇḍagāre payutova bhaṇḍakaṃ,

    மாதூன பாசித்தியமஸ்ஸ கோ³பயே;

    Mātūna pācittiyamassa gopaye;

    த³வாய ஹீனேனபி ஜாதிஆதி³னா,

    Davāya hīnenapi jātiādinā,

    வதெ³ய்ய து³ப்³பா⁴ஸிதமுத்தமம்பி யோதி.

    Vadeyya dubbhāsitamuttamampi yoti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact