Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
34. பகிண்ணகவினிச்ச²யகதா²
34. Pakiṇṇakavinicchayakathā
ஏவங் கம்மாகம்மவினிச்ச²யகத²ங் கதெ²த்வா இதா³னி பகிண்ணகவினிச்ச²யகத²ங் கதே²துங் ‘‘இதா³னி பகிண்ணககதா² வேதி³தப்³பா³’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பகாரேன கிண்ணாதி பகிண்ணா, தி³வாஸெய்யாதி கதா² விய விஸுங் விஸுங் அப்பவத்தித்வா ஏகஸ்மிங்யேவ பரிச்சே²தே³ கரணவஸேன பவத்தா க³ணபோ⁴ஜனகதா²த³யோ. பகிண்ணகா ஸகத்தே² க-பச்சயவஸேன.
Evaṃ kammākammavinicchayakathaṃ kathetvā idāni pakiṇṇakavinicchayakathaṃ kathetuṃ ‘‘idāni pakiṇṇakakathā veditabbā’’tiādimāha. Tattha pakārena kiṇṇāti pakiṇṇā, divāseyyāti kathā viya visuṃ visuṃ appavattitvā ekasmiṃyeva paricchede karaṇavasena pavattā gaṇabhojanakathādayo. Pakiṇṇakā sakatthe ka-paccayavasena.
தத்ராயங் பகிண்ணகமாதிகா –
Tatrāyaṃ pakiṇṇakamātikā –
க³ணபோ⁴ஜனகதா² ச, பரம்பரா ச போ⁴ஜனா;
Gaṇabhojanakathā ca, paramparā ca bhojanā;
அனாபுச்சா² பங்ஸுகூலங், ததோ அச்சி²ன்னசீவரங்.
Anāpucchā paṃsukūlaṃ, tato acchinnacīvaraṃ.
படிபா⁴னசித்தங் விப்ப-கதபோ⁴ஜனமேவ ச;
Paṭibhānacittaṃ vippa-katabhojanameva ca;
உத்³தி³ஸந்துத்³தி³ஸாபெந்தா, திவஸ்ஸந்தரிகா ததா².
Uddisantuddisāpentā, tivassantarikā tathā.
தீ³கா⁴ஸனங் கி³லானுப-ட்டா²னங் மரணவண்ணகங்;
Dīghāsanaṃ gilānupa-ṭṭhānaṃ maraṇavaṇṇakaṃ;
அத்தபாதனமப்பச்ச-வெக்கி²த்வா நிஸின்னங் ததா².
Attapātanamappacca-vekkhitvā nisinnaṃ tathā.
த³வாய ஸிலாவிஜ்ஜ²னங், தா³யாளிம்பனகங் ததா²;
Davāya silāvijjhanaṃ, dāyāḷimpanakaṃ tathā;
மிச்சா²தி³ட்டி²குலாப⁴தங், கோ³பகதா³னமேவ ச.
Micchādiṭṭhikulābhataṃ, gopakadānameva ca.
த⁴ம்மிகாயாசனா சேவ, உச்சாராதீ³ன ச²ட்³ட³னங்;
Dhammikāyācanā ceva, uccārādīna chaḍḍanaṃ;
ந்ஹானே ருக்க²க⁴ங்ஸனானி, வலிகாதீ³ன தா⁴ரணங்.
Nhāne rukkhaghaṃsanāni, valikādīna dhāraṇaṃ.
தீ³க⁴கேஸா ஆதா³ஸாதி³, நச்சாத்³யங்க³ச்சே²தா³தி³ ச;
Dīghakesā ādāsādi, naccādyaṅgacchedādi ca;
பத்தோ ஸப்³ப³பங்ஸுகூலங், பரிஸ்ஸவன நக்³கி³யங்.
Patto sabbapaṃsukūlaṃ, parissavana naggiyaṃ.
க³ந்த⁴புப்ப²ங் ஆஸித்தகங், மளோரிகேகபா⁴ஜனங்;
Gandhapupphaṃ āsittakaṃ, maḷorikekabhājanaṃ;
சேலபதி பாத³க⁴ங்ஸீ, பீ³ஜனீ ச²த்தமேவ ச.
Celapati pādaghaṃsī, bījanī chattameva ca.
நகா²லோமா காயப³ந்தா⁴, நிவாஸனபாருபனா;
Nakhālomā kāyabandhā, nivāsanapārupanā;
காஜ த³ந்தகட்ட²ஞ்சேவ, ருக்கா²ரோஹனகம்பி ச.
Kāja dantakaṭṭhañceva, rukkhārohanakampi ca.
ச²ந்தா³ரோபா லோகாயதா, கி²பிதங் லஸுணங் ததா²;
Chandāropā lokāyatā, khipitaṃ lasuṇaṃ tathā;
ந அக்கமிதப்³பா³தீ³னி, அவந்தி³யா ச வந்தி³யா.
Na akkamitabbādīni, avandiyā ca vandiyā.
வந்த³னாகாரகதா² ச, ஆஸந்தா³தி³கதா²பி ச;
Vandanākārakathā ca, āsandādikathāpi ca;
உச்சாஸனமஹாஸனங், பாஸாத³பரிபோ⁴க³கங்.
Uccāsanamahāsanaṃ, pāsādaparibhogakaṃ.
உபாஹனங் யானஞ்சேவ, சீவரங் சி²ன்னசீவரங்;
Upāhanaṃ yānañceva, cīvaraṃ chinnacīvaraṃ;
அகப்பியசீவரஞ்ச, சீவரஸ்ஸ விசாரணா.
Akappiyacīvarañca, cīvarassa vicāraṇā.
த³ண்ட³கதி²னகஞ்சேவ, க³ஹபதிசீவரங் ததா²;
Daṇḍakathinakañceva, gahapaticīvaraṃ tathā;
ச²சீவரங் ரஜனாதி³, அதிரேகஞ்ச சீவரங்.
Chacīvaraṃ rajanādi, atirekañca cīvaraṃ.
அட்ட²வரங் நிஸீத³னங், அத⁴ம்மகம்மமேவ ச;
Aṭṭhavaraṃ nisīdanaṃ, adhammakammameva ca;
ஓகாஸோ ஸத்³தா⁴தெ³ய்யோ ச, ஸந்தருத்தரகோபி ச.
Okāso saddhādeyyo ca, santaruttarakopi ca.
சீவரனிக்கே²போ சேவ, ஸத்த²வத்தி²கம்மங் ததா²;
Cīvaranikkhepo ceva, satthavatthikammaṃ tathā;
நஹாபிதோ த³ஸபா⁴கோ³, பாதெ²ய்யங் பதே³ஸோபி ச.
Nahāpito dasabhāgo, pātheyyaṃ padesopi ca.
ஸங்ஸட்ட²ங் பஞ்சபே⁴ஸஜ்ஜங், து³தியங் வஸா மூலகங்;
Saṃsaṭṭhaṃ pañcabhesajjaṃ, dutiyaṃ vasā mūlakaṃ;
பிட்ட²ங் கஸாவ பண்ணஞ்ச, ப²லஞ்ச ஜது லோணகங்.
Piṭṭhaṃ kasāva paṇṇañca, phalañca jatu loṇakaṃ.
சுண்ணங் அமனுஸ்ஸாபா³த⁴ங், அஞ்ஜனங் நத்து²மேவ ச;
Cuṇṇaṃ amanussābādhaṃ, añjanaṃ natthumeva ca;
தூ⁴மனெத்தங் தேலபாகங், ஸேத³ங் லோஹிதமோசனங்.
Dhūmanettaṃ telapākaṃ, sedaṃ lohitamocanaṃ.
பாத³ப்³ப⁴ஞ்ஜங் க³ண்டா³பா³தோ⁴, விஸஞ்ச க⁴ரதி³ன்னகோ;
Pādabbhañjaṃ gaṇḍābādho, visañca gharadinnako;
து³ட்ட²க³ஹணிகோ பண்டு³-ரோகோ³ ச²விதோ³ஸோபி ச.
Duṭṭhagahaṇiko paṇḍu-rogo chavidosopi ca.
அபி⁴ஸன்னதோ³ஸகாயோ, லோணஸுவீரகோ ததா²;
Abhisannadosakāyo, loṇasuvīrako tathā;
அந்தோவுத்தா²தி³கதா² ச, உக்³க³ஹிதபடிக்³க³ஹோ.
Antovutthādikathā ca, uggahitapaṭiggaho.
ததோ நிஹதகதா² ச, புரேப⁴த்தபடிக்³க³ஹோ;
Tato nihatakathā ca, purebhattapaṭiggaho;
வனட்ட²ங் பொக்க²ரட்ட²ஞ்ச, ததா² அகதகப்பதங்.
Vanaṭṭhaṃ pokkharaṭṭhañca, tathā akatakappataṃ.
யாகு³கதா² கு³ளகதா², மஹாபதே³ஸமேவ ச;
Yāgukathā guḷakathā, mahāpadesameva ca;
ஆனிஸங்ஸகதா² சேதி, பகிண்ணகம்ஹி ஆக³தா.
Ānisaṃsakathā ceti, pakiṇṇakamhi āgatā.
க³ணபோ⁴ஜனகதா²
Gaṇabhojanakathā
1. தத்த² க³ணிதப்³போ³ ஸங்க்²யாதப்³போ³தி க³ணோ, யோ கோசி ஸமூஹோ, இத⁴ பன சதுவக்³கா³தி³க³ணோ அதி⁴ப்பேதோ. பு⁴ஞ்ஜதே போ⁴ஜனங், ப்³யவஹரணபா⁴வஸங்கா²தா போ⁴ஜனகிரியா, க³ணஸ்ஸ போ⁴ஜனங் க³ணபோ⁴ஜனங், தஸ்மிங். க³ணபோ⁴ஜனே பாசித்தியங் ஹோதீதி எத்த² ஜனகஹேதும்ஹி பு⁴ம்மவசனங். அஞ்ஞத்ர ஸமயாதி கி³லானாதி³ஸத்தவித⁴ங் ஸமயங் ட²பெத்வா. இமஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ விஞ்ஞத்திங் கத்வா பு⁴ஞ்ஜனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தத்தா விஞ்ஞத்திதோ க³ணபோ⁴ஜனங் வத்து²வஸேனேவ பாகடந்தி தங் அவத்வா ‘‘க³ணபோ⁴ஜனங் நாம யத்த²…பே॰… நிமந்திதா பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி நிமந்தனவஸேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே க³ணபோ⁴ஜனங் வுத்தங். கிஞ்சி பன ஸிக்கா²பத³ங் வத்து²அனுரூபம்பி ஸியாதி ‘‘பத³பா⁴ஜனே வுத்தனயேனேவ க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதீ’’தி கேஸஞ்சி ஆஸங்கா ப⁴வெய்யாதி தன்னிவத்தனத்த²ங் ‘‘க³ணபோ⁴ஜனங் த்³வீஹி ஆகாரேஹி பஸவதீ’’தி வுத்தங். ஏகதோ க³ண்ஹந்தீதி எத்த² அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ த்³வாத³ஸஹத்த²ங் அமுஞ்சித்வா டி²தா ஏகதோ க³ண்ஹந்தி நாமாதி க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘அம்ஹாகங் சதுன்னம்பி ப⁴த்தங் தே³ஹீ’தி வா விஞ்ஞாபெய்யு’’ந்தி வசனதோ, ஹெட்டா² ‘‘த்வங் ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப⁴த்தங் தே³ஹி, த்வங் த்³வின்னந்தி ஏவங் விஞ்ஞாபெத்வா’’தி வசனதோ ச அத்தனோ அத்தா²ய அஞ்ஞேன விஞ்ஞத்தம்பி ஸாதி³யந்தஸ்ஸ க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதியேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏவங் விஞ்ஞத்திதோ பஸவதீதி எத்த² விஞ்ஞத்தியா ஸதி க³ணந்தஸ்ஸ ஏகதோ ஹுத்வா க³ஹணே இமினா ஸிக்கா²பதே³ன ஆபத்தி, விஸுங் க³ஹணே பணீதபோ⁴ஜனஸூபோத³னவிஞ்ஞத்தீஹி ஆபத்தி வேதி³தப்³பா³.
1. Tattha gaṇitabbo saṅkhyātabboti gaṇo, yo koci samūho, idha pana catuvaggādigaṇo adhippeto. Bhuñjate bhojanaṃ, byavaharaṇabhāvasaṅkhātā bhojanakiriyā, gaṇassa bhojanaṃ gaṇabhojanaṃ, tasmiṃ. Gaṇabhojane pācittiyaṃ hotīti ettha janakahetumhi bhummavacanaṃ. Aññatra samayāti gilānādisattavidhaṃ samayaṃ ṭhapetvā. Imassa sikkhāpadassa viññattiṃ katvā bhuñjanavatthusmiṃ paññattattā viññattito gaṇabhojanaṃ vatthuvaseneva pākaṭanti taṃ avatvā ‘‘gaṇabhojanaṃ nāma yattha…pe… nimantitā bhuñjantī’’ti nimantanavasenevassa padabhājane gaṇabhojanaṃ vuttaṃ. Kiñci pana sikkhāpadaṃ vatthuanurūpampi siyāti ‘‘padabhājane vuttanayeneva gaṇabhojanaṃ hotī’’ti kesañci āsaṅkā bhaveyyāti tannivattanatthaṃ ‘‘gaṇabhojanaṃ dvīhi ākārehi pasavatī’’ti vuttaṃ. Ekato gaṇhantīti ettha aññamaññassa dvādasahatthaṃ amuñcitvā ṭhitā ekato gaṇhanti nāmāti gahetabbaṃ. ‘‘Amhākaṃ catunnampi bhattaṃ dehī’ti vā viññāpeyyu’’nti vacanato, heṭṭhā ‘‘tvaṃ ekassa bhikkhuno bhattaṃ dehi, tvaṃ dvinnanti evaṃ viññāpetvā’’ti vacanato ca attano atthāya aññena viññattampi sādiyantassa gaṇabhojanaṃ hotiyevāti daṭṭhabbaṃ. Evaṃ viññattito pasavatīti ettha viññattiyā sati gaṇantassa ekato hutvā gahaṇe iminā sikkhāpadena āpatti, visuṃ gahaṇe paṇītabhojanasūpodanaviññattīhi āpatti veditabbā.
பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் நாமங் க³ஹெத்வாதி எத்த² ‘‘போ⁴ஜனங் க³ண்ஹதா²தி வுத்தேபி க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதியேவா’’தி வத³ந்தி. ‘‘ஹெட்டா² அத்³தா⁴னக³மனவத்து²ஸ்மிங், நாவாபி⁴ருஹனவத்து²ஸ்மிஞ்ச ‘இதே⁴வ, ப⁴ந்தே, பு⁴ஞ்ஜதா²’தி வுத்தே யஸ்மா குக்குச்சாயந்தா ந படிக்³க³ண்ஹிங்ஸு, தஸ்மா ‘பு⁴ஞ்ஜதா²’தி வுத்தேபி க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதியேவா’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். ‘‘பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் நாமங் க³ஹெத்வா நிமந்தேதீ’’தி வுத்தத்தா பன ‘‘ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வா ‘‘ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வா போ⁴ஜனநாமங் க³ஹெத்வாவ வுத்தே க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதி, ந அஞ்ஞதா². ‘‘இதே⁴வ, ப⁴ந்தே, பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி எத்தா²பி ‘‘ஓத³ன’’ந்தி வா ‘‘ப⁴த்த’’ந்தி வா வத்வாவ தே ஏவங் நிமந்தேஸுந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். க³ணவஸேன வா நிமந்திதத்தா தே பி⁴க்கூ² அபகதஞ்ஞுதாய குக்குச்சாயந்தா ந படிக்³க³ண்ஹிங்ஸூதி அயங் அம்ஹாகங் க²ந்தி, வீமங்ஸித்வா யுத்ததரங் க³ஹேதப்³ப³ங். விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.217-218) பன ‘‘யேன கேனசி வேவசனேனாதி வுத்தத்தா ‘போ⁴ஜனங் க³ண்ஹதா²’திஆதி³ஸாமஞ்ஞனாமேனபி க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதி. யங் பன பாளியங் அத்³தா⁴னக³மனாதி³வத்தூ²ஸு ‘இதே⁴வ பு⁴ஞ்ஜதா²’தி வுத்தவசனஸ்ஸ குக்குச்சாயனங், தம்பி ஓத³னாதி³னாமங் க³ஹெத்வா வுத்தத்தா ஏவ கதந்தி வேதி³தப்³ப³’’ந்தி வுத்தங்.
Pañcannaṃ bhojanānaṃ nāmaṃ gahetvāti ettha ‘‘bhojanaṃ gaṇhathāti vuttepi gaṇabhojanaṃ hotiyevā’’ti vadanti. ‘‘Heṭṭhā addhānagamanavatthusmiṃ, nāvābhiruhanavatthusmiñca ‘idheva, bhante, bhuñjathā’ti vutte yasmā kukkuccāyantā na paṭiggaṇhiṃsu, tasmā ‘bhuñjathā’ti vuttepi gaṇabhojanaṃ hotiyevā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. ‘‘Pañcannaṃ bhojanānaṃ nāmaṃ gahetvā nimantetī’’ti vuttattā pana ‘‘odanaṃ bhuñjathā’’ti vā ‘‘bhattaṃ bhuñjathā’’ti vā bhojananāmaṃ gahetvāva vutte gaṇabhojanaṃ hoti, na aññathā. ‘‘Idheva, bhante, bhuñjathā’’ti etthāpi ‘‘odana’’nti vā ‘‘bhatta’’nti vā vatvāva te evaṃ nimantesunti gahetabbaṃ. Gaṇavasena vā nimantitattā te bhikkhū apakataññutāya kukkuccāyantā na paṭiggaṇhiṃsūti ayaṃ amhākaṃ khanti, vīmaṃsitvā yuttataraṃ gahetabbaṃ. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.217-218) pana ‘‘yena kenaci vevacanenāti vuttattā ‘bhojanaṃ gaṇhathā’tiādisāmaññanāmenapi gaṇabhojanaṃ hoti. Yaṃ pana pāḷiyaṃ addhānagamanādivatthūsu ‘idheva bhuñjathā’ti vuttavacanassa kukkuccāyanaṃ, tampi odanādināmaṃ gahetvā vuttattā eva katanti veditabba’’nti vuttaṃ.
குருந்தீ³வசனே விசாரேதீதி பஞ்சக²ண்டா³தி³வஸேன ஸங்வித³ஹதி. க⁴ட்டேதீதி அனுவாதங் சி²ந்தி³த்வா ஹத்தே²ன, த³ண்ட³கேன வா க⁴ட்டேதி. ஸுத்தங் கரோதீதி ஸுத்தங் வட்டேதி. வலேதீதி த³ண்ட³கே வா ஹத்தே² வா ஆவட்டேதி. ‘‘அபி⁴னவஸ்ஸேவ சீவரஸ்ஸ கரணங் இத⁴ சீவரகம்மங் நாம, புராணசீவரே ஸூசிகம்மங் சீவரகம்மங் நாம ந ஹோதீ’’தி வத³ந்தி. விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.217-218) பன ‘‘ஆக³ந்துகபட்டந்தி அச்சி²ந்தி³த்வா அன்வாதி⁴ங் ஆரோபெத்வா கரணசீவரங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ட²பேதீதி ஏகங் அந்தங் சீவரே ப³ந்த⁴னவஸேன ட²பேதி. பச்சாக³தங் ஸிப்³ப³தீதி தஸ்ஸேவ து³தியஅந்தங் பரிவத்தித்வா ஆஹதங் ஸிப்³ப³தி. ஆக³ந்துகபட்டங் ப³ந்த⁴தீதி சீவரேன லக்³க³ங் கரொந்தோ புனப்புனங் தத்த² தத்த² ஸுத்தேன ப³ந்த⁴தி. க⁴ட்டேதீதி பமாணேன க³ஹெத்வா த³ண்டா³தீ³ஹி க⁴ட்டேதி. ஸுத்தங் கரோதீதி ஸுத்தங் திகு³ணாதி³பா⁴வேன வட்டேதி. வலேதீதி அனேககு³ணஸுத்தங் ஹத்தே²ன வா சக்கத³ண்டே³ன வா வட்டேதி ஏகத்தங் கரோதி. பரிவத்தனங் கரோதீதி பரிவத்தனத³ண்ட³யந்தகங் கரோதி. யஸ்மிங் ஸுத்தகு³ளங் பவேஸெத்வா வேளுனாளிகாதீ³ஸு ட²பெத்வா பரிப்³ப⁴மாபெத்வா ஸுத்தகோடிதோ பட்டா²ய ஆகட்³ட⁴ந்தீ’’தி வுத்தங். வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ பாசித்திய 209-218) ந ‘‘ஆக³ந்துகபட்டங் மோக⁴ஸுத்தேன ஸிப்³பி³த்வா ட²பெந்தி. தத்த² அனுவாதே யதா² ஏகதலங் ஹோதி, ததா² ஹத்தே²ஹி க⁴ட்டேதி. வலேதீதி ஆவட்டேதி. பரிவத்தனந்தி ஸுத்தங் க³ண்ஹந்தானங் ஸுக²க்³க³ஹணத்த²ங் ஸுத்தபரிவத்தனங் கரோதி, பட்டங் ஸிப்³ப³ந்தானங் ஸுக²ஸிப்³ப³னத்த²ங் பட்டபரிவத்தனஞ்ச, நவசீவரகாரகோ இதா⁴தி⁴ப்பேதோ, ந இதரோ’’தி வுத்தங்.
Kurundīvacane vicāretīti pañcakhaṇḍādivasena saṃvidahati. Ghaṭṭetīti anuvātaṃ chinditvā hatthena, daṇḍakena vā ghaṭṭeti. Suttaṃ karotīti suttaṃ vaṭṭeti. Valetīti daṇḍake vā hatthe vā āvaṭṭeti. ‘‘Abhinavasseva cīvarassa karaṇaṃ idha cīvarakammaṃ nāma, purāṇacīvare sūcikammaṃ cīvarakammaṃ nāma na hotī’’ti vadanti. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.217-218) pana ‘‘āgantukapaṭṭanti acchinditvā anvādhiṃ āropetvā karaṇacīvaraṃ sandhāya vuttaṃ. Ṭhapetīti ekaṃ antaṃ cīvare bandhanavasena ṭhapeti. Paccāgataṃ sibbatīti tasseva dutiyaantaṃ parivattitvā āhataṃ sibbati. Āgantukapaṭṭaṃ bandhatīti cīvarena laggaṃ karonto punappunaṃ tattha tattha suttena bandhati. Ghaṭṭetīti pamāṇena gahetvā daṇḍādīhi ghaṭṭeti. Suttaṃ karotīti suttaṃ tiguṇādibhāvena vaṭṭeti. Valetīti anekaguṇasuttaṃ hatthena vā cakkadaṇḍena vā vaṭṭeti ekattaṃ karoti. Parivattanaṃ karotīti parivattanadaṇḍayantakaṃ karoti. Yasmiṃ suttaguḷaṃ pavesetvā veḷunāḷikādīsu ṭhapetvā paribbhamāpetvā suttakoṭito paṭṭhāya ākaḍḍhantī’’ti vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. pācittiya 209-218) na ‘‘āgantukapaṭṭaṃ moghasuttena sibbitvā ṭhapenti. Tattha anuvāte yathā ekatalaṃ hoti, tathā hatthehi ghaṭṭeti. Valetīti āvaṭṭeti. Parivattananti suttaṃ gaṇhantānaṃ sukhaggahaṇatthaṃ suttaparivattanaṃ karoti, paṭṭaṃ sibbantānaṃ sukhasibbanatthaṃ paṭṭaparivattanañca, navacīvarakārako idhādhippeto, na itaro’’ti vuttaṃ.
அனிமந்திதசதுத்த²ந்தி அனிமந்திதோ சதுத்தோ² யஸ்ஸ பி⁴க்கு²சதுக்கஸ்ஸ, தங் அனிமந்திதசதுத்த²ங். ஏவங் ஸேஸேஸுபி. தேனாஹ ‘‘பஞ்சன்னங் சதுக்கான’’ந்தி, ‘‘சதுத்தே² ஆக³தே ந யாபெந்தீதி வசனதோ ஸசே அஞ்ஞோ கோசி ஆக³ச்ச²ந்தோ நத்தி², சத்தாரோயேவ ச தத்த² நிஸின்னா யாபேதுங் ந ஸக்கொந்தி, ந வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. க³ணபோ⁴ஜனாபத்திஜனகனிமந்தனபா⁴வதோ ‘‘அகப்பியனிமந்தன’’ந்தி வுத்தங். ஸம்பவேஸெத்வாதி நிஸீதா³பெத்வா. க³ணோ பி⁴ஜ்ஜதீதி க³ணோ ஆபத்திங் ந ஆபஜ்ஜதீதி அதி⁴ப்பாயோ. விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.220) பன ‘‘ஸம்பவேஸெத்வாதி தேஹி யோஜெத்வா. க³ணோ பி⁴ஜ்ஜதீதி நிமந்திதஸங்கோ⁴ ந ஹோதீதி அத்தோ²’’தி வுத்தங்.
Animantitacatutthanti animantito catuttho yassa bhikkhucatukkassa, taṃ animantitacatutthaṃ. Evaṃ sesesupi. Tenāha ‘‘pañcannaṃ catukkāna’’nti, ‘‘catutthe āgate na yāpentīti vacanato sace añño koci āgacchanto natthi, cattāroyeva ca tattha nisinnā yāpetuṃ na sakkonti, na vaṭṭatī’’ti vadanti. Gaṇabhojanāpattijanakanimantanabhāvato ‘‘akappiyanimantana’’nti vuttaṃ. Sampavesetvāti nisīdāpetvā. Gaṇo bhijjatīti gaṇo āpattiṃ na āpajjatīti adhippāyo. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.220) pana ‘‘sampavesetvāti tehi yojetvā. Gaṇo bhijjatīti nimantitasaṅgho na hotīti attho’’ti vuttaṃ.
‘‘யத்த² சத்தாரோ பி⁴க்கூ²…பே॰… பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி இமாய பாளியா ஸங்ஸந்த³னதோ ‘‘இதரேஸங் பன க³ணபூரகோ ஹோதீ’’தி வுத்தங். அவிஸேஸேனாதி ‘‘கி³லானோ வா சீவரகாரகோ வா’’தி அவிஸேஸெத்வா ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணவசனேன. தஸ்மாதி அவிஸேஸிதத்தா.
‘‘Yattha cattāro bhikkhū…pe… bhuñjantī’’ti imāya pāḷiyā saṃsandanato ‘‘itaresaṃ pana gaṇapūrako hotī’’ti vuttaṃ. Avisesenāti ‘‘gilāno vā cīvarakārako vā’’ti avisesetvā sabbasādhāraṇavacanena. Tasmāti avisesitattā.
அதி⁴வாஸெத்வா க³தேஸூதி எத்த² அகப்பியனிமந்தனாதி⁴வாஸனக்க²ணே புப்³ப³பயோகே³ து³க்கடம்பி நத்தி², விஞ்ஞத்திதோ பஸவனே பன விஞ்ஞத்திக்க²ணே இதரஸிக்கா²பதே³ஹி து³க்கடங் ஹோதீதி க³ஹேதப்³ப³ங். பு⁴த்வா க³தேஸூதி எத்த² ஆக³தேஸுபி போ⁴ஜனகிச்சே நிட்டி²தே க³ண்ஹிதுங் வட்டதி. தானி ச தேஹி ஏகதோ ந க³ஹிதானீதி யேஹி போ⁴ஜனேஹி விஸங்கேதோ நத்தி², தானி போ⁴ஜனானி தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஏகதோ ந க³ஹிதானி ஏகேன பச்சா² க³ஹிதத்தா. மஹாதே²ரேதி பி⁴க்கூ² ஸந்தா⁴ய வுத்தங். நிமந்தனங் ஸாதி³யதா²தி நிமந்தனப⁴த்தங் படிக்³க³ண்ஹத². யானீதி கும்மாஸாதீ³னி தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஏகேன பச்சா² க³ஹிதத்தா ஏகதோ ந க³ஹிதானி. ப⁴த்துத்³தே³ஸகேன பண்டி³தேன ப⁴விதப்³ப³ங்…பே॰… மோசேதப்³பா³தி ஏதேன ப⁴த்துத்³தே³ஸகேன அகப்பியனிமந்தனே ஸாதி³தே ஸப்³பே³ஸம்பி ஸாதி³தங் ஹோதி, ஏகதோ க³ண்ஹந்தானங் க³ணபோ⁴ஜனாபத்தி ச ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. தூ³தஸ்ஸ த்³வாரே ஆக³ந்த்வா புன ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வசனப⁴யேன ‘‘கா³மத்³வாரே அட்ட²த்வா’’தி வுத்தங். தத்த² தத்த² க³ந்த்வாதி அந்தரவீதி²ஆதீ³ஸு தத்த² தத்த² டி²தானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா. பி⁴க்கூ²னங் அத்தா²ய க⁴ரத்³வாரே ட²பெத்வா தீ³யமானேபி ஏஸேவ நயோ. நிவத்ததா²தி வுத்தே பன நிவத்திதுங் வட்டதீதி ‘‘நிவத்ததா²’’தி விச்சி²ந்தி³த்வா பச்சா² ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தத்தா வட்டதி.
Adhivāsetvā gatesūti ettha akappiyanimantanādhivāsanakkhaṇe pubbapayoge dukkaṭampi natthi, viññattito pasavane pana viññattikkhaṇe itarasikkhāpadehi dukkaṭaṃ hotīti gahetabbaṃ. Bhutvā gatesūti ettha āgatesupi bhojanakicce niṭṭhite gaṇhituṃ vaṭṭati. Tāni ca tehi ekato na gahitānīti yehi bhojanehi visaṅketo natthi, tāni bhojanāni tehi bhikkhūhi ekato na gahitāni ekena pacchā gahitattā. Mahāthereti bhikkhū sandhāya vuttaṃ. Nimantanaṃ sādiyathāti nimantanabhattaṃ paṭiggaṇhatha. Yānīti kummāsādīni tehi bhikkhūhi ekena pacchā gahitattā ekato na gahitāni. Bhattuddesakena paṇḍitena bhavitabbaṃ…pe… mocetabbāti etena bhattuddesakena akappiyanimantane sādite sabbesampi sāditaṃ hoti, ekato gaṇhantānaṃ gaṇabhojanāpatti ca hotīti dasseti. Dūtassa dvāre āgantvā puna ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti vacanabhayena ‘‘gāmadvāre aṭṭhatvā’’ti vuttaṃ. Tattha tattha gantvāti antaravīthiādīsu tattha tattha ṭhitānaṃ santikaṃ gantvā. Bhikkhūnaṃ atthāya gharadvāre ṭhapetvā dīyamānepi eseva nayo. Nivattathāti vutte pana nivattituṃ vaṭṭatīti ‘‘nivattathā’’ti vicchinditvā pacchā ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti vuttattā vaṭṭati.
பரம்பரபோ⁴ஜனகதா²
Paramparabhojanakathā
2. பரம்பரபோ⁴ஜனகதா²யங் பன பரஸ்ஸ பரஸ்ஸ போ⁴ஜனங் பரம்பரபோ⁴ஜனங். கிங் தங்? பட²மங் நிமந்திதப⁴த்தங் ட²பெத்வா அஞ்ஞஸ்ஸ போ⁴ஜனகிரியா. பரம்பரபோ⁴ஜனங் க³ணபோ⁴ஜனங் விய விஞ்ஞத்திதோ ச நிமந்தனதோ ச ந பஸவதீதி ஆஹ ‘‘பரம்பரபோ⁴ஜனங் பனா’’திஆதி³. பன-ஸத்³தோ³ விஸேஸத்த²ஜோதகோ. விகப்பனாவஸேனேவ தங் ப⁴த்தங் அஸந்தங் நாம ஹோதீதி அனுபஞ்ஞத்திவஸேன விகப்பனங் அட்ட²பெத்வா யதா²பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³மேவ ட²பிதங். பரிவாரே (பரி॰ 86) பன விகப்பனாயங் அனுஜானநம்பி அனுபஞ்ஞத்திஸதி³ஸந்தி கத்வா ‘‘சதஸ்ஸோ அனுபஞ்ஞத்தியோ’’தி வுத்தங், மஹாபச்சரியாதீ³ஸு வுத்தனயங் பச்சா² வத³ந்தோ பாளியா ஸங்ஸந்த³னதோ பரம்முகா²விகப்பனமேவ பதிட்டா²பேதி. கேசி பன ‘‘ததா³ அத்தனோ ஸந்திகே ட²பெத்வா ப⁴க³வந்தங் அஞ்ஞஸ்ஸ அபா⁴வதோ தே²ரோ ஸம்முகா²விகப்பனங் நாகாஸி, ப⁴க³வதா ச விஸுங் ஸம்முகா²விகப்பனா ந வுத்தா, ததா²பி ஸம்முகா²விகப்பனாபி வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. தேனேவ மாதிகாட்ட²கதா²யம்பி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ பரம்பரபோ⁴ஜனஸிக்கா²பத³வண்ணனா) ‘‘யோ பி⁴க்கு² பஞ்சஸு ஸஹத⁴ம்மிகேஸு அஞ்ஞதரஸ்ஸ ‘மய்ஹங் ப⁴த்தபச்சாஸங் துய்ஹங் த³ம்மீ’தி வா ‘விகப்பேமீ’தி வா ஏவங் ஸம்முகா² வா ‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ த³ம்மீ’தி வா ‘விகப்பேமீ’தி வா ஏவங் பரம்முகா² வா பட²மனிமந்தனங் அவிகப்பெத்வா பச்சா² நிமந்திதகுலே லத்³த⁴பி⁴க்க²தோ ஏகஸித்த²ம்பி அஜ்ஜோ²ஹரதி, பாசித்திய’’ந்தி வுத்தங்.
2. Paramparabhojanakathāyaṃ pana parassa parassa bhojanaṃ paramparabhojanaṃ. Kiṃ taṃ? Paṭhamaṃ nimantitabhattaṃ ṭhapetvā aññassa bhojanakiriyā. Paramparabhojanaṃ gaṇabhojanaṃ viya viññattito ca nimantanato ca na pasavatīti āha ‘‘paramparabhojanaṃ panā’’tiādi. Pana-saddo visesatthajotako. Vikappanāvaseneva taṃ bhattaṃ asantaṃ nāma hotīti anupaññattivasena vikappanaṃ aṭṭhapetvā yathāpaññattasikkhāpadameva ṭhapitaṃ. Parivāre (pari. 86) pana vikappanāyaṃ anujānanampi anupaññattisadisanti katvā ‘‘catasso anupaññattiyo’’ti vuttaṃ, mahāpaccariyādīsu vuttanayaṃ pacchā vadanto pāḷiyā saṃsandanato parammukhāvikappanameva patiṭṭhāpeti. Keci pana ‘‘tadā attano santike ṭhapetvā bhagavantaṃ aññassa abhāvato thero sammukhāvikappanaṃ nākāsi, bhagavatā ca visuṃ sammukhāvikappanā na vuttā, tathāpi sammukhāvikappanāpi vaṭṭatī’’ti vadanti. Teneva mātikāṭṭhakathāyampi (kaṅkhā. aṭṭha. paramparabhojanasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘yo bhikkhu pañcasu sahadhammikesu aññatarassa ‘mayhaṃ bhattapaccāsaṃ tuyhaṃ dammī’ti vā ‘vikappemī’ti vā evaṃ sammukhā vā ‘itthannāmassa dammī’ti vā ‘vikappemī’ti vā evaṃ parammukhā vā paṭhamanimantanaṃ avikappetvā pacchā nimantitakule laddhabhikkhato ekasitthampi ajjhoharati, pācittiya’’nti vuttaṃ.
பஞ்சஹி போ⁴ஜனேஹி நிமந்திதஸ்ஸ யேன யேன பட²மங் நிமந்திதோ, தஸ்ஸ தஸ்ஸ போ⁴ஜனதோ உப்படிபாடியா அவிகப்பெத்வா வா பரஸ்ஸ பரஸ்ஸ போ⁴ஜனங் பரம்பரபோ⁴ஜனந்தி ஆஹ ‘‘ஸசே பன மூலனிமந்தனங் ஹெட்டா² ஹோதி, பச்சி²மங் பச்சி²மங் உபரி, தங் உபரிதோ பட்டா²ய பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தீ’’தி. ஹத்த²ங் அந்தோ பவேஸெத்வா ஸப்³ப³ஹெட்டி²மங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ மஜ்ஜே² டி²தம்பி அந்தோஹத்த²க³தங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஹத்த²ங் பன…பே॰… யதா² யதா² வா பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தீ’’தி. கீ²ரஸ்ஸ ரஸஸ்ஸ ச ப⁴த்தேன அமிஸ்ஸங் ஹுத்வா உபரி டி²தத்தா ‘‘கீ²ரங் வா ரஸங் வா பிவதோ அனாபத்தீ’’தி வுத்தங்.
Pañcahi bhojanehi nimantitassa yena yena paṭhamaṃ nimantito, tassa tassa bhojanato uppaṭipāṭiyā avikappetvā vā parassa parassa bhojanaṃ paramparabhojananti āha ‘‘sace pana mūlanimantanaṃ heṭṭhā hoti, pacchimaṃ pacchimaṃ upari, taṃ uparito paṭṭhāya bhuñjantassa āpattī’’ti. Hatthaṃ anto pavesetvā sabbaheṭṭhimaṃ gaṇhantassa majjhe ṭhitampi antohatthagataṃ hotīti āha ‘‘hatthaṃpana…pe… yathā yathā vā bhuñjantassa anāpattī’’ti. Khīrassa rasassa ca bhattena amissaṃ hutvā upari ṭhitattā ‘‘khīraṃ vā rasaṃ vā pivato anāpattī’’ti vuttaṃ.
‘‘மஹாஉபாஸகோதி கே³ஹஸ்ஸாமிகோ. மஹாஅட்ட²கதா²யங் ‘ஆபத்தீ’தி வசனேன குருந்தி³யங் ‘வட்டதீ’தி வசனங் விருத்³த⁴ங் விய தி³ஸ்ஸதி. த்³வின்னம்பி அதி⁴ப்பாயோ மஹாபச்சரியங் விபா⁴விதோ’’தி மஹாக³ண்டி²பதே³ வுத்தங்.
‘‘Mahāupāsakoti gehassāmiko. Mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘āpattī’ti vacanena kurundiyaṃ ‘vaṭṭatī’ti vacanaṃ viruddhaṃ viya dissati. Dvinnampi adhippāyo mahāpaccariyaṃ vibhāvito’’ti mahāgaṇṭhipade vuttaṃ.
ஸப்³பே³ நிமந்தெந்தீதி அகப்பியனிமந்தனவஸேன நிமந்தெந்தி. ‘‘பரம்பரபோ⁴ஜனங் நாம பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரேன போ⁴ஜனேன நிமந்திதோ, தங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதி, ஏதங் பரம்பரபோ⁴ஜனங் நாமா’’தி வுத்தத்தா ஸதிபி பி⁴க்கா²சரியாய பட²மங் லத்³த⁴பா⁴வே ‘‘பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, ஆபத்தீ’’தி வுத்தங்.
Sabbe nimantentīti akappiyanimantanavasena nimantenti. ‘‘Paramparabhojanaṃ nāma pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena bhojanena nimantito, taṃ ṭhapetvā aññaṃ pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ bhojanaṃ bhuñjati, etaṃ paramparabhojanaṃ nāmā’’ti vuttattā satipi bhikkhācariyāya paṭhamaṃ laddhabhāve ‘‘piṇḍāya caritvā laddhaṃ bhattaṃ bhuñjati, āpattī’’ti vuttaṃ.
விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.229) பன ‘‘கீ²ரங் வா ரஸங் வாதி பஞ்சபோ⁴ஜனாமிஸ்ஸங் ப⁴த்ததோ உபரி டி²தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தஞ்ஹி அபோ⁴ஜனத்தா உப்படிபாடியா பிவதோபி அனாபத்தி. தேனாஹ ‘பு⁴ஞ்ஜந்தேனா’திஆதீ³’’தி வுத்தங். வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாயங் (வஜிர॰ டீ॰ பாசித்திய 229) பன ‘‘எத்த² ‘மஹாஉபாஸகோ பி⁴க்கூ² நிமந்தேதி…பே॰… பச்சா² லத்³த⁴ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தி. பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, ஆபத்தீ’தி அட்ட²கதா²யங் வசனதோ, ‘காலஸ்ஸேவ பிண்டா³ய சரித்வா பு⁴ஞ்ஜிம்ஹா’தி பாளிதோ, க²ந்த⁴கே ‘ந ச, பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞத்ர நிமந்தனே அஞ்ஞஸ்ஸ போ⁴ஜ்ஜயாகு³ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³, யோ பு⁴ஞ்ஜெய்ய, யதா²த⁴ம்மோ காரேதப்³போ³’தி வசனதோ ச நிமந்தெத்வா வா பவேதே³து அனிமந்தெத்வா வா, பட²மக³ஹிதனிமந்திதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பட²மனிமந்தனபோ⁴ஜனதோ அஞ்ஞங் யங் கிஞ்சி பரஸந்தகங் போ⁴ஜனங் பரம்பரபோ⁴ஜனாபத்திங் கரோதி. அத்தனோ ஸந்தகங், ஸங்க⁴க³ணதோ லத்³த⁴ங் வா அக³ஹட்ட²ஸந்தகங் வட்டதி, நிமந்தனதோ பட²மங் நிப³த்³த⁴த்தா பன நிச்சப⁴த்தாதி³பரஸந்தகம்பி வட்டதீ’’தி வுத்தங்.
Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.229) pana ‘‘khīraṃ vā rasaṃ vāti pañcabhojanāmissaṃ bhattato upari ṭhitaṃ sandhāya vuttaṃ. Tañhi abhojanattā uppaṭipāṭiyā pivatopi anāpatti. Tenāha ‘bhuñjantenā’tiādī’’ti vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. pācittiya 229) pana ‘‘ettha ‘mahāupāsako bhikkhū nimanteti…pe… pacchā laddhaṃ bhattaṃ bhuñjantassa āpatti. Piṇḍāya caritvā laddhabhattaṃ bhuñjati, āpattī’ti aṭṭhakathāyaṃ vacanato, ‘kālasseva piṇḍāya caritvā bhuñjimhā’ti pāḷito, khandhake ‘na ca, bhikkhave, aññatra nimantane aññassa bhojjayāgu paribhuñjitabbā, yo bhuñjeyya, yathādhammo kāretabbo’ti vacanato ca nimantetvā vā pavedetu animantetvā vā, paṭhamagahitanimantitassa bhikkhuno paṭhamanimantanabhojanato aññaṃ yaṃ kiñci parasantakaṃ bhojanaṃ paramparabhojanāpattiṃ karoti. Attano santakaṃ, saṅghagaṇato laddhaṃ vā agahaṭṭhasantakaṃ vaṭṭati, nimantanato paṭhamaṃ nibaddhattā pana niccabhattādiparasantakampi vaṭṭatī’’ti vuttaṃ.
அனாபுச்சா²கதா²
Anāpucchākathā
3. அனாபுச்சா²கதா²யங் ‘‘பகதிவசனேனாதி எத்த² யங் த்³வாத³ஸஹத்த²ப்³ப⁴ந்தரே டி²தேன ஸோதுங் ஸக்கா ப⁴வெய்ய, தங் பகதிவசனங் நாம. ஆபுச்சி²தப்³போ³தி ‘அஹங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ க⁴ரங் க³ச்சா²மீ’தி வா ‘சாரித்தகங் ஆபஜ்ஜாமீ’தி வா ஈதி³ஸேன வசனேன ஆபுச்சி²தப்³போ³. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ. பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரேன நிமந்தனஸாதி³யனங், ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்சா², ப⁴த்தியக⁴ரதோ அஞ்ஞக⁴ரப்பவேஸனங், மஜ்ஜ²ன்ஹிகானதிக்கமோ, ஸமயஸ்ஸ வா ஆபதா³னங் வா அபா⁴வோதி இமானி பனெத்த² பஞ்ச அங்கா³னீ’’தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.298) எத்தகமேவ வுத்தங், விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பசித்திய 2.298) பன ‘‘பரியேஸித்வா ஆரோசனகிச்சங் நத்தீ²தி வுத்தத்தா யோ அபரியேஸிதப்³போ³ உபஸங்கமிதுங் யுத்தட்டா²னே தி³ஸ்ஸதி, ஸோ ஸசேபி பகதிவசனஸ்ஸ ஸவனூபசாரங் அதிக்கம்ம டி²தோ, உபஸங்கமித்வா ஆபுச்சி²தப்³போ³. தேனாஹ ‘அபிச…பே॰… யங் பஸ்ஸதி, ஸோ ஆபுச்சி²தப்³போ³’திஆதி³. அனாபத்திவாரே செத்த² அந்தராராமாதீ³னஞ்ஞேவ வுத்தத்தா விஹாரதோ கா³மவீதி²ங் அனுஞ்ஞாதகாரணங் வினா அதிக்கமந்தஸ்ஸாபி ஆபத்தி ஹோதி, ந பன க⁴ரூபசாரங் அதிக்கமந்தஸ்ஸேவ. யங் பன பாளியங் ‘அஞ்ஞஸ்ஸ க⁴ரூபசாரங் ஓக்கமந்தஸ்ஸ…பே॰… பட²மபாத³ங் உம்மாரங் அதிக்காமேதீ’திஆதி³ வுத்தங், தங் கா³மே பவிட்ட²ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ததா²பி அஞ்ஞஸ்ஸ க⁴ரூபசாரங் அனோக்கமித்வா வீதி²மஜ்ஜே²னேவ க³ந்த்வா இச்சி²திச்சி²தக⁴ரத்³வாராபி⁴முகே² ட²த்வா மனுஸ்ஸே ஓலோகெத்வா க³ச்ச²ந்தஸ்ஸபி பாசித்தியமேவ. தத்த² கேசி ‘வீதி²யங் அதிக்கமந்தஸ்ஸ க⁴ரூபசாரக³ணனாய ஆபத்தியோ’தி வத³ந்தி. அஞ்ஞே பன ‘யானி குலானி உத்³தி³ஸ்ஸ க³தோ, தேஸங் க³ணனாயா’தி. பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரேன நிமந்தனஸாதி³யனங், ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்ச²னா, ப⁴த்தியக⁴ரதோ அஞ்ஞக⁴ரூபஸங்கமனங், மஜ்ஜ²ன்ஹிகானதிக்கமோ, ஸமயாபதா³னங் அபா⁴வோதி இமானெத்த² பஞ்ச அங்கா³னீ’’தி. விகாலகா³மப்பவேஸனேபி ‘‘அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ உபசாரோ அதி³ன்னாதா³னே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³’’தி இமினா து³தியலெட்³டு³பாதோ இத⁴ உபசாரோதி த³ஸ்ஸேதி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ. ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்ச²னா, அனுஞ்ஞாதகாரணாபா⁴வோ, விகாலே கா³மப்பவேஸனந்தி இமானி பனெத்த² தீணி அங்கா³னி.
3. Anāpucchākathāyaṃ ‘‘pakativacanenāti ettha yaṃ dvādasahatthabbhantare ṭhitena sotuṃ sakkā bhaveyya, taṃ pakativacanaṃ nāma. Āpucchitabboti ‘ahaṃ itthannāmassa gharaṃ gacchāmī’ti vā ‘cārittakaṃ āpajjāmī’ti vā īdisena vacanena āpucchitabbo. Sesamettha uttānameva. Pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena nimantanasādiyanaṃ, santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā, bhattiyagharato aññagharappavesanaṃ, majjhanhikānatikkamo, samayassa vā āpadānaṃ vā abhāvoti imāni panettha pañca aṅgānī’’ti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pācittiya 3.298) ettakameva vuttaṃ, vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pacittiya 2.298) pana ‘‘pariyesitvā ārocanakiccaṃ natthīti vuttattā yo apariyesitabbo upasaṅkamituṃ yuttaṭṭhāne dissati, so sacepi pakativacanassa savanūpacāraṃ atikkamma ṭhito, upasaṅkamitvā āpucchitabbo. Tenāha ‘apica…pe… yaṃ passati, so āpucchitabbo’tiādi. Anāpattivāre cettha antarārāmādīnaññeva vuttattā vihārato gāmavīthiṃ anuññātakāraṇaṃ vinā atikkamantassāpi āpatti hoti, na pana gharūpacāraṃ atikkamantasseva. Yaṃ pana pāḷiyaṃ ‘aññassa gharūpacāraṃ okkamantassa…pe… paṭhamapādaṃ ummāraṃ atikkāmetī’tiādi vuttaṃ, taṃ gāme paviṭṭhaṃ sandhāya vuttaṃ, tathāpi aññassa gharūpacāraṃ anokkamitvā vīthimajjheneva gantvā icchiticchitagharadvārābhimukhe ṭhatvā manusse oloketvā gacchantassapi pācittiyameva. Tattha keci ‘vīthiyaṃ atikkamantassa gharūpacāragaṇanāya āpattiyo’ti vadanti. Aññe pana ‘yāni kulāni uddissa gato, tesaṃ gaṇanāyā’ti. Pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena nimantanasādiyanaṃ, santaṃ bhikkhuṃ anāpucchanā, bhattiyagharato aññagharūpasaṅkamanaṃ, majjhanhikānatikkamo, samayāpadānaṃ abhāvoti imānettha pañca aṅgānī’’ti. Vikālagāmappavesanepi ‘‘aparikkhittassa gāmassa upacāro adinnādāne vuttanayeneva veditabbo’’ti iminā dutiyaleḍḍupāto idha upacāroti dasseti. Sesamettha uttānameva. Santaṃ bhikkhuṃ anāpucchanā, anuññātakāraṇābhāvo, vikāle gāmappavesananti imāni panettha tīṇi aṅgāni.
பங்ஸுகூலகதா²
Paṃsukūlakathā
4. பங்ஸுகூலகதா²யங் அபி⁴ன்னே ஸரீரேதி அப்³பு⁴ண்ஹே அல்லஸரீரே. ‘‘அப்³பு⁴ண்ஹே’’தி இமினாபி வுத்தமேவ பரியாயபே⁴த³மந்தரேன விபா⁴வேதுங் ‘‘அல்லஸரீரே’’தி வுத்தங்.
4. Paṃsukūlakathāyaṃ abhinne sarīreti abbhuṇhe allasarīre. ‘‘Abbhuṇhe’’ti imināpi vuttameva pariyāyabhedamantarena vibhāvetuṃ ‘‘allasarīre’’ti vuttaṃ.
விஸபா⁴க³ஸரீரேதி இத்தி²ஸரீரே. விஸபா⁴க³ஸரீரத்தா அச்சாஸன்னேன ந ப⁴விதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘ஸீஸே வா’’திஆதி³. வட்டதீதி விஸபா⁴க³ஸரீரேபி அத்தனாவ வுத்தவிதி⁴ங் காதுங் ஸாடகஞ்ச க³ஹேதுங் வட்டதி . கேசி பன ‘‘கிஞ்சாபி இமினா ஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தி, இத்தி²ரூபங் பன ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கட’’ந்தி வத³ந்தி. ‘‘யதா²கம்மங் க³தோதி ததோ பேதத்தபா⁴வதோ மதபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. அப்³பு⁴ண்ஹேதி ஆஸன்னமரணதாய ஸரீரஸ்ஸ உண்ஹஸமங்கி³தங் த³ஸ்ஸேதி, தேனேவாஹ ‘அல்லஸரீரே’தி. குணபஸபா⁴வங் உபக³தம்பி பி⁴ன்னமேவ அல்லபா⁴வதோ பி⁴ன்னத்தா. விஸபா⁴க³ஸரீரேதி இத்தி²ஸரீரே. ‘ஸீஸே வா’திஆதி³ அத⁴க்க²கே உப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³லே பதே³ஸே சித்தவிகாரப்பத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், யத்த² கத்த²சி அனாமஸந்தேன கதங் ஸுகதமேவ. மதஸரீரம்பி ஹி யேன கேனசி ஆகாரேன ஸஞ்சிச்ச பு²ஸந்தஸ்ஸ அனாமாஸது³க்கடமேவாதி வத³ந்தி, தங் யுத்தமேவ. ந ஹி அபாராஜிகவத்து²கேபி சித்தாதி³இத்தி²ரூபே ப⁴வந்தங் து³க்கடங் பாராஜிகவத்து²பூ⁴தே மதித்தி²ஸரீரே நிவத்ததீ’’தி விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.135) வுத்த.
Visabhāgasarīreti itthisarīre. Visabhāgasarīrattā accāsannena na bhavitabbanti āha ‘‘sīse vā’’tiādi. Vaṭṭatīti visabhāgasarīrepi attanāva vuttavidhiṃ kātuṃ sāṭakañca gahetuṃ vaṭṭati . Keci pana ‘‘kiñcāpi iminā sikkhāpadena anāpatti, itthirūpaṃ pana āmasantassa dukkaṭa’’nti vadanti. ‘‘Yathākammaṃ gatoti tato petattabhāvato matabhāvaṃ dasseti. Abbhuṇheti āsannamaraṇatāya sarīrassa uṇhasamaṅgitaṃ dasseti, tenevāha ‘allasarīre’ti. Kuṇapasabhāvaṃ upagatampi bhinnameva allabhāvato bhinnattā. Visabhāgasarīreti itthisarīre. ‘Sīse vā’tiādi adhakkhake ubbhajāṇumaṇḍale padese cittavikārappattiṃ sandhāya vuttaṃ, yattha katthaci anāmasantena kataṃ sukatameva. Matasarīrampi hi yena kenaci ākārena sañcicca phusantassa anāmāsadukkaṭamevāti vadanti, taṃ yuttameva. Na hi apārājikavatthukepi cittādiitthirūpe bhavantaṃ dukkaṭaṃ pārājikavatthubhūte matitthisarīre nivattatī’’ti vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. 1.135) vutta.
இமஸ்மிங் டா²னே ஆசரியேன அவுத்தாபி பங்ஸுகூலகதா² பங்ஸுகூலஸாமஞ்ஞேன வேதி³தப்³பா³. ஸா ஹி சீவரக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 340) ஏவங் ஆக³தா ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன யே தே பி⁴க்கூ² க³ஹபதிசீவரங் ஸாதி³யந்தி, தே குக்குச்சாயந்தா பங்ஸுகூலங் ந ஸாதி³யந்தி ‘ஏகங்யேவ ப⁴க³வதா சீவரங் அனுஞ்ஞாதங், ந த்³வே’தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் – அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, க³ஹபதிசீவரங் ஸாதி³யந்தேன பங்ஸுகூலம்பி ஸாதி³யிதுங், தது³ப⁴யேனபாஹங், பி⁴க்க²வே, ஸந்துட்டி²ங் வண்ணேமீ’’தி. தத்த² ‘‘ஏகங்யேவ ப⁴க³வதா சீவரங் அனுஞ்ஞாதங், ந த்³வேதி தே ‘கிர இதரீதரேன சீவரேனா’தி ஏதஸ்ஸ ‘க³ஹபதிகேன வா பங்ஸுகூலேன வா’தி ஏவங் அத்த²ங் ஸல்லக்கி²ங்ஸு. தத்த² பன இதரீதரேனபீதி அப்பக்³கே⁴னபி மஹக்³கே⁴னபி யேன கேனசீதி அத்தோ²’’தி அட்ட²கதா²யங் வுத்தோ, தஸ்மா து⁴தங்க³ங் அஸமாதி³யித்வா வினயபங்ஸுகூலமத்தஸாதி³யகேன பி⁴க்கு²னா க³ஹபதிசீவரம்பி ஸாதி³தப்³ப³ங் ஹோதி, பங்ஸுகூலது⁴தங்க³த⁴ரஸ்ஸ பன க³ஹபதிசீவரங் ந வட்டதி ‘‘க³ஹபதிசீவரங் படிக்கி²பாமி, பங்ஸுகூலிகங்க³ங் ஸமாதி³யாமீ’’தி ஸமாதா³னதோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Imasmiṃ ṭhāne ācariyena avuttāpi paṃsukūlakathā paṃsukūlasāmaññena veditabbā. Sā hi cīvarakkhandhake (mahāva. 340) evaṃ āgatā ‘‘tena kho pana samayena ye te bhikkhū gahapaticīvaraṃ sādiyanti, te kukkuccāyantā paṃsukūlaṃ na sādiyanti ‘ekaṃyeva bhagavatā cīvaraṃ anuññātaṃ, na dve’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ – anujānāmi, bhikkhave, gahapaticīvaraṃ sādiyantena paṃsukūlampi sādiyituṃ, tadubhayenapāhaṃ, bhikkhave, santuṭṭhiṃ vaṇṇemī’’ti. Tattha ‘‘ekaṃyeva bhagavatā cīvaraṃ anuññātaṃ, na dveti te ‘kira itarītarena cīvarenā’ti etassa ‘gahapatikena vā paṃsukūlena vā’ti evaṃ atthaṃ sallakkhiṃsu. Tattha pana itarītarenapīti appagghenapi mahagghenapi yena kenacīti attho’’ti aṭṭhakathāyaṃ vutto, tasmā dhutaṅgaṃ asamādiyitvā vinayapaṃsukūlamattasādiyakena bhikkhunā gahapaticīvarampi sāditabbaṃ hoti, paṃsukūladhutaṅgadharassa pana gahapaticīvaraṃ na vaṭṭati ‘‘gahapaticīvaraṃ paṭikkhipāmi, paṃsukūlikaṅgaṃ samādiyāmī’’ti samādānatoti daṭṭhabbaṃ.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² கோஸலேஸு ஜனபதே³ஸு அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னா ஹொந்தி. ஏகச்சே பி⁴க்கூ² ஸுஸானங் ஓக்கமிங்ஸு பங்ஸுகூலாய, ஏகச்சே பி⁴க்கூ² நாக³மேஸுங். யே தே பி⁴க்கூ² ஸுஸானங் ஓக்கமிங்ஸு பங்ஸுகூலாய, தே பங்ஸுகூலானி லபி⁴ங்ஸு. யே தே பி⁴க்கூ² நாக³மேஸுங், தே ஏவமாஹங்ஸு ‘‘அம்ஹாகம்பி, ஆவுஸோ, பா⁴க³ங் தே³தா²’’தி. தே ஏவமாஹங்ஸு ‘‘ந மயங், ஆவுஸோ, தும்ஹாகங் பா⁴க³ங் த³ஸ்ஸாம, கிஸ்ஸ தும்ஹே நாக³மித்தா²’’தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் – அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, நாக³மெந்தானங் நாகாமா பா⁴க³ங் தா³துந்தி. தத்த² நாக³மேஸுந்தி யாவ தே ஸுஸானதோ ஆக³ச்ச²ந்தி, தாவ தே ந அச்சி²ங்ஸு, பக்கமிங்ஸுயேவ. நாகாமா பா⁴க³ங் தா³துந்தி ந அனிச்சா²ய தா³துங். யதி³ பன இச்ச²ந்தி, தா³தப்³போ³.