Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    34. பகிண்ணகவினிச்ச²யகதா²

    34. Pakiṇṇakavinicchayakathā

    1. இதா³னி பகிண்ணககதா² ச வேதி³தப்³பா³. ‘‘க³ணபோ⁴ஜனே அஞ்ஞத்ர ஸமயா பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 217) வுத்தங் க³ணபோ⁴ஜனங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 217-218) த்³வீஹி ஆகாரேஹி பஸவதி விஞ்ஞத்திதோ வா நிமந்தனதோ வா. கத²ங் விஞ்ஞத்திதோ பஸவதி? சத்தாரோ பி⁴க்கூ² ஏகதோ டி²தா வா நிஸின்னா வா உபாஸகங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்ஹாகங் சதுன்னம்பி ப⁴த்தங் தே³ஹீ’’தி வா விஞ்ஞாபெய்யுங், பாடேக்கங் வா பஸ்ஸித்வா ‘‘மய்ஹங் தே³ஹி, மய்ஹங் தே³ஹீ’’தி ஏவங் ஏகதோ வா நானாதோ வா விஞ்ஞாபெத்வா ஏகதோ வா க³ச்ச²ந்து நானாதோ வா, ப⁴த்தங் க³ஹெத்வாபி ஏகதோ வா பு⁴ஞ்ஜந்து நானாதோ வா. ஸசே ஏகதோ க³ண்ஹந்தி, க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதி, ஸப்³பே³ஸங் ஆபத்தி. படிக்³க³ஹணமேவ ஹெத்த² பமாணங். ஏவங் விஞ்ஞத்திதோ பஸவதி.

    1. Idāni pakiṇṇakakathā ca veditabbā. ‘‘Gaṇabhojane aññatra samayā pācittiya’’nti (pāci. 217) vuttaṃ gaṇabhojanaṃ (pāci. aṭṭha. 217-218) dvīhi ākārehi pasavati viññattito vā nimantanato vā. Kathaṃ viññattito pasavati? Cattāro bhikkhū ekato ṭhitā vā nisinnā vā upāsakaṃ disvā ‘‘amhākaṃ catunnampi bhattaṃ dehī’’ti vā viññāpeyyuṃ, pāṭekkaṃ vā passitvā ‘‘mayhaṃ dehi, mayhaṃ dehī’’ti evaṃ ekato vā nānāto vā viññāpetvā ekato vā gacchantu nānāto vā, bhattaṃ gahetvāpi ekato vā bhuñjantu nānāto vā. Sace ekato gaṇhanti, gaṇabhojanaṃ hoti, sabbesaṃ āpatti. Paṭiggahaṇameva hettha pamāṇaṃ. Evaṃ viññattito pasavati.

    கத²ங் நிமந்தனதோ பஸவதி? சத்தாரோ பி⁴க்கூ² உபஸங்கமித்வா ‘‘தும்ஹே, ப⁴ந்தே, ஓத³னேன நிமந்தேமி, ஓத³னங் மே க³ண்ஹத² ஆகங்க²த² ஓலோகேத² அதி⁴வாஸேத² படிமானேதா²’’தி ஏவங் யேன கேனசி வேவசனேன வா பா⁴ஸந்தரேன வா பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் நாமங் க³ஹெத்வா நிமந்தேதி. ஏவங் ஏகதோ நிமந்திதா பரிச்சி²ன்னகாலவஸேன அஜ்ஜதனாய வா ஸ்வாதனாய வா ஏகதோ க³ச்ச²ந்தி, ஏகதோ க³ண்ஹந்தி, ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜந்தி, க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதி, ஸப்³பே³ஸங் ஆபத்தி. ஏகதோ நிமந்திதா ஏகதோ வா நானாதோ வா க³ச்ச²ந்தி, ஏகதோ க³ண்ஹந்தி, ஏகதோ வா நானாதோ வா பு⁴ஞ்ஜந்தி, ஆபத்தியேவ. ஏகதோ நிமந்திதா ஏகதோ வா நானாதோ வா க³ச்ச²ந்தி, நானாதோ க³ண்ஹந்தி, ஏகதோ வா நானாதோ வா பு⁴ஞ்ஜந்தி, அனாபத்தி. சத்தாரி பரிவேணானி வா விஹாரே வா க³ந்த்வா நானாதோ நிமந்திதா, ஏகட்டா²னே டி²தேஸுயேவ வா ஏகோ புத்தேன ஏகோ பிதராதி ஏவம்பி நானாதோ நிமந்திதா ஏகதோ வா நானாதோ வா க³ச்ச²ந்து, ஏகதோ வா நானாதோ வா பு⁴ஞ்ஜந்து, ஸசே ஏகதோ க³ண்ஹந்தி, க³ணபோ⁴ஜனங் ஹோதி, ஸப்³பே³ஸங் ஆபத்தி. ஏவங் தாவ நிமந்தனதோ பஸவதி.

    Kathaṃ nimantanato pasavati? Cattāro bhikkhū upasaṅkamitvā ‘‘tumhe, bhante, odanena nimantemi, odanaṃ me gaṇhatha ākaṅkhatha oloketha adhivāsetha paṭimānethā’’ti evaṃ yena kenaci vevacanena vā bhāsantarena vā pañcannaṃ bhojanānaṃ nāmaṃ gahetvā nimanteti. Evaṃ ekato nimantitā paricchinnakālavasena ajjatanāya vā svātanāya vā ekato gacchanti, ekato gaṇhanti, ekato bhuñjanti, gaṇabhojanaṃ hoti, sabbesaṃ āpatti. Ekato nimantitā ekato vā nānāto vā gacchanti, ekato gaṇhanti, ekato vā nānāto vā bhuñjanti, āpattiyeva. Ekato nimantitā ekato vā nānāto vā gacchanti, nānāto gaṇhanti, ekato vā nānāto vā bhuñjanti, anāpatti. Cattāri pariveṇāni vā vihāre vā gantvā nānāto nimantitā, ekaṭṭhāne ṭhitesuyeva vā eko puttena eko pitarāti evampi nānāto nimantitā ekato vā nānāto vā gacchantu, ekato vā nānāto vā bhuñjantu, sace ekato gaṇhanti, gaṇabhojanaṃ hoti, sabbesaṃ āpatti. Evaṃ tāva nimantanato pasavati.

    தஸ்மா ஸசே கோசி ஸங்க⁴ப⁴த்தங் கத்துகாமேன நிமந்தனத்தா²ய பேஸிதோ விஹாரங் ஆக³ம்ம ‘‘ப⁴ந்தே, ஸ்வே அம்ஹாகங் க⁴ரே பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி அவத்வா ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வா ‘‘ஸங்க⁴ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வா ‘‘ஸங்கோ⁴ ப⁴த்தங் க³ண்ஹதூ’’தி வா வத³தி, ப⁴த்துத்³தே³ஸகேன பண்டி³தேன ப⁴விதப்³ப³ங். நிமந்தனிகா க³ணபோ⁴ஜனதோ, பிண்ட³பாதிகா ச து⁴தங்க³பே⁴த³தோ மோசேதப்³பா³. கத²ங்? ஏவங் தாவ வத்தப்³ப³ங் ‘‘ஸ்வே ந ஸக்கா உபாஸகா’’தி. புனதி³வஸே, ப⁴ந்தேதி. புனதி³வஸேபி ந ஸக்காதி. ஏவங் யாவ அட்³ட⁴மாஸம்பி ஹரித்வா புன வத்தப்³போ³ ‘‘கிங் த்வங் அவசா’’தி. ஸசே புனபி ‘‘ஸங்க⁴ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, ததோ ‘‘இமங் தாவ உபாஸக புப்ப²ங் கப்பியங் கரோஹி, இமங் திண’’ந்தி ஏவங் விக்கே²பங் கத்வா புன ‘‘த்வங் கிங் கத²யித்தா²’’தி புச்சி²தப்³போ³. ஸசே புனபி ததே²வ வத³தி, ‘‘ஆவுஸோ, த்வங் பிண்ட³பாதிகே வா மஹல்லகத்தே²ரே வா ந லச்ச²ஸி, ஸாமணேரே லச்ச²ஸீ’’தி வத்தப்³போ³. ‘‘நனு, ப⁴ந்தே, அஸுகஸ்மிங் அஸுகஸ்மிஞ்ச கா³மே ப⁴த³ந்தே போ⁴ஜேஸுங், அஹங் கஸ்மா ந லபா⁴மீ’’தி ச வுத்தே தே நிமந்திதுங் ஜானந்தி, த்வங் ந ஜானாஸீதி. தே கத²ங் நிமந்தேஸுங், ப⁴ந்தேதி? தே ஏவமாஹங்ஸு ‘‘அம்ஹாகங், ப⁴ந்தே, பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி. ஸசே ஸோபி ததே²வ வத³தி, வட்டதி.

    Tasmā sace koci saṅghabhattaṃ kattukāmena nimantanatthāya pesito vihāraṃ āgamma ‘‘bhante, sve amhākaṃ ghare bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti avatvā ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti vā ‘‘saṅghabhattaṃ gaṇhathā’’ti vā ‘‘saṅgho bhattaṃ gaṇhatū’’ti vā vadati, bhattuddesakena paṇḍitena bhavitabbaṃ. Nimantanikā gaṇabhojanato, piṇḍapātikā ca dhutaṅgabhedato mocetabbā. Kathaṃ? Evaṃ tāva vattabbaṃ ‘‘sve na sakkā upāsakā’’ti. Punadivase, bhanteti. Punadivasepi na sakkāti. Evaṃ yāva aḍḍhamāsampi haritvā puna vattabbo ‘‘kiṃ tvaṃ avacā’’ti. Sace punapi ‘‘saṅghabhattaṃ gaṇhathā’’ti vadati, tato ‘‘imaṃ tāva upāsaka pupphaṃ kappiyaṃ karohi, imaṃ tiṇa’’nti evaṃ vikkhepaṃ katvā puna ‘‘tvaṃ kiṃ kathayitthā’’ti pucchitabbo. Sace punapi tatheva vadati, ‘‘āvuso, tvaṃ piṇḍapātike vā mahallakatthere vā na lacchasi, sāmaṇere lacchasī’’ti vattabbo. ‘‘Nanu, bhante, asukasmiṃ asukasmiñca gāme bhadante bhojesuṃ, ahaṃ kasmā na labhāmī’’ti ca vutte te nimantituṃ jānanti, tvaṃ na jānāsīti. Te kathaṃ nimantesuṃ, bhanteti? Te evamāhaṃsu ‘‘amhākaṃ, bhante, bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti. Sace sopi tatheva vadati, vaṭṭati.

    அத² புனபி ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, ‘‘ந தா³னி த்வங், ஆவுஸோ, ப³ஹூ பி⁴க்கூ² லச்ச²ஸி, தயோ ஏவ, ஆவுஸோ, லச்ச²ஸீ’’தி வத்தப்³போ³. ‘‘நனு, ப⁴ந்தே, அமுகஸ்மிஞ்ச அமுகஸ்மிஞ்ச கா³மே ஸகலங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் போ⁴ஜேஸுங், அஹங் கஸ்மா ந லபா⁴மீ’’தி. ‘‘த்வங் நிமந்திதுங் ந ஜானாஸீ’’தி. தே கத²ங் நிமந்தேஸுங், ப⁴ந்தேதி? தே ஏவமாஹங்ஸு ‘‘அம்ஹாகங், ப⁴ந்தே, பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி. ஸசே ஸோபி ததே²வ ‘‘பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, வட்டதி. அத² புனபி ‘‘ப⁴த்தமேவா’’தி வத³தி, ததோ வத்தப்³போ³ – ‘‘க³ச்ச² த்வங், நத்த²ம்ஹாகங் தவ ப⁴த்தேனத்தோ², நிப³த்³த⁴கோ³சரோ ஏஸ அம்ஹாகங், மயமெத்த² பிண்டா³ய சரிஸ்ஸாமா’’தி. தங் ‘‘சரத², ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ஆக³தங் புச்ச²ந்தி ‘‘கிங் போ⁴ லத்³தா⁴ பி⁴க்கூ²’’தி? கிங் ஏதேன, ப³ஹு எத்த² வத்தப்³ப³ங், தே²ரா ‘‘ஸ்வே பிண்டா³ய சரிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு, மா தா³னி தும்ஹே பமஜ்ஜித்தா²தி. து³தியதி³வஸே சேதியவத்தங் கத்வா டி²தபி⁴க்கூ² ஸங்க⁴த்தே²ரேன வத்தப்³பா³ ‘‘ஆவுஸோ, து⁴ரகா³மே ஸங்க⁴ப⁴த்தங், அபண்டி³தமனுஸ்ஸோ பன அக³மாஸி, க³ச்சா²ம, து⁴ரகா³மே பிண்டா³ய சரிஸ்ஸாமா’’தி. பி⁴க்கூ²ஹி தே²ரஸ்ஸ வசனங் காதப்³ப³ங், ந து³ப்³ப³சேஹி ப⁴விதப்³ப³ங், கா³மத்³வாரே அட்ட²த்வாவ பிண்டா³ய சரிதப்³ப³ங், தேஸு பத்தானி க³ஹெத்வா நிஸீதா³பெத்வா போ⁴ஜெந்தேஸு பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.

    Atha punapi ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti vadati, ‘‘na dāni tvaṃ, āvuso, bahū bhikkhū lacchasi, tayo eva, āvuso, lacchasī’’ti vattabbo. ‘‘Nanu, bhante, amukasmiñca amukasmiñca gāme sakalaṃ bhikkhusaṅghaṃ bhojesuṃ, ahaṃ kasmā na labhāmī’’ti. ‘‘Tvaṃ nimantituṃ na jānāsī’’ti. Te kathaṃ nimantesuṃ, bhanteti? Te evamāhaṃsu ‘‘amhākaṃ, bhante, bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti. Sace sopi tatheva ‘‘bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti vadati, vaṭṭati. Atha punapi ‘‘bhattamevā’’ti vadati, tato vattabbo – ‘‘gaccha tvaṃ, natthamhākaṃ tava bhattenattho, nibaddhagocaro esa amhākaṃ, mayamettha piṇḍāya carissāmā’’ti. Taṃ ‘‘caratha, bhante’’ti vatvā āgataṃ pucchanti ‘‘kiṃ bho laddhā bhikkhū’’ti? Kiṃ etena, bahu ettha vattabbaṃ, therā ‘‘sve piṇḍāya carissāmā’’ti āhaṃsu, mā dāni tumhe pamajjitthāti. Dutiyadivase cetiyavattaṃ katvā ṭhitabhikkhū saṅghattherena vattabbā ‘‘āvuso, dhuragāme saṅghabhattaṃ, apaṇḍitamanusso pana agamāsi, gacchāma, dhuragāme piṇḍāya carissāmā’’ti. Bhikkhūhi therassa vacanaṃ kātabbaṃ, na dubbacehi bhavitabbaṃ, gāmadvāre aṭṭhatvāva piṇḍāya caritabbaṃ, tesu pattāni gahetvā nisīdāpetvā bhojentesu bhuñjitabbaṃ.

    ஸசே ஆஸனஸாலாய ப⁴த்தங் ட²பெத்வா ரதி²காஸு ஆஹிண்ட³ந்தா ஆரோசெந்தி ‘‘ஆஸனஸாலாயங், ப⁴ந்தே, ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி, ந வட்டதி. அத² பன ‘‘ப⁴த்தங் ஆதா³ய தத்த² தத்த² க³ந்த்வா ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தி, படிகச்சேவ வா விஹாரங் அதிஹரித்வா பதிரூபே டா²னே ட²பெத்வா ஆக³தாக³தானங் தெ³ந்தி, அயங் அபி⁴ஹடபி⁴க்கா² நாம வட்டதி. ஸசே பன ப⁴த்தஸாலாய தா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா தங் தங் பரிவேணங் பஹிணந்தி ‘‘ப⁴த்தஸாலாய ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி, வட்டதி. யே பன மனுஸ்ஸா பிண்ட³சாரிகே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ஆஸனஸாலங் ஸம்மஜ்ஜித்வா தத்த² நிஸீதா³பெத்வா போ⁴ஜெந்தி, ந தே படிக்கி²பிதப்³பா³. யே பன கா³மே பி⁴க்க²ங் அலபி⁴த்வா கா³மதோ நிக்க²மந்தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தி, தே படிக்கி²பிதப்³பா³, ந நிவத்திதப்³ப³ங். ஸசே ‘‘நிவத்தத², ப⁴ந்தே, ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தி, ‘‘நிவத்ததா²’’தி வுத்தபதே³ நிவத்திதுங் வட்டதி. ‘‘நிவத்தத², ப⁴ந்தே, க⁴ரே ப⁴த்தங் கதங், கா³மே ப⁴த்தங் கத’’ந்தி வத³ந்தி, கே³ஹே ச கா³மே ச ப⁴த்தங் நாம யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஹோதி, நிவத்திதுங் வட்டதி. ‘‘நிவத்தத² ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி ஸம்ப³ந்த⁴ங் கத்வா வத³ந்தி, நிவத்திதுங் ந வட்டதி. ஆஸனஸாலாதோ பிண்டா³ய சரிதுங் நிக்க²மந்தே தி³ஸ்வா ‘‘நிஸீத³த², ப⁴ந்தே, ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ.

    Sace āsanasālāya bhattaṃ ṭhapetvā rathikāsu āhiṇḍantā ārocenti ‘‘āsanasālāyaṃ, bhante, bhattaṃ gaṇhathā’’ti, na vaṭṭati. Atha pana ‘‘bhattaṃ ādāya tattha tattha gantvā bhattaṃ gaṇhathā’’ti vadanti, paṭikacceva vā vihāraṃ atiharitvā patirūpe ṭhāne ṭhapetvā āgatāgatānaṃ denti, ayaṃ abhihaṭabhikkhā nāma vaṭṭati. Sace pana bhattasālāya dānaṃ sajjetvā taṃ taṃ pariveṇaṃ pahiṇanti ‘‘bhattasālāya bhattaṃ gaṇhathā’’ti, vaṭṭati. Ye pana manussā piṇḍacārike bhikkhū disvā āsanasālaṃ sammajjitvā tattha nisīdāpetvā bhojenti, na te paṭikkhipitabbā. Ye pana gāme bhikkhaṃ alabhitvā gāmato nikkhamante bhikkhū disvā ‘‘bhante, bhattaṃ gaṇhathā’’ti vadanti, te paṭikkhipitabbā, na nivattitabbaṃ. Sace ‘‘nivattatha, bhante, bhattaṃ gaṇhathā’’ti vadanti, ‘‘nivattathā’’ti vuttapade nivattituṃ vaṭṭati. ‘‘Nivattatha, bhante, ghare bhattaṃ kataṃ, gāme bhattaṃ kata’’nti vadanti, gehe ca gāme ca bhattaṃ nāma yassa kassaci hoti, nivattituṃ vaṭṭati. ‘‘Nivattatha bhattaṃ gaṇhathā’’ti sambandhaṃ katvā vadanti, nivattituṃ na vaṭṭati. Āsanasālāto piṇḍāya carituṃ nikkhamante disvā ‘‘nisīdatha, bhante, bhattaṃ gaṇhathā’’ti vuttepi eseva nayo.

    ‘‘அஞ்ஞத்ர ஸமயா’’தி வசனதோ கி³லானஸமயோ சீவரதா³னஸமயோ சீவரகாரஸமயோ அத்³தா⁴னக³மனஸமயோ நாவாபி⁴ருஹனஸமயோ மஹாஸமயோ ஸமணப⁴த்தஸமயோதி ஏதேஸு ஸத்தஸு ஸமயேஸு அஞ்ஞதரஸ்மிங் அனாபத்தி. தஸ்மா யதா² மஹாசம்மஸ்ஸ பரதோ மங்ஸங் தி³ஸ்ஸதி, ஏவங் அந்தமஸோ பாதா³பி பா²லிதா ஹொந்தி, வாலிகாய வா ஸக்க²ராய வா பஹடமத்தே து³க்க²ங் உப்பாதெ³ந்தி, ந ஸக்கா ச ஹோதி அந்தோகா³மே பிண்டா³ய சரிதுங், ஈதி³ஸே கே³லஞ்ஞே கி³லானஸமயோதி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், ந லேஸகப்பியங் காதப்³ப³ங்.

    ‘‘Aññatra samayā’’ti vacanato gilānasamayo cīvaradānasamayo cīvarakārasamayo addhānagamanasamayo nāvābhiruhanasamayo mahāsamayo samaṇabhattasamayoti etesu sattasu samayesu aññatarasmiṃ anāpatti. Tasmā yathā mahācammassa parato maṃsaṃ dissati, evaṃ antamaso pādāpi phālitā honti, vālikāya vā sakkharāya vā pahaṭamatte dukkhaṃ uppādenti, na sakkā ca hoti antogāme piṇḍāya carituṃ, īdise gelaññe gilānasamayoti bhuñjitabbaṃ, na lesakappiyaṃ kātabbaṃ.

    சீவரதா³னஸமயோ நாம அனத்த²தே கதி²னே வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே பஞ்சமாஸா. எத்த²ந்தரே ‘‘சீவரதா³னஸமயோ’’தி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். சீவரே கரியமானே சீவரகாரஸமயோதி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யதா³ ஹி ஸாடகஞ்ச ஸுத்தஞ்ச லபி⁴த்வா சீவரங் கரொந்தி, அயங் சீவரகாரஸமயோ நாம, விஸுங் சீவரகாரஸமயோ நாம நத்தி², தஸ்மா யோ தத்த² சீவரே கத்தப்³ப³ங் யங் கிஞ்சி கம்மங் கரோதி, மஹாபச்சரியஞ்ஹி ‘‘அந்தமஸோ ஸூசிவேத⁴கோ’’திபி வுத்தங். தேன ‘‘சீவரகாரஸமயோ’’தி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். குருந்தி³யங் பன வித்தா²ரேனேவ வுத்தங் ‘‘யோ சீவரங் விசாரேதி சி²ந்த³தி, மோக⁴ஸுத்தகங் ட²பேதி, ஆக³ந்துகபத்தங் ட²பேதி, பச்சாக³தங் ஸிப்³பே³தி, ஆக³ந்துகபத்தங் ப³ந்த⁴தி, அனுவாதங் சி²ந்த³தி க⁴டேதி ஆரோபேதி, தத்த² பச்சாக³தங் ஸிப்³பே³தி, ஸுத்தங் கரோதி வலேதி, பிப்ப²லிகங் நிஸேதி, பரிவத்தனங் கரோதி, ஸப்³போ³பி சீவரங் கரோதியேவாதி வுச்சதி. யோ பன ஸமீபே நிஸின்னோ ஜாதகங் வா த⁴ம்மபத³ங் வா கதே²தி, அயங் ந சீவரகாரகோ, ஏதங் ட²பெத்வா ஸேஸானங் க³ணபோ⁴ஜனே அனாபத்தீ’’தி.

    Cīvaradānasamayo nāma anatthate kathine vassānassa pacchimo māso, atthate kathine pañcamāsā. Etthantare ‘‘cīvaradānasamayo’’ti bhuñjitabbaṃ. Cīvare kariyamāne cīvarakārasamayoti bhuñjitabbaṃ. Yadā hi sāṭakañca suttañca labhitvā cīvaraṃ karonti, ayaṃ cīvarakārasamayo nāma, visuṃ cīvarakārasamayo nāma natthi, tasmā yo tattha cīvare kattabbaṃ yaṃ kiñci kammaṃ karoti, mahāpaccariyañhi ‘‘antamaso sūcivedhako’’tipi vuttaṃ. Tena ‘‘cīvarakārasamayo’’ti bhuñjitabbaṃ. Kurundiyaṃ pana vitthāreneva vuttaṃ ‘‘yo cīvaraṃ vicāreti chindati, moghasuttakaṃ ṭhapeti, āgantukapattaṃ ṭhapeti, paccāgataṃ sibbeti, āgantukapattaṃ bandhati, anuvātaṃ chindati ghaṭeti āropeti, tattha paccāgataṃ sibbeti, suttaṃ karoti valeti, pipphalikaṃ niseti, parivattanaṃ karoti, sabbopi cīvaraṃ karotiyevāti vuccati. Yo pana samīpe nisinno jātakaṃ vā dhammapadaṃ vā katheti, ayaṃ na cīvarakārako, etaṃ ṭhapetvā sesānaṃ gaṇabhojane anāpattī’’ti.

    அத்³தா⁴னக³மனஸமயே அந்தமஸோ அட்³ட⁴யோஜனங் க³ந்துகாமேனபி ‘‘அட்³ட⁴யோஜனங் க³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், க³ச்ச²ந்தேன பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், க³தேன ஏகதி³வஸங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.

    Addhānagamanasamaye antamaso aḍḍhayojanaṃ gantukāmenapi ‘‘aḍḍhayojanaṃ gacchissāmī’’ti bhuñjitabbaṃ, gacchantena bhuñjitabbaṃ, gatena ekadivasaṃ bhuñjitabbaṃ.

    நாவாபி⁴ருஹனஸமயே ‘‘நாவங் அபி⁴ருஹிஸ்ஸாமீ’’தி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், ஆருள்ஹேன இச்சி²தட்டா²னங் க³ந்த்வாபி யாவ ந ஓரோஹதி, தாவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், ஓருள்ஹேன ஏகதி³வஸங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.

    Nāvābhiruhanasamaye ‘‘nāvaṃ abhiruhissāmī’’ti bhuñjitabbaṃ, āruḷhena icchitaṭṭhānaṃ gantvāpi yāva na orohati, tāva bhuñjitabbaṃ, oruḷhena ekadivasaṃ bhuñjitabbaṃ.

    மஹாஸமயோ நாம யத்த² த்³வே தயோ பி⁴க்கூ² பிண்டா³ய சரித்வா யாபெந்தி, அந்தமஸோ சதுத்தே²பி ஆக³தே ந யாபெந்தி, அயங் மஹாஸமயோ. யத்த² பன ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வா ஸன்னிபதந்தி, தத்த² வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², தஸ்மா தாதி³ஸே காலே ‘‘மஹாஸமயோ’’தி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.

    Mahāsamayo nāma yattha dve tayo bhikkhū piṇḍāya caritvā yāpenti, antamaso catutthepi āgate na yāpenti, ayaṃ mahāsamayo. Yattha pana sataṃ vā sahassaṃ vā sannipatanti, tattha vattabbameva natthi, tasmā tādise kāle ‘‘mahāsamayo’’ti adhiṭṭhahitvā bhuñjitabbaṃ.

    ஸமணப⁴த்தஸமயோ நாம யோ கோசி பரிப்³பா³ஜகஸமாபன்னோ ப⁴த்தங் கரோதி, அயங் ஸமணப⁴த்தஸமயோவ. தஸ்மா ஸஹத⁴ம்மிகேஸு வா தித்தி²யேஸு வா அஞ்ஞதரேன யேன கேனசி கதே ப⁴த்தே ‘‘ஸமணப⁴த்தஸமயோ’’தி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ‘‘அனாபத்தி ஸமயே, த்³வே தயோ ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜந்தி, பிண்டா³ய சரித்வா ஏகதோ ஸன்னிபதித்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி, நிச்சப⁴த்தங், ஸலாகப⁴த்தங், பக்கி²கங், உபோஸதி²கங், பாடிபதி³கங், பஞ்ச போ⁴ஜனானி ட²பெத்வா ஸப்³ப³த்த² அனாபத்தீ’’தி (பாசி॰ 220) வசனதோ யேபி அகப்பியனிமந்தனங் ஸாதி³யித்வா த்³வே வா தயோ வா ஏகதோ க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி, தேஸம்பி அனாபத்தி.

    Samaṇabhattasamayo nāma yo koci paribbājakasamāpanno bhattaṃ karoti, ayaṃ samaṇabhattasamayova. Tasmā sahadhammikesu vā titthiyesu vā aññatarena yena kenaci kate bhatte ‘‘samaṇabhattasamayo’’ti bhuñjitabbaṃ. ‘‘Anāpatti samaye, dve tayo ekato bhuñjanti, piṇḍāya caritvā ekato sannipatitvā bhuñjanti, niccabhattaṃ, salākabhattaṃ, pakkhikaṃ, uposathikaṃ, pāṭipadikaṃ, pañca bhojanāni ṭhapetvā sabbattha anāpattī’’ti (pāci. 220) vacanato yepi akappiyanimantanaṃ sādiyitvā dve vā tayo vā ekato gahetvā bhuñjanti, tesampi anāpatti.

    தத்த² அனிமந்திதசதுத்த²ங் பிண்ட³பாதிகசதுத்த²ங் அனுபஸம்பன்னசதுத்த²ங் பத்தசதுத்த²ங் கி³லானசதுத்த²ந்தி பஞ்சன்னங் சதுத்தா²னங் வஸேன வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. கத²ங்? இதே⁴கச்சோ சத்தாரோ பி⁴க்கூ² ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி நிமந்தேதி. தேஸு தயோ க³தா, ஏகோ ந க³தோ. உபாஸகோ ‘‘ஏகோ, ப⁴ந்தே, தே²ரோ குஹி’’ந்தி புச்ச²தி. நாக³தோ உபாஸகாதி. ஸோ அஞ்ஞங் தங்க²ணப்பத்தங் கஞ்சி ‘‘ஏஹி, ப⁴ந்தே’’தி க⁴ரங் பவேஸெத்வா சதுன்னம்பி ப⁴த்தங் தே³தி , ஸப்³பே³ஸங் அனாபத்தி. கஸ்மா? க³ணபூரகஸ்ஸ அனிமந்திதத்தா. தயோ ஏவ ஹி தத்த² நிமந்திதா க³ண்ஹிங்ஸு, தேஹி க³ணோ ந பூரதி, க³ணபூரகோ ச அனிமந்திதோ, தேன க³ணோ பி⁴ஜ்ஜதீதி. ஏதங் அனிமந்திதசதுத்த²ங்.

    Tattha animantitacatutthaṃ piṇḍapātikacatutthaṃ anupasampannacatutthaṃ pattacatutthaṃ gilānacatutthanti pañcannaṃ catutthānaṃ vasena vinicchayo veditabbo. Kathaṃ? Idhekacco cattāro bhikkhū ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti nimanteti. Tesu tayo gatā, eko na gato. Upāsako ‘‘eko, bhante, thero kuhi’’nti pucchati. Nāgato upāsakāti. So aññaṃ taṃkhaṇappattaṃ kañci ‘‘ehi, bhante’’ti gharaṃ pavesetvā catunnampi bhattaṃ deti , sabbesaṃ anāpatti. Kasmā? Gaṇapūrakassa animantitattā. Tayo eva hi tattha nimantitā gaṇhiṃsu, tehi gaṇo na pūrati, gaṇapūrako ca animantito, tena gaṇo bhijjatīti. Etaṃ animantitacatutthaṃ.

    பிண்ட³பாதிகசதுத்தே² நிமந்தனகாலே ஏகோ பிண்ட³பாதிகோ ஹோதி, ஸோ நாதி⁴வாஸேதி, க³மனவேலாயங் பன ‘‘ஏஹி ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே அனதி⁴வாஸிதத்தா அனாக³ச்ச²ந்தம்பி ‘‘ஏத² பி⁴க்க²ங் லச்ச²தா²’’தி க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தி, ஸோ தங் க³ணங் பி⁴ந்த³தி, தஸ்மா ஸப்³பே³ஸங் அனாபத்தி.

    Piṇḍapātikacatutthe nimantanakāle eko piṇḍapātiko hoti, so nādhivāseti, gamanavelāyaṃ pana ‘‘ehi bhante’’ti vutte anadhivāsitattā anāgacchantampi ‘‘etha bhikkhaṃ lacchathā’’ti gahetvā gacchanti, so taṃ gaṇaṃ bhindati, tasmā sabbesaṃ anāpatti.

    அனுபஸம்பன்னசதுத்தே² ஸாமணேரேன ஸத்³தி⁴ங் நிமந்திதா ஹொந்தி, ஸோபி க³ணங் பி⁴ந்த³தி.

    Anupasampannacatutthe sāmaṇerena saddhiṃ nimantitā honti, sopi gaṇaṃ bhindati.

    பத்தசதுத்தே² ஏகோ ஸயங் ஆக³ந்த்வா பத்தங் பேஸேதி, ஏவம்பி க³ணோ பி⁴ஜ்ஜதி, தஸ்மா ஸப்³பே³ஸங் அனாபத்தி.

    Pattacatutthe eko sayaṃ āgantvā pattaṃ peseti, evampi gaṇo bhijjati, tasmā sabbesaṃ anāpatti.

    கி³லானசதுத்தே² கி³லானேன ஸத்³தி⁴ங் நிமந்திதா ஹொந்தி, தத்த² கி³லானஸ்ஸேவ அனாபத்தி, இதரேஸங் பன க³ணபூரகோ ஹோதி. ந ஹி கி³லானேன க³ணோ பி⁴ஜ்ஜதி, தஸ்மா தேஸங் ஆபத்தி. மஹாபச்சரியங் பன அவிஸேஸேன வுத்தங் ‘‘ஸமயலத்³த⁴கோ ஸயமேவ முச்சதி, ஸேஸானங் க³ணபூரகத்தா ஆபத்திகரோ ஹோதீ’’தி. தஸ்மா சீவரதா³னஸமயலத்³த⁴காதீ³னம்பி வஸேன சதுக்கானி வேதி³தப்³பா³னி.

    Gilānacatutthe gilānena saddhiṃ nimantitā honti, tattha gilānasseva anāpatti, itaresaṃ pana gaṇapūrako hoti. Na hi gilānena gaṇo bhijjati, tasmā tesaṃ āpatti. Mahāpaccariyaṃ pana avisesena vuttaṃ ‘‘samayaladdhako sayameva muccati, sesānaṃ gaṇapūrakattā āpattikaro hotī’’ti. Tasmā cīvaradānasamayaladdhakādīnampi vasena catukkāni veditabbāni.

    ஸசே பன அதி⁴வாஸெத்வா க³தேஸுபி சதூஸு ஜனேஸு ஏகோ பண்டி³தோ பி⁴க்கு² ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் க³ணங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி, நிமந்தனங் ஸாதி³யதா²’’தி வத்வா யாகு³க²ஜ்ஜகாவஸானே ப⁴த்தத்தா²ய பத்தங் க³ண்ஹந்தானங் அத³த்வா ‘‘இமே தாவ பி⁴க்கூ² போ⁴ஜெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேத², அஹங் பச்சா² அனுமோத³னங் கத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி நிஸின்னோ, தேஸு பு⁴த்வா க³தேஸு ‘‘தே³த², ப⁴ந்தே, பத்த’’ந்தி உபாஸகேன பத்தங் க³ஹெத்வா ப⁴த்தே தி³ன்னே பு⁴ஞ்ஜித்வா அனுமோத³னங் கத்வா க³ச்ச²தி, ஸப்³பே³ஸங் அனாபத்தி. பஞ்சன்னஞ்ஹி போ⁴ஜனானங்யேவ வஸேன க³ணபோ⁴ஜனே விஸங்கேதங் நத்தி², ஓத³னேன நிமந்தெத்வா கும்மாஸங் க³ண்ஹந்தாபி ஆபஜ்ஜந்தி, தானி ச தேஹி ஏகதோ ந க³ஹிதானி, யாகு³ஆதீ³ஹி பன விஸங்கேதங் ஹோதி, தானி தேஹி ஏகதோ க³ஹிதானீதி ஏவங் ஏகோ பண்டி³தோ அஞ்ஞேஸம்பி அனாபத்திங் கரோதி. நிச்சப⁴த்தந்தி து⁴வப⁴த்தங் வுச்சதி, ‘‘நிச்சப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தி, ப³ஹூனங் ஏகதோ க³ஹேதுங் வட்டதி. ஸலாகப⁴த்தாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Sace pana adhivāsetvā gatesupi catūsu janesu eko paṇḍito bhikkhu ‘‘ahaṃ tumhākaṃ gaṇaṃ bhindissāmi, nimantanaṃ sādiyathā’’ti vatvā yāgukhajjakāvasāne bhattatthāya pattaṃ gaṇhantānaṃ adatvā ‘‘ime tāva bhikkhū bhojetvā vissajjetha, ahaṃ pacchā anumodanaṃ katvā gamissāmī’’ti nisinno, tesu bhutvā gatesu ‘‘detha, bhante, patta’’nti upāsakena pattaṃ gahetvā bhatte dinne bhuñjitvā anumodanaṃ katvā gacchati, sabbesaṃ anāpatti. Pañcannañhi bhojanānaṃyeva vasena gaṇabhojane visaṅketaṃ natthi, odanena nimantetvā kummāsaṃ gaṇhantāpi āpajjanti, tāni ca tehi ekato na gahitāni, yāguādīhi pana visaṅketaṃ hoti, tāni tehi ekato gahitānīti evaṃ eko paṇḍito aññesampi anāpattiṃ karoti. Niccabhattanti dhuvabhattaṃ vuccati, ‘‘niccabhattaṃ gaṇhathā’’ti vadanti, bahūnaṃ ekato gahetuṃ vaṭṭati. Salākabhattādīsupi eseva nayo.

    2. ‘‘பரம்பரபோ⁴ஜனே அஞ்ஞத்ர ஸமயா பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 222-223, 225) வுத்தங் பரம்பரபோ⁴ஜனங் பன நிமந்தனதோயேவ பஸவதி. யோ ஹி ‘‘பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரேன போ⁴ஜனேன ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’திஆதி³னா நிமந்திதோ தங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதி, தஸ்ஸேதங் போ⁴ஜனங் ‘‘பரம்பரபோ⁴ஜன’’ந்தி வுச்சதி. ஏவங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ட²பெத்வா கி³லானஸமயங் சீவரதா³னஸமயங் சீவரகாரஸமயஞ்ச அஞ்ஞஸ்மிங் ஸமயே பாசித்தியங் வுத்தங், தஸ்மா நிமந்தனபடிபாடியாவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், ந உப்படிபாடியா.

    2. ‘‘Paramparabhojane aññatra samayā pācittiya’’nti (pāci. 222-223, 225) vuttaṃ paramparabhojanaṃ pana nimantanatoyeva pasavati. Yo hi ‘‘pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena bhojanena bhattaṃ gaṇhathā’’tiādinā nimantito taṃ ṭhapetvā aññaṃ pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarabhojanaṃ bhuñjati, tassetaṃ bhojanaṃ ‘‘paramparabhojana’’nti vuccati. Evaṃ bhuñjantassa ṭhapetvā gilānasamayaṃ cīvaradānasamayaṃ cīvarakārasamayañca aññasmiṃ samaye pācittiyaṃ vuttaṃ, tasmā nimantanapaṭipāṭiyāva bhuñjitabbaṃ, na uppaṭipāṭiyā.

    ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, விகப்பெத்வா பரம்பரபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜிது’’ந்தி (பாசி॰ 226) வசனதோ பட²மனிமந்தனங் அஞ்ஞஸ்ஸ விகப்பெத்வாபி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. அயங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 226 ஆத³யோ) விகப்பனா நாம ஸம்முகா²பி பரம்முகா²பி வட்டதி. ஸம்முகா² தி³ஸ்வா ‘‘மய்ஹங் ப⁴த்தபச்சாஸங் துய்ஹங் விகப்பேமீ’’தி வா ‘‘த³ம்மீ’’தி வா வத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், அதி³ஸ்வா பஞ்சஸு ஸஹத⁴ம்மிகேஸு யஸ்ஸ கஸ்ஸசி நாமங் க³ஹெத்வா ‘‘மய்ஹங் ப⁴த்தபச்சாஸங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ விகப்பேமீ’’தி வா ‘‘த³ம்மீ’’தி வா வத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். த்³வே தீணி நிமந்தனானி பன ஏகஸ்மிங் பத்தே பக்கி²பித்வா மிஸ்ஸெத்வா ஏகங் கத்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ‘‘அனாபத்தி த்³வே தயோ நிமந்தனே ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி (பாசி॰ 229) ஹி வுத்தங். ஸசே த்³வே தீணி குலானி நிமந்தெத்வா ஏகஸ்மிங் டா²னே நிஸீதா³பெத்வா இதோ சிதோ ச ஆஹரித்வா ப⁴த்தங் ஆகிரந்தி, ஸூபப்³யஞ்ஜனங் ஆகிரந்தி, ஏகமிஸ்ஸகங் ஹோதி, எத்தா²பி அனாபத்தி.

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vikappetvā paramparabhojanaṃ bhuñjitu’’nti (pāci. 226) vacanato paṭhamanimantanaṃ aññassa vikappetvāpi paribhuñjituṃ vaṭṭati. Ayaṃ (pāci. aṭṭha. 226 ādayo) vikappanā nāma sammukhāpi parammukhāpi vaṭṭati. Sammukhā disvā ‘‘mayhaṃ bhattapaccāsaṃ tuyhaṃ vikappemī’’ti vā ‘‘dammī’’ti vā vatvā bhuñjitabbaṃ, adisvā pañcasu sahadhammikesu yassa kassaci nāmaṃ gahetvā ‘‘mayhaṃ bhattapaccāsaṃ itthannāmassa vikappemī’’ti vā ‘‘dammī’’ti vā vatvā bhuñjitabbaṃ. Dve tīṇi nimantanāni pana ekasmiṃ patte pakkhipitvā missetvā ekaṃ katvā bhuñjituṃ vaṭṭati. ‘‘Anāpatti dve tayo nimantane ekato bhuñjatī’’ti (pāci. 229) hi vuttaṃ. Sace dve tīṇi kulāni nimantetvā ekasmiṃ ṭhāne nisīdāpetvā ito cito ca āharitvā bhattaṃ ākiranti, sūpabyañjanaṃ ākiranti, ekamissakaṃ hoti, etthāpi anāpatti.

    ஸசே பன மூலனிமந்தனங் ஹெட்டா² ஹோதி, பச்சி²மங் பச்சி²மங் உபரி, தங் உபரிதோ பட்டா²ய பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தி, ஹத்த²ங் பன அந்தோ பவேஸெத்வா பட²மனிமந்தனதோ ஏகம்பி கப³ளங் உத்³த⁴ரித்வா பு⁴த்தகாலதோ பட்டா²ய யதா² ததா² வா பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. ‘‘ஸசேபி தத்த² கீ²ரங் வா ரஸங் வா ஆகிரந்தி, யேன அஜ்ஜொ²த்த²தங் ப⁴த்தங் ஏகரஸங் ஹோதி, கோடிதோ பட்டா²ய பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தீ’’தி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். மஹாஅட்ட²கதா²யங் பன வுத்தங் ‘‘கீ²ரப⁴த்தங் வா ரஸப⁴த்தங் வா லபி⁴த்வா நிஸின்னஸ்ஸ தத்தே²வ அஞ்ஞேபி கீ²ரப⁴த்தங் வா ரஸப⁴த்தங் வா ஆகிரந்தி, கீ²ரங் வா ரஸங் வா பிவதோ அனாபத்தி, பு⁴ஞ்ஜந்தேன பட²மங் லத்³த⁴மங்ஸக²ண்ட³ங் வா ப⁴த்தபிண்ட³ங் வா முகே² பக்கி²பித்வா கோடிதோ பட்டா²ய பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ஸப்பிபாயாஸேபி ஏஸேவ நயோ’’தி.

    Sace pana mūlanimantanaṃ heṭṭhā hoti, pacchimaṃ pacchimaṃ upari, taṃ uparito paṭṭhāya bhuñjantassa āpatti, hatthaṃ pana anto pavesetvā paṭhamanimantanato ekampi kabaḷaṃ uddharitvā bhuttakālato paṭṭhāya yathā tathā vā bhuñjantassa anāpatti. ‘‘Sacepi tattha khīraṃ vā rasaṃ vā ākiranti, yena ajjhotthataṃ bhattaṃ ekarasaṃ hoti, koṭito paṭṭhāya bhuñjantassa anāpattī’’ti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana vuttaṃ ‘‘khīrabhattaṃ vā rasabhattaṃ vā labhitvā nisinnassa tattheva aññepi khīrabhattaṃ vā rasabhattaṃ vā ākiranti, khīraṃ vā rasaṃ vā pivato anāpatti, bhuñjantena paṭhamaṃ laddhamaṃsakhaṇḍaṃ vā bhattapiṇḍaṃ vā mukhe pakkhipitvā koṭito paṭṭhāya bhuñjituṃ vaṭṭati. Sappipāyāsepi eseva nayo’’ti.

    மஹாஉபாஸகோ பி⁴க்கு²ங் நிமந்தேதி, தஸ்ஸ குலங் உபக³தஸ்ஸ உபாஸகோபி தஸ்ஸ புத்ததா³ரபா⁴துப⁴கி³னிஆத³யோபி அத்தனோ அத்தனோ கொட்டா²ஸங் ஆஹரித்வா பத்தே பக்கி²பந்தி, ‘‘உபாஸகேன பட²மங் தி³ன்னங் அபு⁴ஞ்ஜித்வா பச்சா² லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தீ’’தி மஹாஅட்ட²கதா²யங் வுத்தங். குருந்த³ட்ட²கதா²யங் ‘‘வட்டதீ’’தி வுத்தங். மஹாபச்சரியங் ‘‘ஸசே பாடேக்கங் பசந்தி, அத்தனோ அத்தனோ பக்கப⁴த்ததோ ஆஹரித்வா தெ³ந்தி, தத்த² பச்சா² ஆஹடங் பட²மங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியங். யதி³ பன ஸப்³பே³ஸங் ஏகோவ பாகோ ஹோதி, பரம்பரபோ⁴ஜனங் ந ஹோதீ’’தி வுத்தங். மஹாஉபாஸகோ நிமந்தெத்வா நிஸீதா³பேதி, அஞ்ஞோ மனுஸ்ஸோ பத்தங் க³ண்ஹாதி, ந தா³தப்³ப³ங். கிங், ப⁴ந்தே, ந தே³தா²தி. நனு உபாஸக தயா நிமந்திதம்ஹாதி. ‘‘ஹோது, ப⁴ந்தே, லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வத³தி, பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ‘‘அஞ்ஞேன ஆஹரித்வா ப⁴த்தே தி³ன்னே ஆபுச்சி²த்வாபி பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி குருந்தி³யங் வுத்தங்.

    Mahāupāsako bhikkhuṃ nimanteti, tassa kulaṃ upagatassa upāsakopi tassa puttadārabhātubhaginiādayopi attano attano koṭṭhāsaṃ āharitvā patte pakkhipanti, ‘‘upāsakena paṭhamaṃ dinnaṃ abhuñjitvā pacchā laddhaṃ bhuñjantassa āpattī’’ti mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Kurundaṭṭhakathāyaṃ ‘‘vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Mahāpaccariyaṃ ‘‘sace pāṭekkaṃ pacanti, attano attano pakkabhattato āharitvā denti, tattha pacchā āhaṭaṃ paṭhamaṃ bhuñjantassa pācittiyaṃ. Yadi pana sabbesaṃ ekova pāko hoti, paramparabhojanaṃ na hotī’’ti vuttaṃ. Mahāupāsako nimantetvā nisīdāpeti, añño manusso pattaṃ gaṇhāti, na dātabbaṃ. Kiṃ, bhante, na dethāti. Nanu upāsaka tayā nimantitamhāti. ‘‘Hotu, bhante, laddhaṃ laddhaṃ bhuñjathā’’ti vadati, bhuñjituṃ vaṭṭati. ‘‘Aññena āharitvā bhatte dinne āpucchitvāpi bhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti kurundiyaṃ vuttaṃ.

    அனுமோத³னங் கத்வா க³ச்ச²ந்தங் த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா ‘‘ஸ்வேபி, ப⁴ந்தே, ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி ஸப்³பே³ நிமந்தெந்தி, புனதி³வஸே ஆக³ந்த்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. கஸ்மா? ஸப்³பே³ஹி நிமந்திதத்தா. ஏகோபி பி⁴க்கு² பிண்டா³ய சரந்தோ ப⁴த்தங் லப⁴தி, தமஞ்ஞோ உபாஸகோ நிமந்தெத்வா க⁴ரே நிஸீதா³பேதி, ந ச தாவ ப⁴த்தங் ஸம்பஜ்ஜதி, ஸசே ஸோ பி⁴க்கு² பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, ஆபத்தி. அபு⁴ஞ்ஜித்வா நிஸின்னே ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ந பு⁴ஞ்ஜஸீ’’தி வுத்தே ‘‘தயா நிமந்திதத்தா’’தி வத்வா ‘‘லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜத², ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. ஸகலேன கா³மேன ஏகதோ ஹுத்வா நிமந்திதஸ்ஸ யத்த² கத்த²சி பு⁴ஞ்ஜதோ அனாபத்தி. பூகே³பி ஏஸேவ நயோ. ‘‘அனாபத்தி ஸகலேன கா³மேன நிமந்திதோ தஸ்மிங் கா³மே யத்த² கத்த²சி பு⁴ஞ்ஜதி, ஸகலேன பூகே³ன நிமந்திதோ தஸ்மிங் பூகே³ யத்த² கத்த²சி பு⁴ஞ்ஜதி, நிமந்தியமானோ ‘பி⁴க்க²ங் க³ஹெஸ்ஸாமீ’தி ப⁴ணதி, நிச்சப⁴த்தே ஸலாகப⁴த்தே பக்கி²கே உபோஸதி²கே பாடிபதி³கே பஞ்ச போ⁴ஜனானி ட²பெத்வா ஸப்³ப³த்த² அனாபத்தீ’’தி (பாசி॰ 229) வுத்தங்.

    Anumodanaṃ katvā gacchantaṃ dhammaṃ sotukāmā ‘‘svepi, bhante, āgaccheyyāthā’’ti sabbe nimantenti, punadivase āgantvā laddhaṃ laddhaṃ bhuñjituṃ vaṭṭati. Kasmā? Sabbehi nimantitattā. Ekopi bhikkhu piṇḍāya caranto bhattaṃ labhati, tamañño upāsako nimantetvā ghare nisīdāpeti, na ca tāva bhattaṃ sampajjati, sace so bhikkhu piṇḍāya caritvā laddhabhattaṃ bhuñjati, āpatti. Abhuñjitvā nisinne ‘‘kiṃ, bhante, na bhuñjasī’’ti vutte ‘‘tayā nimantitattā’’ti vatvā ‘‘laddhaṃ laddhaṃ bhuñjatha, bhante’’ti vutte bhuñjituṃ vaṭṭati. Sakalena gāmena ekato hutvā nimantitassa yattha katthaci bhuñjato anāpatti. Pūgepi eseva nayo. ‘‘Anāpatti sakalena gāmena nimantito tasmiṃ gāme yattha katthaci bhuñjati, sakalena pūgena nimantito tasmiṃ pūge yattha katthaci bhuñjati, nimantiyamāno ‘bhikkhaṃ gahessāmī’ti bhaṇati, niccabhatte salākabhatte pakkhike uposathike pāṭipadike pañca bhojanāni ṭhapetvā sabbattha anāpattī’’ti (pāci. 229) vuttaṃ.

    தத்த² நிமந்தியமானோ பி⁴க்க²ங் க³ஹெஸ்ஸாமீதி ப⁴ணதீதி எத்த² ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹா’’தி நிமந்தியமானோ ‘‘ந மய்ஹங் தவ ப⁴த்தேனத்தோ², பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, அனாபத்தீதி அத்தோ². எத்த² பன மஹாபது³மத்தே²ரோ ஆஹ ‘‘ஏவங் வத³ந்தோ இமஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ அனிமந்தனங் காதுங் ஸக்கோதி, பு⁴ஞ்ஜனத்தா²ய பன ஓகாஸோ கதோ ஹோதீதி நேவ க³ணபோ⁴ஜனதோ, ந சாரித்ததோ முச்சதீ’’தி. மஹாஸுமத்தே²ரோ ஆஹ ‘‘யத³க்³கே³ன அனிமந்தனங் காதுங் ஸக்கோதி, தத³க்³கே³ன நேவ க³ணபோ⁴ஜனங், ந சாரித்தங் ஹோதீ’’தி.

    Tattha nimantiyamāno bhikkhaṃ gahessāmīti bhaṇatīti ettha ‘‘bhattaṃ gaṇhā’’ti nimantiyamāno ‘‘na mayhaṃ tava bhattenattho, bhikkhaṃ gaṇhissāmī’’ti vadati, anāpattīti attho. Ettha pana mahāpadumatthero āha ‘‘evaṃ vadanto imasmiṃ sikkhāpade animantanaṃ kātuṃ sakkoti, bhuñjanatthāya pana okāso kato hotīti neva gaṇabhojanato, na cārittato muccatī’’ti. Mahāsumatthero āha ‘‘yadaggena animantanaṃ kātuṃ sakkoti, tadaggena neva gaṇabhojanaṃ, na cārittaṃ hotī’’ti.

    தத்த² சாரித்தந்தி –

    Tattha cārittanti –

    ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² நிமந்திதோ ஸப⁴த்தோ ஸமானோ ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்சா² புரேப⁴த்தங் வா பச்சா²ப⁴த்தங் வா குலேஸு சாரித்தங் ஆபஜ்ஜெய்ய அஞ்ஞத்ர ஸமயா பாசித்தியங். தத்தா²யங் ஸமயோ சீவரதா³னஸமயோ சீவரகாரஸமயோ. அயங் தத்த² ஸமயோ’’தி (பாசி॰ 299) –

    ‘‘Yo pana bhikkhu nimantito sabhatto samāno santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā purebhattaṃ vā pacchābhattaṃ vā kulesu cārittaṃ āpajjeyya aññatra samayā pācittiyaṃ. Tatthāyaṃ samayo cīvaradānasamayo cīvarakārasamayo. Ayaṃ tattha samayo’’ti (pāci. 299) –

    ஏவமாக³தங் சாரித்தஸிக்கா²பத³ங் வுத்தங். இமினா ஹி ஸிக்கா²பதே³ன யோ பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரேன ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’திஆதி³னா அகப்பியனிமந்தனேன நிமந்திதோ, தேனேவ நிமந்தனப⁴த்தேன ஸப⁴த்தோ ஸமானோ ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘அஹங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ க⁴ரங் க³ச்சா²மீ’’தி வா ‘‘சாரித்தங் ஆபஜ்ஜாமீ’’தி வா ஈதி³ஸேன வசனேன அனாபுச்சி²த்வா யேன ப⁴த்தேன நிமந்திதோ, தங் பு⁴த்வா வா அபு⁴த்வா வா அவீதிவத்தேயேவ மஜ்ஜ²ன்ஹிகே யஸ்மிங் குலே நிமந்திதோ, ததோ அஞ்ஞானி குலானி பவிஸெய்ய, தஸ்ஸ வுத்தலக்க²ணங் து³வித⁴ம்பி ஸமயங் ட²பெத்வா அஞ்ஞத்த² பாசித்தியங் வுத்தங். தஸ்மா அகப்பியனிமந்தனேன நிமந்தியமானோ ஸசே ‘‘பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, இமினாபி ஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தி.

    Evamāgataṃ cārittasikkhāpadaṃ vuttaṃ. Iminā hi sikkhāpadena yo pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’tiādinā akappiyanimantanena nimantito, teneva nimantanabhattena sabhatto samāno santaṃ bhikkhuṃ ‘‘ahaṃ itthannāmassa gharaṃ gacchāmī’’ti vā ‘‘cārittaṃ āpajjāmī’’ti vā īdisena vacanena anāpucchitvā yena bhattena nimantito, taṃ bhutvā vā abhutvā vā avītivatteyeva majjhanhike yasmiṃ kule nimantito, tato aññāni kulāni paviseyya, tassa vuttalakkhaṇaṃ duvidhampi samayaṃ ṭhapetvā aññattha pācittiyaṃ vuttaṃ. Tasmā akappiyanimantanena nimantiyamāno sace ‘‘bhikkhaṃ gaṇhissāmī’’ti vadati, imināpi sikkhāpadena anāpatti.

    3. ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்சா²தி எத்த² (பாசி॰ அட்ட²॰ 298) பன கித்தாவதா ஸந்தோ ஹோதி, கித்தாவதா அஸந்தோ? அந்தோவிஹாரே யத்த² டி²தஸ்ஸ குலானி பயிருபாஸனசித்தங் உப்பன்னங், ததோ பட்டா²ய யங் பஸ்ஸே வா அபி⁴முகே² வா பஸ்ஸதி, யஸ்ஸ ஸக்கா ஹோதி பகதிவசனேன ஆரோசேதுங், அயங் ஸந்தோ நாம, இதோ சிதோ ச பரியேஸித்வா ஆரோசனகிச்சங் பன நத்தி². யோ ஹி ஏவங் பரியேஸிதப்³போ³, ஸோ அஸந்தோயேவ. அபிச அந்தோஉபசாரஸீமாய பி⁴க்கு²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஆபுச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²தி. தத்த² யங் பஸ்ஸதி, ஸோ ஆபுச்சி²தப்³போ³. நோ சே பஸ்ஸதி, அஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்சா² பவிட்டோ² நாம ஹோதி. விகாலகா³மப்பவேஸனேபி அயமேவ நயோ.
